(b)Arca lui goE

b-Log anonim, amator si ventrilog al celor fara de blog. Despre NIMIC

meta-Parabola

Posted by Arca lui Goe pe noiembrie 12, 2012

Andrei Plesu vorbeste

(in parabole-explicite)

despre Viorel Padina

De ascultat in aceasta cheie:

Se cere sa se stabileasca in ce fel de relatie logica si/sau afectiva se afla mesajul citatului de mai jos cu mesajul filmul de mai sus:

„Non multa sed multum. Slava Domnului ca mi-a predestinat cativa prieteni buni, nu multi, insa adevarati. In definitiv, nici Christ n-a avut decat 12 Amici / Ucenici de la inceput pana la sfarsit, desi “El” era – sa zicem asa – infinit… Restu multimii din preajma sa a fost ca pleava Pamantului, voila, zburatacita de ici-colo de capriciile vantului, dupa mode, momente, anne, caiafe, chefuri, misii & lefuri… Cand ai norocul unor prieteni mai luminati se cheama ca n-ai trait degeaba, chiar si-n pustiia pleecticoasa ot Carpati. ► Numai Alfa – in starea Alfa – si Omega – in starea Omega – se poate bucura ca e singur pe lumeea asta, deci in Fiinta sa, restu fiintisoarelor intermediare, asadar hypostazele spatio-temporale ale lui Alfa & Omega, tale quale, se bucura doar atunci cand sunt impreuna, cu cat mai numeroase, insa binevoitoare una fata de alta si pe deplin intelegatoare, cu atat mai bucuroase, dear surioare.” – AVP pe Facebook, in Blogosfera, Pretutindeni. Acumm si pe (b)Arca.”

a) in acord deplin
b) in contradictie flagranta
c) in echilibru indiferent
d) in acord dar numai logic nu si afectiv
e) in acord dar numai afectiv nu si logic
f) in contradictie dar numai logica nu si afectiva
g) in contradictie dar numai afectiva nu si logica
h) in echilibru indiferent dar numai sub aspect logic nu si afectiv
i) in echilibru indiferent dar numai sub aspect afectiv nu si logic
j) (d) si (g)
k) (e) si (f)
l) altul (explicati)
m) nu stiu, nu-mi dau seama, nu ma intereseaza
n) ei, asta-i!
.
.
.
omega) Intreaba-l pe Socrate. Feriti-va de magarus.

34 răspunsuri sa “meta-Parabola”

 1. olimox said

  Cazul autorului de text parabolic după model biblic

  Asadar, cand cineva construiește texte pornind de la Evanghelii, arată că le-a înțeles dacă nu construiește un text ideologizant.

  Parabola e text deschis, fiecare ia din ea ce poate, conform locului pe care il are in acel moment in lumea unde „a fost aruncat” prin naștere și conform intrebarilor pe care le are, si care pot să se asemene sau nu cu întrebările celui care a construit parabola. Autorul acceptă asta, se supune convenției textului de el creat, sau măcar așa ar fi de dorit.

  Receptorii săi vor fi oricum de toate felurile, pentru că parabola e deschisă dialogului.

  Însă,dacă autorul și receptorul său sunt ferm așezați pe poziți contrarii ireconciliabile, autorul să nu se aștepte la înțelegere. N-au cine cu cine dialoga.

  Apreciază

 2. CMM said

  Ei, e rândul meu, frățioare din Olimoxia,țara înțelepciunii, să spun ce am înțeles din această incitantă conferință:

  Cazul receptorului de text parabolic după model biblic

  Cei care vor să acceadă la înțelegere, au drumul „dinafară” spre „înăuntru”, cu condiția să se prindă că sunt pe dinafară și să facă efortul , să aștepte activ să le vină vremea de a intra, să aibă răbdare și să-și exerseze gândirea, că nu ajunge suflețelul entuziast de copil curat .

  Entuziaștii sunt unii dinăuntru care sunt pe dinafara fără a conștientiza asta.

  Nimeni nu e ce pare a fi, când vorbim de receptori ai unui text parabolic. Așadar, unii “din afară” pot înțelege discursul paradoxal al parabolei mai bine ca unii “dinăuntru”, aflati acolo, lângă autor / mai aproape de autor , după alte criterii decât cel al înțelegerii.

  “Cei dinăuntru” pot învăța, dacă vor, de la “cei dinafară”, dialogând cu ei.

  Morala: E vremea dialogului. Poate.

  Apreciază

 3. Dl.Goe said

  Din primele doua comentarii de pana acum se poate deduce ca confuzia e inca si mai adanca decat a/pare. Toata lumea (inclusiv dl. Andrei P. din urbea B.) insista in absolutizarea rolului dialogului, in promovarea lui, intotdeauna cand este posibil si in renuntarea la a-l incerca atunci cand premise solide il recomanda ca nerecomandabil. Nimeni nu pare a sesiza potentialitatle nebanuite ale meta-dialogului, ori ale produselor colaterale (majoritatea valorificabile) rezultate colateral/rezidual din fiecare dialog ratat. Din experienta personala a personajului dl.Goe as zice ca nedialogurile sale au produs intotdeauna mai multa „apropiere de adevar” decat ar fi putut-o face vreun dialog. Ca este vorba de adevaruri inconvenabile ar trebui sa fie neesential. Na, asta e. Astea erau adevarurile care erau (vorba filosofului van Ghelie) si prin urmare de astea ne puteam apropia. Ca nu indraznim sa le pipaim, ca refuzam sa le atingem, e cu totul alta problema. Cuantica. Si cum nimeni nu se pricepe in realitate la mecanica cuantica (ca-i si cacofoie) trecem mai departe spre zone in care se pot produce alte „apropieri de adevaruri”. Acelasi adevaruri sau altele (sunt atat de multe!!!), dar mereu alte (feluri de?) apropieri. In sfarsit las-o incurcata. Nu exista o vreme sau o nevreme a dialogului sau a meta-dialogului. Exista doar dorinta si putere sau lipsa dorintei si impotenta, ori orice alta combinatie intre astea 4. Combinari de 4 luate cate 2 (doua). 🙂

  Apreciază

  • arcaluigoe said

   Si pentru ca de multe ori un exemplu bine ales (o pilda, de-o pilda) face mai mult decat o demonstratie riguroasa si/sau greoaie, as veni cu un exemplu (fabulos in felul lui) de meta-dialog aproape absurd intre vânatorul vânatorilor de legionari (Grigore C., de la Adevarul), vânatorul de cretini (Himself, de la Adevarul) si pleiada de gura-casca (Himleri se leru-i ler, tot de la Adevarul) in care este vorba despre greci: Mihail Neamtzu si Radu Gyr. Iata:

   http://www.adevarul.ro/grigore_cartianu/La_vanatoare_de_legionari_7_806989295.html

    

   vanatorul/d.c. 2012-11-08 21:40:36 – Asa cum v-am aratat in comentariile mele aparute luni si marti,informatorul securitatii Porumbacu(Crin Antonescu)primea,conform declaratiilor ofiterului sau de legatura Ioan Ichim,300 de lei pentru fiecare nota informativa predata la locul de intalnire,initial restaurantul Danubius iar apoi la apartamentul conspirativ al DSS de pe str.Pacii.Banii erau virati in contul sau la agentia CEC din str.Isaccei.Declaratiile date de Ichim sunt confirmate si de superiorul sau,ofiterul DSS Pavel Ionescu.Va reamintesc ca notele informative ale Porumbacului,contineau relatari despre discutiile purtate in familiile elevilor sai,informatii obtinute speculand-le naivitatea juvenila in calitatea lui de profesor la Scoala comunala din Niculitei.jud.Tulcea.Pentru serviciile lui de turnator,Antonescu a fost..

    62  21

   vanatorul/d.c. 2012-11-08 21:41:48.rasplatit cu functia de muzeograf in orasul Tulcea.Aici,conform declaratiilor celor doi ofiteri(citate de mine luni si marti),Antonescu isi turna colegii,prietenii si chiar iubitele in schimbul acelorasi nenorociti de 300 de lei,inventand tot felul de bazaconii.Dosarul lui de informator cu note si deconturi poarta nr.2456sca/DSS 01429.Tot in aceeasi perioada,prapaditul nostru liberal se afla in ancheta militiei,citez:”fiind cercetat de militie pentru intretinere de relaţii cu minore”.Cum aceste relatii nu puteau ramane fara urmari,aflam ca in urma unei asftel de legaturi,minora(17ani)lipoveanca Slavka Popov i-a nascut un baiat botezat Andrei.Problema informatorului Porumbacu a fost rezolvata,conform dosarului sau si declaratiilor celor doi ofiteri DSS,tot de securitate care i-a”aranjat”..

    54  20

    

   vanatorul/d.c.2012-11-08 21:43:27.minorei o casatorie formala cu cetateanul basarabean Ioan Atodiresei din Cahul,plasa Cantemir,care contra a 500 USD si-a asumat si paternitatea copilului…Vreau sa va spun dragi prieteni ca toate aceste informatii(precum si altele nerelevante pentru omul politic Crin Antonescu dar edificatoare in ceea ce priveste degenerarea lui morala),le puteti gasi chiar dvs,utilizand cu pricepere un motor de cautare si netul.Cea mai mare parte din ele au post postate chiar pe blogul lui Antonescu,si desi liberalul socialist raspunsese si la postarile anterioare si la cele ulterioare,aceasta postare cu scurta lui biografie de turnator a fost” trecuta cu vederea”.Mai mult,cativa dintre cei ce am sapat in trecutul sau,i-am adus la cunostinta toate datele obtinute,pozitia lui fiind mereu „no comment”..

    50  19

    

   vanatorul/d.c. 2012-11-08 21:44:19In ultima incercare de a-i smulge o declaratie in fata acestor date din trecutul sau de informator si corupator de minore,raspunsul sau a fost uluitor:”Nu comentez probleme personale cu 2 saptamani inaintea campaniei electorale”!!Desi trecutu-i de nemernic i-a fost pus in fata de cateva ori in ultimii 3 ani,nenorocitul NU A DEZMINTIT NICIODATA!! Putem intelege mai bine acum de ce s-a inconjurat numai cu securisti dovediti si turnatori si mai ales,de ce dupa ce a devenit presedintele PNL,prima lui grija a fost sa subordoneze partidul PSD-lui.Fara nici o indoiala ca generalii securisti din PSD,stiu despre Crin Antonescu,arivistul informator al securitatii tulcene si vanzator de oameni nevinovati,mult mai multe decat v-am putut eu aduce la cunostinta.Dar cine stie? Poate ca vom afla si noi..

    55  19

   • Mel 2012-11-08 22:02:51Domnilor, am şi eu o întrebare pentru toată lumea: poate un om sănătos la cap să facă de luni de zile ceea ce fac alde v-d-c, m-a-n-d-y şi m-i-l-i-c-ă, adică să stea la pândă – repet, timp de luni de zile, seară de seară, pentru că posteze musai pe prima pagină aceleaşi mesaje (kilometrice – pe care nu le mai citeşte nimeni de mult)?! Sau: dacă nu stă la pândă ci e vorba de o înţelegere cu redacţia, poate cineva sănătos la cap să facă aşa ceva?!

    22  38

   • Dog2012-11-08 22:19:59Verificati ora postarii si o sa realizati ca v/d.c. si Milica s-au transmis la server inainte de aparitia rubricii Opinii (in general ora 22)

    15  24

   • Herr 2012-11-08 22:58:10@Dog nu e asa. Articolul lui harti (astazi f. bun) este incarcat intr-o pagina secundara care contine si rubrica Opinii. Daca o nimeresti (sau pandesti) ai acces preferential la articol. Mai tarziu se actualizeaza si pagina generala de opinii, cea pe care o vad toti cei interesati.

    25  2

   • Haide 2012-11-08 23:15:01E chiar bine ca procedeaza astfel…ii blocheaza pe toti idiOOtii care vor sa mai fie si vedete pe prima pagina…..asa-i ca muriti de necaz? mel, men, her-r-on si si chiar unul papionela, ca nu stii ce e catel, fluture, sfoara de gat sau papiota ca sta tot timpul dupa kur…ul statuii intitulata men.

    22  15

   Apreciază

   • Dl.Goe said

    Din acest meta-dialog aproape absurd aflam infiint mai mult despre starea natiunii, despre situatiune in general si in paricular si chiar despre subiectul in discutie, decat am putea afla dintr-un dialog-dialog pe aceasta tema. In tot cazul enorm. Cei care toata viata au dansat la hora dupa muzica cantata la un fluier (balada in re minor) de catre elita muzicala a satului (badea Cârtzan Viorel) vor avea desigur mari dificultati in a aprecia valentele estetice ale muzicii simfonice (atat de polifonica), mai ales a celei cantate fara diirijor, inainte de inceperea concertului propriu-zis, sporita pana si de spectatorii care susotesc intre ei punand tara la cale sau barfind-o pe solitsta concertului ce sta sa vina. Totusi aerul acela de dinaintea concertului incarcat de muzica si de inefabile emotii este o incantare in sine. O incantare muzicala desigur. Ceea ce nu ma poate impiedica sa pot aprecia (si) un artist al fluierului, care nu pricepe nimic altceva si nu se pricepe la nimic altceva. Nu?

    Apreciază

 4. Radu Humor said

  Că tot veni vorba de dialog :

  Spiederman îi povesteşte lui Batman :
  – Băi, cum traversam un zgârie-nori în diagonală, observ într-un apartament o goliciune blondă, crăcită intr-un pat dublu, toată-n călduri şi numai bună de sex 😳
  Mă strecor uşor prin geam, plutesc puţin deasupra ei şi mă angajez într-o penetrare nebună printre coapsele gata desfăcute …
  Când deodată aud un urlet înspăimântător…
  – Te-a surprins bărbat-su !!! încearcă Batman o explicaţie …
  – Pe naiba !
  – Ţipa tipa, luată prin surprindere, mai încearcă Batman….
  – N-ai ghicit !
  Ţipa şi înjura ….Omul Invizibil care era deasupra ei şi căruia i-o înfipsesem în mare grabă 😉 😆

  Apreciază

 5. Radu Humor said

  Aceeaşi blondă, cu altă ocazie, dar tot într-un dialog 😉
  Să zicem că în Paris….
  – Nu vă supăraţi, cum aş putea ajunge la Tour Eifel, întreabă tipa pe un domn, să zicem tot…. Goe ? 😉
  – Luaţi din prima staţie maşina 86 care vă lasă exact acolo !
  ……………….
  După vreo oră şi ceva tipul observă că blonda e tot în staţie :
  – N-aţi reuşit să plecaţi ?
  – Nu domnule (Goe) !
  – Trec atât de greu maşinile astea….
  Uitaţi-vă, de abia acum soseşte a 49-a maşină 🙄
  Că le-am numărat cu exactitate 😉

  P.S. S-ar putea ca domnul respectiv (Goe) să nu fii scăpat nici acuma de ea…. ( )

  Apreciază

 6. olimox said

  OK. Nu era mai simplu, dacă tot îl considerați mai eficient, să postați doar textul edificator pentru meta-dialog?

  Oricum, eu vă mulțumesc pentru conferință. Voi cumpăra cartea la Târg.

  Dl. Pleșu vă mulțumește și el. Tocmai s-a transmis în ether că vă muțumește.

  În loc să scriu ce am scris, îmi venea să răspund repede: „pelicanul sau babița”, dar educația de olimox m-a făcut să renunț, pentru un răspuns decent, cum meritați la vârsta dvs. și cum meritați pentru eforturile depuse în scopul luminării masselor.

  Mulțumesc, Olimoxia!

  Apreciază

 7. CMM said

  O, cât sunteți de policord. Vibrați la lucruri simple, rustice. Vibrați la polifonii savante.

  Sunt fericită că am avut onoarea să vă cunosc.
  Sper că sunt în asentimentul tuturor doamnelor între 40-60 de anișori.
  Să ne trăiți!

  Apreciază

  • Dl.Goe said

   Asta e! Pe la 40-60 de anisori doamnele si domnisoarele se multumesc cu cunoastere limitata: 75%. Vad ca intre timp a venit si anti-sarpele cu soparle in loc de mere. Si cu tot atat de mult succes ca si in trecutul originar. Sper sa nu le serviti crude dar daca totusi o veti face macar se le dregeti cu busuioc si scortzisoara. Soparlele.

   Apreciază

   • CMM said

    O, am văzut un șarpe solzos
    de argint în mâna lor, nu l-aș fi ucis
    eu îmi iubesc dușmanii
    când mă strecor afară din vis…
    ………………………………………………………………………………
    Iar vinetele să le gătiți cu scorțișoară, un praf de scorțișoară călinescian…O să mă pomeniți, parol!

    Apreciază

    • Dl.Goe said

     Am primit in dar un poem. Vi-l arat si d-voastra (dar va rog sa nu plecati cu el acasa) nu ca sa ma laud si pentru ca pur si simplu as vrea sa vad daca ar nerge cu praful de scorțișoară călinescian:

     Ja nuns hons pris ne dira sa raison 

     Adroitement, se dolantement non; 

     Mais par esfort puet il faire chançon. 

     Mout ai amis, mais povre sunt li don. 

     Honte i avront, se por ma reançon 

     Sui ça deus yvers pris.

     Ce sevent bien mi home et mi baron, 

     Ynglois, Normanz, Poitevin et Gascon 

     Que je n’ai nul si povre compaignon 

     Que je lessaisse, por avoir, en prison.
     
Je nou di mie por nule retraçon,
     Car encor sui pris.

     Or sai je bien de voir, certeinnement 

     Que je ne pris ne ami ne parent,
     Quant on me faut por or ne por argent.

     Mout m’est de moi, mès plus m’est de ma gent ; 

     Qu’après ma mort avront reprochement,
     Se longuement sui pris.

     N’est pas mervoille se rai le cuer dolant, 

     Quant mes sires mest ma terre en torment. 

     S’il li membrast de nostre soirement
     Que nos feïsmes andui communement,
     Je sai de voir que ja trop longuement
     Ne seroie ça pris.

     Ce sevent bien Angevin et Torain,
     Cil bacheler qui or sont riche et sain, 

     Qu’encombrez sui loing d’aus, en autre main. 

     Forment m’aidessent, mais il n’en oient grain.

     De beles armes sont ore vuit et plain, 

     Por ce que je suis pris.

     Mes compaignons que j’amoie et que j’ain, 

     Cés de Chaën et cés de Percherain :
     Di lor, chançon, qu’il ne sunt pas certain.
     
C’onques vers aus ne oi faus cuer ne vain. 

     S’il me guerroient, il feront que vilain, 

     Tant con je serai pris.

     Contesse suer, vostre pris soverain
     Vos saut et gart cil a cui je m’en clain;
     
Et por ce suis je pris!
     Je ne di mie a cele de Chartrain, 

     La mere Loëys.

     Apreciază

  • CMM said

   Mulțumesc, m-ați răsplătit regește pentru timpul ce-mi părea irosit în astă seară. Să nu mi se mai pară!
   …de, aburii de scorțișoară.

   Apreciază

   • CMM said

    Apreciază

   • Dl.Goe said

    Secretul fericirii constă în egoismul lipsit de sentimentul de vină, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii americani, publicat în Psychological Science, revista Asociaţiei pentru ştiinţe psihologice, informează dailymail.co.uk.

    Deşi, încă de la o vârstă fragedă, oamenii sunt educaţi să fie drăguţi şi altruişti, se pare că ei sunt cel mai fericiţi când li se spune să-şi urmeze pur şi simplu scopurile.

    Astfel, secretul fericirii constă într-un egoism lipsit de sentimentul de vină.

    Cercetătorii de la University of Pennsylvania, autorii acestui studiu, au descoperit, însă, că cei care au ales în mod activ să fie egoişti sunt de obicei marcaţi şi de sentimentul de vină.

    Potrivit cercetătorilor, acest lucru se întâmplă pentru că, în copilărie, oamenii sunt învăţaţi că „a împărţi înseamnă a arăta că-ţi pasă de ceilalţi”, iar dacă iau o decizie exclusiv pentru interesul propriu, se simt prost pentru că s-au pus pe primul loc.

    Însă, cel mai adesea, oamenii au ca scopuri obţinerea unor lucruri care îi fac fericiţi.

    Apreciază

 8. Beduin said

  nenea plesu poate trece foarte usor drept ateu subtil printre bisericosi si mistic fanatic printre ateistii stiintifici .

  Apreciază

 9. d'Artagnan said

  Să nu se bucure unii, că nu-s de-al lor…
  http://decablogulmuschetarilor.wordpress.com/2012/11/12/ridica-te-gheorghe-ridica-te-ioane/

  Apreciază

  • Dl.Goe said

   Dl. Radu Hyr l-a iertat pe Viorel Padina. Dl.Padina a plans si-a iertat-o si dânsul. Pe loc. Scena s-a petrecut aevea pe blogul-delaCorabia-cu-martori. Cred ca de indata ce se Mihail Neamtu va lepada de Basescu, domnul Radu Hyr ii va descoperi talentul literar si valoarea politica tanarului intelectual. Presupun ca d-voastra ati putea fi urmatorul pe lista lui Radu Hyr in sectiunea concilieri istorice, chiar inaintea lui Mircea Cartarescu. Nu ma intrebati de ce ca nu va spun. Ca sa nu-l influentez.

   Apreciază

 10. Radu Humor said

  http://www.cotidianul.ro/manifestul-catre-romani-al-prof-acad-dinu-c-giurescu-199352/

  Apreciază

 11. olimox said

  Este vorba despre testul de evaluare a asemănărilor dintre texte:

  Răspuns: l

  Explicație:

  Ceva este “între texte, în ele și deasupra lor” SIMULTAN, ceva inexprimabil momentan în cuvinte pentru uzul d-lui Goe. Nici măcar 57%, cu respect o spun.

  Apreciază

 12. CMM said

  Olimoxia Profundă a vorbit!

  The rest is silence / balance.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat: