(b)Arca lui goE

b-Log anonim, amator si ventrilog al celor fara de blog. Despre NIMIC

Despre aluzii

Posted by Arca lui Goe pe noiembrie 18, 2013

Iluzia celor 42 de aluzii s-a incheiat. Nu mai am aluzii. As adauga insa o addenda prin care sa elucidez originea si rostul acestor (asa zise) aluzii, cu riscul de a arunca in derizoriu semnificatiile lor imaginate sau imaginabile, la care s-ar fi (fost) pretat in absenta banalizarii prin explicare.  Fac acest lucru pentru a evita un risc si mai mare si anume acela ca peste (multa) vreme sa uit eu insumi ce a fost cu aceste 42 de aluzii (vagi, plate, slabe, misterioase) si sa incep sa inventez cine stie ce pe seama lor. Cele 42 de aluzii sunt (doar) niste resturi de la facerea lumii. Asa dupa cu si fragmentul local de univers (Universul) este alcatuit in mod preponderent din resturi ale unei alte constructii mai mari, adica din luminå si deseuri de lumina (materie), si dupa cum la orice constructie serioasa (casa, monastire, palat etc) raman ba una, ba alta, te-ai mira ce, pietris, ciment, vopsea, cuie… asa si pe Arca lui Goe au ramas niste resturi… iar din acele resturi, in nebunia mea, am facut un blog, pe care am scris (cand am avut chef de scris), am palavragit (asisderea), am atras spectatori, prieteni, parteneri, predicatori, critici, ciutaci, ciudati, si alte felurite feluri de entitati virtuale, atunci cand am poftit sa atrag, si am respins cand am avut pofta de respingere.  Si uite asa am reusit sa neglijez teribil si prelung Arca lui Goe (in varianta ei primordiala si ideala) in favoarea blogului si blogaritului fara rost.

Problema a fost ca si atunci cand am terminat blogul (ca si cand n-ar fi fost) mi-au ramas alte resturi (resturi din resturi), niste poze (42) care erau stocate in calå, in vederea ilustrarii unor articole de blog (top-ice) care n-au mai fost scrise din lipsa de rost. Asa ca m-am gandit sa golesc cala, dar, neindurandu-ma sa le arunc direct la gunoi, mi-am propus sa le imperechez cu cate un ceva, un eveniment, un gand, o intamplare a fiecareia din cele 42 de zile ce aveau inevitabil sa vina, una dupa alta, si sa le propun ca ghicitori (oricui, nimanui, mie cel de maine, cine stie cui). La inceput a fost mai simplu pentru ca aveam mai multe „poze” din care sa aleg si sa imperechez una potrivita cu vreunul dintre evenimenele, intamplarile, gandurile zilei (si acestea la alegere). Pe masura insa ce se imputinau pozele disponibile, gradele de libertatea scadeau si prin urmare aluzile deveneau (inevitabil) din ce in ce in ce mai vagi, cu exceptia cazurilor in care, prin cine stie ce intamplare bizara, un „eveniment nou” se potrivea (de la sine) chiar cu vreuna dintre pozele (vechi si putine). Cum, necum… s-au terminat pozele, aluziile si iluzile inainte de a se termina de tot gradele de libertate. Am avut aluzii valide pana in ultima zi, ba chiar, cea finala, fara a fi fost planuita anume så pice in ultima zi, s-a potrivit printre cel mai bine cu „evenimentul” vizat pe axa „Sfera lui Goe” – „Arca lui Goe”.  Acuma se face ca intamplarea cea mai intamplatoare mi-a adus sub ochi, taman (ca) la pont(a) (ma mir inca de-ntamplare),  un text (deja scris) in exact directia respectivei axe, scutindu-ma de efortul de  a compune eu unul. Il recomand cu caldura prea-cinstitului cititor citit si unic al Arcei lui Goe, lasandu-i latitudinea sa se identifice (in text) cu povestitorul sau cu ereticul (tot una):

„Ioan, măgarul cel turbat din măruntaiele căruia au ieşit duhorile reci ale impietaţii, împuţind binecunoscutele peşteri ale Cappadociei în care au vieţuit părinţii noştri sfinţi şi asceţi, socotea în nebunia lui că raţionamentele Sfântului Apostol Petru, ale lui Nero Anticristul, ale unei curve ordinare sau ale unui troglodit (ca şi el) sunt totuna.

Acest vierme din trupul ortodoxiei gândea ca erezia face parte din adevar şi nu poate fi deosebită de el. A ajuns aici pervertind cuvintele Apostolului: „Trebuie să existe eretici”. Filozofiile lui Platon si Aristotel nu sunt aşadar cu nimic mai bune decat idioţeniile bucolice ale plugarului. Sufletele se nasc doar pentru a cugeta şi se înmultesc pentru a înmulti cugetul, astfel că, în cele din urmă, totul sa fie cugetat. Intre fiinţele omeneşti nu există osebire; ele nu sunt decât nişte vremelnice furnici cugetatoare. Numele tuturora ar trebui desfiinţate şi lăsate neconsemnate, consemnarea lor fiind inutilă. Ereticul ăsta pretinde că, dacă ar fi sa se ardă toate operele lui Aristotel, el ar putea sa le reconstituie şi să le arda pe toate într-o singură noapte, împreună cu acelea a încă o mie de alţi autori, şi asta din pricina pretinsei lor previzibilitaţi.

Mai mult, atrocitatea suprema este ca toţi au dreptate, fiecare hulitor cu blestemul lui, fiecare calugăr cu rugaciunea lui. El pretindea a fi construit o sistemă cu care putea prezice toate cugetarile ce aveau sa fie vreodata cugetate, lumea nefiind nici ea decat o cugetare printre altele, iar facera ei avand unicul ţel de a da oamenilor prilejul să cugete. Lumea va înceta să existe cand toate cugetarile vor fi cugetate.” – Ioan PC / Ordinea Secreta.

P.S. Le multumesc rezolvitorilor voluntari care au propus, de-a lungul celor 42 de zile, solutii ingenioase, plauzibile sau nostime, aluziilor propuse spre ghici-rezolvare. La fel le multumesc si celor care si-au propus proprile aluzii, stârnind in cala o vânzoleala nebuna, cu câte mai mult de 500 de vizitatori unici in doua zile consecutive.   

24 răspunsuri sa “Despre aluzii”

  1. Stely said

    Paralel romantic</b)

    Numisem nunţii noastre-un burg,
    Slăvit cu ape – abia de curg –
    Ca un dulău trântit pe-o labă,
    Vechi burg de-amurg, în ţara şvabă.

    Scări, unghiuri, porţi! În prag de uşe,
    O troli domoli, o troli cu guşe,
    La ce vărsări, ca de venin,
    Vis crud striviţi şi gând cretin!

    Stângi cuburi şubrede, intrate,
    De case roşii, zaharate;
    Verzi investiri, prin câte-un gang,
    Sub ceasuri largi – balang, balang!

    Din volumul „Joc secund”, 1930

    Apreciază

    • Stely said

      Ieri am fost la Tirgul Gaudeamus, in special pentru lansarea de carte- „Ion Barbu , in timp si dincolo de timp ” de Basarab Nicolescu -si ,desigur, pentru lansarea celei de-a treia editii bilingva -Teoreme poetice – pe care (cred ca ati observat) o am si eu, intrucit am postat aici , pe Arga lui Goe , citate (bine alese si mereu on topic ) . Din pacate din cauza unor motive obiective am ajuns tirziu . Lansarea era programata la ora 14 ,00, iar eu am ajuns abia la 14:30 cind (din fericire ) autorul Teoremelor poetice -Basarab Nicolescu – tocmai ce „recita „(cu un timbru frumos si expresiv )aproape aceleasi pasaje (strofe) citate de mine , numai aici . Nu stiu ce veti crede ,dar eu am simtit ca dumnealui a stiut ca sunt in sala . 🙂 Insa spre marea noastra dezamagire (nu se stie din ce motive ) nu s-a mai tinut sesiunea de autografe . Eu si prietena mea „feisbucciana ” dar si de bloggerit , Monica F , venisem cu ..”sacul ” plin pentru a „culege ” autografele mult dorite … Sunt totusi bucuroasa ca evenimentul ne-a prilejuit intilnirea , intrucit nu ne vazusem niciodata . A fost frumos . Avem fotografii de la eveniment , precum si cu noi doua . 🙂

      Apreciază

      • Stely said

        P.S . Nu ar fi corect sa trec peste cel de-al doilea eveniment, programat in aceeasi sala (14.40 – 16.00) -” Potentialități muzicale ale operei lui Ion Barbu. Proiecție spectacol multimedia și audiție muzicală” – la care am participat , si eu si Monica .
        Au fost prezenti Basarab Nicolescu, Nicolae Brânduș.
        S-au vizionat si audiat din Paul Constantinescu: Isarlîk; Irina Hasnas: Muntele; Horia Surianu: Refractio Poesis; Nicolae Brânduş: Infrarealism; Lucian Metianu: Increat; Nicolae Brânduş: Domnişoara Hus
        Momentul a fost inedit . Un moment istoric -asa a spus domnul Basarab Nicolescu . Si, da , marturisesc ca asemenea proiectii muzicale nu am mai intilnit :imagini ,muzica (instrumente si voci) toate inedite . Abia astept sa aflu mai mult de la cunoscatorii acestui gen de spectacol .Voi urmari cind vor aparea reactiile acestora …

        Apreciază

      • RALG said

        Este plina lumea de coincidente bizare. Chiar aparitia pe lume a Universului este rezultatul unei astfel de coincidente (Aproape) intamplatoare in care Dumnezeu a decis sa ramana Anonim. Marele Anonim. N-ar fi rational sa presupunem nici ca Basarab Nicolaescu inspecteaza Arca, nici ca s-ar fi inspirat in selectia citatelor din sine din selectia citatelor din dânsul facutå de d-voastra… ci putem considera ca avem de-a face cu o conspiratie a Universului insusi care a pus la cale aceasta coincidenta bizar de bizara cu totul si cu totul intamplator pe 23 noiembrie 2013 la Tirgul Gaudeamus. Gaudeamus, asadar.

        Apreciază

        • Stely said

          Ma bucur … ca mi-ati explicat natura „coincidentelor bizare ” . Dar m-as fi bucurat si mai mult daca as fi obtinut (si) autografele mult dorite . Luasem cu mine doar citeva din cartile achizitionate . :)) Inchipuiti-va ca nu sunt chiar asa de surprinsa ,intrucit suntem supusi cu totii principiului inceritudinii cuantice, precum si entanglementului cuantic . Prin urmare voi avea rabdare . Poate data viitoare se va intimpla” ceea ce trebuie sa se intimple”. Sau nu ?

          Apreciază

  2. Stely said

    http://www.mediafax.ro/stiinta-sanatate/muntii-curcubeu-formatiunea-colorata-care-pare-ireala-galerie-foto-11192203/foto

    Apreciază

  3. Stely said

    http://www.mediafax.ro/stiinta-sanatate/viziune-inedita-a-pamantului-cum-se-schimba-imaginea-planetei-noastre-de-a-lungul-unui-an-intreg-foto-11186382

    Apreciază

  4. Stely said

    Toate bune si frumoase pentru cei care se bucura de recunostinta Dlui Goe… dar pe mine ma framinta o micuta intrebare . Oare ce aluzii/ aluzie „proprii” au stirnit o asa „vânzoleală nebună”, dupa cum spune negru pe alb tot dumnealui aici?

    La fel le multumesc si celor care si-au propus proprile aluzii, stârnind in cala o vânzoleala nebuna, cu câte mai mult de 500 de vizitatori unici in doua zile consecutive
    P.S. Am „niste” indicii , dar inca nu sunt sigura …

    Apreciază

  5. Ergo, pe cale de consecinta logica, nu avem voie sa ajungem la sfarsitul cugetarii.
    A bientot!

    Apreciază

    • Dl.Goe said

      Adevarul este ca, de fapt, toate cugetarile au fost deja cugetate si, in acelasi timp (dar/doar ca timpul nu exista) cugetarile si cugetarea nu se pot termina / epuiza niciodata fiind infinit de infinite precum sirul numerelor reala… Nimicul si Infinitul sunt unul si acelasi lucru, iar existenta (care chipurile s-ar sfarsi prin incheierea cugetarii) este, in fapt, extrem de improbabila… Existenta nu prea exista si asta e adevarat (pe cazuri) si daca Universul are un inceput (anume) si daca nu-l are (ceea ce in mod matematic ar echivala cu aceea ca Momentul Zero este la Minus Infinit). Daca Universul are Inceput si Sfarsit atunci asta denota o „durata” finita. Oricat de mare ar fi o durata finita, aceasta este (practic) Nimic, aproximativ nimic, adica Nimic asimptotic, dar Nimic, o iluzie (vis al mortii eterne e viata lumii-ntregi; Caci e vis al nefiintii universul cel himeric). Iar daca (dimpotriva) Universul a inceput la Minus Infinit, atunci asteptatrea pentru ca un ceva oarecare (bunaoara tu, bunoara eu) sa ajunga in actualitate (ce-i actualitatea?) ar fi durat etern, adica nu s-ar mai fi fost så se fi intamplat (n-avea cum, judeca si tu), decat daca toate s-au intamplat intamplandu-se deja, deodata de la Minus Infinit pana la Plus Infinit, ca Minus Infinit nu-i decat unul si acelasi lucru cu Plus Infinit si ca Totul e Nimic. UNUL e in toti, tot astfel precum UNA e in toate. Universul este Totul. Totul este Nimic. Restul este Dumnezeu.

      Apreciază

  6. INTJ said

    Researchers show how easy it is to manipulate online opinions

    Apreciază

    • Dl.Goe said

      Daca exista vointa politica orice se poate face 😉

      P.S. Anunt publicitar: Cumpar pe oricine. Nu ma uit la bani. – Ilie Orbu – 722 345 643 (dupa ora 20:00)

      Apreciază

    • Dl.Goe said

      P.S. Excelent articolul propus. Explica pe inteles lucruri, dealtminteri, evidente. Se stie insa ca lucrurile evidente sunt cel mai greu de explicat, pentru a le face pe intelesul celor care nu le gasesc asa.

      Apropo de usurinta cu care se poate face (intr-adevar) manipularea (in speta a opiniilor on the line) as aminiti ca e usor a zice bou-breaz-bârlobreaz. Mai greu este a dezbârlobrezi boul cel breaz cu dezbârloberziturile-napoi. Asta la nivel individual. Globalmente insa nu, problema ivita in cazul unei necesare de-manipularii rezolvandu-se tot simplu (practic de la sine 😉 ) pe cale statistica (eventual moderand nitel, banand, cenzurand etc)…

      A comunica inseamna a manipula… Dupa cum (apud tristul Cioran) a scrie (scrieri literare, stiintifice, teologice si si etc) inseamna a calomnia Universul. Luati Universul, luati Universul, ultima editie.

      Apreciază

      • INTJ said

        pai nah: in tinerete l-am citit pe Gustave le Bon, in ’89 am trait (parte din) ce-am citit si (tinand cont de astea) mi s-a parut interesant articolul … mai ales daca incerc sa-mi inchipui cum ar (re)actiona „a citizen” (aka o I.A.) in context (i’d guess that dna plays a secondary role) …

        Apreciază

        • Dl.Goe said

          „in tinerete”? – O aluzie care vrea sa sugereze ca acum ati fi (mai) intelept pentru ca despre batranete nu poate fi vorba. Mesajele d-voastra „tradeaza” un spirit tanar.

          Apreciază

        • INTJ said

          „cu cat stii mai multe, cu atat intelegi (mai bine/clar) cat de putin stii de fapt” … ergo: nu sunt (mai) intelept, ba din contra, pe zi ce trece sunt tot mai prost … iar (imho) „spiritul tanar” e tocmai acela care ignora acest adevar (si anii care se acumuleaza).

          Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat: