(b)Arca lui goE

b-Log anonim, amator si ventrilog al celor fara de blog. Despre NIMIC

Sfantul Ilie Tesviteanul, proorocul din carul in flacari

Posted by Arca lui Goe pe iulie 20, 2013

Sursa: Ziare.com

SfIlieIstoria crestina il situeaza pe Ilie, cel nascut la Tesva (tinutul Galaad), in secolul al IX-lea i.H., in vremea regelui Ahab al Samariei.

Numele sau vine din ebraicul Eliyahu, care inseamna „Dumnezeul meu este Yah(ve)”. Ilie este considerat drept al doilea profet dupa Moise. Desi capitolele 17-20 ale Cartii a treia a regilor sunt dedicate in intregime lui Ilie, nu exista referinte istorice la adresa proorocului.

Vechiul Testament spune ca regele Ahab, impins de sotia sa pagana Izabela, a inceput prigoana impotriva evreilor care credeau in Dumnezeu Unicul, si a trecut la idolatrizarea zeului Baal.

Dupa ce zeci de prooroci (preoti, prevestitori) adepti ai lui Yahve au fugit ori s-au ascuns prin pesteri, Ilie a ramas singurul opozant fatis al idolatriei si al regelui.

In cele din urma, la sugestia lui Dumnezeu, a fost nevoit si el sa fuga, dar nu inainte de a prooroci (prezice) ca peste Samaria se va asterne seceta dupa voia sa: „in acesti ani nu va fi nici roua, nici ploaie, decat numai cand voi zice eu!”

Vaduva din Sarepta Sidonului

La un moment dat, Dumnezeu i s-a aratat din nou lui Ilie si i-a spus sa se intoarca acasa si ca il va hrani o vaduva. Femeia, intalnita pe drum, a ascultat porunca lui Ilie si, desi mai avea doar putina faina si cativa stropi de ulei, i-a facut proorocului o paine. Dupa aceea a mai facut paine si pentru ea si fiul ei, pentru ca vasul de faina si ulcica de ulei nu s-au mai golit pana la venirea ploii.

Atunci cand fiul vaduvei a murit, Ilie l-a dus in camera lui si a strigat la Dumnezeu „sa se intoarca sufletul acestui copil in el!” iar copilul, dupa ce Ilie a suflat peste el de trei ori, a inviat.

Meciul Baal vs. Yahve

Intors in capitala Regatului de Nord, Ilie i-a cerut regelui Ahab sa adune toti preotii lui Baal si ai zeitei Astarte si sa organizeze o intrecere: care zeu este mai puternic. La „competitia” organizata pe muntele Carmel au participat 850 de preoti pagani de o parte si Ilie de cealalta. Un public numeros a fost adunat din tot regatul.

Au fost taiati doi vitei si pusi pe ruguri diferite. De dimineata pana dupa pranz, preotii pagani si-au invocat zeii sa aprinda focul, dar nu au reusit. In schimb, Yahve l-a ascultat pe Ilie si a dat foc rugului.

Ca urmare, Yahve a fost declarat Dumnezeul adevarat, iar cei 850 de preoti au fost ucisi de popor; insusi Ilie a participat la masacru: „s-a dus Ilie la paraul Chisonului si i-a junghiat acolo.” La capatul masacrului, a venit si ploaia chemata de Ilie, dupa peste trei ani de seceta.

Muntele Horeb

Regina Izabela s-a suparat foarte tare din cauza uciderii preotilor ei si a promis moartea lui Ilie. De frica, profetul a fugit in pustiu, a fost hranit prin minuni si, dupa 40 de zile, a ajuns pe muntele Horeb – locul unde Moise a primit cele 10 porunci.

Dumnezeu i-a grait din nou si i-a spus sa nu se teama de furtuna, de cutremurul si de incendiul care vor urma. Dupa trecerea stihiilor, Yahve i-a spus lui Ilie sa se intoarca acasa prin Damasc, unde sa-l unga rege pe Hazael, in tara lui Israel sa-l puna rege pe Jehu si sa-si lase urmas pe ucenicul sau Elisei.

Via lui Nabot

Regele Ahab i-a cerut vecinului sau Nabot sa-i vanda via, caci dorea sa-si faca o gradina langa palat. Nabot il refuza, spunand ca nu-si instraineaza mostenirea. Infuriata de refuz, regina Izabela pune la cale un proces cu martori mincinosi si obtine uciderea cu pietre a vecinului Nabot. Dupa aceea ii spune regelui sa se duca sa-si ia in primire via. Ahab se intalneste pe drum cu profetul Ilie, care il blestema sa-l manance cainii ca pe Nabot, pe el si pe intreg neamul sau, pentru ca a incalcat poruncile lui Dumnezeu.

Ahab se caieste de fapta reginei, se imbraca in haine de sac, posteste si umbla trist, iar Dumnezeu ii spune lui Ilie ca-l cruta pe rege, dar blestemul se va abate asupra printului.

Incendierea ostasilor

In urma unei cazaturi, regele Ahazia, urmasul lui Ahab la tron, se imbolnaveste si cade la pat. Ahazia isi trimite oamenii sa intrebe profetii daca sa se roage lui Baal ca sa se faca bine. Ajunsi la Ilie, acesta le spune ca, apeland la „serviciile” lui Baal, regele va muri.

Regele trimite 51 de oameni sa puna mana pe Ilie, dar acesta ii cere lui Dumnezeu sa ii nimiceasca cu foc; Yahve il asculta. Faza se repeta cu alti 51 de soldati. In fine, o a treia companie este crutata de foc pentru ca ii vorbise lui Ilie frumos si politicos.

Pentru ca nu l-a ascultat pe profet, regele Ahazia moare.

Inaltarea la cer

Pe cand Ilie colinda tinuturile israeliene impreuna cu ucenicul sau Elisei, a trebuit sa treaca apa Iordanului. Ilie si-a luat mantaua, a facut-o sul, a lovit cu ea raul iar apele s-au despartit si i-au lasat sa treaca.

Elisei stia ca Ilie va fi luat la Dumnezeu (fara sa mai treaca prin moarte). Ucenicul i-a cerut proorocului „indoita masura din duhul tau!” Ilie i-a raspuns ca, daca va vedea momentul inaltarii la ceruri, cererea ii va fi satisfacuta.

„Pe cand mergeau ei vorbind, iata ca un car de foc si niste cai de foc i-au despartit pe unul de altul si Ilie s-a inaltat la cer intr-un vartej de vant.” Mantia „fermecata” i-a ramas lui Elisei, care a faptuit si el minuni – semn ca duhul trecuse la el.

Sfantul Mare Prooroc Ilie la romani

Praznicul sf. Ilie este randuit pe 20 iulie, in miezul verii, in sezonul furtunilor. Despre prooroc se spune ca umbla pe cer in carul cu roti din flacari tras de cai albi de nori.

Este patronul ploii, al tunetelor si al fulgerelor si, in caz de seceta, lui i se inalta rugi de ploaie. Peste 120.000 de romani ii poarta numele.

38 răspunsuri sa “Sfantul Ilie Tesviteanul, proorocul din carul in flacari”

 1. Popescu said

  Iar e ziua lui Iliescu?

  Apreciază

  • RALG said

   Mai degraba e ziua lui Hayssam-escu.

   Nu (doar) pentru a-i felicita pe cei 120 000 de romani care chefuiesc azi de Sf.Ilie am transcris acest text apocrif. Stilul oamenilor si al vremurilor, asa cum transpare din poveste, este unul fabulous care ar merita sa faca obiectul unor incercari anonime de interpretare, traducere (si multe altele). L-am pus la pastrare pentu a fi eventual folosit in viitor ca poarta de intrare. Poate ca, cine stie, vreun exegete amator, amator de analogii, ar putea incerca sa faca o paralela intre Sf.Ilie si Gilgamesh. Ceea ce ar putea constitui un excelent referat preliminar de doctorat, in anticiparea unei teze interdisciplinare in antropologie – teologie – istorie – literature si folclor.

   Apreciază

 2. Stely said

  Eii , as incerca eu o mica interpretare , dar imi este teama ca ma veti acuza de naivitate sau mai rau de ignoranta , desi am citit azi ceva mai mult despre Sf.Ilie . Am intrat mai intai pe Wikipedia , intrucit am vazut ca sunt acolo mai multe informatii- luate direct din Biblie (Vechiul Testament -Cartea I a Imparatilor (cap.17,18) unde este vorba de „proorocul Ilie”-apoi am citit si in Biblie capitolele indicate .Da ,aveti dreptate . „Povestea ” proorocului Ilie este fascinanta . La un moment dat am crezut ca Dumnezeu (bun si milostiv ) nu se putea sa-i ingaduie asemenea metode pentru pedepsirea unor asa -zis „pagâni . Ulterior insa , dupa ce m-am mai documentat am inteles ceva mai mult.
  Am inteles printre altele ca este asezat alaturi de Moise si de alti trei Apostoli , care anunta „a doua venire a lui Isus Hristos” .

  Cititi mai mult/e aici :

  „Reprezentant de vaza al ordinului profetic ajuns prin râvna sa pe culmea cea mai de sus a virtutii, Ilie fu judecat demn de a vedea fata in fata slava Dumnezeului intrupat, alaturi de Moise si de cei trei Apostoli in ziua Schimbarii la fata (cf. Matei 17), care anunta a doua venire a Domnului Nostru Iisus Hristos. Coborând de pe muntele Taborului, discipolii il intrebara pe Domnul daca Ilie trebuia sa vina inainte de invierea mortilor pentru a pune toate lucrurile inapoi cum au fost, dupa cum invata Profetii (Malahia 3 :23). Hristos le raspunse : ” Ilie a venit deja si ei nu l-au cunoscut ci l-au tratat dupa cum au vrut ei „, facând aluzie la Sfântul Ioan Botezatorul care venise sa pregateasca propria Lui venire, cu duhul si cu puterea lui Ilie (Luc 1 :17). Asa cum Ioan fu Inaintemergetaroul primei veniri in trup a Fiului lui Dumnezeu, astfel Ilie va fi, se crede, premergatorul celei de a doua veniri, la sfârsitul veacurilor. Traditia ecleziasta a vazut adesea in cei doi martori, care vor muri in ultima lupta împotriva lui Antihrist (Apocalipsa 11), pe Enoh si Ilie, care au fost paziti de moarte in acest scop.”

  Poate veti râde ,dar eu cred în „a doua venire a lui Isus Hristos „,însa , daca este adevarat ca Dumnezeu l-a pazit de moarte pe proorocul Ilie ,nu cumva acela care va veni va fi un alt Isus Hristos ? Altfel cu ce scop l-a „pazit de moarte”? Mai cred ca vremea lui nu a sosit ,desi ” lupta „intre „pagâni ” si credinciosi este inca prezenta si nu numai pe tarâm religios . De aceea vin si intreb :daca armonia ,toleranta , iubirea dintre oameni( pentru care D-zeu si-a sacrificat Fiul ) nu se vor instaura pe Pamantul nostru plin de oameni , ce-i de facut ? Asteptam Apocalipsa cu venirea a doua a lui Isus Hristos, in care este ” intrupat” spiritul proorocului Ilie , asa cum este descris in Vechiul Testament ( drept, dur si neiertator cu necredinciosii ) sau gasim noi (cei de acum si cei care vor urma )o alta cale , ceva mai …democratica ? 🙂 Cred ca exista, iata ,anticipata de „RALG” – cale pe care am aflat-o din altfel de carti, decit Biblia. Sunt inconjurata de ele si asteapta sa le citesc cu multa atentie, dupa care voi putea discuta …

  Apreciază

 3. Stely said

  P.S. Hai sa ma laud puţin :am citit pana acum cinci „altfel de carti decit Biblia” si inca doua sunt deja incepute . A, sunt dintre cele invocate de Dl Goe , adica numa’ bune pentru realiza cu ajutorul lor „teze interdisciplinare in antropologie – teologie – istorie – literature si folclor”… Desigur, ca material bibliografic, in nici un caz plagiate .

  Apreciază

 4. Stely said

  Citind cu o mai mare atentie ce scrie aici …

  „Poate ca, cine stie, vreun exegete amator, amator de analogii, ar putea incerca sa faca o paralela intre Sf.Ilie si Gilgamesh. Ceea ce ar putea constitui un excelent referat preliminar de doctorat, in anticiparea unei teze interdisciplinare in antropologie – teologie – istorie – literature si folclor.”

  … trebuie sa-mi fac „mea culpa” pentru neatentie ,dar si pentru usurinta de a ma avinta in presupuneri . Prin urmare fac precizarea ca „avintarea” mea, privitoare la ideea lansata de RALG , ca ar putea existe „amatori” in exegeza sau de analogii, care sa incerce sa faca o paralela intre Sf. Ilie si Gilgamesh , se datoreaza faptului ca mi s-a parut interesanta ,frumoasa ,atractiva si cred novatoare. Credeam ca nu ar fi asa de greu ca lucrarea sa fie realizata , intrucit( ei) vor avea la indemina mai multe posibilitati ( bibliografice ,de comunicare ,de cautare ,de calatorie etc) decit cei care au au cautat si au scos la lumina „Epopeea lui Gilgamash”.
  Mai credeam (de ce nu ) ca RALG (Dl Goe) care stie si citeste mult/e , ar putea gasi pe cineva pe care sa-l indrume etc.. 🙂
  A, mi-am facut mea culpa nu pentru ca am vazut „dislike-ul ” acela, ci pentru alt motiv . Nu zic ca ce citesc eu (acum ) nu are vreo legatura , dar cred ca e de alta natura : poate fi o sursa care sa inspire la cautare …a divinitatii , a spiritualitatii .
  P.S. Am totusi o remarca de facut : presupun ca cei care noteaza comentarile mele cu „dislike”, au niscaiva motive . Desigur, ar putea sa existe , dar m-as bucura sa le si spuna . Accept si observatiile ,dar nu de genul acelora pe care le face un „cinic”, care , neavind argumente consistente referitor la continutul unui comentarii , face observatii de la inaltimea unui mare cunoscator in toate , iar cind se incumeta sa scrie ceva nu este in stare sa scrie mai mult de trei fraze … dezlinate si alea.

  Apreciază

  • RALG said

   Si eu as fi tare curios sa stiu cine a oferit acel „dislike” anume, dar, vorba lui Cykyry, „in era new media 💡 Nu te supeli – oricine ai fi”. 😉

   a) Mi se pare admirabila disponibilitatea d-voastra pentru lecturi interesante si (mai ales) interconectate destul de articulat cu preocuparile si interesele d-voastra, nimic haotic, nimic la intamplare. Va preocupa niste teme anume si le urmariti destul de sarguincios chiar daca inevitabil o carte sau un articol citite devin repere catre alte teme nebanuite initial. Imi amintesc de dl.Tiberiu Orasanu, un alt pasionat al lecturilor, si la fel avand timp sa dea curs acestei pasiuni, dar parca d-lui proceda cumva mai liniar nu asa arborescent cum procedati d-voastra.

   b) Desigur ca cei care ofera „like” sau „dislike” unor comentarii nu trebuie musai sa faca o expunere de motive. Nici macar nu trebuie sa aiba motive serioase… sau vreun motiv anume legat de text… Pot in mod liber sa dea curs logicii sentimentelor lor si sa le comunice in acest fel. Absenta justificarilor poate fi foarte justificata: lipsa de timp, convingerea ca oricum ar face-o ar fi in zadar (fiecare cu convingerile sale), incapacitatea de a exprima acele motive, teama de a deconspira niste motive rusinoase, sau, asa dupa cum ziceam, chiar absenta unor motive cat de cat. In consecinta se pot face speculatii si presupuneri vizavi de respectivii vizitatori, iar uneori se poate deduce destul de precis cine sunt si ce vor.

   c) Da, si mie mi-a trezit interesul faptul ca Sf.Ilie s-a putut inalta la cer fara sa fie constrans sa treaca prin moarte. O idee plina de semnificatii… Cred in continuare ca ar putea fi interesanta o paralela intre Sf.Ilie si Gilgamesh, pe coordonatele amintite. Sau poate o lucrare literara (de orice gen, poem epic, balada, roman) care sa interconecteze cumva cele doua caractere. Se cauta scriitori prifesionisti …

   d) Am bagat de seama ca titanul de la Corabia v-a banat, in baza la niste motiva fara niciun rezon, ca de… d-lui ca dictator… are momente din astea de inspiratiune prin care produce gesturi lipsite de aproape orice logica… Si zic „aproape” pentru ca o logica minimala, transcendenta, exista in totul, bunaoara aici logica este sa se etaleze caracterul personajului nostru, adica lipsa sa de caracter… Dupa ce odinioara omul v-a declarat zeita, cu un loc asigurat in constiinta posteritatii (si chiar cu sanse mari de a prinde un loc pe lista celor care vor fi reincarnati la cererea sa) prin simplul fapt de a-i fi fost apropiata lui, geniului (in afara de alte multe aprecieri pozitive), acum, impotriva a tot ce a declarat si a oricarei deontologii a comunicarii, inventand inventii si motivatii noi (sic) (ca-i place sa se justifice, sa se explice in virtutea involuntara a faptului involuntar ca cine se scuza ne amuza) vine si va interzice dreptul la libera exprimare, va taie mustiucul. In ce scop? Sarmanul… El nu stie bine nici macar care sunt scopurile cu care produce de-a valma texte lipsite de orice continut (care in mintea lui reprezinta „adevarul cu orice pret”), banale chibitzari despre politica, clisee, prejudecati care, chipurile, ar sluji schematica imagine pe care o are individual despre lume (in „era netocratie-ah-ha). Parca zicea ca singura conditie (necesara si suficienta) ca cineva sa se poata exprima liber, necenzurat, pe blogul sau este aceea ca respectiva creatura sa aiba la vedere identitatea din viata reala. Se pare ca nu mai stie cine sunteti. Hm. In schimb stie cine este (cine ma-sa o fi?) „transparentul” Cykyri – un cacat stimati telespectatori… Ma rog, individul nu stie nici de ce scrie, care-i scopul, care-i taina, care sunt asteptarile firesti, rezultatele rezonabile ale scrieriilor sale pe bolgul de la Corabia si cu atat mai putin poate realiza care-i rezultatul actiunii de a bana tot ceea ce nu-i convine sa auda, ce mare discrepanta se casca intre ceea ce crede el ca obtine (ar trebui sa obtina) si rezultatele reale ale acestor gesturi prostesti. Dar totusi, acest personaj, hâtru, este nimic pe langa cea intoarsa cu umilinta pe blogul sau, eternaa CMM. Felul prevenitor cu care-l trateaza CMM pe nebun, ii dovedeste profunda dependenta de viciul care o macina si lipsa oricarei demnitati ca individ. Bine acuma dumneaei, ca sa fie comica pana la capat, o sa poata sa spuna ca nu, ca dansa doar face un experiment (un alt experiment 🙄 ), si ca martorii n-au inteles ei bine cum il dribleaza ea pe AVP in careul de 16 metri, printr-o observare participativa, dumneaei fiind si om de stiinta :shock:. Daca ar trebui sa votez care dintre cele doua personaje este mai caraghios as vota pentru AVP (are omul asta un charm supra-realist de invidiat) dar daca ar fi sa votez cine e mai ridicol, CMM ar castiga competitia la mare distanta.

   Apreciază

   • Stely said

    1. Ma bucura ca ati sesizat preocuparea pentru anume teme .Au mai observat-o si altii ,de aici din real. Am primit si niste felicitari . 🙂

    2. Nu-mi fac probleme probleme pentru „dislike” . Am citiva „abonati „, care mă urmăresc si îmi citesc cu multă atentie comentariile, ca sa găsească o virgulă pusă aiurea ,un dezacord sau un cuvînt stîlcit . Cred ,desigur ca sunt si ele importante ,dar măcar să spuna ceva si on topic. Dar, daca nu se poate , nu-i bai. E bine sa invatam fiecare cite ceva , iar eu asa fac…

    3. Nu vazusem ca am fost „evidentiata”pe blogul de la Corabia . Comentariul insa ii era adresat lui” Cykyry-mykyry”(caraghios nick si- a mai ales)… Era un comentariu cit se poate de on topic , dar nu si binevoitor . Imi pare rau ca nu l-am pastrat …
    4. Despre CMM am insa o alta parere . Cred ca si ea ,ca si mine , a fost revoltata de usurinta sau graba de a-i da dreptate lui Sorin Iliesiu, privitor la ” raul mai mare ” facut tarii de Alexandru Paleologu comparativ cu L. Zamfioiu , care a colaborat cu aceeasi securitate ,dar neobligat si nesil(u)it de nimeni. Sorin Iliesiu a vrut sa-l loveasca pe Teodor Paleologu -fiul, un „basist ” convins , care a intors spatele liberalior lui „Cacarau „.Cred ca” regele hyperspatziului ” si-a vindut prea ieftin „coroana ” .. .brrr !!

    Apreciază

    • Stely said

     „ma bucur ” sau „ma bucura faptul „…(asa am vrut ,dar m-am razgindit in ultimul moment ) 😳

     Apreciază

    • costache said

     ba ,,fratilor” asta nu este un blog…aici E locul de veci al Hackerilor RATATI!!!asta E!!!

     Apreciază

    • RALG said

     Bun venit Costache !!!

     Da’ cine a zis c-ar fi blog?

     Apreciază

    • RALG said

     hacker, hackeri s. m. – Spărgător de rețele computerizate. Pirat informatic, infractor din spațiul electronic virtual al internetului, care incearca sa acceseze, sa publice si/sau sa foloseasca ilegal datele personale, private, identitatea celor care sunt conectati in internet.

     ratat, ratati – Persoana care esueaza, care nu reuseste sa-si atinga scopurile, menirea…

     Hm ! Definitia pare a indica in mod clar catre CMM, AVP si altii asemenea… Ma ingrijoreaza insa ideea ca ar putea ramane in veci pe Arca lui Goe. Desi, daca stai sa te gandesti, odata ce s-au gasit candva aici, acest lucru va fi devenit (deja) definitiv. Pentru totdeauna. Toate lucrurile spuse sunt pentru totdeauna. Intotdeauna. Indiferent de pseudonim.

     Apreciază

   • marginalia non turpia said

    @ Administratorul blogului (b)Arca lui Goe

    Ați creat un personaj interesant. Proasta creștere, care îl scotea din rutinile percepției ”comme il faut”, îi permitea sa vadă și să spună ceea ce nu i se părea OK în comportamentele adulților importanți din real.

    Și totuși…

    1. Din nefericire, acest personaj a absorbit idiosincraziile, idolatriile, fricile și dorințele dumneavoastra, un om din realul nostru contemporan, un internaut anonim (Să se înțeleagă bine, nu cu Caragiale vorbesc, ci cu bloggerul care a creat (b)Arca lui Goe).
    Acest lucru e firesc, biografia existențială a operei și opera au subtile canale de comunicare.
    Toma Pavel a scris frumos despre asta, dupa o epocă de structuralism dur, aș zice ”barbar”, care golea orice scriere de umanitate și lăsa textele orfane de tată (deci ”moarte” în concepția lui Derrida).
    Așadar, întotdeauna ”ne dezvăluie cele ce ne ascund” (citat imperfect, din memorie, mai degraba o parafrază).

    2. Negați cu vehemență dusă până la furie extremă și necontrolată ipotezele mele privind faptul că ați creat și alte personaje, și alt blog.
    OK. Este posibil ca eu să vă fi perceput ca fiind mult mai inteligent și mult mai inventiv decât vă permiteți să fiți, chiar și în libertate.
    Totul e posibil în cercetare, mai ales intr-una participativă, iar cercetătorii își asumă și acest risc.
    ”No problem”. În romanul meu, veți fi mai inventiv și mai inteligent decat in ”realul” virtualului.

    Auguri!

    PS. Îmi asum și riscul de a mi se răspunde grobian la acest text civilizat. La război, ca la război, nu alegi tu armele ”dușmanului”. Iar cu acest ”dușman” m-am obișnuit. Vorba ceea: ”Dacă port cu ușurință și cu zâmbet a lor ură / Laudele lor, desigur, m-ar mâhni peste măsură” (Citat din memorie).

    PPS. Multumiri, dacă nu mă banați.

    Apreciază

    • costache said

     ,,Goe” nu este liber!!!..Goe este une transformation d’un soumise en poupée de latex http://www.youtube.com/watch?v=DZEFOLDGniA

     Apreciază

    • marginalia non turpia said

     ERATĂ: biografia existențială [mai adecvat, deși cu un barbarism, ar fi ”experiențială”] a autorului, în loc de: biografia existențială a operei.

     Multumesc pentru ca nu sunt banată.

     Apreciază

    • RALG said

     Fă futu-te-n cur belită, pă tu crezi că noi suntem mojici ca Bismarck al Papadopolinii? Nu madam, noi suntem un june cu educaţiune care nu voi să paţ niciun conflict.

     3) Stimata doamna, cand cineva iti spune „multumesc pentru ca imi dai voie sa respir”, sau „iti raman recunoscator pentru ca nu ma musti”, ori „slava Domnului ca nu ma injuri”, inseamna fie ca persoana respectiva, daca e sincera, are niste spaime adanci (nascute si intretinute cine stie cum), fie ca este un rau voitor care vrea sa acrediteze idei subversive (sa le inoculeze sau sa se consolideze) vizavi de anumite persoane, personaje, locuri etc. Stiti bine ca pe Arca lui Goe nu exista cenzura (asa dupa cum se intampla, de ex. pe blogul domniei voastre). Deci mie nu aveti de ce sa-mi multumiti pentru ca sunteti libera (!?) si ca libera fiind profitati de libertatea de expresie in care se afla Arca lui Goe. Cum nu v-as putea banui de rele intentii si/sau nesinceritate pot deduce ca sunteti o fire mai nevricoasa asa… de felul d-voastra. Mie imi multumiti degeaba. N-am niciun merit. Problema este ca si spaimele concluzionate prin eliminare (sic) sunt cumva suspecte intrucat, cel putin in aparenta, sublimul mesaj al domniei voastre imi era adresat in exclusivitate, si, prin urmare, eventuala lui cenzurarea n-ar fi trebuit sa aiba vreun efect notabil asupra intentiilor d-voastra. Dar poate ati avut (si) alte intentii… Alte ţinte… Aaaa… De ex. ca ati vrut sa fiti politicoasa, amabila, ingaduitoare, dar n-ati stiut cum altfel sa va manifestati condescendenta, n-ati gasit nimic altceva pentru a ma multumi cu multumiri, inventand unele ca acestea, coborate direct din bogatul subconstient. Caz in care va zic (tot): N-aveti pentru ce. Mai poftiti.

     2) Stimata d-na romanciera care impleteste armonios cercetarea stiintifica participativa cu fictiunea (genul literara al romanului), ar trebui sa stiti ca niciun personaj de roman nu poate fi mai inteligent decat autorul romanului. Vorbim de inteligenta nu de aparente, etichete si metafore care sa sugereze aluziv o posibila inteligenta. Prin urmare pot spune ca astept cu mare nerabdare mult trâmbiţatul roman (trâmbiţarea fiind probabil o metoda stiintifica de a conduce cercetarea participativa) in care autorul va fi mai destept decat tâmpitzelul d.Goe. Veti avea nevoie de multa munca (data fiind absenta materialului epic, faptic, din HUVACA), de imaginatie, talent si chiar de geniu, toate pentru a scoate un roman (o fictiune) modesta poate. Daca insa veti fi intr-adevar capabila sa sondati in adancuri. prin puţurile ori gurile vulcanilor, prezente la orice vorbitor gratis din HUVACA atunci da, s-ar putea scoate o capodopera, un roman comparabil cu Numele Trandafirului. Depinde numai si numai de abilitatea d-voastra de a explora si exploata fabuloasele caractere care populeaza virtualitatea aconimatului clandestin, inclusiv prin persoane cu buletin si adresa de e-mail livrata populatiei. Cand va fi gata, publicat, va rog sa ne trimiteti si noua un exemplar cu dedicatie. La post-restatnt.

     „Problema e ca ficţiunea este prea limpede, logica, pe cand realitatea n-are niciodata nicio noima. … Fictiunea are un caracter unitar, are stil. Faptele reale n-au nici unitate, nici stil. In fond, existenta nu-i altceva decat o serie de intamplari nenorocite care se succed una dupa alta…” – A.H. – John Rivers.

     1) Sunt de acord cu d-voastar ca intre autor si personaj exista complexe si subtile mecanisme de comunicare si interconditionare, doar ca, spre deosebire de d-voastra si de Toma Pavel, mie mi se pare mai plauzibila ipoteza lui Miguel de Unamuno care acrediteaza ideea ca personajele se pot elibera pana la urma de autor castigandu-si independenta. Si in fond nu se poate spune despre un orfan ca e mort. E pe cont propriu. Cel putin in virtutea inertiei este (inca) viu.

     0) Dupa cum va spuneam ceva mai detaliat pe blogul de la Corabia, intr-un mesaj cenzurat abuziv de catre dl.AVP, folositi in continuare (reluati obsesiv) o serie de prezumtii false, gresite… care nu va pot conduce decat la concluzii eronate. Sistemul d-voastra de ipoteze alternative este incomplet. Esentialmente incomplet. Inutil sa le mai recapitulez. Inutil sa insist…

     Apreciază

    • RALG said

     @Costache – Haoleu Costache mânca-mi-ai, sa dea benga si sa cada turnu efel på matale si på familia lu matale in lipsa, ca amarnic mai esti la manie. Faci sange-n latex.

     P.S. D-le C-o-Stache, v-as ruga sa binevoiti sa dezvoltati expunerea de motive. Nu se intelege deloc din ce v-a casunat prin nazarire pe Arca lui Goe. Sunt c-o-nvins ca o atarea expunere ar fi f-o-arte interesanta si ar trezi atentia publicului cat ai bate din palme. In caz ca sora care e in tura nu va da voie, nu-i nimic. Vom intelege.

     Apreciază

 5. RALG said

  Off topic: As vrea sa pastrez aici (pentru altadata) o perla mo-nu-mentala a lui Dumnezeu de la Corabia:

  AVP

  De data asta a nimerit-o. Trebuie intr-adevar sa fii nebun (fara suparare) ca sa te poti supara pe unul ca AVP. Mai degraba te doare marul pentru ca este mar si atomul pentru este atom (ca nici nu este), decat sa te superi pe AVP. Nimic din ceea ce face sau ar putea face el n-ar putea fi realmente motive de suparare pentru cineva normal la cap, oricine ar fi. Dincolo de acest inexorabil adevar, perla are luciri care bat in multe alte directii.

  Apreciază

  • Ionutz said

   Faceti ce faceti si iar,vorba din popor,”va dati in aia calului”!Adica nu puteti trai fara sa va legati de avp! sinteti legati ombilical! asta e caz patologic dragilor! Si avp se poarta la fel! Ma gindesc ca e o joaca a voastra sa va mentineti in topul postarilor,mai ales ca v-o pasati si impariti pe saraca Stely care nu pare ca-si da seama in ce ridicol se afla!
   Bine, incearca cmm s-o psihanalizeze,da nu se prinde.
   A,are un tupeu fantastic,dupa ce l-a pupat in cur,pardon,da asta e cuvintul adecvat,pe avp timp de cinci ani,acceptind tot felul de injurii de la el,gen maalagioaica(injurie minora dar reprezentativa pentru Stely pe blobul ala),acum sa vorbeasca despre blogul lui ca despre ”blogul din corabia” si sa-l ia la misto,e ca si cum ti-ai jigni parintele(virtual).
   Aceeas relatie am observat-o si intre avp si goe! parca sinteti doi gemeni suparati care ar vrea sa se impace,da dupa ce celalalt cedeaza si isi recunoaste inferioritatea!Ma distrez teribil,tineti-o tot asa!
   P.S.ca sa fiu corect,blogul tau e mai instructiv si mai democrat,cenzurezi rar,nota 9,parol!

   Apreciază

   • RALG said

    @Ionutz (ionutz ???) – Din doua una, ori n-ai inteles nimic ORI ai inteles ceva-acolo. Si-intr-un caz si-n altul insolita ta reactie (in context) este (si) inadecvata. In plus mimezi foarte prost detasarea, amatoriceste… Pai se poate? Fii profesionist(a) ce dracu’.

    Apreciază

   • Cykyry said

    Sincer sa fiu ma mira ca unii gasesc conotatii peiorative in sintagma „Blogul de la Corabia”. Numai daca-ti e o scarba profunda de locul cu pricina si-o rusine pe masura pentru faptul ca n-ai fost in stare tu ditamai geniul sa te inalti si sa te desprinzi de acolo, poti asocia asemenea conotatii formulei care chiar suna bine. Are deja de pe acum o rezonanta asa… istorica, precum Jurnalul de la Paltinis.

    Imi aduc aminte cu amuzament cum au scris despre AVP niste proaspat fosti “friendsi” de-ai sai, solicitati sa refere despre persoana sa de catre baietii de la “Obiectiv Cultural”, ce tocmai iti dedicasera un numar din excelenta gazeta (nr.8/2011, pare-mi-se). Scontand pe faptul ca referentii iti sunt “pretini”, intrucat asa reiesea din datele recente de pe Google sau din constatarile lor personale (anterioare), si fara ca redactia sa fie in curent cu cearta ta – deja traditionala – cu “pretinii”, echipa de la OC a avut surpriza sa constate ca aproape toti cei solicitati sa scrie – laudativ, cum se procedeaza in astfel de cazuri, de – despre omagiatul AVP au scris in laudatiile lor despre orice altceva, numai despre “poeselu Viorel” ba … 🙂 Ma refer la Coande, la Grebu, la Cucerai si la aproape toti ceilalti din pagina “omagiala”… Evident ca referentii, fuduli si fosti, ca orice rumâni carora le place sa se bage in seama, n-au avut macar bunul simt de a declina oferta redactiei de a scrie despre Viorel Padina (pe care il laudasera vartos odata ca niciodata, da, dar de-acuma pa, tata…) Au preferat sa-l jigneasca tacand ca mboii ori ricanand ca goii (pardon de expresie), pana si atunci cand trebuiau sa-l sarbatoreasca…

    Stiu, da, ca unii cred ca Cykyry e AVP, dar asta e, bre.

    Apreciază

    • RALG said

     Cum sa creada unii bre ca Cykyry ar putea fi el-unicul AVP? N-are cum sa fie. Asemanarile si confuzia aferenta provin doar din faptul ca acest neavenit Cykyry a adoptat cu o usurinta suspecta stilul unic si de geniu creator al idolului sau. Ceea ce, nu-i asa?, nu-i la indemana orisicui. 🙂 Si stilul si s-lova nu-s totul. Il imita pana si la psihic… Pare a fi vorba de o combinatie intre plastografie si metempsihoza anticipativa… 😯

     Apreciază

 6. marginalia non turpia said

  @Admin.

  A. Erata: Nu m-ati banat. Așa e.

  Dar…m-ati ținut la moderare ore in șir, probabil cu intenții pedagogice. Mi-a folosit, multumesc.
  Vorba unei prietene, mi-ati creat ”un loc de dat cu capul”. Mi-au venit atunci o sumedenie de idei. Mie îmi vin cele mai multe idei în situații de stress. Copingul meu e CREATIVITATEA. Așa a aparut în căpșorul meu ideea romanului.

  Please, un efort de reamintire…….Așa! Thank you.

  B. Mi-ar placea mult daca ați evita sa-mi puneți diagnostice. Nu se mai poartă, mulți contesta DSM-urile. In plus, o regula elementară cere sa punem diagnosticul doar dupa o discuție ”face to face”.

  (Mai țineți minte una dintre lozincile Antipsihiatriei: ”Nu vrem Prozac, vrem Iubire!”? La reciclare cu noi, cei care vrem sa ne ocupăm de suflete!!!)

  Dar…dacă, în chip de creator de realitate doriți să mă vedeți nevricoasă, ăsta e dreptul dvs., mai ales că un anonim nu riscă sa-l jumuleasca APA, ARP, CP, FRP, ARPSi, FEPTA etc.

  C. Simțiți-vă liber, faceți orice presupuneri, nu mă supăr. Asa cum mă simt și eu.

  Am făcut yoga cu Mario. Cum ”care Mario”? Mario Sorin Vasilescu!
  Multe am învățat de la el. Printre altele, ne spunea: ”Acum învățați să vă relaxați într-o cutie de conserve”. Mario se imprietenise cu un franțuz și l-a adus să facă o ședință de zazen cu noi. A fost și asta o experiență grozavă de relaxare în chip de conservă.
  Am învățat, mi-a folosit.

  Mulțam, Mario!
  Mulțam, d-le administrator!

  D. Da, aveți dreptate, nici un personaj nu poate fi mai inteligent ca autorul său. (Deși Unamuno ăla) v-ar putea contrazice.
  Doar că eu vorbeam despre DVS. CA AUTOR când spuneam ca v-am crezut mai inteligent și mai inventiv, nu decat sunteți, ci decat va permiteti sa fiti.
  Atentie la nuanțe, n-aș vrea sa va simțiți jignit.
  Există si alte persoane pe Net care au crezut că ati creat mai multe personaje decat ”Goe” si mai multe bloguri decat ”Arca”.
  ASTA ar fi insemnat, în concepția mea, mai multă inteligență si mai multă inventivitate actualizate. Că de avut ca potential nu ma îndoiesc, le aveti!

  E. Va fi un roman multinivelar. Va fi vorba despre conștiința noastra în social, în viața personală, în virtual, dar si despre cea extinsa, din lumea de dincolo,căreia unii ii zic cuantică. Nu mă refer la năzdrăvanii pe care i-ați publicat pe (b)Arcă. Eu am cărți bune, serioase, despre asta. Și ceva experiențe, în sensul de ”experiențieri”.
  Va mai fi vorba despre sensurile, conotațiile, relațiilor dintre noi în trei lumi (reală, virtuală, spirituală).
  Voi reuși. Veți trăi și veți vedea. Întotdeauna îmi duc la îndeplinire proiectele.

  F. Știți de ce se pot autonomiza pesonajele? Eu cred că din pricina granițelor extrem de subțirele dintre lumi, pentru cei cărora nu le e frică să viseze. Mie nu mi-e frică, iar dacă un personaj mă va trage de mânecă să-l scriu cum vrea el, cu atât mai bine.

  G. Îmi place că ați introdus în discursul dvs. și putina ABJECȚIE. A propos, cum vă mai sună Salinger? Îl citeam cu delicii în adolescență.

  H. O altă prietenă, cu care am făcut un ”debriefing”, spunea: Dedică-i romanul tău acelui ”Goe”!
  Mai meditez la asta. Am timp. Mă simt tânără și în contact cu energiile mele divine. Eu scriu câțiva ani la o carte, dar îmi ies bune.

  Apreciază

  • RALG said

   E. Eeeee. Va fi un roman autobiografic si atat. Ca orice roman. Sau nu va fi deloc. Cine stie ce alte provocari va pot sustrage intru atenuarea si anularea amortizata a „determinarii” afisate acum. Zic si eu asa… ca sa va ambitionez. Daca nu voi reusi macar imi va ramane aura de profet.

   G. Ce abjectie?

   P.S. H. Daca il dedicati lui „Goe” (romanul de…) atunci „AVP” o sa va „dezmosteneasca”, „afuriseasca”, „blesteme”, „baneze”, „desfiinteze”, „desconsidere” si etc. Daca il dedicati lui „AVP” dl.Goe n-o sa va faca nimic. Cel mult o sa va felicite… pentru inspiratie… si expiratie. Cica Basescu nu mai e pirat, care va sa zica ca e ex-pirat. Asa dupa cum d-voastra, intocmai ca dl.Ion Susai (un prieten de-al meu – Dorin Tudoran – nu-l stiti d-voastra) sunteti ex-friend cu pacientul d-voastra de la Corabia. Cica mai devreme sau mai tarziu, in mod normal, orice pacient normal ajunge sa-si urasca psihologul… D-voastra il urâti?

   Apreciază

 7. marginalia non turpia said

  Of, faceți ce faceți și coborâți iute în abjectul e-real!

  (”Abjecția” era la începutul textului dvs., cu italice).

  AVP, ”Goe”, Moi, n-au mare importanță în economia Universului. Niște biete EGO-uri.

  Sau…au importanța unui fluture care schimbă sensul lumii cu un fâlfâit de aripioară.

  Putem fi prieteni un pic, putem lăsa pentru un ”aici și acum” obsesiile să adoarmă?

  În altă ordine de idei, chiar nu ați observat că eu nu sunt o fricoasă?

  O, Doamne, sunteți contaminat de psihanaliza aia dură, freudiană. Acolo se produce transferul. Eu sunt o psihodramatistă, o experiențialistă.
  Noi oferim și primim ceva banal: acceptare, empatie, iubire. Și ne bazăm pe efectul sanogen al unui grup bine gestionat. În munca individuală, am fost ”mamă bună” pentru ț clienți privați de asta prin jocurile întâmplării. Și am fost multe alte roluri necesare diverșilor oameni.

  Aici, pe Net, sunt în timpul meu liber, că nu e ca la Nichita Stănescu: ”Poetul (substituție: consilierul, terapeutul) nu are viață personală”. Rogu-vă, nu mă privați de viața privată!

  Scriu ”aici și acum”, pentru bucuria de a scrie. Scriu la mine acasă pentru bucuria de a scrie. Scriu pe blogul meu pentru bucuria de a scrie. Restul,,,e tăcere.

  Am multe experiențe și multe roluri la activ.

  Nu realizați că mă privați de LIBERTATE reducându-mă la unul singur?

  Cand era mic, nepotelul meu avea o mare plăcere să se bălăcească în băltoace. Tatăl, fratele meu, îl caftea. Eu si prietena mea, o altă Carmen-Maria, strigam să lase copilul în libertate. În mintea pruncului (care in loc de L pronunța R, iar în loc de V, Z) s-a creat o asociație originală. Așa că, dacă vedea o băltoacă striga: ”Ribertate zeau!” Noi muream de frica politiei, că era pe vremea lui nea Ceașcă.

  Acum zic și eu: RIBERTATE ZEAU!
  ”Mutatis mutandi”, că aici nu e o băltoacă, nu asta vrusei să zic.

  Hai să vă mai spun o poveste cu terapeuți. Eu am făcut formarea de psihodramă în Romania, dar școala era afiliată la una din Milano. (Certficatul meu de absolvire e în italiană). Giani, șeful școlii, ne-a povestit cum a devenit el elevul lui Moreno. Era psihanalist. Într-o zi, s-a săturat să treacă printre pacienții care așteptau la ușă fără să aibă dreptul să-i privească ori să le strangă mâna. A vrut relații umane. Si s-a făcut psihodramatist.

  Vedeți că e bine să știți cu cine vorbiți și să nu vă bazați doar pe presupunerile – fie ele oricât de inteligente – (ale) dvs.?

  Sunt aici și acum, disponibilă pentru orice lămuriri.

  Apreciază

  • RALG said

   a) Aaaaa, aia….Aia nu era abjectie nici de frica… Era un simplu stimul destinat sa va capteze atentia intr-un fel si cu o intensitatea anume. Ma rog, d-voastra sau cui s-o fi nimerit sa citeasca. Ceea ce vad ca s-a si intamplat. Sub aspect formal era o simpla incalcre a tempralitatii, o justificare regresiva a opiniilor formulate de catre chiar d-voastra. Intrucat imi repugna sa stau de vorba cu mincinosii odiosi, am contat pe efectul colateral de validare a d-voastra ca vorbitor, facand practic ca discutia sa fie posibila.

   b) desigur ca suntem prieteni. Singura care neaga episodic (si in mod total nejustificat) aceasta realitate sunteti d-voastra. Incolo nu.

   c) Credeti sau nu, dl.Goe nu are obsesii. Si le joaca. Exclusiv in functie de interlocutor… Serios. Mie imi place sa se creada ca am obsesii, ba cu AVP, ba cu profilul profesional/patologic al d-nei CMM, ba cu Basescu, ba cu comunismul, ba cu fizica cuantica, ba cu te-ai mira ce. Orice pretext de „obsesionare” este bine venit. Då substanta personajului. Dar in fapt (asta o fi drama?) absolut toate ma lasa rece. Vorba ‘ceea, nemuritor si rece. Va spun toate astea tocmai pentru ca stiu ca n-o sa ma credeti.

   d) Cu parere de rau trebuie sa va spun ca protestele d-voastra, chiar daca vizeaza anumite privatiuni reale pe care le pre/simtiti ca atare, n-au obiect. Nu va rapesc nicio libertate si nu va pot oferi nicio alta in schimbul celei care va lipseste. Eu va pot reduce liber la orice, iar d-voastra sunteti libera sa acceptati sau nu. Ce-i asa de complicat in asta? Predispozitia d-voastra de a accepta fel de fel de prostii (nu doar aici pe Arca luui Goe), numai si numai pentu a avea apoi pretexte pentru proteste si.sau manifestari violente mai tarziu, este singura piedica reala in calea ribertatii zoite dupa care tanjiti ca un copil.

   e) Miscatoare poveste. Atitudinea fata de clienti (acel gen de clienti) tine exclusiv de moda, de care gen anume de „corectitudine politica” e la moda. Adotarea uneia sau alteia, alinierea sau revolta in contra modei nu modifica substantial rezultatele terapeutice. Dupa cum atitudinea unui scriitor fata de cei care-i sunt sursa de inspiratie in crearea unor personaje nu influenteaza notabil succesul romanului. Sa nu ne pierdem in detalii (acolo zace diavolul) dar nici si sa nu psihodramatizam. Nu-i dracul chiar asa de negru. Apropo credeti in Dracu?

   Va multumesc pentru disponibilitate. O remarc a fi plenara.

   Apreciază

 8. marginalia non turpia said

  Fie. Fiți ce vreți să fiți.

  Vedeți la mine ceea ce vreți să vedeți, dacă asta vă priește.

  Fiți personajul ”cel mai tare din parcare”.

  Fiți ”Invățâtorul”. E OK.

  Dacă nu ucideți copilul liber din dvs. ori din alții, transformându-l în copil adaptat negativ, totul e OK. (Pentru ”tranzacțională”, am participat la cursul practic al lui John Parr. N-am certificat, dar învățai cate ceva).

  PS. Vă amintiți ”Jocul cu mărgelele de sticlă”? Un ”maestru” iese în aerul tare al realului…
  Sau vă place mai mult ”Lupul de stepă”. Am în real un prieten care se intersectează pe o porțiune cu dvs. și care îl preferă.

  În rest, barcă ușor de dus, vant bun și combustibil material și uman ”de calitate” vă doresc.

  Apreciază

  • RALG said

   Noua ne place Samuel Beckett si teatrul umbrelor cu marionete – avand traditii milenare in orient. Spectatorii initiati in acest gen de arta pot deduce, ca pe apa, viata actorilor doar privind miscarea umbrelor marionetelor manuite de catre acestia:

   Salutati-l cordial din partea mea pe prietenul cu care ma intersectez in imaginatia d-voastra…

   Si d-vaostra va urez asijderea. Cred ca veti produce un blog interesant…

   Apreciază

 9. marginalia non turpia said

  PS. Uitai. Bine ar fi să evităm împreună ”copilul rebel negativ”…Sau, dacă asta vreți, putem să-l stimulăm.

  Iar ”copilul liber”, copilul interior al lui Jung…fără el ne-am usca și am muri!

  Stiți, desigur, truismul morenian că o relație ne modelează rolul. Iar o ”Întâlnire”, care e întotdeauna un Miracol, ne ajută să creștem.

  Eu nu sunt într-o relație ”EU în absolut”, de pildă eu sunt în relația cu dvs.”euînrelațiecuceeaceîmioferițidindumneavoastrăcastimul”.
  Scoateți din mine ceea ce doriți să vedeți tocmai pentru că fiecare din noi e, potențial, Totul. (Făcurăm introducerea în psihologia cuantică, pentru spectatori).

  Steinhardt ar zice mai simplu ”dăruind vei dobândi”.

  Problema e, cine începe?
  ……………
  Ăla ”eu”, ăla ”eu”.

  PPS. Drăguță motivarea ”abjecției”.

  Apreciază

 10. marginalia non turpia said

  Iar eu…

  Creangă spunea: ”Am scris lung pentru că n-am avut timp să scriu scurt”.
  Eu spun: pun mai multe mesaje, că n-am vreme să stau prea mult asupra unuia singur.

  Am avut o modestă revelație culegându-mi fasolea în răcoarea dimineții:

  In psihodramă avem, ca una dintre vorbele centrale, ”rolul”, definit – de la Moreno citire – drept ”forma operațională, concretă, de exprimare a personalității”.
  Și avem rolurile din realitate, rolurile din semi-realitate, adică cele psihodramatice (vizibile când ne punem viața în scenă cu ajutorul colegilor) și rolurile din supra-realitate, cum ar veni ”inventate”.

  Un rol gen ”Goe” e unul din supra-realitate.

  Eu am jucat în psihodramele mele și în cele ale colegilor atâtea roluri din supra-realitate, că mi-am făcut cheful. Chiar m-am săturat o țâră.

  Poate de aceea merg pe bloguri cu fața mea din real, și nu mi-o ascund nici pe propriul blog.

  Pe de altă parte, fiind alcătuită după chipul și asemănarea Divinității, entitate cu n la puterea infinit fețe, am și eu o infinitate de fețe în așteptare să li se dea brânciul relației ca să se arate.

  Bună să vă fie ziua, amiaza, seara și noaptea!!!!

  Apreciază

 11. marginalia non turpia said

  Moreno nu s-a vindecat, sărmanul. Că n-a avut norocul să vă întâlnească.

  Mulțumesc lui Dumnezeu, eu v-am găsit, domnule Doctor! Sunteți, de departe, cel mai bun terapeut.

  Asta se ”simte””prin intuiție”.

  Apreciază

  • RALG said

   O sa va coste scump… Si nu garantez rezultate. Hai mai bine un cantec vesel sa cantam:

   Apreciază

   • marginalia non turpia said

    Eșecul învățăcelului, eșecul Maestrului.

    Căci acolo unde se fac bilanțurile, suntem legați, că vrem, ca nu vrem, ca stim, ca nu stim.

    Viata, cu aerul ei tare de dimineață, e foarte frumoasă, Maestre.

    Apreciază

    • RALG said

     N-as putea detecta dintr-o privire distributiile procentuale a;e cantitatilor de ironie vs. auto-ironie intentionate in formula „Maestre”… de alte intentii nici nu mai vorbesc… Totusi, pentru a evita orice confuzie care ar putea afecta vreun vizitator neatent (acum sau in viitor), as preciza ca, structuraliceste, n-am fost, nu sunt si nu voi putea deveni, relativ la niciun nivel, un „maestru”. Ca sa fii maestru trebuie sa fi ajuns la un liman, stabil, de pe care sa-i poti indrumma, calm, detasat, pe altii care se straduiesc catre acelasi liman, aflandu-se momentan in vâltoare… Neajuns la niciun liman, oricata maiestrie as proba, n-as putea fi maestru. Intamplatoarele invataturi pe care le „predic”, aparentele invataturi, nu-si cauta discipoli. Asa obisnuiesc eu sa recapitulez cu voce tare, chestii, socoteli, pentru a le intelege eu insumi mai bine. Cu martori.

     Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat: