(b)Arca lui goE

b-Log anonim, amator si ventrilog al celor fara de blog. Despre NIMIC

Ia Aluzia (XL)

Posted by Arca lui Goe pe Noiembrie 9, 2013

un_document_fotografic_foarte_important

4 răspunsuri to “Ia Aluzia (XL)”

 1. Stely said

  Ca sa descifram „Aluzia XL” trebuie sa stim mai intai ce contine „documentul fotografic ” . Gasim aici :

  Această imagine a fost surprinsă la Berlin, în august 1941. Generalul von Schobert a remis din partea Führerului înalta decoraţie a Crucii de Fier mai multor înalţi ofiţeri români, printre care şi generalului de Divizie Gh. Avramescu (al patrulea din stînga). Acest brav ostaş al Armatei Române este unul dintre eroii filmului „Candele de zăpadă”, pe un scenariu aparţinînd scriitorului Corneliu Vadim Tudor, în regia lui Sergiu Nicolaescu.

  http://www.ziarulromaniamare.ro/55/un-document-fotografic-foarte-important.html

 2. Stely said

  …sau aici ?

  A pregătit generalul Avramescu cea mai mare dezertare din istoria Armatei Române?

  În ziua de 2 martie 1945, pe când se afla la comanda Armatei a 4-a române aflată pe frontul din Cehoslovacia, generalul Gheorghe Avramescu a fost arestat de autorităţile sovietice, împreună cu şeful de stat major şi alţi ofiţeri şi civili, în total 36 de persoane. Evenimentul, deosebit de grav, a acţionat ca o undă de şoc pentru trupele aflate în plină campanie, în condiţiile în care colaborarea cu Armata Roşie se dovedise extrem de dificilă, noul aliat acuzând armata română, în dese rânduri, de incapacitate operativă sau chiar trădare şi trecere voluntară la inamic (cazul Diviziei 4 infanterie, asupra căruia vom reveni). Acest episod tragic este indisolubil legat de destinul României în acei ani teribili, iar subiectul rămâne deschis cercetării.

  Citeste mai mult: adevarul.ro/news/eveniment/a-pregatit-generalul-avramescu-cea-mai-mare-dezertare-istoria-armatei-romanen-1_50aedf827c42d5a663a163e8/index.html

 3. Stely said

  …sau (si)mai clar aici :

  Veştile despre arestarea lui Avramescu de către sovietici au ajuns în Bucureşti în cursul lunii martie. Într-una dintre notele existente în dosarul de urmărire informative este indicat şi un prezumtiv motiv al arestării generalului de armată Gheorghe Avramescu:

  „Generalul Avramescu a comandant 14 divizii româneşti în munţii Tatra şi i s’a dat un sector extrem de periculos, din care cauză trupele româneşti au fost decimate. Comandantul sovietic a mai cerut încă 18 divizii româneşti, comanda urmând să fie luată tot de generalul Avramescu. Acesta a refuzat comanda spunând că <>. Se precizează că generalul Avramescu a fost ridicat noaptea, cu întreaga familie, şi nu se ştie unde se găseşte. Făcându-se intervenţii la Comandamentul Sovietic, acesta ar fi răspuns că nu se ştie unde se află generalul Avramescu”.

  Se poate deduce din pasajul mai sus citat că motivul arestării l-a reprezentat refuzul lui Avramescu de a angaja în luptă diviziile româneşti cerute de comandamentul sovietic, într-un sector considerat periculos. Documentul indică şi faptul că acesta a fost ridicat noaptea de 2 martie 1945, împreună cu întreaga familie.

  http://www.iiccr.ro/ro/evenimente/pro_memoria/controversata_moarte_a_generalului_de_armata_gheorghe_avramescu/

 4. Stely said

  Aici , poate ,gasim Aluzia :

  Suspiciuni, acuze şi treceri la inamic

  În acest moment foarte interesante devin confesiunile ulterioare ale generalului Nicolae Dragomir. Acesta nu a lăsat, din păcate, nicio mărturie scrisă, sursele fiind indirecte; ca atare, trebuie analizate cu mult spirit critic. Nicolae Dragomir a fost arestat de sovietici din motive rămase obscure, de vreme ce, aşa cum vom vedea, nu existau motive întemeiate să se creadă că era complice la o eventuală trecere la inamic.

  La începutul anului 1945, un ofiţer de rezervă din anturajul generalului Avramescu a dispărut fără urmă, probabil dezertând la inamic. Acesta a fost momentul în care generalul Dragomir susţine că a devenit bănuitor. Faptul că la comandamentul Armatei a 4-a se formase un fel de curte, condusă de Adela Avramescu, sau că în inspecţiile făcute în linia întâi, generalul Avramescu nu admitea să fie însoţit decât de anumiţi ofiţeri, selectaţi numai de el, erau tot atâtea argumente care îi adânceau suspiciunile. Întâmplarea ce va urma îl va convinge pe generalul Dragomir, conform propriei confesiuni, că generalul Avramescu plănuia o trecere masivă a trupelor române de partea germanilor.

  Avramescu – preferatul sovieticilor?

  În ceea ce îl priveşte pe Nicoale Dragomir, există o confirmare a suspiciunilor sale la adresa lui Avramescu, consemnate în jurnalul generalului Gheorghe Mihail, şef al Marelui Stat Major imediat după 23 august 1944. La 10 ianuarie 1945, în urma intervenţiei făcute de Nicolae Dragomir pe lângă generalul Socrate Mardari, subşeful Marelui Stat Major, prin colonelul Grosu, Constantin Sănătescu (şeful Marelui Stat Major la acea dată) a cerut generalului Avramescu să se prezinte imediat la Ministerul de Război şi să lase comanda Armatei 4 generalului Nicolae Dăscălescu. Referindu-se la acest episod, generalul Mihail consemna în memoriile sale:

  „Într-o seară în luna februarie – de fapt, ianuarie 1945, n.n. – Sănătescu îmi dă un telefon ca să vin la Marele Stat Major. M-am dus. Îmi spune:

  — Ia loc, c-o să vezi că-ţi vine rău.

  — Ce e?

  Îmi deschide o telegramă în care subşeful lui de stat major, generalul Dragomir, îl învinovăţea pe Avramescu, comandantul Armatei a 4-a, că ginerele lui, un oarecare Sturdza, ar fi în legătură cu nemţii de vis-a-vis. Chestiune foarte gravă. Şi m-a întrebat: Ce să fac? Şi atunci eu am răspuns:

  – Generalul Avramescu într-o lună atinge limita de vârstă. Cheamă-l, înlocuieşte-l de la comandă… Nu-i spune acuzaţia, spune-i că având în vedere că mai are o lună până la limita de vârstă şi e bolnav, să se ducă acasă la Brăila, de unde era el – de fapt, Avramescu doar locuia la Brăia, fiind născut la Botoşani, n.n. – să-şi îngrijească sănătatea”[19].

  http://www.historia.ro/exclusiv_web/general/articol/generalul-avramescu-tradator-victima-nkvd

  P.S Exista un capitol separat cu „Concluzii”. Ma asteptam sa gasesc acolo un anume raspuns (al cuiva) care a fost Cel mai aproape de toti /toate … Oare sa nu fi fost intrebat de istoricii care au facut cercetarea sau sa fi fost alte motive ?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: