(b)Arca lui goE

b-Log anonim, amator si ventrilog al celor fara de blog. Despre NIMIC

Propunere de Reforma

Posted by Arca lui Goe pe Iunie 1, 2011

Varianta ideala pentru transformarea in bine a fotbalului romanesc la nivel de club si la nivel de echipa nationala ar presupune, in aceasta ordine, urmatoarele „fapte”:

1) Inlocuirea indivizilor care au gestionat fotbalul in ultimii 20 de ani si reorganizarea Federatiei Romane de Fotbal pe alte baze. Nu insist pentru ca asa cum ziceam este vorba doar de o varianta ideala… Daca pana  si varianta minimala cu Gica Popescu la FRF si cu Ion Craciunescu la Comisia de Arbitrii care ar fi insemnat in fond extrem de putin, un alt aer, un alt suflu, a fost imposibila, ce rost ar avea sa insistam cu detalii organizatorice a la Isaac Aimov.

2) Crearea in orasele mari a unor cluburi de copii si juniori, sponzorizate de stat.

3)  Mutatii majore in mentalitatile care domina societatea si implicit oamenii din fotbal: fotbalisti, antrenori, presedinti, patroni, spectatori… Asta din pacate chiar nu se poate schimba prin reforma brusca…

4) O ameliorare semnificativa a climatului si performantelor economice in general, la nivel national.  (Mai usor s-ar putea realiza un perpetuum mobile de speta a treia).

***

Asadar astea nu. Atunci ce? Exista un set alternativ de masuri care s-ar putea lua chiar din interiorul sistemului. In cazul in care sistemul nu este doar corupt si stupid dar si sinucigas atunci ar putea continua sa ignore urmatoarele masuri simple care pot schimba fundamental cursul fotbalului romanesc (si care pot contribui chiar la evitatrea mortii subite a sistemului insusi):

1) Obligarea cluburilor din liga 1 sa aiba sectiune de juniori.

2) Sezonul de transfer al jucatorilor sa fie o singura data in fiecare an, la sfarsitul campionatului si sa nu fie admise exceptii.

3) Liga 1 sa cuprinda doar 9 echipe. 9 echipe mari si late. Oricum fotbalul romanesc nu poate furniza fotbalisti, nici suporteri si nici finantare pentru 18 echipe competitive. S-ar juca 2 tururi si 2 retururi, in total 32 de etape. Am avea de ex. 4 meciuri Steaua – Dinamo (sau Vaslui – Rapid) pe sezon. Incasarile ar fi mult mai mari (…) iar echipele ar fi fortate astfel sa joace mai multe meciuri la un nivel cat de cat acceptabil. Primele 6 ar juca in cupele europene iar ultimele 3 ar pica direct in liga a doua. Asa incat n-ar mai exista un pluton de mijloc care trage targa pe uscat sau tranteste meciuri in ultimele 10 etape. Ar scadea la jumatate si posibilitatile de a utiliza fotbalul in spalare de bani.

4) Sa se amelioreze sistemul de punctare. De ex. Intr-un meci in care diferenta de scor este mai mare de 3 goluri echipa castigatoare sa castige 4 puncte (in loc de trei) iar echipa invinsa sa fie penalizata 1 punct. Sau/si: Echipa care obtine trei victorii consecutive sa primeasca un bonus de 1 punct, iar echipa care pierde trei meciuri consecutive sa fie penalizata un punct.

Si s-ar mai gasi… Vointa politica sa fie…

Articolul zilei trecute: Perisabila, vecinică frumuseţă a magnolierului

22 răspunsuri to “Propunere de Reforma”

 1. Vizitatorul said

  nea goe ce-ai bre ? iar ai mincat stricat ?

  • Dl.Goe said

   @Vizitatorul – Stimate critic de arta care e raul din fapte: ca ma irosesc pe mine in fotbalul in sine SAU ca „reforma” propusa e prea utopica? Ca eu de felul meu sunt foarte receptiv la critica.

   P.S. N-am mancat nimic. Sunt in greva foamei din cauza ca Poli a fost retrogradata in „C”.

 2. neamtu tiganu said

  nea Goe, am scris ceva scurt la tema asta pe blogu meu, poate ajuta, http://la-neamtu-tiganu.blogspot.com/2011/04/fotbal-germania-romania.html

 3. Valentin Mironescu, Craiova said

  Da domnule goe aveti dreptate. Sunmt pre a milte 18 echipe. Inainte era posibil sa existe divizii peste divizii si centre cde copii si juniori pentriu ca contribuiam toti prin grija partidului. Eram practic constransi sa sponzorizam fotbalul. acum oamenii nu mai au nici bani nici chef de dus la meciuri de cacao. de unde fotbalisti ca sunt toti cu ochii dupa bani. nu se fac fotbalisti de la 16 ani ci de la 6-7

 4. nea Goe, am dat linku pa blogu meu crezind ca oricum nici draq nu te citeste, exceptind pa vizitator si meduza, si deci e o discutie intima in bucatarie.
  Spre suprinderea mea au aparut o multime pe blogu meu venind de la tine. Incurcate mai sunt caile blogului!

  @valentine, fotbalu nu e doar un joc, fotbalu e um mod de viata, o filozofie, fotbalu iti dezvolta spiritu de echipa, puterea de lupta, fantezia, te-nvata sa pierzi… si nu in ultimu rind e sanatos.

  Vai de natiunea care nu are fotbal, fara fotbal se nasc monstrii ca medusa, vizitatoru!

  • Dl.Goe said

   Si eu ma mir cat de tacuti pot fi cei care ma viziteaza. Or fi timizi. Or fi „timidizati” de libertate. De libertatea unora, de libertinismul altora… Nu se stie.

   P.S. „…monstrii ca medusa, vizitatoru!”? – Vai! Asa de precar arata la d-voastra arta provocarii? Sunt sigur ca aveti resurse de sicanare mult mai consistente…

   • nea Goe, si asta e una din chestiile care ma sidereaza in lumea virtuala, eu nu-ncerc sa provoc, nu sunt mirlan, sunt extrem de dragut si simpatic, doar ma amuz, glumesc, tachinez e cuvintu corect, cum zice fonfanitu de francez, chi se tachin sem.

    • Dl.Goe said

     De obicei asa sunteti: simpatic. Dar uneori sunteti marlan. Mare. In special cu cei care nu-l detesta pe basescu indeajuns.

    • nea Goe, eu iubesc Romania tare mult, io sunt convins ca basescu a ruinat-o, d-aia ma apuca.. de altfel Basescu E un MIRLAN, ciudat ca tocma aia finii care nu sufera mirlanii il iubesc!?
     P.S in cazu in care esti de parere ca prezenta mea la mata sperie porumbitele, spune-mi, doar un semn si dispar ca ceata la rasaritu soarelui (tii, am scris frumos, nu?)

    • Dl.Goe said

     Basescu e marlan. Ceea ce-i pot eu reprosa e ca n-a fost destul de marlan. Ar fi fost nevoie. Cat priveste faptul ca Basescu ar fi ruinat Romania, va dovediti un visator romantic. E drept insa ca le-a rapit altor sansa de a ruina intr-un fel mult mai finutz. Cat priveste actuala varianta de ruinare de sub domnia sa cred ca deficitul sau de marlanie a contribuit mult mai mult decat cel cu care s-a prezentat la post acum… 7 ani. Si chiar de-ar fi precum ziceti (in legatura cu Basescu) tot nu justifica acest fapt dubla masura cu care judecati faptele si zicerile nepolitice ale unora si altora. N-are rost sa va explic semnificatia si urmarile acestei scheme procedurale pe care o aplicati din instincte.

     P.S. „Ai scris frumos”, dar nerealist. Nu cred ca sunteti din acela care sa dipara in ceata la cerere. Dupa cum ar trebui sa stiti deja eu nu cer nimanui nici sa stea nici sa plece. Desigur insa ca stiati si va amuzati.

     P.P.S. Si pe mine ma amuza ca va „exita” teribil idea de „Angela Furtuna”. Pacat ca dansa nu va baga in seama. Nu ca ar avea motive…

    • Dl.Goe said

     „Elitele devin adesea cenzorii libertăţii, dacă nu învaţă la timp igiena comunicării şi deontologia polemicilor. Secolul trecut a fost unul dominat de terorism intelectual, când eclectismul palierelor de discurs (nascând confuzia dintre morală şi ideologie), procesele inchizitoriale de intenţie (culminând cu eşafodul public al vinovăţiei infinite) şi vânătoarea de vrăjitoare au pus în funcţiune rotiţele totalitarismului operaţional.

     Totalitarismul nu a murit.

     Ne rămâne nouă, celor lucizi, în fiecare zi, obligaţia de a asuma libertatea ca pe un spaţiu alternativ la cel totalitar încă persistent în lumea noastră. A fi liber – a respira libertate şi a produce libertate.” – Angela Furtuna, Mileniul III.

  • Serafina Dafinescu said

   Domnu Neamţu zice că e vai de naţiunea care nu are fotbal şi că fără fotbal se nasc monştrii ca medusa, vizitatoru! Eu cred că bate-n America că aştia joacă mai mult baseball şi “rugby” 🙄

   • Dl.Goe said

    @Serafina Dafinescu – America este campioana mondiala si olimpica la fotbal feminin, iar la fotbalul-fotbal (masculin 😉 ) de editii bune ale mondialelor da lectii multor altor tari cu pretentii. Romania nu poate visa nici in vis la performantele Americii la fotbal pentru urmatorii 20 de ani (cel putin). Nu stiu la ce natiuni se refera dl.Tiganu pentru ca nu cred sa existe vreo tara in care sa nu se joace fotbal. Pana si India se pregateste sa organizeze camionatul mondial de fotbal din anul 2026. Poate doar in Insula Pastelui sa nu se joace fotbal dar aia, vorba aceluias domn, nu e tara si deci nu face monstri. Face oua rosii.

    • Domnu Goe, cred ca am povestit, am fost in conced in Maldive pe o insula cu diamentru de citeva sute de metrii, mi s-a infectat urechea si n-am putu sa fac scufundari cum am planuit, am jucat fotbal cu personalu, care avea liber vro doua ore dupa masa. Toti jucau f. bine, toti il cunosteau pe Hagi.

     Am scris pa blogu meu ceva de asta da nu dau link nu vreau sa credeti ca-mi fac reclma!

 5. nea Goe, doamna Furtuna mi se pare extrem de caraghioasa, ma amuza enorm, mai ales cind iese cu decoratiile pa pieptu ce ameninta sa se prabuseasca, duminica, pa corso: (iata titulatura ei)
  Angela Furtuna
  scriitoare, eseistă, publicistă, critic literar
  membră a Uniunii Scriitorilor din România
  Master în PR și Comunicare
  Master în Semiotica Limbajului în Massmedia și Publicitate

  Specialist în biblioteconomie și bibliografie
  Specialist in Informare UE și Marketing Cultural,
  Coordonatoarea Programului Itzik Manger 110 – Regele Poeziei Idiș
  ***************
  textu bagat de mata e o aiureala, o pretiozitate fara cap si coada. Simpatic e numa pasaju „Ne rămâne nouă, celor lucizi,”

  • Dl.Goe said

   @Neamtu Tiganu – Aveti dreptate, exista o mare doza de caraghios si ridicol in felul in care se prezinta d-na Furtuna lumii virtuale… Dar faptul ca va incapatanati sa luati in calcul doar partea „comica” a d-nei Furtuna va pune intr-o lumina trista. Angela Furtuna este departe de a fi „o mediocritate cu pretentii”. Daca ati ignora pentru o clipa aura padiniana (ca sa zic asa) a personajului, veti putea descoperi o persoana destul de consitenta in raport cu titulaturile care va amuza copios in mod atat de repetat. Presupun ca va refuzati acest efort in primul rand din consisderente politice. Iar in al doilea rand… Ma rog, sa nu intram in speculatii speculative.

 6. arcaluigoe said

  Serafina, rongo, neamtu, plus medusa si culai, tibi, vizi si cu dictatura, ce parere aveti? Ar trebui sau nu sa joage in Liga I Nationala de Fotbal Asociatie din Romania doar 9 (noua) echipe sau nu? Pe Ana Ayana si pe Doina Popescu nu le intreb pentru ca stiu ca sunt contra. Fiind din Braila. Apropo, mai exista Progresul Braila?

 7. Medusa said

  Eu sunt pentru! Chiar daca nu ma pricep, am aplicat un principiu in care cred.

 8. Radu Humor said

  „Ne rămâne nouă, celor lucizi, în fiecare zi, obligaţia de a asuma libertatea ca pe un spaţiu alternativ la cel totalitar încă persistent în lumea noastră. A fi liber – a respira libertate şi a produce libertate.” – Angela Furtuna, Mileniul III.”

  Cred ca doar unul care intelege sa tina un blog ca acesta (cat de cat ) liber , poate, dar mai ales are dreptul sa sustina si sa propage asemenea idei 🙄
  Indivizi care se baricadeaza dupa vitrina cu titluri obtinute in conditii cat se poate de subiective, ne avand curajul sa asculte si alte pareri ( chiar si injuraturi , ca le merita uneori (din plin 😉 ) ar trebui sa aiba bunul simt si sa evite asemenea subiecte !
  Slava Domnului ca au ce face si ce linge atat in plan politic cat si literar, mai ales atunci cand se pune de-o ingropaciune ideologica pe baza de invidie, inferioritate si ranchiuna !

  Cand ii auzi vorbind de libertate de idei, de expresie si de libera circulatie a valorilor pe alde Tismaneanu, Grebu, Patapievici,Abalaru si mai nou pe aceasta prea impopotonata intelectual/academic, care vine cu carnetelul de extrase din lecturile ei din timpul serviciului si le arunca in arena, cu speranta ca cineva ii va remarca altceva decat bijuurile, planturozitatea fizica si verbala, sau hachitele de precupeata care-si retrage enervata de pe tejghea produsele expirate atunci cand cineva ii atrage atentia 😉 ), te gandesti automat si la calitatea celor de la putere care si-au tras asemenea slugi 🙄

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: