(b)Arca lui goE

b-Log anonim, amator si ventrilog al celor fara de blog. Despre NIMIC

Cum va place?

Posted by Arca lui Goe pe septembrie 7, 2011

Credibilitatea ştirilor incredibile şi paradoxul de lângă noi.

♪. Un ziarist măricel, negru in cerul gurii aşa şi pre pământ, atoateştiutor, dă sfaturi în toate cele ce sunt şi-n toate ce mâine vor râde la soare, inclusiv meditaţii naţionale gratis celor picaţi la BAC. Fii săi pică BAC-ul, ca nimeni nu-i profet în casa lui. Allahu Akbar.

♪♪. Un euro-parlamentar român, dar cu british citizenship, este euro-sceptic. Sau conflictul de interese al celui cu curul în două sau mai multe luntre. Işi adună fragmentele de fund şi promite profesionism şi loialitate în ciuda feeling-urilor de spleen şi pessimism. Cu optimism înainte, spre o Europă unită.

♪♪♪. Un fost ministru al externelor, al culturii, fost consilier prezidential pe probleme de diplpomaţie, om cu o solidă cultură, europeană , el însuşi foarte bine integrat in Europa, este… euro-sceptic (ştie d-lui de ce) şi se uimeşte total în faţa unor instrucţiuni venite de la Uniunea Europeană, ca şi cum s-ar afla în faţa unor mesaje sosite din Andromeda. Uimirea sa mi se pare uluitoare.

♪♪♪♪. Un cetăţean sărman euro-dunărean care abia subzistă deci există, persistă cu ample viziuni geo-politice la scară continentală despre ce şi cum ar trebui să fie SUE (aşa şi nu altminteri).

♪♪♪♪♪. Un adolescent re/tem-bel exmatriculat de mai multe ori din şcoala devine ca adult un alcoolic înveterat şi moare beat, într-un accident de maşină, la 44 de ani. Intre timp mâzgăleste nişte „picturi”. Una dintre ele devine cea mai scumpă lucarea de artă (!?) vândută vreodata in lume: 140.000.000 USD (140 de milioane de dolari americani). Asta:

Picturi scumpe. Scumpe.

A. Ghicitoare (citatul zilei):

„ …o populaţie totuşi destul de omogenă din punct de vedere rasial, cultural şi religios (e vorba în esenţă despre caucazieni de religie creştină, … – inclusiv Turcia… ” 😯

B. Ghicitoare – poezie:

الله أكبر الله اكبر
والله أكبر فوق كيد المعتدي
الله للمظلوم خير مؤيد
أنا باليقين وبالسلاح سأفتدي
بلدي ونور الحق يسطع في يدي
قولوا معي قولوا معي
الله الله الله أكبر
الله فوق المعتدي
Dumnezeu este cel mai mare! Dumnezeu este cel mai mare!
Şi Dumnezeu este cel mai mare peste haitele de agresori,
Şi Dumnezeu este cel mai bun ajutor al celor oprimaţi.
Cu credinţă şi cu arme voi apăra ţara mea,
Iar lumina adevărului va străluci în mâna mea.
Spune cu mine! Spune cu mine!
Dumnezeu, Dumnezeu, Dumnezeu este cel mai mare!
Dumnezeu este mai presus de orice atacator.

***

Si alte probleme pentru acasa:

1. Unde este patratica lipsa? 2. Au patratele A si B din desen aceeasi nuanta de gri SAU nu?

23 răspunsuri sa “Cum va place?”

 1. Câtă dreptate aveți. Am venit ca să vă felicit pentru comentariul de pe blogul Sarein Ochi. Eu uitasem de Tolontan.

  Apreciază

 2. Hirohiko Araki said

  Dar Goe-san te pricepi si la pictura? Cum ti se pare arta japoneza?

  Apreciază

 3. Ana Ayana said

  Tabloul cum se numește: coșmarul sau dezintegrarea?

  Apreciază

  • Dl.Goe said

   Faptul ca monstruzitatea cromatica din imagine ti-a inspirat niste notiuni atat de concrete precum „cosmarul” sau „dezintegrarea” este cred mare lucru. Nu atat pentru tine cat pentru capodopera in sine. Autorul ei nu a fost la fel de inspirat ca tine asa ca a intitulat lucrarea intr-un mod extrem de sugestiv. „No. 5, 1948”. Faptul ca o asemenea lucrare s-a vandut cu 140 de milioane de dolari este plin de semnificatii transcendente, iar faptul ca s-a gasit cineva sa plateasca suma asta pe „mâzgålitura” numarul 5 din 1948 (anul nationalizarii la romani), adauga o sumedenie de semnificatii inca si mai transcedentale. Am impresia ca suntem foarte saraci. Cred ca de la noi din tara nimeni nu-si permite sa achizitioneze acea opera in ulei si alcool. Nici macar Adrian Nastase. Ceea ce este de natura sa ma intristeze peste masura. 🙂

   Apreciază

   • Hirohiko Araki said

    auzi bre neagoe daca ai avea din nastere niscavai antene pentru arta plastica si daca ai avea scoala si daca te-ai uita ore-ntregi la lucrarea lu Jackson Pollock , de mai multe ori pentru luni sau ani de zile poate poate ca ai incepe sa realizezi ca face toti banii. emotia artistica se educa ba nene. Io de exemplu m-am enervat cumplit la louvru in primele cinci vizite . abia la a sasea am inceput sa simt ceva ceva si sa ma inseninez.

    Apreciază

    • rongo said

     Corect! Logician dezavuat, Neagoe vede, în claritatea și simplitatea demonstrativă, numai matematic frumusețea.

     Apreciază

    • Dl.Goe said

     He-he-he… Dar unde am zis eu ca n-ar face toti banii? Uite vin si afirm explicit ca face exact suma la care s-a vandut. Ceea ce nu stim exact este cat anume valoreaza 140 de milioane de dolari. Nu altceva. Avem asadar o problema financiara. La mijloc. Nu de arta. Chestie de pozitionare. Cam ca extremul orient 😉 versus extremul occident.

     Ca e plin de niponi la Louvre care folosec tehnica din dotatre ca sa filmeze totul pentru a se bucura acasa, in liniste, de partea artistica a vizitei. Asa imi inchipui cel putin.

     Apreciază

    • Dl.Goe said

     @Rongo – Ati dezlegat enigma „påtratelor” A si B? Ca e important. Si pentru frumusete si pentru adevar. Apropo, frumusete fara matematica nici nu exista. Si pentru acuitatea vizuala si acuratetea simturilor dar si pentru mintea (cea de pe urma) care ea le face, ea le trage, facand sa para la fel lucruri diferite si diferite lucruri care sunt la fel. Intr-un fel. De ce o face mintea corectii din astea miraculoase cu rendering instantaneu al unor imagini mici si rasturnate, nu se stie. Dar nici nu se stie ca nu se stie.

     Stiu ca stii ca stiuca-i peste si mai stiu ca stii ca stiu. Deci ce nu stiu?

     Apreciază

 4. rongo said

  Pătrățica lipsă se află în diferența de tg. a unghiurilor ascuțite ale triunghiurilor roșu și albastru.
  Pătrățelele A și B au aceeași suprafață, numai că iluzia optică a culorii deschise o face pe B să pară mai mare.

  Apreciază

  • rongo said

   Cu alte cuvinte, ipotenuzele tringhiului mare nu sunt linii drepte, ci frânte, una micșorându-l, cealălaltă mărindu-l.

   Apreciază

   • Dl.Goe said

    a) Raspunsul la prima problema este corect, desi nu cred ca explicatia sa fie chiar pe intelesul tuturor, asadar puteti sa va vedeti iarasi numele la rubrica rezolvitorilor de probleme.

    b) La cea de-a doua se vede treaba ca eu n-am fost in stare sa fiu destul de clar in formularea problemei. Nu despre marimea „patratelor” este vorba ci despre culoarea lor, mai precis despre nuanta pe care acestea o au in desenul prezentat, asa cum se vede el pe ecran. Au cele doua „patrate” A si B aceeasi nuanta de gri? Sau e unul mai inchis si altul mai deschis? Aceasta e intrebarea!

    Apreciază

 5. rongo said

  Surprixză, Neagoe: la mate-fizică, prin anii 60, rezolvam, când eu, când Basarab Niculescu, cele mai multe probleme, în Revista Matematică și Fizică. Când am intrat la Fizică, l-am prins terminând-o.

  Apreciază

  • Dl.Goe said

   Bine ca nu rezolvati probleme la „математикa в школе”. Interesant de aflat ca in anii 60 exista o „Revista Matematica si Fizica”. Eu imi amintesc de niste reviste numite „Gazeta Matematica” si „Gazeta de fizica si chimie”. Dar acolo oricum erau probleme grele nu ca acestea pe care le-am propus aici pentru publicul larg.

   Uite mai am una. Mama lui Mihai are o gâsca pe care vrea sa o vânda. Il trimite pe Ionel cu ea la piata. Matei se gandeste sa ceara pe gasca 30 de euro. Dar oamenii sunt saraci. Nu are nimeni sa-i dea lui Luca 30 de euro. Pana la urma se strang trei vecini de bloc care se gandesc sa o cumpere impreuna si sa o gateasca la cazan. Dau fiecare cate 10 euro si cumpara gâsca. Ionel e fericit, ia bani si se duce acasa cu 30 de euro. Mama lui Mihai, fire blajina, ii spune ca a cerut prea mult pe gâsca si ca nu face mai mult de 25 de euro, asa ca il roaga pe Theo sa se duca la piata si sa le dea cumparatorilor inapoi 5 euro. Mihai pleaca la piata dar pe drum este ispitit de un vanzator de inghetata la cornet asa ca isi cumpara de 2 euro o inghetata. Ajunge la piata si le da cumparatorilor, care tocmai gateau gâsca, 3 euro inapoi. Cei trei iau fiecare cate 1 euro. Acum sa socotim um pic. Daca initial fiecare dintre ei daduse cate 10 euro, primind inapoi 1 euro asta inseamna ca fiecare dintre ei a platit de fapt 9 euro, in total 3 x 9 = 27 de euro. Plus cei 2 euro dati de Matei pe ingheta asta face in total 29 de euro. 🙄

   a) Unde s-a pierdut 1 euro care lipseste pana la 30?
   b) Câti evanghelisti cunoasteti?

   Apreciază

   • rongo said

    Întradevăr, peste ar+metica de-a șasea nu-s decât propozițiile lui Peano. Cărora le prefer pe cele ale lui Panini.
    (Iar o să mă suduie Bety, că nu pricepe. Și ce dacă n-a-nțeles numai rezolvarea problemei, dacă le are cu restul?)

    Apreciază

   • carlinga said

    a) hm, se pare ca matematica nu este o stiinta exacta intrucit in cazul de fata este violata o lege de conservare a masei. de metal sau de hirtie leul ala lipsa cintareste si el ceva nu?

    b) pai rezulta din text, cei 4 evanghelisti erau 3: Mihai, Ionel, Matei, Luca si Theo. Lipsec Dej si Ana.

    Apreciază

    • Dl.Goe said

     a) Eu cred ca leul lipsa a ramas la vânzatorul de inghetata care a uitat sa-l dea rest. Pentru ca avea mainile lipicoase.

     b) Lipsesc ei si altii, Zamolxe cu-n intreg popor de zei, nu doar Ana si cu Dej. Lipseste clasa muncitoare, burghezia, clasa de mijoc, epoca modernievala si particula lui Dumnezeu. Si fara asta nu se poate face nimic. Scapa fiecare cum poate. Care cu carlinga, care cu nacela… care cu cu batiscaful.

     Apreciază

  • rongo said

   Exact: Gazeta! (Deh, amnezia electivă.) Lins-prelins, de la Albina cofetăriei umaniste, mi le-am scos din dinți, până la Zahanaua Mercur, în pasaj, unde, cu Anton Dumitriu, sau, la Restaurantu Gării de Nord, cu Dimitrie Stelaru, le-am negociat pe platoni și schopenhaueri. Cum să fie viața matematic-corectă, dacă nu-i corect-frumoasă?

   Apreciază

 6. […] https://arcaluigoe.wordpress.com/2011/09/07/cum-va-place/  […]

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat: