(b)Arca lui goE

b-Log anonim, amator si ventrilog al celor fara de blog. Despre NIMIC

Potriveli severe: Pacino, Roth si altele

Posted by Arca lui Goe pe Septembrie 5, 2014

Umilirea – Filmul a fost realizat de regizorul Barry Levinson, care are în palmares, între altele, ”Rain Man” (pentru care a și luat Oscar), ”Good morning, Vietnam”, ”Bugsy” și ”Wag the dog” – filme iubite și de publicul românesc. Rolul principal este jucat de Al Pacino, cel care a și cumpărat drepturile de ecranizare ale cărții fiind irezistibil atras de personajul principal al lui Roth pe care a visat să-l joace încă de cînd a citit pentru prima dată cartea. „M-a fascinat amestecul tragismului căderii personajului și comicul multor situații” – zice Pacino. Filmările s-au desfășurat pe apucate (20 de zile de filmare răspîndite pe parcursul a șase luni), în funcție de programul celor doi și au avut loc, mai ales, la casa din Connecticut a lui Levinson. Instigat de așteptarea filmului (nu cumva să-l piratați – așteptați, vă rog, să vină la cinema sau să apară dvd-ul!), revin la carte.

Simon Axler este un actor în vîrstă care a pierdut acel ”ceva” ce-l făcea să joace. Ultimele lui roluri shakespeariene sînt o dezamăgire pentru toată lumea și decide să abandoneze meseria. Al Pacino spune că, de fapt, Roth a vrut să scrie despre un scriitor care și-a pierdut motivația de a mai scrie (e chiar cazul marelui romancier), dar a transpus această poveste într-un actor care a pierdut ”talentul” și nu mai vrea să joace. ”Această situație este extrem de rară în cazul actorilor” – zice Pacino. Așadar, Simon Axler a pierdut motivația/ talentul/ dorința/ chemarea/ harul, ziceți-i cum vreți, și asta îi adîncește criza personală în care îl aruncă dificultatea administrării îmbătrînirii. Corpul se deteriorează, energiile deopotrivă sexuale și creative se diminuează, reacțiile fizice  încetinesc chiar dacă cele sufletești rămîn la fel de prompte, lumea trece pe lîngă tine și devine din ce în ce mai puțin a ta, ceea ce duce imediat la un fel de revelație tristă, și anume că tot ceea ce ai trăit e o iluzie. Și atunci te apucă un fel de disperare, că n-ai înțeles nimic și că tot ceea ce ți se părea real era, de fapt, o impresie și-atît. În termeni medicali, s-ar putea spune că Simon Axler devenise depresiv – a și stat într-un sanatoriu de boli nervoase. Ultimul episod al vieții sale este un fel explozie tîrzie a ființei lui. Tăriește experiențe sexuale stranii – are o relație cu o lesbiană care vrea să-și schimbe sexul, dar cu care el vrea să aibă copii, intră într-un triunghi erotic în care li se alătură o fetișcană aflată la limita majoratului și are o tentativă de revenire pe scenă într-un rol mare al dramaturgiei americane: James Tyrone din ”Lungul drum al zilei către noapte” de Eugene O’Neill. Roth impinge, astfel, sensurile romanului spre un veritabil joc de oglinzi, căci James Tyrone, personajul lui O’Neill pe care personajul lui Roth vrea să-l joace, este la rîndul lui un actor la final de carieră care se confruntă cu probleme oarecum similare cu cele ale lui Axler.

Critica a primit cu reacții împărțite acest roman. Unora, li s-a părut un eșec  jenant (”embarrassing failure” a scris ”The Guardian”). Altora, li s-a părut una dintre cele mai bune cărți ale lui Roth. ”The humbling” trebuie citită într-un context mai larg. Începînd cu ”Everyman” (2006), ”Exit Ghost” (2007), ”Indignation” (2008) sau poate chiar de mai dinainte, de la ”The Human Stain” (2000) și ”The Dying animal” (2001), tema îmbătrinirii, devine centrală pentru Philip Roth. Temele care îl făcuseră celebru înainte, precum evreitatea americană, eroismul anilor celui de-al doilea război mondial în cartierele urbane americane, decăderea instituțiilor ”conservatoare” de după război, satira politică și socială, se diluează încet-încet. Bătrînețea, proximitatea morții, boala și, în general, diminuarea disperată a ființei în toate aspectele ei sub puterea vîrstei devine tema obsesivă, tema întoarsă pe toate fețele. Sigur, putem lesne face o paralelă între evoluția temelor lui Roth și vîrsta sa biologică – dar ar fi futil. În orice caz, pînă cînd vom vedea acest nou film cu Al Pacino, n-ar fi rău să recitim romanele lui Philip Roth, mai ales că mai toate sînt disponibile în românește.

Nota redacţieiÎntrucât apropierea campaniei electorale a transformat secţiunea de comentarii într-o platformă de propagandă politică, forumul va fi blocat până după alegerile prezidenţiale. Cei care doresc să îi transmită mesaje lui Sever Voinescu o pot face la adresa online@evz.ro. Vă mulţumim pentru înţelegere.

Autor: Sever Voinescu | joi, 04 septembrie 2014 | 0 Comentarii | 626 Vizualizari – Un nou Al Pacino și un vechi Philip Roth (EVZ) – Foarte recent, la ediția din acest an a Festivalul de film de la Veneția, s-a proiectat hors concours filmul ”The Humbling”, ecranizarea romanului omonim publicat de Philip Roth în 2009 și apărut în românește, la Polirom, în 2010, sub titlul ”Umilirea”.

46 răspunsuri to “Potriveli severe: Pacino, Roth si altele”

 1. arcaluigoe said

  Desi motivatia blocarii comentariilor (pe forumul Sever Voinescu de la EVZ) le poate (a)parea, la prima vedere, drept rezonabila unor observatori neatenti si s-empatici, in realitate (o realitate la indemana totusi), gestul de a cenzura zumzetul apodictic al gloatelor anonime ramane unul bizar, subversiv si intristator. Dorind sa-si afirme detasarea fata de dimensiunea politica (mizera) a vietii din Cetate (Mircea Dinescu stie de ce) dl.Voinescu (intr-o noua-veche versiune, cea culturala) gaseste cu cale sa se foloseasca de acest pretext pentru a se plasa formal „acolo unde-i este locul” 😉 deasupra galcevilor penibile purtate intre trepadusi auto-amorsati ai unor orientari politice oarecare. Iata, dl. Voinescu nu ingaduie asa ceva. D-lui pune cultura pura mai presus de asemenea practici, inchizand gura tuturor, dar (vai) mai ales celor care ar fi putut comenta atent, competent, diligent on topic. Acestia devin victime colaterale, un sacrificiu pe care dl. Voiculescu si-l asuma (ce mare lucru?). Acum e liniste si pace. Cultura poate inflori. Fara comentarii.

  • Dl.Goe said

   P.S. Din simpatica „Nota a redacţiei” s-ar putea deduce ca scopul principal (poate singurul) al comentariilor adiacente articolelor ar fi acela de a i se transmite mesaje autorului. Induiosator. Cu o ingenua seninatate si acrediteaza iarasi si iarasi ideea ca autorul este mai important decat textul. Textul nu-i nimic… altceva… decat prilejul de a-l vizibiliza pe autor si de a-l pune pe el in valoare si de a-i sublinia importanta in ochii celor pre-dispusi sa n-o vada, sa o ignore sau sa o uite (ceea ce n-ar fi frumos, nu-i asa?) si desigur de a-i spori lui, autorului, conforul (psihic). In acest context (cat se poate e plauzibil) se intelege de la sine ca autorul devine automat co-autor al tuturor comentariilor atrase in siajul sau, iar ca co-autor… purtand responsabilitatea textelor tale, poti desigur purcede (nu-i asa?) la modificari, ajustari, eliminari, dupa placul inimii si-al mintii tale, in scopul nobil al amelorarii operei. Cu textul meu, cu blogul meu, cu ce-i al meu fac ce vreau eu. Cine ce treaba sa aiba? … s-ar deduce din gesturile oricarui cenzurator care decide sa ingradeasca libertatea de exprimare a opusilor mai „prosti” decat el.

   • stely said

    O altfel de” Nota a redactiei” :

    Marginalia non turpia
    September 7, 2014 at 1:39 pm
    Primesc în SPAM un mesaj pe care nu-l pot publica. Strică imaginea celui care l-a scris.
    Îmi pare rău pentru domnia sa.

    Sunt dispusă să discut – cu drag – pe acest blog cu nickuri decente, într-un limbaj decent.
    Chiar dacă au altă opinie decât cea exprimată de mine.

    P.S. Am inteles ca nickul „Stely,” precum si limbajul folosit sunt indecente pe blogul „Marginalia …”
    Pai, hai, sa vedem ce limbaj a folosit nickul „Stely” in „mesajul ” pe care l-a postat „on topic” pe blogul doamnei „marginalia….”. Iata:

    Cuvântul „Dumnezeu ”
    nu mă stânjeneşte, de vreme ce
    nu este vorba de o ipoteză.

    „Dumnezeu ” este un nume propriu ,
    „transcendenţa „e un substantiv
    şi „cosmic” e un adjectiv . Tot restul e vorbărie .

    Diavolul este cel mai mare aliat al lui
    Dumnezeu în Marele joc al maieuticii .
    Diabolosînseamnă” cel care care desparte”.
    De aceea, Marele Separator este atât
    de folositor pentru unitatea lumii .

    Diavolul este o necesitate cosmică :
    imensă centrală energetică a dezordinii,
    graţie căreia ordinea poate fi creată.

    Teoreme poetice -Basarab Nicolescu .

    • Dl.Goe said

     Ar trebui probabil sa le multumesc din suflet tuturor celor care-mi „protejeaza imaginea” cenuzarandu-mi mesajele in incercarea futila de a-mi restrange dreptul la libera exprimare… in fapt lustruindu-se pe sine cu sârg si adanca auto-subtilitate (atat de adanca incat nici macar nu mai realizeaza ce incearca sa faca)… Vorba ‘ceea: Inca sunt ateu, slava Domnului.

    • stely said

     O altfel de „Nota ” . De fapt este o replica interesanta culeasa de pe „Contributors”:

     .gheorghe/gheorghieni spune:
     08/09/2014 la 5:41
     @AVP
     Replica pt. comentariul din 07/09/2014 la 12:32

     Mi-a fost extrem de usor sa va dibuiesc tehnica retorica, dealtfel naiva ca sa nu spun de nivel liceal. Sa trec insa la comentarii.

     1. Comparatia cu fictivul slogan pro Hitler are rolul de a revela enormitatea vederilor dvs. despre democratie la care faceam referire. Acum, dvs. deformati complet mesajul meu invocand faptul ca nu exista pericolul unui Partid Nazist in Romania. Cu alte cuvinte faceti o schimbare totala de subiect aruncand argumentul intr-o cu totul alta si absolut fictiva problema. Dar nu-i nimic daca n-ati inteles mesajul meu initial interpretandu-l in asa hal. Il prezint acum explicit. Nu numai ca este moral abject sa-l urezi succes in alegeri unui plagiator dovedit si mitoman ce reprezinta un grup infractional organizat ce incearca de doi ani sa acaparaze complet puterea politica, asa cum chiar ei au declarat-o, dar este obscen sa ai o astfel de atitudine “corecta politic” fata de un candidat si o forta politica ce garanteaza 100% dezastrul general.

     2. Nu poti, deasemenea, accepta si, culmea, respecta pe plagiatorul Ponta in postura de presedinte al tarii. Veti invoca desigur regulile jocului, ale democratiei care spun ca rezultatul votului trebuie respectat pt. ca fara acest lucru avem anarhie. In cazul acesta nu va pot spune decat ca n-aveti idee ce este democratia si nici nu intelegeti fenomenul politic contemporan in aceasta speta, nefiind singurul din pacate in aceasta situatie.

     3. Este simplu sa-i faci pe toti “portokakii” sau extremisti numai pt. ca nu-ti impartasesc opiniile. V-am spus deunazi opinia mea in legatura cu aberatia cu Netocratia. Sunt sigur ca v-aduceti aminte ca argumentul era ca statul de drept, recte justitia, iese castigator sigur din batalia cu o eventuala tentativa a presei de a acapara puterea prin manipulare si santaj gen Antena 3. Asta a fost acum doi ani cred. Iata ca Voiculescu e acolo unde-i era locul imediat dupa 1989. Marele Netocrat, ce face si desface politicieni.

     4. Eu unul nu pot fi relaxat datorita situatiei politice actuale chiar daca nu traiesc in tara. Va vad insa pe dvs. foarte relaxat cand ii zugraviti portretul de mare aparator civic “genialissimului” Sorin Iliesiu invocand de zor multi-apelurile trecute si prezente ale acestuia neglijand cu tandrete elucubratiile acestuia debitate cu consecventa pe Antena 3. Cum la fel de relaxat sustineti pozitia marilor jurnalisti ai Antenei 3 ca Basescu a ordonat anchetarea, judecarea si condamnarea turnatorului Felix. Probabil relaxarea dvs. in astfel de cazuri vine tot dintr-un simtamant al respectarii regulilor democratice asa cum le-ati exprimat anterior.

     Eu unul va urez sa fiti mai agitat, sa va puneti geniul poetic la lucru, si sa va debarasati de autosuficienta si aroganta celui ce crede ca actul cunoasterii este un proces absolut individual.

     Daca nu ati citit articolul il gasiti aici :

     http://www.contributors.ro/politica-doctrine/pentru-monica-macovei-apel-catre-prietenii-mei-intelctuali/

     P.S. Am postat replica si pe blogul avepist, intrucât au fost postate toate celelalte comentarii dar nu si acesta

    • Dl.Goe said

     Textul comentariului pe care-l promovati denota, prin continut, luciditate, rigoare logica, claritate, simplitate si verva, umor chiar. Dincolo de continut insa (adica in meta-continut), acolo unde lasa sa se inteleaga ca s-ar astepta ca dl.Viorel Padina sa fie un interlocutor valid, penetrabil la argumentatie logica, denota ingenuitate. Sper totusi ca domnul respectiv l-a luat pe dl.Viorel Padina doar ca pretext de vorba care-i då prilejul potrivit sa-si expuna parerile (cat se poate de pertinente) atentiei altor cititori si/sau interlocutori, si ca nu se asteapta ca dl. Viorel Padina sa aiba (vre)o reactie rationala. In ciuda parerilor unora (sau altora), in obtuzitatea sa, dl. Viorel Padina este egalul absolut al d-lui Radu Humor.

 2. stely said

  Este posibil ca (si )cei mai fdeli cititori pe care ii are , sa-i intoarca spatele .Si cred ca merita cu prisosinta. Nu stiu cum poate sa fie atit de arogant . Hmm… nu am citit cartea lui Philip Roth , dar din descrierea facuta, s-ar putea regasi si la dumnealui o parte din trairile personajului cartii. Adica ,si-apierdut motivatia de a mai activa in politica si nu mai vrea sa auda de ea. A facut un fel de alergie . Dar ar fi putut foarte bine sa modereze( un anume timp )forumul de comentarii . insa la cit de gomos este nu are cum.
  P.S. Marturisesc ca in privinta politicii nici eu nu stiu ce sa cred despre mine.. Imi este destul de greu sa ma mai antrenez ni dezbateri politice . Sa fie oare de vina faptul ca nu am cu cine ? Sa zicem ca asa o fi, dar de ce nu mai pot sa ma uit nici macar la tv ?
  PPS .Mi-ati deschis dorul de un film bun. De maine incolo incep cautarile . Astept insa si niste recomandari . 🙂

  • Dl.Goe said

   N-as fi chiar asa de suparat pe domnul cu pricina. In niciun caz pentru ca vrea sa iasa din (discutzia) politica in mod plenar, si cu vorba (dupa ce a iesit cu fapta) si ca mai si vrea sa oficializeze formal aceasta iesire, s-o ateste, s-o consemneze si så-si publice in monitorul såu (mai mult sau mai putin) oficial distanta(rea) fata de dimensiunea politica a omului. Suparatoare mi se pare nonsalanta si totodata naivitatea (simulata?) cu care-si inchipuie ca asemenea scopuri nobile pot justifica mijlocul mizerabil pe care l-a ales, acela al cenzurarii libertatii de exprimare a anonimilor care se intampla sa-i fie cititori si (sau doar) vizitatori. La fel de gresita este si ideea ca mizerabilitatea altora (auto-activistii politici pe gratis din universul virtual) ar putea justifica masuri mizerabile globale din partea sa. Nici vorba (…). De departe insa, cea mai gogonata aberatie pe care o sugereaza indirect ar fi aceea ca propaganda electorala desfasurata anume (?) pe sub rubrica sa culturala ar fi fiind ceva esential si important care trebuie contracarat musai, cumva (pentru ca sa nu-si atinga tintele si/sau pentru a nu-i strica domniei sale ploile, imaginea, amicitziile etc) si ca cenzurand comentariile ar si si obtine efectele scontate. Gestul respectiv (de o profunda superficialitate) este doar un moft, nici macar original, similar cu al altor intelectuali sau pseudo-intelectuali care si-au dat astfel in petec atunci cand nimic altceva nu le mai venea in minte. Nu cred ca dl.Voinescu a judecat pana la capat semnificatia si consecintele gestului pe care l-a adoptat cu o gingasa frivolitate, de parca ar fi Dorin Tudoran.

   P.S. Cred insa ca am exagerat deja punand accentul pe acea nefericita nota a redactiei. Cu siguranta ca articolul d-lui Voinescu, cartea, filmul si persoanele/personajele despe care vorbeste ar merita cel putin tot atat atentie. Mie imi place atat de mult Al Pacino incat uneori am impresia ca Al Pacino sunt chiar eu.

   • stely said

    Al Pacino si Armand Assante sunt printre actorii mei foarte indragiti. Apropo, nu vi se pare ca intre ei sunt multe asemanari ? Da, acum stiu ce filme voi cauta. 🙂

   • stely said

    N-as fi chiar asa de suparat pe domnul cu pricina. In niciun caz pentru ca vrea sa iasa din (discutzia) politica in mod plenar, si cu vorba (dupa ce a iesit cu fapta) si ca mai si vrea sa oficializeze formal aceasta iesire, s-o ateste, s-o consemneze si så-si publice in monitorul såu (mai mult sau mai putin) oficial distanta(rea) fata de dimensiunea politica a omului.

    Nu spun ca eu as fi fost chiar asa de suparata cind am spus despre un anume comportament arogant al domnului Sever Voinescu ce l-a determinat sa inchida comentariile la articolul cu pricina (de altfel foarte frumos) din temerea ca ar transforma forumul in propaganda politica . Citind insa articolul domnului Gabriel Liiceanu m-am gindit fara sa vreau la diferenta de atitudine dintre cei doi intelectuali fata de ” apropierea campaniei electorale” si fata de candidatii la alegerile prezidentiale din toamna aceasta.
    Daca cititi articolulu veti vedea diferenta :
    http://www.contributors.ro/cultura/manifest-pentru-monica-macovei-sa-credem-in-basmul-democra%C8%9Biei/

    P.S. Am citit si cele citeva comentarii de la articol. Am fost surprinsa sa-l vad pe „prietenul” meu Hantzy total schimbat fata de cum era pe vremea cind „dezbateam” in contradictoriu pe un anumit forum.Iata aici ce spune :

    Hantzy spune:
    07/09/2014 la 10:31
    O clarificare pe care mi-a oferit-o Doc recent, si pentru care ii multumesc inca o data, m-a lamurit ca gresisem in ce o priveste pe dna Macovei.
    Invatatura de aici ma face sa astept, cu nerabdare, votul.

 3. Dl.Goe said

  Si o dedicatie adresata celor care i-au dat like lui Sever Voinescu pe Arca lui Goe:

 4. stely said

  „Oamenii cad în depresie şi e foarte trist şi înfiorător. Am simţit ceva asemănător câteodată, dar nimic atât de grav. Mă simt scutit şi sunt
  norocos.”

  Familiaritatea cu emoţiile din spatele depresiei i-au permis lui Al Pacino să accepte cele două roluri. „Ce cauţi tu sunt asemănări între tine şi personaj. Înţeleg depresia şi e parte din ce facem”

  Actorul a mărturisit şi ce îl face să fie cel mai fericit: „Am trei copii. Aceasta a fost o adevărată sursă de bucurie pentru mine, plus prietenii pe care i-am avut alătui, oamenii pe care i-am cunoscut de-a lungul anilor, relaţiile pe care le-am avut. Totul a contribuit la călătoria uimitoare de până acum. Simt că sunt ok.”

  http://www.mediafax.ro/life-inedit/al-pacino-vorbeste-despre-depresie-viata-ne-copleseste-depresia-e-in-fiecare-dintre-noi-13190126

 5. stely said

  Dar despre imbecilitatea de care vorbeste Tariceanu aici, ce spuneti ?
  http://www.ziare.com/tariceanu/senat/tariceanu-face-calendarul-unei-noi-suspendari-a-lui-basescu-referendum-la-2-noiembrie-1320338
  Eu sunt uluita. Pe mine ma depaseste o atare situatie. La inceput am crezut ca este o gluma, dar vad ca au luat-o in serios cu totii.

 6. RALG said

  Agitatia pestilor este atat de mare, in mare, incât valurile stârnite de ei, arunca corabiile pescarilor afara din mare, pe tzårmuri stâncoase, acolo unde pescarusii isi clocesc ouåle, in cuibare aride. Si nimic cu poate calma agitatia pestilor, in mare.

  • RALG said

   Cum isi bate joc Traian Basescu de alegatorii sai

   Presedintele Traian Basescu a prezentat, marti seara, la B1 TV o realitate necunoscuta alegatorilor sai, cati mai are: toate, dar absolut toate figurile dreptei put a hoit, numai Elena Udrea miroase a trandafiri. Iohannis, Macovei, Blaga, Predoiu, toti prezinta carente, ridica probleme si se dovedesc azi tot ce poate fi mai rau in politica, in schimb Udrea face cat Iohannis si Ponta la un loc. Daca glumele astea proaste le spunea Ponta la Antena 3 publicului pesedist, nu era nici o problema. Acolo nu se asteapta nimeni la logica, coerenta, bun simt etc. Acolo poti afirma azi ca Antonescu si Iohannis sunt viitorul tarii, iar maine sa tarasti cu ei pe jos, ca guppy a uitat demult si cum il cheama.

   Publicul stangii cauta mereu tapi ispasitori pentru a explica propriile ratari, frustrari etc. Mereu altii sunt de vina din cauza ca el o duce prost, asa ca se uita la Ponta si la Gadea pentru a afla cine-i urmatorul pe lista neagra. De la marele partid primesc ceva tot timpul, nu le taie niciodata nimic iar spalatorii de creier ii fac seara de seara sa se simta mandri ca sunt romani.

   Totul e bine daca partidul le vara un mic in gura si mai arunca o firimitura in ciocurile cascate. In rest, li se rupe de coruptie, principii, institutii, economie, Occident, Rusia si alte teme sofisticate. Nu inteleg nimic din toate astea. Repet, publicul Antenei 3 si al PSD cauta vinovati si asteapta pomeni. Vor sa sa li se spuna ca reprezinta ceva important pe lumea asta si atat.

   Daca acest public afla de la idolii sai ca traieste prost din cauza Rusiei, va uri Rusia. Daca maine afla ca i s-a taiat leafa din cauza Americii, va uri America. Daca Basescu le-a facut-o, atunci basismul e cauza tuturor relelor. Daca Ponta si PSD le mai picura mult in cap lozincile cu Occidentul care suge sangele coloniei numita Romania, azi aveam o majoritate anti-Europeana si anti-americana. Noroc ca s-a oprit la timp cu ororile astea fluturate periculos in campania din 2012.

   Exista un public care uraste sau iubeste tot ce afla de la altii ca le-a gaurit, respectiv umplut stomacul. Politicienii demagosi, populistii si televiziunea tin in cazul lor loc de creier. In absenta lor, nu-si pot explica de ce-i doare burta.

   Traian Basescu incearca si el sa-si trateze publicul cu acelasi dispret de politician cinic, care vede in alegatorii sai o turma de prosti manati la vot de foame. Crede ca-si poate duce publicul catre Udrea la fel de usor cum procedeaza Ponta si Antena 3 cu suporterii lor. Nu-si imagineaza ca exista alegatori care chiar cred intr-o idee, gandesc cu capul lor decuplat de stomac si nu prea iau de bun tot ce vad la TV din simpul motiv ca stau mai mult pe net.

   Ce i-a spus aseara Traian Basescu acestui public? Il vedeti pe Iohannis, omul despre care si eu si Udrea am spus ca-l votez, ca-l vreau ministru de interne, ca-i un politician de perspectiva? M-am inselat, e un sas prost. O vedeti pe Macovei, ministrul justitiei apreciat peste tot afara si in tara? Nu e buna de nimic, poleiala. Il vedeti pe Predoiu, cel pe care l-am pus ministru la justitie de m-am plictisit eu de fata lui? Zero barat. In schimb, Corina Cretu, pupila lui Iliescu, e buna de comisar pentru politici regionale, a avut ceva probleme cu vicepresedintele Statelui Unite, nimic serios. Elena Udrea este ceva deosebit, pacat ca poporul asta misogin nu voteaza inca femei.

   Aceasta se cheama distorsionarea grava a realitatii. Toti presedintii au terminat construind in jurul lor, din varii motive, o meta-realitate (Iliescu a rescris mereu istoria anilor 90, Constantinescu s-a vazut mereu mai nedreptatit de istorie). Traian Basescu si-a construit propria realitate in jurul unui om fara talent de politician si profund nociv. Pluteste deja de ceva timp intr-o halucinatie politica trista. Nu-i pasa ca rand pe rand aproape toti oamenii cu capul pe umeri i-au intors incet spatele, lasandu-l cu fanteziile lui.

   Cum naiba sa asculte un basist asa ceva fara sentimentul ca Traian Basescu ii insulta inteligenta? Daca isi doreste insa alt public pentru Elena Udrea si pentru partidul pe care vrea sa-l ridice dupa ce va pleca de la Cotroceni, un public mai putin sofisticat, gata oricand sa inghita gogosi pe stomacul gol, atunci sa mearga pe mana lui Ponta, PSD, cu Ghita si Antena 3, sa urmeze cu incredere mirosul de trandafiri. Deja pare in alta lume, din alt film.

   Apoi, Basescu a cautat aseara sa para mai important decat e, inca puternic, in carti, capabil sa faca jocurile, nu un presedinte aflat in ultimele doua luni de mandat, cazut in ridiol cand deschide gura pe teme politice interne. Toate amenintarile sale cu deconspirarea unor fosti ofiteri, faza cu plicul pentru a sublinia importanta avuta in negocierile de la Bruxelles (probabil reala), amenintarea ca daca va fi suspendat ii face praf pe toti, in fine, umflarea asta in pene a avut ceva asa, intre comic si jenant. O incordare de final a unor muschi cam flescaiti, inainte de a ajunge pe bancuta opozitiei cam izolat si singurel. Pacat ca nu realizeaza, pacat ca termina asa, a facut destule lucruri bune.

   PS: Si tot nu vi se pare ca lucreaza cu spor pentru Victor Ponta cand darama toata dreapta si propune PSD-ului sa se bata cu Elena Udrea, monstenitoarea lui in politica?

   • stely said

    Trist, dar adevarat. Sa speram insa ca in final se vor clarifica lucrurile. Nu cred in scenariul precum ca Traian Basescu ar fi „batut palma ” cu Victor Ponta. Insa este cit se poate de derutant. Are dreptate Dan Tapalaga . Sa mergi cu Elena Udrea in ciuda respingerii ei de catre aproape toti intelectualii de elita, care pina mai ieri erau de partea lui, este o mare tampenie. Oricum, sustinerea lui oarba pentru Elena Udrea are efecte contrare. Cred, totusi, ca Monica Macovei va lua mai multe procente decit ea, si sper ca apoi sa se retraga din cursa inainte de turul I . Daca nu o va face, cu sustinerea pina la capat a lui Traian Basescu, riscind astfel ca niciunul dintre cei trei candidati ai dreptei sa nu intre in turul doi, atunci va fi vai de capul lor. Vor vedea pe pielea lor ce inseamna sa fii urât de toata lumea. Chiar asta doreste ? Parca nu-mi vine sa cred.

 7. stely said

  Miza suspendarii lui Traian Basescu – amnistierea lui Voiculescu Dan – care a trimis din puscarie urmatorul mesaj :”misiunea mea nu s-a incheiat ”
  In concluzie, Varanul este in delirium tremens …”agitat” peste masura… iar Ponta face caca pe el de frica .

  • RALG said

   Miza este (mai degraba) amnezierea tuturor…

  • Dl.Goe said

   Uită-te bine la Dan Voiculescu! Tu nu ştii cum arătau comuniştii, securiştii, turnătorii la Securitate, propagandiştii sau secretarii PCR. Despre ei nu vei afla din cărţi pentru că tu nu citeşti cărţi. Pe tine nu te interesează trecutul. Nu-ţi foloseşte la nimic, zici tu. Dimpotrivă, orice referire la trecutul acela este apăsătoare, te deprimă, te plictiseşte, îţi provoacă repulsie, fuck! Prezentul este cool, viitorul este al tău. Tu stai pe Facebook. Şi nu-ţi pasă cum arătau ăia. (Dar într-o zi îţi va păsa.) De aceea îţi spun: uită-te bine la Dan Voiculescu! Să nu-ţi fie frică de oameni ca el. Sunt mulţi în România. Ei împreună cu progeniturile şi prietenii lor au cucerit România, imediat după ce a fost împuşcat Ceauşescu. (Să nu-ţi pară rău de Împuşcat!) Ei şi-au împărţit banii, puterea, influenţa, drepturile şi dreptatea, proprietăţile (de stat) şi vieţile altora. Au împărţit TOTUL. Pentru că aşa au considerat ei că li se cuvine: TOTUL. Şi progeniturile lor aşa au fost crescute, educate şi instruite: să li se cuvină. Dispreţuind oamenii şi legile. Pentru că oamenii sunt sclavii lor, pentru că legile sunt la cheremul lor. Uită-te bine la Dan Voiculescu! Generaţia lui va muri curând. Nu va intra în istorie. Nu te bucura! Îl vor urma alţii din aceeaşi „familie”. Ei nu-ţi vor face niciun rău. Fizic. Vor dori doar să nu te împotriveşti şi să nu le arăţi cât de jegoase sunt sufletele lor. Atunci, dacă vei avea acest curaj (curaj, nu interes!) te vor declara duşmanul lor, duşmanul poporului, trădătorul, peştele tuturor curvelor, cu aceleaşi metode folosite de cei care l-au slujit pe Ceauşescu. Pentru că de la cei bătrâni le-au moştenit şi şi-au însuşit metodele. Dar tu nu ştii nimic despre comunişti, securişti, turnători… Uită-te bine la Dan Voiculescu! Şi mai ales la oamenii din jurul lui. Crede-mă, dacă n-ar fi fost împuşcat Ceauşescu la Târgovişte, ciracii lui Dan Voiculescu ar fi fost în prezent nişte propagandişti de nădejde, care ar fi ridicat în slăvi victoriile „societăţii socialiste multilateral dezvoltate”, ar fi fost nişte vigilenţi securişti care te-ar fi strâns cu uşa să le spui ce bancuri zic colegii tăi de facultate sau cine a ajutat-o pe prietena ta să facă avort… Ştiu, nu te interesează trecutul, îţi provoacă repulsie. Tu stai pe Facebook, eşti preocupat de cariera ta, de berea ta, de muzicile tale, de viaţa ta. Uită-te bine la Dan Voiculescu! Nici în visele tale cele mai frumoase n-ai cunoscut libertatea. Dacă butonezi un smartphone sau agăţi o tipă în club şi fumaţi iarbă, asta nu înseamnă că eşti liber. Să ştii să recunoşti minciuna, ipocrizia, manipularea, să recunoşti profesionalismul şi competenţa, toate acestea ar fi, poate, libertatea ta. Uită-te bine la Dan Voiculescu! Uită-te şi la cei care îl susţin şi-l apără. Se vor întoarce în curând. Uită-te bine la ei, ca să-i recunoşti, când socialismul ăla pe care nu vrei să-l cunoşti se va întoarce deghizat, cosmetizat, restartat, downloadat şi se va instaura, cu brutalitate, cu ferocitate, strivindu-te, să-i recunoşti, ca să ştii ce ţi se întâmplă, ca să nu mori ca un prost!Petre Barbu – Dinozaurii se vor întoarce

   • stely said

    Mi-a placut articolul .Are in el un fel de disperare si teama pentru viitorul sumbru ce poate va veni pe capul nostru, dar mai ales al lor, al tinerilor responsabilii carora le revine sarcina sa-i responsabilizeze si pe ceilalti, ce sunt acum intr-un fel de adormire.
    P.S. Am „transportat” topicul pe Corabia , unde am avut ceva de „lucru.” Mi s-a parut foarte adecvat pentru topicul ce poate l-am provocat prin comentariile pe precedentele topicuri.
    La sfirsit am scris asta :

    Da, AVP, “dinozaurii se vor intoarce “. Tu si Sorin Iliesiu ii veti ajuta , iata , sa se intoarca. Victor Viorel Ponta, Daciana Sarbu, Dan Sova, Robert Negoita si multi altii din stirpea lui Ion Iliescu si Adrian Paunescu sunt urmasii lor . Bravo ! Asta va ramane in urma ta .

    • Dl.Goe said

     Eh, cred ca mai exagerati si d-voastra pe ici pe colea… prin punctele ne/esentiale, in special in legatura cu ceea ce anticipati c-ar ramane in urma a-micului de la Corabia, intrucat de pe urma acestuia nu va ramâne practic nimic. In niciun caz cei care vor veni la putere nu-si vor datora ajungerea (nici macar in masura negrului de sub unghie) lui Viorel Abalaru sau palavragelilor lui marunte, benigne, invizibile, cu care-si umple golul existential. Cred ca i-ati facut o imensa bucurie sugerand ca ar fi contributor la mersul politic din tarisoara, alimentandu-i obsesiile maniacale care-i marcheaza activitatea din ultimii 30 de ani in postura de cel mai just anal-ist. Imi amintesc cu haz de felul ridicol in care se lua in serios vizavi de apelul lui pentru sustinerea lui Traian Basescu, de conditiile pe care chipurile i le punea presedintelui, ca sa-l faca presedinte (nu-i asa?) si de furia care l-a cuprins constatatnd ca in ciuda asteptrilor sale caraghioase (iaca niste enormitati) nu i-a luat nimeni in seama asa zisa contributie la propasirea raului celui mai mic. Acuma ce iluzii vreti sa-i alimentati? Ca s-ar uita cineva in gura Padinii ca sa-l voteze pe Ponta? Ooo, nu nici vorba. Nu insistati ca, fragil fiind, omul este predispus sa creada asa ceva.

    • stely said

     Imi asum greseala „exagerarii ” si ca drept dovada am vrut sa stie si „a-micul de la Corabia”. Iata ce am scris, dar a fost oprit la spam. Il pun totusi aici spre a se observa ca mi-am facut „mea culpa”. 🙂

     Da, măi,” Observvator” am exagerat . Uite ce imi spune cineva :

     Dl.Goe said
     septembrie 9, 2014 at 11:11 pm
     1 0 Rate This
     Eh, cred ca mai exagerati si d-voastra pe ici pe colea… prin punctele ne/esentiale, in special in legatura cu ceea ce anticipati c-ar ramane in urma a-micului de la Corabia, intrucat de pe urma acestuia nu va ramâne practic nimic. In niciun caz cei care vor veni la putere nu-si vor datora ajungerea (nici macar in masura negrului de sub unghie) lui Viorel Abalaru sau palavragelilor lui marunte, benigne, invizibile, cu care-si umple golul existential. Cred ca i-ati facut o imensa bucurie sugerand ca ar fi contributor la mersul politic din tarisoara, alimentandu-i obsesiile maniacale care-i marcheaza activitatea din ultimii 30 de ani in postura de cel mai just anal-ist. Imi amintesc cu haz de felul ridicol in care se lua in serios vizavi de apelul lui pentru sustinerea lui Traian Basescu, de conditiile pe care chipurile i le punea presedintelui, ca sa-l faca presedinte (nu-i asa?) si de furia care l-a cuprins constatatnd ca in ciuda asteptrilor sale caraghioase (iaca niste enormitati) nu i-a luat nimeni in seama asa zisa contributie la propasirea raului celui mai mic. Acuma ce iluzii vreti sa-i alimentati? Ca s-ar uita cineva in gura Padinii ca sa-l voteze pe Ponta? Ooo, nu nici vorba. Nu insistati ca, fragil fiind, omul este predispus sa creada asa ceva.

     După cum vezi intervenţiile mele au fost menite să-i facă o „imensa bucurie” lui AVP. Cred ca are perfecta dreptate …si nu sunt singura care spune ca „Dl Goe” are dreptate. Mi-a spus ca are un „like” de la dansa. Asadar, imi retrag spusele de aici :

     Da, AVP, “dinozaurii se vor intoarce “. Tu si Sorin Iliesiu ii veti ajuta , iata , sa se intoarca. Victor Viorel Ponta, Daciana Sarbu, Dan Sova, Robert Negoita si multi altii din stirpea lui Ion Iliescu si Adrian Paunescu sunt urmasii lor . Bravo ! Asta va ramane in urma ta .

     Prin urmare NU va ramane nimic in urma lui AVP . Asta intrucit pogoanele de topicuri pe care le-a scris nu au avut menirea sa influenteze in vreun fel venirea la putere a lui Traian Basescu sau a lui Victor Ponta. Singura lor menire a fost aceea de a-i hrani iluziile ca ar fi „cel mai bun analist politic din ultimii 30 de ani. Un „Cobe ” insa i se potriveste cel mai bine.

    • Dl.Goe said

     @Stely – Daca inca va face placere sa-l sicanati pe maestrul de la Corabia ORI gasiti alt gen de satisfactii personale in hârjonele virtuale cu acest hâtru personaj, SAU daca vi se pare ca poate fi folosit ca releu de transmitere a unor mesaje in eter ORI catre tinte anume, precise (altele decat el insusi, bravul soldat Svejk de la Izbiceni; soldat in solda hilarelor sale cauze) atunci da, puteti continua sa-i livrati lui Viorel al nostru in/semnele interesului pe care încå i-l purtati, altminteri insa totul este inutil intrucat, in mod evident, personajul intrupat de aceasta caricatura a unui Don Quijote provincial (caricatura caricaturii) este incorigibil si irecuperabil. Omul are pitici pe creier, imaginandu-si inchipuiri pe care reuseste, cu o dezarmanta usurinta, sa si le alimenteze din orice umbre pe pereti si din orice vorbe-n vant (aruncate de te-ai mira cine). Monumentala ramane idolatria-i fata de propriile-i palavre lansate gratis pe post de chibitzåri de lux. Pentru cine n-a apucat sa-l vada „la lucru”, micul geniu de la Corabia poate fi un spectacol in sine (mai ales in compania voluntara a Sancho Panzelei sale). Pentru cine-l stie deja, deja, deja… omul nu mai are niciun haz. Este un spectacol trist. O infrangere. Un pustiu. Capul pustiu cu furtune… Un furtun, doua furtune…

    • stely said

     🙂 Am priceput.

    • RALG said

     Nu este de mirare ca ati fost oprita la spam. Dl. respectiv då foarte usor in stenahorie nesuportand niciun adevar care i-ar putea amenita realitatea imaginara in care-si duce zilele. In inchipuirea sa faptul ca v-a banat mesajele este pur si simplu echivalent cu aceea ca aceste mesaje nu numai ca nici n-ar exista ci si ca nici n-ar avea vreo baza pentru a exista si ca prin urmare iluziile sale (intretinute in mod cinic de catre persoane „bine” intentionate) constituie o lume solida. Dar oare cum ar motiva insul faptul ca v-a trimis la spam? Ati folosit un limbaj obscen? Presupun ca nu. V-ati ascuns identitatea? Doar omul a declarat ca oricine isi ofera identitatea si foloseste un limbaj decent nu va fi in veci banat pe blogul sau si va putea sa spuna de-a pururi in deplina libertate tot ceea ce pofteste. Omul manifesta o usurinta ingrijoratoare in a se autonega de la o clipa la alta sau, daca nu, de a minti cu o nerusinare specifica si altui Viorel P. Presupun insa ca n-a fost initiatva sa directa. Nuuuu… O fi fost vocea poporului care i-a cerut sa va blocheze. S-o fi rå-sculat din mortzi Cichiricå el insusi in persoana si i-a zis: Ba maestre taie-i ba mustiucul ca nu-i a buna. 🙂

    • stely said

     Trebuie sa va spun ca nu mi-a facut nici o placere sa-l „sicanez ” pe gretzosul personaj ( hâtru e prea blind) doar de dragul unor” hârjone virtuale” . Am fost efectiv revoltata de interventiile lui meschine la articolul domnului Tismaneanu.de pe Contributors. Textele acelea rasuflate despre Monica Macovei si Traian Basescu au fost puse cu scopul de a-i provoca o reactie domnului Vladimir Tismaneanu. Faptul ca i-a raspuns, chiar foarte favorabil , a fost pentru el o mare victorie. A obtinut ce si-a dorit, dupa parerea mea, intr-un mod necinstit( meschin).
     Ei bine, pentru ca m-a revoltat la culme modul cum l-a fortat pe domnul Vladimir Tismaneanu sa-l recredibilizeze, m-a determinat sa merg sa-i spun cine este de fapt in realitate – un lacheu al lui Voiculescu . Dar, pentru ca numai cu vorbele mele nu as fi izbutit sa-i fac portretul binemeritat, am apelat la comentariul (clar lucid si logic) al domnului „gheorghe / gheorghieni . Si, pentru ca a pomenit ca sub nickul acela se ascunde „ghici cine „, am adus si comentariul autenticului Domn Goe. Ma asteptam sa ma baneze mai devreme . Ma bucur ca am reusit sa-l fac „Cobe”pe” marele” anal-ist” politic etc..
     Sper ca nu v-ati suparat pe mine pentru faptul ca fara voia d-voastra v-am introdus in discutie, determinindu-l sa scoata de la naftalina vechile expresii deja rasuflate si ele de genul” mboe securistrigoe.”

   • Radu Humor said

    „Uită-te bine la Dan Voiculescu! ”
    Că doar n-ai avea îndrăzneala să îndemni pe cineva să se uite la Băsescu 😆
    Caraghiosul ăsta arată ca ultimul boschetar politic, dar se afişează peste tot cu moaca-i de handicapat, ducând peste hotare hidoşenia sa fizică şi pupincurismul licurician, lăsând impresia că dacă aşa arată şi se exprimă cel din capul statului, ceilalţi sunt buni doar de speriat copii ( nu că el n-ar fi, şi probabil de asta nu face Udrea copii, sau mai ştii 😉 ), sau de înşirat pe plantaţii la cules căpşuni, roşii sau struguri, departe de ochii lumii :mrgreen: !
    Dacă aşa arată un şef de stat ( mai ţine şi mâinile în buzunare, ca orice borfaş ce se fereşte de alţii asemenea lui 😉 ), la cele mai importante reuniuni internaţionale, degeaba se vor strădui concetăţenii lui să schimbe impresia devastatoare lăsată în lume de asemenea individ.
    Faptul că este un yesman perfect, executând cu pierderi iremediabile pentru ţară, toate ordinele venite de la licurici, nu poate şterge impresia deplorabilă pe care o lasă peste tot pe unde se invită, sau este invitat ( deseori şi evitat, dar degeaba, el vorba lui Caragiale , are, n-are treabă, la orele 12 fix se prezintă peste tot unde-i rost să mai pună nişte greutăţi în spatele poporului. drept „recunoştinţă” pentru că l-au ales, sau drept răzbunare, pentru că l-au suspendat !
    Urâtă, hâdă creatură !
    Şi toxică pentru ţara şi poporul din care face parte, ca un ghinion istoric despre care se va vorbi încă multă vreme :mrgreen:

 8. stely said

  „Off topic”, dar nu pot sa trec peste un eveniment fericit pe care nu stiu daca l-ati urmarit:

  CUPA DAVIS ROMÂNIA-SUEDIA 2014. DUMINICĂ, 14 SEPTEMBRIE, la Arenele BNR. ROMÂNIA învinge SUEDIA, 3-1

  http://www.b365.ro/cupa-davis-romania-suedia-duminica-14-septembrie-meciuri-cu-adrian-ungur-i-marius-copil_214999.html

 9. Inca n-am gasit filmul online. Chiar si fara subtitrare. Voi avea rabdare… Ma intereseaza „cazul”. 🙂 Cum se mai vietuieste pe Arca? Inca n-a incetat diluviul, nu s-au retras apele? Aveti rezerve de muzica, poezie, arte frumoase?

  • Dl.Goe said

   In asteptarea acelui film anume, cred ca ne putem pregati „moral” revazand „La poalele vulcanului”.

   P.S. Arca este cum a fost: nu un loc de vietuire ci de supra-vietuire… intermediata prin supra/realismul meta/comunicarii uni-dimensionale (sustinuta de un singur simt, cel olfactiv… adulmecand distant ne/murirea). Ne bucura in mod special sa constatam ca nu te-ai retras total si definitiv din aceasta dimensiune olfactiva a universului meta-comunicarii, ca n-ai fost absorbita total in alte spatii, in alte simturi… Aromele oferite de tine sunt (ca intotdeauna) un ingredient pretios (condiment) pe orice (astfel de) (b)Arca, Pluta, Goeleta…

   Daca a incetat diluviul? Nici n-a inceput… Inca il asteptam ca pe Godot… Uscatul din jur este un desert (un ocean de nisp fin aproape infinit). Dar totusi nu suntem sub asediu, deconectati total de lume. Din cand in cand, câte a caravana ne mai aduce provizii (mirosuri de muzica, poezie, arte frumoase)… Semintele in exces, din cala, mai incoltesc uneori, iesind afara prin carena, asa incat, de sus si de departe Arca aduce, inselator, a oaza. Te-am invita sa adulmeci, dar nu vrem sa inselam pe nimeni.

   Dar tu? De unde vii? Cum e pe acolo? Si incotro o s-o apuci?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: