In så-i l-are si Confuzie
Posted by Arca lui Goe pe octombrie 4, 2013
Anticomunismul, terorism intelectual?
Pentru cei care nu ştiu cum stăteau lucrurile înainte de 1989, aversiunea faţă de comunism poate părea „lipsită de obiect“.
„Astăzi, la aproape un sfert de secol de la prăbuşirea regimului comunist, pentru cine nu vrea să fie oaia neagră a lumii intelectuale (a celei umaniste cu precădere), anticomunismul este un discurs obligatoriu (accentuez asupra cuvântului discurs), parte a unui terorism intelectual soft“, scrie Bianca Burţa-Cernat în „Observator cultural“ din 19-25 septembrie. Şi, ca şi cum atâta n-ar fi destul, autoarea crede de cuviinţă să afirme că o sumedenie de opere literare, istorice, filosofice, cinematografice, fiction sau nonfiction, care ar „ieşi pe bandă rulantă“, ceas de ceas, zi de zi şi în proporţie de masă, la fel ca simpozioanele, granturile sau bursele care „se nutresc, de ani buni, din materia parcă inepuizabilă a indignării noastre anicomuniste post factum“.
O primă observaţie este că „alarma“ este cu desăvârşire falsă: numărul operelor de tot felul consacrate evocării regimului trecut dintr-o perspectivă anticomunistă este la noi incomparabil mai mic decât în Rusia sau alte ţări din fostul lagăr răsăritean. În afara câtorva cărţi, fiction sau nonfiction, datorate îndeosebi unor tineri autori, tentaţi mai cu seamă de reconsiderarea comunismului decât de critica ei din unghi anticomunist, există extrem de puţine opere inspirate de un anticomunism sănătos. Doar cinematograful face excepţie, cu binecunoscutele filme premiate la mari festivaluri din lume.
Încă nu ne-am despărţit de comunism.
De unde, aşa dar, premisa articolului că anticomunismul ar fi o formă soft de „terorism intelectual“? Problema este, din contra, că nu ne-am despărţit cu adevărat de comunism, nici în comportamentul politic şi social, nici, cu atât mai puţin, în mentalitatea culturală. O dovadă este chiar raţionamentul Biancăi Burţa-Cernat: „…Mi-au trebuit cam douăzeci de ani pentru a ajunge să accept că în intervalul ’48-’89 s-a mai întâmplat şi altceva în afară de orori, că nu tot ce s-a realizat atunci se cade aruncat la gunoi“. Chestiunea e rău pusă: sigur că, în jumătatea de secol de comunism, s-au clădit blocuri, s-au construit şosele, s-a născut o industrie, dar oare toate acestea sunt opera comunismului sau ar fi fost şi opera regimului democratic, dacă n-ar fi fost distrus cu brutalitate de comunism şi, încă, la un „preţ“ economic, social şi uman mult mai mic? E complet ilogic să afirmi că „dispreţul nostru faţă de ceea ce s-a clădit în vremurile de tristă amintire“ nu e „legitim“, fiindcă, vezi bine, circulăm astăzi pe aceleaşi şosele proaste ca înainte de 1989, pe care n-am fi făcut decât „să le cârpim periodic“. Lasă că e exagerată remarca (uită-te în jur, fetiţo, şi spune-ne, cu mâna pe inimă, dacă multe lucruri mai seamănă cu cele de dinainte de 1989!), dar, şi dacă ar fi adevărat că nu se face tot ce ar trebui să se facă, asta ar absolvi oare comunismul de dezastrul material în care a lăsat ţara?
Tocmai falsele valori cultivate sistematic de ideologia comunistă stau la baza unei şcoli care avea drept scop crearea «omului nou». Ideal pe care îl vedem realizat astăzi, deşi ieri îl credeam utopic.
A doua observaţie este că prăbuşirea regimurilor comuniste a avut atât o cauză de natură economică şi socială, constând în acel „preţ“ prea mare de care vorbeam, cu alte cuvinte, în ineficacitatea lor, cât şi o cauză morală, mai exact, ideologică, aceea care constituie temeiul atitudinii anticomuniste pe care autoarea articolului o consideră terorism intelectual. „Să fie îndreptăţit dispreţul nostru faţă de şcoala românească de dinainte de 1989, când tentativele reformiste de după n-au reuşit decât să ducă această instituţie în faliment?“, se întreabă retoric Bianca Burţa-Cernat. Una e una, alta e alta. Nu e nicio legătură între cauzele dificultăţilor şcolii în trecut şi astăzi. Amestecul nu slujeşte la nimic. Autoarea nefericitei comparaţii ar trebui să ştie că tocmai Ideal pe care îl vedem realizat astăzi, deşi ieri îl credeam utopic.
„Retorica anticomunistă“ şi torţionarii
Cum poate fi justificată această orbire? Sunt şocat să citesc o mărturisire ca următoarea: „…Trebuie să mărturisesc că am un recul spontan faţă de lipsa de obiect a actualei retorici anticomuniste, ai cărei partizani se luptă cu (şi totodată cheamă la luptă împotriva unor) ina-mici imaginari“ (subl. mea – N.M.). Reculul meu faţă de acest fel de a gândi nu e spontan, ci îndelung elaborat de experienţa acumulată într-o viaţă – aveam cincizeci de ani în 1989 – trăită sub regim comunist. Nu cred că autoarea articolului vrea să ştie ce înseamnă cu adevărat terorismul intelectual. Consideraţiile ideologice ale Biancăi Burţa-Cernat n-ar trebui luate în serios, dacă n-ar ridica o problemă serioasă: ce determină o parte a generaţiei tinere actuale să considere anticomunismul o probă de „discurs propagandistic având ca refren un enunţ deconcertant de simplu (sic!) – comunismul este rău – ca morală a fabulei“? Şi de ce atât de repede după colapsul regimului şi înaintea unui examen temeinic sau măcar a colectării tuturor mărturiilor? Să aduc aminte că nici unul din cei 55 de torţionari, comandanţi de lagăre (din care trăiesc încă mai puţin de jumătate), n-a fost condamnat? Că nici măcar nu le-au fost reduse pensiile exorbitante de care se bucură după atâţia ani de „muncă“. Articole precum acela al Biancăi Burţa-Cernat pot fi interpretate, la rigoare, ca un apel la clemenţă. Nu de alta, dar nu cumva să devenim terorişti intelectual, pradă retoricii anticomuniste şi a unui discurs propagandistic! – Sursa/Autor Adevarul / Nicolae Manolescu
Radu Humor said
Ar fi penibilă, dacă n-ar fi oribilă, încercarea unui legionar ante şi mamut post, comunist de a condamna nişte evidenţe de care nimeni nu mai poate face abstracţie decât cu preţul căderii în ridicol şi a pierderii oricărei brume de credibilitate.
Pentru Nicolae Manolescu, în calitatea sa de critic literar ( ce meserie parşivă şi inutilă de a încerca să bagi pe gât unora ceea ce-ţi place ţie şi să critici sau să ascunzi de ochii lumii, ceea ce nu-ţi place ţie, sau vremelnicei Puteri nu-i convine 🙄 ) aruncarea cu fumigene în direcţia în care se iveşte o încercare sinceră şi timidă de a compara „odiosul” comunism cu „binefăcătorul” capitalism, diferenţă ce se observă uşor şi cu ochiul liber, se transformă în atentat la bunele clişee, la apariţia cărora unii ca el au contribuit decisiv !
Una este să condamni capitalismul , cu grijă ascuns de ochii lumii în comunism, când Fata Morgana era imposibil de pipăit şi alta acum când formidabilul capitalism se dovedeşte o târfă de lux, ce-şi oferă, şi încă pe gratis, favorurile unor parveniţi sociali, culmea!, mai ales din rândurile fostului regim, atât de blamat astăzi de ei !
Că de condamnat, mai greu ! Că se ajunge la situaţii groteşti, în care fiul, Volodea, trebuie să-şi condamne babacul, bătrânul cominternist Tismeneţki, dacă nu pentru crime, măcar pentru faptul că el împreună cu şleahta lor ( Neulander, Patapievici, Oişteani, Pauker , ş.a., toţi de aceaşi etnie şi mânaţi de aceaşi ură împotriva acestui neam creştin) a contribuit decisiv la distrugerea elitelor româneşti, ucise , (la comanda lor !!!) de bestiile scoase la lumina judecăţii de abia acum, după un sfert de secol, în care şi unii (executanţii) şi ceilalţi ( ideologii) s-au bucurat de foloase necuvenite din partea unui popor prea blând şi credul !
Altfel cum puteau un Vişinescu să-şi trăiască liniştit bătrâneţile n libertate, cu pensii de 3-4 ori mai mari decât ale unor medici, profesori, ingineri sau chiar academicieni , iar un urmaş de tristă amintire al neamului ajuns în România pe tancurile sovietice, să condamne, de ochii lumii, dar pe bani grei opera de căpătâi a lui ta-su, sau altul să conducă Institutul Cultural ROMÂN
Încercarea de a-i mai păcăli pe oameni cu ororile comunismului şi binefacerile capitalismului, acum, când fiecare e liber să vadă şi să judece, dar mai ales să compare, cele întâmplate în România, aducând argumente, mai toate false, numai în favoarea capitalismului ăsta (de cumetrie, cum îl numeşte unul care a contribuit decisiv la naşterea lui!) nu poate fi nici reuşită, nici apreciată !
Şi dacă până mai ieri dădeam vina doar pe ai noştri cocoţaţi/aduşi la conducere, se observă din ce în ce mai clar şi-n lume acelaşi impas social internaţional în care s-a ajuns !
Mai mult, se observă acum, deloc voalat, cine esteîn spatele tuturor fărădelegilor :
Jandarmul, de fapt mercenarul, trimis la luptă de către oculta iudeo-masonică !
Împotriva a tot ce nu acceptă o vasalitate, de o cruzime vecină cu nebunia !
Au încercat şi înainte să conducă prin concepte, dar acum s-a ajuns la fundul sacului.
Fapt ce se dovedeşte cel mai clar, din păcate, în România, din care au dispărut toate condiţiile şi aşa modeste, de viaţă, dar mai grav şi toate bogăţiile ei, trecute cu cinism în mâini străine şi pline de valută, dar şi de sânge, uneori 🙄
ApreciazăApreciază
Radu Humor said
http://adevarul.ro/news/bucuresti/francisca-studenta-ucisa-trecere-pietoni-capitala-zi-facultate-7_524d22fac7b855ff56f38a56/2_524d2368c7b855ff56f38cf1.html#photo-head
ApreciazăApreciază
lazycat001 said
@ Radu Humor
Ah ce-ai mai conduce tu un tribunal de-al pe stadioane cu executia la minut, asa cum visa cu spume nen-tu VC Tudor …
ApreciazăApreciază