(b)Arca lui goE

b-Log anonim, amator si ventrilog al celor fara de blog. Despre NIMIC

Meta-Galaxia Goe si Universurile Paralele

Posted by Arca lui Goe pe Aprilie 16, 2012

Traind printre oameni unele fiinte (chiar si ingerii câteodata) au tendinta de a se identifica cu oamenii. Dar s-ar putea oare spune ca sunt umani cei care se considera ei insisi umani? De spus fireste ca se poate spune (caci orice se poate spune) dar ar fi oare adevarat, in general adevarat? O maimuta, educata din frageda pruncie intr-un mediu uman (urban), poate ajunge la abilitati neobisnuite pentru semenii ei din salbaticie (rurala). A astfel de maimuta (cimpanzeu) poate fi antrenata (nu dresata) sa se imbrace, sa se spele pe dinti, sa mearga singura la cumparaturi (adica sa-i duca unui vanzator din vecinatate o anumita suma de bani si un biletel si sa aduca inapoi plasa cu lucruri pe care  i-o da vanzatorul, in cazul in care vanzatorul este uman) etc. Unul dintre experimentele interesante este acela prin care o astfel de maimuta este invatata sa separe un set de fotografii  in doua grupuri, unul cu fotografii de animale si altul cu fotografii umane. Odata ce maimuta prinde logica exercitiului pot fi introduse fotografii cu orice fel de animale (mereu altele noi) si cu oameni diferiti (in cele mai neobisnuite posturi), maimuta va continua sa fie capabila sa le grupeze corespunzator, animalele cu animalele si oamenii cu oamenii. Surpriza apare in momentul in care sunt introduse in exercitiu fotografii cu cimpanzei. Lasata sa decida singura, maimuta, fara sa ezite, va introduce pozele cu cimpanzei in grupul fotografiilor cu oameni. Ecce Homo. Dar ce este omul? (Vom avea ocazia sa vizionam cateva superbe exemplare in episoadele viitoare).

Oamenii se impart in doua mari categorii: oameni si animale. La randul lor oamenii se impart in doua sub-categorii: Oameni-cu-Sistem si Oameni-fara-Sistem. Aveti Sistem? Desigur ca aveti. Practic n-am intalnit pana acum pe cineva care sa nu aiba sistem, adica o viziune asupra lumii (caci vorba lui IDS, Europa este un continent, Oltenia este o Lume intreaga). Chestionati orice om in legatura cu Universul si veti vedea ca are deja o teorie sau ca poate improviza pe loc una. Ne-ar placea si noua sa intalnim macar o data unul care nu are nicio teorie despre Univers si sa stam pe indelete de vorba cu el, despre cate-n luna si stele, la un pahar de vin. Presupunem ca printre cele 7 000 000 000 de exemplare umane ar trebui sa existe un asa ceva, macar unul, dar sincer nu care sa pretinda doar, asa de sanchi, ca ar fi lipsit de sistem. Sapte miliarde e un numar foarte mare. Deci statistic vorbind sansele ar fi destul de bunicele, in general, chiar daca in particular sansele de a da astfel peste un vorbitor al limbii române tind vertiginos spre zero. Eĉ talenta poeto estas finfine nur poeto kaj nenio pli.

Sub-categoria oamenilor cu sistem se imparte la randul ei in doua sub-sub-categori: oameni cu sistem propriu-original-si-unic si oameni cu sistem (sa zicem asa) impropriu, adica adoptat tacit de la altii. Noi personalmente n-am intalnit fata-n fata, sau daca am intalnit nu ne-am dat seama de aceasta realitate, niciun individ cu sistem propriu-original-si-unic. Traim insa cu speranta ca avem un număr Erdős relativ mic vizavi de un asemenea exemplare intrucat suntem in relatii foarte apropiate (ne tutuim) cu persoane care s-au aflat in proxima vecinatate a lui Nichita ori a lui Marino (de ex). De curand chiar am facut cunostinta cu un domn Manase care l-a cunoscut bine pe batrânul Gari Sârabu. Deci stam bine. Virtualmente stam bine si nu trebuie sa scoatem niciun ban din buzunar pentru asta.

Sub-sub-categoria oamenilor cu sistem-impropriu-adica-adoptat-tacit-de-la-altii si adaptat nevoilor (existentiale) proprii se impart la randul lor in doua sub-sub-sub-categorii: oameni constienti de improprietate si oameni inconstienti de improprietate. Prima sub-sub-sub-categorie dintre cele doua este neinteresanta (banala, benigna, inofensiva) astfel incat ne vom putea focaliza atentia pe a doua sub-sub-sub-categorie, cea a oamenilor cu sistem-impropriu-adica-adoptat-tacit-de-la-altii si adaptat (minimal si adesea extrem de original) nevoilor (existentiale) proprii, inconstienti insa de improprietate. Multime cata frunza, cata iarba. Ar necesita o clasificare mai detaliata dar intrucat ne dam seama ca v-am cam pus deja la grea incercare rabdarea pe care si asa n-o aveti, n-o sa insistam intrand in detaliile intermediare cu aceasta clasificare ierahica binara, rezumandu-ne in a va spune ca la capatul lantului trofic al acestei clasificari, ultima mare diviziune duala este „restul lumii” si „el”. El unicul, singurul caruia i-a dat prin cap, fara insa sa realizeze explicit acest lucru, sa combine cateva sisteme preexistente, intr-un dozaj numai de el stiut, pentru a obtine o vizune aproape noua asupra lumii si vietii: Materialismul dialectic, etnografic si apostolic, sau, mai pe scurt (in varianta politizanta) Marxism-Crestinismul. Genialitatea sa nativa consta tocmai in acest act creativ (si deci creator) prin care a realizat implicit (repetam, fara sa realizeze si explicit; iata geniul) perfecta compatibilitate dintre Marxism si Crestinism (impotriva unei enorme bariere de potential care acrediteaza masiv ideea sociala pre-conceputa si anacronica a unei incompatibilitati organice intre Marxism si Crestinism). Ingeniozitatea sa inascuta si ingenuitatea nativa, nealterate de rigidele mecanisme ale educatiei institutionalizate, carora li s-a sustras cu eleganta, i-au permis sa combine, improvizand, elemente extrase aleator (si denaturate provocator) din celor doua sisteme majore, fara a-si bate capul sa inteleaga exact ce face, ignorand cu siretenie (cand a fost posibil, cand nu, nu) provenienta elementelor pe care le combina, cand din Filosofia Marxista, cand din Dogma Crestina, ambaland totul in etnografie si folclor, nu inainte de a presara câte un puf de „stiintific” si „poematic” (sa fie) in compozitia numai buna astfel de pus la crescut in cuptorul clocitoare. Personalmente nu credem ca va mai dura mult pana in clipa (sau clipele, fiind posibil sa fie doua) in care vom avea cristalizate pe piata filosofica si respectiv politica, noi sisteme si doctrine, respective, „Materialismul dialectic si apostolic”  si „Marxism-Crestinismul”. Cu saraci, despre saraci, pentru saraci. Cu duhul, cu fapta, cu banul. Intr-o tara noua numita Statele Unite ale Europei de Apoi, raionul Romania Pitoreasca, prea-cinstiti cititori pitagoeici.

Nota – In  atentia cititorilor seriosiAceasta introducere in Meta-Galaxia Goe si Universurile Paralele era programata sa apara automat luni 16 aprilie la ora 0:00:00. In caz ca nu a aparut va rugam sa ne anuntati pentru a remedia defectiunea. Altminteri recomandam facultativ bibliografia obligatorie de dinainte de intrarea (sau iesirea) din subiect (-ul care „va urma”, intr-o relatie ceva mai consistenta cu titlul):

1. Complexitatea pe scurt

2. Hă-hă-Universuri Paralele

… si mai ales

3. Horton Hears A Who!

54 răspunsuri to “Meta-Galaxia Goe si Universurile Paralele”

 1. APUSEANUL said

  Daca tot a aparut Crestin Democratia printre ofertele politice nu vad de ce n-ar fi posibil Marxism-Crestinismul impreuna cu Musulman-Democratia si Budism-Liberalismul. Exista UDMR? Exista! Exista PDL? Exista. Exista USL? Exista. Exista Partidul Bautorilor de Bere, exista porn-staruri parlamentari, exista Partidul Pensionarilor, exista Partidul OTV? Toate minunile astea exista deja. Ce atata mirare pentru o intovarasire normala intre Marx si Papa? Doamne ajuta!

  • Rebeliunea minerală said

   A mai rămas Partidul apolitic.

   • APUSEANUL said

    Ridem noi ridem dar nu e risul nostru ca purceaua e moarta in cocina. Apolitice sunt toate ca sint facute din cutre nu din politicieni.

  • RALG said

   Mi se pare de neinteles de ce se tot amana de atata vreme coagularea Partidului Intelectualilor si scoaterea pe piata a unei doctrine politice aferente in completarea liberalismului, social-democratiei, crestin-democratiei, popularimului, republicanismului, monarhismului etc. Aceasta patura sociala este in mod categoric mult mai lenesa, politic vorbind, decat toate celelalte clase si categorii (sociale toate) si chiar si decat celelalte minoritati (sociale, istorice, etnografice si folclorice). Sau poate ca pana la urma patura asta nu-i decat o paturica lucida care stie bine ca oricum n-ar putea trece de pragul electoral pentru intrarea in Parlament, acum si-n veacul vecilor amin si ca deci n-are rost sa se deranjeze in acest sens. Mai bine chibitzeaza si se distreaza. Vivat. Totusi revenid la ideea unei doctrine a marxism-crestinismului, tot numai niste intelectuali rasati si rafinati ar putea s-o puna in practica intr-o varianta pragmatica, robusta, capabila sa faca istorie mare in secolul al XXI-lea. Pazea!

   • RASARITEANU' said

    Poate veti gasi aici raspunsul la ceea ce vi se pare de neinteles.
    http://www.romaniaculturala.ro/images/articole/RL_p.3.pdf

    In ce priveste posibilitatea punerii in practica a doctrinei „marxism -crestinismului” ,am crezut din ceea ce spuneti aici ,ca „clipa” este pe-aproape . Sau nu ?

    „Ingeniozitatea sa inascuta si ingenuitatea nativa, nealterate de rigidele mecanisme ale educatiei institutionalizate, carora li s-a sustras cu eleganta, i-au permis sa combine, improvizand, elemente extrase aleator (si denaturate provocator) din celor doua sisteme majore, fara a-si bate capul sa inteleaga exact ce face, ignorand cu siretenie (cand a fost posibil, cand nu, nu) provenienta elementelor pe care le combina, cand din Filosofia Marxista, cand din Dogma Crestina, ambaland totul in etnografie si folclor, nu inainte de a presara câte un puf de “stiintific” si “poematic” (sa fie) in compozitia numai buna astfel de pus la crescut in cuptorul clocitoare. „

    • RALG said

     Versiunea folclorica a materialismului dialectic si apostolic pe care am evocat-o, in introducerea facuta pe (foarte) departe meta-galaxiei goe si universurilor (lui) paralele, desi cocheteaza cu iminentza, nu este tocmai cea de care ne-a putea teme. Acea varianta, pe care noi am amintit-o mai degrabă pamfletăreşte, nu are toate ingredientele necesare pentru a putea realmente big-banga cu vreo consitenta semnificativa pe vreo piaţă filosofico-doctrinară. Autorul ei mai are de asteptat până când un eventual creator exhaustiv va reusi sa amorseze (cu talent si viclenie) procesul de acreţie care va duce la aparitia unui veritabil marxism-crestinism cu priza la public si istorie. Abia atunci d-lui va putea sa se revolte si sa-si dispute intâietatea asupra mirobolantei idei. Docamdata domnia sa nu are decat „meritul” galinaceu ca, scurmand bezmetic in cautarea grauntelui sau de adevar, a amestecat laolalta ingredientele (singurele) aflate intamplator (in context istoric) in ograda pe care o populeaza. Dânsul nici macar n-a pomenit de vreun marxism-crestinism, referindu-se exclusiv la un ou pe care l-a ouat in timp ce consuma nutreţul obţinut prin amestecul celor doua „filosofii” bio-degradabile la care a fost expus (mai mult sau mai putin ne/intamplator). Contextul socio-economico-politico-stiintific este potrivit descoperirii noului concentrat care poate hrani şeptelul. Mai este necesara doar aparitia unui inevitabil spirit profetic interdisciplinar (nutritionist, zootehnist si istoric) care sa produca marea unificare. Nu poate fi insa decât cineva de anvergura d-lui James Clerk Maxwell, cel care a reusit precedenta unificare majora (intre electricitate si magnetism).

     In ceea ce priveste a doua recomandare de lectura pe care ne-o răsăriţi azi răsfăţându-ne, Manolescu after Llosa, nu putem sa nu remarcam persistenta cu care incercati sa actionati corectiv asupra noastra, spre a mai lasa bascalia facuta exclusiv spre slava desarta a divertismentului si spre a da atentia cuvenita artelor si culturii si pentru a nu mai face mezaliante simbolice cu plebea intelectuala si iconoclasta care are tendinta de trata măgăreşte elita, elitele etc. Nu putem sa nu rezistam stoic (dar si discret) in fata unei asemenea ofensive, prefacandu-ne ca n-o observam. Referitor la cealta dimensiune (nemisionara) care rezida in aceasta a doua recomandare de lectura, ce sa zicem. Zicem ca dl.Manolescu are dreptate, cam tot in felul d-lui Llossa, dar mai putina, iar dl.Niky la fel ca dl.Vargas n-are dreptate dar mai multa. Trec (deocamdata) peste dreptatea d-lui Manoloescu, pentru a ma opri preţ de un bob zăbavă la nedreptatea de-a dreptul hilara, a d-lui Niky, care face acelasi gen de confuzie cu celalat mare critic (litrar) al naţiunii, dl.Popescu (postacul Popescu)… Din motive cu totul si cu totul obscure dl.Niky ca si dl. Cristian si ca alti d-ni, considera incantatiile anonime ca pe un afront personal, un fel magic prin care niste semi-existenti sunt in stare (citez din intelectualul Popescu) „să te scuipe în ochi, să dea în tine cu pietre sau cu căcat”, la modul direct si personal, material, concret. Intelectuali, intelectuali dar cad cu aceeasi usurinta victime aceleiasi nevoi universala de a-si exacerba importanta de sine, ca orice anonim care se respecta. Apoi, ca un veritabil forumist ofuscat, specialist in sofisme infailibile, consilierul auto-propus al d-lui Plesu (acest d.Plesu – un auto-exorcist demn si brav o data in viata) vine si zice:

     „nu citesc niciodata ceea ce scriu oameni care n-au nici macar buna-cuviinta sa-si semneze ineptiile. Sau care, daca le semneaza, nu-mi inspira încredere, fiindca nu pot sa le recunosc, oricât m-as stradui, autoritatea profesionala si morala.” – Sa avem pardon de impresie dar aceasta este un enunţ imbecil (varianta plenara) intr-o maniera suficient de evidenta incat sa nu mai merite vreo explicitare. Oricum nu inainte de a se constata ca exista prin zona cineva care sa aiba nevoie de vreo explicitare anume.

     Faptul ca apoi simpaticul d.Niky isi ilustreaza teoria cu o agresiune fizica, petrecuta aievea (adica in lumea fizica, reala), asupra d-lui Patapievici (o agresiune cu caracter politic) nu este decat o diversiune ieftina menita sa adanceasca (un pic) confuzia intretiunuta (si asa) prosteste de atata amar de vreme. Ma mir ca d-voastra, RASARITEANU, un anonim asa de putin celeburu, agreati asemenea zdrobşeli de ţaţă intelectuala prin care se sugereaza ca adevarul ar fi o simpla problema de credibilitate, autoritate si morala. Ma intreb, daca nu le citeste niciodata, de unde o sti clarvazatorul statistic „Niky” ca comentariile pe care le accepta (da, da) in subsolul articolelor sale sunt ineptii? Noi credem insa ca le citeste, dar nu recunoaste.

     Intelegem totodata, indirect, ca ati agrea ideea unui partid politic si a unei doctrine politice de tip eminamente intelectual (wow) si ca interventia d-voastra ilustreaza (doar) de ce nu-i realmente posibila implementarea unei asemenea idei geniale: din cauza ca intelectualul este o specie sensibila care nu se poate manifesta public in public din cauza publicului. Care e magar si violent. Incolo nu.

    • RASARITEANU' said

     Da ,aici s-ar necesita un reply punctual si cu unele argumente mai detaliate .Asta privind prima parte a comentariului dvs.Eu cred ca asa „pamfletareste” (asta spusa abia acum ) ati sesizat destule asemanari valabile . Dar ,daca spuneti ca se va ivi un altul (mai cu talent si viclenie )inseamna ca l-ati si depistat ?

    • Rebeliunea minerală said

     http://filmehd.net/calatorie-la-marginea-universului-2008-documentare-online.html

    • Rebeliunea minerală said

     În pauza miştoului, asumându-mi caraghioslâcul sobrietăţii, cred că, în virajul de la naţional la global, trăim angoasa curbării spaţio-temporale. Cum, pe fondul mentalului binar, foarte mulţi nu văd terţiar, în spaţiu, curbarea spaţiului tridimensional în cvadridimensionalitate alarmează simţul comun, ca orice noutate, fie cu răsturnarea valorilor, fie, radical, cu negarea lor. Inconceptibilă, curbarea temporală reuşeşte evanescent, totuşi, să aprecieze modificarea tensorului de curbură ca „fin du monde” a, de altfel, fostului timp, ignorând că, prin virajul de la „ilo tempore” la timpul ciclic şi, de la acesta, la cel vectorial s-a mai sfârşit realitatea, fără a pieri lumea.

    • RALG said

     @Rebeliunea Minerala – Stati asa! Noutate, valoare, miercuri, Corabia!? Mi-e frica de-o nenorocire. Chiar de tradare. Ati vorbit abitir. Ati spus ce ati spus. S-a inteles ce nu s-anteles! E o nebuloasa deasa. In infrarosu insa totul e clar ca lumina zilei. Si-i asa de frumos. Comentariul d-voastra atat de multi-etajat (cu parcarea la ultimul etaj), vazut de sus isi releva adevarata menire si eleganta, aceea de a fi o completarea fireasca, concisa, a filmului cosmic, spre intregirea sistemica a sistemului (adica viziunii d-voastra asupra lumii si vietii, sic, pe care filmul singur ar rata-o). Fara acest apendice nevinovat, adaugat asa, ca din greseala, propunerea de vizionare a universului n-ar fi denotat decat nostalgii pitişiene dupa saganiana calatorie in universul tineretii d-voastra. Asa insa e altceva. E pauza miştoului in care ratiunea invinge pentru a-l atentiona pe spectatorul naiv sa fie vigilent intrucat filmul e un moft, bun pentru (a) popularizarea stiinei pe intelesul tuturor si (b) crearea din nimic a unor emotii abstracte. Totul e minunat. As vrea doar sa clarificam faptul ca intre viziunea d-voastra despre timpul vectorial si „sageata timpului” din teoria relativitatii corabiene nu exista nicio legatura anume si nicio atingere sub aspect logic, conceptual ori terminologic si ca cele doua „marimi” fizice sunt cat se poate de disjuncte, decuplate, referindu-se in mod diferit la aspecte diferite ale unui segment logic al realitatii (sfârşibile asincron in raport cu lumea), segment pe care profanii il acopera total prin notiunea vaga de „timp”. Va rog sa reveniti cu precizari. Daca aveti „timp”.

    • Rebeliunea minerală said

     Evident, timpul vectorial, (sau săgeată) este, faţă de cel tensorial, (diferenţa dintre vector şi tensor nereferindu-se nici la punctul de aplicaţie, nici la direcţie, sens şi măsură, ci la faptul că tensorul este o mărime multivectorială, iar mutaţia de la unul la altul nu se face nici prin schimbarea punctului de aplicaţie, direcţiei etc., ci prin dobândirea caracterului de câmp al vectorilor alcătuitori tensorului – schimbare care „deformează”, curbează timpul. În alt plan, dubla curbură – fiind vorba, de acum, de timp arial nu doar de timp liniar – vine din indeterminismul vârfurilor vectorilor care alcătuiesc tensorul, al suprafeţei, (undei !), împinse de acestea.

    • Rebeliunea minerală said

     Evident, timpul vectorial, (sau săgeată) este, faţă de cel tensorial, (diferenţa……………, curbează timpul), ca dintre frază şi roman.

    • Rebeliunea minerală said

     În precepţia timpului global, nicio cultură nu este mai înapoiată sau mai înaintată, ci într-un loc sau în altul al undei temporale comune.

    • RALG said

     Prin urmare putem aborda evenimentele cotidiene prin perspectiva unor principii culturale relativiste noi, de natura tensoriala considerand ca o miscare pe un contur (destul de) inchis echivaleaza cu o intoarcere in timp sau ca intr-o competitie olimpica de „fuga” pe distanta deschisa (imuabila) de 100 de m (liniari) meritul campionului consta in cu totul altceva decat in ceea ce suntem obisnuiti sa consideram. Se pare asadar ca pe baza unei prevzibile legi de conservare tensoriala, pe culoarul celui care (aparent) alearga mai repede, timpul se scurge mai incet (oferindu-i-se astfel acestuia mai multe milisecund „relative” pentru parcurgerea aceleiasi distante) in timp ce pe culoarul celor lenesi, timpul se grabeste invers proportional cu lentoarea alergatorului. La finalul cursei, cand toti concurenti se opresc din alergare, are loc o resincronizare (in regim oscilant amortizat) a componenmtelor tensoriale ale timpului (undele de timp) de pe fiecare culoar de „fuga”, prin convergere asimtotca spre timpul local relativ (acelasi cu al spectatorilor). Prin urmare ceea ce vad ei, spectaorii nu-i decat un simplu efect relativist al felului in care imobilii alergatori determina indirect „tensionarea” timpului tensorial. Ha! Desigur ca putem complica oricat de mult lucrurile considerand orice „entitate” ca fiind de natrura complex tensoriala, chiar si pe cele degenerate spre versiunea vectoriala, sau chiar scalara (bunaoara timpul in varianta sa „perceputa” cultural de catre culturile egale). Intre timp (timpul acela care se curbeaza prin puterea vorbelor care transforma o fraza in roman) am ajuns sa discutam despre deosebirile dintre timpul vectorial (sageata; Sageata???) si cel tensorial (arial, macar) arzand o etapa estntiala. Cum naiba s-a trecut (si când) de la bunul timp scalar (asa cum il stiu toate culturile pe dinafara) la cel vectorial, atat de acultural si atemporal? Aceasta-i intrebarea. In ceea ce priveste iluzia ca timpul s-ar scurge liniar, uniform si inechivoc dinspre trecut spre viitor, in directia „sagetii timpului” (care „sageata” nu-i niciun fel de vector ci o simpla perceptie metaforic-corabiana asupra unui banal scalar) lucrurile sunt si mai amuzante. Hilare chiar. Un postulat la fel de corect si consistent ar putea fi formulat astfel: Timpul merge doua zile inainte, apoi sta, apoi face un salt brusc cu o zi in urma (uneori mai mult, mult mai mult), apoi ciclu se repeta, timpul lund-o din loc inainte pentru alte doua zile, uneori mai mult, alteori mai putin, mult mai putin. Acest postulat n-are cum sa fie contrazis pentru ca nu exista niciu experiment (secventa reproductibila de evenimente) care sa-l poata contesta. Daca ziua de maine s-a consumat deja, iar timpul, urmand postulatul mentionat mai sus ne-a aruncat „inapoi” in „prezentul” acestei zile, in prezentul acestei clipe, noi nu vom sti-o niciodata, intrucat toate evenimentele petrecute in trecuta zi de maine au fost anulate si fortate sa se intoarca la starea fara memorie a acestui prezent. Nu avem memoria trecutei zile de maine intrucat insasi starea neuronilor nostri responsabli cu memorarea va fi fost adusa „inapoi”, impreuna cu intreagul univers, la stare clipei cea de azi. Harddiscurile wordpress vor fi fost demagnetizate „inapoi” pentru a fi sterse de pe ele toate mesajele scrise deja in ziua de maine, si pe care cititori amnezici le vor scrie inca o data, intocmai si la timp, daca timpul va binevoi s-o ia din loc, inainte. Ati ascultat vreodata simfonia a V-a (zisa si a destinului) cantata invers (in timp)? Daca v-am invita s-o ascultati astfel ati putea crede ca va injuram. De mama. Departe de noi acest gand anacronic.

    • Rebeliunea minerală said

     Necondiţionarea prin infinitate face ca-n lume orice să fie posibil.

    • RALG said

     Uite de-asta ne plac noua filologii care au realul la baza: pentru ca stiu la ce-i bun infinitul, infinit mai bine decat moralistii cu filologia la baza.

    • Rebeliunea minerală said

     Unitatea spaţiu-timp permite afirmaţia, că, dacă putem spune că nu mai poate exista un Pământ plat, nici timpul ciclic sau cel săgeată nu mai au cum să existe. Dacă reprezentarea bidimensională venea din dualismul mentalităţii, (de văzut, abia Rafael vede în perspectiva platonică a tridimensionalităţii
     bine-adevăr-frumos), continuitatea, (direcţia) timpului săgeată vine din cea a activităţii cerebrale, iar sensul, (şi „sensul”) din vectorialitatea cauzalistă a gândirii logice. Timpul este ceea ce credem că este. Cum majoritatea evenimentelor vieţii nu sunt vectorial-logice, viziunea tensorială pare mai credibilă.

    • RALG said

     Am ajuns in punctul in care ne mai avand cum sa va contrazicem (si contradictia este motorul evolutiei dupa cum bine zicea nemuritorul Gambetta), nu putem decat sa constatam neputinciosi cum se strecoara, insdioaså, starea de moarte termica a dialogului nostru in timp si spatiu. Dar asta am mai spus-o deja maine.

     Un alt mare nemuritor, interpretat de actorul Paul Belmondo (cine si-l mai aminteste pe Paul?) zicea cu naduf, in fata fiecarei situatii complicata in mod inutil si „subiectiv”: „Scarbos factorul uman”. Acest factor este atat de scarbos incat e in stare sa blocheze pana si mersul implacabil al universului catre halta urmatoare. Mai ales cand sunt si femei la mijloc. Sau prin preajma.

   • betty said

    Nu stiu la ce „misto” va referiti ,dar daca l-ati perceput in postarea despre” Meta-Galaxia Goe si Universurile Paralele „eu va cred . Inteleg insa ca ati simtit nevoia de a face o subtila atentionare ,aducind ,iata, o nota (binevenita, spun eu )de sobrietate .De aceea va multumesc si pentru asta ,dar si pentru filmul online pe care l-am vizionat cu o maxima atentie .Intrucit au trecut patru ani de cind a fost realizat ,banuiesc ca intre timp s-au mai facut si alte experimente care vor conduce ,desigur, la dezlegarea multor enigme despre Facerea (nasterea )lumii ,dar si despre Sfirsitul (moartea) ei. Eu ma simt pregatita sa le intimpin ,fara angoase, ca si cind ar fi ceva deja cunoscut si acceptat 🙂

    • RALG said

     @Betty – Nu ni se pare deloc clar, ba dimpotriva, ce anume sunteti pregatita sa intampinati? Enigmele? Experimentele? (Care experimente?) Sfarsitul Lumii? Dezlegarea enigmelor? Pana la probra contrarie (va) (a)creditam (cu) pre-supunerea ca le asteptati pe toate cu aceeasi seninatate derivata din acceptarea lor anticipata (deja vu). Nu intelegem insa cum se face ca cineva pregatit atat de bine sa primeasca detasat, cu maxima relaxare, niste grozavii atat de mari precum dezlegarea enigmelor universului si/sau sfarsitul lumii, are inca emotii „tensoriale” (inexplicabile) la limita dintre „mişto”-u si „sobrietate”. Care nici macar nu se se pot deosebi de apropiate ce-s in acest Univers infinit (dar omogen si izotrop).

 2. RALG said

  Deci se poate:

  Alianta intre biserica si comunisti impotriva islamizarii si homosexualizarii republicii Moldova

 3. Radu Humor said

  Dansul frumoasei rusoaice cu ce-a mai rămas din Basescu

 4. RASARITEANU' said

  Inainte de intrarea in subiect ,care nu se stie cind si daca va veni ,si iesirea din introducerea in „meta-galaxia goe si universurile lui paralale ?”v-as recomanda sa cititi acest eseu despre „disparitia culturii si amurgul intelectualilor „.

  „Intelectualul interesează doar în măsura în care face jocul la modă şi se transformă în bufon”, scrie Vargas Llosa în noul său eseu, lucrare curajoasă şi lucidă în care denunţă importanţa excesivă care se acordă divertismentului şi distracţiei.

  A vrea să te distrezi este normal, însă a transforma distracţia în valoare supremă are o serie de consecinţe precum „banalizarea culturii, generalizarea frivolităţii, iar, în ceea ce priveşte informarea, proliferează jurnalismul iresponsabil al bârfei şi scandalului”, scrie laureatul premiului Nobel pentru literatură.”

  http://www.romanialibera.ro/cultura/carte/mario-vargas-llosa-prezice-disparitia-culturii-si-amurgul-intelectualilor-260866.html

  p.s. Astept totusi intrarea in subiect .Deoacamdata mi-au placut cele doua ilustratii . Sunt sugestive si f.inspirate.
  A, da …poate si introducerea ar fi buna ,daca s-ar renunta la peste trei sferturi din ea.
  pps.Linkul nu are legatura cu introducerea si nici cu viitorul subiect al compozitiei de fata…

  • RALG said

   Dl. Vargas a sesizat corect (acum la batranete) ca ceva e putred in Danemarca intelectualilor, dar senectutea (care l-a si ajutat sa sesizeze problema) il impiedica sa formuleze corect diagnosticul, incurcand terminologia si tratamentele, agravand practic problema. Incercand sa acrediteze ideea falsa ca arta si cultura ar fi altceva decat divertisment si distractie nu face decat sa le ingroape si mai mult. Orice act artistic sau cultural este de la un capat la altul un divertisment, o distractie si nimic mai mult. Artistiul se distreaza (distragandu-se realitatii crude a conditiei umane), iar spectatorul se distreaza si dansul pe seama creatiei si/sau a artistului (in acelasi scop al temperarii ludice a agnoasei existentiale). Trufia de a considera arta si cultura altceva (ce?) denota pana la urma o imensa prostie atat sub aspect teoretic cat si sub aspect practic. Practic nu poti obtine nimic de la public (populatie, popor) cerandu-i sa se distreze mai putin (sa renunte la divertisment) pentru a se dedica altor lucruri precum arta, cultura etc. S-ar putea obtine oarecari rezultate daca i s-ar sugera discret (dar insistent si persistent), gadilandu-i orgoliul si importanta de sine, ca s-ar putea distra si ma bine cu droguri mai tari, rezervate zeilor, decat cu cele oferite din abundenta pe piata libera. Omul trebuie sa inteleaga ca dl. J. Joyce s-a distrat dumnezeieste cand a rescris povestea lui Ulise si ca la fel s-au distrat si cititorii care au pretins ca au inteles metafora. Este important de stiut ca exact la fel au procedat d-na S.Brown si dl.S.Brown ori P. Cohelio, D. Tudoran sau M.Badea (alaturi de spectatorii domniilor lor) si ca, in fond, omul nu are decat „de ales” intre mai multe feluri de a se distra. Asadar dl.Mario (Llosa) ar fi fost mai aproape de adevar daca ar fi incercat sa acrediteze ideea ca unele distractii sunt mai bune decat altele (care pot fi mai rele, sau mai proaste, sau mai nocive). Ma bate gandul sa ma distrez recitind romanul „Demonii” al d-lui Feodor Mihailovici Dostoievski. Acest domn Feodor zicea ca polemica este cel mai bun mijloc de a clarifica ideile.

 5. RASARITEANU' said

  Cred ca s-a gindit la acea distractie frivola sau chiar vulgara ,care nu indeamna la meditatie si nici nu hraneste spiritul,ci dimpotriva , provoaca greata. Intelectualul (scriitor sau ziarist) ar trebui sa aiba in vedere faptul ca sunt unii cititori(consumatori de arta) care simt nevoia de o altfel de placere -mai rafinata si meditativa -cu umor fin si inteligent. Da,acelea despre care vorbiti (divertismentul si alte spectacole de amuzament) pot tempera angoasele unora ,dar ,pe moment .Ele,angosele,nu vor disparea oricit de multa placere ar provoca .Iar daca unul ca Mircea Badea este de preferat in locul lui Dorin Tudoran ,nimeni nu-l impiedica pe primul sa fie bufon pentru cel care-l cauta pentru asta.Iar celalalt ,care nu-l place pe el, nu are decit sa-l ocoleasca si sa-l caute pe Dorin Tudoran sau pe altcineva ,care prin creatiile lor indeamna la meditatie ,dar si la polemica. Prin urmare sunt de parere ca M.V.Llosa si-a exprimat temerile privind disparitia acelei culturi si amurgul acelor intelectuali ,care sunt tot mai putincautate/i ,intrucit nu sunt atit de gustatr/i ca ceilalti care produc arta de consum pentru tot poporul.
  Pe el nu-l preocupa grija pentru cei care produc distractii rapide si care se imbogatesc usor ,ci pentru cei carora le revine sarcina sa produca placere altora (tot mai putini si ei ,caci au imbatrinit) , trebuind insa sa se sacrifice ,intrucit s-ar putea sa nu se imbogateasca niciodata cit sunt in viata .
  Deci dupa parerea mea ” dl Vergas” nu este nici trufas si nici nu denota o imensa prostie ,asa cum spuneti ..

  • RALG said

   Dar ce denota? Se pare ca nu ne intelegem. Ca intotdeauna. V-as sugera, daca-mi ingaduti, sa va schimbati nick-ul in altul mai sugestiv: MIAZA-NOPTEANU. Suna mai bine. Si e un pic mai plin de conotatii intelectuale. Fara nicio intentie de malitziozitate. Nu-i asa ca suna interesant?

   Trufia si prostia la MVL nu este nota generala sau definitorie (cum ar putea?) ci doar un detaliu colateral, punctual strict legat de ideea falsa ca arta si/sau cultura ar putea fi altceva decat un divertisment care ca orice alt divertisment este menit sa estompeze dezavantajele agnoaselor existentiale interente conditiei umane. Desigur ca agnoasele nu dispar odata cu aplicarea distractiei pe piele, dar remarca d-voastra lasa sa se inteeaga ca ati cunoaste alte remedii care ar functiona mai eficient. Nu spuneti insa care. Arta nefacila? Cultura nefutila? D-voastra cum ati scapat de agnoase?

   Ne-a placut foarte tare faptul ca vedeti deosebiri notabile intre sturlubaticul MBadea si seraficul DTudoran, ale carui creatii ar indemna (vai) la meditatii dar si la polemica. Care creatii? Care Tudoran? Sunt atat de multe. Sunt atat de multii. Cel posesor de blog certocrat nu promoveaza nici meditatiile, nici polemica, ci doar pamfletul (dubios) spre altii si decoctul (balsamic) spre propria piele.

 6. RASARITEANU' said

  „Se pare „ca avem o mica problema de comunicare ,de care imi pare rau (sincer).Eu cred insa ca am inteles ca va referiti la un detaliu punctual ,la acel divertisment menit sa le amorteasca momentan „agnoasele „(de la agnostic ?) acelora care-l gusta cu placere . Adica mai bine spus :sa faca haz de necaz.
  Ei,sigur , am si eu angoase (de la griji ,temeri etc) ,dar nu m-as uita la nici la DDD si nici la scalimboiul de M.Badea ,ca sa uit de ele . Voi trai cu ele pina mor ,intrucit sunt asa cum spuneti inerente . Recunosc insa ca am un mic remediu (facil )de a scapa momentan de angoase,care functioneaza binisor. Dar cred ca-l stiti si dvs.
  Nu indraznesc sa fac ,nici macar in gluma ,vreo asemanare intre MB si „certrocratul”DT . Dar daca ma uit mai bine la pamfletele lui” dubioae” ,atunci da,aveti dreptate . Pai ,cum sa nu se asemuiasca ?Doar lucreaza pentru acelasi patron ,care promoveaza divertismentul pe toate planurile.
  p.s.As schimba nickul ,dar nu-mi place nici cel de „miazanoapte” ,caci uite , nu prea are” conotatii” mai grele …

 7. Radu Humor said

  Cel mai supărător în această nouă infierare a criticii celor ce se erijează în elite este tocmai lipsa lor !
  A elitelor, care se rezumă la ceea ce a reușit să razbată la suprafață și să rămână, așazise repere,
  după ce au reușit să distrugă, cu același soi de ură, mult mai sălbatică și pusă fizic în practică, adevăratele elite !
  Să nu uităm că nici Nicolae Manolescu, nici Mihail Neamțu, ca să dau doar două exemple din generații diferite, n-au reușit să facă/treacă de proba cântarului pentru a evolua în categoria „elite”, decât după ce au reușit să dea jos „balastul” propriilor convingeri ( întâmplător legate de aceeași mișcare naționalistă, care nu prin astfel de metode poate fi făcută să dispară sau să fie ascunsă; oricum nu pentru mult timp).
  Ceea ce a rezultat nu mai convinge pe nimeni cu adevărat, ei fiind flagrant în situația de a nu putea spune liber ceea ce gândesc, ajungând în ingrata postură de a nu mai reprezenta și a face pe plac decat celor de la puterea actuală (vremelnică și trecătoare, oricât s-ar iluziona ei că-i altfel decât toate celelalte ).
  Intelectuali- inactuali, deoarece nu reușesc să se aplece asupra adevăratelor subiecte ce au ajuns să sufoce nu numai doctrinar, dar chiar și fizic neamul românesc, în timp ce ei fac artă pentru artă și opere pentru putere ( lipsite de orice valoare, la fel ca acelea pe care le critică cu atâta ipocrizie la cei care au servit celălalt regim ).

  P.S. Surprinde inconștiența aprecierii propriilor „opere”, de jignire și insultare a neamului românesc pe care unii ca Patapievici sau Mihaieș se fac a le uita, atunci când observa dragostea fierbinte, ajunsă să le aprindă chiar pozele, pe care le-o poartă mulțimile ( mă gândesc că poze cu moaca lui Tismăneanu nu se mai găsesc, fiind deja arse prin alte piețe 😉 !

 8. Radu Humor said

  Cât despre ceea ce se întâmplă in Moldova în legătura cu repulsia firească împotriva homorăsuciților ăștia impertinenți și obraznici care vor să spurce totul în jurul lor, dar în vazul lumii, această acțiune pornește tot de la corectitudinea politică ce se vrea impune cu forța, în lipsa altor argumente, care oricum le-ai pune nu stau în picioare. :mrgreen:
  Dacă așa le place, vorba cântecului, nu ai ce le face, decât să-i izolezi cât mai mult posibil spre a nu fi exemple proaste pentru cei tineri.
  Însă ei vor să și-o pună ca animalele ( de care nu se deosebesc prea mult!) când le vine și pe unde apucă !

  • Vizitatorul said

   aoleu nepote bine ca nu mai joci la tineret sperante ca te influentau exemplele proaste ale homorăsuciților si ne pomeneam cu tine ca semnai radu homor . ca inaintasii de la gardu metalic de fier forjat

 9. Radu Humor said

  La Tudoran nu se mai poate intra nici cu slujbe ! Atât de mult aleargă după una 😆 :
  Și dac-o prinde s-ar putea să revină din nou la sentimente mai bune ( poate chiar trimestrial nu doar anual ca până acuma 😉 ) :

  „În ziua de astăzi electorul trebuie să fie un om inteligent, bine informat, ca să poată vota în cunoștință de cauză și să poată regreta apoi liniștit alegerea făcută !
  Că oricum va învinge cel votat de ceilalți, sau în cel mai bun caz , cel impus de interese străine de propriul neam.
  Ne-am ars !
  Și nu doar odată !”

 10. Vizitatorul said

  bre nea goe ti-ai scos cerebelu la mezat ? cum il dai ?

 11. Rebeliunea minerală said

  Sănătatea mentală vine şi dintr-o corectă informare:
  http://filmehd.net/islam-empire-of-faith-2000-documentar-online.html

  • RALG said

   Propunerea d-voastra (alaturi de multea alte senzatii si semnale) ne trimite la confortabilul sentiment al desertaciunii, si asta nu pentru ca actiunea filmului se desfasoara in cea mai mare parte in desert (al carui nisip a fost candva munte, stanci, roci, minerale… geologie, hå-hå, si asa mai departe, apa care a trecut si pietrele care n-au ramas) ci pentru ca Rebeliunea Minerala nu are un blog al sau. Totusi insistenta cu care va urmati pornirile, cedand ispitei de a starta ori inflori dezbateri sugereaza ca in cazul Rebeliunii Minerale sentimentul desertaciunii este zadarnic, fiind ratat tocmai prin aceste cedari repetate in fata tentatiilor de a impartasi tribal, cu altii, miezul mineral al rocii inca inainte de a deveni nisip al pustiului. Multumim pentru recomandare. Se potriveste. Nu-i deloc la intamplare. Un viitor prooroc al materialismului dialectic si apostolic si al doctrinei marxist-crestiniste ar trebui poate sa includa in unificare si islamismul, armata saracilor lumii fiind mai mare ca niciodata. Si noi credem ca filmul merita vizionat si-l recomandam mai departe. Daca va naste polemici cu atat mai bine, iar daca nu si nu. Iar singura piatra care totusi a ramas, in desertul arab al Arabiei, este picata din cer.

 12. Hristos A Înviat!
  Vă urez tot ce se poate ura de bine, domnule Goe.

 13. Arcaluigoe said

  Avanpremiera dintr-o poveste cu numere mari pline de semnificatii:

  Organizarea Jocurilor Olimpice SPORTIVE de vara Londra 2012, care vor dura doua saptamani, a costat 14 miliarde de euro. Adica in medie 1 miliard de euro pe zi. Construirea Super-Acceleratorului de Particule de la CERN care va fi utilizat cel putin 10 ani pentru studiu STIINTIFIC a costat 5 miliarde de euro, ceea ce revine la o jumatate de miliard pe an, sau 0.0014 miliarde de euro pe zi. Adica de 714 miliarde de ori mai putin. Ca sa nu va apucati sa va legati de faptul ca in cei 10 ani la CERN se mai efectueaza cheltuieli de intretinere si salarizare va putem spune ca acestea nu depasesc 2 miliarde de euro, asa incat diferenta in rezultatul final nu va fi semnificativa.

  • Vizitatorul said

   e normal bre nea goe . sportul intareste sanatatea . stiinta nu intareste nimica

  • eungen said

   Si se mai mira unii ca Obama s-a strans la punga inchizand legendarul program SETI. Pentru industria de armament si pentru cea farmaceutica se gasesc verzisori, ca doar sunt „vitale” (adica una te schilodeste si alta te repara contracost). Sportul e divertisment si afacere, adica aduce bani. CERN e moft. Ar trebui preluat de un miliardar excentric care sa-l cosmetizeze cu taxe pe vernisaje. Ar fi mai profitabil decat litoralul romanesc.

   • RALG said

    Miliardar excentric? Poate-l cumpara Gigi Soros dupa ce se destrama Uniunea Europeana si pica moneda Euro. Cred ca ar putea sa organizeze acolo un super-cazino, pe baza principiului incertitudinii. Va dati seama ce atrractie ar fi la ruleta ciclotronica? Sau catacombele prin care s-ar putea ajunge (cu un tgv) la Monte Carlo sau la Bellagio. In sfarsit sa nu-i dam idei ca si asa are destule. Apropo am auzit c-ar fi de vanzare niste insule grecesti. V-ar interesa? Si in rest? Ce mai faceti? Ce zone din cosmos ati mai vizitat? Ati prins campania electorala de pe Almathea?

 14. d'Artagnan said

  Mă ceartă o domnișoară (doamnă) la Adrian Năstase că întreb ce vor să facă manifestanții (de la un preconizat marș) cu țara pe care o cer înapoi. Am întrebat retoric dacă vor să o ia de la Frunzăverde cel de la PDL și s-o dea lui Frunzăverde cel de la USL. M-a făcut cu ou și oțet. Am aflat cu ocazia asta că eu, dArtagnan, sunt și la guvernare… hmmm, cineva trebuie să-mi dea socoteală cum de nu am fost anunțat, cum de-am fost lângă miere atâta timp și eu mi-am pierdut timpul pe bloguri!
  Aflu acum că o mulțime de PDLiști găsesc în sfârșit Calea Adevărului și apucă drumul USLului. Care-i primește cu brațele deschise deoarece, nu-i așa, ei nu sunt traseiști deoarece vin de la Putere la Opoziție ( ceea ce este o minciună deoarece ei vin de la Puterea actuală și se duc la Puterea viitoare).
  Astăzi pot să fac un UPDATE: manifestanții cer țara înapoi de la senatorul Păran Dorin, senatoarea Mihaela Popa, senatorul Petru Filip, deputatul Marius Dugulescu, toți trădători de neam și țară, pedelepre PDL, ca să o dea senatorului Păran Dorin, senatoarei Mihaela Popa, senatorului Petru Filip, deputatului Marius Dugulescu, toți de o înaltă probitate morală, oameni de nădejde ai USLului.

  • RALG said

   In primul rand v-am ruga sa nu mai cereti sa vi se dea socoteala. Se vor gasi destui sa va dea. In special pe acel blog pe care de ani de zile nu le mai iese socoteala. Ni se pare firesc c-ati patit ce-ati patit si ca s-au infuriat daca (si d-voastra) tocmai in casa lor (casa sperantei cu balcon) v-ati gasit asa, nitam-nisam, sa vorbiti obscen despre datul inapoi, cu conotatii exagerat de sexuale. Avem impresia ca va distrati pe socoteala acelor bieti sarmani dusi de pe lume fara nici cea mai mica urma de regret si compasiune. Sunteti, cum ar veni, un cinic. Sa va fie de bine. Sa va spunem un secret:Noi ne-am dori ca toti membrii PDL sa intre in USL, cat mai repede(le). De exemplu cu ocazia zilei de 1 Mai, daca s-ar putea. In afara de dl.Boc. Ce? Nu stiti d-voastra ca Elena Udrea a fost liberala la baza? Ca si MRU? PDL nici n-a existat. A existat doar o tara frumoasa (Noua Zeelanda) si…

   • RALG said

    … si un presedinte urat care a vandut flota, a chemat minerii, a fost invins la Calugareni de catre sistem (un sistem sarac si cinstit) si care in cele din urma a plecat in luna cu elicopterul impreuna cu 4 milioane de membrii de partid c…onservator de tot… si ah, organele nu-s sfaramate…

 15. Donna said

  This is a comment to the admin. I came to your „Meta-Galaxia Goe si Universurile Paralele (b)Arca lui goE” page via Google but it was hard to find as you were not on the front page of search results. I see you could have more visitors because there are not many comments on your site yet. I have found a website which offers to dramatically increase your rankings and traffic to your website: http://www.linklegends.com/free-trial. I managed to get close to 1000 visitors/day using their services, you could also get lot more targeted visitors from search engines than you have now. Their free trial and brought significantly more traffic to my site. Hope this helps 🙂 Take care.

 16. […] Eungen -Inscris în 2012/04/20 la 6:23 pm | In reply to RALG. – Multumesc, numa` bine fac. Renovez Caprica si dupa program joc barbut cu niste cyloni in cazinoul “Heisenberg”. […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: