(b)Arca lui goE

b-Log anonim, amator si ventrilog al celor fara de blog. Despre NIMIC

Amintirea unei lecturi din amintirea unei duminici

Posted by Arca lui Goe pe martie 12, 2011

Pascal Quignard – Umbre ratacitoare
Ultimul regat I – Capitolul XI – (trad. Emanoil Marcu, Ed. Humanitas) :

„Zenchiku a scris: Ceea ce scapa uitarii, aceea este trecutul.
Altadata este primum tempus atunci cand revine.
Trecutul este creat in fiecare val al timpului care inainteaza. Trecutul contemporanilor nu e acelasi de fiecare data cand urca din regatul umbrei. Trecutul lui Mallarme nu e trecutul lui
Michelet; nici trecutul lui Rembrandt nu e trecutul lui Vermeer; nici trecutul lui Chuang-zi nu e trecutul lui Shakespeare.
Trecutul lui Emily Bronte nu e cel al surorii sale, Charlotte.
Trecutul traieste la fel de impetuos, la fel de imprevizibil ca si prezentul in care isi arata chipul.
Trecutul e plin de stereotipuri, dar si de dorinte ascuse in umbra.
Barca, edecarul, drumul ce insoteste raul, caii timpului, sariturile lor, vremea de-afara, foamea – toate transforma, de fiecare data, totalitatea timpului.
Timpul este jocul lasat in cadrul situatiei prezente intre tasnirile, tendintele, ritmurile si revarsarile trecutului. Menelaos ii spune furios lui Agamemnon:

– Niciodata nu stii ce vrei: azi, ieri, maine, de fiecare data altceva.

Nehotararea este o optiune mai profunda decat libertatea, hazardul o ordine mai subtila dacat tactica; uitarea, mania, speranta febrila, panda care explodeaza in salt nu sunt efecte ale fiintei, ci ale timpului.

Orice opera e comparabila cu o bucata de faleza care se naruie in apa; la fel orice anotimp; in ele se propaga cercuri; acestea se pierd in viitorul care se repeta in ele ca in trecutul pe care il creeaza; sunt pierdute, dar nu au disparut; nu au disparut, ca deja o alta piatra cade asa cum pamantul insusi e o piatra cazuta odata in spatiu, care-a trait acolo, putin cate putin, in lumina si apa, in flori, pasari si vise, in limbaj si in moarte, si tot acolo va diparea.”


«Nu vreau nici să mă cunosc, nici să-mi aduc aminte.
Prea abundenți devenim dacă privim spre
Ceea ce suntem. A ignora că trăim
Umple deja suficient o viață.

Câtă vreme trăim, trăiește ora în care
Trăim, și la rândul ei moare
Când trece o data cu noi
Care ne trecem o data cu ea.
***
Dacă de dragul de a ști la nimic nu servește să știi
(Căci lipsită de putere, ce poate să însemne cunoașterea?),
Cea mai bună este acea viațã care
Dureaza fără să măsoare. »
*
Fernando Pessoa (Ricardo Reis)

5 răspunsuri to “Amintirea unei lecturi din amintirea unei duminici”

 1. Dragul meu colaborator, haide să nu ne mai jucăm de-a diplomaţia(de duminică): cu tinerii scălîmbi şi perverşi şi tîrfe şi boşorogi analfabeţi şi egoişti..că..asta e Romînia în definitiv.
  Şi, ceea ce nu ştiu dacă se va înţelege vreodată în ţara asta cel mai mult, în care eu nu fac politică deşi cele şi cei din jurul meu-corupţi şi retardaţi-o fac, mereu: (atît femele cît şi masculi=este că eu nu sunt egală cu nimeni şi, dimpotrivă, am şli documente multiple care atestă că sunt cea mai sus-atît aici, dar şi în alte ţări. (bineînţeles, nu vorbesc acum de nivelul exclusiv comercial).
  Şi oamenii nu vor fi vreodată, egali şi egale între ei. Şi sunt sătulă de colegele şi profesoare tîrfe şi ţigani cretini..şi babe şi moşi cretini, tîrfe politiciene şi politicieni, angajatori şi angajaţi..etc.
  Lăsaţi-mă să îmi fac treaba mea, să îmi văd de viaţa mea fără să vă băgaţi în ea, că tot nu vă pricepeţi să mă ajutaţi!!

 2. lost said

  Banuiesc ca ati pus poezia alaturi de acest mic fragment, din „Umbre ratacitoare” ,deoarece sunt asemanatoare prin prisma abordarii aceluiasi subiect : curgerea timpului -amintirea trecutului ,prezentul si clipa sa. Amindoua (poezia si fragmentul )sunt tulburatoare , poate si nostalgice …

  Citindu-le( insa) mi-a venit in minte un alt autor care a tratat, pare-mi-se (scuze ,nu sunt nici filozof si nici filolog )aceeasi tema : Marcel Proust – „In cautarea timpului pierdut ” .

  Acelasi sentiment, ca timpul care a trecut poate fi retrait prin aducerea in amintire a ceea ce a creat senzatii placute din momentul respectiv ,dar si prin cunoastere stiintifica ?

  Dar poate este mai bine sa pun acest citat :

  “Timpul de care dispunem in fiecare zi este elastic; pasiunile pe care le incercam il dilata; acelea pe care le inspiram il ingusteaza si obisnuinta il umple”.

  p.s. Sunt convinsa ca v-a placut cartea ,motiv pentru care am s-o citesc si eu ..

 3. lost said

  Ce pot sa spun ? Coincidenta ,premonitie sau o amintire din trecut ? 🙄 Textul cit si analiza filozofico -literara ? sunt extraordinare . Da, viata este frumoasa si merita traita asa cum e ..cu bune si cu rele .
  Asta pentru ca sunt de acord cu ceea ce spuneti aici :

  ” Dl. Marcel Proust era bolnav de prezentul pierdut (falsul trecut) si incerca sa se vindece fortindu-si memoria pentru a-l recupera. Complet ineficient. Gresit. Nu-i asa? Dar ce se poate face? Ce s-ar putea face? Care este alternativa care sa nu împinga fiinta la sinucidere prematura in fata inevitabilului moment in care trebuie recunoscut esecul in a devora eternitatea? Ar putea fi nesimtirea, cu variantele anestezie, detasare… de la individ la individ si de la caz la caz. Alternativa ar putea fi recuperarea, totusi, a timpului pierdut, dar fortandu-ne nu memoria, ci imaginatia. In varianta asta imaginatia e asociata cu riscul delirului la care unii (artisti) ajung mai usor decat altii. Biete fiinte. Dar ar mai fi ceva. Ceva salvator. Inteligenta de a intelege ca eternitatea este de fapt El si ca, oricum, vom fi recuperati dimpreuna cu prezentul pierdut. In fiecare clipa, in fiecare viata.”

  p.s. Am citit si comentariile (nu toate ) Pina la un moment dat au fost atractive si interesante .Am intilnit-o si pe @Stely ? ! A incercat ceva ,dar nu i-a reusit . Foarte rau ca ati pierdut-o .
  Dar ,i-ati pierdut ? si pe ei ,dar nu trebuie sa va para rau.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: