(b)Arca lui goE

b-Log anonim, amator si ventrilog al celor fara de blog. Despre NIMIC

Despre comunismul de ieri si de azi

Posted by Arca lui Goe pe iulie 11, 2013

Nea Vasile era camionagiu la o mica statie de betoane de pe Valea Oltului, de unde fura de dimineata pana seara cam tot ce-i pica in mana: nisip, pietris, criblura, balast, adica tot ce scotea draglina din ape. Inainte de 89, oamenii isi construiau casele cu materiale furate te miri de unde. Ati vazut chederele de autobuz care inchid balcoanele blocurilor comuniste din Suceava, Bacau, Valcea sau aiurea? V-ati intrebat de ce toti oamenii dintr-un bloc si-au inchis balcoul folosind chedere? Se gaseau in magazin sau le „faceau rost” de la intreprinderea de transport locala? 
.
Ei, cand era vorba de construit sau renovat o casa, nimeni nu se obosea sa dea o fuga la Cooperativa sau la Gospodarul, variantele comuniste de Bricostore sau Hornbach. Oricum nu se gasea mare lucru. Tara intreaga era un mare mall in care oamenii „se descurcau” si „faceau rost”. Nea Vasile era, asadar, un umil angajat in „departamentul materiale de constructie” al marelui mall comunist.
Nea Vasile avea un sef, care fura cot la cot cu angajatii sai. Nu chiar cu toti. Se mai gasea ici colo cate unul cinstit sau activist fanatic. Seful era pe cai mari, de neatins. Avea un frate mare in PCR, care-l ajuta sa ramana sef pe viata. Dispunea, cum ar veni, de un vast sistem de relatii. Daca nea Vasile avea nevoie de ceva, de buletin de oras sau de o aprobare de constructie, seful aranja repede si discret. Costa ceva, dar rezolva aproape orice. Vorbea cu fratele si tot ce parea imposibil sa facea pentru cateva sute. Nea Vasile era obligat uneori sa-si serveasca seful, hartuit de un alai de cumnati, veri, nepoti. Cu totii voiau ceva de la el. Isi construiau case si aveau nevoie de nisip, ciment, pietris si ce mai fura nea Vasile din statia de betoane. Atunci, nea Vasile nu mai baga ciubucul in buzunar, lucra pe gratis.
Nu chiar gratis. Uneori nea Vasile era denuntat de cate un coleg pizmas, ros de invidie ca nu poate fura cat el sau devotat partidului. Atunci intra in actiune seful. Il chema pe nea Vasile in birou sa-i spuna pe un ton aproape vesel: iarasi te-a denuntat cetateanul X!  Seful, om bun, il dojenea parinteste pe nea Vasile, rugandu-l sa fie mai atent, ca oamenii sunt rai. Nici nu-i dadea prin cap sa-l santioneze pe Nea Vasile, ci se gandea cum sa scape rapid de acest denuntator. Cea mai eficienta si curata masura era detasarea. Il detasa 70-80 de kilometri, la statia de betoane cea mai indepartata de domiciliu. Dupa cateva luni de naveta grea cetateanul X ceda nervos, pleca singur, dar ramanea la fel de devotat partidului si de vigilent cu bunurile statului.
Cu militia nea Vasile nu avea mari probleme. L-au prins de cateva ori descarcand in curtile oamenilor pietris, nisip si beton furat din statie. Cum, tovarase, vinzi bunurile statului? Nu le vand, tovarase militian, ii ajut pe oamenii astia sa-si ridice o casa. Pentru o suta-doua de lei, militianul se lasa convins ca furtul e ajutor de stat. De obicei, se intorcea rapid cu alti clienti din sat, rubedenii si prieteni ai sefului de post. Si ei nevoie de un mic ajutor de stat. Nea Vasile le lua banii adusi de militian si treaba mergea ca pe roate.

Uneori situatia se complica rau, cand in marele mall comunist intra in actiune revizorul contabil. Nu va imaginati ca avea treaba cu facturi sau alte complicatii capitaliste. Nu se inventasera inca. Facea un fel de socoteala in mare al combustibilului consumat, punea cap la cap niste bonuri de insotirea marfii si foi de parcurs, cam toate lesne de falsificat caci nu avea nici macar serii sau stampile. Cu toate astea, iesea un minus de cateva mii de tone de nisip, pietris si ce naiba mai scotea draglina din ape! Cu totii holbau ochii ingroziti, se si vedeau pusi la gazeta de perete langa aia care furau gaini. Asta fusese un furt istoric, imposibil de acoperit cu hartii oricat s-ar fi straduit Nea Vasile, seful cu fratele lui cu tot sa stearga urmele.
Totusi, in marele mall comunist orice era posibil. Cu revizorul contabil, si el om bun, te mai intelegeai. Putea, desigur, sa-i dea pe toti pe mana procuraturii, dar n-o facea daca stiai cum sa-i vorbesti. Cateva sute de lei, si revizorul gasea el o solutie. Cunostea niste tovarasi, mahari pe santierele de pe Vale, unde se construiau marile hidrocentrale. Aia se prefaceau ca au nevoie de miile de tone lipsa si le achizitionau doar pe hartie. Intr-un mare santier, cateva galetuse de nisip in plus sau in minus treceau neobservate. Daca totusi securitatea sau organele intrau cumva pe fir, atunci seful punea mana pe telefon si-l suna pe fratiorul de la partid.   In marele mall comunist, oamenii munceau cu spor, combusibilul se consuma, hartiile aratau perfect iar mii de tone de materiale de constructie dispareau pe usa din dos. Se evaporau, parca intrau in pamant. De fapt, se redistribuiau, fara acte, poporului. Cotete injghebate cu tabla furata din fabrica, garduri ridicate cu tevi din sistemele de irigatii, case construite cu ajutorul miilor de Nea Vasile care umpleau soselele patriei. In Romania, saracia sau furtul se citeste pe peretii caselor. Toata lumea „se descurca” si „facea rost”. Pacaleau toti, cu mic cu mare, un sistem care-i mintea de dimineata pana seara. Furtul nu era furt, ci viata de zi cu zi, normalitatea.
 

Anii au trecut, in locul marelui mall comunist au aparut Bricostore si Hornbach iar nea Vasile a iesit la pensie. Cum ar veni, nu mai e nevoie sa furi, doar sa muncesti cu spor ca sa ai de toate si sa ajungi mare. Oare? Are un nepot care se pregateste sa dea Bac-ul dar nu-l prea duce capul, se cam impiedica la romana si se incurca mereu in formule, ecuatii si fractii. Nea Vasile cunoaste un profesor de religie, amic cu un ispector scolar, baiat bun si el. Pentru 500 de euro s-ar putea aranja ca nepotul sa primeasca subiectele rezolvate. Nici macar suma nu i se pare foarte mare. Stie bine cum merge treaba. Din banii aia mai ciuguleste ceva si ispectorul general, o parte din bani merg la seful de partid, care pune sefii in educatie nu chiar pe viata, ca in trecut, dar sunt multe guri de umplut dintr-o atentie data la BAC.
In caz ca apare denuntatorul nesuferit se gaseste oricand un frate mare pe la partid, gata sa puna mana pe telefon si inchida tot circul inceput de fanaticul dreptatii. Nepotul trece de Bac, intra la o facultate privata, face rost in felul asta de o diploma iar in caz ca gaseste persoana potrivita in paienjenisul de relatii intretinute cu mici atentii de intreaga familie de-a lungul anilor se angajeaza la stat.
A-i spune ca si-a furat mereu viata lui si a altora  e ca si cum l-ai obliga sa accepte ca a trait degeaba.

Toata lumea se descurca in marele mall, unde nu prea sunt bani dar toata lumea cunoaste pe cineva, face rost de ceva. Marele mall capitalist se construieste si functioneaza aproape la fel ca fosta statie de betoane: o mare de hartii acopera, cel putin o vreme, furtul si minciuna ca mod de viata. Nota de plata o preluam noi toti iar in final nimeni nu raspunde pentru nimic.

Totul e sa nu pici de fraier, sa nu ai ghinionul sa aiba cineva nevoie de niste fete de aratat la gazeta de perete, respectiv la televizor, si sa te nimeresti in poza tocmai tu, baiat bun. – Autor: Dan Tapalaga

22 răspunsuri sa “Despre comunismul de ieri si de azi”

 1. RALG said

  „Aştept o veste bună.
  Poate să fie şi o veste rea.
  Orice ar putea să mă scoată din plictiseală.
  Aştept astfel să aflu că pe la noi e bine. Relativ bine.
  Nu ca pe la alţii, pe la care e rău. Foarte rău.
  Iasomie,
  cutremure,
  tsunami,
  atentate,
  criză,
  şomaj,
  sinucideri,
  razboaie.

  Că la alţii e rău… e bine.
  Cu cât e mai rău la alţii,
  Cu atăt e mai de apreciat binele de la noi.
  Mai greu de refuzat.

  Aştept cu nerabdare explozia centralei de la Fukushima.
  Aştept să fie aruncate în aer turnul Eiffel, Big Ben şi Empire State Building,
  In aceeaşi zi.
  Aştept să cadă turnul din Pisa.
  Să se scufunde Veneţia. Si Japonia.
  Să moara capra vecinului
  Si să se topeasaca calotele polare.

  Aştept…

  Cu fiecare cataclism care se întâmplă în lume
  Cu atât devine mai suportabilă clasa politică de la noi.

  Dar… să-i ferească Dumnezeu de o acalmie globală prelungită”.

  Muzica si versurile, Amanda Lear si Tudor Gheorghe.

  Apreciază

 2. Radu Humor said

  Cum acolo nu pot posta ….
  Aşa un articol ar fi făcut deliciul unora care lucrau pe şantierele ţării şi înainte şi după 89.
  Din păcate după ,nu mai avem nici şantiere, nici gazetari nealiniaţi ( după cum bine se vede!)!
  Ce face acest Tăpălagă e de râsul curcilor.
  Mai ales paralela forţată cu un subiect pe care se vede că nu-l stăpâneşte.
  O fi luat el Bacul fără pile, dar sunt curios din a câta încercare ?!
  Că nu-l duce nici mintea, şi nu-l ajută nici mutra !
  De aceea speră să-l ajute partipriul băsist!…….
  Ca de obicei :
  Penibil !

  P.S. Să nu se creadă că am ceva cu gusturile celor de pe aici 😉

  Apreciază

  • RALG said

   @Radu Humor – Va multumesc mult pentru frumoasa ilustrare. Un exemplu bun, clar, luminos, face orice teorie mai pe intelesul tuturor. Pacat ca nu comenteaza ceva acolo si amicul Radu Pârjan. Razii mamii razilor, esantioane ale continuitatii netulburate a comunismului din oase de dinainte si de dupa pozitia 89. In subsidiar s-ar putea deduce ca râzându-vå de „acest Tapalaga” ati fi ca curca si/sau ca ati luat bacul cu mutra (probabil ati dat numai proba orala), ori ca inainte de 89 ar fi existat ziaristi nealiniati si cate si mai cate trasnai si nazbâtii de-astea radice. Ilustrarile d-voastra sunt oricand binevenite.

   Apreciază

   • Radu Humor said

    Amice, spre deosebire de voi, dar cu siguranţă spre deosebire de ţiitoarea ta, care a trecut prin patul multor organizaţii peceriste,
    eu nici măcar n-am fost membru de partid, aşa că ciocu mic, unu şi la locul lui (sub centură 😳 ), alta !

    Apreciază

    • RALG said

     Aoleu nici macar membru de partid n-ai fost?! Nu te-au primit. Asta e. Nu primeau nici ei chiar pe oricine, orice hahalera. Ca n-oi fi fost dusman al poporului. Lasa nu fii trist. Da’ macar pionier ai fost? Ca n-ai fost membru e una, si ca repreznti mentalitatile comuniste de ieri si de azi, e alta. Degeaba ai gura mare si sub-centura mica, mosule cu creierul ioc. Comunismul in esenta lui cea mai adanca nu se refera la forma de administrare a societatii (partid unic, prorietate de stat… etc) ci la sistemul de relatii si mentalitati sociale, intre indivizi si grupuri de indivizi, invizibile in statutul partidului si teoria marxista. Principala dimensiune a comunismului a fost felul in care gandeau si actionau indivizii. In mare felul acela nu s-a schimbat. La asta se refera si Dan Tapalaga in articolul sau pe care creierul tau vestejit fara de vreme il vede ca fiind subversiv. Tu baiete esti o simpla flasneta in slujba acelui comunism. Si cand zic „slujba” ma refer la dimensiunea religioasa a fenomenului ca tu oricum prestezi pe gratis si degeaba (ca nu-i acelasi lucru).

     Oricum draguta situatie. Un imbecil isi contesta statutul de imbecil prin faptul ca chipurile n-a avut carnet de partid… pe care n-a putut sa-l obtina pentru ca n-a fost in stare sa invete pe de rost statutul partidului ori pentru ca era o asa loaza incat nici nu i s-a propus sa intre in partid. Ti s-a propus si ai refuzat? Haide ma eroule fa lumina.

     Apreciază

    • Radu Humor said

     „Aoleu nici macar membru de partid n-ai fost?! Nu te-au primit. Asta e. ”
     Ce probă de idioţenie mai mare trebuie să aducă cineva, decât această acuză, scuză pentru că ei au mâncat şi atunci, ca şi acum ?!
     Poate doar aia că de neghiob ce e pleacă la drum cu Tapălagă şi ajunge să se pişe de mână cu Turturică 😉

     Apreciază

   • Stely said

    Apreciază

 3. Stely said

  Nu incape indoiala ca Dan Tapalaga este unul dintre jurnalistii mei preferati. Scrie , vorbeste frumos si, pe deasupra, este un barbat bine. Sunt convinsa ca are multa trecere la femei . 🙂 Apreciez articolul de fata ca fiind unul excelent. A facut o radiografie impecabila perioadei sumbre, dar pe care incepusem s-o uitam .Acum insa , ne este readusa in memorie . Si nu de amorul artei ci din cauza tristei realitati in care ne aflam . Guvernul USL pare ca a intrat in posesia „mostenrii parintilor „. Vedem ca „partajul” este pe cale sa se termine, fara prea multe certuri intre urmasiI lor de la virful puterii . Ceilalti , votantii lor ,care au facut cite ceva spre a-i aduce la putere , au si ei partea lor . Rezervistii lui Dogaru sunt gata sa primeasca inapoi pensiile nesimtite ,” revolutionarii” lui Iliescu indemnizatiile si toate facilitatile luate de „hapsinul „Boc , iar „armata ” de profesori, organizata in sindicate puternice si conduse de lideri „destoinici” , are si ea partea ei de mostenire pentru serviciile aduse opozitiei „democratice”, acum puterea USL . Liderii si-au luat partea lor (fctii in guvern si scaune de parlamentar) iar cei de sub ei inspectori scolari , directori de scoli , celorlati li se ofera prilejul sa intre in cite o comisie de Bac ; si ultimii pe lista ar fi odraslele lor (scolarii ) carora li s-a oferit „pleasca ” unor subiecte de doi bani ,cit sa ia tot prostul Bac-ul , iar daca pe prost nu l-a dus capul sa le rezolve nici pe-astea , a avut si el partea lui , cu ajutorul parintilor care au pus „cadoul” si maslina in servetelele tovarasilor examinatori si supraveghetori..

  Uf, iar m-am luat cu vorba fara sa am de gind . De fapt as fi vrut sa pun numai comentariul asta :
  GAVRILACHE [utilizator]
  Sunteti un bun observator dar ati ramas cam mult in trecut, cum ar spune baietii de la….Antena 3. Acum, ca a venit USL-ul la putere, lucrurile au inceput sa se schimbe intr-un ritm extrem de rapid : furturile, spagile, pilele aproape ca au disparut! Preluand cu eleganta, seriozitate si elan revolutionar rolul tovarasului Nicolae Ceausescu, dl. Victor Ponta a pus „biciul” pe politicieni, politisti, procurori, profesori si etc. si rezultatele se vad : tot romanul, rom-ul si celelalte nationalitati conlocuitoare muncesc mult si cinstit, de la copilasul care viseaza cartea la manelistul care-si declara si ultima suta de euroi lipiti pe frunte! Ma mir foarte, dle Tapalaga, ca nu vedeti in profunzime cum rasar zorii cei noi ai societatii capitaliste multilateral dezvoltate! O singura umbra se-arunca, intunecata, asupra viitorului nostru : Traian Basescu!

  Apreciază

 4. RALG said

  Ridicolul din titluri:

  Voiculescu: Dragii mei adversari, luptati deschis, nu hartuiti copiii! – n.b. Victoras ai grija de copii.

  Ponta: E ridicol sa spui ca am afectat justitia la Bac. Nu m-am dus la inchisori si tribunale – n.b. Nu e timpul pierdut. La inchisoare baietii buni au acces la internet.

  Concluzia-soc a medicilor despre teroristul din Iasi: E lucid, coerent si foarte inteligent – n.b. Ei ba pe dracu. Iata cu ce se ocupa oamenii lucizi, coerenti si foarte inteligenti. Ceilalti ( 😉 ), apatici, patetici, stau toata ziulica pe net si nu fac nimica. De aia si merg treburile brambura in tara asta, pentru ca exista prea putin oameni lucizi, coerenti si foarte inteligenti. Unul ar fi Victor Viorel Ponta. E mai lucid, mai coerent si mai foarte inteligent deact baiatul ala de la Iasi. De-aia a si ajuns doctor si n-a ratat nicio bomba.

  7 moduri ridicole prin care lumea va sarbatori nasterea bebelusului regal – Fara (alte) cuvinte.

  Papa Francisc a cerut sa fie daramata de urgenta o statuie care-l infatiseaza – Cred ca este vorba despre o statuie de-a lul Gigi Becali in travesti.

  Studenta din Romania, condamnata la moarte prin impuscare din cauza iubitului – Ei ca sa vezi ca se poate muri din dragoste.

  Fotbalul romanesc e in pragul colapsului, Mircea Sandu se spala pe maini: „Nu e treaba mea” – Acuma daca e s-a spalat si e cu mainile curate poate sa vina si comisarul. Si sa acuze. Grijania mami lor de legionari ca ne-au lasat fara fotbal.

  Apreciază

 5. Iepurele de Martie said

  DESPRE CAPITALISMUL DE IERI SI DE AZI: CUI FOLOSESC DREAPTA SI CAPITALISMUL?: http://ascutirealupteideclasa.wordpress.com/2013/07/12/cui-folosesc-dreapta-si-capitalismul/.

  Apreciază

  • Stely said

   Dedicatie speciala pentru „Iepurele de martie ” , „Dl Nimeni „si pentru toti cei care sustin guvernul USL – condus de „arendasul Victor Ponta „- ce se crede a fi” om al stingii moderne „, dar care de fapt este un jalnic urmas al stingii postcomuniste .

   La o conferinta recenta, ma intreba cineva daca Victor Ponta poate fi socotit un om al stangii moderne. Prin stanga moderna, occidentalii inteleg o stanga democratica, nu radicalismul isteroid si iresponsabil gen fratii Castro, Hugo Chavez si Evo Morales. Nu voi relua aici discutia despre scolile publice si cele private si decizia omului de stanga Victor Ponta de a-si trimite fiul la o scoala privata.

   Voi oferi un citat din remarcabilul articol de Mircea Mihaies aparut in „Evenimentul Zilei” pe tema stangii-caviar, impertinenta si duplicitara, fariseica si vehementa, cameleonica si cinica, in care, iata, marele automobilist si renumitul plagiator a devenit vedeta:

   „Nimic mai respingător însă decât stângiştii postcomunişti. Neruşinaţi şi agresivi, prestează pentru sume grase – bani capitalişti în slujba idealurilor socialiste! –, împingându-i pe alţii să voteze aşa cum le cer televiziunile a căror ideologie e aservită antidemocraţiei şi oligarhismului. Ei se aseamănă acelei specii de dăunători periculoşi numiţi păianjenul roşu, care atacă plantele de orice fel, lăsând în urmă, după ce s-au îmbuibat, un deşert vegetal irecuperabil.

   Cum se explică, totuşi, succesul minciunii şi dobândirea pe căi democratice a puterii? Ce-i face atât de rezistenţi, deşi au dat şi dau infinite dovezi de incompetenţă, obtuzitate, reacredinţă, neruşinare şi ticăloşie? Simpla nevoie de „alternare la putere”? Dorinţa de relaxare după eforturile şi concurenţa impuse de politicile de dreapta? Refuzul de a privi realitatea în faţă – de parcă ar exista o forţă supra-umană care să aibă grijă de viaţa de zi cu zi a indivizilor?

   Fireşte, poţi prefera minciuna ambalată frumos adevărului care te răneşte. Dar asta e dovadă de infantilism, prostie şi, finalmente, de complicitate cu asasinii. Pentru că, pe lângă toate cele de mai sus, schilodirea conştiinţelor, petele însângerate de pe glob, rănile nevindecabile, de la Gulag la khmerii roşii, sunt singura lor operă durabilă. Nu pot, prin urmare, decât să le doresc propagandiştilor gauche- caviar să ajungă să trăiască pe propria piele ororile pe care le predică din amvonul ignominiei şi demenţei. Dar fără bani capitalişti!”

   Citiţi mai mult: Arendaşul Victor Ponta şi cultul pseudo-personalităţii – VOCILE DREPTEI > EVZ.ro http://www.evz.ro/detalii/stiri/arendasul-victor-ponta-si-cultul-pseudo-personalitatii-1046973.html#ixzz2Yus4rYIO
   EVZ.ro

   P.S Iar pe liberalii Crin Antonescu ,Sorin Iliesiu (brrr!) , Relu Fenechiu ( primul ministru aflat in fctie, din guvernul Romaniei ,condamnat pentru hotie ) nici macar arendasi ca Ponta nu -i putem numi, ci slugi umile ale turnatorului dovedit ,Felix Dan Voiculescu – zis si varanul .
   De fapt avem in fruntea tarii ,iata , nu un guvern ci un „grup organizat de infractori „.
   Asta a votat „poporul lui Calafat „…

   Apreciază

 6. Radu Humor said

  Uite probă de articol scris cu capul nu cu Tapălaba, nici cu Turturica :

  CUI FOLOSESC DREAPTA SI CAPITALISMUL?

  Am revazut azi-noapte filmul “Capitalismul: o poveste de dragoste”, de Michael Moore si vreau sa fac cateva precizari:

  1. Sa stii ca cel care a avut ideea creditelor subprime (care le-au furat oamenilor banii, convingandu-i sa-si ipotecheze casele proprietate personala si sa returneze imprumuturile cu dobanda, care, pe urma, dupa ce oamenii n-au mai putut plati ipotecile, marite intentionat si tot mai mult, le-au furat si casele si care, in final, au bagat SUA si lumea-n criza) a fost evreul (de origine romana, dupa tata) Alan Greenspan, care, inainte de a fi numit de Reagan (facut presedinte de cercurile de afaceri, carora, pana sa intre in politica, le facea reclama ca actor) in fruntea Rezervei Federale a Bancii Centrale (banca PRIVATA, la care sunt actionari cativa mari magnati americani), a lucrat ani de zile in mediul privat (nu-i vorba ca, dupa cum am scris deja, si Banca Centrala tot privata este), fiind director la Aluminum Company of America (Alcoa), Automatic Data Processing, Capital Cities/ABC, Inc., General Foods, J.P. Morgan & Co., Morgan Guaranty Trust Company, Mobil Corporation si the Pittston Company, si sa pretinzi ca responsabil pentru creditele subprime este statul, nu mediul de afaceri, inseamna sa fii ori idiot, ori mincinos;

  2. Sa stii ca ministrul de finante al lui George W. Bush a fost, intre mai 2006 si nu stiu cat 2009, perioada in care a izbucnit criza economica mondiala, Hank Paulson, fost director al bancii Goldman-Sachs – principalul practicant si profitor al creditor subprime – , care a adus in minister o pletora de fosti lucratori la Goldman-Sachs, sa pretinzi ca responsabil de criza este statul si sa te prefaci ca nu remarci ca statul a fost acaparat de mediile de afaceri, care si l-au insusit si-l folosesc in interesul lor, inseamna sa fii ori idiot, ori mincinos;

  3. Sa stii ca cel care a cerut Congresului Statelor Unite sa ia 70 de miliarde de dolari din Trezoreria SUA, din banii contribuabililor, si sa acopere cu ele gaurile bancutelor private care, dupa ce le-au furat oamenilor banii si casele si au bagat lumea-n faliment, au ajuns ele insele in pragul falimentului, inclusiv gaurile de la Goldman-Sachs, a fost acelasi Hank Paulson, fost director la Goldman-Sachs, si sa te prefaci ca nu remarci ca statul a fost acaparat de mediile de afaceri, care si l-au insusit si-l folosesc in interesul lor, inseamna sa fii ori idiot, ori mincinos;

  4. Sa stii ca, intr-o prima faza, Congresul a respins legea ceruta de Paulson si a adoptat-o abia intr-o a doua, DUPA ce Paulson si oamenii lui i-au abordat pe deputatii democrati si i-au prelucrat constiincios, si sa te prefaci ca nu remarci ca statul a fost acaparat de mediile de afaceri, care si l-au insusit si-l folosesc in interesul lor, inseamna sa fii ori idiot, ori mincinos;

  5. Sa vezi filmul lui Michael Moore si sa-l numesti “filmulet patetic”, care promoveaza “tampenii”, doar pentru ca tu, personal, esti “om de afaceri” in Rromanica, un (alt) colt de lume colonizat economic si devalizat de marile corporatii nord-americane, care sug sau vor sa suga de aici, pe mai nimic, toate resursele naturale si energetice si, din aceasta cauza, au interesul sa ne mentina in sudezvoltare economica si fara economie proprie, care tocmai din aceste motive si-au mentinut aici sluga credinciosa, Traian Basescu, in pofida vointei populare si a celor mai elementare principii democratice, inseamna sa fii ori idiot, ori mincinos;

  6. Ma intreb: oare Franklin Delano Roosevelt, care, cu putin inaintea mortii, voia sa adopte o a doua Lege a Drepturilor (abandonata, ulterior, de succesorii sai), care spunea ca orice cetatean are dreptul la o slujba decenta, la o locuinta decenta, la asistenta medicala decenta si gratuita, ca statul are dreptul sa preia anumite proprietati, intreprinderi si afaceri, daca aceasta este in interesul binelui comun (ultimă prevedere legiferată, ulterior, in Germania), oare FDR, asadar, a fost un socialist sau un comunist, care dorea o tara de asistati social?! Sau era pur si simplu constient ca ASTA este rolul statului, ca ASTA este datoria lui, ca DE ASTA l-au ales si il suporta cetatenii, TOCMAI ca sa se implice in economie si sa reglementeze viata conomico-sociala, in interesul binelui public? Pai, eu cred de multa vreme ca FDR (care a scos SUA din prima mare depresiune, cea din 1929, cu al sau New Deal, despre care a spus, in gluma: “Il vom numi <>, pentru ca nu-l putem numi socialism>>, si care, printre altele si cu totul spre deosebire de acum, a promovat si o politica de neinterventie a Statelor Unite in treburile interne ale altor popoare) a fost si va ramane cel mai mare presedinte american existent vreodata; nu degeaba a fost el reales de trei ori si a domnit 12 ani;

  7. Oare Benjamin Franklin, care a spus: “Orice om ar trebui sa detina atatea proprietati cate ii sunt necesare pentru un trai decent. Tot restul ar trebui sa fie proprietatea statului”, a fost socialist sau comunist?

  In concluzie, de ce sa fim de dreapta? De ce sa fim capitalisti? Voi chiar nu vedeti ca “valorile” capitalismului sunt in plina criza, si la propriu, si la figurat? Voi chiar nu vedeti ca dreapta si capitalismul au furat oamenii, i-au escrocat si au bagat lumea-n faliment? Voi chiar nu vedeti ca marele capitalism american ne tine anume pe noi, romanii, in subdezvoltare economica si ne controleaza politica interna, ca in orice tara latino-americana sau ca in orice republica africana bananiera? Nu va dati seama ca, pur si simplu, calea CINSTITA si FIREASCA de urmat NU e capitalismul? Chiar nu?! Pai, iertati-ma, dar asta inseamna sa fii ori idiot, ori mincinos. Nu vreau sa jignesc pe nimeni, dar sunt lucruri prea importante ca sa nu le spunem pe nume.

  Apreciază

 7. RALG said

  Interesante reactii la rozatorii nostalgici. Care va sa zica ca era vorba despre comunism. Ala care este. Ce treaba are aici capitalismul? Pai are – „zice” rozatorii in cor. Ca uite capitalismul e rau. Care va sa zica ca comunismul e bun. E mai bun in tot cazul. Cel mai bun. E foarte bun. Q.E.D. pam-pam. Razii mami razilor sunteti in cor off topic. Adica ati fi asa daca n-ati fi niste ilustari perfecte ale ideii de comunism (si-i zic asa folosind termenul ambigu de comunism, cu toate riscurile ca acesta sa fie confundat cu marxism-leninismul institutionalizat care a picat formal in figura 89). Radu I si Radu II, doi comunisti cretini. Exista si comunisti inteligeni? Ei, fireste ca exista. Doar ca acestia sunt foarte subtili (nu ca loazele astea doua care insista sa auto-i-lustreze) si prin urmare mai greu de dovedit in doua vorbe, si mai inutil, mai ales ca astia nu-si pierd vremea pe bloguri, iar rozatoarele sunt oricum impenetrabile la argumente.

  Apreciază

  • Iepurele de Martie said

   Trecand (din nou) peste modul isteric si patologic in care reactionezi la anumiti stimuli, care te incadreaza in categoria marilor hipersensibili si abuzati, profund traumatizati de agresiunile de toate felurile suferite de-a lungul unei vieti inutile si gata oricand sa injure ei, ca sa nu fie injurati (ca de obicei), e de remarcat urmatoarea evidenta: sa preiei un „articol” intitulat „Despre comunismul de ieri si de azi”, „scris” de un pitecantrop dupa aproape un sfert de secol de la caderea definitiva a comunismului, e o imbecilitate crasa, manifesta si ridicola. Sa critici capitalismul, e perfect normal, pentru ca este la ordinea zilei peste tot in lume. Acum, depinde de psihicul fiecaruia: daca esti ori oligofren, ori traumatizat de comunism (ala adevarat), ori amandoua, scrii despre cai verzi pe pereti si te lupti eroic cu fantomele (COMUNISMUL!!! :evil:). Daca esti normal la cap si cat de cat inteligent, scrii despre realitatile contemporane inconjuratoare, nu te apuci sa critici o oranduire prabusita cu peste doua decenii in urma.

   P.S.: Basea este idiot, dar e perfect normal la cap. Vorbind de comunisti si de rusi, el doar manipuleaza masele amorfe de manevra, tapalagist-goiste, imbecile, bolnave psihic sau amandoua. 😉

   Apreciază

   • RALG said

    @Radu Pârjan – Imi cer scuze pentru „modul isteric si patologic in care reactionez(i) la anumiti stimuli” (m-ati ghicit perfect) dar v-as intreba, asa… fara vreo legatura, care este scopul pentru care postati mesaje pe Arca lui Goe, adresandu-va, dupa cum bine spuneati, nimanui? Ce sperati sa obtineti? Care e noima prezentei d-voastra aici? Va rog sa nu intelegeti in intrebarea mea vreo intentie subversiva, sau vreo aluzie discreta facuta in scopul de a va invita sa nu mai postati (ori sa postati) aici. Desigur ca raspunsul nu-i nici pe departe vreun mister, dar ar fi interesant de vazut cum anume ati raspunde d-voastra insiva acestei nevinovate intrebari, cu cuvintele d-voastra. Probabil ca ati raspunde tot cu clisee din astea din arsenalul comunistoid al propagandistilor zilei, utilizate mimetic, sub presiunea crescanda provacata de ascutirea luptei de clasa la cap care va indeamna sa luptati eroic contra oranduirilor neprabusite, etc… judecandu-i pe toti cu masura d-voastra. Asadar, incercati un raspuns? De ce nene Pârjane? De ce? (Cuminte nenea Pârjane n-a vrut sa raspunzå).

    Faptul ca prin „comunism” nu intelegem amandoi acelasi lucru (un benign conflict terminologic) nu-i nici singura si nici pe departe cea mai grava si/sau mai draguta dintre contradictiile antagonice (dintre noi) care dau farmec prezentei d-voastra (inclusiv) pe Arca lui Goe. Daca ati avea macar un moment de sinceritate ati recunoaste cinstit ca stilul prefacut in care mimati asteptarea unui dialog intre noi (inclusiv umilindu-va postand mesaje pe Arca lui Goe, cersind atentie), dorinta d-voastra de a fi tratat (de catre dl.Goe) in mod serios, de a vi se acorda (un anumit fel de) atentie, sunt absurde, inadecvate. Practic nu avem ce discuta. Nici nu discutam. Nu comunicam. Interactionam, dar nu discutam. Atata vreme cat nu recunoasteti acest lucru nu vom putea progresa, si ne vom distra strict individual. Pentru mine sunteti o achizitie importanta alaturi de alte 4-5 entitati la fel de comice in consistenta lor de origine ideologica. Dati-i-nainte! Ca (vorba ‘ceea) tot inainte era mai bine. Ati auzit ca cica dl.Radu I n-ar fi fost membru de partid? Ce spuneti despre asta?

    Apreciază

    • Iepurele de Martie said

     „Faptul ca prin “comunism” nu intelegem amandoi acelasi lucru (un benign conflict terminologic) nu-i nici pe departe cea mai grava si draguta dintre contradictiile antagonice (dintre noi) […].”

     Trec peste grosolanul pelonasm „contradictiile antagonice” (o abatere de la normele exprimarii corecte printre multe altele, aspect de inteles, cand stii ca „dl.”Zoe nu mai traieste de mult in Romania) si zic: nu mai exista comunism DE NICI UN FEL. Problema nu e ca „prin comunism nu intelegem amandoi acelasi lucru”, ci ca halucinatii (si, de cand cu aparitia basitului, miraculatii) ca tine cred ca comunismul (de orice fel si oricum l-ar „intelege”) mai este la ordinea zilei. Nu mai este. Sub nici o forma. Cine crede asta este fie imbecil, fie bolnav psihic, fie amandoua.

     Mi-ar placea sa mai stam de vorba, dar nu-mi pot pierde timpul cu tine de cate ori mananci cacat.

     Apreciază

    • RALG said

     Bravo, un raspuns bun, curajos si… ca de obicei foarte ilustrativ. Ca argument (zdrobitor) in aceasta privinta as zice ca cine nu crede asta este fie imbecil, fie bolnav psihic, fie amandoua.

     Uite de exemlu, ca sa dau numai in exemplu, momental libe-relu fistichiu, este comunist sadea, unul dintre cei prin care comunismul persista. Ca si Adi Nastase, ca si Gigi Becali, ca si Voiculescu…ca si tine. Aceste tipologii existau si se manifestau EXACT la fel (ceea ce e valabil si pentru tine) si pe vremea in care marxismul era institutionalizat in Romania. Comunismul-comunism (racila, ca sa folosesc un cuvant drag celor care duc lupta de clasa) depasea cu mult cadrul acela institutionalizat, ne limitatndu-se (dupa cum crede Radu I) la cei 4 milioane de membri de partid. Nu s-a schimbat (aproape, eh aproapele asta ce te mai sufoca) nimic. Aceleasi mentalitati, apucaturi si aceeasi tampiti gata sa puna botul la ideologie, in special dintre cei care n-au fost niciodata intzårcatzi de-adevaratelea. Nu-i asa ca nu era condamnarea lui Relu o prioritate in Roamnia? Nu-i asa ca nu vom trai mai bine si nu va creste nivelul de trai in patria noastra prin aceasta condamnare? Etc, etc, etc…

     P.S. Ma mâhneste sa te aud spunand ca „ti-ar placea sa stam de vorba”. Asta dovedeste ca esti departe de orice intelegere. Dar tot n-ai raspuns la simpla intrebare despre de ce-ti pierzi timpul pe aici. Nu esti si tu curios sa auzi cum ar suna un astfel de raspuns de-al tau? Ai retineri? Sa ai oare o prima premonitie a ridicolului tau interior? Hm. M-ar mira. Esti oricum mai adanc decat Radu I. Tu esti de talia dizidentului Viorel Padina (un prieten de-al meu din Corabia, nu-l stii tu).

     Apreciază

    • Stely said

     „Uite de exemlu, ca sa dau numai in exemplu, momental libe-relu fistichiu, este comunist sadea, unul dintre cei prin care comunismul persista. Ca si Adi Nastase, ca si Gigi Becali, ca si Voiculescu…ca si tine.”

     Revista Kamikaze:
     Nasol, iar a decis justiția altfel decât a votat poporul.

     Apreciază

 8. Radu Humor said

  „Exista si comunisti inteligeni? Ei, fireste ca exista.”
  Cum să nu, mai ales că ai pus şi tu laba pe una ( şi acum ţi-o mai odihneşti puţin 😳 ), a cărei calităţi au fost verificate înaintea ta
  de o droaie de mahări utecisto-comunişti care şi-au slobozit doctrinele în vastele ei recipiente de captare a idologiei mult iubite şi acuma mult hulite 😉
  Ca să nu mai vorbim că rara avis , de fapt mai mult mare (ditai orătania !), decât rară, şi-a mai făcut cuib şi pe alte bloguri, de unde a fost uşuită (o perioadă chiar şi pe aici), până ai hotărât să pui capăt singurătăţii şi vorbelor ce se iviseră prin vecini, că ai iubi mai mult partea masculină şi incompletă a unora ca Tismăneanu, Patapievici, Grebu ş.a. ) şi ai lăsat-o să-şi folosească ciocul prin actuala bătătură !
  Sunteţi de tot râdul amândoi !
  Îmi închipui ce-şi râde-n hârleţ Abălaru de voi, când se retrage în grădiniţa pe unde-şi rupea şalele „fosta”, făcându-i praf toate cele 3 ouă (unul al Planetei 😉 )
  Cât despre cerşit, se vede de la o poştă ( întreab-o pe stely ce-i aia, că-i specialistă şi-n comunism, şi-n capitalism, mai ales la oral 😉 ) că tu eşti cel care cerşeşte un dialog, oricât de incomod, doar pentru a demonstra şefilor că mai au pentru ce te plăti !
  Ce pereche minunată faceţi voi, voi amândoi :
  Tusea şi junghiul !
  Ptiu, bătu-v-ar Dumnezeu să vă bată de neghiobi !
  Că popa s-a săturat :mrgreen:

  Apreciază

 9. RALG said

  Ne-a murit un om de stânga:
  Nae Nicolae.
  Dumnezeu sa-l ierte.

  Apreciază

 10. RALG said

  N-a murit un om de dreapta:
  Ovidiu Costan.
  Dumnezeu sa-l ierte.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat: