(b)Arca lui goE

b-Log anonim, amator si ventrilog al celor fara de blog. Despre NIMIC

Balada lui Tudoran

Posted by Arca lui Goe pe decembrie 10, 2012

In preajma alegerilor electorale parlamentare din Romania anului 2012, scriitorul Dorin Tudoran (pamfletar), proband o incredibila versatilitate juvenila si totodata o plenara polivalenta, a postat pe blogul sau (cunoscuta Certocratie vesela), un text extrem de original, insotit de aferenta si inevitabila semnatura olografa. Originalul text denota o interesanta poveste cu tâlc (la alegere). In acelasi timp insa, pare si o poveste auto-biografica, autorul lasandu-ne, prin puterea sugestiei, sa intelegem ca (si) dansul s-ar fi aflat candva in postura de confesor (poate consilier) al unui important personaj politic, pe care-l evoca fara sa-l numeasca. Dar iata textul (autentificat Dorin Tudoran) – Balada aluziva:

BaladaLuiTudoran

P.S. V-am ruga sa nu va lasati pacaliti de ghilimelele presarate (taman ca ponta nu) in text. Ele nu denota citare ci evocare. Prin urmare avem de-a face cu un text original compus de catre scriitorul Dorin Tudoran spre deliciul cititorilor sai, dar si ca apropont finut catre acel politician (putin) intarziat. Ca nu cumva sa-l lase cumva fara parohie?(?) In sfarsit, treburi bisericesti presarate cu chitzibusuri teologice. Eu unul ma bucur sa constat ca scriitorul Dorin Tudoran se dovedeste capabil sa iasa din prizonieratul statutului de pamfletar si sa viseze si sa vizeze stari mai inalte, in acord cu anver-gura sa monumet-alå. Am incalecat pe-o sa si si v-am spus o poveste asa. Si asa.

P.P.S. Aaaa, si as mai avea una. Eterna poveste a cenzurarii abuzive a mesajelor d-lui Goe pe certocratia vesela. Moderatorul Certocratiei mi-a cenzurat iarasi in mod cu totul si cu totul nejustificat o incercare de critica literara a baladei, dublata o tentativa de debut literar cu o alta poveste, tot cu tâlc, similar de originala cu cea a conului. Iata despre ce e(ra) vorba:

Mesaj refuzat de cenzura de pe Certocratia:

Coane Dorine foarte draguta voluptatea cu care va dedati (taman ca ponta) semnarii olografe a unui text care a circulat liber prin internet. Ca banc. Bine acuma domnia voastra nu sunteti chiar ca Ponta, si ati avut grija sa strecurati cuvantul „folclor” in titlu. Aveti „acoperire”, chiar si fara ghilimele. Acuma cei care stiau bancul stiu si ce-ati vrut sa ziceti prin folclor. Ceilati insa, nu. Taman ei. Rusinica, coane Dorine. Ei dar nu va intristati. Cine va iubeste va iubeste oricum. Si cine nu tot la fel.

Haide sa va spun si eu o snoava, da ramane intre noi. Are legatura doar cu noi. Am auzit-o in Tramvaiul 16. Cica trei preoti din trei parohii diferite (eventual de confesiuni diferite, daca vreti) fiind amici si locuind in sate limitrofe se gândesc sa petreaca o duminica impreuna, la râu. Acolo le vine ideea de a face o baie in pielea goala. In timp ce tocmai ieseau din apå (apå rece), se opreste in apropiere un autobuz si lumea se inghesuie buluc la ferestre sa se holbeze la cei trei nefericiti nudisti. Doi dintre cei trei (Luca si Matei) isi acopera instinctiv, cu mana, lucusoarele rusinoase dintre picioare, in timp ce al treilea dintre ei (Marcu) isi acopera cu amandoua mainile fata. Dupa ce autobuzul pleaca, cei trei, vadit marcati de intamplare, se imbraca in tacere. Apoi, Luca il intreaba (in asentimentul lui Matei) pe Marcu: Auzi ma, dar tu de ce in loc sa-ti acoperi, vorba ‘ceea, odoarele rusinoase, ti-ai acoperit fata? Iar Marcu le raspunde: Nu stiu cum este la voi in parohii dar va pot spune cu certitudine ca in Parohia mea oamenii sunt recunoscuti dupa fata, nu dupa odoare.

 • P.S. Oare povestea asta cu tâlc va invata ceva, coane Dorine?
  >
 • P.P.S. Gurile rele afirma ca de fapt Luca si Matei si-ar fi ascuns odoarele (si nu fata) pentru ca nu erau asa de dotati in materie de odoare rusinase precum Marcu, asa ca rusinadu-se au preferat sa se prefaca… rusinati si sa-si arate fata (spre public). Ceea ce de altfel i-a si impiedicat sa-l desconspire ulterior pe Marcu, preferand sa pozeze in postura de buni crestini discreti, care nu-si toarna aproapele din nimica, pentu a-l arunca in gura lupului si pentru a lasa toata gloata sa afle Who’s Who. Caci uitasem sa va zic, numele de familie al lui Marcu era Lupulescu caci era din familia Lupulescu. Asa dupa cum bunaoara d-voastra, coane Dorine, sunteti din familia lu Tudoran.

25 răspunsuri sa “Balada lui Tudoran”

 1. Dl.Goe said

  Aergistal – Hippronul va intelege si te va purta la acea destinatie.

  * * *
  Pe cer stă o sămânţă rea.
  Să fie azi, sau mâine oare
  Când istovitele popoare
  În fine s-or îmbrăţişa?
  Şi tralala şi tralali
  Cei morţi au pică pe cei vii. – Cântec al lui Frehel

  Gérard Klein – Seniorii războiului

  Apreciază

 2. Dl.Goe said

  In atentia lui Liv St Omer.

  Va rog sa cititi AICI mesajul meu si sa comentati la fata locului. Parola de acces in pagina respectiva (numita si Mesageria Partenerilor – Compania de Umor) este cel de-al treilea numar de telefon (1o digiti, incepand cu 0) dintre cele pe care chiar d-voastra mi l-ati furnizat intr-un mesaj anterior (al treilea din trei). De indata ce se va amorsa acest canal de comunicatie voi reveni cu detalii. Va multumesc pentru intelegere.

  Apreciază

 3. Dl.Goe said

  Lectia pe care le-am dat-o! Ciprian Ciucu – decembrie 10, 2012 – Reactie rapida

  Învăţăturile românilor către politicienii generaţiilor următoare

  Lecţia e simplă. Pe scurt sună cam aşa: încercaţi să reformaţi ceva şi vă vom pune cu botul pe labe.

  Lăsaţi copiii să copize la bac, să treacă liniştiţi prin facultate şi să-şi ia doctoratele ce i se cuvin fiecăruia dintre noi, că d’aia e democraţie, să avem cu toţii “dotorate”.

  Aveţi suficient curaj să vă luptaţi cu corupţia, e treaba vostră, curajul vostru, pentru noi nu contează.

  Nu încercaţi să reformaţi nimic, mai ales sănătatea. Avem cele mai scumpe şi mai proaste servicii din Uniunea Europenă dar nu ne derajează.

  Nu ne împrieteniţi prea mult cu lumea civilizată pentru că ne simţim prost în compania lor. Şi au şi prostul obicei să ne reamintească mereu că suntem pe ultimul loc la toate alea. Şi mai şi ştim că vor să ne transforme într-o colonie. Altfel ce treabă ar avea ei pe aici? Ne prostesc cum i-au prostit şi pe greci. Altfel, noi suntem deştepţi, ştim mai bine.

  Fiţi populişti, populişti pe bune, nu aşa… doar din gură. Daţi-ne! Daţi-ne orice. Daţi-ne ajutoare sociale pe care nu le merităm, daţi-ne moca venitul minim garantat că d’aia votăm, daţi-ne pensii mai mari şi dacă tot ne daţi la toţi, daţi-le şi amărâţilor alăroa de revoluţionari-pe-simbrie, ceva acolo.

  “Vreau demiterea pentru ca mi-a furat ajutorul social!” Demiterea lui Băsescu evident! Ajutor social la care nu aveam dreptul, la fel de evident, că doar pe alea le tăiase Lăzăroiu cât a fost ministru, două luni.

  Şi mai ales, mai ales dacă vreţi să vă fie bine, nu ne luaţi din ceea ce ne-aţi dat! Asta trebuie să vă fie cel mai clar! Nu-s bani la buget, atunci să fie! Ne ducem în cap, nu contează. Că trecem prin criză mai puţin ghiftuiţi dar sănătoşi, nu contează.

  Nu ne plictisiti cu politicieni de genul Gabriel Biris pent’că oricum nu ne pasionează ce bodogănesc ei acolo despre sisteme fiscale performante.

  Făceţi-vă televiziuni, înfieraţi, tocaţi-i, manipulaţi-ne! Şi aşa nu înţelegem noi mare lucru din ce se întâmplă pe lume asta şi în jurul nostru.

  Mesajul nostru către ei: dragi politicieni, dacă vreţi să nu călcaţi pe urmele PNŢ-CDului ca’n două mii, sau să nu o luaţi pe coajă precum Alianţa asta din două mii doişpe, nu reformaţi nimic, nu ne luaţi nimic şi daţi-ne! Nu contează de unde, de la cine, daţi-ne!

  P.S. Şi ca să vedeţi că soarta vostră stă fix în vârful ştampilei noastre, vă demonstrăm că cel mai bine cotat candidat al vostru va fi de aceeaşi factură cu populiştii, mondenii şi parveniţii care ni’s nouă dragi. Şi vedeţi, nu suntem misogini, este o doamnă…

  Apreciază

  • arcaluigoe said

   Si iata si reactia si mai rapida a „borfasului” Tudoran (vizavi de starea precara a tragi-comediei intitulata Democratia la romani:

   DT_ReactieRapida

   Vivat pseudo-inteectualitatea mofluza care n-a fost luata in seama. Genul asta de caricaturi umane isi imagineaza in sinea lor ca si ei le-au dat o lectie celor care au pierdut alegerile popular-electorale, ca si ei si-au adus aportul la rezultat. Aiurea. Sarmanilor le place sa se imbete cu apa rece dupa ce au consumat bucate nemtesti. Dupa cum se vede inertia este mare si prin urmare vor continua dieta, continuand sa manance de dulce in post.

   Apreciază

   • Bufteleaza said

    andrei iDecember 11, 2012 at 16:349

    @D. Tudoran

    1. da, Contributors reflecta in mare masura viziunea unei anumite tabere, dar asta nu inseamna ca nu publica (si chiar publica frecvent) articole ce au o viziune foarte diferita (si chiar foarte critica) fata de aceasta. Nu, Ciprian Ciucu nu e nici “pupin” si nici nu e legat in vreun fel de TB. Articolul sau exprima o dezamagire legata de felul cum “s-a votat”. Sigur, despre greselile pdl si ard, despre coruptie, aroganta, campanie electorala ca si inexistenta, lipsa de contact a lui MRU&co cu “oamenii simpli” etc s-a tot vorbit in ultima vreme in zonele apropiate de TB&co; rezultatul votului se stia oricum (in linii mari) de dinainte sa inceapa campania, si de atunci se tot discuta care sint motivele infrangerii dinainte cunoscuta. Dar e un fapt ca “poporul” a votat impotriva “reformismului” (cf si scorul obtinut de Felix, desi contracandidatul sau era mai degraba simpatizabil, si secretara lui Dragnea etc -a, si faptul ca dintre liderii ard cel mai bine a iesit taman Udrea…), ca altfel ar fi fost absenti 90% sau ar fi votat alb. Sau te pomenesti ca i-au votat pe uselei pt ca-s mai putin corupti (!?) si mai putin aroganti (?!). Eu dau in fiecare zi peste votanti usl si ma minunez cat de prost informati sint ( nu degeaba are Romania un scor catastrofal la capitolul “cultura politica” in Index of Democracy -desi la alte capitole sta mai bine
    2. nu-i nici o tragedie, nu-i banuiesc pe uselei ca ar vrea sa “ne scoata din UE” sau altele asemenea; sper sa nici nu distruga prea mult din reformele liberale (n-aveti decat sa radeti, eu zic ca reformele au existat); o sa modifice Constitutia, o sa trecem la o republica parlamentara, deci o sa se termine si controversa asta. Foarte bine. Altfel, sigur, o victorie istorica…

    PS. acuma, serios, aveti ceva personal cu baiatul asta cu usturoiul ? sau e doar asa, de “adio si-un praz (sau ce-o fi)…verde”, ca n-a intrat in Parlament

    REPLY

    Dorin TudoranDecember 11, 2012 at 16:5310

    @ andrei i

    Am. Ideea ca unii vad in el modelul “noului politician” de care “are nevoi Romania” mi se pare…

    Apreciază

    • Dl.Goe said

     Exista desigur raspunsuri potrivite pentru toate infantilismele conu-lui Dorin, raspunsuri care, dupa cum se vede, il lasa fara cuvinte.

     Norocul infantilismelor sale pe care nu mai pridideste sa le faca publice consta in aceea ca nu sta nimeni sa le demonteze asa… unul cate unul.
     Nu merita efortul. Si-apoi cine ar sta sa faca ce n-a facut Dumnezeu? Daca ar fi vrut, Dumnezeu i-ar fi dat un pic de minte lui Dorin Tudoran, acest Radu Humor cu blog, care, iata, si-a gasit in sfarsit menirea in lume: apara Romania de Mihail Neamtu. Daca Dumnezeu n-a considerat necesar acest amanunt ce rost ar avea incercarea de a-l i-lumina pe con cu mesaje mestesugite? Pierdere de vreme.

     Apreciază

    • stely said

     Pai da ,pentru Dorin Tudoran modelul „noului politician ” este Victor Ponta . Iar el la rindul lui a avut doua modele: pe Adrian Nastase,caruia deja i-a multumit ,si pe Dan Voiculescu , un” mare” politician care foloseste parlamentul drept ascunzatoare pentru a scapa de parnaie .Acesta ,la rindul lui a avut un consilier disident care nu s-a sfiit sa-i fie alaturi inca de la inceput .. Va fi rasplatit si el sau va ramine cu buza umflata ca si pina acum ?
     In ce-l priveste pe Mihail Neamtu eu il vad un politician de viitor .Va reusi ,nu cu ajutorul antenelor lui Voiculescu si nici prin trafic de influenta , ci prin forta lui intelectuala si morala.

     Apreciază

 4. anonim pe arca said

  „Poetii ca si porcii sunt buni doar dupa moarte ”
  (proverb italian )
  P.S. Habar nu am de ce mi-a venit in minte proverbul asta . :roll : O fi avind vreo legatura cu alegerile din 9 decembrie si apropierea Craciunului, cind se taie (mor )porcii ? Cred insa ca m-am gindit si la niste poeti disidenti ,care dupa cum se vede au comportamente asemanatoare si cit sunt in viata.

  Apreciază

  • Dl.Goe said

   Un proverb foarte inspirat. Ginta latina domnule…

   Problema este ca, in cazul unora, aceasta convergenta incepe cu mult inainte de trecerea fizica in nefiinta…

   … si nu ma refer desigur doar la porcii care incep sa scrie versuri cu rima. Diferenta dintre porc si râma fiind aceea ca porcul râma dar râma nu porc. (Asta e cred, din Adrian Paunescu un al mare exemplu de convergenta antuma)…

   Apreciază

 5. d'Artagnan said

  Dl.Goe
  Am folosit un desen de pe acest blog la noul meu articol. Dar n-am plagiat! 🙂

  Apreciază

  • Dl.Goe said

   Desen de pe acest blog? Nu-mi amintesc sa fi produs vreun desen. Daca o fi vorba de vreun desen folcloric pe care l-am utilizat pe Arca, atunci cel mult poate fi de un plagiat al plagiatului cu autori necunoscuti, un soi de vinovatie diluata in colective largi de oameni ai muncii…

   Apreciază

 6. Dl.Goe said

  Breaking news – Pe blogul pe care poetul Serban Foarta publica, din cand in cand, cate o meta-balada post-moderna in cheie cand cuantica, cand relativista, cerocratia, a aparut urmatorul anuntz:

  Ca sa fie clar: d-na Udrea este o cizma.” – Enuntul ii apartine unui domn, un oarecare Dorin Tudoran, actualmente cizmar si cenzor (mi-a cenzurat o replica inocenta (nu v-o spun), echivalent de eleganta, vizavi de acest enunt al sau, intrucat dânsul, slab de inger, nu tolereaza concurenta loiala in materie de eleganta. Pe gerul acesta…) S-a descleiat paranteza…

  Apreciază

  • Stely said

   Eeee ,pai ce sa fac acum ? N-am decit sa merg din nou pe Certrocratia , chiar daca nu voi putea sa citesc „replica” d-lui Goe ,desi tare as fi vrut . 🙂

   Apreciază

  • BuBu Pity said

   da ce cavalere tu nu stiai ca toate femeile e curve si toti barbatii e porci ? trebuia sa-ti spuna tudoran ?

   Apreciază

   • arcaluigoe said

    Pe blogul scriitorului Dorin Tudoran, intelectualii au inceput sa-i ofere Elenei Udrea cupe de sutien si sa se intreaca in „båietzisme”. Dorin Tudoran conduce in in-trecere. Este asteptat cu mare interes fratele Anton Eseu de la „iesi”

    Apreciază

  • Dl.Goe said

   Ei… daca domnul acela Tudoran ar accepta pe blogul sau si opinii care nu-i convin, simple opinii, vizavi (de exemplu) de lupta sa corp la corp cu d-na Elena Udrea purtata in favoarea restabilirii democratiei danubiano-pontice, pe topicul respectiv ar fi aparut urmatorul comentariu al d-lui Goe:

   „Stimate d-le Tudoran, cred ca doar o perspectiva prost aleasa (ca cea pe care tocmai o promovati) poate intåri pre/conceptia ca doamnele Elena Udrea si Mona Musca s-ar deosebi foarte tare. Nici vorba. Tocmai pentru ca se aseamana enorm isi ingaduie domnia voastra (alaturi de cohorte intregi de misogini spirituali) sa insiste (exagerand) pe diferentele specifice. Unui barbat (de stat) normal, blonda sau bruna ii e tot una.

   Amandoua sunt femei frumoase. Amandoua sunt femei ambitioase. Amandoua sunt femei abile. Amandoua sunt femei cu aspiratii politice si convingeri politice (in sensul ca au convingerea ca ar avea ceva de spus in politica). Ambele sunt maritate cu bărbati bătrani, bogati, urâţei. Ambele s-au fript cu PNL. Ambele isi au locul in politica dâmboviţeană si nu doar pentru ca sunt fiecare cu mult peste media politicianului român de tranzitie. Ca una e mai blonda si alta mai bruneta ori ceva mai stilata si mai culta, in politica in care incape foarte bine si dl.Geoarge Becali, nu poate conta realmente decat cel mult vreun ciufut ingust la minte. Ca n-oti vrea sa sugerati domnia voastra ca rafinamentul, elevanta si eruditia sunt calitatile cerute in politica valaha in 2013 si ca parlamentul ar musti de asa ceva? Intrucat nu va pot banui de asemenea aberatii, nu-mi ramane decât sa fiu consternat de faptul ca incercati sa va ascundeti inabilitatea si partizanatul in badaranii, mârlanii si misoginisme de mahala.

   Desigur ca intre cele doua doame ar mai fi unele mici diferente. Una dintre ele a fost un pic colaboratoare a securitatii si a ascuns un pic acest fapt. Pretext penru care a si fost sacrificata ritualic si ingropata politic de ai ei (ai d-voastra coane Dorine) din motive evidente, dar pe care cu onoare, ca de onoare trebuie sa fie vorba, le escamotati. Asa incat dezgroparea d-nei Mona Musca, exclusiv pentru a fi folosita ca etalon si maciuca in contra Elenei Udrea – piedica in calea instaurarii democratei in Romania (nu?), ori macar emblema defectiunii acestei democratii (nu?) – este nu doar ridicola ci si tembela. Pentru mine personal si amuzanta. Cum sa nu te amuze elanul tuturor apuşilor care sar din papuci in apararea democratiei (ca idee) si se reped sa dea piept taman cu Elena Udrea, odata, de doua ori etc, si dosul cu toti ceilalti.

   Probabil ca tocmai aceasta preocupare exagerata pentru „detaliu” si diferente specifice va face sa va simititi superior unui Viorel Padina („peizanul” de…), de exemplu, remarcand, fara efort, ca distanta dintre domnia sa si domnia voastra ar fi precum distanta dintre d-na Elena Udrea si d-na Mona Musca. Totusi un spectator neutru nu trebuie sa ia o distanta prea mare pentru a observa cat de mult va asemuiti (unul cu altul), inclusiv prin perspicacitatea cu care remarcati amândoi ca defectiunea democratiei romanesti consta in prezenta d-nei Elena Udrea in peisaj, fiind, prin urmare, amandoi, niste… peisagisti. Care compatimesc impreuna, separat.”

   Intrucat dl.Tudoran nu admite dreptul la opinie, daca nu-i chiar opinia sa, in locul acestui mesaj virtual, in spamul in care conul Dorin primeste posta (redactiei) s-a strecurat urmatoarea nota secreta (sau secretizata) scrisa pe un fundal roz:

   @DT: „dna Udrea e o cizma„, iar dl.Tudoran e un domn. Domnul muscå. Bâzâie dar nu muşcå. Coane Dorine sunteti definitiv pierdut. Va declar nul. Acuma daca v-ati gasit consacrarea, ca chibitz la blog ce-as mai putea face? Mai ales ca vad eu bine ca nu va place deloc concurenta la „bâz”. Cenzurati tot ce zboara. Dar poate v-ar tenta iarasi un „entanglement cuantic” cu o musca duala pe o banda cu clei, fluturand de Arca lui Goe… Dati-mi cumva de stire si se rezolva… Ca intre domni, ce pula mea!

   Dorin Tudoran (un domn) are si ambiţ. Mare. Tine, cand este vorba la o adica, la onoarea sa de blogger independent. I-a refuzat nemotivat d-lui Goe dreptul la (o) opinie si a decis sa aprofundeze subiectul intr-un articol nou, tot despre Elena Udrea, tot intre cele doau razboaie mondiale. In 2013, pe timpul guvernarii USL, conul Dorin comemoreaza aniversarea a 6 ani de la moartea biletelului roz – o prioritate. Ce vremuri domne. Pe atunci dansul era consilier. Un fapt ce merita aniversat cu un pamflet in contra blestematei Elena. Tttt… Cuminte, tanti Elena Udrea n-a vrut sa-l bage in seama. Are cine… sa vedeti chapeau-uri cu bască si cântece-n struna in strunga certocrata… Mai mare dragul… Eu zic sa nu rataţi.. Ta-ra-ta-ta goarnele au sunat…

   Apreciază

 7. Radu Humor said

  Deci se poate……

  Se întoarce roata?
  Procurorii greci au acuzat un fost angajat al FMI că a „umflat“ deficitul bugetar al ţării, în funcţie de care au fost stabilite măsurile de austeritate
  Autor: Bogdan Cojocaru

  http://www.zf.ro/business-international/procurorii-greci-au-acuzat-un-fost-angajat-al-fmi-ca-a-umflat-deficitul-bugetar-al-tarii-in-functie-de-care-au-fost-stabilite-masurile-de-austeritate-10519024

  Procurorii greci au acuzat un fost angajat al FMI că a „umflat“ deficitul bugetar al ţării, în funcţie de care au fost stabilite măsurile de austeritate

  „Umflarea” estimării de deficit bugetar pentru 2009 a sporit duritatea măsurilor de austeritate, la care grecii au reacţionat cu proteste de stradă, printre cele mai violente din Europa.

  Procurorii greci au acuzat condu­ce­rea noului institut de statistică elen, înfiinţat sub îndrumarea troicii creditorilor internaţionali UE, FMI şi BCE, de subminarea “intereselor naţionale” prin umflarea deficitului bugetar din 2009, folosit ca referinţă pentru stabilirea planului de austeritate implementat în Grecia.

  Printre acuzaţi figurează şeful in­sti­tu­tului – Elstat, Andreas Georgiou, un veteran cu o ex­perienţă de 20 de ani la FMI, instituţie care în lumina efectelor pe care austeritatea le are asupra societăţii şi economiilor şi-a schimbat atitudinea şi recomandă acum mai mult stimul economic şi mai puţine reduceri de cheltuieli.

  Alături de şeful Elstat, procurorii urmăresc penal alţi doi experţi statistici ai institutului. Cei trei ar putea fi acuzaţi şi de corupţie şi fals în declaraţii, potrivit unei surse judiciare, care a precizat că aceştia riscă pedepse de până la 10 ani de închisoare.

  Ei au respins acuzaţiile, scrie Financial Times.

  Decizia procurorilor, care pune sub semnul îndoielii validitatea celui de-al doilea pachet de bailout al Greciei, de 172 miliarde euro, urmează unei anchete de 15 luni declanşate în urma unor acuzaţii făcute în 2011 de o profesoară de statistică, Zoe Georganta, după ce aceasta a fost concediată de la Elstat.

  Ea susţine că Georgiou şi echipa lui au folosit metode imprecise pentru a mări estimarea deficitului bugetar din 2009 de la 12% din PIB la 15,8% din PIB, nivel record în zona euro.

  Deficit mai mare la presiunile Germaniei?

  “Deficitul pentru 2009 a fost majorat artifi­cial pentru a arăta că ţara are cel mai mare deficit din Europa, chiar mai mare decât cel al Ir­landei, care era de 14% din PIB”, a spus Geor­ganta.

  Ea a explicat presei elene că de­fi­citul a fost umflat prin includerea în calcule a unor date privind mai multe companii de uti­li­tăţi şi la presiunea Germaniei pentru ca Gre­cia “să fie forţată” să adopte măsurile dure de aus­teri­tate, notează Thomson Reuters.

  Georganta a fost concediată din board-ul El­stat de ministrul de finanţe de la acea dată Evangelos Venizelos.

  Revizuirea a creat impresia că problemele fiscale ale Greciei sunt mai grele decât s-a crezut şi au acutizat criza din zona euro.

  “Orice încercare de a folosi statistica în interes naţional este o reţetă pentru dezastru”, spunea atunci şi şeful Elstat.

  Modificarea estimării a fost acceptată fără ezitare de Eurostat, institutul de statistică al Comisiei Europene.

  Elstat a fost înfiinţat în august 2010 sub condiţiile celui de-al doilea program de bailout ca agenţie independentă în încercarea de a aduce statistica elenă la standardele UE.

  Anterior, o comisie de experţi a Ministerului de Finanţe şi a băncii centrale calcula deficitul bugetar pe baza datelor furnizate de guvern, iar cifra era raportată la Eurostat. Ministrul de finanţe era personal responsabil pentru aprobarea cifrelor finale.

  “Practica era că biroul de contabilitate a Ministerului de Finanţe lucra cu Banca Greciei pentru a stabili cifre privind deficitul şi datoria ignorând studiile serviciilor de statistică”, a explicat un economist citat de FT.

  Niciun politician acuzat. Încă

  Criza europeană a erupt în 2009, după ce guvernul socialist a anunţat că deficitul bugetar era de 12,4% din PIB, de mai mult de două ori mai mare decât estimarea guvernului anterior, condus de partidul Noua Democraţie. După ce Elstat a fost înfiinţat, Eurostat a renunţat la avertismentele privind credibilitatea datelor statistice greceşti referitoare la finanţele publice. Datele revizuite oferite de Eurostat demonstrează că Grecia nu ar fi putut intra în zona euro în 2001 deoarece a avut deficitul bugetar prea mare.

  Până în prezent, nici socialiştii şi nici cei de la Noua Democraţie nu au acuzat vreun oficial pentru calcularea greşită a deficitului, notează The New York Times.

  Dar procurorii au cerut parlamentarilor să decidă dacă fostul premier socialist George Papandreou şi fostul ministru de finanţe George Papaconstantinou ar trebui cercetaţi pentru majorarea estimării privind deficitul bugetar. O comisie parlamentară a stabilit anul trecut că politicienii nu au făcut nimic greşit, dând vina în schimb, dar vag, pe “lipsa cunoştinţelor despre zona euro”.

  De atunci, Papaconstantinou, care l-a numit pe Georgiou la şefia Elstat în iunie 2010, a intrat în centrul unui scandal de evaziune fiscală, fiind acuzat că a înlăturat numele unor membri ai familiei sale de pe o listă cu peste 2.000 de greci cu conturi în Elveţia care ar fi putut fi folosite pentru a evita taxele.

  Corupţia, boală grea în Grecia. Simptomele din 2012

  8 martie – mai mulţi angajaţi ai principalului fond grecesc de pensii IKA au fost arestaţi sub suspiciunea de fraudă.

  Începutul lunii martie – doi angajaţi ai Ministerului Dezvoltării au fost arestaţi pentru că au cerut mită.

  11 aprilie – un fost ministru al apărării a fost arestat într-o anchetă de spălare de bani.

  19 septembrie – ministrul sănătăţii ia măsuri disciplinare contra oficialilor locali din insula Zakynthos pentru că a acordat sute de ajutoare pentru nevăzători unor persoane care văd.

  2 octombrie – liderul partidului socialist predă o listă, anterior crezută dispărută, cu aproximativ 2.000 de greci cu conturi în Elveţia – lista Lagarde.

  5 decembrie – Grecia figurează drept cel mai corupt stat din UE într-un raport al Trasparency International.

  24-25 decembrie – poliţia arestează cinci persoane sub suspiciunea că au fraudat agenţia naţională de turism.

  28 decembrie – procurorii spun că de pe lista Lagarde au fost înlăturate numele ministrului de finanţe anterior.

  Apreciază

  • arcaluigoe said

   Deci domnu Radu, daca acest text mai pare sub semnatura d-voastra si in alta parte decat aici, fara suparare, sau cu suparare nu conteaza, veti fi iremediabil abonat la spa/m pe (b)Arca lui Goe. Nu va veti putea plange ca va este incalcat dreptul la libera exprimare, avand unde va exprima la fel de artistic si la fel de eficient. Dupa cum v-am mai anuntat, pierzandu-mi timpul cu domnia voastra, redundanta off topic este un factor de scadere al libertatii de exprimare, un trend impotriva caruia Arca lui Goe militeaza inca de la inceputuri si pe care n-ar avea rost sa se prefaca-ca nu-l observa chiar la bord, pierzandu-se in chitzibusuri teologice. Clar?

   Apreciază

  • Maria said

   Apreciază

 8. Dl.Goe said

  Breaking news – Iarasi vesti triste. Ne-a parasit cel care a fost Radu Humor. In noaptea dintre 24 si 25 ianuarie 2013, comentatorul anonim Radu Humor, unul dintre cei mai activi in mica noastra comunitate, s-a sinucis cu o supradoza de librtate de exprimare. Un gând pios pentru sufletul sau bun. Sunt sigur ca o vreme ne va mai veghea din inaltul cerului, unde va continua sa activeze imperturbabil, nestingherit si ca spiritul såu va mai bântui o vreme cu vorbe de duh, prin alte spatii inaltate la cer (precum blogul lui LIS). S-a stins o lumina. Va propun sa pastram un moment, doua, de reculegere pentru cel plecat dintre noi. Sa-i fie tzarâna usoara. Iti multumim Radu Humor. In veci nu te vom uita.

  Apreciază

  • Stely said

   Deci s-a produs inevitabilul sfirsit al lui Radu Humor . Eu sunt prima care voi aprinde o luminare pentru acel mort -viu ,care a fost Radu Humor . Desigur , este posibil sa mai” bintuie „,dar nu din inaltul cerului ca un spirit, ci dintr-un mormant (precum blogul Lis) ca un strigoi.
   P.S. Pe Arca lui Goe va fi cu siguranta un om mai putin , care nu va mai „comenta „precum lupul la luna …
   pps. ce am scris pe „alt fir” a fost o anticipare ..Zau ! Cind am scris acolo nu citisem nimic din ce s-a scris aici …

   Apreciază

   • Dl.Goe said

    @Stely – Cred ca ar fi fost mult mai potrivit sa va fi recules pur si simplu. In liniste. Absenta oricarei reactii verbale din partea d-voastra ar fi fost o proba de adecvare, eficienta, efectivitate, vizavi de Moartea d-lui Radu Humor. Faptul ca v-ati grabit sa fiti prima (si probabil singura) care sa-i stricati pomana este de fapt un bocet. Un bocet vesel si tocmai de aceea trist. D-voastra sunteti vaduva raposatului. Putina decenta n-ar fi stricat. Zic si eu.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat: