(b)Arca lui goE

b-Log anonim, amator si ventrilog al celor fara de blog. Despre NIMIC

Restituiri I

Posted by Arca lui Goe pe iunie 1, 2012

Aceasta-i metafizica romana: un Drum.
Un drum ce-nainteaza printre morti, nu printre vii.

* * *

Putina atentie va rog. Va vorbeste dl.Goe. Din viitor. Dar din trecut. O actiune planificata in vii-tor (…) care se va fi petrecand doar daca nu va mai putea fi contra-mandata. La timp. N-a fost! (Nu?). Data planuirii si data planuita sunt inexorabil legate printr-un moment de inflexiune. Moment care va fi (religios) sau nu va fi (deloc), o alta data-n calendare, intre cele doua date. Estee (cu doi „ee” – forma continua a prezentului permanet, un nou timp in gramatica constructiilor virtuale) arcaluigoe populata cu (mai) multe due-te, momen-te in tandem, invizibile si deodata vizibile. Iata. Care vor capata viata si vizibilitate daca si numai daca  dl.Goe nu-si va rata momentul sau de inflexiune… Centrul de greutate al tuturor acestor perechi de date (data planuirii si data planuita) este comun. Se va numi acela punct-de-inflexiune. Deocamdata probabil. Acum cert. Locul geometric al acestor bi-noame, radiind din punctul de inflexiune, este un nor de date calendaristice. Pufos si diafan ca orice nor care nu prevesteste niciun Potop. Potop de cuvinte, inapoi si-nainte  (caci la sfârsit va fi cuvantul). Fiecare text scris la data A se deplaseaza (s-a deplasat deja) cu viteza luminii, catre data B, la care devine vizibil, ajungand acolo instantaneu, asteptandu-te apoi pe tine prea-cinstitul cititor al arceiluigoe, sa ajungi târâs, gråpis acolo, la intalnire. Totusi, in acest nor electronic de mesaje ondulatorii, care pleaca de la data A si ajung la data B, trecand infiorate prin punctul de inflexiune (punct fara intoarcere, care anuleaza abilitatea contra-mandarii), exista si unele mesaje care implica o a treia data: data refuzarii lor la destinatia originala, interioara desigur intervalului [A, B]. Cum n-oi mai fi pribeag de atunci inainte (ci inflexibil) cred ca se cade sa restitui vorbele rostite si auzite de doar doi dintre ascultatorii intentionati. Rezerv posteritatii d-lui Goe (sectiunea posume) un spatiu virtual alocat restituirilor: Mesajele refuzate (adica amânate) de catre altii, incapabili sa-si gestioneze infernul interior intr-o maniera mai transparenta (cei preferand opacitatea)… Unele dintre aceste mesaje, citite deja de doi dintre cei patru cititori intentionati, alese atent de catre dl.Goe el insusi in persoana, din vreme, se vor regasi in norul arcaluigoe, sub forma unor Restituiri I, II, II, IV… si asa mai departe (mult mai departe) intr-o ordine aproape intamplatoare. Cei(lalti) doi ne/cititori, care au fost ocazional rosi de curiozitate banuind existenta unora dintre mesajele invizibile, vor avea, in sfârsit, ocazia, daca nu se vor fi vindecat intre timp, sa citeasca ce n-au citit. In acest mod se va restabili ca 2 + 2  = 4, daca nu cumva chiar 5 (impreuna cu prea-cinstitul si nevinovatul cititor al arceiluigoe). Cei cinci pentru infern. Pentru azi (azi planuit – 5 mai, azi planificat – 1 iunie) am rezervat aceste „restituti”-oane:

I.I. Coane Dorine, imi cer scuze pentru insistenta si abundenta. Imi ingadui acest abuz (recunosc fac un abuz, ochi alunecosi, inima zburdalnica, chestii, socoteli) pentru simplul motiv ca oricum nu prea exista activitate pe blogul d-voastra. Decat sa va deprimati din nimic (absenta comentariilor pertinente) mai bine sa va deprimati din ceva. Nu? Diferenta de deprimare se va contabiliza pozitiv si veti aprecia inca si mai intens mesajele banale, blajine, benigne cu care vor veni pana la urma ceilalti comentatori pe care i-ati deprins sa susoteasca cu d-voastra la un pahar virtual de vorba. Dar sa nu ma iau cu vorba (care e saracia omului si chiar a personajului) si sa uit de ce v-am inoportunat de data aceasta. Voiam sa va spun inca o data ca va iubesc, coane Dorine. Va iubesc sincer. Il iubesc pe poetul Dorin Tudoran si cand zic poet nu ma refer neaparat si-n primul rand la fostul poet, autorul pentru toatdeauna, din trecut, al unor dragutze poeme, ci la cel actual, poet din fire care chiar daca nu (mai) scrie poeme se compprta ca un poet. Faptul ca il banati pe dl.Goe si ca va straduiti sa-l ignorati (reusind in cea mai mare parte a timpului) cat mai ales faptul ca uneori cedati ispitei de a-l pomeni si comenta curajos, denota poezie, coane Dorine. Poezie de cea mai buna calitate. Nu stiu (inca) cum as putea sa va multumesc vreodata pentru poemele pe care mi le dedicati atat de dezinteresat. Ce trista ar fi fost realitatea cruda daca ati fi decis sa partajati micile mele atentii, dedicate blogului si bloggerului, cu restul populatiei certocrate. Asa insa, nimic nu-i pierdut in planul sperantelor care cade (acum) perpendicular pe planul iluziilor. Sper sa intelegeti cat de cat aceasta declaratie de dragoste si admiratie pe care v-o fac, iata, in mare secret. Cu drag, al dv. dl.Goe.

I.II. Blogul de la Corabia este prilejul fericit prin care textele scriitorului Viorel Padina se intalnesc cu cititorii si criticii (literari, cum altminteri) potriviti. Toate textele (ce-ar fi putut fi scrise) cu toti cititorii (care s-ar putea preta la o asemenea lectura). Un fenomen straniu, o exhaustivitate(!), un univers inchis intr-o coaja de nuca al carui miez absent a fost inlocuit cu ghioci de ou. Nu intelg de ce este deprimat autorul. Nu vad ce altceva si-ar putea dori. Probabil ca este victima unor afectiuni congenitale care-l impiedica sa fie voios si fericit in conformitate cu standardele in vigoare. Un soi de masochism metafizic, dânsul fiind si artist.

I.III. De-abia asteptam povestea cu bradutul, noi cititori tai fideli. Nu-ti face griji despre cei care vor considera (pe buna dreptate) ca bati câmpii. Cui ii pasa de ei? Mie nu. Stii vorba acea a lui Groucho Marx: nu te lasa furat de aparente, de faptul ca se imbraca ca un idiot, ca vorbeste si se comporta ca un idiot. El chiar este un idiot.

* * *

Asa inchipuiau romanii cimitirul:
un drum flancat de doua randuri de taceri.

* * *

P.S. Dar sa nu uitam ca atunci va fi si ziua copilului de altadata:

Mircea Cartarescu e mut ca o lebada.
In patria sa
zapada fapturii tine loc de cuvant.

Sufletul lui e in cautare
in muta, seculara cautare
de totdeauna,
si pana la cele din urma hotare.
El cauta apa din care bea curcubeul.
El cauta apa,
din care curcubeul
isi bea frumusetea si nefiinta.

Ma tot intreb si nu ma dumiresc: Oare cum dracu’ or face dragoste melcii, cu cochiliile alea in spate.

8 răspunsuri sa “Restituiri I”

 1. *Iata vine-un jeep** pe strada, cu un girofar pe el,
  **Baiazid statea in dreapta si rosti catre sofer:
  “Sper ca Mircea sa ajunga, sa nu-ntarzie din nou.
  Ia vezi daca-a tras masina, langa gura de metrou..”.
  “-N-a venit Maria Ta, zise el privind in jur….”
  “-Si mi-a zis ca fix la 12 ne vedem langa Carrefour”.

  continuarea la TILBUHOGLINDA!

  Apreciază

 2. Adela said

  Şapte melci violează o broască ţestoasă. Poliţia anchetează cazul ceîndu-i broaştei să spună cum s-au întâmplat lucrurile. Răvăşită broasca ţestoasă zice: “Nu ştiu, totul s-a petrecut aşa de repede…”

  Apreciază

 3. Radu Humor said

  Interesant !

  „Să facem următorul calcul (de dragul demonstraţiei, vom presupune că trăim într-o lume în care nu există inflaţie şi în care preţurile, salariile şi taxele sunt îngheţate la nivelul de acum).

  Gigel e un tânăr care tocmai se angajează. Ca orice tânăr, salariul lui net de încadrare nu e nici prea prea, nici foarte foarte: să presupunem că e de 1100 de lei. Gigel are 23 de ani. Întrucât e criză şi criza va dura – să presupunem! – multă vreme de acum încolo, hai să zicem că în 2015 leafa lui Gigel va fi tot de 1100 de lei.
  Ia să vedem însă câţi bani plăteşte Gigel CAS-ul timp de 5 ani (adică 60 de luni) la o leafă mizeră de 1100 de lei. Păi la valorile actuale va plăti 491 de lei x 60 de luni, 29.460 lei.
  Ei, aici e buba.
  Gigel are numai 28 de ani şi deja a plătit în contul statului toată suma pe care statul i-ar returna-o în cazul în care ar ieşi la pensie la 65 de ani şi ar mai trăi încă 3-4 ani, cât e speranţa de viaţă a bărbaţilor din România.
  Cum aşa? Păi să facem un mic calcul.
  Dacă nu mă înşel pensia medie din România e undeva pe la 750 de lei. Din contribuţiile date statului până la 28 de ani, Gigel ar putea primi (presupunând că timp de 37 de ani banii săi vor sta undeva într-o valiză, nu într-un cont care îi va multiplica măcar prin dobândă) o pensie medie timp de 29.460 lei /750, 39,28 de luni.
  Adică peste 3 ani. Păi e numai bine, tanda pe manda: iese la pensie la 65 de ani, mai trăieşte 3 ani şi la 68, după cum zic statisticile, moare!
  Totuşi, nimeni nu îi explică lui Gigel, şi nici nouă, ce se întâmplă cu CAS-ul pe care Gigel îl plăteşte între 28 şi 65 de ani, adică timp de 37 de ani. Adică 444 de luni.
  Presupunând că Gigel va rămâne toată viaţa un tâmpit căruia nu i se va mări niciodată salariul, asta ar însemna că timp de 444 de luni va vărsa în buzunarul statului încă 444 x 491 lei, 218.004 lei. Destul de mult, dacă e să mă întrebaţi pe mine. Şi dacă Gigel, totuşi, e un ins dezgheţat, leafa i se va mări şi cotizaţia la stat va fi pe măsură.

  SI ACUM UIMIRILE SI MIRARILE MELE:
  1. Unde se duc banii ăştia?
  2. Ce se întâmplă cu ei?
  3. Cum e posibil ca după numai 5 ani de muncă, fără un salariu deosebit, orice tânăr să-şi fi acoperit deja pensia medie pe care ar putea-o primi la bătrâneţe, înainte să moară?
  4. De fapt, ce găuri acoperă munca de o viaţă a lui Gigel?
  5. Şi de ce trebuie Gigel să muncească 37 de ani pentru ca banii lui să se ducă în altă parte decât în propria bunăstare de după pensionare?
  6. Şi cât credeţi că mai poate rezista un sistem în care 5 ani munceşti pentru tine şi 37 de ani pentru o cauză neştiută de nimeni, în afară de… politichie.”

  Apreciază

 4. Radu Humor said

  Noua aristocraţie de la Bruxelles

  Uważam Rze, 28 mai 2012
  “Unde ne va duce ‘Eurozjady’ [un neologism polonez format din ‘european’ şi ‘parazit’]?” se întreabă săptămânalul conservator Uważm Rze, scriind despre “casta” folosită de instituţiile UE. Nu numai că se bucură de abundenţă – salarii extrem de mari, rambursări, alocaţii şi prime în caz de plecare, mai şi pretind că o fac pentru “binele nostru, al tuturor europenilor”.

  … În ultimele două decenii, birocraţii de la Bruxelles şi-au construit un cuib drăguţ, cald şi primitor, unde trăiesc în bunăstare şi fără stres. Un oficial UE a spus: “Nu a existat niciodată o recesiune la Bruxelles”.
  În afară de multe privilegii şi bonusuri, eurocraţii sunt de asemenea protejaţi de o “imunitate blindată” inclusă în tratatele UE (deci efectiv irevocabilă din moment ce orice schimbări ar însemna renegocierea tratatelor) care le garantează imunitate nu doar cât ocupă posturi în cadrul UE ci şi după.

  Cei suficient de norocoşi cât să fie angajaţi în instituţiile UE nu trebuie să se teamă de sărăcie. UE îşi cheltuie banii cu mână largă, fără nicio consideraţie pentru costuri sau opinia publică.
  PE WEB

  Apreciază

 5. Radu Humor said

  Restituirea nr. 3

  Tismaneanu isi risca sinecura de „Director, Center for the Study of Post-Communist Societies” de pe langa Univ din MD, pozitie fantoma, ca de unde centru?, insa platita de statul roman si finantare a diferitelor fundatii sponsorizate de SOROS, proiecte precum Democracy @ large, din care au mancat papa bun cateva decenii, si el si ex-prietenul sau Dorin Tudoran. Acu le-au secat fondurile de pe aici, si singura speranta e la Romanika, saraca tara bogata, cu prosti care casca gura la engleza cu accent rusesc… Au tot dat prin SUA cu banii ICR si vorbim de sute de mii de euro, aducand bani din Romania in US, dupa principiul eu te laud si te platesc pe tine, sa ma publici si sa ma lauzi pe mine, apoi mergem amandoi in romania sa mancam si sa conferentiem, si te bag si la presedinte, ca la circ. Univ DIN MD cred ca-l tine inca listat in Faculty pe site ca da bine, cu anti-komunism si chestii, da asta nu tine de foame si nici nu aduce studenti, si aia cu studiile si comunism pe-aici, cum sa spun, ca cainelui a linge sare..mai ales acum, cu criza. Deci nu tu salary, nici tu salar, nici „chair” sub prezidentu’ Romaniei pt dl Tismaneanu, ca ui ce CV misto are, una si una toate publicate de ICR SI CAMBRIDGE PRESS (adica finantat tot cam asa, cum zice si Roncea pe blogul sau): http://cv.bsos.umd.edu/(S(qsx5jh55jvjqpmnaoenamb45))/Data/shortcv2009.pdf. Intrebare (retorica…) cine-i facu entry in engleza pe wikipdia lui LEONTE TISMENETSKI, cu mentiunea distinsei odrasle atat de politically corect??? noroc cu Badin, care-a mai corectat cate ceva. Poate ca-si pregateste mostenirea pt odrasla Volo, un statut contra-anti-komunisto-kleptocrato-kapitalist.

  Avea dreptate Anonimus Magnus, da-i in oala de noapte a istoriei, sa suga la ea in continuare.

  30.05.2012, 06:45:00

  Apreciază

 6. Radu Humor said

  Pentru că în următoarele ore s-ar putea să avem ceva conflicte între Guvern și Președinție pe tema Siriei, este bine să știm, ceea ce nu vor unii să știm :

  ” Ca un sirian crestin care studiaza in Romania as vrea sa va prezint punctul de vedere al sirienillor, nu al regimului nici al opozitiei… pur si simplu ce s-a intamplat acolo. Adevarul despre care media voastra nu spune nimic este urmatorul…. toti cei au fost ucis sunt Alaviti si Şiiti cunoscuti foarte bine ca sustinatori ai regimului (presedintele nostru este alavit) atunci credeti ca presedintele a ucis semenii lui. mai mult decat atat cei au supravietuit au dat marturia care afirma ca cei ce i-au atacat sunt suniti din familiile Akaş şi Hallak… pana la urma voi sunteti vicima mass mediei si noi suntem victima lipsei de moralitate a occidentului… Apropo, sirienii nu sunt arabi pentru cine vorbeste urat despre arabi, teroristii care vin in Siria ei sunt arabi… Mutumesc frumos pentru cei ce si au dat seama ca ce se intampla in Sira nu este decat o uneltire universala de care Rusia si China si au dat seama devreme… iar pentru cei vorbesc urat despre tara meu, totusi mutumesc, nu e vina voastra, dar datoria noastra este sa anaizam si nu sa luam orice informatie ca un drept bun.”

  „Este normal sa fie astfel zugravita o tara ce este dusmanul israelului.planul este ca israelul sa fie cea mai tare in zona ….eventual sa se mai poata mari si mai mult.personal nu am nimic cu arabii sau palestinienii cred ca suntem egali indiferent de religie.Chestile rele despre religie sunt propaganda proasta pt. fraieri.Americanii au ordin de la evrei sa distruga sau sa conduca toate tarile arabe din zona iar ei fac tot ce se poate in sensul asta.De unde ne vin stirile despre ce se intampla acolo?Pentru cei care inca cred ca americanii sunt numai lapte si miere ii invit sa citeasca o carte „ORGANIZATIILE SECRETE SI PUTEREA LOR IN SECOLUL XX” am citit-o in ’90 si credeam ca este doar o carte s.f. ciudata dar dupa ’93-’94 cand au inceput sa apara datorii la noi ,cand noi aveam de luat cam 1-2 miliarde de dolari in ’89 am inteles cat de adevarat este ce spun aia acolo.”

  Apreciază

  • Radu Humor said

   „…. noi romanii cui suntem fortati dupa 22 de ani sa vindem miile alea de tone de aur de la Rosia Montana? Să ne amintim ceea ce a spus Roosvelt: „Nimic in politica nu se intampla accidental, totul se planifica.”
   Acest fenomen al revolutiilor facebookiste este instrumentat si are legaturi cu interesele geopolitice ale unor giganti. In cazul de fata este destul de clar, NATO doreste la indemnul Israelului sa atace Iranul. Eu as fi facut la fel, as fi lasat Iranul fara aliatul strategic ce are iesire la Mediterana si care se afla aproape de Israel. „

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat: