(b)Arca lui goE

b-Log anonim, amator și ventrilog al celor fără de blog. Despre NIMIC !

Maria Lataretu. Ultimul cantec, ultima zi

Posted by Arca lui Goe pe iulie 31, 2013

Artisti veritabili si destine despre care aproape nimeni nu-si mai aminteste…


O biografie foarte interesanta se gaseste AICI: Maria Lataretu » Biografie. Contine detalii despre viata si creatia artistei populare (inclusiv lista tuturor cantecelor ei). Este de-a dreptul impresionat ce a putut sa creeze o persoana modesta, fara o educatie speciala, provenita dintr-o familie saraca. Multe din cantecele sale sunt cunoscute de toata lumea dar aproape nimeni nu mai stie ca au fost creatia ei:

Era o creatoare de geniu, multe dintre cantecele sale despre care se crede si astazi ca vin din creatia folclorica, din popor, sunt de fapt ale Mariei Lataretu cu muzica si text ori numai muzica sau text. Cantece ca: „M-a Facut Mama Oltean„( una dintre primele creatii ale Mariei Lataretu imprimata in 1937 la Arhiva de Folclor a Societatii Compozitorilor Romani sub indrumarea etnomuzicologului Constantin Brailoiu alaturi de alte cantece compuse de ea i-au fost daruite lui Ion Luican), „Lung ii drumul Gorjului„( prima creatie la varsta de 17 ani a Mariei Lataretu ) si „Marioara de la Gorj” au fost preluate de inegalabila Maria Tănase. „Lie Ciocarlie„, „Au pornit olteni la coasa„, „La Tismana intr-o gradina„, „Mai ti minte mai draga Marie„, „Dor de Mama” sunt toate creatiile ei. Si daca ar fi fost sa compuna numai „Lie Ciocarlie” si tot si-ar fi avut locul in galeria marilor artisti romani.

12 răspunsuri to “Maria Lataretu. Ultimul cantec, ultima zi”

  1. Stely said

    He,he ….ce dor imi e de invirtita asta !!

    Apreciază

    • marginalia non turpia said

      Eu am inceput s-o prețuiesc după ce a intrat în ”conul de umbră”. Mi-a fost mai greu s-o înțeleg, s-o simt ”la vremea ei”.

      Solul meu e altul:

      Apreciază

  2. marginalia non turpia said

    Cum transgresezi Durerea:

    Apreciază

  3. marginalia non turpia said

    ȘI:
    http://www.bestmusic.ro/maria-lataretu/biografie-maria-lataretu/

    Apreciază

  4. marginalia non turpia said

    Fiindcă granițele dintre lumi sunt permeabile, trimit un Dar de Aici, pentru Maria L., de Acolo:

    Apreciază

    • RALG said

      Alaturi desigur (si) de Grigore Lese (vad ca imboldul de mai alaltaieri a dat roade), Sofia Vicoveanca este un alt monstru sacru al folclorului romanesc, din pacate ca multi alti artisti veritabili, pierduta rintr-o splendida pleiada de impostori, de aruncatori de ciucuri peste mana, care canta, vai, (si ei) muzica polulara, si pe care publicul larg (extra-larg) nu-i deosebeste prea tare de titani. Sofia Vicoveanca si recita foarte bine:

      Apreciază

  5. marginalia non turpia said

    Master,
    eu cred că Misterul, misterul autentic e cel care rezistă la lumina zilei.
    Dvs. ce credeți?
    (De credințe e vorba aici, nu de adevăruri absolute).

    Apreciază

    • RALG said

      N-am putea sti ce crede „Mister Master” dar va putem spune ca tot asa credem si noi, ca si d-voastra. Dar te pomenesti ca n-om intelege intocmai acelasi lucru prin „lumina zilei”. Cine stie… Despre dl.Goe (de ex.) se poate spune a vazut lumina zilei intr-o noapte.

      Apreciază

Lasă un comentariu