(b)Arca lui goE

b-Log anonim, amator si ventrilog al celor fara de blog. Despre NIMIC

Colinde

Posted by Arca lui Goe pe decembrie 24, 2013

Update / A treia zi de Craciun Sf.Stefan – Acelora dintre vizitatorii care se afla in rezonanta de nume cu Sf.Stefan si se identifica in acest fel (caci numele…), aflandu-se acum (adica oricand) in atingere (orice fel de atingere) cu aceasta pagina de sarbatori, le uram (si noi) la multi ani.

P.S. Dupa cum poate ai constatat deja, pe Arca lui Goe, pomenirea celor vii, a persoanelor din carne si oase, din inima, minte si suflet, aflate undeva, håt departe, la infinit, in prelungirea nemuritoarelor personaje virtuale care-si bântuie ubicuitatea si omniprezenta si pe Arca lui Goe, se intampla (cu voie) doar de doua ori pe an: de Pasti si de Craciun. Intrucat unele dintre personaje s-au incarcat, poate fara voia lor, prin osmoza, de persoanele adiacente, ingreunandu-se, se pare ca intre cele doua mari sarbatori crestine, enoriasii virtuali au nevoie de mai multe punti de legatura, puncte de repaus, in care sa se odihneasca si sa-si traga sufletul (sau trupul, cine stie, sau trupul si sufletul, unul spre altul). Poate la anul sa reusim un compromis mai rezonabil, spre echilibru si armonie, intre personaje si persoane, intre mesajele pentru unii si pentru altii, fara a le compromite totusi identitatile formale, nici persoanelor si nici personajelor. Indreptarea (spre echilibru) si apropierea (de armonie) depinde de fiecare dintre noi, actorii acestei parti de lume. Vointa si dorinta sa fie. La muti ani!

44 răspunsuri sa “Colinde”

 1. Stely said

  Apreciază

 2. Radu Humor said

  Citiţi şi vă dumiriţi !
  Nu vă lăsaţi prostiţi 😉
  (încă) La mulţi ani !

  Apreciază

 3. Dl.Goe said

  Apreciază

 4. Dl.Goe said

  Apreciază

 5. Dl.Goe said

  Apreciază

 6. Dl.Goe said

  Apreciază

 7. Dl.Goe said

  Apreciază

 8. Dl.Goe said

  Apreciază

  • Stely said

   „Magii – Primii colindatori ai Pruncului Iisus
   Magii sunt primii care L-au recunoscut pe Iisus drept Mesia, inchinandu-I-se. Doar Matei Evanghelistul consemneaza venirea lor. De aici si aura de mister de care au fost inconjurati. Povestea lor s-a definitivat in secolele VII-VIII.
   Numiti de Tertulian „regi fara de tara”, s-au impus in traditia populara drept regi sau crai.
   Povestea biblica relateaza: „Iar daca S-a nascut Iisus in Betleemul Iudeii, in zilele lui Irod regele, iata magii de la Rasarit au venit in Ierusalim intreband: «Unde este regele Iudeilor, Cel ce s-a nascut? Caci am vazut la Rasarit steaua Lui si am venit sa ne inchinam Lui».” Irod i-a primit cu falsa bunavointa. Vedea in prunc o amenintare la tronul lui. De aceea le-a cerut sa se intoarca dupa inchinare, pentru a afla unde salasluia pruncul. „Iar ei, ascultand pe rege, au plecat si iata, steaua pe care o vazusera in Rasarit mergea inaintea lor, pana ce a venit si a stat deasupra, unde era Pruncul. Si vazand ei steaua, s-au bucurat cu bucurie mare foarte. Si intrand in casa, au vazut pe prunc, impreuna cu Maria, mama Lui, si cazand la pamant s-au inchinat Lui; si deschizand vistieriile lor, I-au adus Lui daruri : aur, tamaie si smirna.” (Matei 2, 1-11)
   MISIUNE DIPLOMATICA. Magii credeau ca stelele prezic nasterea marilor conducatori. Interpretand aparitia stelei de la Rasarit, au fost convinsi ca un mare rege avea sa se nasca: regele iudeilor. Pare oarecum ciudat ca ei, aflati la o distanta atat de mare de Iudeea, au plecat sa isi prezinte omagiile regelui unui popor strain. Contextul istorico-politic ofera insa o explicatie. Pentru cele doua mari puteri ale vremii, Imperiul partilor si cel roman, Iudeea era un important punct strategic. Castigarea prieteniei conducatorului ei nu era de neglijat. Privita din aceasta perspectiva, calatoria magilor capata si un substrat diplomatic, pe langa cel spiritual. Sfarsitul relatarii evanghelice sugereaza insa o convertire. Coordonata spirituala a devenit predominanta pentru magi.
   CALATORIA. In timpul nasterii lui Hristos, capitala Imperiului partilor era stabilita la Ctesifon. Este posibil ca punctul de plecare al calatoriei magilor sa il fi constituit acest infloritor oras. Se presupune ca ei au urmat principalul drum comercial ce lega Persia (Iranul de astazi) de Orientul mijlociu. Pentru a trece de tinuturile muntoase s-au folosit de cai. Intrand in Desertul Siriei, au schimbat caii pe camile. De la Palmyra s-au indreptat apoi spre sud, prin Damasc, folosind calea ce constituie astazi drumul spre Mecca. Au coborat prin Valea Iordanului pana in dreptul Ierihonului, pe unde au reusit sa treaca raul in Iudeea. Ii mai desparteau cam 40 de kilometri de Ierusalim. Putin in comparatie cu cei aproape 2.000 de kilometri strabatuti deja.
   NUMARUL SI NUMELE. Desi nu exista dovezi in acest sens, se crede ca au fost trei, dupa numarul darurilor aduse. De altfel, numarul a variat de-a lungul timpului, ajungand chiar la 12. Astfel, in secolul al III-lea, ei sunt reprezentati la Roma in numar de doi (catacomba Sf. Petru si Marcellinus), trei (catacomba Priscillei), respectiv patru (catacomba Domitillei). Tot in numar de trei apar si in secolul al IV-lea (Biserica Nativitatii din Betleem si Santa Maria Maggiore din Roma).
   DARURILE. Intalnirea cu Iisus, Iosif si Maria trebuie sa fi fost impresionanta. Aristocratii magi s-au vazut inaintea unei familii modeste. Cu toate acestea, nu au uitat scopul calatoriei lor si au oferit Pruncului daruri pretioase: aur, smirna si tamaie. Sfantul Ioan Gura de Aur explica simbolismul darurilor: „Pentru ca in aur se plateste tributul, tamaia se foloseste la sacrificii, iar smirna, la imbalsamarea mortilor. Prin aceste trei daruri se recunosc in Hristos puterea imparateasca, maretia dumnezeiasca si datul fiintei omenesti de a muri”. Bernard de Clairvaux evidentiaza caracterul practic: „Ei au adus aur Sfintei Fecioare ca sa-i mai aline oboseala, tamaie, ca sa alunge mirosul urat din grajd, si smirna, ca sa intareasca trupul copilului si sa-l fereasca de insecte”.
   Magii nu au ezitat sa isi plece genunchii in fata lui Iisus. Ce viitor ii vor fi prezis Pruncului? Ce fel de popor urma sa stapaneasca? Au vazut in El un rege pamantean sau unul ceresc? Ce au vorbit cu Fecioara Maria si cu Iosif? Evanghelistul Matei nu ne spune decat ca magii au fost instiintati in vis de un inger sa nu mai mearga la Irod, ci sa paraseasca Tara Sfanta pe un alt drum. Nu stim nici ce s-a intamplat cu ei mai tarziu. O traditie sustine ca ei au fost increstinati de Apostolul Toma, in drumul sau spre India.
   MOASTELE. Dupa traditie, Sfanta Elena a descoperit moastele magilor in Persia. Ulterior, acestea au fost daruite episcopului Eustorgie al Milanului. La o data necunoscuta au fost duse la Milan. In 1164, imparatul Frederic Barba-Rosie a mutat moastele magilor la Köln. Ele au fost asezate in Catedrala Sfantul Petru, unde se afla si astazi. In semn de reparatie morala, episcopul Ferroni al Milanului a primit, in 1906, cateva particele din moastele magilor, pe care le-a asezat in Biserica San Eustorgio. O analiza a celor trei schelete, facuta in 1864, nu a stabilit cu precizie vechimea lor.
   Al patrulea mag
   O legenda vorbeste de un al patrulea mag, care dorea sa mearga sa se inchine Mantuitorului. Numele lui era Artaban. El nu a reusit sa ajunga la punctul de intalnire cu ceilalti, din cauza schiopatarii camilei sale. S-a hotarat atunci sa plece singur in aceasta indelungata calatorie, pentru a duce in dar pruncului trei pietre foarte pretioase: un safir, un rubin si o perla. Calatoria sa a fost insa numai o suita de intarzieri. A ajuns in Betleem dupa ce Sfanta Familie plecase spre Egipt, iar in Egipt, dupa ce aceasta se intorsese in Nazaret. De fiecare data cand ajungea in vreun oras, i se spunea ca Iisus tocmai plecase de acolo. In cei 30 de ani de peregrinare a impartit cele trei pietre harazite lui Hristos. Cu una a salvat un copil din Betleem din mana soldatilor lui Irod, una a dat-o unui batran bolnav si aproape mort de foame, iar cu ultima a rascumparat o tanara evreica amenintata cu sclavia. L-a gasit pe Hristos abia cand Acesta era rastignit pe Cruce. Rusinat ca nu mai avea ce sa-I daruiasca, a fost mangaiat de Mantuitorul, Care i-a multumit pentru toate darurile aduse prin intermediul aproapelui”.

   Apreciază

 9. Dl.Goe said

  Apreciază

 10. Dl.Goe said

  Apreciază

 11. Dl.Goe said

  Apreciază

 12. Stely said

  Colindele romanesti sunt care mai de care mai emotionante . Sunt menite sa umple sufletele de bucurie si de cele mai frumoase ginduri…
  Multumesc .Craciun fericit !

  Apreciază

  • Dl.Goe said

   Multumesc pentru contributia generoasa la colectia de colinde pe Arca. Sper ca aveti un Craciun asa cum vi-l doriti alaturi de cei toti dragi, de cei apropiati. La multi ani.

   Apreciază

   • Stely said

    La multi ani . Multumesc si eu , cu aceleasi sperante ca aveti ca si mine un Craciun frumos asa cu v-au fost si gindurile intru intimpinarea lui . Colindele mele au fost adaugate ca urmare a celor facute de -voastra aici, dar mai cu seama a celor facute pe la alte „case” …virtuale . Recunosc ca am fost placut surprinsa de frumusetea si onestitatea generoaselor d-voastra urari, facute „gospodarilor ” ,unii vizibili surprinsi (placut) altii insa destul de pricinosi. 😉

    Apreciază

 13. Rebeliunea minerală said

  Intimă gândirii/simţirii, rostirea se ridică din banalitate prin magia metaforei, făcând să sclipească percepţia unui înţeles fără cuvânt, o semnificaţie de neatins, fără semn, un spirit fără trup. Ca-n „temniţa libertăţii”, maslul celor trei mari credinţe orientale, a celor trei crai de la răsărit, din care metafora magică a descătuşat steaua creştinismului. Crăciun a-nviat !

  Apreciază

 14. Mitzaa Biciclista said

  Mulțumesc pentru urarea dvs de la mine de pe blog, dl Goe.
  Dacă dvs ați fost, mă simt obligată să v-o întorc însutit.
  Cu maximă considerație și infinită sinceritate, vă urez domniei voastre cât și celorlalți colaboratori de pe arcă, sărbători adevarate și pline de împliniri.

  Apreciază

  • Dl.Goe said

   Va multumesc. Le inmultesc cu o mie si vi le mai trimit inca o data in aceasta a doua zi de Craciun. Sarbatori fericite si un an nou asa dupa cum vi-l doriti, cum il planuiti dar care sa fie presarat si cu surprize colosale, capabile sa va aduca sperante si dorinte noi. 🙂

   Apreciază

 15. Stimate domn Goe,
  Alese mulțumiri pentru…
  Vă urez să aveți un final de an de poveste și un Revelion 2014 cu multe artificii!

  Apreciază

 16. Stely said

  Apreciază

 17. arcaluigoe said

  Update / A treia zi de Craciun Sf.Stefan – Acelora dintre vizitatorii care se afla in rezonanta de nume cu Sf.Stefan si se identifica in acest fel (caci numele…), aflandu-se acum (adica oricand) in atingere (orice fel de atingere) cu aceasta pagina de sarbatori, le uram (si noi) la multi ani.

  P.S. Dupa cum poate ai constatat deja, pe Arca lui Goe, pomenirea celor vii, a persoanelor din carne si oase, din inima, minte si suflet, aflate undeva, håt departe, la infinit, in prelungirea nemuritoarelor personaje virtuale care-si bântuie ubicuitatea si omniprezenta si pe Arca lui Goe, se intampla (cu voie) doar de doua ori pe an: de Pasti si de Craciun. Intrucat unele dintre personaje s-au incarcat, poate fara voia lor, prin osmoza, de persoanele adiacente, ingreunandu-se, se pare ca intre cele doua mari sarbatori crestine, enoriasii virtuali au nevoie de mai multe punti de legatura, puncte de repaus, in care sa se odihneasca si sa-si traga sufletul (sau trupul, cine stie, sau trupul si sufletul, unul spre altul). Poate la anul sa reusim un compromis mai rezonabil, spre echilibru si armonie, intre personaje si persoane, intre mesajele pentru unii si pentru altii, fara a le compromite totusi identitatile formale, nici persoanelor si nici personajelor. Indreptarea (spre echilibru) si apropierea (de armonie) depinde de fiecare dintre noi, actorii acestei parti de lume. Vointa si dorinta sa fie. La muti ani!

  Apreciază

 18. Stely said

  Nu stiu daca faceti referire la „pomenirea” acestor persoane „vii” si prelungirea lor ca „personaje virtuale”, sau asa in general …

  Prieteni dusmanosi
  Ana Ayana
  AVP
  Dan Ghenea
  Dl.Nimeni
  Dorin Tudoran
  Iepurele de Martie
  Ioan T. Morar
  Marginalia
  Mitzaa Biciclista
  Neamtu Tiganu
  Porthos
  tesoruccio49
  Tiberiu Orasanu

  Dar fiind curioasa din fire am vrut sa stiu ce l-a determinat pe Dl Goe (RALG) sa treaca in blogroll-ul dumnealui o rubrica de „prieteni dusmanosi „. Prin urmare cautind la ei „acasa” am gasit o anume trasatura comuna, dar gasesc ca sunt citiva pe care nu i-am banuit de „dusmanie” (Dan Ghenea ,Tiberiu Orasean, Ana Ayana ). Deasemenea , una sau chiar doua din persoane(personaje) i-au raspuns binevoitor (fara dusmanie ) D-lui Goe, cu ocazia urarilor de Craciun, pe care eu le-am gasit sincere si in ton cu sarbatoarea crestina, pe care cu evlavie si bucurie trebuie sa o intimpinam fiecare.
  Dupa parerea mea numai cei care i-au banat si i-au ignorat (cu „dusmanie) mesajul, ar merita sa intre in rubrica „prieteni dusmanosi „. Asta sa fie cauzele sau altele ?
  P.S. Daca gasiti ca exista dubii, ca postarea mea ar avea o tenta confruntationala, va rog sa nu dati curs (cu un raspuns)”curiozitatii” mele.

  Apreciază

  • Dl.Goe said

   Ei si d-voastra acuma… Prietenii (subiect) sunt… prieteni… Felul in care isi manifesta ei prietenia (in atribut) este pana la urma neimportant, dupa cum si partile de vorbire sunt principale si secundare… Nu felul punctual in care au raspuns traditionalelor urari de Craciun i-a reunit in acel grup de prieteni (care nu putea scapa spiritului d-voastra de observatie), ci rezultanta vectoriala (combinata) a tuturor impresiilor pe care ni le-au produs peste ani… asa cum ni le amintm momentan, gandindu-i (pe ei) pe fiecare in parte. Prin urmare in update-ul la Colinde nu faceam in mod direct vreo referire particulara la acel grup de 13 prieteni. Vorbeam in general… Mai ales ca nu doar acei 13 prieteni virtuali se vor fi incarcat de de povara realitatilor lor pe Pamant. 🙂

   Apreciază

   • Stely said

    Multumesc pentru raspuns . Curiozitatea mea a fost satisfacuta pe deplin. 🙂 Sa vedem acum daca si „prietenii… ” vor fi satisfacuti de raspuns. Mai ales ca unii /unele au avut parte de cam acelasi tratament (gretos) ca si a lor pentru Dl Goe . A se vedea raspunsul la Dl-ui Nimeni catre „margi…”Brrr !!! Daca ar fi dupa mine l-as clasa pe primul loc ,ca altul ca el nu mai este …
    Prin urmare le-as sugerea sa -l intrebe pe Dl-Nimeni, ce-l determina sa -i „expedieze ” fara mila, si sa nu se mai intrebe retoric „ce-o avea(Dl Goe cu noi ” ?

    Apreciază

    • Dl.Goe said

     As mentiona ca noi n-am remarcat niciun fel de tratament gretos in felul individual in care ni s-a raspuns la urarile traditionale. Serios. Probabil ca perceptia diferita se datoeaza faptului ca avem grade de sensibilitate si perspective diferite asupra acelor re-actii. Incercam sa credem ca acele re-actii au fost (ca majoritatea re-actiilor) previzibile (nostradamusian) si ca, in genere, dincolo de perceptiile noastre subiective, au fost cat se poate de indreptatite asa cum au fost (sau n-au fost), intr-un plan care transcende relatia bilaterala (round trip) intre expeditor si destinatar. Iar in interiorul binomului (cu pricina) as indrazni sa cred ca, in cazurile pe care d-voastra le-ati perceput ca fiind „tratamente gretzoase”, principalul mecanism care a generat feedback-ul a fost alimentat de instinctul de auto/conservare, in timp ce in cazul celorlalti au primat alte genuri de imbolduri (inclusiv dintre cele aflate in contact direct cu Spiritul Craciunului care l-a trans-format candva chiar si pe unul ca Mister Ebenezer Scrooge). 🙂

     Apreciază

   • Stely said

    ” Mai ales ca nu doar acei 13 prieteni virtuali se vor fi incarcat de de povara realitatilor lor pe Pamant. :)”
    Daca va referiti( si) la mine , tin sa va amintesc ca „dusmania ” mea a fost ca o boare de vint (trecatoare ) si daca imi amintesc bine (cu siguranta) am fost cit se poate de sensibilizata de mesajul dvs.(sfirsitul anului 2010). Am raspuns frumos ,zau 🙂 .

    Apreciază

 19. Alfonso said

  Copy-Paste de la Han:

  neamtu tiganu says: December 21, 2013 at 3:12 pm

  Dar va fac cadou o reteta nemteasca de mamaliga, un pic imbunatatita de mine. Se curata ceapa si usturoi care se rumenesc usor in tigaie cu f. putin unt. Se fierbe mamaliga, in apa se pune vegeta, f. incet, la foc mic, ca. 40 de minute, evident se mesteca din cind in cind. Cind e aproape fiarta se pune ceapa, usturoi, dupa gust se mai poate pune rosmarin, facut marunt, si alte verdeturi, patrunjel si/sau boia. Se lasa sa se raceasca, apoi se taie felii cam de un cm. Feliile se prajesc in tigaie cu extrem de putin ulei de masline, doar ca. 5 min pe fiecare parte. Se scot si se pun la grataru de la cuptor, inca ca. 3-4 minute pe fiecare parte. Iese ceva demential, evident cu sarmale.

  Apreciază

 20. Medusa said

  Anul 2013 moare frumos. Anul 2014 se străduiește să se nască frumos.

  Pun aici urările mele și un dar:

  @Domnul Goe (y compris autorul)

  Vă doresc ca în Noul An să aveți forță fizică și mentală, vorbe, timp, companioni iscusiți, spre a fi necruțător cu cei dușmănoși, calin cu cei prietenoși, primitor cu noii veniți, închizător de uși pentru neaveniți.

  La mulți ani (noi)!
  Multă sănătate, în corp și în suflet, că-i mai bună decât toate!

  @Vizitatori

  Un An Nou plin cu lucrurile potrivite vieții domniilor voastre. Multă sănătate!

  Apreciază

 21. Stely said

  Apreciază

 22. Dl.Goe said

  Stiri tragi-comice de sfarsit de an (cu acompaniament):

  Protestatarii de la Pungesti amana greva foamei pana dupa Anul Nou 🙄 😯 😉 (n.b. må nanåle)

  Apreciază

 23. RALG said

  Stiri tragi-comice de sfarsit de an (cu acompaniament):

  MO-NU-MEN-TAL – Romania Eterna:

  Stenogramele coruptiei de Sarbatori intr-o scoala de fite din Bucuresti: „Astea-s cadourile voastre? Atat va reprezinta?”

  Stenogramele coruptiei de Sarbatori intr-o scoala de fite din Bucuresti: „Astea-s cadourile voastre? Atat va reprezinta?”Foto: Geodruid

  Profesorii de la scoala Maria Rosetti din Bucuresti au organizat un sistem de strangere de cadouri si bani pentru personalul scolar. Ei obliga parintii sa cotizeze cu sume mari pentru Craciun si Paste.

  „Astea-s cadourile voastre? Atat va reprezinta? Nu sunteti cartofi, nu sunteti oi, sa va invat!”, tipa o profesoara la sedinta cu parintii dedicata strangerii dreptului, se arata in inregistrarea difuzata de Romania TV.

  „La scoala 11, ei dau 100 de euro, de Craciun, Eu v-am intrebat: v-ati organizat?! Este in politica balcanica, romaneasca, de Sarbatori sa se ofere. Mi s-a spus ca aveti un buget de 50 de lei la 4 oameni. Cui dati aceste cadouri? Mi s-a spus: trei profesori si un director. Cealalta directoare are bube? Si copiii nu saluta doctorul, si femeile de serviciu?”, se rasteste profesoara indignata la parintii care par ca nu vor sa de amai mult.

  Unui parinte care spune ca mai mult de 2 milioane nu pot da, profesoara ii raspunde: „Foarte bine, astea va reprezinta”. O mama se revolta si intreaba: „Ce, preferati sa iau porc, ca sa fie multumit fiecare bodiguard?”. Profesoara arata si destinatia banilor. „Cei 50 de lei de la Mos duceti-i catre cele 7 sticle de bautura”, spune ea.

  O alta mama se intreaba de ce trebuie omenita si bibliotecara. „Dar bibliotecarei de ce?” „Pentru ca este in comunitate, doamna!”, tipa profesoara care da exemple despre cum se da spaga civilizat acolo unde parintii inteleg situatia. „La clasa alaturata a dat o singura mamica din partea ei ca sa nu fie toate aceste discutii”.

  „Nu putem sa dam 5 milioane. Nu putem”, insista o mama.

  „Nu este problema mea! Pe mine nu ma incalzeste, nu primesc onoruri, nu ma muta de la tara nu mi se intampla nimic”, urla profesoara. Ea ii invinovateste pe parinti si pe copii deopotriva: „Copiii vostri insa or sa fie niste copii saraci in suflet! Pentru ca le-am spus cat de important este sa ofere. Pai asta se intoarce la mine. Este bunatate, de suflet!”.

  In ultima interventie de fata cu toti parintii, profesoara ii atentioneaza pe acestia sa isi regandeasca atitudinea fata de spaga. „Urmatoarea miscare este de Paste. Va ganditi pana de Paste daca doriti sa va aliniati unui sistem romanesc, balcanic, de stat. Si eu am dat, copilul meu a costat 5 milioane, profesoara de dans a costat 5 milioane. Asta inseamna scoala de centru”, le spune ea.

  Ulterior, in clasa apare si sotul profesoarei. Aceasta ii spune plina de obida: „Mariane, nici cand aveam clasa de tigani nu aveam asa cadouri!”. La randul lui, sotul ei ii face morala unui ultim parinte ramas in clasa.

  „In momentul in care ti-ai insusit participarea intr-o scoala de fite, ai cumparat tot pachetul de acolo, mai mult sau mai putin oficial. Insusiti-va standardele de aicea, legate de tot ce inseamna, de la intrare in scoala, sarbatori si toate celelalte. Deci aici, in scoala asta si in scolile de fite, asa se pune problema”.

  Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti a declansat o ancheta.

  A.V.

  Apreciază

  • Stely said

   Si daca muta calul la b9?
   Un bun jucator de sah analizeaza majoritatea mutarilor posibile ale adversarului. Evident, nu pe toate, ci doar pe cele care par a avea vreo noima. Iata de ce, mutarile – surpriza, acelea care indeobste nu pot fi anticipate (pentru ca, aparent, nu au niciun sens sau par, din start, foarte proaste sau absolut inutile), au, de multe ori, efecte remarcabile. Ele, prin efectul surpriza, pun pe picior gresit adversarul, il fac sa piarda mult timp si sa ia, deseori, o decizie gresita.
   http://augustinradescu.blogspot.ro/2013/12/si-daca-muta-calul-la-b9.html

   P.S. Cititi si comentariile . 🙂

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat: