(b)Arca lui goE

b-Log anonim, amator si ventrilog al celor fara de blog. Despre NIMIC

5 August. Marin Preda

Posted by Arca lui Goe pe august 5, 2011

Putini isi amintesc despre faptul ca 5 August este zi aniversara in literarura romana. Azi Marin Preda ar fi implinit 89 de ani. Printre cei care si-au amintit se afla scriitorul Dorin Tudoran care-l rememoreaza in felul sau pe Marin Preda: AICI.

Update: Si pentru ca tot veni vorba despre scriitori importanti, as vrea sa semnalez un articol al unuia care are calitatea rara de a fi in plus onest si modest (Despre o decoratie) si care rastignit alegoric i-ar putea avea in preajma sa (de-a drepta si de-a stanga) pe dizidentii Padina si Tudoran, intr-un triptic de-a dreptul vizionar. In literatura.

6 răspunsuri sa “5 August. Marin Preda”

 1. Arca lui Goe said

  Update: Si pentru ca tot veni vorba despre scriitori importanti, as vrea sa semnalez un articol al unuia care are calitatea rara de a fi in plus onest si modest (Despre o decoratie) si care rastignit alegoric i-ar putea avea in preajma sa (de-a drepta si de-a stanga) pe dizidentii Padina si Tudoran, intr-un triptic de-a dreptul vizionar. In literatura.

  Apreciază

 2. contele said

  „Moromeţii” şi „Cel mai iubit…” au fost două romane de referinţă pentru mine.
  Eu sunt ca şi englezii, mă opresc aici cu laudele, cred chiar că am fost excesiv.
  Dar…iar sunt nelămurit ( o să creadă lumea că sunt mereu nelămurit, un caz patologic). Niciodată n-am să înţeleg expresia; „…ar fi împlinit nu ştiu câţi ani”. Păi…până la ce vârstă se opreşte această contorizare? Merge:” Marele om …ar fi împlinit 112 ani”? Sau 156 de ani ? Condiţionalul optativ are şi el nişte limite. Caragiale cât ar fi împlinit anul acesta?

  Apreciază

  • culai said

   Mai mulţi, sigur!, decât dl Goe, mai puţini decât „prietinul” Eminescu şi mult mai piuţini decât Arca şi infinit mai puţini, decât Noe… Ca să nu mai pogorâm până la geneză…

   Apreciază

 3. culai said

  Pentru Marin Preda nu s-ar putea folosi epitete ornanţe-n exces.
  Mai degrab’ Cornuante.

  Că, tot nu-mi iese din a-mintire jalnica-i moarte… Produsă, indusă de con-beţivi.
  Şi – trist epilog! – se apucă (primul) un şoferachi să-şi dea cu părerea-n nememoriile sale, despre ce şi cum era cu nea-Mărin, nu cel atât de miliardar, decât în falşi prietini (beliţii) şi nenoroace (muierile aspirând nemurire literară direct de la „sursă”).

  Dumnezeu să îl ierte pe Robul său, Marin!

  PS: abia acum observai, deci:
  Mulţămesc frumos, pentru includerea mea la Filo-so-logie!… Semn că trebuie să dau cu mătura şi să aerisesc bine prin Sălaş…
  Fain calambur, gelos de a nu-l fi eu creat… Filo-so-logie!

  Apreciază

  • Dl.Goe said

   @Culai – Vad ca mi-ati luat-o inainte cu raspunsul lamuritor la problema de aritmetica a d-lui Conte. Marin Preda, daca nu s-ar fi imbatat cu Mircea Dinescu in seara aceea, care dinescu oricum era in stare de mahmureala cronica dupa betia cu Marx (din care inca nu si-a revenit, si asta se vede imediat dupa damful care-i iese pe gura de ficare data cand o deschide a vorbire) si in nicunul dintre anii urmatori, ci s-ar fi tinut de Delirul sau cu care il putea baga usor pe Incognito in Groapa, ei bine da, pe 5 August anul acesta ar fi implinit 89 de ani.

   Apreciază

   • culai said

    A fost şi jandarmul neterminat, Eugen, bun la ceva: să tragă – săptămânal – Bărbi şi Vânturi cât mai dese. Chiar şi când copia în neştire, iar mai marii criticii leşinau de plăcere, osanalisindu-l.
    Dar, cum nici astea nu i-a fost îndestul, s-a apucat să se autolaude, înjurându-i pe alţii, prin comparaţia-tip „cine-s eu şi cine eşti tu”…
    Mai ţineţi minte că demascarea de plagiator a circulat mulţi ani ca un manifest subversiv?
    Mai ştiţi că toţi negrişorii şi pupin-iştii lui sunt mari şi tari şi bine-mersi?… Mi se pare că unul i-a „moştenit” viluţa de pe la Poiana Ţapului, altul nişte drepturi de autor şi-a recuperat…

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat: