(b)Arca lui goE

b-Log anonim, amator si ventrilog al celor fara de blog. Despre NIMIC

Mihail Neamtu si starea „natiunii” la Dilema Veche.

Posted by Arca lui Goe pe august 13, 2010

In sfarsit exista si vesti bune despre progres si ameliorare a democratiei in universul virtual. Starea „natiunii” pe forumul Dilemei Vechi s-a ameliorat considerabil, in ceea ce priveste drepturile si libertatile cetatenesti, inclusiv dreptul fundamental la libertatea de expresie (cu variantele dare in petec, luare in seama etc) acordate de catre autoritati, cetatenilor virtuali, mai mult sau mai putin anonimi. Situatia pare destul de stabila cu toate ca respectivele progrese nu s-au produs din initiativa si convingerea intima a „autoritatilor” ci prin calcul si cedare in fata presiunii opiniunii publice. Pomenind „opiniunea publica” nu ma refer desigur doar la dl.Goe. Indiferent cat de incorect si nedemocratic ar actiona autoritatile (niste autoritati) si oricat de persistent si agasant ar fi un dizident singular nu s-ar putea inregistra progrese civice, daca restul membrilor comunitatii ar ramane impasibili.

Pe forumul Dilemei Vechi au existat in ultimele luni voci care s-au plans, s-au revoltat, sau chiar s-au rasculat discret in contra cerbiciei si excesului de zel al unor asa-zis moderatori. Si zic „asa-zis” moderatori nu pentru a-i ironiza ci pentru ca, in fapt, (cel putin pana acum) nu moderau nimic ci doar, cu o mare lentoare, aprobau sau nu, spre publicare, mesajele pe care oricum le dezaprobau in sinea lor, care sine dadea adesea pe dinafara prin comentarii de moderator-jucator in genul „daca taceai filosof ramaneai”, aflandu-se deci, mai degraba, in postura (simpla) de (dez)aprobatori decat (de cea complicata) de moderatori.

Dar, am luptat si am progresat. Cum spuneam, unii s-au plans, altii s-au revoltat, unii au evadat, iar altii au continuat pur si simplu sa-si scrie apasat opiniunile care adesea il enervau cu asupra de masura pe bietul moderator cu grea misie, misia de politzai. I-as aminti la categoria „nelinistiti care servesc progresul civic” pe forumul Dilemei vechi, in ordine alfabetica, pe Atamild, Aurelia Ghircoiasu, Bursesc, Eugen, Ghelme, groucho marx, Kibby si R.A.Muresan dar desigur mai sunt si altii (carora le cer scuze pentru momentala monumentala omisiune). Schimbarea formala de atitudine, de la campania acida anti-forumisti a Dilemei, de acum cateva luni, pana la relativa acceptare a starii de fapt si a pacii cu cetatenii, este o intreaga istorie, plina de intamplari anecdotice, careia i-am fost martor. Tot mai sper ca voi avea timp sa fac o retrospectiva in care sa punctez momentele cheie, inainte ca acestea sa iasa cu totul din actualitate. Ar putea fi consemnate cateva astfel de momente (si schite) antologice printre care chiar si unul care culmineaza cu coborarea in arena, intr-o scurta si fulminata incursiune, a insusi AndreiPlesului (caz unic in analele forumurilor de pretutindeni). Astazi cetateanul virtual de la Dilema este tratat cu mai multa ingaduinta de catre autoritati, pe alocuri chiar cu respect, moderarea dureaza mai putin si in genere atmosfera degaja libertate. In fine sistemul nu e perfect dar este un sistem democratic in care criticile pot fi punctuale, vizand doar scapari accidentale si imperfectiuni inerente. Orice domn, doamna sau domnisoara goe poate sa-si dea in petec fara probleme. E un drept castigat.

P.S. Va intrebati poate ce treaba are Mihail Neamtu cu toate acestea. N-are. A fost doar prilejul prin care am putut observa moderarea la ea acasa, intr-o ipostaza noua, manifestandu-se natural si oferind in mod generos informatii implicite si „interpretative” (sic) unui observator curios. Am postat AICI un comentariu la un articol al d-lui Mihail Neamtu, care, intamplator, are audienta foare mica. La Dilema. Mesajul a stat la moderare (in mod exceptional) aproape o zi intreaga. Dupa ce mi-am exprimat curiozitatea in legatura cu abesnta mesajului, acesta a aparut (cu o usoara modificare), insotit de si cu explicatii si trimiteri la regulamente si legi prin care autoritatea a probat un comprtament decent in raport cu cetateanul.

Despre dl. Mihail Neamtu, un usor incompatibil cu Dilema Veche, in opinia mea, vom avea ocazia sa mai vorbim. Domnia sa impreuna cu fratele sau geaman Dragos Paul Aligica (monstrii sacrii in felul lor, artisti lexicali si semantici desavarsiti, profesionisti in arta de a avea intotdeauna dreptate, niste maestri in domeniu) imi creaza un complex de senzatii contradictorii care au directa legatura cu forumismul si cu esentele universului virtual, in care fiinteaza in stare embrionara Arca lui Goe, si care complex de senzatii contradictorii are nevoie de exteriorizare si comenatrii pentru inevitabile confirmari, infirmari si alte delicii de maieutica si dialectica.

12 răspunsuri sa “Mihail Neamtu si starea „natiunii” la Dilema Veche.”

 1. Postari noi la TILBUHOGLINDA. V-o recomand pe cea cu Ramses al doilea. 🙂

  Apreciază

  • Dl.Goe said

   @Tilbuhoglinda – Mie mi-a placut aia cu gorila care intelege cuvinte si e in stare sa se exprime (liber!). Mi-a amintit de cineva de prin blogosfera, doar ca gorila mi s-a parut infinit mai onesta in „declaratii”.

   Apreciază

 2. Kibby said

  in gneral de-acord ca observatiile dlui Neamtu sint corecte. insa despre etic ca principiu calauzitor si originar in capitalism, hmmm, cred ca e ceva gen „not applicable”
  totusi, ce era nepublicabil?

  Apreciază

  • Dl.Goe said

   Dintre sute de catarge care lasa malurile,
   Cate oare le vor sparge:
   a) vânturile;
   b) valurile;

   @Kibby – Nepublicabil unde?

   (a) In mesajul meu (care a stat in asteptare o zi)
   SAU
   (b) in articolul lui Mihail Neamtu (despre care eu am zis ca ar fi incompatibil cu Dilema Veche)?

   (a) Pretextul oficial pentru care mesajul meu a stat la moderare o zi, pana m-am interesat eu de el, era o formulare in care evaluam audienta d-lui Neamtu la Dilema Veche si(-mi) rezulta c-ar avea-o mica. 😉 (adica doar o suta si ceva de vizualizari, dintre care 50 erau ale mele venind sa vad daca mi-a aparut mesajul, 🙄 este o audienta destul de micutza, zic eu)

   (b) Despre de ce anume cred eu ca stilul d-lui Neamtu nu e compatibil cu Dilema, lucrurile sunt nitel mai complicate. Pe scurt iata despre ce e vorba: Desi „oamenii” de la Dilema (asa in general) au anumite convingeri si certitudini (politice, artistice etc) totusi nu promoveaza in articole un stil care sa denote o invitatie la polemici de pe pozitii partizane, angajate, in vereun fel sau altul. Pare o conventie tacita a Dilemei pe care dl. Neamtu o incalca cu succes. N-as vrea sa insist acum pentru ca despre stilul si pistilul d-lor Neamtu si Aligica as vrea sa vorbesc alta data mai pe larg. Daca veti reciti articolul invocat, al d-lui Neamtu, ati putea constata ca exprimarea sa, fara indoiala spectaculoasa (iata un exemplu: „Gîndirea critică ajunge subminată de tentaţia descîntecului. Factologia şi atenţia pentru detaliile ascunse acum în biblioteci sînt îngropate sub valul indignării şi al revoltei împotriva „Insuportabilului“. „)ascunde in fapt o strategie usoara si anume aceea prin care, vizavi de enuntul „Comunismul e rau, capitalismul e bun”, domnia sa penduleaza fara complexe, intre incercarea de a demonstra enuntul (in maniera logica) si incercarea de a ne convinge (in maniera afectiva, apeland la memorie, exemple si contra-exemple) de valabilitatea acestui enunt. Acest balet nu denota faptul ca dl. Neamtu s-ar afla intr-o dilema din care nu poate iesi, ci doar faptul ca doreste in mod intentionat (fiind convins, smechereste, ca are resursele necesare) sa-si zapaceasca interlocutorul. Pana si lui Ion Iliescu i-ar fi greu sa zica ceva care sa nu insemne doar „ba pe-a ma-ti” vizavi de pseudo-argumentatia lui Mihail Neamtu.

   Cu stilul sau, sunt convins ca dl. Neamtu ar fi putut face „parale” bune in dispute si polemici blogosferice, daca n-ar fi iesit deja din categorie pentru a promova intr-o alta superioara. Articolele sale cheama la „lupte” partizani si adversari inarmati cu ghioage. La Dilema lumea lupta cu florete. De aceea am considerat ca Neamtu Mihail si Dilema Veche n-ar fi tocmai 100% compatibili.

   Apreciază

 3. raduhumor said

  S-ar putea ca nu toti sa beneficieze de o mai mare intelegere
  din partea celor care fac din Dilema – dilema si inca veche !
  Parca va vad si pe dvs. intr-o mare Dilema :rolL;

  Apreciază

  • Dl.Goe said

   @RaduHumor – Ati putea incerca sa verificati chiar d-voastra cum stau lucrurile. Nu s-a ridicat inca „monitorizarea” la Dilema Veche pe „justitie” si pe „respectarea drepturilor omului”, asa ca lista cu „reclamatii si sugestii” este inca deschisa. In ceea ce priveste discutia promisa despre „lista lui Schindler” in varianta RaduHumor, nu v-am uitat, doar ca nu s-au intalnit inca „pauza” cu „dispozitia” necesare pentru startare. De indata ce se ve petrece respectiva convergenta (pe care n-o pot forta din varii motive, exterioare santierului de la Arca) voi reveni cu discutia din punctul in care a ramas. Norocul este ca in blogosfera timpul nu trece si orice eveniment poate ramane suspendat intr-o asteptare indefinita, pana cand este reluat si continuat ca si cand nimic nu s-ar fi intamplat, „intre timp”. In discutiile din realitatea-reala, chiar si in cele purtate la o bere, acest avantaj lipseste cu desavrsire.

   Apreciază

 4. Mirela Rogoz said

  D-le Goe, nu stiu daca ati remarcat, dar in Dilema cititorii sunt invitati sub fiecare articol sa voteze daca le-a placut articolul. Nu se poate insa opta pentru „DA” sau „NU” ci doar pentru „DA” sau „ciocu’ mic”, adica daca va place anuntati-ne, iar daca nu va place, discretie si mai poftiti pe la noi. Curat murdar.

  Apreciază

 5. Dl.Goe said

  Scrisoare deschisa impotriva cenzurarii comentariilor pe Internet

  Organizatia „Reporteri fara frontiere” si ActiveWatch, organizatia-partenera din Romania, isi exprima intr-o scrisoare deschisa ingrijorarea fata de intentia exprimata de senatorul PSDLia Olguta Vasilescu privind ingradirea prin lege a comentariilor injurioase postate pe Internet.

  „Consideram ca o astfel de masura pune in pericol libertatea de exprimare, iar un eventual proiect legislativ pe aceasta tema este o solutie care afecteaza libertatea autoreglementarii site-urilor si forumurilor”, se arata in textul acestei scrisori deschise.

  Scrisoare deschisa adresata senatorului Lia Olguta Vasilescu”

  De asemenea, cele doua organizatii semnaleaza faptul ca initiatorii acestui proiect au invocat legislatia internationala in sprijinul demersului de a reglementa comentariile utilizatorilor de Internet.

  „Exista, intr-adevar, cazuri, dar acestea sunt putin reprezentative. De exemplu, o astfel de lege a fost adoptata de curand in Iordania, stat care nu are un istoric bun in respectarea drepturilor omului. O legislatie restrictiva a Internetului exista si in Turcia, tara a carei aderare la Uniunea Europeana este intarziata, in mare parte din cauza incalcarilor drepturilor omului”, se precizeaza in comunicatul citat.

  Parlamentarii vor sa le interzica forumistilor sa injure pe net. Pericol de cenzura?

  De asemenea, se arata ca reperul incontestabil in cazul respectarii libertatii de exprimare, Curtea Europeana a Drepturilor Omului, a dat castig de cauza in numeroase situatii jurnalistilor care au folosit un limbaj socant, exagerat sau injurios.

  „De multe ori, libertatea de exprimare a avut intaietate in raport cu argumentele celor care s-au declarat lezati. Acelasi principiu este aplicat si de Curtea Suprema a Statelor Unite ale Americii.

  In calitatea sa de membru al Uniunii Europene, Romania are datoria sa incurajeze un mediu virtual liber si independent, care sa nu se supuna unor reguli contrare libertatilor pe care le promoveaza. Este esential atat sprijinul parlamentarilor europeni, cat si al celor nationali, pentru apararea viitorului Internetului si a credibilitatii promovarii drepturilor fundamentale ale omului de catre Europa”, se mai arata in scrisoarea deschisa adresata de „Reporteri fara frontiere” si ActiveWatch senatorului PSD Lia Olguta Vasilescu, careia i se cere sa retraga aceasta initiativa legislativa.

  Apreciază

 6. raduhumor said

  Pai si eu ii cer ca doar nu mi-e greu s-a fac chiar proasta idea cu aceasta initiativa legislativa .
  Ma si mira ca trebuie sa-i cer doar atata ,deoarece chiar vroiam sa-i cer si altceva, dar eu nu ma incurc cu din astea, care se incurca la randul lor in prioritati 🙄
  Daca-mi cerea oricat altceva eram de acord, dar sa-mi ceara sa ma abtin la infinit e totusi prea mult . :mrgreen:
  Mai ales acuma cand s-au ivit atatea posibilitati de a da cu gura ( se teme de concurenta ?!). Si-apoi cine se crede asta ? :mrgreen:
  Adica madam Udrea, Turcanu, aia care-l storcea pe Geoana de ultimele puteri in plina campanie electorala, in cea mai crunta lupta pe care-a pierdut-o ca frunza-n vant , si inca altele stau cuminti in fotoliile lor si nu zic nimic, nu ca n-ar apuca cum zic unii rau voitori, ca pe ce pun mana nimic nu le scapa , dar isi vad de lungul nasului, nu ca asta de da cu el de burta omului satul de atata cenzura pe bloguri si ascultari prin blocuri si alte resedinte de vara sau de serviciu.
  Asa ca votam sa ne-o scoata si pe asta cu cenzura 🙄

  Apreciază

 7. […] Sursa foto Share on Facebook Tweet […]

  Apreciază

 8. […] Sursa foto Share on Facebook Tweet […]

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat: