(b)Arca lui goE

b-Log anonim, amator si ventrilog al celor fara de blog. Despre NIMIC

Amintiri literare

Posted by Arca lui Goe pe Ianuarie 27, 2011

„Maestrul Iancu Caragiale a fost figura cea mai proeminentă a literaturii noastre dinainte de război. Azi cărţile lui sunt în toate mâinile şi reputaţia marelui umorist, dramaturg şi neîndurat tălmăcilor al numeroaselor noastre imperfecţii fizice şi sociale, a intrat de mult în conştiinţa publică. Dar dacă cititorii răspândiţi în toate colţurile României mari pot să-i admire perfecţia matematică a stilului, verva scânteietoare şi fineţea observaţiei de o ironie uneori amară, sunt foarte puţini aceia care l-au cunoscut personal şi au putut să-i preţuiască mobilitatea fizionomiei, dominată de vioiciunea unor ochi sclipitori de duh, şi acel zâmbet neuitat ce-i îndulcea uneori amărăciunea sarcastică a gândirii. Încă de la debuturile sale, Caragiale, scriitorul, a fost depăşit de imensitatea personalităţii sale individuale. S-a zis despre Oscar Wilde, că şi-a trăit viaţa mai mult decât şi-a scris-o. Cred că adevărata operă a lui Caragiale s-a irosit în conversaţiile lui zilnice şi în discuţiile cu prietenii, unde îşi cheltuia c-o dărnicie de nabab resursele unei elocinţe fără precedent în marea familie intelectuală a contemporanilor. Nici chiar Titu Maiorescu, a cărui dialectică era strălucită, n-a putut să-l înfrângă în discuţiile animate de la Convorbirile literare…

Citeste AICI continuarea

7 răspunsuri to “Amintiri literare”

 1. Uite, că iar îmi vine să pun cîteva întrebări : oare de ce Conu’ Iancu, a emigrat în Germania, într-o localitate friguroasă deşi era ştiut că dumnealui urăşte frigul ?
  Oare de ce a emigrat Conu’ Iancu în Germania deşi nu ştia o boabă nemţeşte ?
  Oare de ce nu a emigrat de exemplu în Franţa, deşi conu’ Iancu era recunoscut ca fiind vorbior de limbă franţuzească mult mai abitir decît franţuzii inşişi ?

  Nu ştiu, numai întreb. Mă lămureşte cineva ?

  • neamtu tiganu said

   Draga Tiberiu,
   este stiut faptu ca cine vine in Germania devine mult mai inteligent, ma uit la mine, e tara „Land der Dichter und Denker” unde se spune „leben und leben lassen”. In plus, clima rece si neprietenoasa stimuleza munca, in timp ce o clima mediteraniana duce la sentimente „je m-enfiche” sau „Leben wie der König in Frankreich”, sau „savoir vivre”. Nici Italia nu ar fi fost potrivita deoarece chiar Goethe spunea „vedi Napoli e poi mori”. Desigur ar fi putut sa mearga la Anvers si ar fi avut sanse sa devina presedinte, desi clima nu e nici acolo prea prietenoasa, sa nu mai vorbesc de lb. flaminda.

   Daca mai ai intrebari te lamuresc cu placere, nu de alta da vad ca esti cam nauc.

   • Dl.Goe said

    O insistenta mai mult decat suspecta. Mai degraba Tiganeasca decat Nemteasca.

    P.S. Habar nu am ce anume o stimula clima din Germania, dar partea cea mai importanta a capodoperei muncite de nenea Iancu s-a scris in clima de la noi.

 2. @ D/l Goe

  Mulţumesc!

  #

  Am căutat printre terfeloagele mele şi iată ce am găsit :

  „M-am exilat şi atîta tot. Aerul de aici îmi prieşte, sunt mulţumit cu ai mei şi nu am ce căuta acolo, unde linguşirea şi hoţia sunt virtuţi, iar munca şi talentul viţii demne de compătimit”

  Citatul este extras din cartea „În Ţara Miticilor” / Ioana Pîrvulescu / Humanitas / pag.127.

 3. […] plus poti citi acest post corelat: http://fevlua.wordpress.com/2011/01/14/43031/ Citeste si aici: https://arcaluigoe.wordpress.com/2011/01/27/amintiri-literare/ Tags: noduri, noduri animate, noduri folositoare, pregatire 2012, supravietuire […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: