Tramvaiul 16 se intoarce inca o data
Posted by Arca lui Goe pe septembrie 17, 2013
Mişcarea supriză a Rusiei, editorialul lui Putin din NYT, decizia lui Obama de a amâna un eventual atac în Siria, dar şi votul din Congres par să indice o înfrângere a Casei Albe. Aşa să fie?
Se uită adesea că intervenţionismul anilor ’90, dar şi cel post-9/11 s-a făcut cu sprijinul unui nucleu bipartizan, deopotrivă democrat şi republican, al unui centru moderat, capabil să susţină din Congres politica externă a administraţiei de la Casa Albă. De câţiva ani însă, această constantă structurală, care istoric a asigurat sustenabilitatea politică a doctrinei de containment, devine numeric din ce în ce mai subţire, mai slăbită. Sechestrul declanşat în cazul bugetului Pentagonului este un simptom al acestei tendinţe.
Istoricul Niall Ferguson observa recent că, în mod fundamental, puterea statelor este o consecinţă a coeziunii lor interne. Mai mult, în ceea ce descrie ca fiind „marea degenerare“, el spune că sănătatea instituţiilor care au făcut din SUA puterea dominantă în a doua jumătate a secolului XX este tot mai precară. Robert Gates, un produs prin excelenţă al consensului bipartizan, remarcă faptul că dispariţia valorilor generaţiei sale generează un sistem politic disfuncţional. Politica de sumă zero şi războiul ideologic au devenit reperele noii ordini: „Centrul moderat – fundaţia sistemului nostru politic – nu mai rezistă. Moderaţia a devenit echivalentă cu lipsa principiilor; compromisul, cu a te compromite. Exact când ţara are nevoie de predictibilitate, de mai mult consens şi, mai presus de toate, de disponibilitatea de a ajunge la o cale de mijloc, noi ne îndreptăm în direcţia opusă“. De ce s-a ajuns aici? Desenarea circumscripţiilor electorale cu scopul obţinerii unor mandate sigure, în fiefuri sigure, a propulsat în Congres aleşi total îndatoraţi bazei ideologice a partidului, oameni orbi şi surzi la ideea unor strategii bipartizane. În acest context, David Brooks, editorialistul New York Times, vorbeşte de tribalizarea politicii americane: „există o mentalitate tribală în care tot ceea ce se poate realiza este drastic limitat de logica Tutsi vs. Hutu. Se comportă asemeni triburilor etnice, unde onoarea este dată de apartenenţa la trib şi orice compromis devine un semn al ruşinii şi al dezonoarei“.
Pe acest fond, echilibristica Administraţiei Obama din ultimele săptămâni privind Siria trebuie interpretată ca încercând forţarea unui nou consens bipartizan la nivelul Congresului, care să confere legitimitate unei politici intervenţioniste limitate. Conştient de sentimentul izolaţionist existent în circumscripţiile americane, de faptul că a fost ales pentru a face nation-building acasă, Obama i-a asigurat pe democraţi şi republicani că intenţia administraţiei sale nu este aceea de a declanşa un nou Irak sau Afganistan, nici măcar o campanie aeriană extinsă pe modelul Kosovo sau al Libiei. Mai mult, nu este vizată schimbarea prin forţă a regimului Assad, pentru că „am învăţat din Irak că, făcând acest lucru, ne face pe noi responsabili pentru tot ceea ce urmează după“. Cu alte cuvinte, Obama vrea să evite o nouă implicare terestră în Orientul Mijlociu, care stă sub semnul lui „if you break it, you own it“. Astfel se explică şi fuga oficialilor (John Kerry sau Susan Rice) de eticheta „război“. Totodată, pe lângă pledoaria normativă, în sprijinul societăţii internaţionale seducătoare pentru democraţii wilsonieni, oficialii administraţiei au avut grijă să împacheteze totul în limbajul interesului naţional. În cazul în care America nu răspunde decisiv pentru susţinerea propriilor „red lines“, credibilitatea celorlalte garanţii de securitate, inclusiv cele de apărare colectivă (precum cele date aliaţilor din Extremul Orient, dar şi articolul 5 al NATO) pot fi puse la îndoială, semnalând puterilor cu interese anti-status-quo (Coreea de Nord sau Iranul) oportunitatea de a le testa. „Nu putem să-i lăsăm să creadă, fie şi pentru un minut, că ne ferim să implementăm avertismentele noastre pe termen lung“, spunea Susan Rice într-un discurs susţinut lunea trecută la New America Foundation.
Şi totuşi, în cele din urmă, perspectiva unei eventuale lovituri „chirurgicale“ împotriva regimului Assad, menită a-l descuraja să mai folosească arsenalul de arme chimice, a mobilizat mai puţin un Congres polarizat, cât Rusia. Dincolo de punctele de PR şi imagine, marcate de Kremlin prin editorialul publicat în New York Times, un fapt este cert: responsabilitatea lui Putin şi a Rusiei este acum angajată în faţa societăţii internaţionale pentru dezarmarea regimului Assad. Sub deal-ul încheiat de Kerry şi Lavrov, inspectorii ONU vor avea misiunea de a securiza şi distruge armele chimice de care dispune Assad. Un eventual eşec, chiar folosirea suplimentară a arsenalului chimic de către Assad, ar pune sub semnul întrebării credibilitatea societăţii internaţionale şi – nu-i aşa? – „nimeni nu vrea ca Naţiunile Unite să aibă soarta Ligii Naţiunilor, care s-a prăbuşit pentru că îi lipsea un leverage real“, pentru a folosi exact cuvintele lui Putin. Rusia trebuie să demonstreze că are o influenta reală asupra lui Assad. „Rusia şi-a pus la bătaie propria credibilitate prin susţinerea acestei evoluţii“, a spus Obama. În caz contrar, poziţia Casei Albe iese şi mai consolidată: „cred că, în acel moment, mobilizarea comunităţii internaţionale va fi mult mai simplă. Consiliului de Securitate i-ar fi extrem de greu ca să se opună şi ne vom alătura unei coaliţii internaţionale să fim siguri că Assad se opreşte“. – V.Tismaneanu – Articol aparut pe site-ul revistei 22 – Ai informatii despre tema de mai sus? Poti contribui la o mai buna intelegere a subiectului? Scrie articolul tau si trimite-l la editor[at]contributors.ro
Dl.Goe said
ApreciazăApreciază
Marginalia non turpia said
@ G
Vrei să demonstrezi omenirii (miliardelor) care îți contemplă blogul că ești ”cel mai tare din parcare”.
Bine.
Îți cedez locul I cu cununiță.
Depui mult mai mult efort ca mine. Meriți laurii.
Enjoy!
PS. Nici tramvaiul 16 nu mai e ce a fost.
ApreciazăApreciază
Stely said
Léon Foucault (n. 18 septembrie 1819 – d. 11 februarie 1868) a fost un fizician și astronom francez.
Léon Foucault a rămas în istoria fizicii mai ales pentru experiența sa care a demonstrat rotația Pămîntului în jurul axei sale (pendulul lui Foucault, instalat în Pantheonul dinParis). Acest pendul a fost reinstalat în 1995 și în prezent se poate vizita. Alte contribuții ale sale în fizică: determinarea vitezei luminii, inventarea giroscopului, descoperirea “curenților Foucault”.
http://www.realitatea.net/l-on-foucault-medicul-cu-frica-de-sange-care-a-ajuns-mare-fizician_1272836.html
ApreciazăApreciază
Dl.Goe said
Sau Meta-galaxia goe si universurile paralele
ApreciazăApreciază
Stely said
Da, pai la asta m-am gindit cind am adus pe Arca lui Goe celebrarea de catre „Dl Google „a marelui fizician. Am citit cu interes si comentariile. 😉 Despre acest gen de profit (beneficii ) vorbeam deunazi …
ApreciazăApreciază
RALG said
Sau mult mai bine:
ApreciazăApreciază
Observator said
are cineva un link spre legea regimului armelor chimice pe care a incalcat-o assad ? si mai bun ar fi un link spre legea care justifica bombardarea siriei de catre sua ca pedeapsa pentru incalcarea conventiilor internationale pe plan intern
ApreciazăApreciază
Stely said
Nu avem link-uri , desi l-am putea gasi . Dar mai bine, fiindca tot ati pomenit , nu vreti sa le aduceti dvs ?
P.S. Din articol reiese ca „bombardara siriei de catr sua” s-a anulat . Acum este treaba Rusiei sa gestioneze problema utilizarii armelor chimice in Siria ,precum si ce masuri va propune a se lua ,in caz ca aceasta va continua sa le foloseasca fara teama bombardamentelor americane.
ApreciazăApreciază
Dl.Goe said
@Observator – Pentru prima solicitare am recomanda cautari cu „Google”, „Bing” sau „Yahoo”… Pentru a doua se pot face incercari de cautare cu „Yandex”, „Baidu” sau „Jike”… 🙂
ApreciazăApreciază