Cum faci friptura de miel perfectă
Posted by Dl.Goe pe aprilie 3, 2018
Una dintre cele mai gustoase reţete de friptură de miel, simbolul Paştelui, o regăsim în cartea „Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia) a regretatului gastronom şi jurnalist Radu Anton Roman. Gătit cu grijă, preparatul va fi deosebit de gustos.
Ingrediente:
- 1 tavă suficient de mare (e păcat să tai mielul Domnului bucăţi)
- miel bun (6-8 kg fără blană) uşurat de cap şi gât, de măruntaie şi partea de jos a picioarelor
- sare, piper
- 200 ml untdelemn
- 200 g unt
- 2 pahare vin alb
- 6 – 10 coroniţe de usturoi verde
- o căpăţână de usturoi vechi
Mod de preparare: Se pisează usturoiul. Mielul nu se spală, se şterge doar cu o ţesătură uscată pe din afară; pe dinăuntru se curăţă cu un şervet udat în apă cu oţet. Se freacă intens carnea cu sare, usturoi şi piper, apoi cu ulei Se aşază tava cu unt şi ulei în cuptorul încins şi, când sfârâie grăsimea, se potriveşte mielul cu spinarea în sus. Se înteţeşte focul. Se unge cât de des cu grăsime carnea, până prinde crustă şi culoare. Focul se domoleşte, acum coaja s-a format, se toarnă vinul peste carne, ne pregătim de o aşteptare activă de ungători cu ora (pentru că o să tot ungem vreun ceas friptura noastră cu tot ce e prin tavă şi cu câtă apă cere până intră uşor furculiţa). Presarăm usturoiul peste carne şi sos, împodobim mielul pentru ultimul său drum cu coroniţele de usturoi verde şi-l mai lăsăm încă zece minute în cuptor, să se desăvârşească.
Gazetarul, pasionat de gastronomie În cei 57 de ani de viaţă, Radu Anton Roman, gazetar, scriitor, realizator TV, vânător şi pescar sportiv, a publicat poezii, însemnări de călătorie, romane şi eseuri, fiind implicat în mai multe proiecte de televiziune şi publicaţii, dedicându-se din anul 1997 şi domeniului gastronomic. În 1998, Radu Anton Roman a publicat una dintre cele mai importante lucrări recente ale gastronomiei româneşti “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).
Arca lui Goe said
Intrebare i-lustrata: Cât costă carnea de miel la Focşani?
ApreciazăApreciază
stely said
Ha, ha, acum imi explic de ce am citit reteta cu fripura de miel, la linkul cu „ce uita invingatorii.” Mda, arata binisor mieii din Focsani. Pretul este si el „bunicel ” 🙂
P.S. Dupa cum arata piata cu miei am impresia ca focsenenii sunt buni gospodari. Nu stiu insa daca sunt buni si la pregatitul fripturii . Stiu doar ca sunt buni la pregatitul fasolei cu ciolan. 🙂
ApreciazăApreciază
Arca lui Goe said
Aoleu, am incurcat link-urile! 🙂
ApreciazăApreciază
d'Artagnan said
Aha, acum discutăm și practic despre Paradis!
ApreciazăApreciază
Dl.Goe said
Mda… O versiune simplificata… Dar d-voastra ati inceput pomenind acea salata de boeuf. 🙂
ApreciazăApreciază
Dl.Goe said
ApreciazăApreciază
stely said
O poezie pentru marturisirea pacatelor :
păcate moderne
călătorim pe internet
mai mult decât în concret
citim orwell doar ca să știm
ce și cum să greșim
furăm content de la vecini
încărcați de virtuale rușini
dormim puțin,
cât un suspin
ne trezim devreme
trăim între extreme
ne grăbim să ajungem ieri
nicăieri, cu adevărat nicaieri
facem selfie, nu introspecții
în loc de cuvinte, folosim interjecții
citim poezie
dar nu pe hârtie
deschidem facebook-ul la fel de des
ca tubul cu pilule antistres
consumăm știri false, arsenic modern
claxonam intens pe drumul către infern
de moș nicolae ne punem în ghete
ideea de a coloniza niște planete
violăm zilnic limba română
și o facem lejer, doar cu o mână
nu de noi ne e frică la toți
ci de noii noștri dușmani, de roboți
sîntem super-eroi
la a produce gunoi
iubim după program
seara ieșim pe instagram
și oh! cât ne mai mințim –
noi nu greșim, noi nu păcătuim
Iv cel naiv .
P.S. S-ar cuveni, deci , sa tinem post macar trei zile . 🙂
ApreciazăApreciază
Dl.Goe said
Si cate altele nu s-ar cuveni sa facem noi pacatosii… si cate n-am si face daca s-ar opri internetul pentru 3 zile macar. Dar n-ar fi chiar o problema caci de treaba asta s-ar putea ocupa submarinele rusesti care patruleaza in ocean fix in vecinatatea cablurilor de fibra optica…
ApreciazăApreciază