(b)Arca lui goE

b-Log anonim, amator si ventrilog al celor fara de blog. Despre NIMIC

This above all — to thine ownself be true. The rest is silence.

Posted by Arca lui Goe pe Noiembrie 4, 2012

O, That this too too solid flesh would melt,
Thaw, and resolve itself into a dew.

Hamlet, Act I, scene II

… Se dedica lui D’Artagnan si Olimox
orice posibil comentariu pertinent
ce va fi adaugat pe acest topic,
vizavi de tragedia antica
din filmul de mai sus.

If any.

24 răspunsuri to “This above all — to thine ownself be true. The rest is silence.”

 1. olimox said

  Eu aș incepe prin a comenta modul în care Dl. Goe construiește PROVOCAREA.

  Textul: Un film, adică un text țesut cu imagini și mesaje verbale.

  Co-textul: doua citate din Hamlet. Prințul Danemarcei, cautand transubanțierea ca leac al bolii sufletești.
  (Paranteză: cea mai frumoasă analiză la Hamlet pe care o știu, aparține rusului Vîgotschi. Descoperitorul legii estetice “forma care ucide conținutul”. Uciderea conținutului prin formă are sens – în analiza – piesei “Hamlet”, ca și în analiza nuvelei ”Respirație ușoară” de transubstanțiere a durerii din fabulă prin discurs / aici, ca loc al tergiversărilor eroului, tergiversări care subțiază drama brutală, o duc în zona suportabilă a esteticului).

  Textul injonctiv: ”[…] tragedia antica din filmul de mai sus”. Așadar, aș putea să văd soarta Eroului în lumină tragică. Catharsis ori sublimare?

  Contextul: O imagine din filmul cu Penrose, cea în care mi se arată cum realul fizic, brut, influențează mentalul, felul în care mentalul crează modelele lumii / schemele și apoi modul în care aceste modele re-crează lumea fizică, ș.a.m.d., zic eu. Cerc vicios? Nu.

  Chiar subțiere / transubstanțiere.

  Nu am vreme de mai mult. In viata mea e un santier.

 2. olimox said

  Mulțumesc pentru film. Gandesc asupra lui. Oi avea si veme de scris.

 3. olimox said

  Bine zis:”contez pe d-voastra ca pe mine insumi”.
  La Esență.

  • Dl.Goe said

   De fapt contez pe d-voastra, ca pe orice alt oricare comentator din zona, mai mult decat contez pe mine insumi. Secretul constand desigur in absenta oricaror asteptari si in inofensivitatea specifica…Lucrez la o teorie a decuplarii… universale. Faptul ca si pe mine insumi contez foarte putin (la limita tinzand spre zero) devine in acest context totalmente nesemnificativ in ceea ce priveste valoarea de adevar a afirmatiei ca as conta pe domnia voastra ca pe insusi dl.Goe. Sau cam asa ceva.

   • olimox said

    Am observat că la voi, oamenii, teoriile apar după o dinamică a opuselor: ori genetică ori mediu, ori cuplare universală ori decuplare universală, ori negru ori alb. Noi am avut întotdeauna și variante intermediare. Sau le-am legat la alt nivel. E drept că și la voi, mai nou, a început să se poarte asta. Mai cuget.

  • Dl.Goe said

   Draguta ideea ca formula folosita (”contez pe d-voastra ca pe mine insumi”) ar fi in fapt o scapare, si ca nu i-as fi avut in vedere toate conotatiile. E dragut sa constati ca inca exista persoane care sa-ti acorde cu atata usurinta prezumtia de inocenta. Mai poftiti pe la noi.

 4. olimox said

  Dar…care?

 5. olimox said

  Mulțumesc. Era ceea ce doream sa aflu.

  E bine sa stii unde vii si care e locul tau.

  • Dl.Goe said

   …Ca n-am mai juca ping (pong) pe punte, de pe vreme in care Rebeliunea Minerala nu se lamurise cum sta treaba (cu eficienta ploilor meteorice)…

 6. olimox said

  Ei, Doamne, asta e istorie…

 7. Anti-Malware said

  Pierdut firul. Gasitorului recompensa. Ofer recompensa celui care poate rezuma intr-un text de o pagina articolul Ateismul: O posibilă perspectivă mondială?.

 8. d'Artagnan said

  Mulţumesc pentru film.

 9. olimox said

  Dramă antică? Da. Eroul se luptă cu destinul, trăiește miraculos pentru un scop, contrazicând predictiile medicilor. Nu e chiar inocent, căci crează o percepție care golește Universul de sens, făcându-l impredictibil. Trăiește hybrisul, împotrivindu-se întregii comunități științifice și culegând lauri de la opinia publică.

  Și totuși… Pentru că nici o corectitudine nu e posibilă fără greșala cu care e legată într-o logică a terțiului inclus, lui i se datorează căutările îndârjite pentru soluția corectă. Asta nu mai e o dramă, e un nou fel de a provoca – eficient – Zeii.

  Iar puterea de a-și recunoaște public greșala în care a persistat 30 de ani e o specie de eroism pentru care un nou gen artistic ar trebui inventat.

  Ar mai fi de semnalat prezența în fundal a unor oameni devotați care îl
  acceptă și susțin.

  {Eventualul patetism al constatărilor se poate explica lesne. Cred că v-ați dat seama că sunt un olimox adolescent, dornic de lucruri ieșite din comun, gata să facă năzdrăvănii ori să se expună la riscuri spre a le dobandi}

  • Dl.Goe said

   a) Cu ingaduinta d-voastra as aprecia ca interpretarea pe care o faceti este corecta. Banala dar/si corecta. Pacat ca lipseste artistul de geniu care sa inventeze noul gen literar care s-ar preta unei drame (sa-i zicem asa) precum cea care-l are in centru pe… „Stephen Hawking? Îmi lasă senzaţia unei veveriţe speculative, ostatecă într-un joben de plumb…

   Palmipedele septentrionale aplaudă voluptuar, hienele visează, compensatoriu, hecatombe nerevendicate de feline auguste, iar Polichinelle provoacă zeii în jargonul hetairelor. – Polichinelle 2010/12/19 la 5:14 pm

   b) Un olimox adolescent? Asta inseamna ori ca olinocsii traiesc mai mult ori ca ati aruncat peste bord tot balastul nefolositor rezumandu-va la esente. Sau, mai stii? Poate ca la olimocsi starea larvara (adolescenta) functioneaza ca la carabusul de mai: trei ani larva, trei saptamani coleopter adult. Va urez o adolescenta pre-lunga si fara furtuni majore. Cu regret trebuie sa recunosc faptul ca mie-mi reuseste din ce in ce mai rar si ma tine din ce in ce mai putin intoarcerea in adolescenta.

   • olimox said

    Pai, pe dvs. v-a creat maturul Caragiale, și creșteți de capul dvs. cam de multișor.
    Pe mine m-a creat o fetiță de 5 ani și cresc nu de mult timp de capul meu.

    Talentat prietenul dvs. Polichinelle. Tot respectul meu de adolescent. Când mai vine pe la dvs.?

    • olimox said

     Eu am dat LIKE. E bine să nu mă înfumurez.

    • Dl.Goe said

     De talentat e talentat, dar nu e prietenul mieu. E un amic foarte pretios si un oaspete foarte pretentios. Nu vine cata vreme nu-l incanta compania si cata vreme gazda e in papuci si-n chiloti. Eu acuma as putea sa-mi pun fracul, ca sa va fac un hatâr, dar n-ar fi suficient. Cand o fi, o sa-mi pun si eu pun fracul, chit ca mi-a cam ramas mic de cand n-am mai avut ocazia sa-l imbrac. Ultima data am facut chiar dus imbracat in el si cu joben pe cap.

 10. olimox said

  OK, nu e bine sa faci hatâruri unui adolescent rautăcios, spunea mama.

  Simtiți-vă așadar ca acasă.

  Pe D-l Polichinelle il pot reconstitui după urmele lăsate pe aici.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: