(b)Arca lui goE

b-Log anonim, amator si ventrilog al celor fara de blog. Despre NIMIC

Romania schizofrenica (II) – Nimic nou

Posted by Arca lui Goe pe decembrie 11, 2012

Hermes are herpes,
Mercur are hemoroizi,
Romania are limbrci.

Foarte multi limbrici.

S-a constatat stiintific ca toxinele produse de limbrici declanseaza schizofrenia. Schizofrenia sociala este mult mai grava decat cea individuala. Multumita politicienilor romani, prin zbaterea lor necontenita, schizofrenia de care sufera Romania a devenit mai vizibila ca oricand. Politicienii sunt idioti, marginiti, obtuzi. E normal. Ei se ocupa exclusiv cu politica. Isi vad strict de interesele lor, de competentele lor, de lumea lor. De politica. Ei nu au aplecare, interese si competente in patologia sociala. Slavă specializarii in munca. Totusi este meritul lor notabil ca prin activitati specifice au reusit (iarasi) sa puna in circulatie, in corpului social, reactivii care vizibilizeaza simptomele pe baza carora se poate diagnostica cu precizie boala: schizofrenia. E o boala rusinoasa dar nu mai poate fi negata, tagaduita, ascunsa. O treime din celule sunt atinse de aceasta boala. Adica cel putin o treime. In absenta acestor celule infectate (infecte) virusurile politice n-ar avea nicio putere, niciun efect. Marul n-ar fi mar si crinul n-ar fi crin. Te doare marul pentru ca este mar si atomul pentru ca este atom? Nu. Sa le multumim asadar politicienilor care ne ajuta sa ne cunoastem tara, oamenii ei, viitorul. Fara nicio legatura cu constatarile de mai sus as relua mai jos un text compus la momentul zero al actualei crize de schizofrenie si anume imediat dupa caderea, prin motiune de cenzura, a Guvernului MRU. O mai fi de actualitate? N-o mai fi?

* * *

Experimentul

Stiu, multa lume a fost derutata de nominalizarea premierului facuta de Traian Basescu. S-a spus ca era cu spatele la zid sau ca are un plan de compromitere a lui Ponta, de spargere a USL. S-a spus ca a vrut sa salveze PDL, pe MRU, etc. As vrea sa vedeti mutarea de acum cateva zile si din alta perspectiva. As vrea sa o priviti ca un experiment. Dar nu unul simplu. Un experiment care poate avea consecinte dramatice pentru Romania sau poate demonstra ca tara s-a insanatosit.

Cred ca spre finalul celui de al doilea mandat Traian Basescu are nevoie de o validare a ceea ce s-a intamplat in ultimii 8 ani. Au fost niste schimbari in bine. Numai cei de rea credinta le neaga. Nu au fost schimbari usoare. Fortele conservatoare din societate nu au ramas pasive. I-ati vazut cu ochii vostri. S-au opus pe toate caile: in Parlament, in media, in spatiul public. A fost o lupta la vedere intre “trecut” si “viitor”.

Intrebarea care cred ca ne-a chinuit pe multi dintre noi in tot acest timp este: sunt aceste schimbari ireversibile? Unii au spus ca da, altii s-au indoit. Astea sunt doar pareri. Adevarul e ca nimeni nu stie daca schimbarile produse in ultimii ani in justitie, in sistemul de pensii, in sistemul bugetar, in educatie, pe piata fortei de munca, in asistenta sociala sunt schimbari reversibile. Unele au avut sustinere din partea romanilor, altele nu. Unele au fost mai degraba fortate. Pana la urma aceste schimbari in institutii si chiar comportamente s-au intamplat si unele au dat si primele rezultate, chiar si firave.

Ce ne garanteaza totusi ca nu vom reveni la momentul initial? Nimic. Pana la urma, fortele din sistem care s-au opus cu incapatanare schimbarii au avut niste vectori politici, care au actionat in consecinta. PSD si PNL s-au opus sistematic legii educatiei, legii salarizarii, legii asistentei sociale, modernizarii codurilor in justitie. O sa spuneti: da, asa e, dar opozitia era obligata sa se opuna pentru ca de asta e opozitie. Cu alte cuvinte, opozitia PNL si PSD era de fatada, era un joc politic. Si ei stiau ca modernizarea Romaniei e un proces indelungat care nu mai poate intarzia. Sunt intru totul de acord ca poate sa fi fost asta: un joc politic. Dar, hai, sa vedem daca chiar a fost.

Sa vedem daca se vor scoate camerele de luat vederi la supravegherea bacalaureatului, sa vedem daca vor impiedica aplicarea legii educatiei, daca vor modifica pana la urma codurile din justitie, daca vor face presiuni asupra procurorilor si judecatorilor pentru a obtine atitudini si decizii favorabile pentru ai lor, daca vor reveni la sistemul de prime si stimulente din sistemul bugetar, daca vor arunca in aer deficitul, daca vor modifica ultimul cod al muncii.

Daca o vor face si noi, romanii, tinem atat de mult la ele, atunci avem la indemana votul. De doua ori in sase luni. Daca vor sa revina la vechea Romanie si noua nu ne place, atunci n-avem decat sa ii spulberam la vot.
Daca nu o vor face, atunci inseamna ca sunt intr-adevar schimbari ireversibile si, deci, ce s-a intamplat in ultimii ani este in folosul Romaniei. Daca e asa, nu au decat sa guverneze ei tara.

Daca o vor face si vor castiga alegerile atunci, sa-mi fie iertat, dar inseamna ca Romania nu se poate schimba mai mult de atat. Si va trebui sa mai asteptam. Schimbarile impotriva vointei populare nu sunt durabile. Daca nu trebuia facut, atunci mai bine sa facem la loc cum era.

O sa imi spuneti ca Romania nu avea acum nevoie de experimente. Poate. Dar, repet, nici nu avem nevoie de schimbari pe care sistemul le refuza. Mai tarziu sau mai devreme ele vor fi oricum respinse.
O sa imi spuneti ca, oricum, votul depinde de alti factori: de cine organizeaza alegerile (adica ei), de manipularea prin mita electoral sau canale de presa. Va inselati. De asta a depins si in 2004 si in 2008 si in 2009. Si nu s-ar zice ca au castigat cei care au organizat alegerile sau au folosit influenta media. Iar mita electorala o folosesc toti. Si, ca sa fiu sincer, mi se pare ca presa care a sprijinit constant reformele a cam amortit in ultimele luni. Poate e timpul sa isi revina.

O sa imi spuneti ca vor fi suficient de ipocriti sa amane revenirea la vechea Romanie pana dupa alegeri. Adica se vor purta frumos, decent, ca niste adevarati reformisti pana se vor vedea cu sacii in caruta. Dupa care vor face ce e de facut sa distruga tot ce s-a construit in acesti ani. Sunteti naivi. Uitati-va la Voiculescu! Si mai sunt si altii ca el. Nici n-a fost inca investit guvernul Ponta si deja au iesit la scena deschisa sa proclame victoria “trecutului”. Intre a vorbi, insa, si a face e cale lunga.

Asadar, sa ii vedem. E un experiment care merita facut. Si nici riscurile nu sunt atat de mari. Pentru ca romanii au la dispozitie securea votului in aceste 6 luni de guvernare USL. Daca nu le place, sa o foloseasca. Daca le place, atunci trebuie sa intelegem cu totii ca traim in democratie. Si nimic durabil nu se poate construi fara democratie.

* * *

Si totusi amicul meu (al nostru cuscra) Mircea Cartarescu nu s-a inselat in privinta procentului de romani cu profil european. Ceva imi spune ca diferenta pana la cei 25-30% se regaseste la renumaratoare printre cei aproape 60% dintre cetatenii care nu au votat. Absenta acestora din cifrele oficiale (dar numai si numai a acestora si nu a altora) se datoreaza partidului (ARD Amatoria). In rest nu. Lamentarile si blamarile unora (si altora) la adresa politicienilor „de dreapta” ca n-au stiut sa ofere electoratului ce si-a dorit (vezi de ex. Copacul din Padure si/sau Tufisul de la Corabia), adica paine si circ (asa dupa cum au procedat castigatorii) sunt simple prostii, efecte colaterale remanente produse in minti fragile de catre desantata propaganda pro-USL. Ramam la parerea ca nu s-a intamplat decat ceea ce trebuia sa se intample spre exorcizare (si ca alta varianta ar fi fost o amanare inutila a necesarei clarificari a d-lui Lazarescu, in acord deplin cu teoriile d-lui Lazaroiu).

Intre timp, in paralel, distractia va continua si mai abitir. Suntem o tara trista plina de umor. Vin vremuri bune pentru cei care au simtul umorului.

Proverb – Apa trece, pietrele ramân:

MGCA

65 răspunsuri sa “Romania schizofrenica (II) – Nimic nou”

  1. Dl.Goe said

    Aergistal – Hippronul va intelege si te va purta la acea destinatie.

    * * *
    Pe cer stă o sămânţă rea.
    Să fie azi, sau mâine oare
    Când istovitele popoare
    În fine s-or îmbrăţişa?
    Şi tralala şi tralali
    Cei morţi au pică pe cei vii. – Cântec al lui Frehel

    Gérard Klein – Seniorii războiului

    Apreciază

    • stely said

      Dl Goe ,
      Acum suntem in masura sa spunem ca „experimentul ” a esuat . Romania nu s-a insanatosit ,ba, asa cum spuneti s-a imbolnavit de schizofrenie .O boala grava care a afectat judecata a peste 60%din romanii prezenti la vot .La asta s-a mai adaugat ,de parca nu ar fi fost indeajuns ,un alt procent , da,(„cuscre”), de cam 15-30% care a preferat sa stea acasa sau sa mearga la munte in loc sa voteze alaturi de cei care impartasesc (cred si eu) aceleasi optiuni pro „europene” . Dvs („cuscre „)ii faceti vinovati pe liderii ARD. .Din ce am vazut sunt destule lucruri de reprosat . Sunt de acord cu ce spunea amicul (nostru cuscre) .Mircea Cartarescu , precum ca MRU trebuia sa se inscrie in PD-L ,intrucit partidul dumnealui (FC) era nou si necunoscut ;ca Vasile Blaga a facut greseli peste greseli si n-a reusit mai mult de atit .Dar ,au existat destule ziare,reviste ,tv-uri pro occidentale, plus retelele de socializare care ii chemau la vot pe toti „pro europenii ” ,spunindu-le clar cine este raului cel mare si ce are de gind .Ce consecinte grave vor fi pentru tara,daca se va ajunge la alt referndum de demitere a Presedintelui tarii , precum si la ce scrie Sebastian Lazaroiu aici :

      „Sa vedem daca se vor scoate camerele de luat vederi la supravegherea bacalaureatului, sa vedem daca vor impiedica aplicarea legii educatiei, daca vor modifica pana la urma codurile din justitie, daca vor face presiuni asupra procurorilor si judecatorilor pentru a obtine atitudini si decizii favorabile pentru ai lor, daca vor reveni la sistemul de prime si stimulente din sistemul bugetar, daca vor arunca in aer deficitul, daca vor modifica ultimul cod al muncii.”

      Ei bine -desi toatea acestea s-au intimplat ,desi au existat consecinte destule cit sa-i sperie -tinerii nostri din multinationale ,viitorul de maine ,nu s-au sinchisit sa iasa la vot . N-au fost in stare se urneasca -unii din cauza lenei ,a iresponsabiltatii ,a dezinteresulu- pentru a opri monstruoasa coalitie antieuropeana ,antidemocratica sa ajunga la putere ..Ei trebuie sa stie ca au mai dat un brinci Romaniei ca sa ajunga in prapastie.
      Si tot ei vor fi primii care vor simti consecintele, de data asta mult mai mult si pe buzunarul lor. Atunci cind guvernul Ponta 2va majora progresiv impozitul pe salarii. Nu-mi va parea bine ,dar pe citiva i-am avertizat sa mearga la vot si nu la munte . Sper ca vor citi ce am scris aici… Am sa le amintesc ori de cite ori guvernul uselist va lua masuri care sa-i afecteze.

      Apreciază

      • INTJ said

        mda, iar „raul cel mai mare” … varianta cu „binele cel mai mic” e „doar s.f.”, nu?

        Apreciază

      • Dl.Goe said

        Sunteti amarnica la manie. Experimentul nu a esuat. Este in fapt un mare succes stiintific. S-ar fi putut considera ca experimentul a esuat daca ar fi condus la rezultate confuze, aberante sau neinteligibile si/sau care sa nu fi fost prevazute (anticipate) de catre teorie. Toate rezultatele se afla in marja de asteptare a teoriei „Lazaroiu”:

        Asadar, sa ii vedem. E un experiment care merita facut. Si nici riscurile nu sunt atat de mari. Pentru ca romanii au la dispozitie securea votului in aceste 6 luni de guvernare USL. Daca nu le place, sa o foloseasca. Daca le place, atunci trebuie sa intelegem cu totii ca traim in democratie. Si nimic durabil nu se poate construi fara democratie.”

        Cand un om alege un sarlatan pentru a-i trata copilul bolnav si-l respinge pe medic, dupa ce sarlatanul l-a prostit cu vrajeli, medicul nu poate si nici nu trebuie nici sa insiste sa aplice tratamentul cu forta si nici sa se apuce sa incerce sa-l vrajeasca pe parintele copilului bolnav cu „argumente” de aceeasi natura cu cele insirate de sarlatan, asa cum are rezulta ca recomandati d-voastra printre randuri. Altele sunt lucrurile pe care medicul trebuie sa le faca in timp ce sarlatanul il trateaza pe copilul bolnav de limbrici administrandu-i apa indulcita. Trebuie sa pregateasca tratamentul, medicatia, dozajul si sa gasesaca o modalitate clara, simpla, eficienta de a explica in ce consta boala, care este tratamentul, care sunt efectele secundare si de ce tratamentul sarlatanului este gresit sau chiar daunator (pliante, filme, prelegeri). De indata ce va remarca ca parintele copilului bolnav il scoate in pumni pe sarlatan din ograda sa, medicul trebuie sa fie deja gata cu cele mentionate mai sus, nu sa stea descurajat intr-un colt si inceapa atunci sa dea din colt in colt, abia cand omul il ia la bataie pe sarlatan (mult nu mai e).

        Apreciază

        • stely said

          Pai sigur ca asa trebuie : cine stabileste diagnosticul prescrie si tratamentul .:) Asadar ,punct si de la capat…

          Apreciază

        • Dl.Goe said

          Foarte cunoscutul scriitor roman Mihai Rogobete, candva o biata rebeliune minerala anonima, a avansat, mai in gluma, mai in bascalie (dansul fiind un fin umorist care-si strica orzul pe gastele certocrate, unde nimeni nu rade la glumele sale prea fine) ideea magistrala ca absenteismul la vot ar trebui sa se reflecte in numarul parlamentarilor. Propunerea este una revolutionara in materie de democratie. Adoptarea ei (pe care unii foarte smecheri s-ar grabi s-o declare fantezista) ar fi extrem de corecta, pragmatica si ar stimula direct si indirect ameliorarea calitatii clasei politice. Ar putea fi un exemplu pentru Democratia in lume. Sa presupunem ca respectandu-se vointa suverana a poporului s-ar accepta ca Parlamentul sa aiba maximum 300 de parlamentari. In cazul in care prezenta la urne ar fi (ca in cazul celor mai recente alegeri) de ex. de 44% atunci ar trebui admisi in parlament 132 de parlamentari (ultra-suficient) in acord democratic cu vointa populara. 44% dintre electori ii doresc pe cei votati, in configuratia rezultata prin numararea voturilor, iar ceilalti 56% nu doresc pe nimeni dintre cei care constituie oferta electorala a momentului. Nimic mai corect si mai democratic decat ca acest lucru sa se reflecte in structura si dimensiunea Parlamentului. Desigur insa ca o astfel de propunere corecta si democratica, ca orice propunere serioasa, nu poate fi luata in serios in Romania schizofrenica de azi, de ieri si dintotdeauana. Poporul o vrea pe secretara lui Liviu Dragnea (cine n-ar vrea-o). Tudoran a terminat cu Mihail Neamtu si-a trecut la ironizarea Elenei Udrea. Asadar cine sa mai stea sa se uite in gura foarte cunoscutului scriitor roman Mihai Rogobete, fost rebeliune minerala anonima. Vivat factorul uman. Vivat palgiatorul premier. (P.S. Vorbesc serios. Chiar m-am razgandit. Cred ca Traian Basescu ar trebui sa-l numeasca pe Victor Viorel Ponta in functia de premier. Altul mai bun in randul coalitiei castigatoare chiar nu exista). Traiasca si infloareasca scumpa noastra patrie, Republica Socialista Romania in frunte cu secretarul general al Partidului.

          Apreciază

  2. Radu Humor said

    De ce ar fi nevoie de camere de luat vederi la examene, dacă ai acolo, de când e lumea supraveghetori ?
    Poate e nevoie doar de comisionul încasat la achiziţionarea lor ?
    Cine ştie să facă un calcul simplu (exclus renal, biliar, etc 😉 ) să vadă cât câştigă unii ( cei care vând, dar mai ales cei care cumpără 🙄 ) şi cam cât plătim unor profesori supraveghetori, cărora, unde mai pui, că le şi dăm de lucru !
    Cât despre revenirea de unde nici n-am plecat, e o altă treabă , pe care nu putea să o aducă în discuţie decât unul căruia i-a intrat în cap că-i mare consilier ( că ministeriatul i-a ieşit mai repede decât se aştepta;) ) şi în fund, vreun cui de la salteaua ecologică pe care-şi întinde corpul la repausat şi serviciile la mezat !
    Aşadar, n-ai cum să te întorci de unde n-ai plecat, dar nu te poate nimeni opri să înghiţi/mănânci rahat,
    (până te ARDe la lingurică 😉 ) şi să-l stingi cu apă rece, până ce de dor (portocaliu) îţi trece !
    Cât despre Mircică, ăsta măcar şi-a vândut orbitor de bine pielea ( cu cărţile stă mai prost, deşi cineva încă-i mai citeşte cu acelaşi avânt levantul) încât s-ar părea că vor plăti alţii pentru cheltuielile făcute cu el, în încercarea de a se apropia de un premiu ce devine tot mai desuet din moment ce de el beneficiază la grămadă, alde Barosso, Rompuy, Băsescu, Merkel, Reding şi alţi băgaţi în priză europeni, pentru că îşi împart prada (Europa) în linişte !

    Apreciază

  3. Dl.Goe said

    Ma scuzati dar trebuie musai sa consemnez o perla gigant. O zicere a politologului Alina Mungiu Pipiddi. Monumentala (cu etaj):

    Cine se va lamenta ca a pierdut alegerile din cauza Antenei 3, sau a mea (n.b. a Alinei), sau a lui CTP, sau mai stiu eu cui nu merita dreptul la exprimare.” 😉 😯 🙄 😛 😯

    Super perla. Trei intr-una. Madam politolog e asa de tare ca ar putea oricand sa-l provoace pe Viorel Padina la o tranta in noroi la bustul gol. Pe teme de analism politic.

    Apreciază

  4. Maria said

    Apreciază

  5. Cetateanul turmentat said

    – Ce este mai rau: ignoranta sau dezinteresul?
    – Nu stiu si nici nu ma intereseaza!

    Apreciază

  6. Radu Humor said

    Apel către Li- Chelul
    10 decembrie 2012Doru Bușcu17 comentarii

    Ai dus USL-ul la 66%, deşi îl puteai duce şi la 90. N-or să-ţi facă statuie pentru asta, dar sînt gata să te împăieze. Nu le forţa mîna.
    Te-ai cocoţat sus, pe un catarg de care alţii au fost spînzuraţi. Ca să te dea jos, romånii au ieşit pe caniculă, pe ploaie, pe viscol şi pe ger. Ar fi ieşit şi dacă ar fi fost cutremur, inundaţii, holeră sau lăcuste. Nu-i ispiti iar.
    Ţara asta ţi-a dat multe. Ţi-a dat ocazia să torni la Securitate, să faci contrabandă, să intri în Partidul Comunist, să te îmbogăţeşti, tu şi familia ta, în anii beznei şi ai frigului. Ţi-a dat halatul de mătase, cusut cu aur, în care o să-ţi petreci bătrîneţile. N-o obliga să-ţi dea şi papucii.
    Ai fost de cinci ori ministru al drumurilor şi nu avem autostrăzi. Ai fost de cinci ori ministru al navelor şi nu mai avem flotă. Ai fost de două ori primar al Capitalei şi nu mai avem, pe strada Mihăileanu, o casă care aparţinea statului. Ai fost ales, dacă punem şi suspendările, de patru ori preşedinte. Şi, după cum se arată, nu avem preşedinte. Avem, în schimb, răbdare. Dar e pe terminate.
    Ura. Ai făcut din această interjecţie un substantiv public. Fereşte-te de verbele din ’89.
    Stai doi ani liniştit. Îţi plătim noi salariul, paza, mesele, transportul. Nu ne cere şi bacşiş.
    Ai furat mult şi ai lăsat urme peste tot. Ai folosit cînd mîna lui Căşuneanu, cînd conturile lui Popoviciu, cînd ştampila Primăriei sau pe a Biroului Electoral Central, cînd dosarele judecătorilor de la Curtea Constituţională, cînd reţeaua ofiţerească moştenită de la adversarii tăi. Amprentele tale sînt risipite pe case, pe terenuri, pe conturi şi pe mandate care nu ţi se cuvin, în loc să fie adunate la Poliţie. Mulţumeşte-i lui Dumnezeu că eşti liber, nu-l înjura că nu ţi-a găsit nimic despre Crin Antonescu.
    Ai minţit cum nimeni n-a mai minţit pînă la tine, i-ai jignit pe mulţi, ai obosit pe toată lumea. Eşti idiotul odihnit al petrecerii, care îi indispune pe toţi. Nebunul care strică cheful unei ţări. Serios, chiar nu mai vrem să bem nimic, nu insista.
    Ai modernizat nu statul, ci Securitatea. O să rămîi în cartea de istorie fotografiat din faţă şi din profil. Cu toate astea, nu e totul pierdut: ai putea fi uitat.
    Numeşte-l pe Ponta cum vrei tu, dar nu uita: înainte să te îmbeţi de Crăciun, numeşte-l premier. Se cheamă democraţie. E ca atunci cînd mai mulţi îţi zic că eşti beat, iar tu îi asculţi şi mergi la culcare.
    Şi, apropo: există un Dumnezeu al beţivilor, o mînă nevăzută care îi împiedică să cadă. Ai grijă, cu sărbătorile astea, s-ar putea ca Domnul să surzească de la pocnitori şi să nu te audă – în caz că te prăbuşeşti.

    Apreciază

    • Radu Humor said

      Li Chelul !
      Că tot se poartă chinezii la Nobel 😉
      Iar din cauza unuia de ăştia, de care nici n-a auzit Mircică-al nost’, a fost el văduvit de ceva gologani.
      Tocmai el, şi tocmai acum când a găsit nişte poziţii ideale de a presta(posta) la fundul prezidenţial 🙄
      Care fund e mult mai valoros de când s-a ales cu ceva firfirici din Nobelul pentru pace .
      Un fel de variantă mau nouă a jocului de demult :
      Pace, pace între două (sau mai multe 😉 ) dobitoace !

      Apreciază

    • INTJ said

      e plina istoria romanilor de conducatori iubiti si „iubiti” … da’ parca nu s-au inselat nici aia de ziceau, mai demult, una hirundo non facit ver. oare de aia ne ia mereu iarna pe nepregatite?

      Apreciază

  7. Radu Humor said

    Pe lângă găselniţa simpaticului Mihai Rogobete ( mult mai complicat de pus în practică)
    ceea ce urmează îmi pare foarte interesant :

    „Din punctul meu de vedere un sistem electoral corect asigura reprezentarea proportionala a votului exprimat de alegatori.

    Sistemul uninominal “pur si dur” altereaza grav reprezentarea proportionala si sub masca construirii unei majoritati “stabile” polarizeaza reprezentarea politica si asigura suprematia mastodontilor politici, blocand orice tentativa de reimprospatare a peisajului parlamentar.

    Eu sustin sistemul uninominal cu compensare pe liste. In mare acesta ar putea fi structurat astfel:

    1. Se stabileste numarul de deputati la 300.

    2. Se traseaza 150 de colegii electorale uninominale care vor fi alocate pe principiul cine obtine cele mai multe voturi castiga colegiul.

    3. Fiecare partid participa cu cate un candidat in fiecare colegiu astfel trasat si, separat, prezinta o lista de 150 de candidati la nivel national.

    4. Pe baza procentelor obtinute la nivel national se calculeaza pentru fiecare partid numarul de mandate cuvenit.

    5. Se completeaza mandatele obtinute de fiecare partid la nivelul colegiilor uninominale cu diferenta corespunzatoare prin alocarea de mandate candidatilor de pe lista nationala, in ordinea pozitionarii pe aceasta lista.

    Un exemplu de calcul:

    a) Partidul X obtine 60% din voturi la nivel national

    b) Pe baza acestui rezultat, partidului X i se cuvin 180 de mandate (300 x 60%)

    c) La nivelul colegiilor uninominale partidul X a obtinut majoritatea relativa (cele mai multe voturi) in 130 de colegii

    d) diferenta de 50 de mandate (180 cuvenite – 130 castigate) se aloca prin parcurgerea listei nationale de la numarul 1 in jos.

    e) in cazul in care pe lista nationala in “zona” eligibila se gaseste un candidat care deja a castigat un colegiu, se “sare” peste el si se parcurge descendent lista pana la completarea tuturor celor 50 de locuri si implicit a celor 180 de mandate cuvenite.

    Un astfel de sistem asigura reprezentativitatea proportionala si in acelasi timp determina partidele sa aiba candidati cat mai buni in fiecare colegiu. Deasemenea pe lista nationala pot fi promovati candidati competenti care poate sunt lipsiti de carisma electorala sau fara posibilitatea de a sustine o campanie electorala la nivel de colegiu uninominal.”

    Apreciază

  8. Radu Humor said

    Mi-a plăcut mult poezia şi am trimis-o şi altora. Acum sunt întrebat cine-i autorul 🙄
    Ce le spun dna Maria ?

    Nu-mi pune aripi! – am strigat
    spre îngerul ce mă ţinea
    când îmi vâra aripi cu sila
    şi-n umeri mi le îndesa.

    Nu vreau!
    Dar el, cu o răbdare
    pe care numai îngerii o au
    Nu mă lăsa, deşi din ele,
    Spuneam că nu ştiu cum să dau…

    N-auzi?? – strigam.
    Tocmai cu mine?
    Nu fi aşa ne-ndurător!
    Nu le strica, le pui zadarnic.
    Eu niciodata n-am să zbor!

    Eşti surd?? l-am zguduit lovindu-l.
    Dar el tot mai aprins lucra.
    Ştia că voi avea nevoie
    Ştia c-odata voi zbura!

    Apreciază

    • Dl.Goe said

      @Radu Humor – De mai multa vreme cautam prilejul sa stau de vorba cu d-ta. Esti de cam multa vreme prin zona si prin urmare ai ajuns sa treci cam neobservat, cam nebagat in seama. Te-am neglijat, recunosc, deci este si vina mea. Trebuie sa facem o evaluare a colaborarii noastre si sa vedem incotro mergem. Avand zilele trecute curiozitatea sa vad ce mai scrie oare Radu Humor pe (b)Arca lui Goe, mi-am invins lehamitea si m-am apuc sa citesc, prin sondaj, la intamplare unele dintre nepretioasele tale comentarii. Am avut o banuiala la mijloc si am extins cercetarea constatand cu surprindere ca majoritatea acestor mesaje fusesera postate si acceptate si in alte locatii din hyperspatiu. Iti atrag atentia ca acest lucru este intolerabil. Ti se tolereaza orice in numele libertatii de exprimare (…) dar iti atrag atentia ca redundanta nu se califica la categoria asta. Poti fi marlan, imbecil, activist, trepadus si sa practici in aceaste calitati nobila indeletnicire de misionar si propagandist dupa cum te taie capul, cu conditia sa nu abuzezi de Arca lui Goe in alte scopuri decat cele pentru care a fost creata. Iti atrag atentia ca daca mai aduci aici un singur text pe care l-ai postat si in alta parte (unde publicarea nu ti-a fost refuzata) sau daca re-postezi un text pe care l-ai postat pe Arca in alta parte, colaborarea noastra va inceta de indata. Te rog sa respecti, in cadrul dreptului la libera exprimare, principiul unicitatii. Este ultimul avertisment pe care ti-l acord. Restul depinde strict de d-ta.

      Apreciază

      • d'Artagnan said

        – Dictaturăăăă!!! strigă Radu Humor în virtual…oameni buni, priviţi, se încalcă dreptul la libera exprimare! Pentru ce au murit oameni la Revoluţie? Pen’ ce?
        Humorişti din toate virtualele, uniţi-vă! Acum, când USLul are doar 60%, ni se bagă pumnul în gură! E mâna lui Băsescu!

        Dar nu asta vroiam să spun. Dle Goe, păi aţi ajuns la concluzia mea, că Băsescu trebuie să dea poporului ce doreşte? Pe Ponta?
        Cum ziceam, asta e: poporul a dat, poporul o va lua, fie poporul nostru lăudat!

        Apreciază

        • Dl.Goe said

          @D’Artagnan – Da, am ajuns, pe ocolite, la concluzia, ca Basescu ar trebui sa-l livreze pe Ponta (Pohta ce-a pohtit Dan Voiculescu) guvernului pentru anul care vine. Oricum altul mai bun PSD-ul nu are. Si nici altul care sa ilustreze mai bine ce va sa zica USL-ul la noi si in lume nu cred sa se afle. Singura pierdere este de natura pur metafizica si istorica. Peste o vreme oarecare, gestul lui Traian Basescu de a-l fi inclus pe Victor Viorel Ponta in galeria Petre Roman, Adrian Nastase, Mircea Geoana, Crin Antonescu, cu un moment mai devreme ar fi avut o semnificatie istorica substantiala. Dar la urma urmei, Traian Basescu (un presedinte al trecutului) este si asa in postura de a actiona in viitor, un viitor relativ, fiind fortat sa ia masuri in prezentul cel mai actual al Romaniei.

          Apreciază

    • Maria said

      Radu tu nu ai auzit de Google sau esti timid?

      Apreciază

      • Radu Humor said

        Mda ! Am să-i trimit şi eu la Google pe cei care m-au întrebat.
        Reuşind să le fac praf sentimentele trăite la citirea frumoaselor gânduri/rânduri …
        Profitând de ocazie o să-i rog să-l caute peste tot pe google ăsta, până află şi de unde vine aia cu :
        Unii care aruncă mărgăritare în troaca porcilor..
        Sau cam aşa ceva.
        Cu toată timiditatea ,

        Apreciază

    • CMM said

      @Radu Humor
      http://www.poezie.ro/index.php/poetry/13946599/Aripile

      Apreciază

  9. Mitzaa Biciclista said

    Poate că n-ar strica să vă mai destindeţi, domnilor.

    Apreciază

    • d'Artagnan said

      Dar eu sunt foooaaarte destins!! 🙂
      P.S. Probabil nu vă referiţi la mine!

      Apreciază

    • Dl.Goe said

      @Mitzaa Biciclista – Si eu sunt… sunt relaxat, destins, bine dispus… Dar spre deosebire de D’Artagnan n-as refuza un supliment de destindere. Aveti vreo propunere serioasa?

      Apreciază

      • Mitzaa Biciclista said

        Bineînţeles! 😀
        http://fanteziiobor.wordpress.com/2012/12/13/tertipurile-domnului/

        Apreciază

      • Mitzaa Biciclista said

        „Tanti”, din câte ştiu eu, era o formă de apelare a unei persoane faţă de care sentimentul de respect era aproape filial. Ca şi „Nene”.
        Dacă azi alţii cred altceva, e doar problema lor. Dar nu mă miră. Am mai văzut şi cazuri mai rele. Noi să fim sănătoşi(ca să vezi cât de egoistă pot fi şi cât de indiferentă devin atunci când vorbim despre ignoranţa unora).
        Cât despre domnul care doreşte să desluşească o definiţie ce să zic? Io crez că m’nealui acu’ are o grijă mult mai mare. Ş-anume aia că s-a lipit cu mare încredere de o alianţă ce a dispărut precum măgarul în ceaţă cu o viteză mult mai mare decât a apărut precum cămila din furtuna de nisip.
        Vai ce rea pot fi! Rea, rea, de tot.
        Iartă-mă monseur Goe, dar nu mă poci abţine. Şi mă jur pe cruce că nu are nicio legătură cu politichia. E amuz de pamplezir.

        Apreciază

        • Dl.Goe said

          Tanti si eu te ador si tot fara legatura cu politichia. Grija celui lipt n-as duce-o ci a celor infiltrati. Nu insist pentru ca mă poci abţine.

          Apreciază

        • Mitzaa Biciclista said

          Vezi? De aia ne înţelegem noi. Una că ai priceput repede că nu-ţi împărtăşesc vederile politice, dar nu m-ai gonit, ba din contră, m-ai încurajat să comentez, chit că de cele mai multe ori am fost offtopic şi nici nu m-ai considerat vreo şpioancă caghebistă. Şi a doua că eşti de acord ca femeia să nu se abţină pe când bărbatul ba.

          Apreciază

        • Dl.Goe said

          Eee, sa nu generalizam in legatura cu abstinenta… Viecare caz trebuie tratat in parte… Si apoi la ce i-ar volosi unei vemei sa nu se abitina daca, he-he, terorista viind, nu gaseste nicio fictima din partidul din o pozitie, care sa nu se abtina de la vot macar pentru cateva tururi de scrutin?

          P.S. Intrucat Arca lui Goe este un b-Log anonim, amator si fentrilog al celor vårå de blog, despre NIMIC, nu fåd cum anume ar putea cineva sa reuseasca pervormanta sa vie ovvtopic. Aici toti suntem ovvtopic cand ne uitam din avarå si toti suntem ontopic cand prifim dinauntru. Pista sa vie ca biciclisti se aduna.

          Apreciază

        • Mitzaa Biciclista said

          Păi și io tot la vot mă refeream, adică la abținerea de dupe băgarea biletului în urnă. Căh unei vemei îi place să țipe a scandal, dar se abține de rușine, pe când un bărbat frea să termine repede cu votarea :D, dar ar putea să se mai abțină :)))
          (Pff, că nu știu să scriu aplecat =)) )

          Apreciază

        • stely said

          @MitzaaBiciclista ,
          Inteleg ,din ce ati scris aici…

          „Io crez că m’nealui acu’ are o grijă mult mai mare. Ş-anume aia că s-a lipit cu mare încredere de o alianţă ce a dispărut precum măgarul în ceaţă cu o viteză mult mai mare decât a apărut precum cămila din furtuna de nisip.”

          Ca, Alex Stefanescu nu ar fi avut nici o grija daca ar fi ar candidat pentru USL,chiar si contra convingerilor sale .
          Ca „m’nealui ” trebuia sa mearga cu partidul (alianta) cea mai mare si cea mai tare ,cit sa doarma linistit in parlament ,alaturi de Dan Voiculescu ,Ion Stan ,Laslo Borbely, Liviu Dragnea si alti citiva puscaribili , care au stiut mult mai bine in ce alianta trebuie sa-si „bage bani „. Decit sa-i dea avocatilor nu mai bine sa mituiasca citeva mii de votanti cu o punga de malai ,ulei sau faina ? Sau si mai bine, sa promita bugetarilor lefuri mai mari ,tichete de masa si cadouri, chiar daca ar sti ca nu sunt bani prevazuti in buget ?
          Dumneavoastra sunteti acum linistita ,far’de grija ?

          Apreciază

        • Dl.Goe said

          @Stelly – Mitzaa Biciclista are dreptate. Ea nu a spus ceea ce-i atribuiti d-voastra. Dansa a zis doar ca e bixexuatå-lå si ca-n aceasta calitate ii place de Gigi Becali si de secretara lui Dragnea, N-a zis ca i-ar placea orgiile cu puscariasi. In raport cu acestia este numai voyeurista. Nu mai exagerati si d-voastra acuma.

          Apreciază

        • stely said

          @Dl Goe ,multumesc pentru disponibilitatea de a ma scoate din” confuzia maxima” in care m-am aflat . Marturisesc ca n-am prea inteles raspunsul cam intzepat al Mitzei a bicicliste . Eu i-am dat toate detaliile necesare unui raspuns clar si „on topic „.As fi preferat sa-mi raspunda tot in „trei „cuvinte :”Ai inteles gresit ,madam” . Daca mi-ar fi raspuns asa, mai mult ca sigur ca am fi gasit ,noi, doua „madame „civilizate o cale de intelegere .
          Dar ,desigur ca acum nu mai este cazul. Cred totusi ca @Mitzaa Biciclista ,prin raspunsul sau „intzepat „,a vrut sa ma intimideze.
          P.S. Observ ca ati inceput deja sa pregatiti medicatia … Un dozaj de umor,dupa caz …

          Apreciază

  10. Radu Humor said

    Băi ..destinsule, uite că nu numai eu am păreri asemînătoare !
    Acu ai să zici că Herjeu nu se pune, că-l cheamă tot Radu 😉

    Adevărul meu despre România
    01 dec 2012, 17:57 | Radu Herjeu | RTV.net

    http://www.rtv.net/adevarul-meu-despre-romania_55914.html

    Am fost întrebat de câţiva conaţionali care şi-au căutat împlinirea pe alte meleaguri, ce înseamnă România pentru mine. Nu mi-a fost uşor să le răspund. Dar am făcut-o, chiar dacă, cel mai probabil, nu era răspunsul pe care-l aşteptau. Pentru că, pentru mine, încă există o diferenţă între realitatea românească şi ceea ce eu consider a fi adevărul românesc. Diferenţa asta mă doare dar mă face să nu plec, încă, ochii, când trec pe lângă un drapel.

    România arată tristă şi fatalmente resemnată. Oamenii ei merg cu capetele în jos, au uitat ce înseamnă comunitate, solidaritate, împreună. Fiecare pentru el. Să-ţi îndulcesc imaginea ei? Pentru asta ar trebui să-ţi vorbesc despre lucruri care n-au de-a face cu buletinele de ştiri: depre Trei Ierarhi de la Iaşi, despre Peleş, despre Cheile Bicazului, despre oamenii de la ţară, sufletişti şi deschişi, despre orăşelele mici de provincie, curate şi cu muşcate la ferestre, dar îmbătrânite şi uşor uimite de supravieţuirea lor, despre cei puţini care încearcă să facă mai mult pentru ei şi pentru ceilalţi… Aş putea încerca să-ţi vorbesc despre autenticul românesc… Imediat după revoluţie credeam că-l simt, că-l cunosc. Acum simt doar miros de fast food, fast culture, fast life…

    Ca popor, nu mai avem demnitate. Ne-am pierdut-o, stând umili în genunchi în faţa celor care ne puteau arunca câte un os. Nu mai avem cultură. Am schimbat-o pe piaţa liberă pentru nişte telenovele. Nu mai avem bun simţ. L-au amanetat politicienii noştri pentru a-şi putea construi palate şi a cumpăra maşini odraslelor lor şi dregătorii amantelor. Nu mai avem cinste. Am descoperit că doar escrocii au de toate şi li se deschid uşile. Nu mai avem idealuri. Singurele noastre preocupări sunt cum să-i fraierim pe cei din jurul nostru, cum să profităm de ei şi cum să fim primii când se deschide prăvălia cu recompense. Nu mai avem nici lideri. I-au asasinat în cărţile de istorie şi le-au luat locul în campanii electorale epigoni penibili în lipsa lor de carte, de idealuri, de valori, dar de-o rapacitate sălbatică. Nu mai avem bani. Ne-am vândut pe nimic celor care ofereau comisioane mai mari. Nu mai avem umor. L-am înlocuit cu glume grosolane şi spectacole vulgare. Nu-l mai avem nici pe Caragiale, devenit desuet şi depăşit de vremuri. S-a pierdut scrisoarea undeva între guvern, parlament şi preşedinţie. Nu mai avem nici curaj. Curajul să ne uităm în oglindă, unde nu-i mai poţi zări pe urmaşii celor care au luptat alături de Ştefan cel Mare, Mircea cel Bătrân, Vlad Ţepeş, Mihai Viteazul, Constantin Brâncoveanu pentru o ţară care să nu ajungă ce e astăzi.

    Iar adevărul meu românesc… Credinţa că neamul meu nu înseamnă o mână de parveniţi slinoşi, smălţuiţi cu ţoale, maşini sau gadgeturi scumpe, că nu e doar o bucată de plastilină în mâinile unor profitori fără scrupule, buni de gură şi meşteri la minciună, că neamul meu îşi merită locul în istorie şi-n momentele de mare glorie, cu care puţine popoare se pot lăuda, că va reuşi, într-un final, să evolueze spre o naţiune civilizată, dar fără să copieze simulacrul ei de la alţii.

    Pentru că eu cred că românii au strâns multă zgură în supravieţuirea lor de-a lungul timpurilor.. Nu de ieri, de-alaltăieri. În nici un caz doar de la comunişti. Zgura acelor zile netrăite ca neam, zgura acelor clipe de trădare, de lacrimi, de frică, de blazare. S-a tot acumulat şi-a-nceput să ucidă în noi ce avem mai frumos. Ne stingem ca neam aşa cum se stinge o plantă peste care cineva a deşertat un sac cu cenuşă. Din când în când, scoate capul la suprafaţă şi se miră ce frumos e soarele. Şi se lasă iar acoperită. Un astfel de moment a fost revoluţia din 89. Aşa cum a fost şi Marea Unire. Şi Unirea lui Cuza. Clipe de graţie ale unui popor care, mai apoi, a părut primul uimit de ele. Din păcate, după 89, cei ce ne-aşează cenuşa-n cap, ne spun că aşa trebuie. Că o naţiune minoră ca a noastră poate supravieţui doar dacă devine o imensă masă de consumatori. Oameni care muncesc de dimineaţa până seara ca să aibă ce cheltui. Pentru ca, mai apoi, s-o ia de la capăt. Un fel de „circ şi pâine“ naţional. Mass media şi-a asumat serios rolul de circar. Şi tot ea a devenit ideologul noii lumi. Ea ne-nvaţă că doar banii sunt importanţi pentru că doar ei ne pot aduce satisfacerea nevoilor de bază. Şi că doar acestea ne trebuie, fiind cele mai puţin legate de asumarea vreunei responsabilităţi.

    Marile civilizaţii n-au fost date de numărul banilor, ci de cel al oamenilor de valoare care au reuşit să imprime naţiei lor, la un anumit moment, un traiect ascendent. Acei oameni care au reuşit să scoată la iveală ce are mai bun un popor. Ei bine, ei lipsesc acum României. Nu mai avem elite intelectuale. Ci doar vedete din televiziune, politică, muzică, sport, afaceri. Şi infinit mai puţine modele.

    PS. Cineva pe facebook le urează “La mulţi ani!” acelor români pentru care 1 Decembrie mai înseamnă ceva. Eu mă nunăr printre ei. Dintr-un motiv care s-ar putea să vi se pară ciudat… Nu din iubire, naţionalism sau mândrie patriotică… Ci pentru că am senzaţia că această zi a rămas printre extrem de puţinele lucruri care încă mai reuşeşte să unească românii, o parte dintre ei, ca un fir subţire de aţă, invizibil în majoritatea timpului. E simbolul nu a ceea ce a fost ci a ceea ce mă iluzionez eu că mai există, chiar dacă dureros de fragmentat, în fiecare din cei născuţi aici.

    http://www.RaduHerjeu.ro

    Apreciază

    • Radu Humor said

      Acu văd că sunteţi doi…destinşi !
      Unul chiar relaxat şi bine dispus 😉
      Poate de aceea am pus două articole, care mai de care mai excelent şi de actualitate …..

      Apreciază

  11. Radu Humor said

    Sau….

    Lidia Mitchievici | RTV.net

    http://www.rtv.net/basescu-comp-au-pavat-drumul-catre-fmi_52191.html

    Astazi se implineste termenul scadent pentru una dintre ratele, pe care Romania trebuie sa le plateasca Fondului Monetar International. Urmeaza sa restituim 655 milioane de euro, din suma de 12 miliarde de euro, primita de la Fond, inca de pe vremea regimului Boc.

    Evident, respectand proportiile, putem compara gestul FMI drept un act de camatarie. Sistemul camatarilor din Romania era unul destul de simplu. Explic pe scurt, modul de operare, la timpul trecut, fiindca, teoretic, inca de anul trecut a intrat in vigoare legea camatariei.

    A devenit proverbial exemplul dat de Soric, fostul sef al Politiei Neamt cand, intr-o conferinta de presa s-a intrebat retoric: “De ce e atat de interlop Mararu (camatar, Gheorghe Mararu-n.n)? Pentru ca dadea bani la oameni si le lua camata?Cati nu dau bani? Sunt procurori care dau bani”. Atunci nu fusese promulgata legea care interzice camataria si, de aceea, politistul se considera indreptatit sa vorbeasca asa.

    Revenind, camatarii operau pe termen scurt. Spre exemplu, cineva(poate somat de banca) avea nevoie stringenta de 2.000 de euro.

    Camatarii ii spuneau sa ii dea inapoi intr-o luna, dar in suma dubla. Omul nu avea de unde sa-i faca rost, intr-un timp atat de scurt, asa ca, din ziua fixata pentru restituire, incepeau sa curga penalitatile. In final, 2.000 de euro se transformau in 100.000 de euro, astfel ca, amenintat si santajat bietul om ajungea sa-si puna casa la bataie.

    Comisarii europeni ne-au acordat miliarde de euro, cu titlu de imprumut, iar, in schimb, vor dobanzi destul de mari. Spre exemplu, datoria Romaniei pentru o singura transa de 12 miliarde de euro, se ridica, cu dobanda cu tot, la vreo 18 miliarde.

    In 2009, Traian Basescu & Comp erau foarte incantati cand au initiat imprumuturile pentru tara. Si acum sunt la fel fericiti, fiindca altii trebuie sa le dea inapoi. In ceea ce priveste destinatia banilor incasati de la FMI, analistii financiari reclama o totala lipsa de transparenta.

    Nimeni nu stie pe ce drumuri au apucat-o si multi se intreaba de ce, cand se iau bani din fonduri europene, se fac verificari la sange, iar cand vin de la FMI, se pastreaza tacere mormantala.

    Explicatia oferita natiunii a fost ca transele au mers catre pensii si salarii. Dar nu este aceasta o anomalie? Cum a fost posibil ca o tara sa intre in faliment?S-a explicat ca numarul pensionarilor a devenit mai mare decat al populatiei active a tarii. Asta sa fi fost motivul?

    Unul dintre raspunsuri l-am putea gasi printre comunicatele trimise de Parchete. Sunt descrise actiuni in forta ale procurorilor, care te infricoseaza atunci cand se anunta “destructurarea unui grup infractional organizat”.

    Mafiotii sunt scosi in papuci din vile luxoase, anchetatorii cauta banii sub saltele (cine-i prost sa-i tina in casa?), imaginile sunt terifiante, lacrimi, catuse, dubele politiei. Imaginile sunt completate de texte, in final se ajunge la pagube, la sume provenite din evaziune fiscala, la cat de mult a fost pagubit bugetul statului.

    Care buget? Al statului. Cine-i statul? Sunt institutiile populate, de cativa ani buni, de oameni numiti in functii pe criterii politice. In niciun caz pe criterii ( termenul a devenit atat de tocit) profesionale. Prejudiciile aduse bugetului de stat sunt uriase.

    Si atunci nu poti sa nu te intrebi. Nu cumva palmarea banilor de catre vamesi si nasi de tren au deschis drumul Romaniei sa ceara (cerseasca?) la FMI noi si noi transe de bani?

    Nu toate potlogariile facute de ANAF-ul condus de Blejnar si de “disparutul” sau consilier au facut ca tara sa ajunga la mana FMI? Este inexplicabil cum seful celor care trebuiau sa stranga (la figurat vorbind)cu usa firmele rau platnice, tocmai el, cocolosea un sistem mafiot.

    Nu faptele bancherilor si ale directorilor de inalte institutii de a imbogati niste interlopi cu economiile oamenilor si cu bani furati de la stat au pavat drumul Romaniei spre comisarii europeni?

    Situatia de la Oltchim a fost radiografiata complet, prima data de postul nostru de televiziune, cand au fost prezentate firmele capusa care au bagat combinatul in datorii de sute de milioane de euro.

    Asistam neputinciosi la opera baietilor destepti, spuneti-le cum vreti, capusarilor, fostilor securisti, care au falimentat tara. Grupuri politice, cu interese economice, nascatoare de miliardari de carton. Mai are rost sa ne intrebam unde s-au dus banii pentru salarii si pensii?

    Oare Justitia reclamata la Bruxelles pe motiv ca este pe cale sa-si pierde independenta a incercat sa afle prin ce conturi din strainatate au ajuns banii obtinuti din contractele cu statul? Oare nu se numeste demagogie cand te plangi comisarilor europeni ca ai ramas fara bani de pensii si salarii?

    Te poti apara, cand esti conducator, spunand ca nu ai stiut nimic sau ca nu ai avut parghiile necesare ca sa intervii. Totusi, indiferent de ce explicatii gasesti, se poate deduce ca ai tolerat acest sistem mafiot corupt. Ai stiut cu precizie de matematician si nu ai facut nimic.

    La 6 mai, 2010, inainte de a anunta masurile de austeritate, presedintele a incercat sa fie plastic: “Statul este un om foarte gras, cocotat in spatele unuia slab si subtirel, care este economia”.

    In loc de stat, ar fi trebuit sa intelegem sistemul clientelar al partidului sau de suflet, iar in loc de unul slab si subtirel, oamenii bolnavi si saraci ai Romaniei. “Omul gras” ne-a aruncat in bratele FMI.

    Dupa ce a multumit vizitatorilor pe Facebook, pentru felicitarile primite de ziua de nastere, presedintele a promis ca pregateste ceva. Iar “Sa traim bine”?In cati ani se mai pot recupera pagubele facute de echipa Traian Basescu &Comp?

    Apreciază

    • anonim pe arca said

      Un bărbat e adus în fața judecătorului pentru că și-a omorât colegul de birou.
      -Fapta dumneavoastră e sub orice critică. Dacă sperați șă nu fiți condamnat pe viață, trebuie să expuneți tribunalului un motiv foarte serios, din care să reiasă că era o chestiune de viață și de moarte, ori el, ori dvs.
      -Domnule judecător, colegul meu era așa de prost, încât nu am putut să mă controlez și a trebuit să îl arunc de la balcon.
      -Declarația dumneavoastră este de o obrăznicie nemaiauzită și nu vă ajută deloc.
      – Păi să vă povestesc. Biroul nostru este într-un bloc, la etajul X, și la parter locuiește o familie de pitici. Părinții au 1 metru și copiii lor, deși la pubertate, sînt abia cât jumătate din părinții lor. În ziua cu pricina, i-am spus colegului meu:
      – E teribil să fii pitic. Săracii vecini de la parter, toți sînt așa de mici!
      – Da, răspunde el, sînt o adevărată specie de pirinei.
      – Pigmei ai vrut să spui!
      – Nu, pigmei e ceea ce are omul în piele și de la care se alege cu pistrui.
      – Aia se numește pigment.
      – Mă lași? Pigment e chestia aia pe care scriau vechii romani.
      – Ăla se numește pergament.
      – Cum poți, dragă colega, să fii așa de incult? Pergament e când un scriitor publică o parte din ce a scris.

      – Domnule judecător, va închipuiți că mi-am înghițit cuvântul „fragment“ ca să nu mai continui discuția asta aberantă. M-am așezat la birou și am luat un ziar să-l răsfoiesc. Nici nu m-am așezat bine că apare colegul lângă mine cu o carte în mână și îmi spune:
      – Uite, colega, asta e ceea ce scrie un scriitor și se numește carte, dacă nu aveai idee ce e aia.
      Și mai departe citește titlul: „Veranda de la Pompadur“.
      Iau cartea în mână și îi spun:
      -Colega, asta e o carte în limba franceză, Marchiza de Pompadour, nu trebuie să interpretezi numele în română.
      – Asta e bună, îmi dai tu lecții de franceză, mie, care am făcut meditații cu un vector de la facultate!!
      – Ăla nu se numește vector, se numește lector.
      – Ești prost, Lector a fost un erou grec din antichitate.
      – Ăla a fost Hector și era troian.
      – Hector e o unitate de măsură a suprafaței, blegule.
      – Ăla e hectar.
      – Mă uimești cu incultura ta! Hectar e o băutură a zeilor.
      – Ăla se numește nectar spun eu oftând din adâncul sufletului.
      – Habar nu ai, eu știu sigur că era și o melodie pe tema asta pe care o cântau două fete în duo.
      – Nu se spune duo, se spune duet.
      – Mă scoți din sărite, cum dracu’ de ești așa de încuiat? Duet e când doi bărbați se bat cu săbiile.
      – Ăla se numește duel.
      – Pe dracu’, duel e gaura aia neagră din munte, de unde apare trenul.

      – Domnule judecător, aveam „tunel“ pe limbă, dar am simțit că mi se face negru în fața ochilor și nu m-am mai putut stăpâni și l-am aruncat pe geam.
      Liniște în sală… Judecătorul ia ciocănelul de pe masă, lovește cu el puternic și spune:
      – Ești liber, a fost un caz clar de legitimă apărare. Eu îl aruncam deja de la Hector!

      Apreciază

      • Dl.Goe said

        Foarte dragut exemplu de soliton. Si foarte bine plasat in context. 😉 Totusi despre erudita victima se poate spune ca avea o cultura vasta (usor decalata, dar totusi era mereu in tema) si ca era si consistenta si coerenta in predictibilitatea ei. Nu ca contextul (care desi e predictibil nu e coerent). 😉 Cred ca moartea sa poate trece drept o sinucidere innascuta.

        Apreciază

        • Radu Humor said

          Am avut şi eu o mică dispută, cu un amic, care citind ce am scris mai sus despre cei doi,
          îmi spunea că în loc de „distinşi”, am scris „destinşi” !
          Oricât m-am străduit eu să-i explic că nu e cazul, în ce-i priveşte pe cei doi ( mai ales că tipul mi-a demonstrat că are proprietatea termenilor în cauză ) n-am reuşit să-l fac să înţeleagă.
          E drept că , cu toată strădania mea, n-a putut să înţeleagă nici el de ce n-ai voie să pui şi în altă parte un text pe care l-ai pus pe blogul lui, sau invers, mai ales dacă dincolo ( nu-s aceiaşi vizitatori), textul apare însoţit de veşnica, uneori, aşteptare ( ca şi pe aici uneori ).
          În fine, cum geamurile erau nu numai mai la distanţă, oricum mai mare decâ cea de la geam până jos în curtea casei, dar şi îngheţate ( până le deschideam, probabil îmi treceau nervii ), de data asta (el) a scăpat….

          Apreciază

      • CMM said

        http://www.scholarpedia.org/article/Soliton

        Apreciază

  12. CMM said

    CADOU DE CRĂCIUN, PENTRU VIEȚUITOARELE LIBERE COMME IL FAUT, DE LA UN UMIL TROLL

    http://www.romlit.ro/scriitori_arestai_1944-1964

    (Mulțumesc, d-le Alex Ștefănescu!)

    Apreciază

    • Dl.Goe said

      @CMM – Nu stiu ce motive veti fi avut sa va grabiti asa de tare cu cadourile de Craciun dar pot presupune ca nu-i un gest intamplator. Poate ati avut in vedere iminentul Sfarsit al Lumii si ati vrut sa-l pacaliti aruncand din vreme o ancora spre Craciun. Sau poate ca este o noua promisiune discreta de retragere din activitatea competitionala de pe (b)Arca lui Goe, sugerata aluziv, in acest mesaj tandru de adio si un praz verde, punctat de un cadou anticipat, pur ca sufletul d-voastra. Cine stie. Ce as vrea sa subliniez este ca fizionomia va ajuta foarte tare in aceasta postura de Tanti Gerilå Craciun (tunsoarea, rumeneala din obraji, aerul blajin). Cred ca ati putea oricand sa participati cu succes la un concurs de Mos Craciun in travesti, la carnavalul speciilor de pe (b)Arca lui Goe. Va multumesc inca o data pentru sensibilul cadou: fluviala d-voastra prestatie pe (b)Arca lui Goe. La anul si la multi ani. Cu drag al dv. dl.Goe.

      Apreciază

  13. CMM said

    @MARIA, ORICINE AR FI, UN CADOU DE SĂRBĂTORI, DE LA ACELAȘI UMIL TROLL

    http://deepundergroundpoetry.com/poems/58127-androgynous-angel/

    Apreciază

  14. arcaluigoe said

    Lumeeeee, lumeeee, vino-n pripa, sa vezi ce n-ai vazut, drama femeii cu barba. Circul de stat Globus prezinta in premiera, un numar fabulos. Lumeee, lumee si pooooopor, nu ratati. Numai si numai in arena circului de pe puntea (b)Arcei lui Goe, puteti vedea un spectacol de gala, ultimul inainte de plecarea in turnelul final al Potopului Lumii, cu un numar senzational: duet cu porci de Guine(e)a (-Bissau). In premiera mondiala purceii de Guineea Bissau CMM si Radu Humor, travestiti in hermine imaculate, se scarpina reciproc pe spate si se cauta de paduchi pe burta. Sunt blajini, lacaramosi, timizi, tandri, si infintit intristati de rautatea lumii, care-i necajeste râvnindu-le blanutele si puritate. Cu infinita bunatate, intr-un ultim gest, ei porcii de Guineea, ii iarta pe agresori, oferindu-li-se ca ofranda. Lumeee, lumee si pooooppr nu rata… scena finala a imbratisarii si sarutului frantuzesc intr-un numar de circ senzational, cu porci.

    Pacat ca nu-i si Abalaru aici sa va vada. Sunt sigur ca s-ar emotiona pana la lacrimi si ar vibra pana la cer, integrandu-se astfel spectacolului lumii.

    P.S. Mitzaa Biciclista, am impresia ca l-ati ratat pe Radu Humor. I-ati facut la un moment dat, o (singura) data, curte teribila, dar cu o floare nu se face primavara si iata ca rivala d-voastra CMM l-a adjudecat, folosind o strategie mai invaluitoare, de tip paianjen. Acuma n-ar trebui sa suferiti prea tare pentru ca pe (b)Arca lui Goe (spre deosebire de a lui Noe) sunt admise nu numai perechi de pasageri ci si orice fel de alte Uniuni Liberale precum si candidati intependenti ori doamne singure ude mereu. Libertatea de expresie si de impresie incurajeaza orice fel de concubinaj. Daca va intereseaza un menaj a trois alaturi de cele doua hermine orfeline (caci dl.AVP, timid fiind, baiat de la tara de…, va refuza sa intre in combinatie) puteti incerca. Sunt sigur ca Radu Humor v-ar primi bine (la cat de singur e), iar cu CMM va trebui sa luptati trântå dreapta in care sunteti favorita. Stiu ca nu va temeti de trântå. Dar… daca preferati un destin individual sau deloc, desigur ca libertatea de facto de pe (b)Arca lui Goe, nu va va pune nicio piedica.

    Lume, lume…

    Apreciază

  15. Dl.Goe said

    I-atata verde fluvial in jur, si brotacel si prazuliu, in comentarii…

    …si presarat din loc in loc de cate-o floricica portocalie de råduc, incat ma-ntreb in sine-mi, oare vine primavara? Sau vine Potop pe cuprins? Potop cu ape verzi in revarsari. Noian de verde. Incaruntzit amor. Licheni ce-au napadit carena. Printre alte alge. Oooo, tu nici visezi båtrâno… câte-n cale mi s-au pus! (in nostra arcae multe cale sunt)

    Apreciază

  16. CMM said

    @Goe

    Partea mai interesanta a lucrurilor este că v-ați introdus ca musca în lapte, întrucât eu nu vorbeam cu dvs., nici pentru dvs. Poate doar rolul de GURU, puternic asumat, să vă fi îndemnat. Că bietele viețuitoare, ce se face ele fara ajutorul dvs. in-format?

    Acu Guru aici, mai treaca mearga, dar GURU pe barca altuia…e un pic de limitare crebrala. Ati suferit cumva un accident si vă lasă memoria?

    Apreciază

  17. CMM said

    Ei, acu @GOE:

    Tartarin din Tarascon avea o zicere. Hai s-o adaptam un pic: „Ce mic e Goe în fața lui AVP!”

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat: