(b)Arca lui goE

b-Log anonim, amator si ventrilog al celor fara de blog. Despre NIMIC

Oh amurguri violete

Posted by Arca lui Goe pe august 11, 2011

Lumea se pre-face ca e in criza. Ma rog, daca trebuie. Cert e ca se preface foarte bine, are lumea asta un talent actoricesc ceva de speriat. In curand va fi atat de convingatoare incat se va convinge pe sine ca e in criza. Pe altcineva nici n-ar avea pe cine. Si atunci sa vezi distractie. Arabii se prefac a fi in revolutie. Revolutia de primavara. Zi de vara pana-n seara. Busuioc si iasomie. Chiar si evreii sunt in revolutie. La Tel Aviv. 😯 Anglia e cuprinsa de flacari. Jaf si pulbere, care va sa zica rivolutie. Dar ma rog, toate astea sunt prostii de tinut paginile ziarelor. Falimentul natiunilor, imperiilor, multiculturalismului, corectitudinii politice, comunismului, anti-comunismului, bla, bla, bla, si asa mai departe, in rest he-he-he, halte, triaje, inter-statiile amagirii… Vara si fum.

Revenind la lucrurile importante, adica la informatiile valide ca stiri, ar fi de mentionat ofensiva jurnalistica a d-lui Plesu. Dl. Plesu, cu un trecut foarte multicultural, se specializase in ultima vreme intr-un domeniu relativ ingust: editorialismul. Omul-editorialist a trait o vreme pe spatele notorietatii criticului de arta, scriitorului, filosofului, ministrului, consilierului etc… Si n-a trait rau. Dar orice lucru bun are un sfârsit.  Incet, incet, articolele d-lui Plesu au devenit stereotipe, previzibile, iar stilul sau friza (superb verb: a friza – frizare) manierismul. Inertia cititorului la perceptie a oferit un usor ragaz de gandire ziaristului. Solutia a fost simpla, ca orice solutie geniala.

Dl. Plesu vorbeste germana culta. Si o vorbeste des. Articolele sale recente (post-moderne) abunda de insertii in limba germana culta. Britanicii intercepteaza degeaba (s-ar zice) mesajele in germana pentru ca sunt criptate. In mod paradoxal insa englezii nu au nevoie sa descifreze mesajele germane pentru a intelege manevrele masinii de presa germane. Nu. Pot trage concluziile necesare analizand pe calculator starea de agitatie si febrilitatea, usor de constatat in numarul, lungimea si frecventa mesajelor. Herr Plesu a scris despre b-a-s-e-s-c-u, in (doar) cateva saptamani, mai multe articole decat in intreaga sa cariera jurnalistica.

Intr-o campanie publicitara cu premii importante (in bani si excursii) se organizase un concurs cu public pentru stabilirea celui mai important om al tuturor timpurilor. Surprinzator (oarecum) premiul a fost castigat de un evreu care a declarat ca cel mai important om al tuturor timpurilor ar fi fost Isus Hristos. Crestinii care au declarat acelasi lucru n-au castigat nimic. Intervievat ulterior castigatorul premiului a mentionat ca el stie foarte bine ca cel mai important om al tuturor timpurilor a fost Moise, dar business is business. Cert este ca Isus Hristos se vinde bine, cu conditia sa fii in postura de a-l vinde. Altminteri nu.

Tot asa, pe vremuri, Ion Iliescu avea un talent uluitor, amintit intr-un articol memorabil de nu mai putin memorabilul Tudor Octavian, acela de a trezi geniile adormite in orice ziarist. Cum scria cineva despre Ion Iliescu, cum  se nastea pamfletarul cel mai genial in dânsul, altminteri nesofisticat condeier, gondolier sau ce-o fi fost acolo, cu pix sa fie.

Andrei Plesu avea in stoc, din pozitia sa de Iuda potential o comoara de stiri anecdotice si concluzii prêt-à-porter despre mântuitorul Basescu. N-avea nervul necesar pentru a le vinde fara motiv. Cand deoadata, taman la pont, Traian Basescu i-a livrat pretextul perfect: crima de lezmajestate, si odata cu ea iesiriea din dilema. Dand curs cererilor vechi si constante venite de la cititori, opinia publica cum ar veni, 😉 avand pretextul, intr-o economie de piata, avand si arma, avand mobilul (mentionat mai sus in pargraful 2), numitul Andrei Gabriel Plesu, ziarist, a apasat pe tragaci, dupa ce fixase initial pozitia selectorului pe foc automat. Basescu cade secerat. Tradatorul Plesu urmeaza sa se spanzure. Sau nu. Basescu se ridica intr-un cot si trage un foc cu foc in mirul lui Andrei. Andrei, Andrei, ridica-te. Ridica-te Andrei. Andrei se ridica si scrie o alegorie. Apoi, in fine impacate, reincep eterna pace.

P.S. Totusi articolele cu gloante oarbe ale tradatorului de forma si de presa Plesu sunt, fiecare in parte, cate o micuta capodopera a genului (geniului) subliminal, intesate cu adevaruri de bine, in/formativ-inofensive, de opinie, pe sfarsit de mandat doi. Despre curajul pierdut al lui Basescu, despre lipsa sa de apreciere pentru „oamenii cu carte”, cat si despre felul in care-l introducea pres. Basescu pe cons. Plesu („El e Plesu. E un geniu”) la intalniri politice sau administrativ-prezidentiale, vom mai avea ocazia sa mai vorbim, ca si despre frumusetea pierduta a vietii. Doar se apropie cu pasi mari zi aniversara 😉 23 August, ziua insurectiei armate antifasciste si antiimperialiste.  63 de ani. La multi ani, sanatate si bucurii tuturor celor care o serbeaza. Mi-e dor de-o defilare ca de nenea.

Un aricol cu adevart curajos al d-lui Andrei Pleu se gaseste AICI in concubinaj (menage a trois !?) cu o misterioasa disparitie si cu un paradox al deplasarii spre rosu. O lectura nerecomandata celor care cred in planeta X.

Update. Merita sa ascultati:

Mai multe amanunte gasiti AICI, la Carmen pe baza unei recomandari facute de catre Tiberiu, AICI.

24 răspunsuri sa “Oh amurguri violete”

 1. contele said

  Observ explicaţii savante la jafurile din Anglia. Filozofie, politică, dreapta, stânga, protecţie socială…Prea mult, prea gomos. Explicaţia este simplă, nu-i nicio filozofie, şi constă în patru mari elemente combinate: adolescenţă, teribilism, băutură, informaţie multă şi neselectată..

  Când am fost în concediu în Cipru am mai colindat şi eu străzile din staţiunile unde viaţa începe noaptea şi se sfârşeşte dimineaţa, străzi ce au pe distanţă de kilometri baruri unul lângă altul. Ce m-a frapat a fost faptul că 70% dintre clienţi erau adolescenţi britanici. Nu tineri!Adolescenţi. Erau, pe la ora 23, beţi turtă. Mangă. Praf. Terminaţi. Şi cheful de-abia începea. Nivelul la care se discuta ( a se citi “se bea”!) îl vedeai din promoţiile de la baruri: „ Comandă două cocteiluri şi primeşti gratis o sticlă de vodkă!” O sticlă de vodkă!!

  Din pozele cu nebunia din Anglia relevantă mi se pare imaginea unor puşti ce dispăreau în goana mare cu sticle de băutură în mână, furate dintr-un magazin devastat .

  Pe copiii ăştia i-au tâmpit tehnologia, reclamele, modelele de urmat, internetul, calculatorul, lipsa de timp a părinţilor. Fac ce fac pentru că este cool. Ce se întâmplă acum cu toţi adolescenţii din toată lumea civilizată este mai ales un simptom al sec.XXI şi mai puţin al politicilor sociale. Dacă sunt pe scara socială mai jos decât media, cu atât mai rău, îşi exacerbează teribilismul în faţa prietenilor. A se observa că la aceste dezordini n-au participat nici suporterii echipelor de forbal şi nici bandele de cartier, majoritatea delicvenţilor fiind foarte tineri, aproape adolescenţi, mulţi dintre ei albi.
  Dar e aşa e de plăcut să-i mai tragi un şut în gură capitalismului, liberalismului, să clamezi din nou supremaţia social-democraţiei…Protecţia sociala, egalitatea de şanse, polarizarea societăţii sunt importante şi explică multe dar am ajuns să folosim noţiunile astea în exces. Nu explică chiar orice şi chiar totul.

  P.S.Nu explică, de exemplu, de ce eu sunt aşa de manierat în condiţiile în care alţii sunt atât de bădărani. Nu cred că este vorba doar de clasa mea socială, de educaţia mea, de inteligenţa mea şi de faptul că-mi permit să beau băuturi fine iar alţii nu.
  La urma urmei, ce treabă are sărăcia cu buna creştere?

  Apreciază

  • Dl.Goe said

   @Contele – Excelent contrapunctul excelentei voastre. Am remarcat si eu ca o mare de intelectuali (in special poeti) fie se raliaza partizan, fie trec in revista felurite explicatii intelectualiste, ideologizante, abracadabrante si i/moralizatoare in legatura cu „evenimentele” de la Londra. Explicatia (partiala) oferita de catre domnia voastra este desigur mult mai plauzbila si mai exhaustiv-satisfacatoare in multe privinte decat multe altele. De ce a ajuns alcoolul sa fie refugiul atâtor „omanaci” din toate straturile sociale este insa o problema complicata ce nu poate fi explicata de catre poeti (oricat de bine intentionati ar fi ei). Aici ar fi nevoie, vorba stiu eu cui, de interdisciplinaritate stiintifica (nu literara) sub tutela antropologilor. Ceea ce nu se poate din cauza crizei financiare care tine blocate fondurile pentru cercetarea fundamentala. Ei, lasa ca ramane ea problema si nerezolvata, spre bucuria presei care poate trai bine merci avansand explicatii amatoricesti atat de gustate de catre publicul platitor.

   P.S. Aveti grija la castel sa nu se lase personalul curtii atins de influente nefaste de la televizor (stângiste sau huliganice, nu conteaza) si sa va treziti, Doamne fereste, cu vreo razmerita din partea celor pe care-i oprimati, ca dau iama in rezerva d-voastra de bauturi fine si ramaneti la mana speculantilor. De pe Wall Street.

   Apreciază

 2. Kibby said

  Ok, Plesu n-are voie sa-l critice pe Base, admit.
  noi ceilalti, in afara de radu humor, putem?

  Apreciază

  • Dl.Goe said

   @Kibby – Eu stiu daca putem? Depinde de puteri. Dar putem incerca. Rand sa prindem. Si apoi ar trebui sa se dea cate un kg ca sa ajunga la toata lumea. Uite, dl Plesu a luat peste rand vreo 10 kile, de toti banii, pe motiv ca nu si-a consumat ratia de anul trecut. Pai e corect asa?

   Apreciază

   • Kibby said

    aaa, dl Plesu fiind foarte in „puteri” s-a bagat peste rind si a consumat mari ratii ca-sa-zic-asa
    „pa-bun” cum ar zice fiu meu…
    da ce spuneti dvs??? – critica lui base e jelanie, oportunism, bussiness etc – stati dle doar n-o sa le lasam hapciupalitzilor de radu, neamtzu, marcu, mircea etc exclusivitatea… pai corect ar fi?
    🙂

    Apreciază

 3. Salut Arca şi salut vajnicii arcaşi! 🙂

  Mulţumesc pentru citare domnule goe, mulţumesc!
  Despre domnul Pleşu, ce am avut de spus, am spus, aici

  http://noradamian.wordpress.com/2011/08/04/de-la-intelectualii-lui-basescu-la-intelectualii-abuzati-de-basescu/

  Ce să mai adaug ? Am destule dezamăgiri.

  Apreciază

  • Dl.Goe said

   🙂

   Apreciază

   • Excelentă melodie : trompetele sună şăgalnic a jazz, iar băţul care ar trebui să bată toba, a rămas în nemişcare.
    Să nu mai fie praf p’acoloşa ? 🙂

    Superbă şi imaginea : în prim plan avem un bocanc al toboşarului prim, în plan secund avem alt toboşar.
    Pe fundal, avem de văzut o biserică medievală, iar nelipsiţii gură-cască, sunt estompaţi de tobă şi stau cu spatele la biserică. Oare de ce ?

    ps. Îi iubesc pe machedoni, tare mult!

    Apreciază

    • Dl.Goe said

     Va sisim cu furili toti
     Så ne fasem cu cuclu sotz
     Si ca scretu asel di cuc
     Tze pri dårmile di nuc
     Splânze dorlu-nvilinat
     Va splanzem din truhicat
     Laile turme tze chirim.

     (intr-o aproximativa aromana a unora de prin cenusa imperiului)… E nevoie de traducere?

     Apreciază

    • NU! Pricep dar, nu ştiu a vorbi. Cel mai bun prieten al copilăriei mele, a fost un machedon. Cea mai bună prietenă a adolescenţei mele, a fost o grecoaică. Cel mai bun prieten din primii mei ani de liceu, s-a căsătorit cu o machedoancă. Grea misie, NU ? La nunta sa, de fapt a lor, unul dintre unchii miresei, a stat lîngă mine şi mi-a tradus tot tot tot, ce se discuta. Ce triunghi! mi-am spus : machedoni, greci, români! Remember Toma Caragiu ?

     ps scuze pentru divagaţie dar, melodia pusă de dv. m-a dus cu gîndul la alte timpuri.

     pps Revenind la d-l Pleşu. Nu cred că un veritabil OM crescut în cultul culturii, trebuie musai judecat prin prisma afilierii sale dpdv politic – fie şi temporar, la viaţa cetăţii. Opera domnului Pleşu (cel puţin de la NEC), vă rămîne. Asta mi se pare mie, important.

     Apreciază

    • rongo said

     Neagoe,
     n-aș prea-ș crede. că Plesu l-ar lua de consilier pe Băsescu: asta, ca să verificăm directa prin reciprocă.

     Apreciază

    • Dl.Goe said

     @Rongo – logica e o „stiinta” mai complicata decat apare la prima vedere sau la primele 100 de vederi timbrate. O teorema (directa)poate fi adevarata in timp ce reciproca ei e falsa. Alteori reciproca e alta decat cea care ne vine in minte (de unde ne vine?). Bunaoara in speta de fata o reciproca asupra careia s-ar putea medita ar fi daca Basescu s-ar baga consilier la Plesu. Dar, de fapt, in ce problema ar putea avea dl. Plesu nevoie de consiliere? Numai dupa ce am dezlega acest discret secret al d-lui Plesu am putea face presupuneri in legatura cu posibilele candidaturi valide. Dar, d-voastra, stimate domn, credeti, ca, „Neagoe”, ar comenta, pe, blogul, lui Rongo?

     Apreciază

    • rongo said

     Despre directa de stânga vorbeam.

     Apreciază

    • Dl.Goe said

     Cum se zice upercut in daneza? Adica ca directa de stânga (intelectuala) nu se poate verifica prin reciproca de centru la ficat.

     Apreciază

    • rebeliunea minerală said

     Ce,-n tru ?

     Apreciază

    • Dl.Goe said

     Mai bine preda/ti-va…si nu mai fiti asa de sever… in inter-ventii…

     Apreciază

 4. bre nea Goe, muncesti prea mult, scrii prea mult, se vede ca esti obosit. De ce nu-ti ei citeva zile de concediu? Ai putea merge la Neptun!
  P.S Nu se mai fac curse de avioane la Neptun? Pacat, mare pacat, n-ar fi fost rau pt. intelectuali, ar fi avut si ei, saracii, ocazia sa-si exercite talentele.
  Chiar daca intelectualii aia mari au inceput sa faca nazuri sunt buni si astia mai micutii, un dom Goe, un Tiberiu, vazui ca aparura si o multime de muieri intelectuale, o Nora Damian, de ex.
  PPS Oare unde petrece pretena noastra Angela Furtuna concedu?

  Apreciază

  • Dl.Goe said

   @Rromica Germanu – Ca d-voastra mai lipseati la apelul nominal. Dar ideea nu e rea. O sa ma duc sa ma bronzez si eu nitzel, zilele astea. Daca domnia voastra tot sunteti bronzat de-a gata, va rog sa va ocupati d-voastra cu scrisul mult pe (b)Arca si cu protocolul. Se vede ca sunteti si odihnit. La minte. Deci indeplinitii conditiile cerute pentru a fi consilier. Hai va rog io frumos. Da?

   Apreciază

   • Bre nea Goe, n-as putea zice ca as fi onorat de un post de consilier la mata. Da cit platesti? De altfel nu s-ar potrivi, intre noi sunt multi munti si multe riuri, ca sa nu mai spun ca-i si o mare nepotrivire de caracter. Incearca in alta parte, a mai ramas o multime de pupincuristi, chiar daca a mai scazut nr. si calitatea lor.
    Cred ca-ti-ar trebui o muiere drept consiliera. Ia-o pa Nora Damian, nu-i frumoasa, da-i batrina!
    P.S Unde te duci in conced, la Corabia?
    pps mi-ai rupt inima cu cintecelu pus cu fetita, esti tare sensibil nea Goe, tare sensibil.

    Apreciază

    • Dl.Goe said

     Nepotrivire de caracter? Aiurea… Haida de, ca nu v-am cerut de nevasta ci de troll. De ce credeti ca trollul trebuie sa fie musai pupincurist? Sau scuipincurist? Ca nu trebuie. Daca insa ar trebui… tot n-ar trebui sa fie o problema. Va asigur ca de multe ori interventiile d-voastra imi produc exact fiorul potrivit. Ar mai ramane in discutie problema banilor, dar nici asta n-ar trebui sa fie o o problema, la banii d-voastra. Ati putea presta de placere. Ca acuma, de ex. In sfarsit dar daca nu va surade alternativa asta, e. O sa caut pe altcineva.

     P.S. Nu, nu la Corabia, desi tocmai intentionam sa-i spun prietenului nostru Viorel ca as trece pe la Corabia daca ar da si el o tuica din productia de anul asta. Cum ar fi sa veniti si d-voastra si sa bem tuica cu branza si salata de rosii de la Viorel, in curtea blocului?

     Ma duc in concediu la Neptun, asa cum a ramas vorba. Neptun sau Poseidon, ma rog, zeul marii sa fie.

     P.S. Pai vedeti ca ne sensibilizam in mod analog la fetite, care va sa zica ca n-ar fi asa mari nepotriviri de caracter.

     Apreciază

    • rongo said

     Dacă tot a venit vorba:

     Apreciază

    • Dl.Goe said

     Si pentru a schimba vorba:

     Apreciază

 5. Dobitocul tot dobitoc rămîne chit că s-a vopsit ţiganu-n neamţ.
  Pînă nu-şi demonstrează el mitocănia şi misoginismul, nu se lasă.
  O sută de şatre d’ale tale nu fac cît o Nora Damian băi, nulitate agresivă.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat: