(b)Arca lui goE

b-Log anonim, amator si ventrilog al celor fara de blog. Despre NIMIC

Errare humanum est

Posted by Arca lui Goe pe ianuarie 31, 2012

Trebuie să pleci

Cred din ce în ce mai mult că devine relevant, mai ales în epoca noastră relativistă în grad absolut, ceea ce, pe urmele lui Karl Kraus, susţinea repetat Wittgenstein: nu pot să trec peste faptul că o propoziţie întreagă poate proveni de la o jumătate de om.

În această ipostază, de jumătate-de-om-călare-pe-jumătate-de-guvern-şchiop, Traian Băsescu este Sfinxul care trebuie să plece. Neavând curajul de a ieşi, fizic, în faţa oamenilor care-l contestă din Valea-Plângerii-România-2012, omul care se întoarce la popor doar la televizor îşi merită uitarea. Nu, Traian Băsescu nu este Nicolae Ceauşescu, aşa cum vor unii să acrediteze, subtil, inepţia. Nu are nevoie de elicopter să plece. Însă nici „poporul acesta tembel” (un vers al lui Şt. Aug. Doinaş, ce credeaţi?) al anului doisprezece nu este turma lui N.C.

Când am scris acum şapte ani Grea epocă Băsescu încă nu intuiam totul. Oricum, ca unul care l-a votat, am sperat ceva de la el. Nu bănuiam însă moartea civilă care se va abate asupra intelighenţiei româneşti dispusă activ la compromis şi tranzacţionism viguros. Cei care l-au susţinut public au vrut să şteargă pe jos cu intelectualii lui Iliescu şi au devenit, pe nesimţite, aidoma adversarilor: ideologii unui regim personal. Piloţii săi orbi, cu formula lui Eliade. Lupta dâmboviţeană pentru putere simbolică şi intelectuală, pentru onoruri şi faimă într-o ţară abia ieşită din cultul personalităţii, a fost abil speculată de puterea încarnată de Ion Iliescu şi Traian Băsescu, doi rechini care adoră caviar intelectual la micul dejun. Ţara e slabă fiindcă «mintea» ei a fost, în mod premeditat, slăbită.

Exemple ca T.R. Ungureanu, ţuţărul de serviciu al unui regim ce-şi atârnă intelectualii ca medalii pe turul nădragilor, credeam cândva că sunt rarisime. În fond, T.R.U. e un gazetar, acolo, nici măcar scriitor. Însă nici Horia Roman-Patapievici nu a făcut proba onestităţii faţă de societatea care suferă de lipsa unui gând bun. De ce nu vorbim cu oamenii, domnule Patapievici? De ce să bănuim peste tot manipulări şi interese obscure? Omul ne vorbeşte din stradă, de sub ferestrele noastre, nu ai observat încă? Încă nu l-ai invitat în emisiunea ta, «Înapoi la argument». Poate ţi-ar fi vorbit. De ce, te întreb, să ne lăsăm căftăniţi de o putere mereu lacomă de legitimitate? În zadar a scris Eminescu „Bismarqueuri de falsă marcă”? „Escelenţa, bezedeaua / Cu mândrie poartă steaua / Ce cu stimă i-a fost dată / C-a putut a fi licheaua / Ce la rus ş-aplecat capul / Şi la turc a-aprins luleaua / Ci în loc de ştreangul care / Se cădea, i-au dat cordeaua… // ‘N-alte ţări e-onoare mare / Decoraţia şi steaua…”!

Pentru că de la un T.R. U. sau de la Mircea Mihăieş (strălucitor cândva, azi doar cătrănit într-o singură direcţie) nu mă mai aştept la o atare înţelegere (doar Mircea Cărtărescu a probat, lent, dar onest, că se poate „revizui”). Mai înţelept, oricât de târziu, Andrei Pleşu a spus la timp ceva despre firea nenorocită a preşedintelui: a avut şansa să fie înjurat la timp şi s-a vaccinat de „mitocan”. Nu că iniţial nu l-ar fi sprijinit, ba l-a dus şi la Angela Merkel. De la micuţul Paleologu nu mă aşteptam oricum la nimic. E atât de departe de statura tatălui: doar un franţuzit care încerca anţărţ să ne convingă ce mare e Sarkozy, ca şi copia sa bucureşteană. Păcat de şcolile făcute în Franţa. Baconschi era prea sedat de Elena Udrea pentru a pricepe cu ce manivelă se face politică la Cotroceni. A rostit, sanchiu, cuvântul „pegră”, ca altădată dandy-ul Petre Roman, flăcău din Primăverii, şi a fost exoflisit ca un lacheu, printr-un sms. Parcă-l aud pe nenea Iancu (atât de drag lui Pleşu): atunci, feciorul e un stupid!

Cu „Tehnica neputinţei la români”, T.R.U., acest socios al regimului portocaliu, anticipase încă din decembrie 2004 cultul unic al oricărui nou preşedinte în România. Într-un articol scris sub aura brăduţului de iarnă, cuprins de o evlavie a misterului presimţit, T.R.U. a profeţit că Deşteaptă-te române este strămoşul acelui „Să trăiţi bine” care planează şi azi deasupra României – dar încă n-a găsit locul de aterizare: „Ascensiunea lui Traian Băsescu nu trebuie oprită”. Nu contează că preşedintele jucător conducea o Românie cu volan pe stânga, ca şi când ar avea unul de dreapta: pe şoselele marcate de fosforul intelocraţiei româneşti aşa ceva trece drept rezonabil. După care, urmează proclamaţia, uşor modificată de vocea noului Femios, cel ce-şi corupe personajul favorit în alexandrini zbuciumaţi precum marea poetului ce-i cânta odinioară pe zei, dar este gata să impună şi un şef de insulă anonimă: Şi dacă vrei, am să te cânt şi pe tine…

Prea mulţi preşedinţi nervoşi cântaţi de prea mulţi intelectuali vanitoşi are ţara asta. Nici un intelectual valoros nu merge în „Piaţa centrală” a cuvintelor, acolo unde îi este locul, ca să le vorbească oamenilor. Face o canossă la Curtea Regelui, el care ar trebui să stea mereu cu fruntea sus. Nu spusese Hruşciov cândva, „intelectualii sunt ca vrăbiuţele, este de ajuns să întinzi palma cu grăunţe ca ei să-ţi ciugulească din palmă”? De ironia post festum a liderului sovietic s-ar fi putut salva oameni serioşi, aşa ca G. Liiceanu, dacă şi-ar fi amintit, oricât de târziu, ce le spusese C. Noica odinioară: „Nu-ţi invalida harul care te poartă dincolo de tine, într-o răspundere mai vastă, pentru chestiuni care până la urmă pot deveni secundare”. Nu Havel ne-a lipsit, domnule Liiceanu, ci Paul Goma, un român curajos pe care nu l-am urmat în 1977, pe care l-am insultat cu toţii, din pretinsa noastră superioritate estetică. Astăzi, o asemenea „superioritate” ne ţine la „fundul sacului”, cu formula precisă a lui Tony Judt.

Traian Băsescu, trebuie să pleci. Curajul tău ar fi atunci mai mare decât al celor care nu te (mai) pot sfătui asta. Iar dacă o vei face, spune-le şi celor care te-au aclamat necondiţionat că „… la urma urmei, caracterul este forma cea mai desăvârşită a inteligenţei, din caracter îşi dobândeşte inteligenţa forma, eleganţa, stilul.”

Dacă ei nu l-au citit pe Drieu..

Text compus in original de catre scriitorul Nicolae Coande AICI. Textul este recomandat spre lectura amicilor sai politici de catre scriitorul Dorin Tudoran. In atentia celor interesati precizam de asemenea ca Nicolae Coande nu este Dl.Goe si nici viceversa. Ar mai fi de mentionat ca in text s-a strecurat o inexactitate: scriitorul nu a votat niciodata cu Traian Basescu. Si nici invers.

24 răspunsuri sa “Errare humanum est”

 1. Radu Humor said

  Pe un alt blog autorul insusi si-a adus aceasta postare, iar acum vad ca se continua medierea ei si aici, probabil ca sa se fixeze mai bine vinovatia unora si „angelimea” lui Tismaneanu :

  „Apropos de confuzia din titlul acestei postari ” Confuzie pe frontul politic” vad ca se mai face o regretabila confuzie de catre dl Nicolae Coande, pe care daca n-ar fi adus-o si aici, poate ca i-as fi trecut-o mai usor cu vederea !
  Asa insa nedumireste ( legat!), ca sa nu zic altfel :
  In afara de Dorin Tudoran, care acum catva timp l-a ridiculizat cu maiestrie si repros pe
  Vladimir Tismaneanu, care si-a permis sa numeasca PEGRA – manifestantii din Piata Universitatii,
  am observat ca nimeni altcineva n-a indraznit sa-i spuna de la obraz ceea ce merita, acestui urmas de
  politruc sosit pe tancurile rusesti sa implementeze si aici, cu pretul amenintarilor, arestarilor si a crimelor,
  odiosul regim comunist
  Ba mai mult i-au dat pe mana Raportul formal de condamnare a comunismului si l-au instalat in fruntea unei institutii nationale ce se ocupa tocmai cu cercetarea celor facute de al batran al lui si ceilalti tovarasi neulanderi, brucani sau patapievici .
  Dar a-l absolvi practic de vina si a-i atribui nesimtita insulta, altuia mi se pare o incercare nefericita a
  bagarii gunoiului sub pres.
  Baconschi, oricat de multe alte insulte a adus manifestantilor n-a folosit aceasta expresie, ba a mai si
  platit pentru ele, ori Volodea nici n-a platit pentru ea si nici gura nu-i miroase a nelipsitul usturoi din alesele bucate, mancand cu polonicul si pe saturate ! ”

  P.S.
  Cat despre
  „In atentia celor interesati precizam de asemenea ca Nicolae Coande nu este Dl.Goe si nici viceversa. „.
  Eu am zis de la inceput ca nu exista un singur GOE, dar numai unul este domn, ceilalti, printre care se poate numara si cel pe care i s-a pus pata lui Abalaru ca ar fi NCoande, sunt niste colaboratori aproape la fel de valorosi ca primul, dar nu la nivelul lui.
  Si este explicabil, daca ne gandim ca pentru perpetuarea speciei s-au aburcat in Arca si ceva purtatoare de sex opus 9 😉

  Apreciază

  • Radu Humor said

   Pana la urma Baconschi pentru “mahala”, etc. a platit, Urban pentru “viermi” a platit, numai Volodea pentru PEGRA vad ca este platit in continuare si inca din banii de la buget !
   Adica si ai Pegrei
   Nesimtire sau batjocura ?!

   Apreciază

   • Vizitatorul said

    bai fecior tu cre ca tii cu ursu . cica ponta o sa traiasca be banii nevestii . antonescu are si el nevasta europeana ca vorba aia el a europenizat-o in cap de lista da uite ca la o adica nu verea sa-l tina pe banii ei . ca altele. il lasa sa le faca gaura in buget la prieteni . da la ce prieteni ? tot parlamentari sau bininzmeni ? bai tot o tii matzu gaia cu protestatarii lu peste . ba majoritatea dintre ei care si asa erau o mica minoritate sint niste lichele ordinare care toata viata au trait din pomeni , si care acuma au prins momentu incurajati de antene si de gura lumii ma-si . ca asa a fost s-a vazut si din cum nu i-a luat nici poporu-n seama chit ca e amarat si sarac . lichele , nulitati , oportunisti sau oligofreni ca apv-istu ala kaki ,au populat piata .adica pegra boule . poate ca nu tismaneanu era ala care trebuia sa zica dar la urma urmei asta era adevarul bai fiul vacii

    Apreciază

 2. rongo said

  Coande la castraveţi.

  Dacă omul providenţial vine din automatismele gândirii tribale, cel fatidic este identitatea sa contrară, recte, impasului profund al mentalităţii căreia-i suntem captivi, în nelibertate trebuie să-i curmăm destinul politic. Optim organizării şi guvernării colectivităţii tribale, prin liantul cosangvinităţii, maniheismul aferent, fie şi camuflat drept comunitate de idei, ca partdid, nu mai poate coagula colectivitatea de tip social – căreia tocmai diversitatea îi conferă unitate, dinamism şi progres – o dezagregă. Nu la o răspândie politică ne găsim, ci la una de civilizaţie.Nu ştim cine poate veni după Băsescu, pentru că nu mai poate fi vorba de un om, ci de un spirit – nu de familie, nu de clan – de cel socializator, de echipă. Şi, sigur, nu printr-o altă revoluţie, care să dezlănţuiască şi infernul sub-tribal, ci prin educaţie.

  Apreciază

  • RALG said

   Sper ca nu doar indiferenta rece cu care va trateaza Dorin Tudoran si cantaretii in struna din strana si din strunga va indeamna sa-l boscoroditi pe coregionalul Coande si pe aici.

   Dupa Basescu o sa vina inlocuitorul lui Basescu. Ca Constantinescu dupa Iliescu. Raspantie de civilizatie? Hm. Noi? Romanii? Nu crez sa mai tie mult gerul acesta. Ne vom afla in fata unei raspantii de civilizatie numai deodata cu Europa si cu planeta intreaga, in masura in care vom reusi sa ne consolidam apartententa la Europa si la lumea intreaga, incolo nu. Si nu. Ca-i Basescu sau anti-Basescu ori Branzovenescu…

   Apreciază

 3. RALG said

  Coande, provincialul prin excelenta, este exponentul gandirii periferice. Placerea lui maxima este aceea de a-i invoca pe barosani, de a-i tutui si de a-i certa vorbind singur in oglinda. Ma rog acum de cand cu cooptarea sa de urgenta in clubul moflujilor certocrati, unde a fost promovat printr-o atingere accidentala la masa, din neatentia unui poet dunarean, poate avea iluzia unei audiente de da-da-isti… Da, da, domne zice si Iaru, uite inca unu care are pica pe marii mahari, pe exact aceeasi care ne oftica si pe noi. Salata pe care o latra Coande, cu citate din toata lumea si trimiteri la (vai) Drieu, rimeaza bine cu pamfletele obosite ale moflujilor, maestri ai auto-impresiei luciditatii. Rima in plus. Problema principala a acestor corifei ai luptei politice prin pamflet, pentru care intelepciunea este echivalenta cu senectutea juvenila este aceea ca daca s-ar trezi deodata in fata unui Cosmic Tony or a pestisorului de aur n-ar sti ce sa ceara.

  Apreciază

  • Peregrin prin Web 2 said

   Placerea lui maxima este aceea de a-i invoca pe barosani, de a-i tutui si de a-i certa vorbind singur in oglinda.

   Pai, nu asta e si „placerea” lui Goe, stimabile ? Vorba ceea : el se jura ca nu fura, dar l-am prins cu coanda-n gura.

   Apreciază

   • RALG said

    He-he… Ar putea fi precum spui daca „barosanii” cei micuti hartuiti a hârjoana de catre d.Goe (care este dezavuat aici, acum) ar fi in stare sa-l trateze pe acest sfârleaza cu fofeaza cu indiferenta suverana, exact asa dupa cum procedeaza barosanii cu alde Coande si alti olteni dusi la coasa (Tudoran and co y compris). Doar ca nu se intampla asa. Chiar si atunci cand incearca cu disperare sa-l invizibilizeze si sa se prefaca-ca nu-l baga-n seama „barosanii” aceia sufeara ca-câinii fara stapan. Cel mai tare insa vor suferi atunci cand dl.Goe va inceta sa-i mai bage-n seamma, consemnandu-le in mod oficial iminenta epuizare, ajunsa oricum in faza ireversibilitatii.

    Apreciază

  • Peregrin prin Web 2 said

   arcaluigoe wrote (sublinierea din citat imi apartine, – Peregrin):

   „In atentia celor interesati precizam de asemenea ca Nicolae Coande nu este Dl.Goe si nici viceversa. Ar mai fi de mentionat ca in text *** s-a strecurat o inexactitate: scriitorul nu a votat niciodata cu Traian Basescu. Si nici invers„.

   Intrebare: Daca @arcaluigoe este @Dl Goe si daca Nicolae Coande nu este @Dl Goe si nici viceversa, atunci de unde stie @arcaluigoe ca scriitorul (Coande) nu a votat niciodata cu Traian Basescu, din moment ce scriitorul scrie din contra: ca a votat ? 🙄

   Ceea ce era de demonstrat, n-asa ?

   ____________________

   *** Este vorba de textul de aici

   Apreciază

   • RALG said

    Stimabile, una la mana ar fi ca schimbi vorba pe care tot tu ai adus-o. Fara sa precizezi daca ai priceput sau nu ce nu pricepusei prima oara, vii acum cu alta nedumerire care din contra ti se pare ca te lumineaza. L-ai bagat aiurea pe amaratul de Coanda (pasivul) in ecuatia cu prea multe necunoscute pentru tine si acum ai pofti sa faca el ceva anume in mod activ ca sa te scoata din confuzia in care plutesti voluntar. Eventual sa-ti spuna „Sunt eu Bibicul, nene Iancule”. Ori daca nu macar sa-ti spuie cine e Dl.Goe. Un moment din alta schita, nene Peregrinescule.

    Si ce daca a scris ca a votat cu Basescu? Tu crezi chiar tot ce (se) scrie? O baba a fost odata derutata ca pe un gard scria p… si inauntru era depozit cu pantofi din piele. De sarpe. Din textul lui Coande rezulta in mod clar ca n-a votat niciodata cu Basescu. Daca stii sa citesti. Si apoi chiar daca n-ar rezulta tot nu rezulta de aici ca Nicolae Coande este singurul care stie realmente cu cine a votat el in scrutinul egal, direct si secret la care a participat. Pentru ca e gura sparta. Padina de ex. a votat cu Basescu. Faptul ca stiu asta si-o afirm ma califica pentru a fi banuit ca as fi AVP?

    Ce era de demonstrat?

    Apreciază

   • Vizitatorul said

    ba voi pe ce va certati ? io zic sa va dati cap in cap ca berbecii pina cadeti lati . care se scoala primu e fecioara

    Apreciază

 4. Kibby said

  da, sa demasti regimul dictatorial a lui basescu e proba suprema a luciditatii in ro…
  e cam enervant

  Apreciază

 5. Radu Humor said

  Continua serialul de luminare a mintilor, facut cu o rabdare supraomeneasca de Sorin Cucerai, celor doi retardati politici, care nu vor sa priceapa nicicum ca basesciada a luat sfarsit, ca daca mai dura mult, sfarsit era si poporul roman.
  E drept ca Abalaru mai trage chiulul, ca un adevarat peregrin ce umbla dupa potcoave de cai morti pentru iabrasa de acasa, dar maidaneza nu se dezlipeste de blog, ajungand sa-si dea cu presupusul in orice problema ( ce inseamna sa fii trecut prin atatea asternuturi ideologice 🙄 ?!).
  La mijloc vad ca-i unul, presupus a fi altul, care se incapataneaza sa nu raspunda decat in fatza marii nedumeriri generale si nu a unui complet de doi in care gasesti pe langa izmenele de dizident anticomunist si furoul de activista comunista, ba chiar si pampersii in care l-au scos in lume pe plodul lor virtual facut din dragoste ( pentru Basescu 😉 ) , rahiticul Apel ( un fel de Abel, ce l-a ucis inca din fasa pe Cain(ta) ) pentru realegerea lui din 2009 :mrgreen: .

  P.S.
  Comentariile lui Abalaru la niste cerinte exprimate de manifestanti reprezinta cea mai scarboasa proba de pupincurism, dar si cea mai elocventa proba ca un asemenea caracter infect nu putea avea nici macar un simplu cetatean cum ne numea Ceausescu, d’apoi un dizident ale carui actiuni presupuneau curaj, demnitate si continuitate in lupta pentru libertate !
  Un rebut uman prea mult bagat in seama pana a ajuns ….la origini, iar faptul ca e acompaniat si acum doar de o fosta activista comunista si de ceva securisti sub acoperire ce apar cu diferite ocazii spre a le intinde si o mana de ajutor dupa atatea picioare primite in fund, e cea mai buna dovada a imposturii si lichelismului .
  O atmosfera tipica celei in care se spunea ca :
  „O mana criminala a dat cu piciorul in realizarile partidului iubit, bla, bla, etcetera !” 🙄

  Apreciază

  • Vizitatorul said

   fecior du-te bai si fa-i galerie lu bombonel si nu mai freca menta pe aci cu imbecilitati literare . rabdarea lu cucerai e aia ca s-a umflat pasatu-n el si i-a crescut rinza de voiosie ca a gasit pina la urma citiva prosti sa caste gura-n gura lui . s-a scos. ce tot il porti pe abalaru ca pe moaste de colo colo unde nu-l vrea nimeni? te-am mai intrebat odata , esti agentu lui publicitar bai pulica ? sau care-i treaba ?

   Apreciază

  • Peregrin prin Web 2 said

   @Radu Humor – Vad ca tu nu folosesti decat numele real al celui pe care il insulti si il calomniezi in mod vadit penal, desi textele la care faci referire si pe care le citesti cu lupa sunt semnate „AVP”, iar tu insuti semnezi anonim, ca si gazda acestor infernale mizerii, de altfel. In fond, tu cine esti, cum te numesti si ce urmaresti ? Daca tu insuti n-ai curajul si minima demnitate de a-ti asuma raspunderea, atunci cand persiflezi curajul sau demnitatea altora, sau cand ii indemni pe altii sa fie curajosi si demni ?

   Semneaza cu numele tau real tot ceea ce spui si atunci nimeni nu va mai putea sa-ti reproseze nimic, moralmente, fiindca iti vei dovedi si demnitatea, si responsabilitatea.

   Apreciază

   • VFC said

    abalarule ai mai scris tampeniile astea de „n” ori. Sau a dat alzheimaru’ peste tine ?

    apropo, cate cacaturi esti in stare sa vomiti pe blogu ala de neam prost ? Ce mizerii de comentarii ai putut sa scrii la doleantele alea. Ti-ai gresit muncile. Securist ai fost nascut. Iar faptu ca tolerezi proasta-proastelor sa-si dea cu parerea (de fapt te imita neam-prostule) in „discutii” cu cei care inca mai cred ca esti intreg-la-cap, arata ce porcarie de caracter ai.

    p.s. iti vine sa mori, asa-i ? ca DT a luat inca un premiu. Tu o iei in mana, nimicule. Ce l-ai mai injura tu pe DT, dar inca ai speranta ca mai smenuiesti pe vreun naiv. Sa-ti mai faca pomana ceva. Ca sa ai ce sa injuri mai apoi.

    Apreciază

    • RALG said

     @VCF – si tu le-ai mai scris. Tâmpeniile. De n+1 ori. Se cheama demonstratie prin inductie. Ar fi cazul sa finalizezi teorema, altminteri… nu se stie ce se va intampla cu convergenta catre + infinit, cu un nimic ca tine care-i categoric si mai nimic decat nimicul celalalt. Si asta in mod evident. Adica ceea ce nu trebuia demonstrat. Da?

     Apreciază

 6. VFC said

  1.lasa matematica ca nu ai habar.
  2.lasa rigiditatea asta gaunoasa ca provoci hazul involuntar
  3.se cheama profilaxie
  4.corect: nimic la nimic trage. Aici e gaura neagra a nimicurilor. Latrina. Tu – posesorul, sa tragi apa.

  Apreciază

  • RALG said

   Din ratiuni de natura pur ezoterica, in context olfactiv, Askimet, independent de vointa Divina, trasese, la cererea ta expresa, apa purificatoare. De abia te-am puturt recupera. Nu mai uscat, dar mai curat. Fericit?

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat: