(b)Arca lui goE

b-Log anonim, amator si ventrilog al celor fara de blog. Despre NIMIC

Loganul si molusca

Posted by Arca lui Goe pe noiembrie 14, 2011

Invitat la emisiunea dlui Paul Grigoriu, „Sfertul Academic”, dl Basescu afirma: „Daca Romania ar fi avut 22 de milioane de Patapievici ori de Plesu, eu n-as fi fost presedinte”. In realitate, tot ce-i trebuia Romaniei spre a evita varianta Basescu era sa aiba un Nastase mai putin si o vadra de noroc mai mult. 

Una din situatiile absurde la care a condus solutia Basescu este ca ne-am trezit cu un Plesu cam mult si cu un Patapievici cam teleportat.

Dl Plesu a trudit cu entuziasm pentru presedintele Iliescu. A trudit rabdator si pentru presedintele Constantinescu. Azi se speteste pentru presedintele Basescu. Mai e cineva de slujit? Cat despre cum se acuza intre ei de toate nenorocirile trecute, prezente si viitoare ale Romaniei cei trei presedinti carora dl Plesu le-a oferit serviciile sale cu atata stoicism, ce sa mai vorbim? Mai bine vorbim de o intamplare.

Dl Augustin Buzura afla de la ziaristi ca a fost destituit din fruntea Institutului Cultural Roman. Noi aflam dintr-un text al dlui Buzura (Romania literara nr. 4/2005) cum l-a tratat presedintele Basescu in momentul cand, in sfarsit, si-a gasit timp sa-i confirme ce stia deja tot targul.

Ani la rand, dnii Buzura si Plesu sunt buni prieteni – si sub dl Iliescu, si sub dl Constantinescu. Cand, potrivit dlui Buzura, dl Plesu ii cere sa-i transfere „Dilema” din proprietatea statului in proprietate personala, iar dl Buzura, din motive legale, refuza, prietenia se strepezeste.

Ajuns la Cotroceni, dl Plesu se apuca de platit polite. Il destituie pe dl Buzura printr-o hotarare a dlui Basescu. Fireste, marlania spiciuletului si cinismul rasului prezidential raman profund basesciene. Totusi, in acest caz, presedintele l-a slujit pe consilier, si nu invers; o schimbare de roluri cam nepotrivita. Pe vremuri, exista stiinta punerii batistei pe tambal pentru a mai lua ceva din stridenta cantarii. Chiar e criza de bumbacel la Cotroceni?

Dl Patapievici este unul din intelectualii proeminenti ai Romaniei. Intrarea sa pe poarta din fata a unei institutii culturale ar trebui sa fie o bucurie. Numai ca dedesubturile rocadei au creat o situatie deplorabila. Cat priveste imensa admiratie a dlui Basescu pentru dl Patapievici, faceti un test. Luati o pagina scrisa de ultimul si puneti-o sub ochii celui dintai. E posibil ca, in mai putin de un minut, dl Basescu sa faca pluta pe parchet. Noroc cu dl Plesu, care-i poate descanta de deochi.

Inca de la infiintarea Fundatiei Culturale Romane, am fost extrem de critic fata de felul in care functiona institutia. Din acest motiv, relatiile mele cu dl Buzura au devenit pentru ani buni mai reci ca vremea in Alaska si n-au mai revenit vreodata la ce fusesera candva. Pe atunci, sotii Plesu erau angajatii voiosi ai fundatiei. Azi, cand oameni carora dl Buzura le-a asigurat un acces substantial la o placinta de lux ii regizeaza o iesire din scena atat de umilitoare, n-ai cum sa nu te intrebi de unde Dumnezeu vin aceste reflexe de lumpenelita.

Simpatizanti ai dlui Basescu – eu insumi fiind unul din ei, dar foarte bine temperat – asteapta de la cel pe care l-am numit candva „Marlanul General al Capitalei” sa inteleaga diferenta intre sef de stat si sef de piroga. Cine il impinge intr-o alta directie nu-i face decat rau.

In sfarsit, una din miscarile zilei pare a fi renuntarea la un indragit sport national in favoarea unuia mai dinamic si din vestiarele caruia se pot miscula multe – pupinbasismul. Totusi, nu inteleg: in ce consta progresul?

Va veti intreba, probabil, de unde si pana unde titlul acestui editorial. Stiu si eu? La urma-urmelor, l-a intrebat cineva pe Urmuz de ce a pus drept morala a fabulei sale Cronicari versul absurd „Pelicanul sau babita”?  

UPDATE: ♀♪►♫↕◄ ◙ ♀♫☼►♪♪↕╚ 

Update 2: Textul in italic de mai sus, ii apartine d-lui Dorin Tudoran, si a fost publicat de catre domnia sa, demuuuult, intr-o gazeta centrala, cu titlul Trabantu’ Si Levantu’.

L-am reluat aici, depozitandu-l in actualitate, din trei motive:

(a) …Pentru ca ne este dor de domnia sa, de exuberanta, umorul, entuziasmul si tineretea cu care s-a manifest, o buna parte din vrema in care a activat, in trista tranzitie, ca figura de ziarist si bloggerist, in special la inceputuri, in antichitatea postcomunismului ori chiar in era medievala, cand ne spunea, in plina molima de gripa, ca Elena Udrea n-are motive sa-si stranguleze pasarica aviara. Si cate altele…

(b) …Pentru ca poate fi interesant de vazut ce va face, in timpul unei scurte re/invieri,  un text de ziar, pre/destinat la nastere,  sa traiasca o singura zi, pentru ca apoi sa fie uitat cu desavarsire. Trabantu’ si Levantu Redivivus este  o ipostaza (nici macar prima) a unui experiment pe care merita sa ni-l asumam,  chit ca pana acum n-a produs niciun rezultat spectaculus. Insist.

(c) …Pentru ca spre deosebire de celelalte sinucideri in direct ale conului Dorin-blogger, care s-au bucurat de atentie, dezbateri, analize, aceasta din urma, cea mai recenta, a ramas invaluita in ceata si mister. Cautam prilejuri pentru a remedia problema.

si nu din altele, tot trei:

(x) …Nu pentru ca am fi de acord cu continutul acestui text (e cineva-mpotriva? se abtine cineva in unanimitate?) care si asa contine unele contra-dictii interioare.

(y) …Nu pentru ca am dori sa facem cuiva vreun proces de intentie

(z) …Nu pentru a starni sentimente.

31 răspunsuri sa “Loganul si molusca”

 1. Ca să vezi, don’le Goe că şi pe la case mari, chivernisite, vorba ceea cu ordonanţă şi mariţă, şi tot se întâmplă treburi de zici că-s copiate din târg în zi de bâlci.

  Apreciază

  • Dl.Goe said

   @Mitzaa – Sşşşşşş. Tanti va rog sa nu mai spuneti nimanui. Nu-i momentul. Inca. E secret. Nu stii dumneata? Ca-n de-ale carnavalului. Nu te apuci sa spargi balul demascand mascatii inca din actul I, tabloul I, scena balconului. Ce naiba.

   Si, in rest, ce mai ziceti? Ce mai faceti? Cum o mai duceti cu fericirea? 🙂 Ce mai face dom’ Mitica? De…

   Apreciază

   • Hehehehe, mă tragi de limbă, care va să zică!
    Da’ mersî de întrebare! Eşti galanton musiu. Iote-mă în vizită pe la matale. După cum m-am obişnuit de la o vreme încoace, la orele 18 trecute fix hop şi io mă scobor de pe velociped şi trag cu putere de şnurul de mătase al soneriei şi aştept să văz de sunteţi acasă, că lumina e aprinsă doar! 🙂

    Apreciază

 2. Dl.Goe said

  Pentru ca-mi era asa un dor fara satz de un experiment ratat, trebuie sa va spun ca textul de mai sus e scris de Dan Puric. In tramvailul 16. Cel mai aiurea tramvai care a circulat vreodata pe planeta, de la ultima era glaciara si pana in prezent. Dan Puric fiind un foarte bun prieten al lui Andrei Plesu, dupa cum a marturisit el insusi in persoana pe blogul sau (momentan suspendat) dupa o vizita de protocol in redactia revistei Dilema. Stiu. Stiu ca e Veche. Daca stii tu una nou zi-o tu. Eeee…

  Apreciază

 3. contele said

  Nu tac…Nu voi să tac…Nu voi să n-auz! Cine este imperti…acela… care loveşte în bunul meu prieten, Andrei Pleşu?
  Mă-nţelegi, nu permit care va să zică! Ăsta e cusurul unora, sunt agresivi şi n-au maniere!

  Apreciază

  • contele said

   Formidabil, blogul ăsta este online…cum am întrebat, cum mi s-a răspuns…sau poate eu şi DlGoe am ajuns telepatici…Care va să zică el este mangafaua…Bine!

   Apreciază

   • Dl.Goe said

    @Contele – Excelenta bag seama ca ati uitat ca eu sunt tu? Si invers. N-o sa-mi spuneti ca nu stiati ca sub semnatura „contele” se ascunde „Dl.Goe”. Si invers. Asa ca nu-i nicio telepatie. A fost o conversatie loco. Gratis. Inclusa in abonament. Stiu, stiu ca n-aveti abonament si ca va radetzi a la carte dar asa vine vorba: Orice om care-i levent isi face abonament. Dar la urma urmei nici eu nu sunt aici pentru alisveris. Dan Puric poate fi oricine. Chiar si regele Poloniei. Da?

    Apreciază

 4. Kibby said

  bonjour M G. – pt dizidenta post-1990 sint – cred mai multe variante (de tip):
  1. boem / idealist (specie extincta banuiesc)
  2, simbriash (larg raspindita, e greu sa gasesti job azi totusi…)
  3. neam prost (cred ca cea mai larg raspindita, ca doar oricui ii place sa apara intr-o „aura pozitiva”…)

  de reg privesc cu rezerve partea in care apare formula „..deci concluzia e…” dar concluzia e ca oamenii sint o specie atit de kkt prin vanitatea lor incit nu se poate sa nu te-apuce risul…

  Adevaruri rabatabile despre dispret (ca forma a tacerii).

  Apreciază

  • Dl.Goe said

   Kibby – Uneori imi vine si mie sa spun ca… (nu spun cine, persoana importanta) ca cititorii mei sunt mai inteligenti decat scriitorii altora. Este unul dintre acele momente. De gratie. Merci neica mi-a placut. 🙂

   Apreciază

 5. neamtu tiganu said

  Mi-e scirba de Basescu si de Padina, nu comentez aceste teme! Bleahh!

  Apreciază

 6. Stimate Goe, dragă nepoate,
  De mult ţineam să te întreb: ai un deranj sentimental cu Dilema?

  Apreciază

 7. judex said

  Diferenta intre logan si molusca (ca si aceea dintre golan si lacusta) este ca unul are in spate o femeie puternica, in timp ce celalalt o poarta in burdihan. Inca o dovada ca femeile se pricep sa-si aleaga amfitrionul, dar gresesc cu vitrionul.

  Apreciază

 8. […] mai departe: Shayna, Rokssana, Supravieţuitor, G1b2i3, Teo, (b)Arca, Ioan Usca, Max Peter, Lecturi recenzate, Filumenie, Vizualw, Schtiel, Gabriela Elena, Blogulise, […]

  Apreciază

 9. arcaluigoe said

  Update 2: Textul in italic de mai sus (Loganul si Molusca), ii apartine d-lui Dorin Tudoran, si a fost publicat de catre domnia sa, demuuuult, intr-o gazeta centrala, cu titlul Trabantu’ Si Levantu’.

  Apreciază

  • Dl.Goe said

   L-am reluat aici, depozitandu-l in actualitate, din trei motive:

   (a) …Pentru ca ne este dor de domnia sa, de exuberanta, umorul, entuziasmul si tineretea cu care s-a manifest, o buna parte din vrema in care a activat, in trista tranzitie, ca figura de ziarist si bloggerist, in special la inceputuri, in antichitatea postcomunismului ori chiar in era medievala, cand ne spunea, in plina molima de gripa, ca Elena Udrea n-are motive sa-si stranguleze pasarica aviara. Si cate altele…

   (b) …Pentru ca poate fi interesant de vazut ce va face, in timpul unei scurte re/invieri,  un text de ziar, pre/destinat la nastere,  sa traiasca o singura zi, pentru ca apoi sa fie uitat cu desavarsire. Trabantu’ si Levantu Redivivus este  o ipostaza (nici macar prima) a unui experiment pe care merita sa ni-l asumam,  chit ca pana acum n-a produs niciun rezultat spectaculus. Insist.

   (c) …Pentru ca spre deosebire de celelalte sinucideri in direct ale conului Dorin-blogger, care s-au bucurat de atentie, dezbateri, analize, aceasta din urma, cea mai recenta, a ramas invaluita in ceata si mister. Cautam prilejuri pentru a remedia problema.

   si nu din altele, tot trei:

   (x) …Nu pentru ca am fi de acord cu continutul acestui text (e cineva-mpotriva? se abtine cineva in unanimitate?) care si asa contine unele contra-dictii interioare.

   (y) …Nu pentru ca am dori sa facem cuiva vreun proces de intentie

   (z) …Nu pentru a starni sentimente.

   Apreciază

 10. rongo said

  http://www.adevarul.ro/locale/cluj-napoca/Dosar_CNSAS_pus_in_scena_la_Cluj_0_592741305.html

  Apreciază

  • arcaluigoe said

   Eu as vrea sa vad pus in scena episodul in care Securitatea ar fi trimis (dupa spusele conului Dorin) un pseudo-jurnalist francez, incaltat cu pantofi Guban, sa-l pseudo-intervieveze pe poet. Si ar mai fi vreo, doua, trei faze cu Mihai Botez, care ar merita chiar ecranizate.

   Apreciază

 11. contele said

  Mă zguduie un râs nervos, aproape isteric.
  Vin de pe blogul lui Năstase…Articol mare:

  „Fundatia Europeana Titulescu are onoarea sa va invite
  vineri 25 noiembrie 2011, orele 11,00
  la conferinta: Istoria si mitologia exceptionalismului CORUPŢIEI romanesti, sustinuta de…”

  susţinută de…cine ghiceşte?
  Susţinută de… prof. Dr. Adrian Severin .
  No comment.

  Apreciază

  • Kibby said

   „hahaha-haha!!!!”
   -woody woodpecker

   Apreciază

  • Dl.Goe said

   Nu e comedie. E tragedie. Severin, tragedie cu iesire la Dunare. Nu e singura. E Tragedie si Tupeu. Totusi sa nu ne grabim. Poate ca-conferinta respectiva e sustinuta de dl.Adrian Severin in calitate de exponat, de exemplu tematic, nu de prezentator… Fiind si celalat esantion in zona, conferinta nu se poate plange de lipsa de ilustarari practice, ca de… teoria ca teoria… Practica ne omoara.

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat: