(b)Arca lui goE

b-Log anonim, amator si ventrilog al celor fara de blog. Despre NIMIC

Ziua π. Drum bun Stephen Hawking. Noapte bună.

Posted by Arca lui Goe pe martie 14, 2018

Astazi, in Ziua π, Stephen Hawking a murit in toate limbile pamantului:

A murit Stephen Hawking,

Stephen Hawking MUERE PARA REUNIRSE CON DIOS Y EXPLICAR EL INICIO DEL UNIVERSO Y LA TEORIA DEL TODO.

Gruß von Stephen Hawking: „Bleiben Sie neugierig!“,

The universe comes together to pay tribute to Stephen Hawking, Hawking ‘transformed our view of the universe’ – BBC News

Le monde entier pleure Stephen Hawking

Quando Stephen Hawking lanciava l’allarme sull’intelligenza artificiale. Morte Stephen Hawking, i momenti celebri della sua carriera.

„Guardate le stelle, non i vostri piedi”. Ecco una raccolta di dieci delle sue frasi più memorabili sui grandi temi: dall’universo alla vita. Morto Stephen Hawking, l’astrofisico della „teoria del tutto”, SCHEDA Buchi neri e teoria del tutto: chi era l’erede di Einstein.

 

Acesta este, pe coaja subtire a lumii, adevarul… gestul respectiv tintind insa nu adevarul, ci post-adevarul suveran, acum si pururea si-n veacul vecilor. Amin… Dar totusi formula lui Hawking este eronata. Este fundamental gresita, ba mai mult, este lipsita de sens, bazandu-se pe o alcatuire improprie si inconsistenta, ca de altfel toate formulele stiintifice propuse de oameni… Adevarul adevarat si incontestabil in formula lui Stephen Hawking se refera insa la altceva, descriind admirabil incordarea omului in contra neantului, intr-o lupta pe viata si pe moarte (caci si neantul poate muri, nu-i asa?). In acesta lupta, formula entopiei in vecinatatea singularitailor gravitationale, adica in cea mai apropiata zona de contact a totului cu nimicul (dupa stiinta de acum a oamenilor), ramane o borna remarcabila, de o fascinanta simplitate si eleganta. Ca este (mai) adevarata sau (mai) falsa, nu-i tocmai important in context. Dincolo de semnificatia stiintifica, formula lui Hawking capta si atributul de rezumat esential al vietii celui ce zace sub lespedea funerara. Lumea aceasta de gura-casca, ce cu ingaduinta ne contine, va privi si va intelege ca acea formlula este Stephen Hawking el insusi, dupa cum si Einstein este egal cu E = mc2. Prin simplitate, in ochii majoritatii oamenilor Albert pare a fi in avantaj, si tot in avantaj pare a fi prin nota sporita de universalitate, prin inteligibilitate si utilitate practica. La urma urmei formula lui Stephen se refera la niste implauzibile gauri negre, presupuse a exista undeva departe in Univers, fara nicio pondere sesizabila in vietile si destinele umanilor. Totusi, unii oameni pot remarca faptul ca formula lui Stephen Hawking are o forta simbolica mai mare decat cea a lui Albert cel singur, intrucat ii are ca aliati si pe Boltzmann (k), si pe Planck (h), pe Newton (G), si, mai ales pe Pi(-tagora) π… unificand astfel mult mai multe esente in univers… dintre cele neunite inca. Einstein a echivalat energia cu masa, Hawking echivaleaza dezordinea cu spatiul, relatand despre faptul ca dimensiunea haosului in proximitatea unei gauri negre este proportionala cu aria singularitatii masurata pe circumferinta orizontului evenimentelor, care separa totul de nimic si pe cele intamplate de cele neintamplate, si ca unul dintre factorii de proportionalitate este viteza luminnii in vid (inmultita cu ea insasi de trei ori)… Si daca Sortis Humanae ad Intelligendum Lux, atunci putem spune ca viata lui Hawking, cel nascut la moartea lui Galileo Galilei si mort la nasterea lui Albert Einstein, rezumata in acest epitaf sibilic, este un pas mare in directia cea buna.

P.S. Intrucat raza orizontului evenimentelor depide de masa, iar entropia are dimensiune de energie / temperatura (J/K), este posibil ca in viitor vreun omulet inventiv sa constate echivalenta deplina dintre formula lui Hawking  si cea a lui Einstein.

35 răspunsuri sa “Ziua π. Drum bun Stephen Hawking. Noapte bună.”

  1. d'Artagnan said

    ”Trăim într-un univers straniu și minunat. Vârsta, dimensiunile, violența și frumusețea care îl caracterizează cer o imaginație extraordinară pentru a-l prețui. Locul pe care-l dețin oamenii în acest cosmos vast pare destul de insignifiant. Și totuși, încercăm să găsim o rațiune pentru toate și să înțelegem cum ne înscriem noi înșine în acest tablou.
    Cu câteva decenii în urmă, un cunoscut om de știință a ținut o lecție publică despre astronomie. El a povestit cum se rotește Pământul în jurul Soarelui și cum Soarele, la rândul său, orbitează în jurul centrului unei imense aglomerări de stele numită galaxia noastră. La sfârșitul lecției, o bătrânică din spate s-a ridicat și a spus:” Ce ne-ați prezentat aici este o aiureală. Adevărul este că lumea-i o farfurie plată susținută pe spinarea unei broaște țestoase uriașe.” Înainte de a răspunde, omul de știință a zâmbit condescendent: ” Și țestoasa pe ce stă?”” Sunteți foarte deștept, tinere, foarte deștept”, a răspuns bătrâna doamnă,” dar sunt numai țestoase tot așa până jos!”
    Cei mai mulți oameni de azi vor considera mai degrabă ridicolă imaginea universului nostru ca fiind un turn infinit de broaște țestoase. Dar de ce ar trebui să credem că noi știm mai bine? (…)
    Dar ce știm noi cu adevărat despre Univers și cum am aflat toate acestea? De unde vine Universul? Încotro se îndreaptă? A avut el un început, iar dacă a avut, ce s-a întâmplat înainte de acesta? Care este natura timpului? Va avea el un sfârșit? Putem călători în timp? (…)
    Uneori, răspunsurile pot să ne pară tot atât de logice ca ideea Pământului rotindu-se în jurul Soarelui- ori, poate la fel de ridicole ca turnul din broaște țestoase. Numai timpul (orice ar putea fi acesta) ne-o va putea spune.”

    Stephen Hawking

    Apreciază

    • Dl.Goe said

      Intr-un comentariu pe ziare.com in subsolul articolului care la rubrica De ce se…? anunta moartea lui Stephen Hawking, un comentator zicea ca o fi fost el destept dar dar ca, pana la urma, din cauza ca nu credea in Isus Christos era de fapt o nulitate, care abia urmeaza sa-si primeasca pedeapa vesnica. Altii mai finuti prin alte parti sugerau ca acuma la intalnirea cu Sefu va constata cat de tare s-a inselat in tot ce-a facut si a spus.

      Apreciază

      • d'Artagnan said

        Eu cred că Șefu îl va primi boierește…ce dovadă mai bună că a făcut o treabă bună cu oamenii decât acest exemplar de elită al minții omenești?! Apoi, idioții talibani religioși ar trebui să știe că cei care suferă pe pământ își ispășesc deja păcatele, iar Stephen, stând 50 de ani paralizat în scaun, are acum tot dreptul să se ducă direct în Rai. Sunt doar curios dacă acolo îl așteaptă discurile preferate… ei, de-abia asta ar fi o temă interesantă de discuție! Dar eu cred că Doamne-Doamne îi face și plăcerea asta…

        Apreciază

  2. Intamplator sau nu astazi este si ziua de nastere a lui Albert Einstein (acum 139 de ani), ceea ce Google se incapatzaneaza sa nu celebreze.

    Apreciază

    • d'Artagnan said

      Parcă nu știți că ești mare sculă atunci când mori, nu atunci când te naști!

      Apreciază

      • Dl.Goe said

        Da, dar in genere nici minunea asta nu tine mai mult de 3 zile. Atunci este omul cel mai viu in viata lui, in primele 3 zile dupa ce moare, atentia acordata lui de catre semeni fiind la apogeu in acesata perioada de gratie. Pe urma, nu. Ce credeti ca pe 18 Aprilie o sa mentioneze Google ceva? Mi se pare clar ca Google are ceva (si nu se stie ce) in contra lui Albert.

        Apreciază

    • stely said

      Una dintre cauze ar fi ca , celebrarea zilei de nastere cat si a mortii unei personalitati, se face in anii cand sunt consituite sume rotunde . Alta ar fi ca ziua Pi este deja consacrata international . Insa , Google ar fi trebuit sa aiba inspiratia sa creeze un logo in care sa-l includa si pe Albert Einstein . Banuiesc ca anul viitor , pe langa faptul ca se vor implini 140 de ani de la nasterea marelui fizician si un an, iata , de la moartea lui Stephen Hawking , precum si ziua Pi , toate acestea fiind legate de un destin comun (ca un entaglement cuantic ?!) este musai ca , de aci inainte, Google va trebui sa creeze un logo mult mai complex si inspirat , care sa le includa pe toate trei . Eu cred ca asa va fi. Vom trai si vom vedea. 🙂

      Apreciază

  3. Apreciază

    • stely said

      Ecuaţia , un impresionant epitaf , va fi inscripţionată pe mormântul marelui fizician . Aceasta este o mărturie a unei vieţi dedicate descoperirii adevărului -Adevăr ce va fi (poate)revelat peste veacuri (si) din această ecuaţie.
      Dumnezeu să-l odihneasca in pace !

      Apreciază

      • stely said

        http://adevarul.ro/tech/stiinta/ce-vrut-stephen-hawking-scris-mormantul-sau-1_5aaa5834df52022f75981c4d/index.html

        Apreciază

      • Acesta este, pe coaja subtire a lumii, adevarul… gestul respectiv tintind insa nu adevarul, ci post-adevarul suveran, acum si pururea si-n veacul vecilor. Amin… Dar totusi formula lui Hawking este eronata. Este fundamental gresita, ba mai mult, este lipsita de sens, bazandu-se pe o alcatuire improprie si inconsistenta, ca de altfel toate formulele stiintifice propuse de oameni… Adevarul adevarat si incontestabil in formula lui Stephen Hawking se refera insa la altceva, descriind admirabil incordarea omului in contra neantului, intr-o lupta pe viata si pe moarte (caci si neantul poate muri, nu-i asa?). In acesta lupta, formula entopiei in vecinatatea singularitailor gravitationale, adica in cea mai apropiata zona de contact a totului cu nimicul (dupa stiinta de acum a oamenilor), ramane o borna remarcabila, de o fascinanta simplitate si eleganta. Ca este (mai) adevarata sau (mai) falsa, nu-i tocmai important in context. Dincolo de semnificatia stiintifica, formula lui Hawking capta si atributul de rezumat esential al vietii celui ce zace sub lespedea funerara. Lumea aceasta de gura-casca, ce cu ingaduinta ne contine, va privi si va intelege ca acea formlula este Stephen Hawking el insusi, dupa cum si Einstein este egal cu E = mc2. Prin simplitate, in ochii majoritatii oamenilor Albert pare a fi in avantaj, si tot in avantaj pare a fi prin nota sporita de universalitate, prin inteligibilitate si utilitate practica. La urma urmei formula lui Stephen se refera la niste implauzibile gauri negre, presupuse a exista undeva departe in Univers, fara nicio pondere sesizabila in vietile si destinele umanilor. Totusi, unii oameni pot remarca faptul ca formula lui Stephen Hawking are o forta simbolica mai mare decat cea a lui Albert cel singur, intrucat ii are ca aliati si pe Boltzmann (k), si pe Planck (h), pe Newton (G), si, mai ales pe Pi(-tagora) π… unificand astfel mult mai multe esente in univers… dintre cele neunite inca. Einstein a echivalat energia cu masa, Hawking echivaleaza dezordinea cu spatiul, relatand despre faptul ca dimensiunea haosului in proximitatea unei gauri negre este proportionala cu aria singularitatii masurata pe circumferinta orizontului evenimentelor, care separa totul de nimic si pe cele intamplate de cele neintamplate, si ca unul dintre factorii de proportionalitate este viteza luminnii in vid (inmultita cu ea insasi de trei ori)… Si daca Sortis Humanae ad Intelligendum Lux, atunci putem spune ca viata lui Hawking, cel nascut la moartea lui Galileo Galilei si mort la nasterea lui Albert Einstein, rezumata in acest epitaf sibilic, este un pas mare in directia cea buna.

        P.S. Intrucat raza orizontului evenimentelor depide de masa, iar entropia are dimensiune de energie / temperatura (J/K), este posibil ca in viitor vreun omulet inventiv sa constate echivalenta deplina dintre formula lui Hawking  si cea a lui Einstein.

        Apreciază

        • stely said

          Eu nu pot spun decât ca sunt de acord cu d-voastră . Da, pâna la urmă (in viitor) „Totul” va fi revelat. Creatorul i-a dăruit „omuletului ” instrumentele necesare pentru aceasta. Îmi doresc din tot sufletul sa fiu( încă) prin preajmă pentru a ma bucura de izbândă.
          P.S. Şi da, ceva pot să spun : vă mulţumesc pentru „promisiunea” făcută (în scris) atât de frumos. 🙂

          Apreciază

          • Nu stiu la ce promisiune va referiti. V-as ramane recunoscator daca ati spune la ce „promisiunea” făcută (în scris) v-ati gandit. Nu de alta dar nu mi-ar placea sa ratez onorarea unei promisiuni din nestiinta. 🙂

            Apreciază

          • stely said

            Îmi pare rău că am introdus chiar şi intre ghilimele cuvântul promisiune . De fapt trebuia sa gust în tăcere frumuseţea comentariului d-voastră . Dar cum am obiceiul (prost , cateodata) să-mi exprim mulţumirea (bucuria) faţă de conţinutul comentariului( idei generoase , redate frumos ) am forţat (cu tupeu?!) negâsind cuvântul potrivit. Era vorba despre ce aţi scris aici :

            „P.S. Intrucat raza orizontului evenimentelor depide de masa, iar entropia are dimensiune de energie / temperatura (J/K), este posibil ca in viitor vreun omulet inventiv sa constate echivalenta deplina dintre formula lui Hawking si cea a lui Einstein.”

            „Omuletul” ar fi , în închipuirea mea, unul dintre fizicienii de geniu ai lumii contemporane(asa cum aş dori ) sau ai vremurilor viitoare.

            Apreciază

          • Dl.Goe said

            Aaa, acea „promisiune”! Da, da, se cuvin ghilimelele caci intr-adevar acea anticipare nu era o premeditare… Iar despre „omulet” inca nu se stie nimic. O fi un pic ca Iv cel Naiv, un pic precum omuletul lui Gopo… cine stie?!… Nu ne ramane decat ca din postura de observatori, noi sa continuam sa facem cele necesare inspre aceasta convergenta… precum echivalenta intre doua formule simple si elegante, intocmai ca armonia intr-un cuplu fericit.

            Apreciază

        • stely said

          Mi-a placut ce spune Cristian Tudor Popescu, in interventia sa de la Digi 24 , despre Stephen Hawking : de ce nu a luat Premiul Nobel si explicatia dumnealui privind asa -zisul ateism al lui – cum crede acesta in posibilitatea existentei lui Dumnezeu :Nu există altă cale spre Dumnezeu decât gândul omenesc.
          https://www.digi24.ro/stiri/sci-tech/natura-si-mediu/ce-si-a-dorit-de-fapt-stephen-hawking-ca-oamenii-sa-inteleaga-explicatia-lui-c-t-popescu-895983

          Apreciază

          • Altii ar zice despre reactia lui CTP ca deh, corb la corb nu-si scoate ochii. Si da, probail ca despre „ateismul” lui Stephen Hawking si despre reactiile starnite de acest detaliu existential al savantului in randul „teistilor” s-ar putea discuta mult si bine (aici binele fiind cumva echivalent cu inutil). Am putut constata reactii aberante (chiar daca unele mai sophisticate nitel) produse de fel de fel de „credinciosi”, cu ocazia decesului lui Stephen Hawking. Unul zicea ca indiferent ce a gandit si ce a produs cu mintea sa, din cauza ca l-ar fi negat pe Dumnezeu, omul ar fi fost de fapt doar o nulitate netrebnica ce urmeaza sa-si primeasca pedeapsa. Altul zicea cu convingere suverana ca Stephen Hawking ar fi fost in om amarat, suparat pe viata pana la a-l refuza pe Dumnezeu, dar ca acuma desigur s-a lamurit deja si a realizat ca n-a avut dreptate in nimic si ca iata, Dumnezeu exista. Asta pentru ca iluminatul cu pricina stie cu mare precizie „cat timp si spatiu” ii trebuie sufletului eliberat din trup sa ajunga la Dumnezeu si la intelegerea acestuia: no time, no space. Si ce simplu ar fi. Mie mi se pare ca preocuparea intensa a lui Stephen Hawking pentru idea de Dumnezeu denota defapt altceva decat il acuza cei auto-declarati credinciosi sau iluminati. Referirile lui Stephen Hawking la Dumnezeu au vizat mereu Universul observabil, cel de perceput si priceput pe cale stiintifica, adica o farama infima de Univers, un fragment, un prototip, inzestrat cu autonomie, o autonomie dumnezeiasca, cogniscibila si modelabila in mintea omului, in limitele si in puterile acestuia, indiferent cum si de la cine sau ce le-a obtinut. Stephen Hawking afirmat doar credinta sa nemarginita in puterea gandului uman fata cu acest Univers Observabil, si astfel, indirect, credinta in Dumnezeu. Ideile lui Stephen Hawking sugereaza ca forta gandului omenesc rezida totusi in ceva de dincolo de Big Bang, fiind aceasta singura cale de a cuprinde cu mintea si Big Bangul, asa cum am cuprins amarata nastere a muntilor, marilor, ori a stelelor. Pentru unii expansiunea imaginii stiintifice asupra lumii il fac pe Dumnezeu din ce in ce mai mic, mai departat (in timp? si spatiu?) si mai neimportant, in timp ce pentru pentru altii, aceeasi stiinta, il face sa apara din ce in ce mai vast, mai puternic si mai aproape, interior.

            Apreciază

        • stely said

          @Dl Goe ,
          Va rog sa-mi ingaduiti sa fac cunoscuta aici, pe Arca lui Goe si „on topic”, mult asteptata confimare a unei descoperiri , pe care chiar daca nu sunt in masura sa o evaluez , o consider alaturi de celelalte descoperiri din domeniul fizicii cuantice, de importanta si valoare foarte mari. Cred ca ceea ce am spus deunazi, precum ca, unul dintre fizicienii de geniu ai lumii contemporane(asa cum aş dori ) sau ai vremurilor viitoare … ar putea fi acel „omulet” care sa contribuie alaturi de marii fizicieni ai lumii -la descoperirea acelui Adevar despre Univers- a devenit realitate.
          Adica mai clar,ce ati spus si dvs aici : Nu ne ramane decat ca din postura de observatori, noi sa continuam sa facem cele necesare inspre aceasta convergenta… precum echivalenta intre doua formule simple si elegante, intocmai ca armonia intr-un cuplu fericit.
          Iata confirmarea , pe care cu bucurie o fac cunoscuta , intr-un moment aniversar al Arcei lui Goe. :

          http://cerncourier.com/cws/article/cern/71278

          Apreciază

          • stely said

            Of, of , of , scuze pentru erorile de tag-uit !! Am speranta insa ca veti depista citatele cum trebuie. Daca nu , cititi numai link-ul si va veti lamuri. 🙂

            Apreciază

          • Desigur ca stirea pe care o aduceţi pe Arca merita mult mai mult decat niste mici comentarii la cafea. Poate ca Arca va ajunge (in sezonul al noualea?) in ipostaza de a se potrivi un pic in cuget si simtiri cu o asemenea tema… Multumim in tot cazul pentru gest…

            Apreciază

          • stely said

            Multumesc si eu pentru indreptarea erorii .Deasemenea , ma bucur pentru „promisiunea” precum ca exista posibilitatea ca Arca sa ajunga in sezonul al noulea. Imi doresc sa fie cat mai curand . 🙂

            Apreciază

  4. stely said

    Off topic : visul meu(recurent) care devenise un cosmar , s-a preschimbat intr-unul si mai sofisticat . Aseara am visat ca ma aflam intr-un rau ce in mintea mea era chiar vestitul Amazon. Eram tot singura, dar intr-un plan indepartat se aflau trei persoane cunoscute . Ma simteam ca facand parte din grup. Desi ar fi fost normal ca apa din fluviu sa fie curgatoare si limpede, dar mai ales adanca, nu era decat una statuta, ba chiar murdara si putin adanca. Ma minunam ca puteam sa stau in picioare. La un moment dat vad in apropiere de grupul de trei cunoscuti , spinarea neagra si lata a unui hipopotam (asa credeam). Am strigat la ei sa iasa din apa . Or fi iesit, nu stiu, dar imediat am vazut chiar in fata mea alt animal si mai periculos . Era un veritabil crocodil de culoare verde (daaa!!!) cu un bot mare fioros. Nu am stat pe ganduri si am luat-o la fuga spre malul opus . Alergam (inotam) fara sa mai uit sa vad daca sunt urmarita. Am ajuns la mal gafaind si imediat ce m-am uitat in urma am vazut ” uratania” cu o gura mare gata sa ma inhate . Am avut in fata ,o miime de secunde , spectrul mortii. A disparut insa ca prin minune intr-un somn odihnitor . Ce sa fie oare ? Sa fie o anticipare a dezastrului din semifinala de tenis facut de Simona Halep ? O fi, dar ziua este abia la inceput. 😦
    P.S. Scuze pentru „off topic”.

    Apreciază

    • Dl.Goe said

      Mi-am pierdut abilitatea de a interpreta vise, cam din momentul in care am inceput sa nu mai am visuri… ci insomnii. Asadar nu prea stiu ce ar putea insemna visul d-voastra, Nu cred sa aiba legatura cu Halep, caci in vis, crocodilul a disparut. In realitate nu. Chiar si asa faptul ca ziua este (era) inca la inceput nu poate fi un amanunt amenintator. N-are ce mare lucru sa se mai intample. De altfel este o zi splendida.

      Apreciază

      • stely said

        Nu ar fi cazul sa reiau discutia despre pataniile mele din vis, dar daca tot am inceput merita sa va spun ca ziua de azi nu a decurs prea bine pentru mine. Am avut niste ghinioane ce m-au destabilizat fizic si psihic , culminand cu o cazatura zdravana. Din fericire sunt toate la locul lor, doar niste contuzii destul de dureroase pici pe colo . Cum ar fi , conform unei expresii populare , era sa ma înec ca tiganul la mal. 🙂

        Apreciază

  5. d'Artagnan said

    La bătrânețe, Stephen a declarat că-i convins de existența extratereștrilor. Și eu. Nu îmbătrânesc niciodată, au o energie nelimitată și iar pleacă în turneu prin Univers…

    Apreciază

  6. d'Artagnan said

    Apropo, Simona a pierdut azi pentru ea. Nu ne știm, nu ne salutăm. Treaba ei, e pe cont propriu.
    Așteptăm victoriile viitoare care vor pentru noi. Atunci da, vom fi o big family fericită.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat: