(b)Arca lui goE

b-Log anonim, amator si ventrilog al celor fara de blog. Despre NIMIC

Cidul si acidul. Basescu si intelectualul

Posted by Arca lui Goe pe ianuarie 28, 2012

Un inventar rapid de vinovăţii

Sîntem, cred, într-o situaţie în care toate soluţiile sînt proaste. Cum ar spune patronul nostru al tuturor, domnul Ion Luca Caragiale, „din această dilemă nu putem ieşi“. Şi asta pentru că, pentru ceea ce se întîmplă în stradă, toată lumea are diferite grade de vinovăţie.

Primul vinovat este preşedintele ţării. S-a trezit, pentru a mia oară, sub papucul propriei „spontaneităţi“: a aprins, cu ambîţ, fitilul răzmeriţei, ciorovăindu-se de pomană cu unul din puţinii oameni pe care trebuia să-i respecte pentru ceea ce fac, dacă amorul său pentru hărnicie, eficienţă şi reformă e sincer: doctorul Raed Arafat. A pus mîna pe telefon, a intrat în direct într-o emisiune de televiziune şi a dat cu bîta-n baltă. În pasul doi, a dat cu tifla în populaţie, retrăgînd o lege pe care tocmai o sprijinise. Un fel de a spune că, dacă prostimea nu pricepe, n-are decît să se descurce. Noi, preşedintele, îi întoarcem spatele. Aş putea să dau vina niţeluş şi pe consilierii dlui Băsescu. Dar care consilieri? Omul face, oricum, ce pofteşte. Fără „gîndul de pe urmă“, fără tact, fără stil.

Al doilea vinovat e guvernul. În ce mă priveşte, cred în onestitatea şi buna intenţie a dlui Boc, dar nu mă pot abţine să nu observ modestia înzestrării sale politice şi administrative. Conduce ţara ca pe un tîrg de provincie, nu iese în lume, se manifestă monoton şi previzibil, ca un agricultor la cosit. Nu se înţelege după ce criterii şi-a alcătuit echipa. Nu se înţelege de ce, în loc să caute – dată fiind criza generală – experţi de prim rang, tehnicieni cu experienţă şi performanţă demonstrabile, domnia sa convoacă în posturi-cheie tot soiul de anonimi inepţi.

Al treilea vinovat este blocul partidelor de opoziţie, care reuşeşte să piardă procente într-un moment în care şi dacă nu faci nimic poţi cîştiga uşor pe greşeala adversarului. Neconvingători, incapabili să propună un program politic mai lung de patru silabe („Jos Bă-ses-cu!“), ei au contribuit la lehamitea de politică cam tot atît cît cei de la putere. Perspectiva de a o înlocui pe Tanda cu Manda nu e atrăgătoare pentru nimeni. Iar eforturile USL de a capitaliza revolta stradală sînt jenante.

Vinovatul numărul patru: presa agitatorică. De multă vreme, publicul cititor şi telespectator e ţinut, zi de zi, într-un sos de dezastru şi teroare, născător de nevroze. Informaţia şi spiritul critic (pentru care există, slavă Domnului, destulă marfă) sînt înlocuite cu ieremiada cruntă, cu imageria horror, cu retorica apocaliptică. Seară de seară, mici grupuri de bocitoare – care nu par s-o ducă prea rău – oficiază parastase belicoase în jurul ideii de dictatură. Rezultatul: protestatarii nu au o agendă clară, bine articulată, pentru că li s-a livrat deja una, gata făcută: „Jos dictatura!“ „Băsescu-Ceauşescu“ etc. Or, una e să spui cuiva: „Eşti bolnav, eşti anemic, ai nevoie de tratament!“, alta e să-i spui: „Eşti pe moarte! Tocmai ţi s-a înfipt un cuţit în spate! Eşti înconjurat de asasini!“. Primul mesaj te mobilizează, al doilea te disperă. Iar pentru disperare nu există soluţii.

Vinovatul numărul cinci: contextul. Mulţi fac ce văd la televizor. Primăvara arabă, indignaţii spanioli, incendiatorii de la Londra, răzvrătiţii furioşi din Grecia, Occupy Wall Street, protestele cu zeci de mii de oameni de la Bruxelles – toate aceste manifestări explozive, abundent prezentate, comentate, apărate ideologic de cohorte întregi de insurgenţi de bibliotecă, devin modele. Să facem şi noi aşa! Să intrăm în rîndul lumii! Să ne jucăm puţin de-a anarhia! Evident, la scara noastră dîmboviţeană: ieşind pe stradă nu cu zecile de mii, ci cu sutele şi luptînd pentru idealuri foarte amestecate: de la „libertate“ la arestarea lui Mitică Dragomir, de la schimbarea numelui „Smurd“ în „Arafat“ la eliminarea taxei auto şi la demisia Guvernului. Unii arată caricaturi „rele“, alţii dau cu pietre, alţii dau foc unor poze de politicieni, alţii stau cuminţi, sătui, pe bună dreptate, de sărăcie şi balamuc instituţional. Ici-colo cîte un copil ţinut pe umeri, cîte un „revoluţionar“ care simte că s-a sacrificat degeaba, cîte un politician confuz, sperînd să fie luat în braţe de popor.

Ce nu se spune: că nu doar România are probleme, ci planeta, că nici un guvern cu capul pe umeri n-ar fi putut lua măsuri radical diferite de cel actual, decît cu riscul de a înrăutăţi situaţia, că avem un trecut de frustrări, un prezent de umilinţe şi lipsuri, dar nici o reprezentare despre viitorul apropiat. Nimeni nu ştie care e pasul următor după eventuala satisfacere a dorinţelor străzii. USL? Haos? Salvator providenţial?

Un lucru e cert. Cei care prin pieţe sau la televizor se luptă cu „dictatura“ nu suportă să fie contrazişi. Dacă strigi – cum a încercat un euforic – că nu vrei să cadă guvernul, mănînci bătaie. Aşa se trece de la dictatura burghezo-moşierească la dictatura proletariatului.

P.S. Nu credeam să ajung s-o spun: dar domnul Ponta se comportă, de cîteva zile, ceva mai raţional decît confratele său liberal, aflat în transă oratorică. Care va să zică se poate…

Un inventar rapid de vinovăţii – Andrei Plesu / Dilema Veche

8 răspunsuri sa “Cidul si acidul. Basescu si intelectualul”

 1. Radu Humor said

  Primul lucru pe care ar trebui sa-l ceara manifestantii in piata ar fi desfiintarea posturilor de consilieri la Cotroceni, deoarece asa cum recunoaste unul dintre fosti, Asta nu asculta de nimeni, singurul care dispune dupa bunul lui plac este acest Nimeni pe plan mondial si Totul in plan national 🙄
  Cand il vezi cum face trotuarul pe afara, prestand pe la diferiti Licurici, si cum se da balaur in tara , varand cate un cap in gura tuturor celorlalte puteri ale statului, care stau sa-l asculte, ca altceva nu fac pentru statul roman ajuns intr-un faliment inevitabil prin prestatia actuala a realesului pe care nu-l mai suporta decat cei prea infricosati s-o recunoasca !

  Apreciază

 2. Radu Humor said

  Surprinde ca toata lumea, inclusiv domnul Plesu, care-i mai ceva ca ea 😉 , cade-n capcana vorbariei lui Basescu, demagog ideal si iscusit invartitor de vorbe, dar atat !
  Ar fi de preferat un presedinte care sa se inconjoare de specialisti si nu de pupincuristi, carora sa le dea mana libera in luarea deciziilor pe problemele lor si nu un dezaxat pe post de tiranozaur care nu mai asculta decat de Licurici .
  (ma refer la specialisti, nu la pupincuristi ).
  Pe mine ma ingrozeste insa un alt aspect care se evidentiaza din ce in ce mai clar, fara a se mai incerca mascarea sau ascunderea lui :
  Romania a devenit o colonie a unui imperiu (masonic 🙄 ) in care conducerea la cele mai inalte nivele ( presedinte, PM, guvernator, servicii) se face deja prin numire din afara, alegerile devenind caduce , iar cei care refuza sau ezita sa depuna juramantul de credinta noii ordini este pe fatza impiedicat sa ajunga la putere, prin toate mijloacele, dar in principal prin cele massmedia ajunse aproape fara exceptie in mana lor ( chiar si cele care par independente, sau de alta orientare !).
  Observati doar modul abject in care doi politicieni tineri, inteligenti, cu un discurs elevat, necompromisi si neimbogatiti prin mijloace politice sunt caricaturizati constant, in mod absolut diabolic tocmai pentru ca nu vor sa faca pactul cu el :mrgreen:
  Si daca am intra intr-un club select ca parteneri si nu ca slugi poate ca altfel s-ar simti si romanii. Dar cand vezi cum e privit si tratat de catre bossi chiar seful statului, iti dai seama cam ce pret se pune pe capul cetateanului de rand 😉 ?!
  Care nu intamplator este zugravit ca fiind hotz, puturos, betiv, incapabil a intelege „binele” pe care vor sa il indese pe gat, unchii de tot felul ( Sam, Samuel sau Satanel 🙄 ), in primul rand scutindu-i de grija avutiei nationale si personale 😉 . Ca asta , grija, strica la ten si de ce sa nu aratam toti frumosi si goi far-adapost, cum zicea cineva, candva ?! :mrgreen:

  Apreciază

 3. contele said

  Domnul Plesu, ca si mine de fapt, face parte din ceea ce domnul Presedinte numeste „societatea civila de calitate”. Eu atata am avut de spus…

  Apreciază

 4. Ce s-o fi întâmplat cu domnul Andrei Pleșu ?

  Apreciază

 5. Vizitatorul said

  cidul si acidul , oau misto chestie , cu rima . mergea mai bine cidrul si turnesolul .

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat: