(b)Arca lui goE

b-Log anonim, amator și ventrilog al celor fără de blog. Despre NIMIC !

Călătorului îi şade bine cu drumul (II)

Posted by Arca lui Goe pe ianuarie 8, 2020

Inainte de a ne consuma (sau reprima) dorul de duca (wanderlust, fernweh, bougeotte) in vreo proza scurta, as adauga o halta in terminologie, pentru nuantare, sonoritate si sugestie.

CĂLĂTORIE. Subst. Călătorie, drum, deplasare, voiaj, excursie, turneu, expediție, ascensiune; drumeție, călătorie pe jos; croazieră, periplu (livr.); colindat, colind, pribegie, peregrinare, peregrinație (rar), peregrinaj (înv.), pelerinaj, hagialîc (înv.); circumvagație, odisee. Turism. Drum, cale, drumeag, potecă; rută, itinerar, cursă. Călător, drumeț, drumaș (înv. și reg.), voiajor, excursionist, turist, globe-trotter, colindător (fig.), hoinar, pribeag, pelerin (rar), peregrin (înv.), hagiu (înv.). Dromomanie (rar). Adj. De călătorie, de drum, de voiaj, turistic, voiajor, itinerant; plimbăreț, umblăreț (fam., depr. sau ir.), călător; umblat în (prin) lume, călătorit, voiajat. Vb. A călători, a drumeți, a umbla, a circula, a voiaja, a face o excursie, a pleca în excursie; a colinda, a curma (a alerga) pămîntul, a pribegi, a colinda lumea, a vîntura mări și țări, a peregrina, a hoinări, a vagabonda, a cutreiera, a umbla mult, a umbla cu opinci de fier, a fi mereu pe drumuri, a drumui (rar), a lua lumea de-a lungul (și de-a latul), a da ocol țării. A porni la drum, a o lua din loc, a merge în pelerinaj, a se duce (a pleca) în deplasare, a se deplasa, a-și lua calea (în picioare), a se așterne drumului, a se tot duce. V. aeronavă, ambarcație, automobil, căruță, direcție, drum, hoinăreală, întoarcere, mișcare, plecare, trăsură, tren.

CĂLĂTORII (literatură de călătorie) Sub forma jurnalului de bord sau a memorialului de călătorie și chiar aceea a narării călătoriei-aventură sau a descrierii cadrului exotic, călătoriile au procurat un bogat material pentru proza memorialistică (v. memorialistica). Văzute și apreciate în primul rînd ca documente geografice, etnografice, sociale, aceste scrieri antrenează în schimb experiențe variate ale omului și chiar fantezia, orientîndu-se astfel din ce în ce mai mult spre literatură. În jurul călătoriilor s-a creat o întreagă literatură cu trăsături proprii. Sub orice formă s-ar prezenta, literatura de călătorie tinde în primul rînd să informeze, dar nici reacțiile emoționale sau picturalul descrierilor nu lipsesc din astfel de scrieri. Astfel, în Relatare cu privire la cea dintîi călătorie în jurul lumii de Pigafetta; cronicarul lui Magellan, pe lîngă consemnarea expediției, pe lîngă relatări despre ținuturi geografice, prezintă și tendințe vizibile de trecere la narațiune, apropiindu-se foarte mult de literatură. Jurnalul lui Nansen, pe lîngă notarea precisă a peisajului încremenit al ținuturilor polare, impresionează prin acel fior al aventurii, făcîndu-i pe cititori participanți imaginari ai explorărilor sale. Jules Verne, în scrierile sale atît de cunoscute, informează pe cititor prin nararea călătoriilor pe coordonate geografice precise, dar îl și emoționează prin anticipațiile sale îndrăznețe, care au prefigurat dezvoltarea tehnicii ulterioare, moderne. Și în literatura noastră s-a cultivat proza de călătorie începînd cu Dinicu Golescu (Însemnare a călătoriei mele), Ion Codru Dragușanu (Pelegrinul transilvan), apoi cu Gr. Alexandrescu (Memorial de călătorie). Mai recente și intrate în patrimoniul literaturii noastre clasice sînt: Jurnal de bord de Jean Bart și Pe drumuri de munte de Calistrat Hogaș, scrise cu intenția și mijloacele implicate de literatura artistică. În evoluția ei, proza de călătorie a stabilit în diferite modalități contactul cu literatura, fecundînd romanul exotic și proza științifico-fantaslică.

călătorie, călătorii s. f. (tox.) stare de euforie indusă de consumul de droguri.

Sa nu uitam nici de Guliver, de Robison Crusoe, de Marco Polo, de Columb, Magellan, Vasco da Game, de Anton Lupan si de echipajul goeletei Speranta, de Ocolul Pamantului in 80 de zile, de 5 saptamani in balon, de Doi ani de vacanta, de Calatorie in centrul Pamantului, de La Pamant la Luna, de Insula zburatoare, de 20 de mii de leghe sub mari, de Viata lui Pi, de Emil Racovita, de Charles Darwin, de Roald Amundsen, Neil Armstrong, de Antal  (un celibatar in lumea larga), de Arca lui Noe si de altii asemenea lor…  Asta inca inainte de a purcede la fapte, in realitate, in memorie, in imaginatie, oriunde, cu bagajele facute, gata de drum, spre alte zari de soare pline, atrasi magnetic de dorul departarilor…

Călătoriile încep de unde suntem. Totul începe de unde suntem. Si suntem acolo unde trebuie să fim. Drumul vieții se răsucește și se întoarce și niciodata două drumuri nu sunt aceleași. Cu toate acestea, lecțiile primite si invataturile provin din călătorie, nu din destinație.

***

Ca sa fiu încă și mai articulat: Călătorului îi sade bine cu drumul, nu cu destinația… De ex. drumul către fericire. Sau către nefericire. Drum să fie. Pe urma, indiferent de destinația atinsă (sau ratată, nu contează), important este să ne întoarcem acasă. Acasă. Și tot așa, altă destinație, alt drum. Oricum în drumul către scop scopurile se schimbă, după cum se va ilustra poate mai la vale, în amonte (sic), pe firul poveștilor de nimic despre potriveala dintre călător și drum. Uite până și Arca lui Goe, deși stă de aproape 10 ani ancorată la dana de nisip (pe o dună) scufundându-se lent (cvasi-infinitezimal) în țărâna primordială (din care a fost făcut omul, făcător de Dumnezeu), totuși călătorește, străbătând, în mod misterios, distanțe apreciabile, uluitoare. Aproape că a făcut înconjurul lumii. Al lumii, nu al Pământului. Periplu, nu glumă. Mă rog, n-am ajuns încă la nicio destinație, ceea ce înseamnă că mai are de rătăcit, până să se întoarcă acasă. (Probabil că întoarcerea acasă se va face pe o scurtătura, căci e plin universul de găuri de vierme, mișună).

***

Un vajnic amator de calatorii si jurnale de calatorie este (printre altii) si prietenul nostru dusmånos Tiberiu Orasanu. Zbor spre Canada este cel mai recent exemplu de calatorie tiberiana, unde domnia sa ilustreaza inca o data preferinta categorica pe care o are pentru vizitele exclusiv la oras, in dauna vizitelor la tara. Nu conteaza la ce tara. Poate fi si tara natala, in privinta careia domnia sa declara ca a rămas, în sfîrșit, fără iluzii. În sfîrșit! In subsidiar le ureaza tuturor diasporenilor din lume un trai fericit, inclusiv acelora care mai au nostalgii după locurile natale. Ceea ce si noi le dorim. 🙂 Mi-ar placea sa aud opinia d-lui Tiberiu Orasanu despre ideea filozofica de (im)posibilitatea a calatoriilor, a autenticelor calatorii prin absolut, dar mi-e teama ca nu cumva se bage pe fir dl. Iosif Greblea, un expert in materie de transcendenta si atemporalitate (acustica). Cum ne-o fi norocul.

n.b. dl. Tiberiu Orasanu este un fost pasager clandestin al Arcei lui Goe, auto-evacutat in urma unui conflict spontan cu un alt astfel de pasager (recte dl. Neamtu Tiganu). Nuanta realmente dusmanoasa ce s-a adugat spontan indiscutabilei noastre prietenii virtuale, a aparut in lume cu ocazia unor discutii libere despre libertatea de exprimare, prilejuita de asasinatele islamistilor in redactia caricaturistilor de la Charlie Hebdo, domnia sa sustinand ca criminalii au avut anumite circumstante atenuante si ca „primii care au inceput” cu agresiunile au fost chiar caricaturistii. Dl.Goe (sfatuit si incurajat de noi insine) a sustinut viceversa, motiv pentru care dl.Tiberiu Orasanu, neplacandu-i o asemenea opinie contrara, a decis liber si unilateral sa ne scoata din blogroll, sa ne baneze, sa ne cenzureze si sa ne interzica formal, noua, dreptul de iscalitura pe blogul såu si totodata pe al sau pe Arca lui Goe. Prin urmare am murit si ne-a impacat, ramnand prieteni (de nuanta dusmanoasa). Nu i-am purtat pica (ca nici n-aveam de ce) si nici de grija nu i-am purtat. Speram ca o duce bine cu calatoriile si ne-ar placea sa-l mai vedem activand in universul virtual, fie cu articole, fie cu comentarii. Inclusiv pe Arca lui Goe, chit ca anumite prezente l-ar putea inhiba si intimida.

***

118 răspunsuri to “Călătorului îi şade bine cu drumul (II)”

  1. Acum dupa aceasta odisee cvasi-exhaustiva printre sinonime, probabil ca cea mai apetisanta varianta de calatorie va fi circumvagația. Vrea cineva? Sa intreprinda o circumvagație… Ma rog, ceva acolo, un ocol, inca un pas catre tinta initiala: imposibilele calatorii. Ai (si) tu in minte vreo calatorie dorita pe care crezi ca n-o vei face niciodata? Unde? (De exemplu in Insula Pastelui, sau la Vatra Dornei)… Sper ca ma vei ierta pentru aceasta hartuire fara sens si fara scop… 🙂

    Apreciază

  2. si daca tot veni vorba (vorba vine) despre exaustivitatea perspectivelor din care sa privim calatoria (ca dimenisiune existentiala a fiecarui uman care se respecta) sa nu uitam una anume, foarte importanta si interesanta, aceea a lui Pinocchio. Calatoria lui Pinocchio este arhetipala si trebuie avuta in vedere atunci cand incercam sa ne explicam si explicitam propriile calatorii (consumate aevea sau in imaginatie sau doar avute in intentie). Chiar si dl.Goe (inclusiv cel ancestral si original, pe ruta CFR Ploiesti – Bucuresti) este in fond un Pinocchio plecat la drum, sub protectia celor trei muze mature (ursitori), aka Mam’Mare, Mamitzica si tanti Mitza. Oblio si el la fel, un Pinocchio. Tu? Da, da tu. Nu, nu d-voastra d-le Greblea, d-voastra, nu. Caci d-voastra sunteti exceptia care intareste regula. D-voastra, in mod bizar, desi sunteti un domn Goe de toata frumusetea, nu sunteti (totusi) nici Pinocchio nici Oblio, caci d-voastra sunteti nici mai mult nici mai putin decat Omul Indicator (vezi topicul anterior). Fix asa: Omul Indicator. Sa (va) zic felicitari…? sa nu va zic? Ia, numai asa de-un pamplezir, de-o gluma, de un moft, sa va zic. Iaca va zic. Felicitari d-le Greblea pentru rolul Omul Indicator jucat in HUVACA. Nu sunteti primul interpret, dar sunteti cel mai convingator. Poate luati Oscarul. Vi s-ar fi cuvenit si Globul. De aur. Serios.

    Apreciază

  3. Am facut o excursie pana la toilete. Am gasit colacul wc-ului ridicat. Am tras concluzia ca predecesorul care a trecut pe acolo era un barbat. Sau o femeie puternica. In compania noastra sunt multe femei puternice (cam 50 la sutå). Si barbati cucernici. Toilete comune, unisex.

    Apreciază

  4. RALG said

    Excursia fotosintetica a bioxidului de carbon in Australia a luat sfarsit. Dupa ce trecut prin frunze si s-a bronzat la soare cu emulsii de clorofila, cazandu-se apoi in masa lemnoasa a copacilor si tufisurilor, odata cu incendiile devastatoare din Australia, bioxidul de carbon se intoarce acasa, in atmosfera, pe calea aerului. Nicaieri nu e ca acasa. Cald si bine.

    Apreciază

  5. RALG said

    Anut umanitar: Arca lui Goe organizeaza gratis o croaziera in neantul vorbelor de duh (cu tâlc si/sau fårå tâlc). La bordul ambarcatiunii noastre pot fi acomodati un numar maxim de 200 de pasageri (vizitatori-calatori-comentatori). Nu mai mult. Asta este capacitatea pe care o poate manageria multumitor orice administrator de mediu de socializare. Atat. 200. De altminteri cam atata este numarul cunoscutilor cu care se poate descurca o persoana, intr-un grup, fara sa piarda definitiv relevanta, si pe a sa si si pe cea a interlocutorilor sai. Asadar aviz amatorilor (si profesionistilor) dornici de o excursie exotica in mirifica lume a calatoriilor virtuale. Intrucat primele cateva locuri au si fost ocupate, atragem atentia ca locurile ramase disponibile vor fi oferite in ordinea cronologica a cererilor (si in dezordine alfabetica a nickname-urilor). Ii rugam pe doritori sa nu-si rezerve mai mult de trei nickname-uri ca sa ajunga la toata lumea. Va rugam din suflet sa nu va buluciti si sa nu produceti daune colaterale (caci vor fi imputate fara rabat, fara scutire de taxe si fara rambursare de TVA). Mancarea si bautura sunt la liber. Luare cuvantului se va face la un pret modic, ajustabil in functie de mersul pietei si de cursul de schimb valutar. Apropo, ati auzit ca s-a scumpit aurul? Foarte tare. Priviti-va verighetele si felicitati-va ca n-ati divortat anul trecut. Si tot apropo, pentru imbarcarea pe Arca lui Goe pentru croaziera gratis in neantul vorbelor de duh (cu tâlc si/sau fårå tâlc), ar fi de preferat sa veniti perechi, perechi, gata formate, pentru a minimiza alterarea si distorsionarea dezbaterilor de croaziera cu prea multe anunturi matrimoniale si partjari patrimoniale.

    P.S. Cel mai bun timp pentru plantarea unui copac este acum douazeci de ani. Al doilea cel mai bun timp pentru asta, este azi. Acum.

    Apreciază

  6. Un vajnic amator de calatorii si jurnale de calatorie este (printre altii) si prietenul nostru dusmånos Tiberiu Orasanu. Zbor spre Canada este cel mai recent exemplu de calatorie tiberiana, unde domnia sa ilustreaza inca o data preferinta categorica pe care o are pentru vizitele exclusiv la oras, in dauna vizitelor la tara. Nu conteaza la ce tara. Poate fi si tara natala, in privinta careia domnia sa declara ca a rămas, în sfîrșit, fără iluzii. În sfîrșit! In subsidiar le ureaza tuturor diasporenilor din lume un trai fericit, inclusiv acelora care mai au nostalgii după locurile natale. Ceea ce si noi le dorim. 🙂 Mi-ar placea sa aud opinia d-lui Tiberiu Orasanu despre ideea filozofica de (im)posibilitatea a calatoriilor, a autenticelor calatorii prin absolut, dar mi-e teama ca nu cumva se bage pe fir dl. Iosif Greblea, un expert in materie de transcendenta si atemporalitate (acustica). Cum ne-o fi norocul.

    n.b. dl. Tiberiu Orasanu este un fost pasager clandestin al Arcei lui Goe, auto-evacutat in urma unui conflict spontan cu un alt astfel de pasager (recte dl. Neamtu Tiganu). Nuanta realmente dusmanoasa ce s-a adugat spontan indiscutabilei noastre prietenii virtuale, a aparut in lume cu ocazia unor discutii libere despre libertatea de exprimare, prilejuita de asasinatele islamistilor in redactia caricaturistilor de la Charlie Hebdo, domnia sa sustinand ca criminalii au avut anumite circumstante atenuante si ca „primii care au inceput” cu agresiunile au fost chiar caricaturistii. Dl.Goe (sfatuit si incurajat de noi insine) a sustinut viceversa, motiv pentru care dl.Tiberiu Orasanu, neplacandu-i o asemenea opinie contrara, a decis liber si unilateral sa ne scoata din blogroll, sa ne baneze, sa ne cenzureze si sa ne interzica formal, noua, dreptul de iscalitura pe blogul såu si totodata pe al sau pe Arca lui Goe. Prin urmare am murit si ne-a impacat, ramnand prieteni (de nuanta dusmanoasa). Nu i-am purtat pica (ca nici n-aveam de ce) si nici de grija nu i-am purtat. Speram ca o duce bine cu calatoriile si ne-ar placea sa-l mai vedem activand in universul virtual, fie cu articole, fie cu comentarii. Inclusiv pe Arca lui Goe, chit ca anumite prezente l-ar putea inhiba si intimida.

    Apreciază

    • neamtu tiganu said

      Nu mi-a placut niciodata d-l Orasanu, un tip pretios, arogant si, sa ma ierte cinstita adunare, nu prea inteligent. A crezut ca cititul i-ar putea inlocui intelectul, fara succes.
      **************
      Dar ca tot suntem la capitolul calatorii, am nevoie de un sfat pretios. Plictisiti sa dospim in suc propriu, deja nu am mai fost plecati de vro doua luni, planuim o calatorie la Roma, cu niste prieteni f buni. Prietenii au locuit citiva ani buni in Roma, o cunosc f bine si, as zice, ca si o iubesc cumva.
      Suntem la capitolul planuri. Eu mi-as dori ceva relaxat, ceva stropit cu vin bun, cu mici plimbari colo-colo. Nu ma omor dupa capele sixtine, capitolii, piete, coline, brucheze. In general trecutul nu ma prea pasioneaza, poate doar acolo unde mi-as imagina cum au construit aia, cu mijloacele alea, asa ceva. Pretenu mi-a dat insa sarcini concrete, ar trebui sa invat despre niste imparati, regi, ceva, curente, razboaie… ca, oricum toate drumurile duc la Roma.
      **********
      Cu doi-trei ani in urma am tinut o prezentare la un congres in Istambul. Un alt bun prieten, cind a auzit ca merg la Istambul s-a simtit obligat sa-mi spuna unde trebuie neaparat sa ma duc si de ce. Nu am fost nici la jumate din locurile recomandate, dar a trebuit sa respund chestionarului prietenului la intoarcere. M-a ajutat enorm memoria, am spus exact ce-mi spusese el mie la plecare. A fost f multumit.

      Apreciază

      • RALG said

        a) Cred ca nu v-a placut din start de dl.Orasanu din simplul motiv ca era „båsist”. Restul nici nu mai conteaza. Le-ati pus la socoteala, asa ca sa pareti un om onest in felul de a alege cum sa-i percepeti si sa-i tratati pe interlocutori. Dupa spranceana. De unde si expresia „calatorie sprancenata”. Prin urmare as zice, despre restul atributelor cu care-l cata-logati pe Tiberiu, ca sunt de o absoluta relativitate (sic). Caci relativu-i absolut.

        b) N-am prea inteles in ce privinta ati avea nevoie de un sfat pretios. Din textul d-voastra nu se intelege prea clar. Ati dori cumva ca un cunoscator sa va ofere o lista de regi si de razboaie insotita de intamplari inedite? Sper sa se iveasca in timp util un asa ceva prin zona si sa propuna lista. Daca insa ati dori vreun sfat in legatura cu posibile alternative turistice mai pe gustul d-voastra, in Roma si prin imrejurimi, va trebui de asemenea sa asteptam vreun expert in materie, pentru ca, desi toate drumuriile duc la Roma, noi unul (vai noua) n-am ajuns inca in cetatea eterna, desi de planuit am tot planuit si planuim inca (din cutite si pahare), ba chiar ne-am apucat de invatarea limbii italiene. Asteptam insa cu nerabdare jurnalul d-voastra de calatorie la Roma. Poate fi si in varianta minimalista: Elenco di vini e piatti tradizionali

        c) „Unde te duci?” „La o bere cu prietenii.” „La ce ora te intorci?” „Ma intorc atunci cand vreau eu.” „Bine, dar nici un minut in plus.” – Toata lumea-i multumita. Si pe Arca lui Goe la fel.

        d) V-ar placea sa calatoriti in timp? (Parca asa as crede). In trecut? In viitor? Unde? Adica, vreau sa spun, când? Aaaa.. acuma…

        Apreciază

        • Apropo de calatori si calatorii (instantanee, de calatorie), cei mai multi si cei mai rapizi sunt fotonii. Despre uluitoarea viteza cu care se deplaseaza stie cam toata lumea. Unora n-o sa le vin asa creada ca fotonii se deplaseaza prin vid (de unde vid?) cu impresionanta viteza finita de circa 300.000 de km/secunda. Altora cu atat mai putin o sa le vina sa creada, ca, din cauza efectelor relativiste, la viteza respectiva, timpul local inceteaza sa se mai scurga, si ca prin urmare, intr-un referential local, viteza fotonului este infinita, el (daca nu cumva El) putand ajunge practic instantaneu (in no time) de oriunde oriunde (ca si cum universul ar fi fiind de dimensiune zero in orice directie; pentru orice foton universul este un singur punct zero-dimensional ce-l re-tine pe foton, ca prizonier, in interior. Pentru foton, Big-Bang-ul nu s-a produs inca. Ceea ce mai putini stiu este ceva in legatura cu numarul total al fotonilor din univers. Nu, nu este infinit. Nici n-ar avea cum. Oricat de infinit ar fi fiind Universul el insusi, niciuna dintre particulele (materiale?) care-l compun (?!) nu este in numar infinit si nu persista la nesfarsit. Avem fotoni pe lume numai pentru o vreme si numai in nuamr limitat. Sper ca acest enunt sa nu va induca nimanui vreo stare de depresie (absenta luminii este asociata cu aparitia si agravarea depresiei; stati la Soare, vara). Totusi vestea „buna” (de ce e buna? stii?) este ca sunt foarte multi fotoni in univers, si anume vreo 4 ori 10 la puterea 84. (4 urmat de 84 de zerouri) adica (si aici vine schepsisul) de circa 1000 de ori mai multi decat toate celelalte feluri de particule la un loc (proptoni, electroni, neutroni, neutrini, etc)… In mod normal (?!), in acord cu planurile initiale ar fi trebuit sa fie numai fotoni pe lume, intr-un univers absolut plat. Din motive necunoscute 1 la mie din materie a scapat in mod miraculos procesului de anihialare intiala (materie-antimaterie), lasandu-ni-se astfel si noua posibilitatea sa existam si (eventual) sa calatorim prin univers, insa foarte, foarte, incet, devastator de incet. Ca cand am sta pe loc. Noi, materia care calatoreste prin Univers, scaldata in lumina (de o mie de ori mai multa lumina decat substanta, ca sa-i zicem asa)… Sa nu uitam ca Sortis Humanae ad Intelligendum Lux. Et in Arcadia Goe.

          Ca fapt divers ar fi de zis ca numarul de combinatii posibile la jocul de Go e de circa 10 la puterea 137 !!! Adica de un trilion de trilioane de trilioane de trilioane de trilioane de trilioane de trilioane de trilioane de trilioane de trilioane de trilioane de trilioane de ori mai multe decat toate particulele din universul cunoscut la un loc, galaxii, stele, planete, fire de nisip si de praf, atomi, protoni, neurroni, electronii, neutrini, fotoni, orice… Go e un joc foarte interesant. Aproape infinit.

          Apreciază

        • neamtu tiganu said

          „Cred ca nu v-a placut din start de dl.Orasanu din simplul motiv ca era „båsist””… ori basist, ori lipsit de inteligenta e cam acelasi drac.
          De obicei esti f perspicac de aceea ma mir ca n-ai priceput cum e treaba cu drumurile la Roma! As avea nevoie de un sfat de ce ar trebui sa fac astfel incit prietenul meu sa fie convins ca m-am documentat, desi eu nu am nici un chef. Mai ales ca prietenul chiar mi-a zis in fata, sa nu fac precum americanii.

          Apreciază

          • RALG said

            Era cred de asteptat ca pomenirea „băsismului” să vă revigoreze spontan apetitul retoric, dar parcă mă surprinde totusi modul categoric in care livrati atari concluzi, tocmai d-voastra, un fost si actual „băsist” (mă rog, anti-băsist, chestie de nuantă, nerelevantă). Sunteti, cum s-ar zice, dur cu auto-critica. 🙂

            Nu sunt nici pe departe atat de perspicace pe cat sunt de tenace si feroce (adica facut din fier si roce), dar in privinta aburirii prietenului d-voastra (care la nevoie va cunoaste), cu pedanterii istorice, as avansa ipoteza ca strategia de adoptat depinde foarte tare de cat de mult ii place d-lui taria. – „Am un hobby. Beau. Beau de cad sub masa” – Mobila si durere. – Daca-i place sa bea (si prieten fiindu-va exista bune sanse in aceasta privinta, sper ca va este prieten sincer) si nici nu (mai) tine prea mult la bautura, cred ca ar trebui sa va documentati minimal despre sebarile bahice la romani, si despre imperorii betivani notorii, si sa-l impresionati un pic, in debut, pe felia asta, apoi, dupa ce va incingeti nitel, nu mai conteaza, si veti putea improviza in voie, in mod spontan, dupa cum va vine. Puteti avansa teoria legata de faptul ca explicatia principala a caderii imperiului Roman s-a datorat consumului exagerat de vin (baut din cupe de arama)…Daca asezonati totul ca cateva citate din Caligula, Nero, Iuluis Cezar si Publius Vergilius, neuitand sa-l pomeniti pe Ovidiu cel curat ca lacrima, de la malul pontului Euxin nu veti putea rata impresia ca sunteti posedat de un spirit enciclopedic. Asadar mai degraba in vino veritas, decat mens sana in corpore sano. Iar daca totusi amicul va prinde cu minicuna spuneti-i ca va este prieten adevarul dar mai prieten va este Platon (sau cum l-o chema pe d-lui). Zic si eu, asa pe la suprafata.

            Apreciază

          • de ex:

            „A pierde viața cuiva nu este mare lucru; când va veni vremea, voi avea curajul să-o pierd senin pe a mea. Dar ceea ce este intolerabil este să vezi că viața cuiva este lipsită de sens, să i se spună că nu există niciun motiv să existe. Un om nu poate trăi fără să aibă un sens pentru a trăi.” – Albert Camus, Caligula

            ***
            “Ce monde, tel qu’il est fait, n’est pas supportable. J’ai donc besoin de la lune, ou du bonheur, ou de l’immortalité, de quelque chose qui soit dément peut-être, mais qui ne soit pas de ce monde.” – Albert Camus, Caligula (asta este si pentru amicele nostru Greblea Iosif din Sighetul Marmatiei, daca nu cumva din Săpânța)

            ***
            „Cei mai multi își închipuie că omul suferă din senin. Moartea o smulge pe femeia pe care o iubește. Dar suferința lui reală este mai puțin zadarnică si provine de la descoperirea că pana nici durerea nu poate dura. Chiar și durerea este deșertăciune! ” – Albert Camus, Caligula

            ***
            Ce naiba d-le Neamtzu Tziganu, tot eu sa va invat? Pe d-voastra? Ditamai inteleptul… 🙂

            Apreciază

  7. Stely said

    „Ziceti-mi si mie ce-am gresit, ce-am gresit ! Ma omoara asa fara un motiv , acolo … Zici ca obiul asta are ceva cu mine , pentru ca este ditamai obiul… il urasc !! N-o sa termin in vecii vecilor obiul asta . Nu pot sa-l termin . As da orice ca sa trec peste nivelul asta .Trebuie sa am 100 de like-uri …!! ” 😱 (de la minutul 18:06).

    P.S. Copilasul acesta ce tocmai a implinit 9 ani are nevoie de un „sfat pretios” . Cum putem sa-l ajutam sa termine cu bine „calatoria” pe care tocmai a inceput-o ? 🙂

    Apreciază

    • RALG said

      Sunt copmpletamente pus in incurcatura cu oferta/cererea d-voastra, dar mi-a facut placere sa-mi amintesc de aventuroasele mele calatorii de odinioara pe tårâmurile jocurilor pe calculator. Ma bate ganul sa mai bag o astfel de escapada, asa de pofta.

      Apreciază

  8. RALG said

    Tot niste calatorii:

    Apreciază

  9. RALG said

    Apreciază

  10. RALG said

    Apreciază

  11. Se pare ca oferta de meditatie (intr-o abundenta varietate) propusa pe Arca lui Goe, pe tema data, a produs efectul (scontat) determinandu-i pe toti vizitatorii sa-si faca bagajele si sa plece subit in calatorii. Care in Franta, care in Germania, care in Roma, care in Romania, care prin lumea larga… Nicaieri nu e ca acasa. 🙂 Si nici nu intrasem bine (mai deloc) in „subiect” pentru ca ne-am îm-predicat de niste probleme cam bizare, pe drumul de la intentie la finalizare. Totusi, mai pe ocolite, va veni (din calatorie) si episodul III al Calatorului caruia-i sade bine cu gluma, pentru ca se instala confortabil acasa, tolanit pe punte, si pentru a viziona, pe cer, spectacolul lumii, in mai multe acte si tablori. Le dorim tuturor vizionare placuta, si asijderea si tie (prea-cinstite cititor, citit si unic, al Arcei lui Goe).

    Apreciază

  12. RALG said

    Greta Thunberg il ataca pe Roger Federer. Presupun ca amicul nostru dl.D’Artagnan (un ecologist admirator al semi-Zeului elvetian) este intr-o sfasietoare dilema, intre idol si ideologie…

    Din aceeasi categorie de vesti bune (de bine de rau o ducem bine) ar fi si aceasta: Federer, pe punctul de a deveni miliardar.

    Apreciază

    • d'Artagnan said

      Dai în Roger, da-i în mine, dai în fabrici și uzine. Nu, nu-i un slogan, dacă renunți brusc acum la combustibili fosili chiar dai în fabrici și uzine, adică în oameni, în locurile lor de muncă, viața lor. Cu inima sunt alături de Greta, dar cu mintea nu, încă. Chestia cu combaterea încălzirii globale cu este chiar o poveste cu final de Hollywood. Nu vrei energie nucleară, nu vrei combustibili fosili, atunci ce mama naibii pui în loc acum?! Că și eolienele alea nu sunt chiar fără pericol.
      Nu merge să ne întoarcem brusc în condițiile bio de comună primitivă că mor oamenii de foame și ne vom tăia beregata unul altuia pentru resurse.

      Apreciază

      • Stely said

        Cine are dreptate ?

        Un răspuns excelent din partea unui jurnalist de la SkyNews Australia către tinerii care au protestat recent pentru climă:

        „Sunteți prima generație care a cerut aer condiționat în fiecare clasă ; lecțiile voastre sunt toate făcute pe PC/laptop ; aveți televizor în fiecare cameră; petreceţi toată ziua folosind mijloace electronice; majoritatea mergeţi la şcoală în auto în loc să mergeți in transport public..sunteţi cel mai mare consumator de bunuri de larg consum din istorie, cumpărând continuu cele mai scumpe haine pentru a fi „la modă”; protestul vostru este anunțat prin mijloace digitale și electronice….

        Înainte de a protesta, opriți aerul condiționat, mergeți la școală pe jos, opriți telefoanele și citiți o carte, făceți-vă un sandwich în loc să cumpărați mâncare ambalată.

        Nimic din toate acestea nu se va întâmpla, pentru că sunteţi egoişti , prost educaţi şi manipulaţi de oameni care vă folosesc, şi vă conving…. că acest protest este o cauză nobilă……..şi între timp, voi vă bucuraţi de cel mai sălbatic lux occidental.”

        Treziți-vă, maturizați-vă și închideți gura. Informați-vă despre fapte…. înainte de a protesta ….

        Uite cum o maimuta cu probleme mintale, in loc sa fie tratata si ajutata, ajunge sa fie ridicata in slavi fara ca oamenii sa isi dea seama ca de fapt si de drept fac rau atat acestei fete cat si noilor generatii care vor creste slab, ipocrit si care vor tot timpul totul de-a gata fara ca ei sa faca ceva!

        Mi-e scarba si e trist ce se intampla! Foarte trist !

        https://www.paulmaior.ro/2020/01/un-raspuns-excelent-din-partea-unui-jurnalist-de-la-skynews-australia-catre-tinerii-care-au-protestat-recent-pentru-clima/?fbclid=IwAR3RhBN

        P.S. Dupa parerea mea exista motive de ingrijorare privitor la mediu(poluare)si schimbarile de clima . Este bine ca sunt diverse ONG-uri care trag semnale de alarma , insa nu sunt de acord cu exagerarile din ultima vreme. Faptul -ca au gasit o mascota pe care oamenii mari o folosesc excesiv, plimband-o prin lumea larga acolo unde se petrec dezastre ecologice , ale caror cauze sunt puse sub semnul intrebarii – nu face decat sa starneasca reactii de genul acesta de mai sus. Cred ca in mare parte ziaristul de la SkyNews Australia are dreptate.

        Apreciază

      • RALG said

        Momental-mente (a dracului fatalitate) sunt in mare graba, asa ca tot ceea ce pot spune deocamdata, din goana calului (dii murgule, dii), ar fi despre un detaliu colateral care marcheaza (as zice) un eveniment istoric pe Arca lui Goe: Este prima oara si intaia-si data cand se intampla ca d-na Stely, dl.D’Artagnan si dl.Neamtu Tiganu sa aiba cam aceeasi parere politica… (Dati-mi voie sa consider problema in discutie ca fiind eminamente politica). Pacat ca nu stim si nici nu ne intereseaza parerea d-lui Iosif G. in aceasta privinta… d-lui fiind mai degraba eminamente mistic si transcendental. 🙂 (in varianta strict verbal-declarativa, desigur, pe falia cuvintelor ce din coada au sa sune… fals). In fine, pa, la revedere, mai vorbim, data viitoare cand se va intampla iarasi sa mai iesim toti 2-3-4, la lumina, taman la pont in aceeasi vecinatate spatio-temporala, ca sa zic asa. Chestie de hazard heisenbergian. Pana atunci fuga, fuga, fuga prin porumbi… Azi aici, maine-n Focsani, ce-am avut si ce-am pierdut, Arcele tot 7-mi sunt… Intre timp (e clar ca se dilata) mai avem de vizionat finala Campionatului Mondial de Tenis intre Nole si Rafa, pardon, intre Serbia si Spania… Cei doi mari mauri si-au facut datoria fata de tara, aducandu-si echipele in finala si com-promitandu-si practic sansele de a fi fresh si de a castiga Australia Open. Avantaj serviciu Federer (sau altii)… Poate incendiile si incalzirea asta globala sa mai salveze situatia, si sa amane inceprea Australian Open, ca sa aiba si oamenii astia doi vreme sa se reculeaga…

        Apreciază

      • Iata ca dupa ce dl.D’Artagna i-a raspuns Gretei Thunberg, s-a invrednicit si dl. Federer (bine sfatuit de PR-team-ul sau) sa comande unui consilier de imagine sa compuna un raspuns diplomatic pe care sa-l acorde noii vedete. Iata compunerea aici: Roger Federer ii raspunde Gretei Thunberg. Raspunsul de o impecabila diplomatie este monumental in felul sau, dar poza lui Federer care insoteste scrisorica este de-a dreptul fabuloasa. Roger arata ca un papagal. Deloc cenusiu. Un papagal colorat si vorbitor de o ipocrizie pe masura talentului tenismanului omonim si a ceasului de la mânå. Mânå birjar. Frumos ar fi sa castige Australian Open. Asa ar fi normal.

        Apreciază

  13. RALG said

    Si inca doua vesti din grupul una buna si una rea:

    Facebook nu va cenzura publicitatea politica, nici daca e mincinoasa.

    Asta da stire. Plina de miez si de potential. Aproape ca aveam de-a face cu doua vesti bune. Aproape bune. Foarte bune. La urma urmei, vorba unui prieten de-al meu care n-are niciun prieten, traim in cea mai buna dintre lumile posibile. Toate celelalte fiind oricum imposibile. Aferim, Traiasca si infloreasca optimismul incurabil, floarea sperantei nemuritoare care se (ex)trage cu nadejde din nadejde. Oricum se vor gasi carcotasi pesimisti, promiscui, saraci si sceptici ai plebei proletare, care sa ne spuna (ei noua) ca, de fapt, traim in cea mai rea dintre lumile posibile. Mama e numai una.

    Apreciază

  14. Dl.Goe said

    Era o vreme în care multe femei alergau după mine, până într-o zi în care mi-am zis: „Gata cu furatul poşetelor”. 🙂

    Apreciază

  15. RALG said

    Cica într-o clipa „de ce?” îl poate ucide pe „cum?”. De ce?

    Apreciază

  16. (a) Nimic nu conteaza. 😉

    Apreciază

    • RALG said

      (b) Inseamna ca nici asta nu conteaza. Atunci de ce ai mai spus-o? 🙂

      Apreciază

    • Dl.Goe said

      (c) Eu cred. Cå Totul conteaza. 🙂

      Apreciază

    • Cred ca ar trebui sa ne organizam nitel. Daca nimic nu conteaza dar chestia asta conteaza, inseamna ca ceva conteaza. Dimpotriva, daca nimic altceva nu conteaza in afara faptului ca nimic nu conteaza (adica ca totul e zadarnicie), inseamna ca Nimic este Totul… si atunci Totul este nimic, si atunci, cine, ce, si despre ce se discuta? Plus ca si daca Nimic este Totul inseamna ca e… ceva (altceva decat Nimic)… Prin urmare rezulta ca oricum ai da-o, in afara unor contexte locale (limitate in timp si spatiu, in care este posibil ca enuntul sa fie relativ si momentan adevarat), in infinit, ceva conteaza. Dar ce? Aceasta-i intrebarea? Aoleu… Am ajuns in aria de acoperire a d-lui Iosif. Dl. Iosif are punctul pe „i”. Din pacate nu pe „i”-ul care conteaza, ci abia pe al doilea „i”. Asadar, am plecat de la ipoteza ca Nimic nu conteaza, si am ajuns prin reducere la absurd la concluzia ca Ceva conteaza. Inainte de a face investigatii in… materie (stiintifice sau de alta natura) pentru a afla ce conteaza, ce-ar putea sa conteze, ar fi de preferat sa rugam tertul deocamdata exclus sa analizeze demonstratia si sa ne comunice daca o valideaza sau nu. Termenul de depunere a contestatiilor este sine die, asa incat, intre timp, cei care accepta ca ceva conteaza pot continua investigatiile si-si pot face cunoscute concluziile, observatiile, comentariile, in deplina libertate de exprimare, pe Arca lui Goe, la sediul central sau la sucursale. Vor fi serios luate in con-siderare. Contati pe noi. 🙂

      Pentru tine (de ex) ce anume conteaza?

      Apreciază

      • Stely said

        … conteaza din toate cate ceva, dar sa fie bun (de bine): ☘👨‍👩‍👦😊😋🤗🤩😌😇😜 ….😀

        Apreciază

        • Ca de exemplu partida de tenis dintre Nole si Rafa… un extaz in sine as zice. Iar partida de dublu (indiferent de rezultat) va da sensuri si frumuseti noi tenisului, intamplarii, lumii, in general… Ceva tot conteaza pana la urma. Faptul ca putem da substanta acelui ceva numindu-l, este un bonus adus de libertatea de exprimare. Faptul ca putem da un nume potrivit fiecarui ceva care ne emotioneaza, materializandu-l, genereaza un sentiment minunat. Uneori libertatea de exprimare (simpla si nepretentioasa libertate de exprimare, fara pre-contitii si fara asteptari) este egala, daca nu superioara liberului arbitru (si libertatii de a alege si vai de a decide, inclusiv pentru altii)…

          Oare cum o fi ales Rafa sa nu fie in echipa de dublu a echipei Spaniei? Greu de spus. Ii dorim odihna placuta. 🙂

          Apreciază

          • Stely said

            Momentul premierii a fost extraordinar. Djokovic a fost in culmea fericirii . La fel si fanii din tribuna , care i-au sustinut frenetic. Se pare ca prima editie a ATP CUP a fost un succes , motiv pentru care nu vor mai fi protestatari pentru inlocuirea Cupei Devis. Vad ca v-a „prins” si pe dvs iar eu nu pot decat sa ma bucur. 🙂 Mi-a fost mila de Nadal . Cred ca nu a mai putut sa faca fata si meciului de dubla. Daca s-ar fi simtit in stare mai mult ca sigur ca ar fi jucat. Iata cum in cazul acesta a contat si oboseala . 😦

            Apreciază

          • RALG said

            Frumusetea acestui caz anume, (de)vine si din felul in care Novak Djokovic, ne mai find totusi zeul invincibil de alta data, a parut sa fie ajutat in anumite momente (prea multe pentru a fi o simpla intamplare) si de un noroc providential, care probabil ca nu intamplator a fost de partea lui. Ramane sa vedem ce se va intampla la Australian Open… pentru a intelege un pic mai bine cam ce anume ar (mai) avea de invatat inteligenta artificiala de la om si omenire, inainte de a-l inlocui pe om in postura de instantiere a lui Dumnezeu in lume (ca sa zic asa incheind apoteotic si glorios un enunt altminteri banal). Fu cam misto Campionatul Mondial de Tenis. Mult peste cat ma asteptam, si asta in mare masura datorita adancimii dorintelor spirituale care-i anima (aproape sigur fara voia lor) pe alde Djokovic, Nadal, Medvedev si altii). Ma rog, astea toate raman intre noi doi (si D’Artagnan) caci nu toata lumea vede-n tenis. Noroc cu d-voastra, ca fuserati acia, caci altminteri ne povestea tenisul ce orbeti sunt pe Arca asta. 🙂

            Apreciază

  17. Iosif said

    (9999)Noi unA, credem, ca ati patruns cu (b)Arca-n ceata, si bâjbâiti rotindu-va atemporal în cercul vicios,laptos. Nu mai aveti credinta, nici iubire nici speranta, si nu pricepeti ca exodul e prin poarta strâmta… prin Hristos.
    Noapte buna linistita-n ceata, pâna într-o (9)Noua luminoasa dimineata !

    Apreciază

    • (a) Vai, d-le I0sif, dar ce multe credinte aveti, in special cand nu va convine cate ceva. Acuma ca generatorul de fraze v-a ajuns la un sfarsit, blocandu-se in acelasi sir monoton si marginit de clisee (ati auzit de fenomenul GIGO?) vad ca aveti tendinta de a „inventa” credinte noi. Sunteti, dupa cum se poate constata, un om credincios. Plin de credinte. Exclusiv de credinte. Credeti din adancul sufletului d-voastra in superficialele clisee verbale pe care le-ati botezat pompos Isus, Dumnezeu. cu o aroganta si o trufie care nu poate sa denote nimic altceva decat o imensa si banala prostie. Sunteti un biet omulet care incearca sa se ia in seama, sa se bage in seama. Un ego care iese imediat la inaintare la orice atingere, sub forma de goe-iosif. Mare pacat ca nu sunteti in stare sa va vedeti ca sa va amuzati si sa râdeti. Dar, cine stie, poate ca este mai bine asa. Lipsit totalmente de simtul umorului cum va aflati, aparent fara speranta, poate ca n-ati gusta gluma si cine stie ce tragedie s-ar intampla. Dramele existentiale ale Parisului. Varianta bufå. Asa ca dati-i-naite, tineti-o tot asa, nu va lasati. Nu va poate invinge el ridicolul pe d-voastra, ce naiba. Omul poate fi nimicit, dar nu invins. Caci omul n-a fost facut sa fie invins. Nu-i asa? Iosif Greblea! Iata omul! Ecce homo! Pacat ca fara urma de sapiens.

      (b) In subsidiar nu pot sa nu remarc, in ciuda rudimentarei maniere de a va exprima sentimentele (putine dar de buna calitate, pizma), interesanta viziune pe care o aveti despre Arca, locul in care nu conteniti sa veniti in pelerinaj. Adica ca despre d-voastra inseva. „…am patruns cu (b)Arca-n ceata”? Ce spui Frantz? Cine? Cine frate iosife? (ma scuzati ca v-am pus punctul pe primul i). Nu stii matale ca Arca sta (ancorata, esuata, fixa) pe o duna, in Potopul nisip? Nemiscata. Nu patrunde si nu iese din nimic. Poate ceata sa vina si sa plece, sa coboare si sa se ridice, sub lumina soarelui alb al desertului (asta e dintr-un film rusesc). Cu ceata, fara ceata, Arca si pasagerii ei (domnii, doamnele si domnisoarele Goe, iosif y compris) n-au cum sa bâjbâie nici daca ar vrea. N-ai cum sa bâjbâi intr-un nimic ancorat la punct fix. Este o iluzie si o speranta (desarta) de-a d-voastra. O fata morgana. Ce? Credeti ca sunteti primul care are aceasta speranta? Ei as, ce esti copil? Care cum a dat cu capul in catargul Arcei ne-a dorit sincer de bine. Si apoi, mister Greblea, amice, de unde frate ceata-n desert? De unde atata lux? Presupun ca in cazul in care matale esti sincer (dar sincer rau de tot) si chiar vezi ceata (desi mi-a teama de tradare si ca de fapt esti un mincinos vicios), inseamna ca ceata a venit odata cu d-voastra, e norul pe care-l purtati in jurul capului pe post de aura. Scuturati-va capul si ceata o sa dispara… In jurul Arcei atmosfera este clara. Pana la orizont. Atat, din pacate. Pana la orizont. Stiu ca e putin, un domeniu finit, dar oricat, e totusi ceva, si slava cerului, este un orizont care se tot extinde (daca nu altminteri macar prin simpla dilatatare a spatiului). Probabil ca ceata pe care o aveti in jurul capului va da d-voastra senzatia de infinit. De vreme ce nu-i vedeti marginile. Deh, iosif, un om fara (niciun) orizont. E normal sa va supere (si sa va si atraga) metafizic si dialectic un loc precum Arca lui Goe, care va da de inteles ca or exista orizonturi dincolo de ceata (fixata-n clisee) in care v-ati gasit salvarea (cam ca strutul). Si este normal s-o negati si s-o denigrati. Vai, doar din vorbe (sarace) nu din fapte. Sunteti, d-le, o sama de vorbe care se pretind altceva.

      … „rotindu-va atemporal” ??? Vai mie! Ne-ati avansat la statautul de atemporalitate? Nu e rau. Prin urmare, d-le Goe-iosif Onescu, vin iarasi si va zic. Bravos. Cu Dumnezeu inainte. Tot inainte. Ca tot inainte era mai bine. In gradina edenului, nu? P.S. Vedeti ca ati blocat poarta strâmta prin care trebuie sa se intample exodul. Daca nu incapeti cu fata, mai taiati-va din trufie, si incercati intr-o dunga. Rotiti-va nitel atemporal. Poate va iese figura asa. Ar fi posibil. Din fata zimbru, din dunga timbru. Pacat ca sunteti cam blocat si nici sa va rotiti nu prea va e la indemana. Perpetum immobile. Taman in gura raiului. Nici inauntru, nici afara. Imbrcat ca cavalerii, in armura. De gablontz.

      (c) P.S. D-le Iosif, v-as intreba ceva. D-voastra credeti in Dumnezeu? Serios.

      Apreciază

      • D-le Iosif, cred ca in formularea unui eventual raspuns (fie si a unui raspuns mut, daca altfel nu va permiteti) la intrebarea indiscreta daca d-voastra credeti in Dumnezeu, v-ati putea inspira din felul in care au raspuns altii la aceasta intrebare. de ex.

        V-ar prinde bine sa ascultati cu luare-aminte ce spune dl.Jordan, un (alt) fel de dl.Iosif, as zice, dar la cu totul si cu totul alt nivel.

        Apreciază

        • Iosif said

          (999…)Noi Una, suntem oglinda gândurilor d-voastra. Priviti-va retrospectiv, introspectiv, re cititi-va, re citati-va, admirati-va, aplaudati-va si (re)cunoasteti-va pe d-vpastra însiva, dragul nostru d-l Goe.
          O seara binecuvântata cu liniste si pace în Suflet !

          Apreciază

          • Pai ce faceti d-le Greblea? Va certati cu noi? Ne imitati cumva? Va imaginati cumva ca sunteti absolvit de toate pe care le exhibati prin lume daca incercati sa abateti atentia de la acestea catre noi, dl.Goe? D-le Iosif G. d-voastra nu bagati de seama, pentru ca n-aveti nici instrumentele nici interesul sa remarcati, ca noi unul ne asumam integral postura de d.Goe. Asta este aparare d-voastra? Vi se pare ca sunteti bun pentru c-ati gasit altul mai rau? Asta va e vali-darea (de seama)? Asta e doar felul in care va eschivati perpetuu de la a va recunoaste si accepta asa cum sunteti, un biet omulet care incearca sa se tot ia in seama, doar doar, chiar cu pretul balacirii in gura domniei sale a orice. Nimic mai penibil decat o creatura care se pretinde altceva decat ar fi. Fiind. Nimic mai ridicol decat o creatura care mai e si sincer convinsa de faptul c-ar fi fiind ce nu e. Faptul ca incercati sa pasati responsabilitatea pentru asta d-lui Goe nu va face mai putin penibil. Ci dimpotriva. Sunteti arogant, indecent, obscen, in pretentiile pe care le aveti si in insistenta cu care incercati sa va promovati imaginea facand-o pe apostolul dumnezeirii. Pur si simplu ma plictisiti. Decat sa insirati iarasi enormitati mai bine cautati vreo melodie de la cenaclul Flacara, sau vreo chansoneta frantuzesca si postati-o ca comentariu. Nu veti deveni astfel altceva, dar macar va veti proteja mai bine imaginea. In fata altora, ca noi unul ne-am lamurit deja in privinta d-voastra. Ca doar n-oti crede ca sunteti primul astfel de fudul intalnit prin HUVACA. Hai, somn usor cu liniste si pace în Suflet ! Dar sa nu neglijati nici mintea.

            Apreciază

  18. RALG said

    o-stire: Michael Bloomberg spune ca e gata sa isi cheltuiasca toti banii pentru a scapa de Trump. Ceea ce vrea sa para un act de generozitate si altruism poate fi cu totul si cu totul altceva. In primul rand un fals. O miniciuna. Oricum si de-ar fi adevarat este putin bizar faptul ca un miliardar vrea sa dea toti banii pe care i-a capatat intr-un sistem ce l-a propulsat pe dl.Goe Donald Trump in topul ierarhiei politice ca sa scape sistemul de acel d.Goe, in favoarea altuia, mai subtil… Americanii din toate tarile, uimiti-ne.

    P.S. Daca-i asa de sincer dl. Michael Bloomberg ar putea sa-i ofere direct lui Donald Trump toti banii sai in schimbul renuntarii la candidatura. Simplu nu?

    Apreciază

    • RALG said

      S-a descoperit o specie de pasari neasteptat de altruista, care arata bunatate fara a astepta ceva in schimb. Un experiment recent a aratat ca papagalul cenusiu african, pe numele sau stiintific Psittacus erithacus, e dornic sa ajute chiar si pasari din alte specii, pe care nu le cunoaste. Face asta chiar daca nu se asteapta la nicio recompensa sau la reciprocitate, (n.b. al naibi pervers) a declarat unul dintre autorii studiului, Desiree Brucks, de la Institutul pentru Ornitologie Max Pklank, arata Science Alert. Mai mult, fata de primate, de exemplu, aceasta vietuitoare nu arata nici urma de invidie sau furie atunci cand alte inaripate au parte de un tratament favorabil, in defavoarea lor. Par chiar multumite cand lucruri bune se intampla altcuiva.

      Dintre pasari, ciorile si corbii sunt considerate cele mai inteligente. Sunt singurele care au demonstrat abilitati asemanatoare cu cele ale primatelor. Insa la testele de altruism, ambele au picat. Asa au decis oamenii de stiinta sa testeze papagalii, care demonstrasera anterior un nivel ridicat al inteligentei. In unele teste, papagalul cenusiu african s-a aratat chiar mai inteligent decat copiii.

      In cadrul experimentului, realizat pe aceasta specie de pasare, dar si pe papagali ara cu cap albastru, inaripatele primeau jetoane, in schimbul carora un om le oferea nuci. Initial, intr-un compartiment de alaturi, aveau o pasare cunoscuta, cu care aveau o relatie stransa, iar ulterior una pe care abia o stiau.

      Intre cele doua compartimente era o deschizatura, prin care cele doua isi puteau pasa jetoane, daca doreau. Fiecare compartiment in parte era dotat cu o alta deschizatura, prin care pasarea putea sa dea omului jetoane, in schimbul bunatatilor.

      Toate pasarile au inteles imediat sistemul primirii recompensei. Dar atunci cand doar papagalul cenusiu primea jetoane, acesta pasa din ele si celuilalt papagal, ara cu cap albastru, pentru a putea primi si el reconmpense.

      Papagalul de alaturi, insa, foarte rar a procedat in mod similar si se crede ca atunci cand a facut-o a fost din greseala, confundand usitele.

      Din 8 papagali cenusii africani, 7 au dat dovada de altruism, atat fata de papagalii „prieteni”, cat si fata de cei pe care abia ii stiau. E drept, insa, ca s-au dovedit a fi mai generosi cu pasarile cu care aveau o relatie mai stransa.

      Au facut asta fara astepta ceva in schimb, si stiind ca astfel ei nu vor mai primi recompense.

      In total, papagalii cenusii africani au dat circa jumatate din jetoanele primite.
      ***

      Concluzia este cam trista: Daca esti altruist e posibil sa fii un papagal cenuusiu. 😦 iar intrebarea ar fi: Este Michael Bloomberg un papagal cenusiu?

      Apreciază

  19. Stely said

    Of, Doamne , ce fel de prieten o fi fost acesta ?

    Marius (n.n. – preşedintele Kola Kariola), iartă-mă că te bat la cap, dar nu mai ştiu ce să fac!
    Ieri am făcut atac de panică, am reuşit să mă pun pe picioare, să fac emisiunea. Azi dimineaţă am făcut din nou, mi-a trecut, acum iar m-a luat.
    Mi se încleştează maxilarele şi nu pot să respir şi nici nu sunt genul să chem salvarea. Nici nu vreau să chem, n-am cum, că cu ataţia căţei (n.n. – la ea acasă), cine dracu intră aici?! Sper să-mi revin, dar asta (n.n. – patronul unui adapost de câini) mă omoară cu zile. Deci astă e un nenorocit pur şi simplu. Îţi dai seama că a terminat cu cei de la DSV (n.n. – Direcţia Sanitar Veterinară), dacă e adevărat. Şi nu-mi dă nici măcar un mesaj. Nu ştiu ce se întâmplă cu Fetiţa (n.n. – unul dintre câinii ei) şi mie îmi e acum rău, dar când îmi revin, îl ia mama dracului. Dacă ăsta îţi imagineaza că eu sunt genul care doar plâng şi mă resemnez, se înşală. Crede-mă!
    Dar nu ştiu ce să mai fac acum. Te rog din suflet, când termini treaba, dă-mi un semn. Merci! Merci, din suflet!”,
    i-a transmis jurnalista…

    https://ciao.ro/inregistrare-socanta-ultimul-strigat-de-ajutor-al-cristinei-topescu-mi-se-inclesteaza-maxilarele-si-nu-pot-sa-respir-ma-omoara-cu-zile/?fbclid=IwAR

    Apreciază

    • Trist. Foarte trist. Foarte devreme si-n foarte multe feluri foarte trist. Se pare ca singuratatea chiar ucide. Cu mult inainte de a se constata moartea clinica. Caci, nu-i asa, pana si cei care mor acasa intra in moarte clinica. Asa pe nebagate de seama. Disparitia Cristinei Topescu m-a dus cu gandul la una dintre bunicile mele care a murit intr-un mod asemanator, acasa, singura, in somn, in prezenta animalelor sale.

      Dumnezeu s-o ierte si s-o odihneasca pe Cristina Topescu.

      Apreciază

      • Un fir… Un capat de ata: “Nu moartea Cristinei Țopescu m-a îngrozit, ci singurătatea ei!”

        Apreciază

      • RALG said

        Un contrapunct bine articulat: Singurătatea din fiecare.

        Apreciază

        • RALG said

          Ca o ironie (a soartei, soarta cui?) in antetul sitului de pe care a fost pscuit articolul despre singuratatea din fiecare, troneaza ca deviza urmatorul enunt (anunt?):

          Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară. Ma rog, as putea sa ma intreb (retoric? ironic?) ce tara? Sau a putea sa faca pe desteptul si sa comentez despre ceea ce s-ar putea intampla daca toti oamenii dintr-o tara si-ar pune mintea sa schimbe tara (fiecare dupa capul lui)… Asta in caz ca enuntul-lozinca nu s-o referi cumva la un singur om anume si nu la om (omul singur, individual) in general (ah)… In fine, Un singur om, un om singur… si schimbarea tarii. Daca stau sa ma gandesc nitel (m acuma un bob zabava de pierdut timpul) cred ca enuntul respectiv se refera la insi in genul d-lor Iosif si/sau Neamtu Tiganu. Fiecare din ei a schimbat o tara. Recte Romania cu Franta si respectiv Romania cu Germania. Adica ca enuntul functioneaza daca-ti pui mintea. La contributie. In rest, nu, nu, si nu.

          Apreciază

  20. Stely said

    Dl Goe,
    Nu stiu ce s-a intamplat. Am trimis un mesaj, dar vad ca nu e… 🤔

    Apreciază

    • Stely said

      A, da, mesajul a aparut… sau poate nu-l vazusem ??

      P.S .Oare cat va mai sta doamna”adolescenta rebela” in hibernare ? Nu sta cam mult ? Vad ca nu a raspuns la nici un mesaj de „la multi ani” pana acum. 😦

      Apreciază

      • Pai de obicei in hibernare se sta pana in primavera. Presupun ca Adore este in hi-hibernare indusa, asa ca probabil c-a n-o vom vedea activa inainte de Echinoctiul de primavara. Adica ca o sa sara peste sf.Valentin, Dragobete, 1 Martie, 8 Martie, Mucenici si ce-or mai fi… Plus evenimentele de neanticipat inca, ce se vor fi intamplat pana atunci. Practic se va trezi intr-o lume noua. La prima vedere natura va renaste, florile vor inflori, frunzele vor infrunzi, pasarelele vor canta, soarele va rasari, ma rog, chestii din astea, dar cand va deschide mai bine ochii va constata surprize. Pana si domnul Iosif, imuabilul domn Iosif, va fi fiind cu totul si cu totul altul. Panta rhei, ca sa zic asa… 🙂

        Dar ce va veni sa intrebati de d-na Adore? De raspuns nu raspunde nimeni nimic pe acel bâr-log intrucat sunt deja stranse 12 mesaje si nu vrea nimeni sa-si asume riscul de a-l scrie pe al 13-lea. Mai ales ca Adore a pomenit ceva despre faptul ca si-ar dori ca pe unii dintre interlocutorii ei notorii sa-i intalneasca aevea, in carne si oase. Infricosatoare dorinta as zice, cata vreme pielea nu a fost inclusa in combinatie.

        Apreciază

        • Stely said

          Pai o hiberna nu zic nu, dar dumneaei se duce totusi la serviciu, insemnand ca ar putea sa intre doar pentru cateva minute in bâr-log-ul vechi, sa dea amicilor un semn(like)ca nu i-a uitat .Ma rog, eu asa as fi facut…
          P.S. Carne si/ pe oase nu exista fara piele, atata vreme cat organismul este in miscare.Prin urmare puteti sa mergeti fara nici o teama la intalnire. Cred ca veti fi printre cei doriti . Ma rog, eu asa (v-) as face . 🙂

          Apreciază

          • RALG said

            In evul mediu se practica jupuirea de viu. Omul era in stare sa mai alerge nitel in carne si oase. Fara piele. 🙂

            P.S. Pai nu, ca daca esti pe dieta sau te-ai hotarait sa te lasi de ceva (de fumat bunaoara), sau sa intri intr-un post de ceva (de cafea de ex) nu te apuci sa mai bagi cate o prajitura sau cate o tigara sau cate o cafea din cand in cand. Te abtii si gata. Daca esti barbat adevarat. 🙂

            Apreciază

          • Stely said

            Intr-adevar . 🙂

            Apreciază

        • Dl Goe, dna Stely, vă arde de joacă, „vă râdeți” de Adore și pe mine mă mănâncă lupii, pe Liternautica. Prietenul la nevoie se cunoaște și puțină susținere n-ar strica. E o atmosferă cam scorțoasă, unde dl Goe s-ar simți ca-n sânul lui Avram. Nu sunt adolescent rebel, nici adore, dar sunt sigura ca ma găsiți. Acum, că m-am lăudat deșănțat, să vă spun și „la mulți ani!”.

          Apreciază

          • RALG said

            La multi ani si sa-mi dai banii pe slibovitza. Si un link spre atmosferă cam scorțoasă.

            Apreciază

          • Stely said

            Un lup fioros si o nuvela cu multe capitole . Felicitari, doamna adolescentrebela !!

            http://liternautica.com/cazul-nicoleta-final/

            Maine voi veni pe ” bâr-log-ul ” celalalt sa vad ce-i cu lupul acela fioros.
            P.S. N- am ras dar am fost ingrijorata . Aveam si motive , nu-i asa ? 🙂

            Apreciază

          • Stely said

            Asa o fi, cum spuneti dvs, dar d-l acesta ce spune aici ? Cornelui Balan :”O nuvela de 70 de pagini care va mai sta pe site exact o saptamina.” :
            P.S. Nu stiu daca ati observat :este si un trandafir ruginiu pe-acolo. 🙂

            Apreciază

          • RALG said

            Am inteles totul. In sensul ca am inteles ca n-am inteles nimica, intr-o maniera exhaustiv-caduca.

            Apreciază

          • Stely said

            Pai sa recapitulam :
            1) „Dl Goe, dna Stely, vă arde de joacă, „vă râdeți” de Adore și pe mine mă mănâncă lupii, pe Liternautica. ”

            Am intrat pe „liternautica” si mi-a iesit in cale o „nuvela” la final, ilustrata cu un cap de lup „fioros”( cu dintii ranjiti ) gata de atac. Asta ar fi primul indiciu.

            2)Prietenul la nevoie se cunoaște și puțină susținere n-ar strica. E o atmosferă cam scorțoasă, unde dl Goe s-ar simți ca-n sânul lui Avram. Nu sunt adolescent rebel, nici adore, dar sunt sigura ca ma găsiți. Acum, că m-am lăudat deșănțat, să vă spun și „la mulți ani!”

            De asemenea (inca un indiciu) mi-a iesit in cale o rugaminte adresata de fapt tuturor vizitatorilor pentru un like(sustinere, adica). Apoi restul vine de la sine .”Doamna rebela ” (adore) s-a deconspirat fara mila ,adica nu este „adolescent rebel ” (da, pare ceva mai matur ) fapt pentru care l-am gasiiit .Acesta este chiar autorul nuvelei (” prozei scurte „) cu titlul „Cazul Nicoletei”.

            P.S. Astept validarea cercetarii (descoperirii) de la „doamna )rebela. 🙂

            Apreciază

          • Stely said

            „Deocamdata atat” dar deajuns incat sa fie recunoscut stilul „adorei”. Debutul pe Liter Nautica este promitator. Felicitari !
            P.S. Am fost pe aproape …dar m-a derutat figura cu” lupii” , plus numele autoarei care mi s-a parut a fi la genul masculin . N-am verificat , altfel mi-as fi dat seama imediat.

            Apreciază

          • RALG said

            🙂 o data, 🙂 de doua ori, 🙂 de trei ori plus un big wow! Vorbim…

            Apreciază

          • Stely said

            Adolescentrebela,
            Astept cu nerabdare urmatoarele proze . Va asigur ca sunt o cititoare (vizitatoare)consecventa a site-ului dvs, Nu am fost insa in stare sa va comentez scrierile , insa am citit cu incantare comentariile celorlalti . Trebuie sa faceti ceva sa-i teleportati pe Liter Nautica, mai ales pe D-l Goe. 🙂 Aveti dreptate in privinta scortoseniei de acolo , insa cred ca asa este la inceput. Nu stiu de ce nu sunt notificata in pagina mea de faceboock sau pe gmail de aparitia unor lucrari noi. Site-ul pare pustiu si din cauza aceasta. Am dat „like „paginii inca din 2014 ,si de atunci nu am primit nici o notificare, dar poate trebuie sa ma fac membra . O sa rezolv problema. Promit. 🙂

            Apreciază

          • Stely said

            @RALG,
            Cred ca stiu semnificatiile zambaretilor de trei ori si a exclamatiei de „big wow” dar nu sunt sigura .Astept cu nerabdare sa „vorbim ” despre ele .

            Apreciază

          • Stely said

            Aoleu, ce-o fi cu doamna „adore” , mi-e teama ca au papat-o lupii de pe LiterNet . Care dintre ei ramane de vazut. Cei care o speriau pe dansa nu mi se par atat de fiorosi. Iar cei doi prieteni comentatori (Dl Goe si Ana) au vrut doar s-o ajute(sustina) si sa mai destinda atmosfera aceea „scortoasa”. In loc de asta i-a amutit pe toti. 😦

            Apreciază

            • Sunt bine-sănătoasă. Problema cea mare ar fi că nu reușesc să înnod două ore libere, doar pentru mine. Sper ca în seara asta să mă învrednicesc puțin, deși mă văd capabilă să-mi irosesc timpul uitându-mă pe pereți. Ana și dl Goe sunt fenomenali. Sau sunt niște fenomene😀

              Apreciază

          • RALG said

            Nu, nu… Sunt niste zeitati 🙂

            Apreciază

          • Stely said

            @ adolescentrebela ,
            Ah, resuflu usurata . Daca sunteti in regula , in sensul ca absenta de pe Liter Net nu are cauzele despre care vorbeam , ma bucur. Va astept, deci, diseara la… portita … 🙂

            P.S. De faptul ca Dl Goe ar fi un fenomen ( zeitate) nu m-am indoit niciodata . Prezenta d-lui enigmatica (misterioasa) in HUVACA , cand colo, cand dincolo, ( pretutindeni ,adica) nevazut , neauzit , nepipait de nimeni , ii confera aceasta aura . Da, da !! Hai sa-l intrebam pe dl Iosif, sau pe vechea prietena, doamna „marginalia…” ce-i determina sa-l insoteasca prin blogosfera oriunde s-ar afla … ? Daca ar fi un oarecare omulet obisnuit nu s-ar sinchisi , l-ar trata cu indiferenta . Ori ei nu si nu … 🙂

            Despre Ana nu am ce spune, daca ar fi un fenomen , intocmai ca Dl Goe, dar recunosc ca sunt geloasa pe ea . As fi vrut sa fiu eu in locul ei. 🙂

            Apreciază

          • RALG said

            @Stely – Ooo-ho-ho… Ce-i drept e drept, sunt foarte foarte inteligent, erudit, chipes, charismatic, perspicace, talentat, viril, bogat, captivant si cu un simt al umorului formidabil, dar totusi, de departe, cea mai mai mare calitatea a mea este modestia.

            Dar si d-voastra @Stely aveti un cusur (mare): exagerati. Asta e cusurul d-voastra… In toate privintele. Zau asa, si vizibil. Mai ales ca cei pe care i-ati mentionat ca fiind insotitori permanenti ai d-lui Goe prin blogosfera au renuntat de ceva vreme la harjoanele meta-fizice cu noi, abandonandu-ne pustiului si lasand Arca lui Goe de izbeliste, fara asa vizitatori si mascote de soi. Facand abstractie de toate acestea, nu pot sa spun decat ca altminteri da, aveti dreptate. 🙂

            Apreciază

          • Stely said

            Eii, na , uite ca pe LiteNautica au aparut niste lupi mai maricuti (?) s-o pape pe „adore” a noastra, 🙂 Dar nu le-a mers . In primul rand doamna scriitoare s-a aparat exemplar , in al doilea rand i-a venit in ajutor „artileria grea”. 🙂
            Mi-e teama insa ca domnii scriitori, colegi de revista, n-o sa inghita usor respingerea atacului . Sa vedem insa . Hai ca incepe sa-mi placa site-ul acela.
            P.S. Doamna” adolescentrebela”, va rog sa nu va lasati intimidata de „lupii cei rai” .
            Construiti in continuare fara teama :

            Apreciat de 1 persoană

          • RALG said

            D-na Steliana (lugojana?) vedeti sa nu atrageti lupii pe arca, cu comentariile d-voastra off topic. E o cale atat de scurta…

            Apreciază

          • Stely said

            Mda, m-am gandit si eu la problemuta asta … 😦 Promit ca ma voi opri.

            Apreciază

  21. Lui Albert Camus i se atribuie o subtilă reflecţie legată de limbaj: „A nu folosi cuvintele potrivite înseamnă a amplifica nefericirile lumii“.

    Apreciază

  22. RALG said

    cica: O persoană are 60.000 de gânduri în fiecare zi, din care 40.000 nu îi aparţin, iar foarte puţine din restul de 20.000 de gânduri rămase sunt pozitive.

    Asa o fi? Pozitive sau nu probabil ca cele mai multe sunt inutile sau irelevatnte… ba chiar daunatoare… 60000 ??? Daca scadem orele de somn… rezulta cam doua ganduri pe secunda… Cam mult nu?

    Apreciază

  23. RALG said

    Apropo de calatorii initiatice. Cum ti se pare „Alchimistul”? Cat de mult ti se potriveste ideea de „legenda personala”? Ai asa ceva? Cum procedezi?

    Apreciază

    • Stely said

      @RALG,

      Cand am citit intrebarile de aici …

      „Cum ti se pare „Alchimistul”? Cat de mult ti se potriveste ideea de „legenda personala”? Ai asa ceva? Cum procedezi?”

      … mi-am amintit ca pe Arca lui Goe exista cam acelasi gen de intrebari care, la momentul postarii lor, mi-au provocat acelasi gen de senzatii .Poate nu cu aceeasi intensitate dar atat cat sa fac legatura intre ele si sa ma determine sa le caut . Iata :

      Dl.Goe said
      ianuarie 4, 2013 la 7:27 pm

      @Stely – Ceea ce ne mişcă pe fiecare in parte, si pe moment as zice sa-i dam dracului pe ceilalti, infernul, sa-i ia mama dracului pe toti (vorba lui Niku C.), este credinţa. Fiecare Goe are macar o credinţă care-l mişcă. Credinta in Dumnezeu. Credinta in puterea mintii omului. Credinta in puterea stiintei. Credinta in existenta Universului. Credinta in gogniscibilitatea Universului. Credinta in Democratie. Credinta in Umanism. In Umanitate. In Om. Credinta in Dreptate. Credinta in Libertate. Credinta in Adevar. Credinta in Sensul Vietii. Credinta in „Hrana pentru toti”. Credinta in Bani. Credinta in Dragoste. Credinta in Big-Bang. Credinta in Iubire. Credinta in Extraterestri. Credinta in Sine. Credinta ca premonitie. Credinta in context. Credinta in cele insirate mai sus sau necredinta in ele. Orice necredinta este tot o credinta. Fara o minima credinta care sa ne i/lumineze (calea) am fi paralizati de frica si am ramane nemiscati, imobili. N-am sti incotro s-o apucam in necunoscut. Orice credinta e mai buna decat nicio credinta. Credinta a ceea ce stim fara sa stim ne da libertatea de actiune. Nu ne da actiune. Nu ne da sens. Ci doar libertate. Ceea ce ne face sa actionam, ceea ce da sens, este dorinta. Ceea ce ne mişcă pe fiecare in parte, si pe moment as zice sa-i dam dracului pe ceilalti, infernul, sa-i ia mama dracului pe toti (vorba lui Niku C.), este dorinţa. Fiecare Goe are macar o dorinta care-l mişcă. Dorintele de a fi. Dorinta de a avea. Dorinta de a manca. Dorinta de a face sex. Dorinta de distractie. Dorinta de a comunica. Dorinta de exprimare. Dorinta de a crea. Dorinta de a cunoaste. Dorinta de recunoastere. Dorinta de a cita. Dorinta de a minti.Dorinta de a fi sincer. Dorinta de a rosti. Nedorinta nu este dorinta. Dorinta ne da actiune si sens. Intr-un film revazut de curand, un fost ateu, spunea ca Dumnezeu nu ne-a creat pentru a fi fericiti ci pentru a iubi si a fi iubiti, lasand sa se inteleaga ca a iubi si a fi iubit presupune suferinta, durere, nu fericire. Dar dorinta de a fi fericit (una dintre dorintele de a fi) exista uneori. Nu? D-voastra credeti in fericire? Va rog sa nu citati. Va doriti sa fiti fericita? Va rog sa nu va speriati. Glumesc numai. Nu intreb. Totusi exista si o dorinta care nu presupune nicio credinta. Dorinta de a rataci. Partea proasta este ca atunci cand n-ai nicio tinta, nicio destinatie, nu te poti rataci. Va rog sa simplificati in stilul d-voastra specific si sa-mi spuneti ce credinta aveti, ce dorinta si in genere ce anume va tine in viata. Marturisesc astfel ca sunt o fiinta extrem de curioasa.

      Raspunsurile mele de atunci au dat masura emotiilor avute la citirea intregului comentariu. Cred ca nici nu va inchipuiti ce impact puternic a avut asupra mea. Cu greu am reusit sa „însăilez” un raspuns care ,citindu-l acum , ma determina sa zambesc rusinata.

      Iata-l aici :

      Stely said
      ianuarie 4, 2013 la 8:30 pm
      Oooo !!! Dupa ce m-ati naucit cu o avalansa de marturisiri si exemple despre ceea ce „ne misca pe fiecare in parte” ( eu) nu prea mai am multe de spus …Dar ,da, am Dorinta sa aflu cât mai multe despre lume , despre viitor ,despre cum sa-mi fac viata cât mai frumoasa si multe alte dorinte … secrete . Si ,da ,am Credinta ca nu pot sa le obtin pe toate dar accept ca nu exista miracole , ca trebuie sa fiu cât mai prezenta in realitate si chiar daca mai visez din când in când frumos acesta ramane doar un vis , cum ar fi „tineretea fara batrinete ” 🙂

      Mi-ati multumit atunci dar nu am inteles daca a fost pentru efortul de a raspunde sau pentru ceea ce am raspuns.

      Ceva mai tarziu am avut insa bucuria de a mi se confirma ca dorintele si credintele mele au inceput sa prinda contur.

      Aici :
      Stely said
      martie 13, 2013 la 7:24 pm
      „Aici a inceput misiunea mea de „cautator prin excelenta „? Trebuie deci sa va multumesc( si eu )ca mi-ati provocat emotia si dorinta necesare pentru cautarea misterului spre cunoastere . Mister pe care am bucuria sa-l caut cu ajutorul unui ghid excelent .
      P.S. Ce multe s-au intimplat in doar doua luni !!”

      Doar doua luni ?? Acum sunt sapte ani !! Cum pot sa raspund ? Ce s-a intamplat de atunci si pana acum? Da, s-au intamplat multe si frumoase in siajul cautarii „misterului spre cunoastere”. Am intalnit si un fel de alchimist ( ghid) o carte (mai multe de fapt) care m-a ghidat si in acelasi timp mi-a creat imense satisfactii . Adevarata comoara. Da, sunt inauntrul sufletului meu, in general , multumita si chiar daca mi se mai intampla cate o nefericire caut sa -mi gasesc echilibrul ca sa-mi continui cautarile (calatoria) atat cat mai am vreme , căci „omul cat traieste invata ” sau, de ce nu ,”calatorului ii sta bine cu drumul.” 🙂

      Apreciază

      • ralg said

        wow! emotionanta calatorie in timp. bum. primul impuls, acum dupa o asa calatorie scurta, de o clipa, este sa zic: ce destepti eram pe vremea aia. deocamdata atat. multumesc pentru scufundare si cotrobaire prin cala. cred ca ati fost arheolog intr-o viata anterioara. in plus am senzatia acuta ca v-as sti de undeva. cred ca va stiu de la hamangia.

        Apreciază

  24. Stely said

    Banuiesc ca se va intelege unde se incheie comentariul D-lui Goe si unde incepe comentariul meu. De fapt bolduisem fragmentul cu respectivele intrebari ,care se afla la sfarsitul comentariului, dar chiar nu pricep de ce nu s-a bolduit. Aici :
    Va rog sa simplificati in stilul d-voastra specific si sa-mi spuneti ce credinta aveti, ce dorinta si in genere ce anume va tine in viata.
    P.S. Sa vad acum daca iese , daca nu , nu.

    Apreciază

  25. Stely said

    …dupa zece ani :

    Stely said
    mai 27, 2010 la 10:10 pm
    Salut,d-le Goe !
    Intimplarea face sa dau de blogul tau. Si, fiindca am dat de el , nu pot sa nu-mi spun si eu „oful”
    Da, despre bloggerul Dorin Tudoran esre vorba. Ups! m-a banat fara sa-i adresez nici cea mai mica injurie . Cred ca ai remarcat, nu? Adica, daca ai citit ultima postare din vechiul blog al lui DT, unde am postat sub nickul Sanda .
    Ei ,dupa ce si-a redeschis al doilea blog i-am intuit intentiile si m-am grabit sa i le spun, cu toata sinceritatea si cu argumentele de rigoare .M-a banat (zice d-lui )din lipsa de civilizatie pe care am afisat-o . Nu numai ca m-a banat dar „pretenul”lui, L.Antonesei m-a indicat alaturi de AVP ca fiind un „caz patologic”. Adica nebuna. 👿 Nici macar nu mi-a dat dreptul sa ma apar. Asadar , daca tot ti-ai ales o misiune asa nobila te-as ruga sa analizezi cazul meu 😳
    P.S.Gasesti dovada la tema de debut, a celui de-al doilea blog.Asa cred. Merg sa vad.
    P P.S. Tu esti @Goe care scrisesi ceva pe blogul lui AVP&Devis Grebu? „😛

    Parca a fost ieri . Dupa 10 ani suntem in aceeasi situatie : banati, acuzati si banuiti de intentii rele de catre acelasi soi de indivizi aroganti , prost crescuti si fara o minima intelegere a dreptului la libera exprimare. Sa le fie rusine !

    Apreciază

    • RALG said

      @Stely – 10 ani !!! Au trecut de parca ar fi fost cateva zile. Ma faceti sa zambesc. Totusi nu cred ca gestul liter-nautilor merita atata consideratie si emotionare. S-au sperit si dansii. Au fost luati pe nepregatite. Dar au fost simpatici in precipitarea lor de a-mi refuza ceea (oricum) ce nu prea-mi trebuia: calitatea de interlocutor al lui Cosmin Lecuta & Co. Gestul lor denota destul de clar cata libertate de exprimare le prieste si cata nu. Lor le prieste mai degraba ingradirea. Asa se simt ei mai liberi si mai in siguranta. Libertatea de a spune relaxat si cu convingere tampenii fara sa te confrunti cu nimeni care sa-ti inavlideze zicerile, care sa te forteze sa faci efortul de a fi coerent, logic, adecvat. Au tinut la libertatea hodoronc-troncului, acceptat mutual in acel grup, pentru ca le vine bine, li se potriveste in mod natural, e confortabil. S-au prins destul de repede ca le-am fi stricat confortul si i-am fi pus la treaba. Si ce libertate de exprimare mai e aceea daca trebuie sa te chinui sa-ti ajustezi replicile in functie de ce spune interlocutorul? Nu, nu le trebuie d-lor asa ceva. Lor le trebuie simpla libertate a monologului. Poti sa-i acuzi pentru asta? Poti. Dar nu foloseste la nimic. Eu zic sa le acordam deocamdata libertatea de a-si da in petec, ei intre ei, cat or vrea. O sa-i vizionez din cand in cand si cand n-oi putea si n-oi putea sa ma abtin o sa le zic si eu cate una, asa ca din intamplare, ca sa ne amuzam. Unul dintre ei (Cornel Balan) zicea, bravand, ca d-lui comenteaza exclusiv spre amuzament. Eu unul sunt sigur ca vom avea amuzamentul garantat. Vivat liter-nautica si clovnii care o administraza.

      Apreciază

      • neamtu tiganu said

        of, vechea problema a banarii, eu am fost banat peste tot, chiar si acolo unde nu am postat, cu exceptia lui Goe, toti, absolut toti, m-au banat, cel putin temporar. Si muschetarii… Ma gindeam sa ma autobanez si pe blogul meu, am scris cindva un dialog, extrem de violent, intre tiganu vs neamtu, ambii m-au enervat. Sunt destul de rar de acord cu parerile mele, imi place mult sa provoc…

        Apreciază

        • Dl.Goe said

          Ati fost ce-i drept banat pe ici pe colo, mai mult sau mai putin, dar de auto-banat nu v-ati auto-banat, oricat de mare a fost dezacortul dintre Neamt si Tigan, dar totusi am ramas uneori cu impresia ca v-ati auto-suspendat din functia de blogher, comentator, internaut. Si nu ma refer la cazurile de forta majora cand erati ultra ocupat cu serviciul, cu familia, cu scrierea cartilor, cu calatoriile si peripetiile, ci la perioadele starii de gol cand v-ati dat de partea lehmitei si a depresiei, ramanand suspendat asa in neant, precum Gelu Voican intre clitoris si meta-fizica. Va rog sa nu se mai intample. Mai bine mergeti pe liter-nautica si comentati proze, sau propunetile proze. Oamenii de acolo nu-s mai rai decat alti oameni, dar sunt si ei oameni, speriosi ca femeia, tresarind in fata necunoscutului care le-ar putea strica confotul, cutumele, tabieturile. Nevriocosi cu capul gol, de unde si excesul de agresivitate. Au banat nu doar dreptul la replica sau la opinie ci si accesul la pretioasele capodopere cu care se fudulesc intr-un spatiu inchis, protejat. Ca adica nu doar sa nu poti sa zici, dar sa n-ai nici ce si din ce sa zici. Asta cenzura. Asta totatlitarism. Pacat ca sunt asa de minusculi incat inevitabila nota rizibila devina ponderea in economia tragi-comediei cu banat. Le e cu banat. Sa le fie de bine.

          Apreciază

          • neamtu tiganu said

            acum daca tot stau pe canapeaua psihiatrului, sau psihologului, nici nu stiu cum e mai bine, pt mine pensia a fost un soc si nu a trecut. Acest soc a avut repercursiuni in tot universul meu, de la familie, la prieteni, si la comportarea internautica.
            Culmea e ca sunt relativ sanatos si destul de vioi, dar si asta poate fi, paradoxal, un impediment. Observ la multi din generatia mea care au sanatatea subreda ca asta-i deprima mai putin, au, sa spunem asa, o preocupare, doctori, medicamente, un subiect caruia sa i se dedice! Parca, pe undeva, o prietenie cu Herr Alzheimer poate fi benefica, cind esti prea constient devii automat depresiv.

            Nici scrierea cartii nu prea mi-a priit. Am rascolit mult prea multe amintiri, si aici e un paradox, am avut un trecut destul de plin de succes, dar si asta ma face sa fiu gelos pe mine.

            Apreciază

          • Dl.Goe said

            asta e cea mai a dracului gelozie cu putinta din toate. n-ai nici macar sansa sa-ti omori oponentul…. poti cel mult incerca sa-l denigrezi… iar in privinta asta cel mai bun ajutor nu poate fi alta decat sotia.. cu conditia ca ea cea de-acum sa sa te prefere pe tine (nu sa-l prefere si ea tot pe oponent)… in sfarsit compliacte ecuatii personale ale fiecaruia…

            In ceea ce priveste depresia sfaturi bune sunt din belsug si se gasesc cu usurinta in multe locuri, dar, din pacate, ceea ce lipseste cu desavarsire este manual care sa explice cum sa-ti faci sinele, cazut deja in depresie si lipsit de motivatie, sa le puna in practica si sa le urmeze consistent. Presupun ca numai si numai o persoana valoroasa si de incredere te poate determina si ajuta sa le urmezi (de dragul ei la inceput) chiar daca momentan nu le vezi si nu le simti rostul… Ma rog, nu cred c-am rezolvat problema ci am facut si mai mult ceata, caci de unde dracului sa gasesti o asemenea persoana motivata si bineintentionata care sa-si sacrifice timpul si energia pentru tine. Pshologul face si el ce poate in cuantumul banilor incasat, dar in realitate il doare in cur de tine si de problemele tale. De ajutat te poate ajuta numai involuntar, daca prin ceea ce e el/ea asa spontan ca personalitate poate sa-ti trezeasca unul sau mai multe genuri de curiozitati in legatura cu persoana sa personala… incat sa-ti vina sa relationezi cu el/ea si ajungand sa-l pretuiesti si/sau sa-l admiri si sa-i pretuiesti astfel si sfaturile si sa-ti faci temele pentru acasa pe care ti le da. Alminteri nu. Asa cred. Presupun ca rosturile trebuie sa ni le gasim singuri (?!!!?) dar pare-se ca nu ni le putem gasi decat prin intermediul altora, iar aici ajungem iarasi la Sartre si la ideea lui diabolica despre faptul ca infernul sunt ceilalti (fie prin prezenta, fie prin absenta, fie dumnezeu stie cum). Si ca sa te deprimi si ca sa iesi din depresie ai nevoie de altii, de altul, de alta, de ceilalti… Depinde peste cine dai. Cum iti e norocul… Hai noroc!

            Apreciază

          • Stely said

            Am reusit sa intru pe site-ul cu pricina si am apucat sa citesc o lucrare noua pe care de altfel am apreciat-o si drept pentru care am felicitat autoarea. 😉 Am mai scris un comentariu (destul de cumintel) adresat unuia dintre „colegi” . cat sa-l determin sa-mi raspunda unor”naive” intrebari. Vazusem ca s-a eschivat sa spuna ceva mai consistent despre lucrare . Ambele comentarii au stat un timp la moderare . Cand m-am intors sa vad daca le-au publicat ,”chiorpecii dracului” ma depistasera , desi folosisem alt canal de comunicare cu e-mail si nume schimbate total. M-au blocat si pe acesta. 👿 L-am vazut si pe Dl Goe cu un comentariu sters. Nu -mi pare rau de mine, ca nu pot sa mai comentez , ci de doamna „rebela” care va trebui sa suporte comentariile lor „scortoase” fara sa aiba satisfactia unor aprecieri sincere si argumentate. Nesimtitii naibii fac asta din invidie (oftica). Ce motiv ar fi avut sa baneze pe cineva, care a comentat „on topic” si fara urma de ironie sau de cuvinte inadecvate ,daca nu de ciuda?

            Apreciază

          • RALG said

            Am vazut si eu schita cea noua a Adorei… Mi-a placut si poate voi face comentarii la fata locului. Nu e suficient sa va schimbati datele ci si sa adoptati un stil in care sa nu fiti usor de recunosut pentru ca idivizii aceia sunt disperati (fara cauza) si vor continua cu abuzurile banand tot ceea ce le-ar putea aminti de dl.Goe, Ana, etc.cu riscul de a face victime colaterale. Ti se face naiba si mila cand te uiti la ei si la iluziile pe care si le fac. Abuzuri si iluzii. Presupun ca initiativa ii apartie zeului cu cipilica care este de fapt cu capul gol, inchipuindu-si ca este indreptatit sa baneze, sa cenzureze, sa limiteze dreptul lal libera exprimare, doar pentru ca (aparent) poate s-o faca. genul PSD. Ideea cea mai creata dintre toate pe care le are ar fi aceea ca e firesc sa-si faca siesi spatiu privat… in public. Din fericire pentru ei sunt asa de insignifianți incat nu merita sa ma ocup de problema asta in mod special si sistematic intrucat n-are un potential atractiv nici macar pe dimesiunea amuzanta a lucrului in sine. Ne vom amuza doar ocazional pe tema data.

            Apreciază

          • Stely said

            Pai credeti ca veti reusi sa publicati vreun comentariu ? Nu cred ca sunt chiar atat de priceputi incat sa depisteze stilul cuiva dupa cateva comentarii , dar este de ajuns sa vada zona din care provine comentatorul. Cum sunt putini comentatori si ei cunoscandu-se reproc nu le este greu sa vada „intrusul”. Sunt curioasa sa vad cum veti reusi . Pana una alta am gasit un alt site de literatura pe internet, care dupa grafica pare ceva mai serios.
            https://editura.liternet.ro/
            Oare doamna „adore” o fi trimiis si la ei ?

            Apreciază

          • neamtu tiganu said

            Un tip îşi revine dintr-o comă profundă de 7 luni. În tot acest timp, soţia lui a stat zilnic lângă patul lui.

            La câteva zile după ce şi-a revenit, îşi cheamă soţia:

            – Draga mea, ai fost alături de mine în toate nenorocirile prin care am trecut: când am fost concediat, m-ai sprijinit enorm; când afacerea mea a dat faliment, ai fost lângă mine; când am fost împuşcat, ai stat alături de mine; când ne-am pierdut casa, ai fost tot lângă mine; când sănătatea mea s-a şubrezit, m-ai sprijinit permanent. Ştii ceva?

            – Ce să ştiu, dragul meu? întreabă ea zâmbitoare, în timp ce inima începe să îi bată mai repede.

            – Cred că îmi porţi ghinion!

            Apreciază

          • RALG said

            @Stely – Pai am reusit deja. Hi-hi-ilaritatea a ajuns monumentala. Ca sa fie siguri ca nu scapa vreun comentariu al clonelor adorei, d-lor cenzureaza tot ce nu apartine micului clan de „scriitori” ai locului. Orice alt vizitator fiind implicit suspect de perturbarea linistii publice si „pasibil” de pedeapsa, este aprioric condamnat la contumacie din postura de instantiere polimorfica a indezirabilului d.Goe. Din doua vorbe i-am adus la post-ura de a lovi orbeste in tot ce misca. Ce dovada mai buna vreti ca dl.Goe este o prezenta publica pe liter-nautica? Eu de comentat, am comentat. D-lor de citit, au citit si au ramas in carantina. Show must go on.

            Apreciază

          • RALG said

            @Neamtu Tiganu – Ma bucur ca ati gasit resurse pentru a efortul de a scrie gluma… Simtul umorului va va salva intotdeaua de la orice. Cat il aveti nu va veti incrancena. Sa ne râdem asadar. Cot la cot cu nevestele care ne aduc ghinion. Sunt si ele tot oameni. 🙂

            Apreciază

          • Stely said

            @RALG ,
            Daaa ,cred ca” momental” ati reusit . Dar „clanul” stie sigur ca Dl Goe & clonele d-lui nemaivand acces la nici un site de pe nici un canal de comunicare, in doua zile Hi-hi-ilaritatea lor monumentala va disparea ca si cum n-ar fi fost.
            De comentat am comentat si eu cu aceleasi intentii dar din cate vad nici doamna” adore ” nu mai are chef sa se lupte cu …”lupii”. S-a plictisit.

            A, si da , am postat pe blogul dumneaei cu aceeasi adresa de e-mail ca si pana acum si culmea wordpress-ul mi-a cerut sa ma autentific . Dar tot degeaba . Am pus dupa aceea adresa pe care o folosesc pe Arca lui Goe, dar de data aceasta comentariul s-a dus in neant sau poate sta arstat la spam In orice caz nici pe blogul adorei nu mai pot comenta.
            Insa cum Arca lui Goe are o „misiune nobila” inca de cand s-a nascut am venit sa-mi spun of-ul . Iata si dovada :

            @Poteci de dor ,
            Nu veti reusi sa postati de pe telefon . Am incercat si eu de pe „date mobile „cu e-mail si nume schimbate dar m-au dibuit , desi comentariile nu contineau nimic ce ar fi putut sa le dea de banuit. Cred ca apare locatia de unde provine utilizatorul. Cum sunt singura postatoare pe LiterNautica din zona, este clar cine este „infractoarea.” Mi-au banat comentariile dar inca nu-mi limitasera accesul . Azi dimineata am reusit sa intru pe site, pe cai ocolite , de pe un link cu „discutii” (forum) si am citit un eseu foarte bun , referitor la piedicile ce le intampina un debutant in ale literaturii. Am avut impresia ca autorul , Baghiu (nu am retinut numele intreg) facea o aluzie la cele ce s-au intamplat in ultima perioada pe site. La un momentat dat am crezut ca l-a scris sau la comandat Dl Goe , stiind de fapt, ca dumnealui nu va lasa lucrurile nerezolvate si va gasi o cale sa le rezolve. Am scris un comentariu adresat autorului. L-am felicitat pentru eseu si i-am multumit totodata pentru curajul de a spune lucrurilor pe nume . Stiam ca postarea mea nu va fi publicata , dar stiam in acelasi timp ca indivizii il vor citi si am vrut sa-i fac sa se uite in oglinda, Din „gastile literare ” de care vorbea autorul faceau si ei parte .Desigur , dupa cum banuiam, postarea nu a fost publicata dar, mai mult, mi-a fost blocat accesul si de pe telefon. Nici pe forum nu mai pot intra desi individul spusese ca putem comenta acolo nestingheriti. Am gasit insa un alt loc unde am reusit sa postez ceva, pana cand nu stiu. dar macar va ramane acolo o vreme. . Va invit si pe dvs, 🙂

            Apreciază

          • @Neamtu Tiganu – Ce mai stiti despre amicul nostru conul Dorin (Tudoran)? S-a dat la fund rau de tot. S-o fi pensionat si d-lui? Poate ar trebui sa va urmeze exemplul si sa scre si dansul o carte: „Toate panzele sus” sau cam asa ceva, despre goeleta Speranta. I-ar prinde bine la moral si la eternitate. Cel mai mult imi e teama sa nu-si fi pierdut de tot simtul umorului, care in ultima vreme, inainte de marea sa retregere aureliana din HUVACA, i se degradase intr-un hal fara de hal.

            Apreciază

          • @Stely – Nu va faceti griji. O sa ma ocup de liter-nautica. Tot asa cum m-am ocupat la vremea respectiva si de Uniunea Sovietica si de alte uniuni sau reuniuni ale unor scriitori totalitari in gandire, comportament si atitudine si care, vai, intre timp s-au dizolvat. Auto-dizolvat.

            Apreciază

  26. d'Artagnan said

    Ai,ai,ai…mi-a trecut glonțul pe la ureche!!

    Apreciază

  27. RALG said

    “Nu ai ascultat nici un cuvant macar din ceea ce ti-am spus pana acum, nu-i asa?”

    Asta e modul ciudat prin care sotia mea incearca sa deschida o conversatie cu mine.

    Apreciază

  28. RALG said

    Printre tot felul de grozavii si nenorociri relatate in mass-media am descoperit in sfarsit si o veste buna, optimista: Doi elefanti au fugit de la circ si s-au jucat in zapada. Super-tare…

    Apreciază

  29. […] Sursa: arcaluigoe.wordpress.com […]

    Apreciat de 1 persoană

  30. […] Arca lui Goe la Călătorului îi şade bine cu dr… […]

    Apreciază

Lasă un comentariu