(b)Arca lui goE

b-Log anonim, amator si ventrilog al celor fara de blog. Despre NIMIC

Goana dupa bal/aur

Posted by Arca lui Goe pe Aprilie 16, 2011

Astazi 16 Aprilie, este ziua de nastere a lui Charlie Chaplin, ingerul nascut de Inviere si dus candva, intr-o zi de Craciun, de Nasterea Domnului. As fi vrut sa scriu, cu acest prilej, cate ceva despre Charlot si despre filmele acestui erou, a carui ruda saraca (foarte saraca) ma simt uneori, cu umila aroganta. Sunt filme pe care le-am vazut de nenumarate ori si ale caror replici le stiu pe dinafara. Adica pe de rost. Am in minte fragmente ale unei pledoarii (inutile de altfel) prin care sa justific de ce mi se pare ca „Luminile Orasului” este cel mai bun film al lui Chaplin si unul dintre cele mai bune filme ale tuturor timpurilor. Mi-ar placea sa aduc vorba despre mijloacele prin care maestrul (un fel de Caragiale cu aparat de filmat) a reusit sa-si asigure o incredibila libertate de exprimare… Un univers aproape infinit. N-am azi ragazul de a cauta poarta potrivita spre locul potrivit. Voi incerca saptamana care vine sa pescuiesc, din afara,  unele amanunte, instantanee de pastrat pe (b)Arca, din oceanul senzatiilor adunate adulmecîndu-i capodoperele mute. Sper sa fiu norocos. Pana atunci, celor care cred sau celor care nu cred in destin, in zodii si horoscop, celor subtili si celor categorici, le-as aminti ca tot in aprilie ii comemoram nasterea si-i aniversam moartea unui alt mare tragi-comic: Adolf  Hitler.  Nascut in acelasi an cu Chaplin, la distanta de doar 4 zile, micul Adolf a impartit cu acesta aceeasi configuratie astrala, aceleasi premise ale debutului, aceeasi zodie si dupa horoscopul chinezesc si dupa cel (zis) european cu micul Charlie.  Poate ca din acest motiv destinele le-au fost foarte asemanatoare (dincolo de unele deosebiri, nelegate de ursite) ba chiar li s-au atins pe alocuri, la mustata. Si nu numai.

Intrucat n-as vrea sa conteze cineva (oricine) prea tare pe faptul ca voi avea saptamana viitoare mai mult noroc la pescuit (…) decat a avut varul meu Santiago, va vând de pe acuma un pont: un excelent restaurant pescaresc, la care lucreaza un chef profesionist, se gaseste AICI.

Update: Felul in care un barbat vorbeste, felul in care se imbraca, felul in care isi cladeste succesul, eventual financiar, cariera, opera, capodopera, pot spune multe despre el si despre valoarea sa, dar nimic nu poate oferi o imagine mai clara si mai realistica despre cate paralale face un barbat decat ceea ce se oglindeste in femeile care l-au iubit sau la care a avut succes. Marele artist Charlie Chaplin are acoperire in aur si in aceasta privinta. Iata numai cateva dintre multele femei importante din viata sa:

 

Update:

O mie de neamuri, plecate, domoale,
Te cauta-n ceruri, in vis, in pamant,
Ascuns te-au gasit in cuvant.
Sfarama cuvantul: cuvintele-s goale.

In felul sau marele Chaplin era un mic dictator. Autoritar si capricios ca regizor, perfectionist si meticulos, repetand la nesfarsit scenele, pana ajungeau la perfectiunea ceruta, Charlie Chaplin lasa putin spatiu de miscare si democratie „subalternilor” sai, vazuti ca simple instrumente tehnice necesare desavarsirii capodoperelor sale. De altfel foarte putini isi pot aminti, luati pe nepregatite, vreunul dintre celelalte nume trecute pe genericele atat de popularelor sale filme.

Directed by Charlie Chaplin

Produced by Charlie Chaplin

Written by Charlie Chaplin

Starring Charlie Chaplin
Virginia Cherrill
Florence Lee
Harry Myers

Music by Charles Chaplin

Editing by Charlie Chaplin

Maretia succesului, precum perfectiunea cubului decapitat al lui Nichita, este data uneori de ceea ce este smuls intregului. Chaplin a avut multe femei dar nu pe toate. Detaliul prezent prin absenta se reflecta foarte bine si-n imaginea uneia dintre femeile pe care Chaplin nu le-a avut si pe care a trebuit sa o inventeze. Necunoscuta oarba, anonima incapabila sa-si vada valoarea, o oarecare Virginia, si nicio alta, trebuia sa fie veriga de legatura intre fictiune si realitate, ca parte de neinlocuit in procesul de intrupare a perfectiunii numita „City lights”.

va urma…

9 răspunsuri to “Goana dupa bal/aur”

 1. Este filmul care mi-a plăcut cel mai mult, cel în care artistul juca rolul magistral al dictatorului. Ai scris foarte frumos, emoţionant chiar.

  PS Radu Humor chiar există ?

  • Dl.Goe said

   Multumesc!

   P.S. De vreme ce-l pomeniti inseamna ca exista, nu?

   • Mi se părea interesant să nu fie decât… e o nebunie.

    • Dl.Goe said

     E aproape asa cum spuneti. La urma urmei fiecare nebun nu e decat o instantiere a nebuniei. Deduc insa ca respectiva instantiere va apare ca neverosimila. Eu inclin sa cred ca e o una veritabila, o „veritabilitate autentica” din jale intrupata (ca Electra) sub forma unui „anonim virtual”, ne/substantial.

     P.S. Sa stiti ca mi-a placut foarte mult matematica atunci cand am fost mic. Si acum cred ca mi-ar placea doar ca nu mai am timp de ea.

 2. Serafina Dafinescu said

  Mi se pare mie sau sunteti gelos? Poate ca nici Hitler n-ar fi fost asa de dictator daca ar fi avut succese artistice… la femei. 😉

 3. arcaluigoe said

  Update: …Maretia succesului, precum perfectiunea cubului decapitat al lui Nichita, este data uneori de ceea ce este smuls intregului. Chaplin a avut multe femei dar nu pe toate. Detaliul prezent prin absenta se reflecta foarte bine si-n imaginea uneia dintre femeile pe care Chaplin nu le-a avut si pe care a trebuit sa le inventeze. Necunoscuta oarba, anonima incapabila sa-si vada valoarea, o oarecare Virginia, si nicio alta, trebuia sa fie veriga de legatura intre fictiune si realitate, ca parte de neinlocuit in procesul de intrupare a perfectiunii numita „City lights”…

 4. Radu Humor said

  Si ce daca le-a avut pe toate ?!
  Macar Chaplin era barbat bine, dar daca va ganditi prin cate paturi au mai trecut frumusetile astea pana a ajunge si in a lui, te ia cu ameteala 😳

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: