(b)Arca lui goE

b-Log anonim, amator și ventrilog al celor fără de blog. Despre NIMIC !

Moment şi schiţ (proză)

Posted by Arca lui Goe pe decembrie 27, 2018

Intr-un magazin cu clisee de vanzare am citit urmatorul anunt: „Daca tintesti luna nu-ti fie teama ca o vei rata caci, daca acest lucru se va intampla, atunci vei ateriza printre stele„.  Cel putin asa vei putea fi vazut de catre eventualii spectatori pamanteni care te-or urmari prin lunete si binocluri… Un punct luminous ratacind printre stele, pe bolta cerească. In realitate insa, aici pe pamant suntem la fel de „printre stele” ca atunci cand am naviga (aiurea) pe orbita lunii. In tot cazul suntem cu totii niste eroi. Serios. Oameni fiind, acceptam compromisuri si destine mult sub conditia noastra… Clipa de clipa dar si asa in general, dincolo de timpul rezervat fiecaruia, ne multumim cu putin, cu foarte putin, ratand eroic destine marete si gloria aferenta care ni s-ar cuveni in societate, in accord cu resursele si posibilitatile noastre individuale, ramase mereu nevalorificate… pe care le sacrificam, blazati, de dragul potrivirii in context, in ţesatură, in peisaj, in morală, in societate…

30 răspunsuri to “Moment şi schiţ (proză)”

  1. Stely said

    Hmm… am impresia ca „spectatorii ” Arcei lui Goe s-au tot benoclat si nu au vazut nimic, nici un „punct luminos” ratacind printre stele. Asa imi explic mutenia „de moment „. Este posibil ca citind „anuntul” fiecare sa-si fi pus automat intrebarea – daca ar fi fost vazut si el , acolo, macar printre stele … Ei bine cred raspunsul a fost descurajator . 😦 De fapt , constatarea ce urmeaza spune clar : „In realitate insa, aici pe pamant suntem la fel de „printre stele” ca atunci cand am naviga (aiurea) pe orbita lunii. In tot cazul suntem cu totii niste eroi. Serios. Oameni fiind, acceptam compromisuri si destine mult sub conditia noastra… ”

    Si …totusi , nu trebuie sa disperam … sa fim optimisti. Lumea este plina de eroi adevarati care si-au atins tinta . Au facut sacrificii mari , fara compromisuri, pentru binele personal (satisfactii mari) si al intregii omeniri . Nu putem fi toti eroi adevarati. Insa, mai micuti asa, macar in familia ta , se poate … In fond printre miliardele de stele care lumineaza cerul este loc pentru fiecare. Totul e sa si-l gaseasca .

    Apreciază

    • RALG said

      ..ne parvin iata mesaje de la stely… tinand seama de intarzierea cu care au ajuns si de viteza luminii am putea calcula usor la ce distanta se afla sursa acestui mesaj cosmic… nu si directia din care vine 🙂

      Apreciază

      • Stely said

        Eeee, se stie doar ca mesajele mai vin si cu viteza gandului , de undeva, de-aici, de pe pamant … 🙂

        Apreciază

        • Mda, si intrucat viteza gandului este infinita (gandul ajungand de oriunde oriunde instantaneu), orice intarziere in livrarea si receptionarea mesajului presupune un ocol pe un traseu (cel putin) infinit, prin largul Univers punctiform. De altfel toate mesajele ajunse pe Arcă fac (mai intai) un astfel de ocol infinit, lasandu-se alterate si distorsionate (suplimentar) pe traseu, de miriade de micro influențe cosmice… facand procesul „comunicarii” mai captivant, mai palpitant, mai riscant, mai amăgitor si mai atrăgator.

          Uite ca exemplu aici ideea de erou. Imi amintesc de o expresie de demult, extrasa dintr-un mediu rural, pe care tatal meu o utiliza cu un sens anume, precis, dar si limitat, care se potrivea cu sinele său istoric (de provenienta eminamente rurarlă): „A murit ca eroul (,) împuns de vacă”. N-am sesizat niciodată dacă atunci când folosea această formulă, isi asuma sau nu „virgula” din propozitiune (virgulă care poate face diferente de sens semnificative in conotatiile implicate de aceasta expresie). Presupun că, in genere (si numai in genere), tocmai cei pe care-i numiti d-voastra „eroi adevărati” (in baza fundamentului de la temelia faptului ca-si vor fi atins niste tinte asumate constient si voluntar) nu sunt eroi catusi de putin… cata vreme sacrificiile făcute intru obtinerea satisfactiilor sunt mai mici decat satisfactiile obtinute. Adica ca vor fi platit un pret rezonabil… acceptabil… Eroi (adevarati) sunt aceia care platesc preturi enorme, uneori infinit mai mari, decat satisfactia atingerii unei tinte (cateodată iluzorie) pe care adesea nici macar n-o ating. Nu succesul atingerii ci discrepanta intre pret si rezultat este criteriul care defineste natura eroica a insului cu pricina. „Oameni fiind, acceptam compromisuri si destine mult sub conditia noastra… Clipa de clipa dar si asa in general, dincolo de timpul rezervat fiecaruia, ne multumim cu putin, cu foarte putin, ratand eroic destine marete si gloria aferenta care ni s-ar cuveni in societate, in accord cu resursele si posibilitatile noastre individuale, ramase mereu nevalorificate… pe care le sacrificam, blazati, de dragul potrivirii in context, in ţesatură, in peisaj, in morală, in societate…, in familie…” Sesizati care este aici pretul platit si care este tinta (adesea si aceea ratată)? Oameni fiind, suntem eroi, (exersand cvasi-permanent practica renuntailor la orice incercare riscanta de dragul unor potriveli iluzorii) si vom muri (fiecare) eroic, împunsi de (câte o) vacă. Si suntem cu atat mai eroi cu cat realizam mai putin acest lucru. Cel mai mare erou este (intotdeauna) eroul necunoscut.

          P.S. Oare care erou este mai mare: Don Quijote? Sau Sancho Panza? Este vreunul dintre ei un erou mai mare decat Ghilgames?

          Apreciază

          • Stely said

            Cand am vorbit despre eroi adevarati m-am gandit la cei care s-au sacrificat pentru ideile lor , cum ar fi libertatea in gandire, sau la marii descoperitori care prin descoperirile lor au adus beneficii intregii omeniri. Ma gandesc ( de exemplu) la Giordano Bruno care a fost condamnat de Inchizitie pentru erezie si ars pe rug ,refuzand sa-si abjure convingerile.
            Ei toti au avut un tel (destin) si l-au urmat nefacand compromisuri. Desigur, sunt putini dintre acestia daca ne raportam la populatia globului. Sunt insa destui eroi nevazuti, necunoscuti, cu arie mai mica de acoperire care la un moment dat si-au pus viata in pericol pentru binele celor in suferinta -Maica Treza , fiind una dintre ele/ei.

            Zilele trecute am vazut un film (o drama) . Un barbat a carei sotie moare intr-un accident de masina ,el fiind la volan ,si neputand suporta moartea ei ia hotararea sa se sinucida , dar nu oricum, ci prin moartea lui sa poata salva vietile unor barbati , femei, copii care sufereau de boli incurabile, neavand alta sansa decat transplantul. El ii alegea, prin diverse mijloace de investigatie, pe cei carora trebuia sa le doneze cate un organ. Pentru inima alege o tanara care nu avea pe nimeni . S-a indragostit de ea , dar cand a sosit momentul pentru salvarea ei isi pune planul in aplicare …

            P.S. Dar da, asa cum spunem , ceilalti suntem doar niste oameni…
            Si, da …eroul ce mai mare este Ghilgames.

            Apreciază

          • Stely said

            … mai corect este „asa cum spuneti „(dvs) si nu cu „spunem … ” 🙂

            Apreciază

          • Ghilgames suntem cu totii, sau macar aproape cu totii. Si Giordano Bruno tot asa… Chiar daca n-am ars brusc, deoadata, pe un rug in flacari, ci putin cate putin, in timp indelungat (de la tinerete pan la batranete) la foc mocnit, tot se cheama ca am ars, ca ne-am ars… cateodata ne-am mai si fript… in sfarsit… una, alta… Tot inchizitia…arz-o-ar focul. Cum credeti si d-voastra… De-al meu propriu vis, mistuit mă vaiet, Pe-al meu propriu rug, mă topesc în flăcări… Pot să mai re’nviu luminos din el ca Pasărea Phoenix?

            a) Da

            b) Nu

            c) Poate

            d) Nu stiu / Nu ma intereseaza

            e) si Da si Nu

            f) nici Da nici Nu

            g) non-sens

            Apreciază

          • Stely said

            Cum credeti si d-voastra… Cum sa cred !? Cred asijderea . 🙂

            Insa nu stiu daca trebuie sa ma bucur sau nu pentru raspunsurile( punctuale )cu dus si ‘ntors de mai sus . Sa zic ca raspunsurile „a” , „e”,” f „si ” g” ar fi de bine (?) iar raspunsurile de la „d” ,” g” ar fi de rau ? Puteti sa-mi precizati ce anume din comentariile mele v-a prilejuit gama aceea de raspunsuri sibilinice ?

            Apreciază

          • RALG said

            Ei si d-voastra acuma, prea v-ati adaptat in egosistem si la natura Arcei lui Goe… imaginandu-va dincolo de orice indoiala ca ati fii fiind musai sursa de inspiratie primara a comentariilor la comentarii… Abaterea de la norma mesajului initial al momentului-schiţ prinn comentariile ulteri-oare m-au fortat sa propun ajustari care sa pastreze lucrurile in matca lor ingusta, pentru a evita revarsari pe peron. 🙂 „raspunsurile sibilinice” au aceeasi sursa ca si proza originala initiala…

            P.S. Nu uitati niciun moment-schiţ ca Arca lui Goe nu este un mediu ego-friendly… Ci dimpotriva… 🙂

            P.P.S. Cum stati cu pregatirile de Revelion? N-aveti nicio reteta mai exotica sau mai spectaculoasa cu file de peste alb?

            Apreciază

  2. neamtu tiganu said

    am comentat undeva, intr-un anumit context, ceva

    neamtu tiganu spune:
    Comentariul tău e în așteptare.
    29/12/2018 la 10:55
    sa va fac o confidenta, eu nu-mi gasesc identitatea.. nu stiu, oi fi neamt?, da parca nu chiar asa, sau oi fi totusi tigan, da nu stiu sa cint la vioara. Ma gindeam chiar sa-mi cumpar o vesta galbena, pe care sa scriu Rezist, desi nu cred ca mi-ar sta bine, ahaa, cind eram tinar, brunet cu paru pana corbului tare mi s-ar fi potrivit galbenu, sau rosu..
    Incep sa cred ca in drumul meu spre mintea copiilor trec prin adolescenta, nu mai stiu ce-i bine sau ce-i rau. De ex. e sanatos untul sau margarina? Pot minca slanina? Sa-i injur pe comunisti, care cica sunt buni, sau pe capitalisti? Se-ncalzeste clima, ca azi a fost cu minus?
    Poate ca ar trebui sa fac o expeditie pe la amazoane, cum a facut un preten de al meu, unu Alin, nu-l stiti voi! Se spune ca pe acolo, sau pe drumul lui Jacob te regasesti. Dar oare vreau sa ma regasesc?
    Al dumneavoastra, slab de inger!
    P.S Care-i sexul ingerilor, pe aici se introduce oficial in legislatie cel de al treile sex. ii zice “divers”. Nu se stie inca daca cei cu sex “divers” vor avea voie sa parcheze in locurile rezervate femeilor, daca da, ma fac din asta!

    Apreciază

    • Multe ar fi de comentat despre continutul mesajului pe care-l re-posati aici pe Arca lui Goe, dar momentan ma abtin eroic ca sa nu-l stric. Poate il voi folosi (discret) ca sursa de inspiratie pentru alte comentarii (de sine ståtåtoare, hâc). Totusi nu pot evita sa-mi exprim o mica nedumerire in legatura cu locurile de parcare rezervate femeilor. Exista asa ceva? Unde?

      Apreciază

      • neamtu tiganu said

        Totusi nu pot evita sa-mi exprim o mica nedumerire in legatura cu locurile de parcare rezervate femeilor. Exista asa ceva? Unde?
        Delicioasa ignoranta ta, pt un membru NATO, EU (vei avea in curind si presedentia!) sa nu sti asa ceva e mai mult decit penibil.
        Da, orice parcare care se respecta are pe linga locuri rezervate pt handicapati si o zona rezervata pt femei. Aceste locuri sunt ceva mai late, sa nu dea muierile una in alta si mai luminate.

        Apreciază

        • Tot nu pot crede ca azi nu e 1 Aprile. Serois? Chiar exista asemenea locuri de parcare sau va place sa exersati simtul umorului cu sarade?

          Apreciază

        • RALG said

          Ca sa nu se iste confuzii si sa se lase cu amenzi date aiurea, hamdicapatii au agatate sau aplicate niste ecusoane speciale in masina, la vedere. Cum anume se deosebeste in parcare o masina parcata de o femeie fata de una parcata de un barbat? Are ecuson special? Sau cum?

          Apreciază

          • neamtu tiganu said

            https://de.wikipedia.org/wiki/Frauenparkplatz

            Pe aici sunt parcari pt toate categoriile, si pt mame cu copii in brate, si pt orbi, cred ca in curind vor fi si pt refugiati, negri, mai putin pt barbati albi.
            In Ge femeile au tite si curu mai mare, au si o alta imbracaminte decit barbatii, asa ca pot fi recunoscute usor, nu e nevoie sa li se puna insigna, cum le puneau nemtii evreilor.
            Mai complicat e cu cel de al treilea sex, care s-a aprobat https://www.bmi.bund.de/SharedDocs/kurzmeldungen/DE/2018/08/geburtenregister.html si care se va numi „divers”. Inca nu se stie daca acestia vor avea dreptul sa parcheze pe locurile rezervate femeilor.

            Apreciază

          • neamtu tiganu said

            neamtu tiganu said
            Comentariul tău așteaptă moderare.
            decembrie 30, 2018 la 12:51 pm

            Apreciază

          • RALG said

            D-le sa fiu iertat dar cred ca sunt mai greu de cap (decat de obicei)… o fi de la mahmureala-insomnie-anxietate… dar tot nu pricep. O masina e parcata in locul special pentru femei (!)… Asa! Si vine ala cu amenzile… Cum procedeaza? Asteapta sa vada cine se urca in masina? Verifica pe camera de luat vederi cine a coborat de la volan? Cum procedeaza?

            Apreciază

          • neamtu tiganu said

            nu e vorba de amenzi, e vorba de onoare… daca te prinde pe parcare de femei te face de ris… se spune ca parcarea de femei e o compensare a WCurilor. Cred ca fiecare a observat ca la WCurile de femei se formeaza coada, chiar si la opera, deoarece procedura femeilor e mai complicata decit a barbatilor si locurile de munca nu sunt corect dimensionate. Mai ales pe autostrada se observa acest fapt extrem de discriminatoriu.

            Profit de ocazie sa pun o problema de comportare, ce trebuie sa faca un barbat, fie parinte, fie bunic, atunci cind fica, nepoata, destul de mica incit sa aiba nevoie de insotitor, are nevoie de toaleta? Poate merge la aia de femei sau de barbati?

            Apreciază

          • RALG said

            Cand ma aflam in situatie, eu pe fie-mea, mica fiind (sub 6 ani) o duceam (cu precautiile de rigoare) in cabina la toaleta barbatilor. Pe urma (dupa cde implinise 6 ani) o lasam sa intre singura la femei si daca intarzia o mai strigam din usa ca sa vad daca e OK, sau rugam vreo doamna sa verifice. Mda, cozile la toaletele femeilor sunt mai lungi… Normal ar fi sa existe mai multe toalete pentru femei… Dar mult mai normal, mai practic si mai firesc ar fi sa fie toalete cu cabine individuale pentru ambele sexe sau pentru toate sexele (cate or fi) si, separat, incaperi cu pisoare unde sa intre doar cei care pot rezolva rapid problema din picioare (indifferent de sexul la care-si declara official apartenenta; in Olanda se gasesc niste conuri de carton ceruit pe care le pot folosi si doamnele pentru a rezolva tot din picioare aceasta problema fiziologica). La WC-ul de la Trocadero (din Paris), este o situatie nostima. La intrare sunt pisoarele. Cei care au nevoie le folosesc, ceilalti, indifferent de sex, varsta, religie, etc, trec pe langa ei, prin spatele lor, si se duc la cabine… Si treaba asta amerge bine merci. La Amsterdam sunt pisoare pe strada, inconjurate de o cusca cilindrica de metal care-l acopera pe utilizator de la umeri pana la genunchi. Omul isi poate face treab din picioare, privindu-i in ochi pe trecatorii si trecatoarele de pe strada, care stiu bine ce face el acolo, ba chiar si aud… Oricum cea mai tare toaleta era undeva la Rio de Janeiro, o cabina de sticla transparenta numai din interior spre exterior. Cine priveste de afara vede oglinda, cel dinauntru vede afara ca dintr-o sera. Acuma unii mai glumeti vin si se hlizesc in oglinda facand fel de fel de grimace ca si cand ar vedea ce se petrece inauntru, iar cel dinauntru trebuie sa nu se inhibe din atata lucru…

            Cat priveste parcarile de femei, daca nu-i vorba de amenda, pe mine sa nu conteze. Daca nu gasesc usor un loc de parcare in zona universala, nu voi avea nicio greatza sa parchez nu pe unul ci pe doua locuri rezervate pentru femei, eventual de-a latul.

            P.S. Cand fiul meu inca facea toate celea la olita (si unu si doi), il incurajam sa invete sa faca pipi ca baietii, din picioare, direct in WC. Ii era dificil pentru ca abia ajungea cu instrumentul la inaltimea WC-ului. Pana la urma a reusit si a fost foarte mandru de el, chemandu-ma sa-mi arate: uite tati pot sa fac pipi ca baietii, din picioare. Bucurie mare. Apoi a cazut pe ganduri si cu o oarecare ingrijorare in glas, mi-a spus ca-i va fi foarte greu sa invete sa faca si caca ca baietii. Ceea ce a ramas prilej de haz in familie pentru multa vreme.

            Apreciază

          • Stely said

            😲😯🤣

            Apreciază

          • neamtu tiganu said

            a face ca baietii nu mai e corect politic, cica din motive de igiena ar trebui sa ne umilim folosind procedee feminine. Uite in ca hal am ajuns, nici macar la locul acela intim nu mai putem sa ne manifestam barbatia!

            Apreciază

  3. Rugå-minte pentru toti. A se revedea retrospectiv selectiunile generice din programul de Craciun (asa, de verificare a procentului de reusita si pentru bilantz inainte de sfârsitul anului)… iar apoi sa se revadå anticipativ lista cu preparate pentru Revelion. Cei indrazneti ar putea oferi sugestii exotice cu voce tare din care sa se poata inspira orice martor intamplator. De ex. pe noi unul ne-ar interesa niste retete (cat mai exotice si/sau spectaculoase) cu peste si/sau fructe de mare… Are cineva, ceva?

    Apreciază

    • neamtu tiganu said

      Craciunului ii apartine si asta http://la-neamtu-tiganu.blogspot.com/2018/12/cel-mai-frumos-cadou-de-craciun.html

      Apreciază

      • Barvo d-le, sa traiesti si sa-ti traiasca… si sa te trateze mereu cu asemenea mesaje anti-stress. Un mesaj de aur pentru un aviator in retragere de la o scriitoare in devenire… Cat priveste puscaria nu-ti face griji. Cartita este o pasare care zboara prin pamant… si iata ca.. .”se lumineaza de noapte”, zise cartita.

        Apreciază

    • Stely said

      Cu pregatirea de revelion de-abia am inceput . Am pe foc piftia , urmeaza sarmalele si maine celelalte . In afara de sarmale meniul de revelion este total schimbat . In loc de salata de boeuf fac piftie , icre de peste, oua umplute si alte mici gustari delicioase. Am peste (pastrav si stiuca) pe care insa m-am hotarat ce sa prepar din fiecare. Cred ca pastravul o sa-l fac la gratar iar stiuca la tava . Cu parere de rau nu detin retete exotice . M-as bucura insa daca cineva ar avea ceva deosebit, de negasit in „cartea de bucate”.
      A, fac placinta cu urda (daaaa!!) si stafide . In loc de tort fac salata de fructe cu frisca, ceva cornulete , o prajitura in foetaj si …atat. Bauturi diverse …desigur si sampanie. Nu ma stresez . Petrecem revelionul in doi. 🙂 Mai mult ca sigur voi fi aici sa va zic …AN NOU FERICIT!

      Apreciază

      • RALG said

        Ce mica e lumea pregatirilor de revelion si cate puncte comune in meniurile tuturor lumilor… After all it’s a small world… numai cateva mese. Citind mesajul d-voastra m-am simtit nitzel ca la mama acasa. Pana si inlocuirea salatei de boeuf cu piftie este fix la fel. Multumesc.

        Apreciază

  4. Dl.Goe said

    Savurand mica si „secreta” mea placere de a ma adresa in eter necunoscutilor din lumea larga, precum si „necunoscutilor” din preajma Arcei li Goe, urez tuturor un an nou fericit, in pace si armonie, cu sine, cu cei dragi si cu restul lumii, cu sanatate, prosperitate, impliniri, bucurii, pofta de viata si dragoste cat cuprinde. Multumiri si sentimente speciale celor care au fost vizitatori-contributori pe Arca lui Goe in anul de gratie 2018. Inspiratie, curaj, rabdare, talent si dorinta le doresc sa aiba cu asupra de masura si in anul nou, 2019. Tuturor la multi ani!

    Cu drag, al dv. dl. Goe

    Apreciază

    • Dl.Goe said

      Unora:

      Apreciază

    • Stely said

      Am savurat si eu cu muuulta placere toate urarile, multumirile si dedicatiile adresate „unora” dar si „celorlati ” redate intr-un mod atat de incantator. Nu pot decat sa va multumesc pentru toate gandurile bune , sa vi le intorc in aceeasi masura , poate si ceva mai mult.
      Sa stiti ca eu sunt aceea care trebuie sa va multumeasca pentru prilejul pe care mi l-ati oferit de a fi contributor pe Arca lui Goe . Curajul si increderea ca totusi se poate, fara tagada, mi le-ati insuflat numai dvs. Eu nu am facut decat sa -mi sondez sufletul si amintirile , cuvintele venind de la sine . As vrea sa cred ca pot mai mult . Dar oare mai e timp… ?
      E, acum ca iata a venit Anul Nou (2019) sa-l intampinam cu optimism si incredere . Sanatosi sa fim ! La multi ani !

      Apreciază

  5. Dl.Goe said

    si celorlalti:

    Apreciază

Lasă un comentariu