De ce a fost indispensabil Traian Băsescu?
Posted by Arca lui Goe pe iulie 11, 2012
Traian Băsescu reprezintă o combinație rară de om politic: l-aș numi un mahalagiu cu viziune.
Printre criticii – numeroși acum – ai guvernării USL din săptămânile acestea domnește, uneori, o semnificativă ipocrizie. Acești critici, care susțin că ei apără statul de drept, legea și justiția, au deplină dreptate, având în vedere abuzurile fără precedent la care acestea au fost supuse din partea guvernării USL. Totuși, mulți dintre ei se feresc să critice la fel de vehement suspendarea în sine a lui Traian Băsescu, afirmând că plecarea de la putere a președintelui ales nu e un lucru grav, ba chiar că e pozitivă, cu condiția să se respecteConstituția. Ei uită sau se fac că au uitat că bruma de stat de drept și de independență a justiției realizate în ultimii ani s-au datorat nu numai presiunilor Uniunii Europene, ci și rolului de „jucător“ al președintelui. Într-un fel, acești critici democrați sunt mai nedrepți decât adversarii politici antidemocrați ai președintelui din USL. Aceștia, cel puțin, știu de ce vor să scape de el: fiindcă reformele pe care le-a inspirat riscă să-i ducă la închisoare pe destui dintre ei.
Aici, mulți vor riposta: dar n-are și Băsescu defecte, ba chiar mari? Ba are, dar, ca să spun așa, ele erau aproape inevitabile. Iată de ce.
Traian Băsescu reprezintă o combinație rară de om politic: l-aș numi un mahalagiu cu viziune. Fundamentul său este cel al mahalalei (sau, dacă vreți, al plebei): de aici bancurile lui fără perdea adesea, de aici „hăhăitul“ celebru; de aici mai ales spiritul certăreț, de țață care se ceartă cu vecina peste gard, de aude toată mahalaua. (Ce altceva au fost intervențiile sale în direct la televiziuni?) Mahalaua, massa („prostimea“) simte bine acest lucru și l-a primit (sau l-a huiduit) întotdeauna pe Băsescu ca pe unul de-al lor, vorbind limba lor. Ați observat plăcerea oamenilor simpli de a se fotografia cu președintele? Vi-i închipuiți făcând același lucru cu Antonescu, cu Năstase, cu Ponta? Ferească Dumnezeu! Când greșește, din nou mahalaua din el îi dictează alegerile: Elena Udrea, de pildă. Stilul său de conducere, perfect natural, cu o autoritate înnăscută, este ceea ce mahalaua recunoaște, nu autoritatea dată de funcție. Cum se explică faptul că multă vreme după tăierile de salarii, mahalaua a rămas tăcută? Simplu: ea a recunoscut autoritatea naturală a șefului, care e șef nu fiindcă alții l-au instalat, ci fiindcă este un conducător natural.
Peste acest fundament, Băsescu a așezat – numai el știe cum – o viziune și care se întâmplă să fie exact ideea unei părți nu foarte largi a populației: modernizarea statului, înțelegând prin aceasta reforme radicale în direcția statului de drept, a unei justiții imparțiale și eficiente, lupta împotriva corupției, un nou sistem administrativ, o nouăConstituție, o nouă educație etc. Lucruri importante pentru oamenii elitei intelectuale, dar deloc interesante pentru mahala, mai ales în vremuri de criză economică. Paradoxul este deci că acest om, legat prin toate fibrele sale de mahala, s-a pus cu toată puterea, timp de 8 ani, în slujba unei viziuni care nu numai că nu era a mahalalei, dar o contrazicea fundamental: mahalaua vrea un stat arhaic, patrimonial și se împacă bine cu un sistem oligarhic și corupt al baronilor, cu condiția să-i „pice“ ceva. Cum atunci să dirijezi națiunea spre statul modern? Într-un singur mod: preluând ideile părții instruite, dar minoritare și seducând mahalaua majoritară și care nu vrea să știe de „idei“, în felul cum numai un om al mahalalei o poate face. De aceea, Băsescu a fost, printre politicieni, o rara avis. Chiar PDL l-a urmat cu rezerve și poticneli tot mai mari: politicienii de rând știu că trebuie să fie „populari“, dar nici ei nu vor să audă de „idei“. Maxima lor abilitate este să plutească fără să se răstoarne în direcția curentului. Băsescu a încercat altceva: să meargă împotriva curentului, păcălind un timp mahalaua – ceea ce e a făcut din el un om de stat autentic și un lider, singurul pe care l-am avut în ultimii douăzeci și ceva de ani. (Iliescu, care trece drept om de stat, nu fost așa ceva, deoarece el a preferat să meargă în direcția curentului, iar Constantinescu, adus la putere printr-un complex rar de împrejurări, a pierdut repede orice control asupra curentului, răsturnându-se cu barcă cu tot.) Dar toate, absolut toate marile reforme din istorie (în lume sau la noi) s-au făcut împotriva curentului. Mahalaua n-a inventat niciodată nimic.
Combinația aceasta neobișnuită dintre mahala și viziune a fost fericită și indispensabilă pentru progres, dar tot ea i-a adus președintelui necazuri. Nu o dată, intelectualii au strâmbat din nas, atunci când mahalaua a răzbătut în comportamentul președintelui: „e prea conflictual“, au zis ei; iar mahalaua s-a înfuriat când „patronul“ i-a cerut să strângă cureaua în numele unei idei. Și astfel s-a născut ipocrizia unora și ura celorlalți.
Fără Traian Băsăscu (dacă va fi demis la referendum), „dreapta“, sau mai bine partea reformistă a societății românești, va avea mari probleme. Numărul nu e de partea ei, iar democrația privilegiază numărul. Mahalaua e totuși echitabilă: îi disprețuiște și pe politicienii din „dreapta“, și pe cei din „stânga“. Deocamdată, se va dărui ultimilor, care măcar promit să o răsplătească mai bine. Cu Băsescu a fost altceva: mahalaua l-a iubit mai întâi, apoi, parțial, l-a urât; dar nu l-a disprețuit niciodată. Cât despre intelectuali, recunoștința lor e, ca de obicei, călduță. Țipă pe stradă pentru statul de drept, dar destui nu înghit că cel care s-a bătut pentru acesta a avut doar un brevet de căpitan și „școala vieții“ și că, probabil, nu l-a citit niciodată pe Mircea Cărtărescu. // de Andrei Cornea
Cuvinte cheie: Traian Basescu, declaratie de presa, Victor Ponta, Bruxelles
d'Artagnan said
Am să-l pun şi pe Decablogul Muschetarilor…în caz de trece Radu Humor pe acolo să-l mai citească odată!
ApreciazăApreciază
Dl.Goe said
Ah, superba simfonie a irosirii…
ApreciazăApreciază
Radu Humor said
Până atunci citiți voi asta 😉 :
http://radu-tudor.ro/comisia-de-la-venetia-recomanda-referendum-fara-cvorum/
ApreciazăApreciază
Relu Hortopan said
pai ce bai patriotule ai ajuns tu sa te uiti in gura europii ? ne dicteaza ei noo ? da’ ar fi frumos sa-l puteti suspenda pe presedinte tu cu ponta, cu crizel si cu felix plus famelia… pai bai pizdel cu ochii tristi mai alaltaieri ziceai ca toata tara e desteapta si de-abia astepta sa dea cu basescu de pamant . sa vina poporu la vot si sa dea cu dictatoru de pamant
ApreciazăApreciază
Radu Humor said
Da băi relule , spuneam și încă mai spun ( eu cel puțin așa aș înțelege un lucru făcut și nu f..utut ca lumea !
dar dacă există și posibilitatea asta de ce să n-o folosim ?
Voi n-ați fi făcut la fel, Hortopanule ?!
ApreciazăApreciază
kibby said
pai fix d-aia era necesar basescu, pt ca dl Emil Constatinescu a dat-o cu gratie in bara. si pe bara lipit a ramas. imi pare (totusi) rau, fara nici o gluma de data asta.
as vrea sa reiau intrebarea adresata dlui Cornea: dlor intelectuali, sinteti (odata) pregatiti sa coboriti in arena?!!
ps – titlul comentului este „asteptind un havel la birou”
🙂
ApreciazăApreciază
Relu Hortopan said
intelectualu e al mai prost om de pe lumea asta 🙂
ApreciazăApreciază
kibby said
da, este posibil desi improbabil 🙂
eu insa tinteam spre „integritate” care vine pe locul 1; pe locul 2 vine invingerea temerii de ridicol; pe locul 3 asumarea unui rol „administrativ” ca job (ca doar nu toti o sa salvam universu); pe locul 4, la mare distanta, vine inteligenta
o zi buna s-aveti!
ApreciazăApreciază
Radu Humor said
Sincer să fiu citind textul de sus în jos și de la dreapta la stânga mă gândeam cine ar putea fi împertinentul și idiotul care jignește un popor de dragul accesului la la o poziție mai favorabilă la dorsalul plin de șuturi al unui personaj ce a trăit urât, deși ne îndemna parșiv pe noi, să trăim bine!
Sincer să fiu până la capăt mă gândisem că autorul poate fi și unul ca Tismăneanu, Patapievici sau Cornea, pentru că stilul lor mizerabil și infect, abia reținut aici, spre a nu lua și la înjurături -„mahalaua”, acel ceva de pe urma cărora niște șmecherași cu ifose de (in)telectuali/telali au beneficiat ani în șir de foloase necuvenite !
Numai că în tâmpenia lor, mă gândeam că ăștia au renunțat deja la scrisul de la dreapta la stanga și mă așteptam să facă inclusiv așa, dreapta-mprejur și s-o taie( 😳 ) spre bucile noii puteri, spre a nu pierde locurile din față 😉 .
Scriind de acum cum li-i felul, adică de la stânga la dreapta, adică respectand traseul ideologic al bâtrânilor : de la comunism la capitalism !
Cornea ăsta e prea nefericit alcătuit, ca să-l poți lua pe două bețe, ca pe orice că cățel, așa că-l las pe Dartagnian să-și ridice spada a onor în fața unei asemenea nulități 😉
ApreciazăApreciază
Relu H. said
„andrei cornea este o nulitate” – radu humor . 😯 ar fi recomandabil un referendum fara cvorum pentru a vailda formal enuntul marelui radu humor
ApreciazăApreciază
dictaturajustitiei said
Reblogged this on Dictatura justitiei.
ApreciazăApreciază
Dl.Goe said
In spatele formularii propuse de catre Andrei Cornea („Traian Băsescu reprezintă o combinație rară de om politic: l-aș numi un mahalagiu cu viziune.”) se ascunde un fabulos secret al lui Polichinelle, care explica in buna masura succesul incredibil al personajului Traian Basescu in piesa de teatru istorica „Romania post-moderna si cam contemporana, „secret” despre care am tot vrut sa scriu si eu (dl.Goe), imptmolindu-ma de fiecare data in amanunte si circumstante. M-am bucurat sa constat ca oameni mai seriosi decat dl.Goe au perspective similarea asupra fenomenului. In prima instanta intalnirea cu acest excelent text a fost o eliberare. Un mic adevar dintr-un adevar mai mare, de care ne apropiem vorbind, a fost iata, spus. Nu mai este in sarcina autoasumata a indolentului d.Goe. Avem incontinuarea libertatea sa nuantam. Va multumesc pentru popularizarea facuta acestui text cu valente estetice, morale dar si didactice. Ca multe mai avem de invatat.
ApreciazăApreciază
LODA said
ApreciazăApreciază
test de inteligenta said
Presedintele interimar Crin Antonescu a declarat, marti, la Radio Romania Actualitati, ca fundamentele democratiei in Romania sunt consacrate demult si ca nu este nevoie sa mai fim verificati in acest sens.
Si atunci cum ramane cu dictatura tiranului Basescu care foloseste justitia ca instrument politic impotriva opozantilor ?
ApreciazăApreciază