(b)Arca lui goE

b-Log anonim, amator si ventrilog al celor fara de blog. Despre NIMIC

Cronica unui faliment ratat

Posted by Arca lui Goe pe iulie 14, 2011

Dau de stire: Am primit pe mail un rezumat al unui articol aparut in Spania despre o (nu stiu cat de) stire, aparuta din tenebroasa tacere despre falimentul Islandei ce parea iminent in 2008, daca-mi amintesc eu bine.

http://www.taringa.net/posts/noticias/9443668/Islandia-revolucion-silenciosa.html

despre veritabila revoluție din Islanda. La știri bineințeles că nu a ”transpirat” nimic, căci nu se dorește ca modelul islandez să se propage.

În Islanda, tara in care guvernul a fost demis in totalitate , marile bănci au fost naţionalizate, s-a decis să nu se plătească datoria creata în Marea Britanie şi Olanda, din cauza politicii lor financiare rău intentionate şi s-a creat un grup popular pentru a rescrie constituţia. Şi toate acestea paşnic!

O revoluţie împotriva puterii care ne-a adus la criza actuală. De ce aceste fapte nu au devenit cunoscute de doi ani? Ce se întâmplă dacă alţi cetăţeni UE vor lua exemplul lor? Iata pe scurt istoria evenimentelor:

 – 2008. Se nationalizeaza cea mai mare banca din tara. Se prăbuşeşte moneda, bursa isi suspenda activitatea. Ţara este în stare de faliment.

– 2009. Protestele populare din fata parlamentului fac sa fie convocate alegeri anticipate si provoaca demisia primului-ministru şi a membrilor guvernului in bloc.

– Continuă situaţia economica nefavorabila. Printr-o lege se propune rambursarea datoriei catre GB şi Olanda avand de plată suma de 3.500 de milioane de euro, o sumă pe care toate familiile islandeze ar fi urmar sa o plateasca lunar, pentru următorii 15 ani la, 5,5% interese.

– 2010. Oamenii ajung să iasa în stradă şi cer ca aceasta lege sa fie supusa referendumului. În ianuarie 2010, preşedintele refuză să o ratifice şi anunţa că se va consulta poporul. La referendumul organizat în luna martie 93% din voturi au fost impotriva acestei legi.

– Pentru toate acestea, guvernul incepe o anchetă pentru a rezolva responsabilităţile legale ale crizei. Începe arestarea mai multor bancheri seniori şi directori. Interpolul emite un ordin şi toti bancherii implicati pleaca din ţară.

– În acest context de criză, se alege o adunare pentru a elabora o nouă constituţie care să includă lecţiile învăţate în urma crizei şi pentru a o înlocui pe cea curenta, o copie a constituţiei daneze.

– Pentru a face acest lucru, se merge direct la poporul suveran. Se aleg 25 cetăţeni fără afiliere politică, din 522 care si-au depus candidaturile, care era necesar sa fie majori şi sa aiba sprijinul a 30 de persoane. Adunarea constituţională isi începe activitatea în februarie 2011 si prezinta un proiect de constituţie bazată pe recomandările poporului facute in urma a numeroase reuniuni din întreaga ţară.

Noua constitutie trebuie să fie aprobata de către actualul Parlament şi de cel care se va forma după alegerile legislative.

Aceasta este o scurtă istorie a Revoluţiei Islanda:

– demisia guvernului în bloc;

– naţionalizarea băncilor;

– un referendum pentru a permite oamenilor să decidă cu privire la deciziile economice;

– închisoare pentru cei responsabili pentru criza şi rescrierea constituţiei de către cetăţeni.

S-a menţionat acest lucru în mass-media europeană? S-a comentat cu privire la acest lucru in talksourile politice? S-au văzut imaginile de la evenimente la televizor? Bineînţeles că nu…

Islandezii au fost în măsură să dea o lecţie intregii Europe, să se impotriveasca intregului sistem şi sa ofere o lecţie de democraţie intregii lumi.

***

Islandezii au respins  acordul privind rambursarea a 3,9 miliarde de euro reclamati de Londra si Haga, dupa falimentul bancii Icesave din 2008, potrivit rezultatelor definitive ale referendumului publicate duminica si citate de AFP.

Dupa numararea a 70% dintre buletinele de vot, 57,7% dintre islandezi au respins acordul si doar 42,3% l-au aprobat.

Aproximativ 230.000 de alegatori au fost chemati sa se pronunte pentru a doua oara intr-un an asupra unei noi variante a acordului Icesave, banca a carui faliment a spoliat peste 340.000 de deponenti britanici si olandezi.

Premierul care conduce coalitia de stanga, Johanna Sigurdardottir, si care considera acest acord drept “capital” pentru Islanda, nu si-a ascuns deceptia.

Ea a subliniat ca acest rezultat este un “soc” pentru guvernul sau dar si pentru Parlament, unde acordul a fost semnat de peste 70% dintre deputati inainte ca seful statului, refuzand sa-l ratifice, l-a supus unui referendum.

In martie 2010, islandezii respinsesera masiv, in proportie de 93%, o prima versiune a acestui acord, care era mai putin favorabila pentru islandezi.

Negociat in detaliu intre Reykjavik, Marea Britanie si Olanda, acordul Icesave viza restructurarea rambursarilor convenite cu cele doua state pentru despagubirea victimelor.

Partizanii respingerii acestui acord afirma, pe site-ul lor www.advice.is, ca “nu a existat niciodata o obligatie legala pentru cetatenii islandezi de a-si asuma pierderile unei banci private”.

Avocatul american Lee Buchheit, care a condus negocierile pentru Islanda, aprecia ca “este cel mai bun acord negociat vreodata tinand cont de moment si de circumstante”.

Odata cu aceasta respingere, urmeaza sa fie sesizata Asociatia europeana pentru liber-schimb, avertizeaza el, si va dura un an sau doi pana la o decizie.

Noul acord permitea Islandei sa esaloneze pana in 2046, la o dobanda de 3%, plata a 1,3 miliarde de euro datorate Olandei si cu o dobanda de 3,3% plata a 2,6 miliarde datorate Marii Britanii.

Acordul reprezinta un cost de peste 12.200 pentru fiecare islandez. Islanda spera insa sa ramburseze o mare parte a datoriei cu activele bancii falimentare Landsbanki, banca-mama a Icesave, ceea ce ar putea reduce factura.

P.S. Alo copii ai patriei. Imi pare rau ca n-am timp sa scriu ceva dragut despre ziua sorei noastre mai mari de ginta latina. S-o gasi cine. In tot cazul ii spun la multi ani. In plus o sa gust tot azi, asa ca din intamplare, niste Camembert ori Roquefort (in lipsa resimtita dureros a unor saint-marcellin du Dauphine ori Pierre doree) dimpreuna cu un pahar de vin rosu. A la votre!

Sunt siderat. Mi se transmite ca n-am facut nicio branza (doar ticalosii) pentru c-as fi incurcat in asa hal brânzurile incat cica nu se mai intelege mesajul. Se pare ca nu doar dl. Neamtu Tiganu s-a lasat pacalit de aparente. Ia te uita ce zice conul Dorin c-as fi zis pe 4 Iulie in mesajul meu de caderea Bastiliei: 

Dorin Tudoran – July 19, 2011 at 18:59 – #29

@Tony

Ooo! Multumim de vizita. Si fiindca tot sunteti p-aci, va rog sa-i transmiteti fratelui dvs. geaman, Dl Goe, ca iar mananca ce nu trebuie pe pluta lui…plutitoare.

Zice el (sau dvs., ca m-ati “confuzat” rau de tot cu mastile si pseudonimele pe care le folositi eroic si din umbra) de 4 iulie:

” P.S. Alo copii ai patriei. Imi pare rau ca n-am timp sa scriu ceva dragut despre ziua sorei noastre mai mari de ginta latina. S-o gasi cine. In tot cazul ii spun la multi ani. In plus o sa gust tot azi, asa ca din intamplare, niste Camabert ori Roquefort (in lipsa resimtita dureros a unor saint-marcellin du Dauphine ori Pierre doree) dimpreuna cu un pahar de vin rosu. A la votre! “

De-asta o fi si lesinat bietul ambasador al Frantei in bratele lui Emil Boc!

Repet, nu e frumos sa manance ce nu trebuie. Adica: in loc de “Camabert”ii recomandam sa incerce Camembert.

Daca mai treceti p-aci, aduceti si linkul care sa duca la raportul prezentat de dvs. pe pluta in legatura cu “Niste sub-semnati” si alte ticalosii ce se petrec p-aci, pe blogul asta, si dovezi despre cat de neica-nimeni sunt alde Foarta si Tudoran aista in comparatie cu alde Roberta Anastase si Cotoi-Voinescu.

In rest, Dl Tony, bag sama ca nu va pot smulge de la peptul mamitichii – Elena Ceausescu. Ma rog, fiecare suge ce si de unde gaseste de cuviinta.

P.S. De 7 noiembrie, luati-va numele-n dintzi (hai, curaj, curaj, gaina, ca nu te taie nimenea!), venitzi p-aci cu inima curata si ne apucam de vorba.

28 răspunsuri sa “Cronica unui faliment ratat”

 1. Corect. Că puterea nu are niciun interes să facă publică povestea cu Islanda am înțeles dar, opoziția de ce ?

  Apreciază

  • Dl.Goe said

   Poate pentru ca nu exista? „Puterea” si „opozitia” au libertate de exprimare (existenta) cat de cat deplina… dar numai pe „blogurile” lor cu antene… Stirea asta e oprita mai de sus. Dintr-un punct fata de care nu exista putere si opozitie… Nu e oprita la noi. E oprita si la ei. Peste tot. Pentru ca niciuna dintre cele 6 agentii de presa care conteaza nu o difuzeaza. Nu o difuzeaza ei, nu exista. Habar nu am cat de consistenta si clinic sanatos-armonica e stirea islandeza venita pe e-mail. Ca orice virus. Am slabe sperante ca printre cei 300 de „vizitatori” ai (b)Arcei sa existe vreunii care sa stie mai exact care e situatia in Islanda. Iar dintre cei care stiu nici unul nu are statut de comentator ci cel mult de observator. 😉 Asa ca avem libertate deplina sa ne exprimam. In necunostiinta de cauza pe baza de speculatiisi din convingere. In plus cu Islanda nu te poti pune pentru ca are arme de distrugere in masa. Daca-i supara cineva dau iarasi drumul la vreun vulcan din ala greu de pronuntat si se termina cu traficul aerian spre si dinspre Bruxelles. Nu e de joaca. Grecia insa n-are niciun vulcan activ. Poate numai sa scorneasca vreun cutremur. Eventual cu epicentrul la Devesel.

   Apreciază

 2. Radu said

  Într-una din zilele însorite ale lui ianuarie 2015, un bătrân se apropie de intrarea în Palatul Cotroceni. Se duce la ofiţerul de gardă şi îi spune:
  – Aş vrea să intru să vorbesc cu preşedintele Băsescu.
  Ofiţerul îl priveşte blând pe bătrân şi îi spune:
  – Domnule, Băsescu nu mai este preşedinte şi, deci, nu mai are reşedinţa aici.
  Bătrânul îi spune că e în regulă şi se îndepartează, încet, de intrarea în Palat.
  A doua zi, acelaşi bătrân se îndreaptă către intrarea în Palatul Cotroceni şi i se adresează ofiţerului de gardă – acelaşi din ziua precedentă:
  – Aş vrea să intru să vorbesc cu preşedintele Băsescu.
  – Domnule, aşa cum v-am spus şi ieri, Băsescu nu mai este preşedinte şi, deci, nu mai are reşedinţa aici.
  Bătrânul îi mulţumeşte şi pleacă, încet, spre locuinţa sa.
  A treia zi, bătrânul se duce din nou la intrarea în Palatul Cotroceni şi i se adresează aceluiaşi ofiţer:
  – Aş vrea să intru să vorbesc cu preşedintele Băsescu.
  Iritat, ofiţerul se încruntă uşor la bătrân şi îi spune:
  – Domnule, este a treia zi când veniţi aici şi cereţi să vorbiţi cu Băsescu. V-am spus deja că Băsescu nu mai este preşedinte şi, deci, nu mai are reşedinţa aici. Nu înţelegeţi?
  – Ba, înţeleg foarte bine, însă nu mă mai satur să aud asta!
  Atunci, ofiţerul ia poziţia de drepţi, îl salută respectuos, ca pe un superior, şi îi spune bătrânului:
  – Atunci, ne vedem mâine, domnule!

  Apreciază

 3. nikuelektriku said

  cool!

  la noi nu se vorbeste despre modelu’ islandez (sa fie la ei, acolo! noi suntem romuni, nu?), da’ se aplica al dracu, p’in partidu’ poporului popo’ului ddd, la teve deocamdata.

  din pacate, n’o sa fim atit de hotaritzi (si putzini) ca islandezii incit sa’l votam pe diaconescu in proportzie de noo’s cinci la suta (ca sa’si poata pune’n aplicatzie promisiunile – 20.000 ieuroi per capita – deci nu datori vindutzi ca amaritzii de islandezi!), asa c’o sa ne alegem cu’n alt partid balama cu care o sa se joace dictatoru cu putza’n tzar’na de la cotroceni

  Apreciază

  • Dl.Goe said

   Super cool, ca Islanda e in zodia Groenlandei, singura cu care se si invecineaza. Incolo e asa de izolata si de insignifianta incat in afara de Jules Verne nu se deranjeaza nimeni sa o introduca in vreun scenariu. Ar fi mai mare daraua decat ocaua mica. O „tacere elocventa” este mult mai ieftina si mai eficienta. La noi insa n-ar merge figura asta ca prea suntem vecini cu ei si cu… ei. si chiar cu bulgarii la care ne putem duce cu BAC-ul. Care dictator…?

   Apreciază

 4. culai said

  Camembert, Sire dlGoe, a mai hleios/pucioasă din sutele (jumate-mia) de brânze frânceşti posibile. A mai prizată varietate (că doar Cacamemberu’i pe câteva bune zeci), e cu nişte minusculi viermişori care – subt crustă – dau roşaţă hleiului brânzos. Şi-ai să mai ştii, Sire dlGoe, că întregul se savurează, nimic nu s-aruncă!… Numai la „desserrr”, c-un gâlgâl – nu mai mult, dar cât mai des – de rouge… Poftă bună, dar făr-de jE!

  Prefer şvaiţelere-n cuburele piperato-sărate şi şviţerele (cu sau mai bine fără şort, pardon şorţ şi) încă nurlii pe genunchi, alături de-o bere belgo-călugărească… Fiindcă-i căldură Mare, monşer…

  Que Vive la Mere toute en Deuil national!
  A moins que ses generaux retirent au plus vite ses fils des camps etrangers d’operation…

  Iar, de „cestiunea” Islandei, se cam aflase prin turnătorii de la „uichilx” de vro juma-d’an.
  Da’nu-i vezi şi mata, cum tac mai chitc decât porcii la jir, dacă pupă nu doar ciobotele, şi şi mădularele femei-lu’DSK pân-amuşilea… Păi, Stolojan, fiindcă a fost primul carea băgat ţara-n colaps financiar, n-a fost răsplătit, licheaua, cu vreo 10 ani de şefie pre subt fustele lu’ăla?… Parcă, nu mă-nşelez.

  Apreciază

  • Dl.Goe said

   Gustul germanic national pentru o notiune eminamente franceza ca branza nu-l discut pentru ca gusturile nu se discuta… despre partea Islandei… e posibil ca atunci cand s-o scurge un ultra-uichilix din chiar interiorul uichilix sa aflam ca uichilix himself nu fu decat un experiment controlat si ca nebagarea de seama a Islandei si ea la fel, o neglijenta studiata. Eu odata am auzit ca in Islanda se planuia eliminarea statiilor de benzina si inlocuirea lor cu statii de distributie a unor butelii cu hidrogen, pentru niste masinute care produc apa de ploaie pentru circuitul in natura… O fi fost… n-o fi fost…?

   Ce-i cu Stolo? Nu stiti ca a fost inlocuit cu o clona atunci cand era oficial la BM? Originalul a fost rapit de catre traficantii de organe.

   Apreciază

 5. Johnnie Walker said

  USA, tarile Europei, Rusia si alte tari au datorii astronomice in jurul a 21 de triliarde de dolari. Impartita uniform la populatia globului aceasta datorie revine la cate 3ooo de dolari de persoana. Ceea ce nu se spune nicaieri este cui anume sunt datorate aceste sume. Cine ar trebui sa incaseze cele 21 de trilioane de dolari plus dobânzile aferente?

  Apreciază

  • rebeliunea minerală said

   Însumaţi marile averi şi veţi vedea unde sunt sumele, cât şi cum s-au topit dobânzile.

   Apreciază

   • Johnnie Walker said

    Apreciază

   • Dl.Goe said

    @Rebeliunea Minerala – interesant nick, plin de sugestii ambigui si aluzii extrafine. De la „zavera bolovanilor” pana la avan-gardiste „ploi meteorice purificatoare prin foc” orice poate fi asumat ca trimitere in prea muzicalul pseudonume plin (si) de note: mi, re, la (ori ra, be, li). Cantati la vreun instrument muzical? Incerc sa-mi imaginez daca e cu coarde, de suflat sau de percutie. 😉

    Impresia mea este, cu toata consideratia, ca bateti tuba 🙄 ca sa priceapa gloata. 😯 Pai rafinatul Johnnie Walker intreaba cine este posibilul pagubas al celor 21 de trilioane de dolari, binefacatorul care a dat banii cu imprumut (cu buna credinta) si care ar ramane cu buza umflata in cazul in care s-ar instala Republica Mondiala in care toti datornicii (de la opinca la vladica) ar fi obligati sa nu-si mai plateasca datoriile (n-ar mai avea voie din cauza legii de muraturi), iar d-voastra, vorbiti cu cinism despre pungasii care au topit banii imprumutati, facandu-si averi frumusele (21 de trilioane e o mica avere). Vreti d-voastra sa spuneti ca sunt unii si aceeasi? Pungasii cu pagubasii si mineralii cu milenarii…

    Apreciază

  • Dl.Goe said

   @Johnnie Walker – Suntem bombardati cu atatea false informatii incat nici dracu nu mai stie care e situatia reala a planetei. Presupun ca doar 1% din ceea ce aflam sunt informatii utile. Restul sunt adaugate doar ca sa faca inutila libertatea de exprimare, iar informatia continuta in acel 1%, pe care si asa nu avem cum sa-o identificam, repreznta 0.1% din ceea ce ar trebui sa stim ca sa stim. Incolo nu. Dar ce conteaza? Mergem inainte. Viata e frumoasa oricum. 🙂

   P.S. Ar fi frumos sa apara intr-un ziar situatia datoriilor pe tari: Sumele datorate si entitatile carora le sunt datorate sumele. Eventual cu anexe referitoare la felul in care au fost cheltuiti banii imprumutati de state. Adica de nimeni, ca in comunism. 😉 unde toate bunurile erau ale intregului popor. Poporul mafiot.

   Apreciază

 6. contele said

  Îmi place cum sună: s-a ratat înfrângerea…

  Apreciază

 7. De când ne-am luat-o-n cap c-ar avea sens existenţa, de-atunci, absolut toţi am pus-o de ratare.

  Apreciază

  • Dl.Goe said

   @Mihai Rogobete – Profit de ocazie pentru a va ura bun venit in spatiul in care ratarea iscă frumuseti si preturi noi. Persoane, personaje, tot una…

   P.S. „existenţa” ar putea avea vreun „sens” numai in masura in care „sens”-ul insusi ar avea sens. Ceea ce… nu prea se intampla. Dar ce? Credeti ca fără „sens” nu se poate trai? Ca si poate. Si inca foarte bine. Imaginatie sa fie si detasare vecina cu… insensibilitatea si ne-am scos. Gasim noi „sens”-uri. Căcălău, maria-ta.

   Apreciază

   • rebeliunea minerală said

    Cum ne scremem de zeci de milenii, dac-ar fi avut sens, l-am fi bunghit. Ce folos, dac-am fi ratat atâtea credinţe, arte şi ştiinţe, nemaitrebuind să cotrobăim în neantul nostru de iluzii – săraci cu duhul chinuiţi pentru a fi fericiţi!

    Apreciază

    • Dl.Goe said

     Dar din dar se face raiul. Dar fericirea are un „sens” sau e un „sens”? Dar (inca un dar) daca ar exista totusi un SENS care ne-ar transcende si pe care l-am sluji fara voia sau acordul nostru expres si oficial, cat de tare v-ar dezavantaja asta?

     P.S. Aveam pe vremuri un coleg, ca o fata mare. Injuratura cea mai crunta cand se enerva el rau de tot era „Ce pisici!”. D-voastra vad ca in situatii similare mai dati drumul pe teava tu-tu-tu-it la cate un „neagoe”. Haideti domne fiti serios. Ca sufar.

     Apreciază

    • rebeliunea minerală said

     Cu „are” sau „e” sens, bagatelizăm prin intelectualizare extazul, care ar exprima fericirea. Ex-staza ne transgresează nu numai din gândire în intuiţie, ci şi din emoţie în beatitudine. Mentorul meu, Ştefan Odobleja nici călătoriile şamanice, transmentale, (dintr-o mentalitate în alta) nu şi le angaja fără un preludiu purificator, care consta în spălatul a 20-25 de damigenuţe de 5l, mai ales în interior, chiar dacă nu fuseseră murdare. (N-am explicat multă vreme, de ce ţinea mai bine de o sută în podul casei, celor care-l socotiseră extravagant, la vederea acestora, sau ciudat, dintre ne-învăţăcei.) cred, că zborul acestei inconceptibile libertăţi îi făcea – nu-i era, nu-i dădea – fericirea. Da, fericirea este un regn spiritual.

     Apreciază

    • Dl.Goe said

     @Rebeliunea Minerala – M-a amuzat copios si m-a ingrijorat galopant campania d-voastra in contra cosmogoniei din buric, pe care astfel ati incurajat-o. Adica ca ati fost pro din contra. Noroc-ca vi s-a spus de la obraz sa va opriti inaite de a fi ridicol. Caci a te incaptana sa-i spui unui prost ca e prost denota. E mult mai elegat sa-i spui unui prost ca e destept si mult mai practic sa-i spui unui destept ca e prost. Celelalte combinatii sunt pierzatoare.

     Apreciază

 8. Arca lui Goe said

  Wow: Statele Unite intentioneaza sa impuna sanctiuni pentru Islanda, dupa ce aceasta tara a continuat sa permita vanatoarea de balene, desi exista o interdictie internationala in acest sens.

  Oficiali americani au declarat, sub protectia anonimatului, ca administratia Obama ar putea impune sanctiuni Islandei. Conform legii, presedintele SUA are dreptul de a actiona impotriva tarilor care nu respecta legile internationale privind conservarea mediului, informeaza Sacramento Bee.

  Anuntul privind sanctiunile nu a fost inca facut oficial, insa, dupa ce va fi facut, presedintele are la dispozitie doua luni pentru a actiona.

  Oficiali din Statele Unite sunt ingrijorate cu privire la vanatoarea de balene si de masura luata de Islanda de a relua exporturile de carne de balena.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat: