(b)Arca lui goE

b-Log anonim, amator si ventrilog al celor fara de blog. Despre NIMIC

Cucoana serioasa cu perfidie ma mintea! (IV)

Posted by Arca lui Goe pe ianuarie 20, 2011

Se dedica acest text d-nei Doina Popescu-Braila, o mica profesionista a schitelor si textelor scurte.

Comunismul ne-a (a)dus intr-o fundatura. Gravitatia de partid si de stat a produs in cele din urma inevitabilul colaps, astfel ca in 1989, total inghesuit, sistemul social era incremenit intr-o stare bizara de aparenta nemiscare care trada insa o continua prabusire interioara. Prabusirea a fost stopata brusc de catre o explozie care a pulverizat constrangerile gravitationale anterioare aruncand sistemul intr-o nu mai putin bizara stare de imponderabilitate sociala egala cu deruta absoluta. Societatea româneasca din anii 90 era populata in majoritate cu indivizi aflati in stare avansata de confuzie, marcati de fel de fel de precaritati: ideologice, „idologice”, morale, financiare, biologice, alimentare, intelectuale, locative, profesionale. Desigur ca fiecare dintre aceste precaritati ce nu au fost inca surmontate multumitor, ar putea fi centrul tot atator preocupari (teoretice) si/sau, desigur, a unor (oricate) suete nevinovate intre gura-casca pe bloguri (poate altadata). Totusi in era tranzitiei in care nimeni nu stia anume ce sa faca, ce ar trebui facut, spre ce „centru” anume sa-si dirijeze eforturile si destinul personal, instinctele si intamplarea i-au mânat pe indivizi pe fel de fel de contorsionate traiectorii, catre implinirea inevitabila a destinelor. Orice feluri de piruiete, de trucuri, de salturi, de propulsii, admise in imponderabilitate, au intarit confuziile intre bine si aparenta binelui, intre eficienta si viclenie, intre valoare si impostura, intre orice si orice. Totusi in acest haos care n-a fost total (pentu ca nimic nu este niciodata total, nici macar totalitarismul) au existat PROFESIONISTI: oameni (ca toti oamenii) care si-au vazut, cum-necum, consecvent si onest de treaba lor, de talentul lor, de abilitatile si de proiectele lor. Unii dintre ei au avut succes, adica au putut proba un real si semnificativ progres, performanta. Altii nu. Multi alti, cu alt fel de talente, au reusit sa gasesca scurtaturi, surogate, smecherii, impunandu-se ca modele de eficienta si succes. Totusi acestia n-ar putea trece cu nici un chip drept PROFESIONISTI.

D-na Eugenia Voda, un profesionist, a reusit sa-si construiasca destinul gasind (pr)in haos calea cea mai potrivita de a se exprima pe sine, cu maximul de libertate, venind in intampinarea unei nevoi sociale de auto-reflectie, de clarificare: emisiunea „PROFESIONISTII”. Emisiunea si prestatia d-nei Voda (ca un tot peste timp) n-a fost desigur perfecta. D-na, ca multi altii dintre noi, are unele sechele retorice care tradeaza concubinajul indelungat cu limbajul de lemn al altor ere, are un soi vizibil de lipsa de naturalete si de spontaneitate care insa n-au reusit niciodata sa compromita farmecul inefabil al emisiunilor sale nici macar atunci cand a insistat sa livreze (invitatului si spectatorului deopotriva) cu orice pret, o metafora „spontana” (pregatita atent din avans). Majoritatea invitatilor domniei sale s-au incadrat (admirabil am putea spune) in categoria PROFESIONISTI, adica persoane care au obtinut onest performanta in ceva. I-am urmarit pe Victor Rebenciuc, Andrei Plesu, Oana Pelea, Solomon Marcus, Mircea Cartarescu, Puiu Calinescu… am ales „arhetipuri” aproape la intamplare, si multi, multi altii. Chiar daca unii dintre invitati n-au reusit sa probeze necesarul talent actoricesc care sa faca interesanta aparitia „in sticla, pe sticla” si chiar daca au existat unele compromisuri in legatura cu incadrarea in categoria „profesionisti”, formatul emisiunii, abnegatia si talentul documentar al doamnei Voda, inspiratia… si expiratia, bunele intentii, umilinta misionarului, au facut emisiunea sa fie mereu agreabila, captivanta, utila, necesara.

In acest context invitarea lui Ion Cristoiu in emisiunea patronata de catre d-na Eugenia Voda este, doamnelor si domnilor, scandaloasa. Sunt uluit in primul rand de faptul ca acest „amanunt” nu este sesizat la adevarata dimensiune (desi a fost amintit de cativa dintre protagonistii dezbaterii pe aceasta tema) si ca majoritatea „ante-vorbitorilor” prefera sa se piarda in fel de fel de detalii care raman detalii chiar si umflate de vorbe, dispute, galceve de anvergura intre intelectuali de marca despre ideologii, deontologii si alte „rahaturi”. Derapajul de logica (in primul rand de logica) din spusele „borfasului” Ion Cristoiu (un diversionist, un speculant, un impostor), declansatoare de dezbatere sub forma de „circus intelectualis”, este un mizilic digerabil pe langa enormitatea comisa de catre d-na Voda prin invitarea acestui limbric pe post de PROFESIONIST, un hiatus de proportii care poate forta reconsiderarea intregii serii de emisiuni. Ce mai este acela un profesionist? Cine urma sa mai fie invitat in studiou ca profesionist? Dan Diaconescu? Sorin Ovidiu Vantu? Mitica Dragomir? Monica Columbeanu? Oana Zavoranu? Gigi Becali? Mi-e teama deopotriva sa-mi imaginez ce anume a putut-o face pe d-na Eugenia Voda sa-si ingaduie aceasta fantezie bizara si sa (mai) si gaseasca pretextele necesare pentru a putea pune in scena farsa nascuta din aceasta fantezie. Sper sa nu fie cumva vorba de „sindromul CTP” al celui care gasindu-si succesul de/in lume, prin vocatia rostirii artistice a adevarului, incepe la un moment dat sa creada ca adevarul este ceea ce rosteste el. Faptul prezentei lui Ion Cristoiu – scriitor, in emisiunea PROFESIONISTII mi se pare prima si cea mai grava dintre greselile in serie care au insotit fenomenul Voda-Cristoiu al acestor saptamani. D-na Voda a gresit si merita s-o incaseze. Cum anume a ales destinul sa aplice pedeapsa tine de specificul locului. Ne aflam in Balcani. Presupun ca nici ulteriorii enoriasi ai erorii neprovocate nu vor scapa chiar basma curata. Vom vedea. Singurul in castig 100% ramane limbricul: omul care paraziteaza de ani si ani de zile tubul catodic digestiv al societatii din Romania: Ion Cristoiu. Bravo Maestre. La mai mare.

P.S. Ramane cum am stabilit:

…va urma

7 răspunsuri sa “Cucoana serioasa cu perfidie ma mintea! (IV)”

 1. Radu Humor said

  Am mai spus-o si in alta parte, dar vad ca va incapatanati sa peristati in eroare 🙄
  Pentru combaterea holocaustului in lume sunt alocati anual cam 70 milioane de dolari ( stim de cine, nu stim de unde !).
  Fiind inceput de an si foamea cam mare ce s-au gandit potentialii beneficiari ai unei particele din acel morman de bani ?
  Trebuie sa facem ceva sa aratam ca in Romania pericolul antisemitismului n-a disparut ( de altfel ca si comunismul 🙄 ), dar pentru a atrage sume cat mai mari, trebuie sa si demonstram acest lucru ! Si cum Radu Humor, Cristian Grecu, Lucid si altii nu scriu ei de nebuni contra evreilor, ia sa-i provocam noi la discutii (stiind cam le ce se pot astepta, desi parca ei nu stiau 😉 ) .
  Cum apele erau (prea)linistite n-a fost greu de gasit nici pretextul nici oamenii potriviti !
  Doamna Voda , al carei sot se potrivea de minune, ca si Cristoiu , pentru a aduce in discutie subiectul dorit , care a izbutit sa aduca ceva dovezi de legionarism si mai ales dovada cea mai clara a ceea ce se urmarea 😉

  …va urma

  Apreciază

  • Dl.Goe said

   ah, vai, oh – Care va sa zica ca Eugenia Voda l-a manipulat pe Ion Cristoiu pentru a-l determina sa dea cu bata-n balta, sau l-a mituit, sau macar s-a folosit de el ca complice… benevol. Dar si dv. perspicace ca de obicei i-ati demascat fara mila. Auzi a naibi doamna ce i-a dat pân cap sa faca. Nici n-ar fi la prima abatere legionara, vicleana. A mai avut invitati din astia cu materia cenusie de culoare bruna. E clar ca conspira asitata atent de catre sot. Bine ca m-ati luminat mai d-le Humor, ca ramaneam prost de tot. Mai poftiti.

   Este admirabil faptul ca considerati varianta de a nu mai raspunde provocarilor ordinare ale conspirationistilor mondiali. Asa sa faceti. Macar pana va mai uita lumea.

   Doar 70 de milioane??? La nivel mondial? Pe un an intreg? Mizilic. Vai dar ce informat sunteti. Ce cititi? Pai cum de unde? Banii astia ar putea foarte frumos sa-i doneze Patriciu (o persoana din Romania) pe urmatorii 20 de ani, daca ar vrea, ori, daca nu vrea, atunci din cheta de la cei 14 milioane de evrei. Ar veni cam 40 de centi pe luna de caciula sau mai bine zis de cipilica. Credeti d-voastra ca n-ar contribui evreiasii cu banutii astia ca sa combata un dusman de talia d-voastra? Pai vedeti cum se lumineaza totul…

   Din cate stiu eu insa, multe lucruri aparent inexplicabile se explica prin prostia omeneasca. Ca cantitatea de inteligenta pe Pamant (o singura planeta cu o singura specie inteligenta, vorba vine) e constanta. Populatia e in crestere.

   Apreciază

   • Radu Humor said

    As fi de acord pana si cu cantitatea de inteligenta pe cap de locuitor, pe care, ioi-vei, cu atata inteligenta o aduceti, precum musca in lapte, in discutie, daca ati recunoaste ca cei care s-au nascut mai tarziu au primit mai putin(a).
    Cat despre cei 14 milioane, vedeti ca iar va inselati!
    Si asta cu inselatul stiam ca-i specifica evreilor, sau nu (sunteti)?
    In primul rand ca-s mai putini ( ca si victimele holocaustului, care sar ca purecii,ca cifre vorbind , ba de 1,5, ba 2, ba 4, ba 6 milioane, ca nu vreti sa dati la iveala cifrele exacte aflate la Londra), iar apoi mai sunt si evrei de treaba, care-si vad de viata lor si nu de-a altora, si care n-ar da nici cei 40 de centi calculati atat de meticulos de dv, pentru ca sa-si faca numerele de ura si razbunare niste reprezentanti de-ai lor, care se poate lasa cu o noua prigoana, din care vor avea de suferit, din nou, cei nevinovati !
    Si apoi , daca suma nu-i mare pentru aia care o strang, e foarte mare pentru aia care o primesc ( sperati, sau chiar primiti ceva ? 😉 ), mai ales daca te gandesti in ce fel lejer este obtinuta.
    E drept ca un provocator de la distanta, suficient de mare, ca acel Otto ( unde ati mai vazut evrei cu prenume curat nemtesti ? ), care-si permite sa jigneasca si sa injure, ba mai sa si ameninte cu inconstienta, sperand iar la vremuri in care unul ca el va lua locul lui Nikolschi, Draghici, Georgescu, Pauker si alti criminali de romani, mai ales de elita ( ca aia-i incurcau pe ei, nu pulimea, pe care o puteau insela si pacali usor !) :mrgreen:

    Apreciază

 2. culai said

  A vorbi oricum despre evrei, ori a spune bancuri cu/despre ei, nimeni (nici un goim) n-o poate face fără a fi lesne acuzat de antisemitism, de… & de…
  Nimeni, în afara evreilor, desigur!… Care nu sunt goimi, orice şi oricâte rele ar fi făcut şi-or mai face.
  Recent primit ca înregistrare (deşi concertul e de dată mai veche) într-un Bach-24-0re, am vizionat o secvenţă cu un simpatic şi extrem de talentat muzician de rasă amestecată, care şi-a instruit publicul să cânte-n varii tonalităţi „Ave, Maria” (în timp ce el va urma să imite la voce nu mai ştiu ce instrument)… Ei bine, în timpul instruirii ad-hoc, în ţara poate cu cea mai mare densitate de evrei din Ue, artistul a avut cutezanţa să spuie: „spectatorii evrei pot să spună/cânte oi-vei, Maria”… Cum întreaga asistenţă s-a tăvălit de râs, eu unul presupun că interpretul era semit, chiar dacă aspectul nu-l mai trăda…
  De când am văzut că evreii pot fi de toate culorile şi staturile raselor, ba chiar mai mult de atât…, nimic nu mă mai miră.
  N. ben Hurrr

  Apreciază

  • Dl.Goe said

   Un faimos rabin bucurestean zicea ca antisemit e acela care-i uraste pe evrei mai mult decat e normal. Dar, asa adauga eu, iubirea si ura circula impreuna prin acelasi sistem de vase comunicante care insa nu comunica deloc cu „obiectul” asupra caruia se indreapta sentimentul. Iar iubirea si ura circula prin acel sistem de vase capilare si comunicante strict sub influenta diferentei de presiune creata de catre „sentimentali” ei insisi, interactionand ei cu ei. Presupun ca nici domnia voastra nu vorbeste in fapt despre evrei ci despre idea de evrei asa cum se va fi gasind ea in mintea d-voastra. Nu?

   Apreciază

   • culai said

    Pentru că m-aţi întrebat, vă sunt dator c-un răspuns.
    Am avut sumedenie de vecini evrei, fiindcă ai mei cumpăraseră drept loc de locuit o jumate din spate a unei proprietăţi naţionalizate, dar totuşi evreieşti. Patronul (fost crâşmar cu pivniţa de subt casă comunicând cu zecii de km de hrube aproape ca-n viet-nam) încă mai locuia acolo şi n-a mai plecat, decât la Elohim, în giulgiul ştiut.
    Ca la noi la sate pe înserate, pe şanţ, la crîşmă sau la fierărie, şi evreii locului se adunau separat de neveste şi se aşterneau la poveste şi desigur politică. Şi, desigur, în idişul lor împestriţat cu elemente neaoşe, încât nu era greu de priceput la trasul nostru (copilăresc) cu urechea. De aici, de la politikk, la a se certa între ei ca chibiţii cei chiori pe ale lor preferate, nu trecea o jumate de ceas. Din vociferare-n harmalaie, din harmalaie-n spargerea laiei… Dar, niciodată cu ghionţi ori capete sparte, ca mai acum, pe la noi. Era acea atmosferă încinsă până la sfârâit, din Cişmegiul de altă-dată… Argumentul suprem al unuia aruncat în obrazul antagonului său: „măăăi, tuuu nu eşti ovrei, măăăiii… tu eşti un jidan puchinos şi pe faţă şi pe dos…” Cu asta, claca se spărgea, fără alte urări, fiecare plecând care bombănind, care doar din cap clătinând a „maaari pacat, mari!”… Seara următoare-i revedeai pe toţi în păr, la poarta aceluiaşi venerabil cutare, care pe bancă…, care pe scaunele din dotare, pe ciuci, pe buci, pe bordură… şi, ţine-te gură!
    Altceva, decât harmalaie, la ei n-am pomenit… Ura, dispreţul, poate doar un pic afişate: cât să pişte, nu să doară nevindecabil.
    Deci, remarca d-voastre s-ar putea să fie primită cu Da…, doar dacă prin „idea de evrei” veţi percepe caleidoscopic universul-ghiveci al copilăriei mele sărace, printre săraci şi îndestulaţi, iar nu izraeliţii de-acum, care-şi militarizează până şi fetele. Şi carii tot cată ce nu vor căpăta niciodată.

    Apreciază

    • Dl.Goe said

     @Interesanta poveste. Plina de tâlcuri. Si de haz. Cred ca si Victor Ion Popa a frecventat aceeasi mahala, replici similare gasindu-se in piesele sale. De teatru.

     Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat: