(b)Arca lui goE

b-Log anonim, amator si ventrilog al celor fara de blog. Despre NIMIC

Oamenii cu personalitate toxica

Posted by Arca lui Goe pe aprilie 3, 2013

Traim intr-o lume in care stirile care alimenteaza teama se vand cel mai bine. De aceea, existenta unor oameni care ne pot face rau doar prin simpla lor prezenta poate parea doar o poveste fabricata pentru a se incadra in acest trend. Insa pericolul este real, iar psihologii argumenteaza acest lucru. 

Majoritatea dintre noi am auzit vorbindu-se despre vampiri energetici. Isabelle Nazare-Aga, psiholog francez, prefera sa ii numeasca altfel in cartea sa „Manipulatorii sunt printre noi”. Dupa cum spune si titlul, autoarea ii numeste manipulatori, perversi narcisisti sau oameni cu personalitate toxica, potrivit PSYCHOLOGIES.com.

Cine poate fi un astfel de manipulator

Poate fi un cunoscut, un coleg de serviciu, patronul, un prieten sau o prietena sau chiar cineva din familie. Atragatori, prietenosi, uneori rezervati, acesti oameni pot fi foarte placuti la prima impresie. Dar foarte repede, dupa contactul cu ei, ne putem simti nelinistiti, epuizati sau prada unei stari de rau nedefinit.

Isabelle Nazare-Aga spune ca acesti manipulatori nu sunt numerosi (2 sau 3% din populatie), dar influenta lor nefasta nu este de neglijat. „Fiecare dintre noi avem tendinta de a fi uneori manipulatori, dar este o mare diferenta intre a manipula din cand in cand si a fi manipulator tot timpul”, precizeaza aceeasi autoare

Actori innascuti

Ce le este caracteristic manipulatorilor? Aceste persoane „speciale” sunt ca niste virusi. Au nevoie de ceilalti pentru a se pune in valoare, pentru a se simti superiori, iar aceasta „nevoie” a manipulatorilor ii saraceste pe cei cu care intra in contact la nivel energetic.

Au mai multe fete. Pot fi extrovertiti, oameni de lume, seducatori, cultivati, altruisti, dar si timizi, autoritari sau tiranici. Pot trece de la o aparenta la alta in cateva secunde. Pot fi si foarte amuzanti, foarte originali. Toate acestea ii ajuta sa manipuleze.

Cum poate fi recunoscut un manipulator

Destul de dificil de recunoscut aceste personalitati toxice, care se ascund sub masti diferite. Isabelle Nazare-Aga a identificat o serie de aspecte care ne pot pune pe ganduri daca le observam la o persoana. Printre aceste sunt: autocompatimirea, culpabilizarea frecventa, critici numeroase aduse altora, lipsa de responsabilitate, schimbari frecvente de opinie, minciuna, gelozie, exprimare ambigua.

Autoarea spune: „daca aveti sentimentul de nu fi liberi, de a nu fi in largul vostru, de a nu fi senini, de a va gandi insistent sau de a vorbi despre o persoana chiar daca este sau nu este de fata, atunci probabil aveti de a face cu un manipulator”.

Persoane incapabile de afectiune

Manipulatorii sunt constienti de raul care il provoaca? ” Nu”, raspunde Isabelle Nazare-Aga. „Dar sunt constienti de influenta pe care o au asupra altora. Nu au puterea de a se maturiza afectiv, raman ancorati in copilarie. Sunt adulti care au aceleasi reactii ca un copil de cinci ani, caruia ii place sa smulga picioarele la muste, fara a realiza ca le doare. Nu au capacitatea de a observa suferinta la ceilalti. Ii folosesc doar pentru a-si satisface propriile nevoi. Manipulatorii nu iubesc pe nimeni”.

Te nasti sau devii manipulator?

Autoarea a observat la unii copii mici tendinte excesive de manipulare. Dar nu exista un profil. Unii dintre viitorii manipulatori nu se pot maturiza psihic deoarece au fost privati de afectivitate in copilarie, altii pur si simplu s-au nascut cu dorinta de a fi mereu in centrul atentiei, de a domina, de a se folosi de ceilalti.

Personalitatea acestora este necesar a fi corectata inca din copilarie pentru ca la varsta adulta este foarte greu, chiar imposibil. De ce? Pentru ca manipulatorii nu doresc sa se schimbe. Ei cred ca detin adevarul, iar ceilalti exista doar pentru a le face pe plac.

Cum putem contracara influenta manipulatorilor

Fiecare dintre noi putem deveni o victima. Situatia se complica in cazul mariajului cu o astfel de persoana. Autoarea studiului este categorica si spune ca toate visele de fericire maritala sunt inutile in acest caz. Cel mai indicat, in cazul unui manipulator, este evitarea persoanei. Cand este necesara o relatie, este indicata o contra-manipulare: evitarea unei conversatii normale, eschivarea prin umor si ironie.

A fi victima unui manipulator creeaza o confuzie mentala enorma. O bulversare emotionala care impiedica gandirea rationala. Manipulatorii nu se pot contacta la energia universala, si prefera sa o ia de la ceilalti. In cazul marilor aglomerari urbane, posibiltatea de a intra in legatura cu astfel de persoane creste.

De aceea fiecare dintre noi trebuie sa apelam la acele modalitati care ne redau echilibrul sufletesc si refac energia vitala: iesirea in aer liber, contemplarea naturii, rugaciunea. Sursa life-style.

* * *

UPDATE: Aparent fara nicio legatura cu textul de mai sus, as propune ca lectura suplimentara un text extras din Terapia Noe-matica, despre sensul gradientului entropiei, care-i afecteaza in egala masura si pe oamenii cu personalitate toxica cat si pe cei fara (nicio) personalitate. Si si pe ceilalti… Ca un memento mori pe al istoriei plan.  Dar… atunci când unul (care e in toti) va fi patruns de semnificatia tragica a ireversibilitatii Universului dizarmonic, abia atunci va fi momentul sa propun lumii intregi, reprezentata foarte bine prin prea-cinstitul cititor citit si unic al Arcei lui Goe, un alt aforism pe care l-am auzit (eu mereu aud voci) pe cand ma aflam in Arcadia (cåci da, Et in Arcadia Goe): – Obliviscaris ut vos mos mori! In fiecare clipa a fericitei tale vieti. O data pe saptamana, martzia de preferat, intr-unul dintre ceasurile rele, da, Memento Mori. E destul, de prea destul…

16 răspunsuri sa “Oamenii cu personalitate toxica”

 1. d'Artagnan said

  „De aceea fiecare dintre noi trebuie sa apelam la acele modalitati care ne redau echilibrul sufletesc si refac energia vitala”.
  Construirea unui han de exemplu…

  Apreciază

  • Dl.Goe said

   Constrirea unui han, de ex., poate fi un bun inceput… Apoi urmeaza distractia cea mare… Intretinerea, promovarea si propasirea hanului. Aprovizionarea ritmica cu toate soiurile de vin cerute de drumetii cei mai consecventi care stiu ca n-a fost om nebun ala care-a pus si han-n drum. Apoi branzeturile… si gustarile reci.. Cuptorul de paine… gratarul. Retetele potrivite.. Numai pe la hanuri se pot gusta nemaipomenite bucate preparate pe baza de vânat fraged, frezandat indelung si gatit cu vin. Daca-mi permiteti as recomanda o reteta speciala pentru serile ploioase si mohorate in care drumetii ies mai greu din apatie:

   Lapin au vin – rabbit stew in white wine

   Read More http://www.epicurious.com/recipes/member/views/LAPIN-AU-VIN-RABBIT-STEW-IN-WHITE-WINE-1239302#ixzz2PPQVZ9aF
   This recipe is basically a ‘Coq au Vin’ translation into Rabbit. I first made it on open fire in a cauldron and it worked. You might want to add slight changes, other ingredients, too.

   The wine can be a Riesling.

   servings: 4 people

   ingredients

   Ingredients for 4
   a 3 pound rabbit jointed
   ¼ pound 2 ounces streaky bacon cut into stripes (slightly thicker than matches)
   6 shallots roughly chopped
   4 cloves garlic roughly chopped
   2 bigger celery stalks chopped
   bouquet garni (5-6 sprigs thyme, 3-4 bay leaves, 5-6 sprigs tied in outer leek)
   1 bunch pasrley finely chopped
   ½ pound button mushroom (If you can only get bigger ones, half of quater them)
   2 tablespoon fresh butter
   salt, freshly ground pepper
   1 bottle dry, not too fruity white wine
   1 pint stock
   For the stock:
   rabbit giblets (liver, etc)
   1 big carrot roughly chopped
   1 onion
   salt, pepper

   preparation

   Season the rabbit pieces with salt and pepper, set aside. In a big, heavy-bottomed (preferably cast iron) pot fry bacon golden brown, until it has released its fat. With slotted spoon take out bacon and reserve. Fry meat pieces in the fat on all sides until golden brown. The pieces should fry not cook, so put only as many pieces in the pot as can well fry. When the meat pieces have a nice coulour, take them out onto a plate, cover with tinfoil and keep warm. Pour off most of the fat from the pot.
   Put the shallots in the pot, stir and scrap up any residues from the bottom (You might want to add 2 fl oz wine at this point). Add garlic, bouquet garni, stir well, then add bacon, rabbit and celery. Stir well. Add stock and as much wine as just covers meat. Braise on medium heat for app. 60-80 minutes, or until meat is tender. After 30 minutes check meat every 10 minutes. The meat should be tender but not overcooked. If necessary, add more wine during cooking.
   While the rabbit is cooking, wash the mushrooms under cold running water. In a 12-inch saute pan melt butter. Add mushrooms and saute them until golden brown. When the meat is almost done, add mushrooms and parsley. Take out the bouquet garni and discard.
   If the cooking liquid is to thin when meat is ready, take the meat peices out using a slotted spoon, cover and keep warm. On high heat reduce liquid until it reaches a sauce-like texture. Serve sauce with the meat.
   You can serve it with boiled new potatoes, or fresh bread, and the wine you used for cooking.

   Apreciază

 2. Stely said

  Dupa parerea mea este important ca, inainte de a apela la” modalitati” de regasire a „echilibrului sufletesc”, cel manipulat trebuie sa constientizeze ca este supus manipularii .Deasemenea, trebuie sa stie cu ce fel de manipulator se confrunta ,intrucit( cred) ca f.multi dintre manipulatori stiu ce fac . Iar daca stiu ce fac sunt escroci . Sunt insa si manipulatori care stiu ce fac , dar care apeleaza la arma manipularii spre a-l da in vileag pe manipulatorul escroc. Ma gindesc la ce se intimpla acum in politica. Adica , simt ca in povestea cu numirile la Parchetul General ,DIICOT si DNA se manipuleaza la greu .Pe deoparte mass -media ,apoi politicienii din USL ,chiar si CSM , dar si Presedintele tarii ,sustinut de unii lideri din UE. Cred ca „victima „este Victor Ponta . Dar sa vedem cum se va termina cu numirile .Depinde de Traian Basescu, daca va trece peste avizul negativ al CSM -ului. Dar pina atunci sa vedem ce va face Victor Ponta , daca va accepta numirea unui nou ministru al justitiei de catre PNL. Este posibil sa fie o cacealma .

  Apreciază

  • Dl.Goe said

   Eh, da, comedia este foarte mare, in aceasta erå subtranzitiva care duce de la „dictatorul” Basescu la democratia voiculesciana deplin victorioasa la orase si sate. Tulburi ape. La fel de tulburi ca prin anii 90. Ingredientul principal tot manipularea, in genere la fel de grosiera ca pe vremuri dar si ameliorata prin adaugarea unor mici divizii dedicate acordului fin. Finetzuri. In sfarsit sa vedem cu se termina actul al-II-lea al dragei noastre tragi-comedii. Oricum pana in actul al-IV-lea, la deznodamant, mai e cale lunga. Urmeaza pauza dintre acte, in care toata lumea se va buluci la bufet, la tigara si la bârfe mindene, decuplanduse nitzel de tensiunea dramei inscenate pe scena. Cui nu i-ar fi pofta de-o savarina?

   As vrea insa sa precizez ca in articolul de fata preluat in reluare pe Arca lui Goe este vorba despre persoane malefice care manipuleaza de dragul manipularii, care au in manipulare un scop in sine, manipuleaza de placere si-si extrag satisfactiile (plus eventual alte avantaje colaterale) din manipulare. Cei pe care-i amintiti sunt usor diferiti. Ei folosesc (in principal) manipularea ca mijloc nu ca scop (nu ca n-ar simti placeri manipuland) in vederea atingerii altor scopuri. Prin urmare sfaturile date in articolul nostru acelora care vor sa evite sa fie victime ale manipulatorilor verosi nu prea se potrivesc. Plus ca mai tine si de glagoria omului. Prostia scufunda omenia.

   Apreciază

 3. arcaluigoe said

  UPDATE: Aparent fara nicio legatura cu textul de mai sus, as propune ca lectura suplimentara un text extras din Terapia Noe-matica, despre sensul gradientului entropiei, care-i afecteaza in egala masura si pe oamenii cu personalitate toxica cat si pe cei fara (nicio) personalitate. Si si pe ceilalti… Ca un memento mori pe al istoriei plan.  Dar… atunci când unul (care e in toti) va fi patruns de semnificatia tragica a ireversibilitatii Universului dizarmonic, abia atunci va fi momentul sa propun lumii intregi, reprezentata foarte bine prin prea-cinstitul cititor citit si unic al Arcei lui Goe, un alt aforism pe care l-am auzit (eu mereu aud voci) pe cand ma aflam in Arcadia (cåci da, Et in Arcadia Goe): – Obliviscaris quod moriamini! In fiecare clipa a fericitei tale vieti. O data pe saptamana, martzia de preferat, intr-unul dintre ceasurile rele, da, Memento Mori. E destul, de prea destul…

  Apreciază

 4. Dan Ghenea said

  N-am prea inteles despre ce e vorba in Update

  Apreciază

  • Dl.Goe said

   Presupun ca n-ar trebui sa va ingrijorati nici d-voastra nici eu in legatura cu neinteligibilitatea textului care imbraca trimiterea catre textul d-voastra. Rostul principal era trimiterea. Restul cuvintelor sunt destinate unui cititor initiat pe Arca lui Goe, cu o vechime si o experienta apreciabila, care sa-i permita, pe baza trecutelor trairi, accesul la cimiliturile lipsite d-lui ses/uri ale d-lui Goe, recte prea-cinstitului cititor citit si unic al Arcei lui Goe (o fictiune literara care joaca aici rolul corului din dramele antice). In fond daca veti privi cu atentie in subtitlu veti observa ca avem de-a face cu un „b-Log anonim, amator si ventrilog al celor fara de blog. Despre NIMIC”. 🙂

   Voiam sa spun ca de indata ce constatam consistent, inexorabila ireversibilitate a universului, ar trebui sa inceteze brusc sa ne mai pese de ea. E preferabil cred sa murim ca nemuritori deact sa traim ca muribunzi. Presupun ca si din textul d-voastra s-ar putea desprinde ceva asemanator. Daca nu, imi cer scuze pentru neintelegere.

   Apreciază

 5. Radu Humor said

  Ce jigodie eşti 🙄
  Sper să pricepi….

  Apreciază

 6. Maria said

  As vre sa fiu cinci minute, numai cinci minute, poet:

  Unul dintre acei oameni extraordinari pe care zeii ii inaripeaza
  Cand vor sa exprime in vesuri o suferinta sau o bucurie
  -si-n acele versuri se recunosc apoi milioane de oameni,
  iar generatii intregi le stiu pe de rost si de cate ori le aud
  sunt cuprinse de aceeasi adanca emotie.

  As vrea sa fiu, numai cinci minute, un astfel de om privilegiat,
  Pentru a tese-, si nimeni sa nu-l gaseasca injosit- vesmantul poeziei
  In jurul celei mai banale intamplari cu putinta,
  Intamplare ce pe mine m-a emotionat la culme,
  Si as vrea ca emotia aceasta sa nu se piarda, sa o-ncerce
  – o, de s-ar putea !- cat mai multi oameni.

  Haideti, degete ale mele, indrazniti, incercati sa teseti
  Vesmantul de aur al poeziei
  Pe umerii rapanosi ai acelei atat de prozaice intamplari,

  Cand dimineata unei urate zile de toama m-a prins intr-un tren apropae pustiu,
  Si intr-o mica gara de munte, pierduta in ploaie si ceata,

  Un alt calator, un ins cam antipatic, a intrat tocmai in compartimentul meu.

  Ma simteam atat de bine singur, in trenul care strabatea negura muntilor,
  Si iata-l acum pe asta morocanos si mirosind a caine ud
  Iar pe deasupra- animalul- se si apuca sa manance.

  Era evident un ins antipatic, cu nasul lui borcanat,
  Cu ochii bulbucati si umezi de broscoi,
  Cu putin par in crestetul foarte tuguiat
  De parca l-ar fi strans prea tare poarta prin care venise in lume.

  Am vazut cu sila cum dintr-un petec sois de ziar
  Scoate o bucata de peste prajit, o ceapa si un colt de paine,
  Si ca sa nu-l mai am in fata ochilor, m-am intors spre fereastra.
  Dar apoi l-am privit iarasi, cel putin ca sa ma infurii de-a binelea.

  Ghemuit in coltul lui ca intr-o vizuina, intrusul a inceput sa infulece,
  Miscand capul in sus si in jos, si facand apoi efortul suprem
  In urma caruia imbucatura ii aluneca in sfarsit pe beregata
  Si iar intindea mana spre hartia slinoasa,
  Fara nici o lumina in priviri, ca si cum ar fi implinit o osanda.

  Si deodata mi-am dat seama ca n-avea nimic de baut
  Nici apa, nici vin, si ca in lipsa lor, masa era o osanda.

  Din acea clipa, miscarea capului sau plina de efort si suferinta,
  mi-a aparut sfasietor de umana.
  Atunci am simtit painea si ceapa ca de piatra, zgariindu-mi gatlejul,
  Ca si cum carnea si sangele lui ar fi fost carnea si sangele meu,
  Ca si cum carnea si sangele lui ar fi fost carnea si sangele umanitatii.

  Cum curgeau afara paraiele de munte dupa trei zile de ploaie,
  Asa a inceput sa curga prin mine torentialul fluviu al compasiunii.

  Palid, sedeam in coltul meu, prada unei puternice emotii.
  Atat de fierbinte si necontrolat e valul dragostei de oameni
  Care imi ineaca uneori, in cele mai banale imprejurari,
  Inima vesnic nepotolita si flamanda.
  Palid sedeam in coltul meu, cuprins de o singura, mistuitoare dorinta,
  Ca, desfacandu-mi arterele, sangele sa mi se prefaca in vin.

  O, cum le-as fi desfacut atunci, lasandu-l sa curga, umpland cu el o cana, o carafa,
  Pe care le-as fi intins acestui am atat de antipatic si totusi
  Atat de uman, acelui frate necunoscut al meu.

  Aceasta e intamplarea banala pe care as fi vrut sa o imbrac in vesmantul poeziei,
  Daca as fi putut sa fiu cinci minute, numai cinci minute, un mare poet.

  Apreciază

  • Dl.Goe said

   Foarte inspirata alegere, magistral poemul lui Goe Bogza. Glumind serios as zice ca un corolar al saradei despre nevoia de a fi poet (macar macar 5 minute acolo) ar fi acela ca o asemenea nevoie nu-l poate atinge niciodata pe cel care poarta mereu cu sine, o sticla de vin. Poezia e in vin. Era si logic sa fie asa, atata vreme cat, in fond, poezia nu-i decat o forma concreta de adevar, o instantiere polimorfica a adevarul in general, despre care se stie deja ca zace in vin. Si astfel Bogza ne-poetul devine automat poet… Fara vin nici nu avea cine stie cate optiuni la indemana…

   Apreciază

 7. Stely said

  Geo Bogza – Cum imi bate ceasul

  Daca îl ascult cu urechea dreapta
  Ceasul meu bate clipele vietii mele.

  Daca îl ascult cu urechea stânga
  Ceasul meu bate clipele vietii tale.

  Daca îl ascult cu osul fruntii
  Ceasul meu masoara durata universului.

  Daca îl arunc în apa
  Dau înapoi cu un regn si devin copac.

  Daca îl arunc în foc
  Dau înapoi cu doua regnuri si devin piatra.

  Daca îl arunc în neant
  Si îl ascult cu memoria mortilor
  Dau înapoi cu trei regnuri
  Si devin Cuvânt.

  Apreciază

  • Dl.Goe said

   Oare unde ar trebui aruncat ceasul pentru a da macar cu un regn inainte?

   P.S. Multumesc pentru ca ati aruncat acest poem aici. Faptul ca se potriveste armonic cu SF-era lui Goe mi-a amintit ca ar trebui sa(-i) dau inainte, cu procesul reconcilierii profanului cu cuantica. Ceea ce am si facut. 🙂

   Apreciază

   • Stely said

    „Oare unde ar trebui aruncat ceasul pentru a da macar cu un regn inainte?”

    Catre viitor putem calatori (doar )cu ajutorul viziunii. Viziunea vine din …lumina . Din lumina exterioara care ne ajuta sa vedem obiectele din jururl nostru , dar si din cea interioara . Ea este cea care naste viziunea si … misterul . Misterul este conditia cunoasterii depline , despre ceea ce este intre noi si Univers . Intre noi si Univers putem ( deci) sa aruncam ceasul . Intre noi si Univers este (insa)”Ceva” ce trebuie sa-l descoperim .Numai asa vom ajunge „cu un regn inainte”.

    P.S. Fiindca cea care a generat intrebarea a fost o poezie , voi incheia tot cu poezie :

    „Cine e baiatul acesta care trimite
    pietre catre cer ?
    Cine e baiatul care prinde orizontul
    cu navodul sau de sange?
    Iar tu,seicule ,
    care-ti deschizi pieptul pe virfuri de munte ,
    invate-ne
    ce soptesti vazduhului,
    cind pasarile -si cauta exil,
    ce soptesti tarinei ,
    cind isi zbirleste scaietii ?”
    (Traducere dupa versiunea in limba franceza din Adonis ,Singularis …

    Apreciază

    • Dl.Goe said

     Frumoasa traducere…

     Apreciază

    • Stely said

     Aici as avea de facut o completare .”Frumoasa traducere ” este preluata dintr-o carte extraordinara pe care am citit-o de curind .Cred ca , traducerea dupa versiunea in limba franceza din Adonis, Singularis , poem tradus de Jaques Berque , este a autorului cartii.
     Marturisesc ca am cazut in pacatul Mariei si nu am specificat autorul cartii , crezind ca il veti descoperi singuri.
     P.S. Adonis un poet de limba araba nascut in Siria ,de nationalitate libaneza si traieste la Paris . Este considerat drept unul dintre cei mai mari poeti de limba araba.Numele sau este Alî Ahmad Esbar si figureaza pe lista restrinsa a candidatilor Premiului Nobel pentru Literatura.

     Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat: