(b)Arca lui goE

b-Log anonim, amator si ventrilog al celor fara de blog. Despre NIMIC

26 Ianuarie – Ziua tiranului

Posted by Arca lui Goe pe ianuarie 25, 2012

Cine ne tiranizează?

E vremea să ne trezim din coşmarul televizat şi să rostim răspicat câteva evidenţe.

Nu, România nu este o dictatură, nici Băsescu un tiran. Nu, nu asistăm la o revoluţie, nici ca aceea din ţările arabe, nici ca aceea din 1989. Da, e bine că violenţele ultraşilor au putut fi stăpâ­nite şi trebuie să fie stăpânite şi în continuare. Da, jandarmii şi-au făcut în general bine datoria. A susţine că ei i-au provocat pe huligani e o enormitate. Da, 2-4.000 de oameni manifestează zilnic în întreaga ţară (în diferite oraşe), marea majoritate paşnici şi fără o umbră de program politic. (Nu discut aici despre cei scoşi când şi când de opoziţie sau de sindicate.) Nu, Piaţa Universităţii 2012 nu seamănă deloc cu Piaţa Universităţii 1990. Alegerile anticipate în an electoral şi cu dificultăţile economice ştiute sunt o diversiune. Opoziţia USL nu va salva naţia, ci cel mult, dacă va câştiga, ar putea trimite România în faliment. Şi în fine: nu, nu ne vom lăsa cu toţii intimidaţi de isteria televizată şi online în curs.

Vă rog să reflectaţi la următorul paradox, constatat deja şi de destui alţii: cum se face că, zilnic, aceşti 2-4.000 de oameni în toată ţara (şi 300-500 în Bucureşti), pe de o parte, repetă mecanic „jos guvernul, jos Băsescu, alegeri anticipate“ (adică „programul“ USL), dar, pe de altă parte, nu acceptă printre ei manifestanţi de partid expliciţi, se declară împotriva tuturor partidelor, îi gonesc pe liderii politici cunoscuţi, precum Ludovic Orban sau Dan Diaconescu, scriu „USL=PDL=mizerie“ etc.? Cum să ţii alegeri anticipate în martie-aprilie, când refuzi partidele existente, iar de înfiinţat altele noi nu mai e timp? Sunt ei „antisistem“, cum ni se spune? Dar şi alegerile după care strigă ţin tot de sistem. Cum îşi pot închipui aceşti oameni că fără lideri, fără un program, fără o alternativă politică au altă şansă decât să fie instrumentul cu care USL vrea să acceadă la putere? Iar dacă vor USL la putere, de ce n-o spun, că nu-i oprit?

De fapt, demonstranţilor din pieţe nu le-a păsat niciodată de politică şi nu înţeleg aproape nimic din tot ce se întâmplă în jurul lor. Nu sunt „societate civilă“ în sensul tare al cuvântului. N-au nicio ideologie, nici măcar una neomarxistă, anarhistă sau anticapitalistă. Îşi dau seama că sunt instrumentalizaţi? Probabil, totuşi speră că necazurile lor absolut reale vor fi auzite. De cine? De Băsescu, de Boc, de Ponta, de Dumnezeu? Nici pomeneală! De televiziuni! Fiindcă, iată, trăiesc o experienţă tulburătoare: graţie intoxicării mediatice zilnice au devenit brusc importanţi la scară naţională şi internaţională. Au devenit vedete TV! Toată naţia stă lipită seară de seară de televizoare ca să-i vadă şi să-i audă. Dar, bineînţeles, cu o condiţie: să strige „Jos tiranul!“, „Libertate!“, „Anticipate, nu comasate!“ şi celelalte. Altminteri, camerele nu se vor mai focaliza asupră-le! Că le displace taxa auto sau că vor sporurile înapoi – e mult prea puţin. Nu are nicio importanţă că în realitate nu există niciun tiran şi că anticipatele pun serioase probleme constituţionale şi tehnice! Realitatea nu contează, contează numai „Realitatea“ şi suratele ei! Ei ştiu una şi bună: dacă nu strigă „jos!“ vor reveni în nefiinţa anonimatului din care au ieşit.

Să lăsăm ipocrizia deoparte: oamenii sunt de bună voie actori într-un show al televiziunilor de ştiri. Există un fel de pact nescris: voi ieşiţi şi cereţi demisiile tuturor, noi vă dăm pe post toată ziua. Asta e tot sau aproape. Căci televiziunile îi pot inspira să strige lozinci antiprezidenţiale şi să scrie bannere insultătoare, dar nu-i pot face să gândească, nu-i pot învăţa Constituţia, nici să confecţioneze alternative politice, să desemneze lideri proprii, să aleagă între cei existenţi, nici să inventeze o cultură politică sau civică. Şi de altminteri, nu-i ajută nimeni, nici măcar intelectualii (vorbesc despre cei ostili actualei puteri): ei vorbesc cu patos patriotic despre demonstranţi în studiouri sau în gazete, dar n-am văzut pe vreunul cunoscut care să vorbească în piaţă sau măcar să participe la miting, ca în 1990.

Să nu se înţeleagă de aici că n-ar fi destule de reproşat puterii. Problema este ce i se reproşează: dacă e vorba despre clientelism, despre multă incompetenţă, corupţie, aroganţă, exces de zel, sunt de acord cu asta. Dar trebuie să vedem şi cealaltă latură: îşi poate închipui cineva că puterea a adoptat măsurile de austeritate ştiute din perversiune şi că nu le-ar fi evitat, dacă ar fi fost posibil? Iar pe de altă parte: când, cu excepţia primelor luni din 1990, au mai fost introduse în România mai multe reforme structurale într-un timp mai redus (nici doi ani întregi)? Legile salarizării, unificarea sistemelor de pensii, cele patru coduri civile şi penale, „mica reformă“ din justiţie, noul Cod al Muncii, noua Lege a educaţiei, Legea asistenţei sociale… Şi toate astea, într-un moment de gravă criză economică şi instituţională europeană! În plus, când, în România, în general, membri importanţi ai partidului de guvernământ au mai fost arestaţi şi trimişi în judecată pentru corupţie, demonstrându-se că DNA nu este un instrument politic al puterii? Că societatea românească răsuflă din greu, că dă semne de epuizare nu e anormal.

Protestatarii noştri înţeleg însă prea puţin din marile mize politice şi economice în joc; asta când nu le sunt de-a dreptul ostili, cum e cazul „revoluţionarilor“. Iar televiziunile, oferind vizibilitate mediatică contra scandări, nu au niciun motiv să-i facă să le înţeleagă, ci, atât timp cât „revoluţia“ face rating, o dau pe post, invitându-i pe demonstranţi să strige maşinal în continuare. Trăim sub tirania media, nu a lui Băsescu: iată adevărul verificat seară de seară. //

1) Cine ne tiranizeaza? – de Andrei Cornea / Revista 22, editata de GDS.

2) Protestatarii, amnezia şi dictatorul de Sabina Fati

3) Luciditatea protestului apolitic de Stefan Vianu

13 răspunsuri sa “26 Ianuarie – Ziua tiranului”

 1. Tradian Bastase said

  Ce n-a remarcat nicio tabara in discursul presedintelui este faptul ca a instigat discret la o noua mineiada. I-a chemat pe minerii sai (intelectualii) retrasi in cochilii si galerii sa se intoarca la galerie. Ceea ce se si intampla. Iar o s-o ia pe coaja golanii de la Universitatea, Steaua, Rapid si Dinamo.

  Apreciază

  • contele said

   Domnule, eu am observat…dar sincer,nu mă aşteptam ca Preşedintele să facă apel chiar la mine, contele. A zis că roagă “societatea civilă de calitate” să se implice. Are omul ăsta un tupeu…Să vorbesc şi cu Pleşu, nu promit nimic.

   Apreciază

 2. Hingher de serviciu said

  Apreciază

 3. ghkjgghnjgn said

  f hgfghf f

  Apreciază

 4. Radu Humor said

  Cand reiei pe blogul tau o asemenea caraghioasa interpretare a unui individ care n-are alt merit decat ca poarta perciuni si ura nedisimulata pentru tot ce-i romanesc, se cheama ca esti de acord cu continutul.
  Basescu nu putea , ca nu-l mai duce nici mintea, nici fizicul sa spuna altceva, iar echilibristica asta pe care o face cu greu pentru a impaca si capra UE si tara facuta varza nu mai poate impresiona decat pe cei care sunt obligati prin natura slujbei lor( la case straine) sau a mintii lor in care patineaza din greu vreun neuron maxim doi 😉
  Dupa ce au inceput sa strige ca din gura de sarpe ca din cauza protestelor fug investitorii straini ( alungati de portocalii prin birocratia, spagile si comisioanele intalnite doar prin ceva tari africane), cel care confunda Romania cu propria nava de exercitii in vederea apropiatei intoarceri pe mare ( ca tot a ramas eaRO fara nici una :mrgreen: ) ne anunta acum ca strainii nu mai vin si va trebui sa ne multumim cu investitorii nostri, mai ales asfaltatori si constructori de patinoare, partii, bazine, sali de sport si alte paranghelii de astea din care nu castiga decat cei din poiata lui.
  Incearca sa-i imbuneze pe mineri, amagindu-i cu redeschiderea minelor, cand in realitate este vorba doar de Rosia Montana, si multe alte minciuni ordinare.
  Vigilent cum il stim ne asigura ca nici un picior de comunist nu va mai calca in RO cu exceptia celor care deja sunt in functii inalte pe ICR, IICMER, ambasade, dar si astia doar urmasi ( un fel de pui de comunisti), care unde mai pui 😆 ca au condamnat nu numai comunismul ci si pe ai batrani ai lor, ca doar nu-i dureau gurile pline de osanale la adresa celui care i-a salvat de la lustratie !
  Are dreptate carmaciul cand spune ca n-a ratat niciodata destinatia vreunei nave : daca a vrut sa le dea foc, le-a dat, daca a vrut sa le vanda le-a vandut, si daca a vrut sa mai circule sub alte pavilioane, trimitand banii prin cele banci straine, circula si azi desi sunt de mult casate !
  Asa ca daca Romania n-are Rege , sa aiba macar un Duce .
  De rapa ! 😉

  Apreciază

 5. Radu Humor said

  Din comandant de nava „Biruinta” , Base a ajuns vatman pe un tramvai numit „Suferinta”, care-i poarta (din poarta-n poarta, pan-la ‘Nalta Poarta) pe romani spre dezastrul final. 🙄
  Cum liniile de tramvai au fost asezate deja de altii, singurul lucru care ramane la latitudinea fiorosului vatman este cam cat poate intarzia la o poarta si mai ales viteza cu care se deplasaza.
  Unii zic ca inauntru sunt mai multi taxatori decat calatori, care sufocati de taxele si impozitele pe care le tot cer primii, prefera sa mearga pe jos, eventual sa coboare in Piata Universitatii de unde sa-si strige nemultumirile. 🙄

  P.S. Felicitari Goe !
  vad ca ai ajuns moneda de schimb intre Dorin Tudoran si unul care se invarte printre niste retele incarcate cu ceva tensiuni, cica electrice.
  La primul ai deja retinute vreo 70-80 de postari pe care vrea sa le schimbe pe ceva nebunii pe care le-ai facut pe dincolo, unde se pare ca ai ramas agatat intre niste fire (n-am timp sa caut), dar aici te dai lovit ca nu poti posta, ca ti se apleaca prea tare cand privesti pe fereastra, mai ales cand treci prin dreptul Cotroceniului 😉
  Mamitzica ta de derbedeu si frumos si nebun al marilor enigme din marile orase portocalii de la atata prosperitate !

  Apreciază

 6. contele said

  Este bine că lumea demonstrează paşnic, înseamnă că populaţia are spirit civic, nu doarme în papuci. Aici nu mă refer la idioţii de huligani. Cifrele sunt totuşi exagerate. Şi în valoare absolută şi în consistenţa demonstranţilor. Dau un exemplu. Dacă Antena 3 afirmă că au ieşit în stradă 2000 de participanţi, algoritmul de calcul este următorul: 2000 – 500 ( exagerare pentru efect, se mişcă ţara , Voiculescu le dă primă , ca o paranteză, „Gândul” a evaluat numărul la 1500, „Evenimentul” mai puţin, evident) – 150 ( „revoluţionari” şpăgari ) – 400 ( membri de partid) – 200 ( galerie de fotbal) – 100 ( pierde-vară care-l apără pe doctorul „Calafat”) – 200 ( tineri în cautare de senzaţii tari) = 450 participanţi. Ăştia ar fi participanţii să le zicem oneşti, sinceri în demersul lor.
  Cu alte cuvinte, manifestaţiile acestea nu sunt cu nimic mai speciale ( din nefericire pentru cei ce doresc schimbarea imediată) decât cele din Europa sau din lume. De amplitudinea lor, nu mai vorbim. Aşa că cei care visează un heirup, cei care vorbesc de o Revoluţie se mint singuri. Cu toată sforţarea unor televiziuni masa critică nu există. Şi poate nu există pentru că lumea se simte prinsă într-un labirint fără ieşire. Îi detestă pe actualii guvernanţi şi n-are nicio aşteptare de la alternativă. Nu mai există ca-n alte dăţi omul providenţial, fie el Iliescu, Constantinescu, Băsescu, Popescu. Pentru că noi avem cultura acestui tip de lider, cultură ce s-a dovedit falimentară.
  Spun toate astea pentru că numărul de demonstranţi este incredibil de mic raportat la manifestaţii similare din alte ţări. Pot să filmeze televiziunile din mii de unghiuri, pot să facă nişte montaje de să moară Spielberg de ciudă ( şi-am văzut câteva „opere de artă”, „Lista lui Schindler” nu altceva!), evidenţa se impune, sunt relativ puţini cei care ies în stradă.
  Victor Ponta procedează bine. O demonstraţie „neafiliată”politic, spontană, are mult mai mare impact decât una organizată de Opoziţie. Şi apoi cred că dacă i-ar chema pe oameni în stradă Regele sau Arafat ar ieşi mult mai mulţi oameni decât dac-o fac Antonescu sau Ponta. E vorba de credibilitatea lor şi mai ales a clasei politice în general. ( Tot aud de la demonstranţi că vor să plece Băsescu şi Guvernul, să se schimbe Puterea dar când sunt întrebaţi cu cine, dau răspunsuri vagi, gen „cu oameni cărora le pasă de ţară”, „cu oameni cinstiţi” dar nu prea am auzit că vor să vină la putere Opoziţia). Asta, din păcate, e nota de plată pe care o plăteşte democraţia după 20 de ani de abuzuri. Dacă ar fi acum un populist mai bine dotat oratoric şi cu mai multe mijloace financiare decât Diaconescu sau Vadim ar face ravagii.
  Antonescu procedează prost. E şi mai gargaragiu decât Ponta, şi mai populist, şi mai diletant în politică. Domnul acesta crede că defilând cu Fenechiu de braţ va impresiona masele. Părerea mea este că va decredibiliza mişcările populare şi mai există şi pericolul unor violenţe iar imaginea Opoziţiei poate fi asociată uşor cu acestea.
  Provocarea de alegeri anticipate la presiunea străzii mi se pare o idee discutabilă. Dacă e să vorbim ca număr de cetăţeni, de reprezentativitate, să presupunem că în stradă, în ţară, sunt acum 15.000 de cetăţeni. Hai 20.000 de cetăţeni . Să mai presupunem că din cei 5.000.000 de votanţi ai lui Băsescu au mai rămas 10%. Asta înseamnă 500000. Fundamentaliştii. Care stau acasă încă, nu ies pe străzi. Ce-ar însemna să iasă măcar jumătate din ăştia pe-afară, la o confruntare cu ceilalţi? Cum se va stabili „legitimitatea”? Prin numărul de borduri luate-n freză?
  Să presupunem că USL strânge 40.000 de oameni şi cere demisia guvernului, suspendarea Preşedintelui…şi le iese! Păi nu ar putea pe urmă viitoarea opoziţie să strângă la rândul ei cam acelaşi număr de cetăţeni? Şi să ceară acelaşi lucru? Unde ajungem aşa? O democraţie de tipul acesta nu mai este democraţie. Nu există pic de predictibilitate, se poate spune că ţara nu poate fi guvernată.

  Apreciază

 7. contele said

  Să nu-l uit pe Marele Nostru Erou Naţional…
  Alexandru Gheorghe, noul erou al României, a încălcat nişte reguli, nişte norme, nişte ordine pe care şi le-a asumat atunci când a îmbrăcat haina militară. Asta nu este în regulă şi mă lasă rece argumentaţia că în lupta cu tiranul orice este permis bla, bla, bla…
  Dacă acelaşi domn ar fi venit să susţină cauza lui Băsescu ar fi fost sfâşiat de massmedia.
  Din fericire nu s-a întâmpălat nimic rău. Mă gândesc ce s-ar fi întâmplat dacă vreun controlor de zbor, mânat în lupta dreaptă contra dictaturii, într-un impuls de moment, lăsa în plata Domnului traficul aerian şi ar fi venit la demonstraţie în timpul serviciului…sau o infirmieră de la salonul de naşteri. Mă gândesc ce-ar fi spus Antena 3.
  Am reţinut o declaraţie interesantă de la el, reprezentantul Armatei. Zice: „Beizadelele care se droghează şi se plimbă cu maşini de 50.000 de euro nu au motive să iasă în stradă, pierd vremea prin cluburi”.
  Alo, deci mare Atenţie!! Armata Română e cu ochii pe voi, bei, beizadelelor! Mamă, mamă, de nu v-o duce pe toţi la munca câmpului, la recoltat cartofi!! Ce bună era acum o înrolare scurtă, de vreun an, să le scoată tinerilor drogurile din nas!
  P.S. Pun pariu o sticlă de coniac ultrafin contra vodkă „Săniuţa” că va fi preluat urgent de un partid de Opoziţie, cel mai posibil de Voiculescu ori de Diaconescu.

  Apreciază

  • Radu Humor said

   Adica presedintele unui partid ( ca vai de capul lui, dar partid-unpr) are voie sa faca politica imbracat in haine de ministru al apararii si un biet ofiteras n-are voie sa-si exprime indignarea ca incalca nu stiu ce regulamente militare 😉
   Altadata , chiar pe vremea unuia din cei care acuza se practica duelul cu arme, astazi nici macar ala verbal nu mai da bine daca-i indreptat impotriva puterii 🙄
   Hai sa fim seriosi, ori sa ne schimbam nickul, ca vorba aia : nobles/titlul obliga !

   Apreciază

   • contele said

    Hai să fim serioşi ori schimbaţi nickul, că vorba aia: humorul obligă! Dumneata foloseşti logica următoare:

    „Cică nişte cronicari
    Duceau lipsă de şalvari.
    Şi-au rugat pe Rapaport
    Să le dea un paşaport.
    Rapaport cel drăgălaş
    Juca un carambolaj,
    Neştiind că-Aristotel
    Nu văzuse ostropel.
    „Galileu! O, Galileu!
    Strigă el atunci mereu –
    Nu mai trage de urechi
    Ale tale ghete vechi.”
    Galileu scoate-o sinteză
    Din redingota franceză,
    Şi exclamă: „Sarafoff,
    Serveşte-te de cartof!”

    Morală

    Pelicanul sau babiţa”

    Apreciază

 8. Radu Humor said

  Olelie lie…Inca-o porcarie ! Oops !

  „Daca ai mei colegi nu binevoiesc sa-mi trimeata si mie cartoaiele lor de hartie, nici macar acum, cand se vor pierde in virtualitatea ce-o sa vie, atunci sa nu se supele daca-i voi ignora pe vesnicie, olelie lie… oops.”

  Dupa ce, din vadit partizanat politic cu un mai tanar pupin alemand, era sa-l taie din nou primprejur pe „nikeul” Gellu Dorian, s-a trezit ca acesta, desi taiat, exista, e bine merci, ca toti ai lui, dar prezinta o mica alta lipsa, de data asta in domeniul hyperspatzului , de al carui rege nici n-a auzit 😉
  Si s-ar putea sa nu fi auzit nu numai de incor(n)oratul de la Corabia, dar nici de cel al romilor, sau al tiganilor, care mi se pare ca-i deja imparat, nu ca amaratul asta de Abalaru !
  Care in schimb la cersit ii bate pe toti la un loc, avand o iscusinta si un apetit de speriat 😉
  O pasare a cerului daca trece pe deasupra capului lui nimbat , nu rezista privirii lui miloage si rugatoare indreptata si spre cerul planetei Ou si daca nu-i poate lasa macar un binecunoscut ou ( ca nu tot ce zboara se mananca sau are oua; Baconschi e doar exceptia care a ramas sa-i intareasca regula), macar cu un gainatz tot il onoreaza si-l orneaza 🙄
  Ei, acu macar cu o cartoaie tot se va alege !
  Dar nu asta e important, ci felul in care nu iarta asta pe nimeni, cum nu l-a iertat nici pe autorul atat de plasticei expresii academice de mahala, care a numit demonstrantii „pegra” a societatii care vrea sa destabilizeze puterea si tara noastra, nu a lui 😉 .
  Ei bine, VTismaneanu, ca despre el e vorba din pacate, a uitat sa-l propuna pe Abalaru spre premiere la Cotroceni, ca slava doamnei Udrea sunt o gramada inaintea lui, asa ca mai are de lins ceva …manuscrise .
  Si apropos de blonda de la dreapta tartorului cotroceresc si ea, la fel ca Mihai Neamtu, Catalin Avramescu, Mihai Politeanu, Monica Macovei, Cristian Preda si multi altii au avut indrazneala sa-l scoata din bloggrolluri, ramanandu-i doar un mic rol de clown al hyperspatziului, pe care-l joaca de minune, mai ales de cand face un cuplu insolit cu madam Stely.
  Am zis insolit, da-i deadreptul uluitor cum un fost dizident anticomunist, care mai are curajul inca sa lupte pentru mentinerea la putere a lui Basescu ( l-o fi rugat blonda!), s-a cuplat cu o fosta activista PCR, formand acum un cuplu mai vestit decat tusea cu junghiul sau Palade si Tociu !
  Atata doar ca la o analiza mai atenta nici unul n-a fost ce pretinde, dar mai ales au fost ce-ar vrea sa se uite, ca nu prea-i in favoarea lor 😉

  Apreciază

 9. DNA said

  „Ok, Vladimir, mi-a placut. Dar sa nu-ti faci iluzia ca daca mi se va parea la un moment dat ca-l poopi pe Base ista prea mult, n-o sa ti-o spun verde-n fatza. Punct.

  Yours,
  avp”

  E un comentariu postat de cersetorul fara caracter abalaru v. pe contributors.ro, la articolul altui lipsit de bun-simt (v.tismaneanu).
  abalaru, campionul pupatului in c00r, face glumiţe cu alde volodea :)))))

  La el in cocina milogul abalaru o intretine si pe rapandula cu vagi asemanari de femeie – steluţa – care are permanent limba cafenie de la perpetua scormonire a dosului prezidenţial.

  Batutul in creieri abalaru, mare sustinator de securisti, se da coleg cu scriitorii :)))) si le cere cartile aparute. Desi tot el recunoaste ca nici macar pe unul din generatia lui nu l-a citit. Adevarul e ca se face vânat de furie când isi aminteste de Cartarescu 😉

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat: