(b)Arca lui goE

b-Log anonim, amator și ventrilog al celor fără de blog. Despre NIMIC !

Stare de gol

Posted by Arca lui Goe pe septembrie 9, 2020

Astronomii nu au reusit sa găsească semne ale vreunei tehnologii extraterestră după ce au scanat peste 10 milioane de stele. Un telescop australian a examinat o uriașă parcelă de cer pentru a găsi semne de viață. Savantii s-au întors cu mâna goală.

Vela C, o parte masivă a complexului Vela, unde noul studiu căuta viață extraterestră.

Intr-o nouă supraveghere amplă a cerului, savantii au privit atent în pădurea întunecată a cosmosului, examinând peste 10 milioane de stele, dar nu au reușit să găseasca dovada existentei vreunei tehnologii extraterestre. Studiul, postat în „Publications of the Astronomical Society of Australia„, detaliază o căutare a informațiilor extraterestre (SETI) folosind Murchison Widefield Array (MWA), o colecție de 4096 de antene plantate în solul roșu al Australiei de Vest, capabile să detecteze semnale radio din spatiu. „Sunt mici antene asemănătoare unor păianjeni care-si asteapta prada”, explică Chenoa Tremblay, coautor la studiu și astrofizician la CSIRO, o organizație de cercetare științifică a guvernului australian.

Tremblay și coautorul Stephen Tingay, de la Centrul Internațional de Cercetări Radioastronomice, au folosit MWA pentru a asculta „tehnosemnături” sau dovezi ale tehnologiei extraterestre, într-o porțiune a cerului din jurul constelației Vela. Tremblay explică că această regiune este interesantă din punct de vedere științific, deoarece un număr mare de stele au explodat și au murit, creând condiții ideale pentru formarea de noi stele. Dar cum poți spune că un semnal radio din spațiu vine dintr-o civilizație extraterestră? „Gândiți-vă la o alarmă de mașină care emite o serie de sunete „ping” la intervale regulate, spune Tremblay. Supravegherea caută un ping care se repetă, care s-ar putea distinge de zgomotul unei planete sau „un semnal creat special”. După ce am ascultat regiunea Vela timp de 17 ore, nu au fost detectate semnale necunoscute. În timp ce observarea a reușit să capteze peste 10,3 milioane de surse stelare și a conținut șase exoplanete cunoscute (probabil că mai există multe în regiune), echipa a menționat că a fost ca și cum ai încerca să găsești ceva într-un ocean, studiind „un volum de apă echivalent la o piscină mare din curtea casei”.

Și mai există o problema majora. „Căutarea de tehnosemnături presupune că civilizația are o tehnologie similară cu a noastră”, spune Tremblay. Este posibil ca viața inteligentă să nu fi dezvoltat abilitatea de a comunica prin semnale radio, notează ea. O parte din munca ei examinează, de asemenea, de unde provin moleculele simple necesare pentru viață și cum am putea să le detectăm. Dacă putem găsi semnale ale acestor molecule, aceasta poate semnala viața extraterestră – nu doar genul cu care suntem obișnuiți în blockbuster-urile de la Hollywood. O privire mai profundă asupra Centrului Galactic rămâne în o optiune valida, fiind vorba despre o regiune de spațiu pe care echipa a mai examinat-o anterior. Deoarece căutarea vieții se realizează împreună cu alte experimente științifice, Tremblay spune „unde vom merge mai departe va depinde de celelalte științe”. Și acesta este un semn încurajator pentru SETI. Poate fi ca și cum ai căuta o frunză anume într-o pădure întunecată, dar făcând această lucrare împreună cu alte investigații științifice și astrofizice, cosmosul ne devine încet-încet accesibil.

Pe 2 septembrie, cercetătorii au publicat o „descoperire” care ar putea ajuta la restrângerea căutării unei vieți inteligente în galaxia noastră de origine, Calea Lactee. Astronomii, de la Universitatea din Manchestor și colaborarea Breakthrough Listen, au reanalizat datele și au pus noi constrângeri asupra transmisiilor radio provenind din Calea Lactee. Noile constrângeri ne ajută să identificăm mai clar unde ar trebui să ascultăm: noile date arată că mai puțin de 0,04% din sistemele stelare ar putea găzdui o civilizație extraterestră cu tehnologia pe care am putea-o detecta.

Și viața poate a existat chiar mai aproape de casă. Roverul Perseverență al NASA și misiunea Chinei Tianwen-1 sunt ambele în drum spre Marte, cu capacitatea de a căuta viață pe planeta roșie. Se așteaptă să ajungă pe Marte până în februarie 2021.

Publicat  pe 7 septembrie 2020 la 20:36 PT.

Traducere – Sursa: Astronomers find no signs of alien tech after scanning over 10 million stars

226 răspunsuri to “Stare de gol”

  1. Continutul acestei stiri stiintifice ramane desigur un simplu si banal fapt divers. Cred insa ca semnificatiile colaterale ale acesteia pot constitui teme valide pentru meditatie sau discutii. Dar numai si numai pentru cei dotati cu antene potrivite, orientate pe directia corecta si acordate corespunzator. A-i gasi pe acestia (in Cosmos), observand cerul de pe Arca lui Goe, este o sarcina in egala masura provocatoare si patetica precum cea a savantilor care cauta civilizatii extraterestre in vid.

    Apreciază

  2. Adam2 said

    (999)Noi unA am descoperit semnale vitale ale civilizatiei extraterestre în CO2vÏd 19.

    Apreciază

  3. RALG said

    Cicå Iisus va fi femeie, odată cu „Woman Unchained“ la Bucureşti, unde publicul este invitat, insistent, (cu lacrimi in ochi), sa se scandalizeze, caci „Viziunea feministă şi LGBTQ a Irinei Greciuhina cu siguranţă va scandaliza publicul românesc, încă tributar patriarhalismului şi altor sechele ale totalitarismelor moderne.„. Ce spui Frantz? Trebuie sa n-ai nicin simt al umorului daca ajungi sa te scandalizezi din te-ai mira ce si pueril rau de tot trebuie sa fii ca sa dai din kitsch in fandacsie. Popor, totus, scandalizeaza-te te rog, este vorba despre Isus. Chit ca la urma urmei d-lui este personaj cam incorect politic care ar trebui sa nu mai fie atat de mediatizat ca sa nu ranaesca sensibilitatile unora, altora, in fine vivat. Viziunea feministă şi LGBTQ a Irinei Greciuhina. Un elogiu neasteptat, si un misto fabulos si involuntar de zile mari… Astept cu nerabdare varianta LGBTQ a profetului Mohamed, a lui Moise si a lui Adam.

    P.S Sa-mi bag picioarele daca stiu ce inseamna Q din LGBTQ? Nu ma duce IQ-ul. Stie cineva? Dintre cei (vizati) avizati? Dintre cei convertiti si aliniati? Raman recunoscator oricarui lamuritor binevoitor care poate elucida aceast eniqma. 🙂

    Apreciază

    • Stely said

      Queer = Ciudat 😕

      Apreciază

      • RALG said

        M-asteptam sa va distingeti dintre cei (vizati) avizati, convertiti si aliniati, ca lamuritor binevoitor si de eniQma clarificator. Termenul „queer” (ciudat?!) pare destul de vag si de a-tot cuprinzator incat sa acopere tot ce mai ramasese pe dinafara (inclusiv zofili, necrofili, pedofili, narcisistii, extraterestrii si ingerii)…

        Apreciază

  4. Tocmai cand credeam mai cu speranta ca stimabilul Iosif Greblea si-a tinut promisiunea si ne-a iertat de prezenta sa ilustra, constatam cu intristare ca domnia sa continua sa fiinteze prin zona, tinand mortis sa se exprime liber prin zgomote. Vrand, nevrand trebuie sa-i face pagina pe Arca, asa dupa cum au avut si lustrii sai inaintasi, Radu Humor si Carmen Maria Mecu, unde vom adauga, la vedere, toate comentariile acestui troll de nadejde, acordandu-i deplina libertate de a se exprima in acord cu posibilitatile. Pagina sa se gaseste AICI si contine mesajele sale cele mai recente.

    Apreciază

    • Adam2 said

      Pentru ce te făleşti cu răutatea ta, asupritorule? Bunătatea lui Dumnezeu ţine în veci.
      Limba ta nu născoceşte decât răutate, ca un brici ascuţit, viclean ce eşti !
      Tu iubeşti mai degrabă răul decât binele, mai degrabă minciuna decât adevărul…(AAAE).

      Apreciază

  5. Stely said

    Arca lui Goe ,

    Cu asemenea pretentii …

    Cred insa ca semnificatiile colaterale ale acesteia pot constitui teme valide pentru meditatie sau discutii. Dar numai si numai pentru cei dotati cu antene potrivite, orientate pe directia corecta si acordate corespunzator.

    …puteti sa asteptati mult si bine observatorii aceia care sa priveasca „cerul de pe Arca lui Goe ” . Eu una ma simt depasita (dezorientata ) neavand instrumentele necesare , dar de provocat discutii de ce nu , chit ca la tema de alaltaieri am iesit cam ciufulita … 🙂

    Prin urmare, risc sa spun ca ideea savantilor de a planta antene pe solul Australei „capabile să detecteze semnale radio din spatiu” mi se pare putin cam depasita, desi dupa data cand a fost redactata ( stirea despre rezultatele studiului) ar fi sa fie mai recenta decat aceasta de aici :

    *O steluță aflată la doar 39 de ani lumină de noi, la o aruncătură de băț în termeni cosmici, găzduiește șapte planete de mărimea Pământului, conform unei noi cercetări publicată în Nature. Cel puțin șase dintre ele par să fie stâncoase și temperate. Unele ar putea avea apă lichidă la suprafață și, prin extensie, condițiile potrivite pentru susținerea vieții.

    https://www.vice.com/ro/article/ezkyjp/de-ce-vor-oamenii-de-stiinta-sa-existe-extraterestri-pe-noile-planete-descoperite-de-nasa

    si de aici :

    **O modalitate de a atrage atenția extratereștrilor vecini este de a lansa un laser uriaș, potrivit unui studiu publicat în The Astrophysical Journal, scris de James Clark, student absolvent al departamentului de Aeronautică și Astronautică de la MIT, asistat de profesorul MIT Kerri Cahoy

    Ideea presupune amplificarea unui semnal laser cu infraroșu folosind un telescop gigant. Acest lucru ar putea produce un semnal de zece ori mai puternic decât emisiile infraroșii ale Soarelui, o anomalie ce ar fi observată de o specie inteligentă care monitorizează sistemul nostru solar de pe o exo-planetă îndepărtată.

    https://www.vice.com/ro/article/zmdbjj/mod-stupid-contactat-extraterestri

    De ce cred eu ca cercetarile (studiile) din link-urile de mai sus sunt mai avansate ? Pai pentru ca, mai intai, cercetatorii stiu incotro sa se uite si ,mai apoi ,exista deja instrumentele (lasere puternice si telescoape uriase) necesare contactarii (da) extraterestrilor, ceilalti doar ii cauta si in caz ca ii gasesc ii tin sub observatie .
    Una peste alta imi doresc sa fiu tot aci pe Arca lui Goe,cand va fi ” ziua Z ” (intalnirea de gradul trei ) :)))

    Apreciază

    • RALG said

      Ideea savantilor „britanici” din Australia o fi sau n-o fi depasita (de ce ar fi?) dar daca e, in niciun caz nu e depasita (vi se pare) de stirea descoperirii unor exo-planete telurice in vecinatatea cosmica a sistemului solar. Sunt doua lucruri total diferite. Unii cauta palanete (despre unele dintre planetele astfel descoperite putandu-se eventual constata ca oferea conditii climatice similare celor terestre si ar putea, cu o oarecare probabilitate, sa fie gazde ale vreunei forme de viata (la limita a unei forme de viata inteligenta, eventual ajunsa la stadiul tehnologic, totul facultativ, nimic obligatoriu, ba dimpotriva), sau macar sa fie locuri potrivite pentru colonizare (acestea fiind deja alte povesti, basme si speculatii, colaterale cercetarilor respective care cauta planete), iar ceilalti cauta (direct) civilizatii ascultand cerul (milioane de stele), pentru a detecta semnale radio a caror structura sa denote un caracter artificial, inteligent,semnale care se disting de undele radio produse de fenomene naturale. Desigur ca ideea se poate dovedi a fi puerila in contextul crudei realitati (poate nu exista nicio alta civilizatie tehnologica in restul universului cunoscut, ori poate ca nicio civilizatie aparuta la scara cosmica a unei planete n-ar putea avea niciodata (prin „design”), pe durata existenei sale, astfel de resurse incat sa poata produce zgomote reziduale radio suficient de puernice incat sa fie sesizabile la scara galactica), dar deocamdata nu, nu este depasita, iar ascultarea cerului poate furniza informatii utile pentru ameliorarea modelelor pe care le avem despre realitate.

      Ideea cu laserul gigant (de la Magurele) e draguta, doar ca e musai sa stii in ce directie sa-l indrepti (din infinitatea de directii posibile). Daca trimiti un astfel de fascicul la intamplare sansa sa fie vazut de cineva capabil sa-i inteleaga natura „inteligenta” sunt de 0,0 la suta… 🙂 Tot asa si sansele ca o „specie inteligentă sa monitorizeze sistemul nostru solar de pe o exo-planetă îndepărtată”. Nu se uita nici dracul la noi. Si nu, nu stie nimeni incotro sa se uite in materie de civilizatii extraterestre. Habar nu avem daca exista sau nu. Deocamdata facem doar presupuneri. Si pe baza unor astfel de presupuneri ne construim anumite credinte mistice. Unii CRED in existenta extraterestrilor (iosif-covidul), altii CRED in inexistenta extraterestrilor (AVP-vidul)…

      In plus mi se pare foarte limitativa, (infiorator de limitativa) ideea sugerata implicit in legatura cu similaritatea obligatorie a eventualelor civilizatii extra-terestre cu civilizatia umana (adica ca civilizatii bazate pe fiinte compatibile fizico-chimic, dimensional si ca ritm temporal, cu conditiile de la suprafata unor planete). De ce n-ar exista viata, inteligenta si tehnologie la nivel sub-sub-atomic, cuantic? Sau la nivel meta-meta-galactic? Ma rog unii ies din aceste tipare si presupun ca „„Intregul Univers” n-ar fi fiind deact o imensa retea neuronala. Adica ce? O parte din creierul unui animal colosal? Creierul lui Dumnezeu? Sau procesorul unui computer cosmic construit de niste fiinte meta-cosmice? Cred ca ziua Z a intalnirii de gradul trei, trei si paispe, este departe, mult dincolo de orizontul evenimenelor care ne separa de exteriorul gaurii negre pe care cu mandrie o populam. Iar in acea indepartata zi nu va veni la noi intreaga civilizatie extraterestra, ci doar un singur reprezentatnt al acesteia, numit Gagarin sau Godot. Nu ma deranjeaza sa-l asteptam impreuna. Cu pastrama si cu vin, uite asa ne chinuim.

      Apreciază

  6. Iosif said

    Zice Goe cu Humor, si mai trage un „fâss”

    Apreciază

  7. smaranda said

    Pt iubitorii de sf, trilogia lui Liu Cixin ( Problema celor trei sori, Pădurea întunecată și Dincolo de timp) recomand. Este foarte frumoasă.

    Apreciază

    • RALG said

      de la s la sf e un pas mic pentru om (si pe cale de consecinta si pentru femeie), dar e un pas urias pentru o-menire. Aveti si d-voastra o-menire?

      P.S. Multumesc pentru sugestii si recomandari. Sunt convins ca trilogia lui Liu Cixin face toti banii. Ne-ati putea face un mic preview? Asa putin, numai putin, incat sa fie provocator dar nu pre detaliat incat sa nu strice placerea de a descoperii prin lectura intamplarile cu pricina. Despre ce e vorba?

      Apreciază

      • smaranda said

        Nu mă prea pricep la recenzii, dar încerc: în primul volum , la 4 ani lumină, se află o planetă locuită de ființe f inteligente care au o problemă, adică 3. Are trei sori. Perioada în care civilizația se poate dezvolta este f scurtă. Pt a putea suporta perioadele nefaste locuitorii planetei se deshidrateaza, se rulează și se păstrează.
        În același timp în China , o savantă trimite un semnal ce este acaparat de civilizația amintită. Care în consecință pregătesc invazia planetei pământ.
        Este un roman superb cu turnuri de situații absolut neprevăzute . Liu Cixin introduce f multe noțiuni de fizică și astrofizica modernă.
        Merită toți banii.
        Precis veți găsi o recenzie mult mai frumoasă, pe net.

        Apreciază

        • RALG said

          in subsidiar pare sa fie vorba despre invazia pamantului de catre… chinezi… tik-tok… 🙂

          Ati vazut / va place filmul „Calauza” al lui Tarkovsky? In aparenta acolo este vorba despre transformarea bizara a unei zone terestre in urma vizitei unor extrarterestri (in acord cu cu fratii Strugațki, autorii nuvelei SF „Picnic la marginea drumului”, pe care se bazeaza fimul). In subsidiar insa este vorba despre dominatia Uniunii Sovietice si despre efectele acesteia pe pamant.

          Voi incerca sa citesc trilogia lui Liu. Poate mai vorbim despre invazie.

          P.S. D-voastra credeti ca exista fiinte extraterestre sau nu? Asa, de curiozitate.

          Apreciază

          • smaranda said

            Până nu văd cu ochii fizici, extratereștrii nu pot să cred că există sau că nu există. Dacă vorbesc de alt nivel de ” vedere” și percepție înclin să spun că există. DAR… ca să dau valoare de adevăr ar trebui să pot scana în minte toate inaginile și informațiile acumulate dealungul anilor prin vizionare de filme sf, citit cărți și păreri, ca să pot elimina cu succes faneziile provocate de minte. Imaginații.
            Deci, habar nu am.

            Apreciază

          • Vorbeam despre „credinta” nu despre „stiinta”. Daca i-ati vedea cu ochii fizici (adica daca ei ar deveni consistent observabili) nu s-ar mai pune problema unei credinte in in/existenta lor. Ati stii ca exista. Inteleg din raspunsul d-voastra ca suntem enoriasi ai aceleasi biserici, a celor care cred ca exista extraterestri. Adica ca or exista pe undeva si alte feluri de fiinte inteligente diferite de fiintele umane, dar totusi suficient de asemanatoare incat sa poata fi considerate incadrabile in sens larg in categoriile „fiinta” si „inteligenta”. Ceea ce ma intreb eu unul este daca aceste prezumtive fiinte inteligente extraterestre ar fi fiind totalmente deconectate de fiinta umana sau, dimpotriva, luate la bani maruti, s-ar putea dovedi cu probe ca, undeva, la origine au aceeasi sursa cu fiinta umana, tragandu-se cumva dintr-un stramos ancestral comun, un sambure de ceva, asa mai unic in zona aceasta (numita univers), ca sursa a tuturor fiintelor vii si eventual inteligente. Un soi de stramos al stamosului euglenei verzi, cosmic. O fi posibil sau nu? Sau fiecare fiinta inteligenta cu pizda ma-si? In alta ordine de idei aceasta preocupare filozofica, s-ar putea traduce intr-o intrebare: este viata mai degraba obligatorie si inevitabila in universul dat, generarea ei din materie ne-vie (tzarana) fiind un fenomen banal cu instantieri multiple nenumarabile – SAU – dimpotriva este mai degraba rezultatul un fenomen rar, accidental, exceptional, unic poate, produs candva-undeva, (de catre cineva), si care persista si se propaga prin univers, re-instantiindu-se in forme compatibile cu mediul de cultura gasit la fata locului? Sau si mai simplu. Viata a aparut pe Pamant sau s-a dezvoltat pe Pamant ca urmare a contaminarii cu niste germeni veniti din cosmos? D-voastra cum credeti? Tot de curiozitate. 🙂

            Apreciază

          • Stely said

            „Wow” !!

            Misto documentar ! Pare plauzubil , cap coada. ” Noi ” insa nu avem decat antene de genul celor din video-clip si nu ne putem bizui doar pe ele . Mai sunt si cele „plantate” pe Arca lui Goe pe care ne putem bizui ceva mai bine. Ha, pare sa exista deja niste ” semnale ” de la niste „extraterestrii” veniti cu sorcova … Sunt aici printre noi , deci. 😲

            Apreciază

          • RALG said

            Eee, dragute istorii. UFO. A fost si film. Am fost in copilarie si adolescenta pasionat de fenomenul OZN si de paleoastronautica, fan infocat. Cred totusi ca nu exista nicio legatura intre fenomenul OZN (profund antropologic) si viata extraterestra. Desigur ca este posibil sa ma insel, dar probabilitatea acestui fapt este undeva sub 0,001 la suta.

            In privinta „extraterestrilor” veniti cu sorcova pe Arca lui Goe, nu stiu ce sa (mai) zic. Astept sa dea semne vitale de inteligenta.

            Apreciază

  8. Troll-ul nostru Iosif Greblea continua sa se manifeste incercand din rasputeri sa produca zgomote pe Arca lui Goe. Fanilor sai precum si celor interesati de curiozitatile biosferei le amintim ca pretioasele-i tentative de comentariu nu se irosessc, fiind pastrate la loc de cinste Aici pe Pagina lui Greblea.

    Apreciază

    • Troll-ul Iosif Greblea se devodeste a fi fiind mult mai slab de inger decat se dadea la un moment dat plin, de AAA-E-uri precum mezelurile. Un cârnat. I-am facut pagina degeaba, banalizandu-i astfel, prin asociere, pe trollii de odinioara.

      Apreciază

  9. smaranda said

    Teoria panspermiei mi se pare rezonabilă dacă rămânem la nivelul de joasă vibrație a energiilor, materia.
    La nivelul acesta inteligența se manifestă, presupun, diferit. Ființe inteligente sunt si plantele și animalele și umanozii și…. eventualii extratereștrii sub toate formele lor posibile.
    Suntem însă de părere că în materie se exprimă o inteligență supremă, prin diversitate infinită, atunci suntem un tot inseparabil.
    Altfel spus, mi se pare totul mult prea perfect ca să fie vorba doar de mutații și o sumă de reacții întâmplătoare.

    Apreciază

    • RALG said

      🙂

      Apreciază

    • Era inevitabila ajungerea la incurcaturi (din acestea) terminologice pe tema data (in special la nivelul de joasă vibrație a energiilor 🙂 ) si la distorsinile si diluarile de semnificatie aferente. Desigur ca, intr-un anumit sens, si plantele și animalele si mineralele, si atomii si galaxiile denota un soi de inteligenta universala (Inteligenta materiei) care deriva din si coverge spre totul inseparabil. Incercarea de a rezolva problema (altminteri imposibilå) a reprezentarii infinitului, prin incarcarea termenilor cu semnificatii multiple, uneori contradictorii chiar, tine de natura limbajului uman in sine. Pe cale de consecinta, oamenii sunt (mai mult sau mai putin) capabili sa opereze (si chiar sa jongleze), cvasi-simultan, cu semnificatii multiple asociate termenilor si cu variate perspective din care privesc contextul dat. Probabil insa ca ar trebui sa stabilim conventional (sa delimitam in context) ce ar trebui sa intelegem prin termeni precum „inteligenta”, „intamplator”, „perfect”, „fiinta”, pentru ca altminteri este foarte posibil ca, desi folosim aceeasi termeni (din dictionar) sa constatatm ca, de fapt, vorbim (voluntar sau involuntar) despre lucruri foarte diferite. Nu ca n-am avea voie… sa schimbam vorba si sa move on, dar, vorba ‘ceea, tradare sa fie, daca interesele conversatiei o cer, dar s-o stim si noi. Cred ca in contextul dat (al cautarii semnelor existentei civilizatiilor extraterestre) am putea sa ne referim (strict) la inteligenta care denota viata si vointa, interioara entitatii care o manifesta (si nu la inteligenta materiei in general sau a designului universal), adica la inteligenta (cat de cat) similara inteligentei (prostiei) specifice omului, umanitatii si civilizatiei terestre.

      Am si eu momente din acestea, de gratie, cand sunt in stare sa sesizez mult prea perfectul incontestabil si inexorabil al alcatuirii lumii, dar asemenea momente de extaz nu ma tin niciodata destul de mult, fiind doar punctul de plecare (cadere) spre agonia constatarii, fara de scapare, ca totul este de fapt fistichiu, alandala, o cârpealå ordinarå, o improviatie subredå, o colectie de rebuturi si rateuri, lucru de mântuialå, fåcut la repezealå, fara cap si fara coadå, fara plan, si care, pe cale de consecinta, are mereu si mereu nevoie de reparatii, de ajustari, de modificari, de imbunatatiri, de upgrade, de transformare si schimbare perpetua, doar ca ceea ce pare så repare un lucru, din lista infinita a imperfectiunilor lumii, strica inevitabil alte o mie, si asa mai departe pana spre veacul vecilor. Ceea ce insa (per total) desigur ca poate fi considerat (fara probleme) a fi fiind perfect. De ce nu? Chestie de perceptie, atitudine, terminologie si punct de referinta. Depinde strict de cum considera fiecare. La urma urmei price lucru (si fiinta) este perfect… daca-l raportezi la el insusi. Trebuie sa mentionez insa ca nici agonia aceasta (aflata in relatie de succesiune cauzala cu extazul anterior mentionat) nu este o stare de durata. Nu, nici vorba. In majoritatea timpului ma descurc si eu cum pot, ca tot omul, mai inchid ochii, ma mai iau cu una alta, inclusiv cu conditia umana, cu stirile (ha-ha), cu meciurile, cu munca, distractia, familia, copiii (viitorul glorios al omenirii), si cu multe altele asijderea, precum invatatul (caci omul cat traieste invata).

      Daca dau drumul din mana paharului (eliberandu-l), atunci, deloc intamplator, si mai ales inexorabil, acesta va cadea (spre centru pamantului, precipitandu-se (de buna voie 🙂 ) spre zona in care timpul trece mai incet, in raport cu pozitia de referinta in care se afla, constrans, cand il tineam eu in mana, (cu forta, prizonier). Evolutia sa de dupa eliberare, desi nu este (deloc) întamplatoare, nu denota vreo inteligență supremă care pandeste si controleaza lucrurile incat acestea sa se intample intotdeauna cum trebuie, in acord cu aparenata perfectiune (de care ne minunam cateodata, si d-voastra, si eu, si altii). Nici vorba. Lucrurile se intampla in singurul fel in care se pot intampla, ceea ce inseamna, daca stai sa te gandesti, ca de fapt nu se intampla (fiind ca si intampalte deja, nimic intamplator). Totul se intampla, de fapt, tocmai pentru a nu se intampla nimic. Eu curentul cel indus totdeauna m-am opus cauzei ce m-a produs. Totul se intampla pentru ca nu se intampala. Orice aparenta intamplare nu este decat anularea unei alte asa zise intamplari (de obicei anterioare dar nu musai), ca un sir de oscilatii in jurul a nimic sau a nimicului. Ma rog, d-voastra (sau altii, poate chiar noi unul, in alta zi) veti putea spune, plina de optimism, ca si asta este (totusi) ceva, miraculos, magic, minunat, perfect, ba chiar dumnezeiesc. O fi, nu zic nu. Dar o fi si altminteri. Poate ca „dumnezeu” (inteligența supremă, de) o fi creat lumea, si a creat-o perfecta, absolut perfecta. Doar ca acea lume nu mai exista. Perfectiunea este aceea care nu are nevoie de schimbare, de reparare, de ameliorare, de transformare ci se multumeste cu ceea ce este. Acea lume este lumea Nimicului Absolut, singura lume cu Adevarat perfecta si pe care probail Dumnezeu a „creat-o” (con-sfintit-o, instaurat-o, sau cam asa ceva). Abia „dupa aceea”, alt-cineva (cine dracu o fi fost?) a venit si a stricat-o, a explodat-o, incarcand-o de existente efemere, de intampare, de timp, spatiu, si alte rahaturi, de haos si ordine, intr-o perfecta dezordine aparenta, de care ne minunam pana cand nu ne mai minunam. Sa ne minunam asadar de asa dar. Dar sa nu ne imbatam cu apa rece. Pentru asta avem vin. Am glumit desigur, caci de fapt nu am dat drumul paharului din mana si nici nu am de gand sa-i dau. Inca mai am vin in el. Si nici pe urma nu-i voi da drum caci mai am vin in sicla, si alte sticle in pivinita… Ci mai bine hai noroc. Inclusiv intru gasirea extraterstrilor care, oricat de destepti ori fi find, n-au cum sa nu fie (si ei) prosti ca noaptea.

      Dar ceea ce n-am lamurit inca (fiindca ne-am luat cu vorba) este daca viata terestra a aparut pe Pamant (din materie nevie, tzarana, din resurse locale) sau a evoluat pe Pamant dintr-un germene deja viu venit/adus/sosit (din exterior) pe Pamant. Ce credeti d-voastra in aceasta privinta?, tot de curiozitate. Credinta nu stiinta, desigur.

      Apreciază

      • smaranda said

        M-am dezobișnuit să cred. Totul este posibil, nimic nu-i musai. În schimb, am libertatea să mă bucur și să savurez toate părerile. Când lași toate ușile deschise, te trage curentul, dar ai mai multă libertate.

        Apreciază

        • RALG said

          ha-ha-ha… parca as fi vorbit eu insumi cu mine… 🙂 ca si cum ne-am potrivi cumva, in acord si cu un citat mai vechi din nemuritorul… Gambetta (?!): „Cine inchide usa minciunii lasa afara si adevarul…”

          la polul opus, intr-o alta interpretare colaterala, cineva (nu spui cine, persoana ne-importanta) zicea ca agnosticii sunt doar atei care n-au sange-n instalatie, lipsindu-le curajul de a-si sustine public opinia…

          Probabil insa ca viata este ceva relativ banal care apare independent, in variate si felurite „locatii”, care insa sunt destul de bine separate unele de altele prin „distante” apreciabile (nu neaparat spatiale) care fac inter-conectarea foarte dificila, poate chiar imposibila. Ce sanse am avea sa comunicam cu fratii nostri intru ratiune care vietuiesc in nucleul soarelui, sau in veun quarc din vreo geana sau spranceana…. ori cu animalul care ne contine impreuna cu universul observabil si cu alte cateva triliarde de triliarde de asemenea universuri…? nici una? Chiar mai putin 🙂

          Desi inclin sa cred (o credinta, mistica precum orice credinta) ca este posibil ca viata terestra sa fi aparut pe pamant si ca prima celula vie este productie locala, totusi nu sunt atat de habotnic incat sa cred ca invers n-ar fi fiind posibil, adica ca viata pe Terra sa se fi dezvoltat dintr-o såmâtå oarecare, ajunsa „intamplator” pe Pamamt, purtata de vanturile cosmice. Trage cosmosul acesta niste vanturi teribile. Presupun ca este mult mai probabila aparitia unor zone din univers compatibile cu intretinerea si mentinerea vietii (care este) decat aparitia unor zone care sa fie compatibile cu tranzitia de la neviu la viu.

          Apreciază

          • smaranda said

            😅 fain ați povestit. Mă bucur că înțeleg ce spuneți și exprimați mai bine în cuvinte gânduri care îmi trec și mie uneori prin cap.
            Nu promit nimic, dar dacă mâine am chef, vă iau cu mine la o secundă înainte de big-bang.

            Apreciază

          • RALG said

            de-abia astept 🙂 N-am mai fost in Polonia… de (cam) multicel… Polonia fiind (vorba lui Alfred Jarry), pretutindeni dar mai ales locul in care te afli… ubu rex

            Apreciază

  10. neamtultiganu said

    Am primit un e-mail de la un bun prieten din California

    Se pare ca nu m-am imbolnavit inca de covid…

    In casa fiind, cu toate geamurile inchise, miroase a bbq (miros de lemn ars, nu de friptura..).

    Este 8 dimineata si e un intuneric galben rosiatic. E o atmosfera ireala de la focurile astea, parca suntem pe Marte, planeta rosie sau pe Venus (imi aduce aminte din copilarie de cartea lui A si B Strugatki „Tara norilor purpurii”..)

    Iata extraterestrii

    Apreciază

    • RALG said

      Care prieten din California? Arnold? 🙂

      Apreciază

    • Am petrecut cu ceva ani in urma, intr-o vara, cateva zile la Mariposa in California. Dealurile erau acoperite cu iarba de un galben intens, neverosimil de galben. Aerul era fierbinte si uscat, iar pesiajul aducea cumva a fund de Baragan. Am locuit intr-un ranch inchiriat de la niste fermieri care aveau ceva mai in sud o plantatie de fistic. Totul arata desertic cu exceptia câtorva arii din jurul casei pe care prosperau, in mod paradoxal, trandafiri si alte tufisuri cu flori (despre care aveam sa descoperim ca erau udate cu picatura, fiecare direct la radacina). Avantajul era ca nu exista nici urma de tântari. Puteai sta seara pe veranda la suete sau la jucat monopolis pana dupa miezul noptii. Intr-o zona a parcului national Yosemite era de cateva zile un incendiu. Dimineata, afara se simtea miros de fum, undeva in zare se vedea dunga subtire a unor nori negrii, iar peisajul aråta intr-adevar ca de pe alta planeta, extraterestri insa n-am vazut.

      Apreciază

    • N-am citit „Tara norilor purpurii”. Cum e? Am citit insa „Habarnam in tara soarelui” si „In tara lectiilor neînvåtate”.

      Apreciază

  11. Sti-ri de co-memorat:

    Nu mai inteleg nimic din tot…. – Din seria Rodica, Viorica, Monica…

    Un barbat care si-a omorat copilul nenascut, condamnat definitiv la 14 ani de inchisoare.

    O fotbalista campioana mondiala cu nationala Japoniei s-a transferat la o echipa masculina – Sportiva a explicat, intr-o conferinta de presa, ca prin alegerea sa atipica vrea sa ajute „la crearea unei comunitati in care nu exista frontiere intre sexe si rase”.

    Marius Tuca Show si Jamila Cuisine au Corona Virus.

    Apreciază

  12. smaranda said

    Apreciază

    • smaranda said

      Despre inteligență, comunicare, empatie intre specii și părerea dnei Koko despre om.🙂

      Apreciază

      • RALG said

        a) Pertinenta opinie.

        b) Prin urmare Planeta Maimutelor ar fi posibila aevea… 🙂

        c) Povestile despre comunicare (ca si cele despre incomunicabilitate) sunt intotdeauna emotionante. Imi amintesc ca am plans atunci cand am vazut in film ca Domnul Sufletzel, care, avand cu o pneumonie grava, a fost lasat in camera in timp ce Zerbino, Dolce, Remi si Vitalis incercau sa incropeasca un spectacol, s-a ridicat din pat si, cu ultimele puteri, si-a imbracat costul de general cucare obisnuia sa apara in spectacol, dupa care, epuizat a murit. Presupun ca majoritatea prea-cinstitului cititor citit si unic al Arcei lui Goe, recunoaste personajele si intmplarile din romanul Singur pe lume. Dar mi-a placut si „la Strada” al lui Felini.

        d) uneori (adesea) inteligenta emotionala a animalelor este superioara celei umane.

        Apreciază

    • RALG said

      Alertă în Atlantic din cauza orcilor, care se dedau unor atacuri inexplicabile. Totusi exista o explicatie. Orcile au inteles in cele din urma ca oamenii sunt responsabili pentru incalzirea globala si au decis sa faca ce este mai bine pentru mediu.

      Apreciază

  13. smaranda said

    Sunt convinsă că nu ați mai avut răbdare și ați fost singur în Polonia. 🙂 Ați auzit vreo detonație, ați simțit o presiune colosală? Timpul și spațiul existau deja?

    Apreciază

    • RALG said

      Nu, nimic din toate acestea. Nici detonație,nici presiune colosală, nici timp și nici spațiu in Polonia amintirilor mele. Doar o ciorba de burta fierbinte si miraculoasa, intr-o iarna teribila si departe, imi persista in amintire.

      Apreciază

  14. RALG said

    Apreciază

    • smaranda said

      Acum realizez că 14 miliarde de ani nici nu-i chiar așa de mult.

      Apreciază

      • RALG said

        este cat ai clipi din ochi, si inca mult mai putin… o fi (poate si) motivul (principal) pentru care nici nu s-a intamplat mare branza in acesti 14 miliarde de ani, care au trecut ca si cand n-ar fi fost. 🙂

        Adeptii notiunilor de timp si spatiu, pusi in dificultate de inconsistentele epistemologice si de relativitatea sideranta, aferente acestor notiuni, pusi in confruntare cu opozitia democratica a celor care avanseaza ideea (auzi idee), cum ca spatiul si timplul nici nu prea exista de fapt, decat in imaginatia limitata si limitativa a minitii fiintei umane (…), au venit cu alta si mai gogonata, cum ca spatiul si timpul poate ca n-or exista ca atare, dar ca sunt generate in permanenta. Daca despre acest gen de com-portare al spatiului mai stiam noi cate ceva de cand cu teoria dilatarii universului (adica a spatiului de pe lume), ideea ca si timpul este generat in permanenta (ne pre-existand viitorul) este mai noua… Asta ar explica de ce ne „amintim” doar trecutul , nu si viitorul… desi, logic vorbind, ar fi mai normal si mai usor sa ne amintim (imaginam, anticipam) viitorul decat trecutul. Nu? Cu mai mult claritate si limpezime. Adica am acees la prezent (singurul la care am acces), am cuno-stiinta despre legile care guverneaza universul, si prin urmare ar trebui sa pot face predictii exacte in legatura cu ceea ce se va intampla in viitor, adica sa-mi amintesc viitorul. Si totusi, cel putin in aparenta imi amintesc mult mai bine trecutul. Daca ceea ce-mi amintesc eu chiar o fi fiind trecutul (si daca nu cumva o fi fiind doar un prezent pervevs si abscons)… In fine, daca timpul (viitor) nu exista, ci se genereaza in permanenta (nascand nano-secunde) intr-o maniera similara cu felul in care se dilata spatiul (legea Hubble–Lemaître), atunci inseamna ca… sau… na ca m-am incurcat. Cumva ca Universul este de fapt un rezidduu in procesul de generare a spatiului si timpului… care ori merge la nesfarsit, ori este intercalat cu un proces de distrugere (reciclare ?) a spatiu-timpului.

        Partea cea mai simpatica in toate aceste abureli este cea care vizeaza gravitatia (mereu misterioasa gravitate). Se pare ca in actiunea gravitationala asupra corpurilor, acestea au tendinta nu sa fie atrase de corpurile cu masa mai mare, nu sa urmeze geodezicele curburii spatiului (provocata de existena maselor mari in vecinatate), ci pur si simplu sa insemne ca fiecare corp are tendinta de a se deplasa catre zona in care timpul se scurge cel mai incet. La limita, catre zona in care timpul nu se scurge deloc (si vremea incearca in zadar din goluri a se naste), si unde repaosul este consecinta fireasca a inghetarii timpului. Cam ca in gaurile negre unde timpul nu se mai scurge (temperatura timpului fiind 0 absolut). Si din repaos m-am nascut, mi-e sete de repaos…

        Apreciază

    • smaranda said

      Apreciază

      • RALG said

        Cautand extraterestrii aflam astfel o multime de lucruri interesante despre noi insine si asta este ceva, Smaranda draga, daca-mi dati voie sa va spun asa. 🙂

        Apreciază

      • RALG said

        Eficienta algoritmilor de cautate a civilizatiilor extraterestre ar putea spori fabulos prin utilizarea Inteligentei Artificiale care s-ar potrivi extraordinar de bine in peisaj, natura problemei de rezolvat fiind foarte compatibila cu modul de operare al inteligentei artificiale. Probabil ca inteligenta noastra artificiala va fi capabila sa recunoasca manifestarile inteligentei lor artificiale si abia mai apoi, daca cele doua inteligente artificiale vor gasii de cuviinta ca este potrivit, benefic, potrivit si nepericulos, acestea vor decide cand si cum sa ne faca cunostiinta cu semenii noastri intru ratiune.

        Apreciază

        • smaranda said

          Posibil. Dar poate ne-au găsit ei deja demult. Aici , persoana de competență, Erich von Däniken.

          Apreciază

        • smaranda said

          Apreciază

          • RALG said

            Am fost, in perioada pubertatii, fan Erich con Daniken, al paleoastronauticii si al amintirilor din viitor… Intre timp insa m-am mai temperat. Nu mi se mai pare asa de evidenta relatia dintre enigmele trecutului si civilizatiilor extraterestre. Ba dimpotriva… am impresia ca toate enigmele respective denota antropologie cat cuprinde. Credinta in existenta extraterestrilor care ar fi ajutat oamenii din antichitate sa faca lucruri pe care altfel n-ar fi avut cum sa le faca aduce foarte bine cu o credinta mistica oferind avantajul ca munca de cercetare se simpifica dramatic, totul fiind imediat si consistent explicabil. „Le-au facut extraterestri” este foarte bine echivalentul lui „Asa a vrut Dumnezeu”.

            Desigur ca insistenta si consistenta de a colecta detalii despre vestigiile istoriei umanitatii si de a construi din cioburi o teorie care „demonstreaza” existenta extraterestrilor si influenta acestora asupra istoriei umanitatii este o arta in sine, iar artistii aferenti pot fi talentati, ingeniosi, geniali, facandu-i pe spectatori sa se minuneze, emotioneze, extazieze si orice altceva se presupune a se intampla pe durata contemplarii unei opere de arta.

            P.S Imi pare sincer foarte rau ca Erich con Daniken n-a apucat sa ofere o interpretare pe masura telentului sau semnificatiilor basmelor romanesti cu Fat Frumos si a calului sau nazdravan si inaripat, care scoate din ureche cele mai sofisticate device-uri ce denota high tech. Basmul Tinerete fara batranete si viata fara de moarte presupune calatorii in timp si tehnologii avansate pe care civilizatiile extraterestre le-au facut cunoscute catorva alesi care au transmis povestea din gura-n gura…

            Apreciază

          • RALG said

            Ar putea parea fara legatura cu tema data dar totusi exista anumite conexiuni „on topic”:

            Apreciază

  15. smaranda said

    Multe teorii și toate frumoase. Asemuiesc știința cu esoterica. Dacă ai dezvoltat fascinație pt ele intri intr-o junglă din care cu greu mai ieși. 🙂

    Apreciază

  16. RALG said

    intrebare: de ce fac oamenii arta?

    Apreciază

  17. smaranda said

    Basmele populare românești par să fie adevărate comori spirituale. Dpdv sf încă nu le-am privit. Interesant. De ce nu?!
    Am visat mai demult că strămoșii noștri vin dintr-o zonă din univers, o gaură neagră înconjurată de un halou albastru, căreia în vis i se spunea ” Casa Regilor „. Totul este posibil.

    Apreciază

  18. smaranda said

    Mulțumesc foarte mult.
    Distanța, 1500 – 3000 ani lumină, zice wiki.

    Apreciază

    • RALG said

      ceva mai precis vreo 2600 de ani lumina. se pare ca in scurt timp (cateva milioane de ani) Deneb va exploda devenind o supernova. Din calculele mele mai rezulta o relatie cu sf. Lupus of Sens. Interesant este ca partajati ziua de nastere cu Einstein. 🙂

      Apreciază

  19. RALG said

    Ceea ce mi se pare oarecum bizar este ca nimeni-nimeni nu vorbeste despre planetele interioare soarelui. Ma refer in special la cele din fotosfera, zona convectiva si cea radiativa. Ceva ma face sa cred ca si pe astfel de planete ar putea exista viata… si chiar frumoase peisaje scaldate in lumia diafana a rasaritului Soarelui (fiind desigur vorba despre nucleul soarelui)…

    Apreciază

    • smaranda said

      Aceasta ar fi deja in zona paranormalului, ființe anorganice. Dacă acestea ar exista cu adevărat sau le-am putea percepe, am vedea că fiecare corp ceresc este populat cu ” ființe” si peisaje.

      Apreciază

      • Meta-normalului sau mai bine spus hiper-normalului. Termenul „organic” in sensul de „bazat pe carbon si compusii acestuia” este „un picut”… cam restrictiv ca sa zic asa. Mi se pare putin probabil ca viata sa se rezume la atat de putin. Dupa cum pare putin probabil ca intr-un univers atat de vast sa existe viata doar pe Pamant, tot asa este de putin probabil sa existe doar un singur tip de viata intr-un univers stat de variat.

        Apreciază

        • smaranda said

          ” Ar fi risipă curată ” citez pe cineva, om savant, al cărui nume l-am uitat.

          Apreciază

          • RALG said

            Pentru cineva care-si permite… n-ar fi risipă dar exces in tot cazul ar fi. Enorm. Infinitatea formelor in care se manifesta universul si infinitatea varietatii conditiilor pe care le ofera, fac putin probabila existenta unei singure varietati de viata (bazata pe carbon si apa). Aproape cert si alte contexte ofera conditii aparitei si mentinerii unor entitati capabile sa aiba metabolism, auto-reproducere, vointa si, la limita, inteligenta si capacitate de auto-perceptie. Si asta in chiar cadrul materiei cu care suntem obisnuiti. dar nu numai. De ex. Mi se pare destul de normal ca ceea ce numim materie intunecata, (asa grosso modoo peste 85% din materia sesizabila gravitational in Univers, punand astfel la gramada toate felurile de materie care se deosebesc de materia „luminoasa” – asta care ne compune pe noi, pe planete, pe stele) – sa ofere conditii excelente unor alte feluri de organizare si interactiune. Probabil ca nu exista doar un singur soi de materie intunecata, amorfa, ci mai multe, guvernate de legii fizice, in care desi electromagnetismul (interactiune fundamentala a materiei „noastre”), nu are niciun rol, exista alte feluri de interactiune pe care „materia noastra” nu le percepe. Traim inundati intr-un ocean de materie intunecata cu care nu interactionam in niciun fel si pe care astfel nu o putem deosebi de vidul cosmic. Probabil ca unele tipuri de materie intunecata, prezenta aici, in acelasi spatiu cu noi, guvernata de legi fizice specifice, a permis coagularea unor soiuri de entitati dintre care poate ca unele denota viata in sens larg. In interspatiile aparentului vid care ne compune (99.99% din volumele pe care le ocupam noi, atomii care ne compun, este spatiu vid de materie ordinara, sau luminoasa, daca preferati), este loc berechet pentru multe alte manifestari. Poate ca in aproape acelasi loc si timp cu noi insine, acum si aici, impartind cu noi spatiu-timpul, exista entitatii vii constituite din vreun fel de materie (numita de noi intunecata) care-si pun cam aceleasi intrebari ca si noi si care se manifesta cu aceeasi auto-suficienta si firoscosenie ca si noi, considerandu-se ca si noi unice si irepetabile, veun soi de buric al universului… Pare destul de logic ca, intru-un univers infinit de infinit, in care exista cel putin un soi de viata, sa existe, de fapt, o infinitate de feluri de viata, intrucat altminteri, prin reducere la absurd, este de-a dreptul imposibil. Ar fi ceva ce ar intra in contradictie cu notiunea de „infinit”, ceea ce ar conduce la disparitia subita, spontana, abrupta, a universului din existenta. In infinit nu exista unicate… In adancul insondabil al universurilor paralele compuse din materie intunecata, aici sau aiurea, acum sau aiurea, exista cu siguranta nu doar o alta Arca a lui Goe si o alta Smaranda care se harjonesc asemenea noua ci o infinitate, Frumos ar fi sa avem ceva in comun (noi cu ei), in afara de felul specific al viului de a fi pentru a nu mai fi.

            Apreciază

          • smaranda said

            La comentariul acesta al dvs, se potrivește bine filmulețul ” what is reality” pe care l-ați pus mai sus.

            Apreciază

          • RALG said

            Da, da, se potriveste. Ce s-ar potrivi oare la comentariul de mai jos (cel cu numarul 19)?

            Apreciază

  20. Iosif said

    😀 😀 😀 😀 😀 )))))

    Apreciază

  21. Sarmanul Greblea cel mofluz n-are stare si igneste din rasputeri, incapabil de articulari. A produs iarasi un zgomot, consemnat ca atare pe Pagina lui Greblea. Abia acum se vede si mai clar, si dintr-o alta perspectiva, golul rusinos al acestui personaj de toata jena precum si faptul ca nu e domne nici activist AAAE-ist, nici misionar, nici ruda cu fratele tatalui sau vitreg (pe care l-a adoptat cu de-a sila), nici nimic de acest fel, ci un biet trepadus retardat care incearca exclusiv sa se ia in seama si sa-si dea o importanta pe care n-o are. Altminteri, contand pe faptul ca mesajele pe care ni le adreseaza ajung la destinatie, ar fi trebuit sa continue sa joace rolul pe care si-l asumase si pe care-l construise cu atat migala din nimicul fiintei sale de doi bani sau macar sa-l abandoneze total si irefutabil cel putin pe Arca lui Goe. Ceea ce nu se intampla. Blazarea sa ne intristeaza peste masura. „Indarjeste-te molâule”… si da-ti masura valorii sau a demnitatii, fie prin manifestari ample fie prin taceri desavarsite… ci nu prin schelalaituri din astea letargice care se vor a fi rânjete. Hai mai cu viata, extraterestrule.

    Apreciază

  22. RALG said

    Se poate face un rationament simplu care sa sugereze ca materia (numita) intunecata, care este sesizabila gravitational in dinamica mecanicii galactice si inter galagtice, dar nu este sezizabila sub aspectul interactiunilor electro-magnetice, tari sau slabe, nu este inerta, amorfa, ci este, de fapt guvernata, de alte tipuri de interactiuni si forte fizice, insesizabile din interioirul materie ordinare/lumunoase care ne compune. Sub influenta gravitatiei materia cu masa, care este supusa acestei influente, are tendinta sa se aglomereze si sa se prabuseasca (prin colaps gravitational) in ea insasi. Norii de praf si reziduuri se misca sub influenta gravitatiei, rezultand in timp o condensare prin aglomerare in spatii din ce in ce mai mici. In cazul materiei ordinare (luminoase), acest proces (care altminteri s-ar finaliza rapid cu formarea unei gauri negre) este stopat din cauza faptului ca o densitate suficient de mare a materiei ordinare/comune/luminiase aduce particulele acesteia (protonii) la distante destul de mici incat sa se manifeste fortele tari nucleare care duc la formarea nucleelor unor atomi mai grei (H –> He etc), cu degajare de energie ELECTO-MAGNETICA, fotoni, ceea ce creaza o presiune opusa gravitatiei, si care au dendinta de a dilata steaua, de a o exploda. O stea este o entitate care exista cata vreme inclestarea dintre gravitatia care tinde sa o comprime si energia electromagnetica (obtinuta prin fuziune nucleara) este in balans. Radiatia luminoasa si in alte spectre de radiatie electromagnetica a unei stele este strigatul de disperare a materiei care inceaca sa se opuna gravitatiei si colapsului. Cand balansul se strica, daca gravitatia pierde (momentan) competitia materia este redata spatiului local si steaua ori explodeaza violent, ori se stinge lent, ori, daca gravitatia castiga, steaua si spatiul in care se afla se transforma intr-o gaura neagra (o singularitate). Daca n-ar exista intereactiunile tari si electromagnetice, specifice materiei ordinare/comune/luminoase, gravitatia ar castiga mult mai repede si mai irevocabil cursa pentru strangerea materiei in singularitati de tipul gaurilor negre si n-ar mai exista o perioada tranzitorie cu generatii de stele care se nasc si mor sub influenta corelata a gravitatiei si a fortelor tari si electromagnetice. Faptul ca materia intunecata inca exista (si inca din abundenta, fiind sesizabila prin efectele ei gravitationale in dinamica mecanicii galactice si inter-galactice) denota ca si in cazul acesteia exista anumite tipuri de interactiuni care la un moment dat se opun gravitatiei, impiedicand colapsul prematur al acesteia in singularitati de tipul gaurilor negre, poate chiar mai eficient decat o face materia ordinara/comuna/luminoasa (prin interactiuni tari si electromagnetice). Ei bine daca acele tipuri de interactiuni si forte specifice materiei intunecate exista, atunci aceasta este o poarta larg deschisa catre forme de organizare a acelei materii si de formare, in interiorul acesteia, a unor entitati complexe si variate. Probabil ca si in cazul materiilor intunecate conditiile in care se manifesta aceste interactiuni sunt create tot de gravitatie. Actiunea gravitatiei care tinde sa compacteze materia o face pe aceasta sa ajunga la o situatie propice manifestarii altor forte. De ex in cazul materiei ordinare aceasta conditie consta in aducerea suficient de aproape a protonilor unii de altii ceea ce duce la manifestari electomagnetice, stele, planete, si in genere ceea ce consideram noi materie si univers. In cazul materiilor intunecate, de vreme ce gravitatia n-a reusit sa grupeze deja materia intunecata in gauri negre, probabil ca se intampla ceva similara, in timpul condensarii materiei respective. Este posibil ca pe undeva in spatiu-timpul ocupat de Soare si sitemul solar sa existe sisteme similare din materie intunecata (nu neaparat centrate la fel cu Soarele). Sori si sisteme solare din materii intunecate, care pot partaja bine-merci cu noi spatiu-timpul (loc si timp cacalau, maria-ta). Dupa cum este posibil ca tot gravitatia, care adesea castiga provizoriu lupta sa continue schimbarea conditiilor si sa aduca materia ordinara si materiile intunecate, impreuna,in alte condittii de concentrare si densitate (poate in interiorul gaurilor negre) care sa declanseze cine stie ce alte forte si tipuri de interactiuni necunoscute noua, capabile sa faca aceste tipuri diferite de materie sa ajunga la un soi de compatibilitate si interactiune pe baza unor forte si interactiuni specifice acelor conditii. Oricum in interiorul gaurilor negre interactiunile electro-magnetice (lumina y comprys) care in conditii normale (astea cunoscute noua) sunt de miliarde de miliarde de ori mai intense decat cele gravitationale, devin totalmente irelevante, anemice, neglijabile, lente, in raport cu gravitatia. Aproape sigur in drumul catre zero, gravitatia aduce materile ordinara si unele dintre cele intunecate la conditii care anclanseaza alte tipuri de forte si interactiuni compatibile cu mai multe dintre aceste materii. Noile uniuni de materii se vor opune intens cazei care le-a produs (gravitatia), formand acolo in interiorul gaurilor negre o opozitie formidabila asemanatoare/analoaga cu aceea nascuta pe durata formarii stelelor, lasand loc altor perioade de tranzitie si unor manifestari (oricat de) complexe, in interiorul gaurilor negre (mici pe dinafara, enorme pe dinauntru). Scene propice pentru orice circ, inclusiv pentru alte forme muritoare de viata si vointa… M-ar mira foarte tare sa aflu ca in interiorul gaurilor negre nu exista o infinitate de tranzitii fiecare dintre ele propice aparitiei unor forme de viata, capabile sa observe si sai inteleaga partial ceea ce (li se) intampla. Observatorul creaza realitatea. Noi (si altii ca noi) in interiorul gaurilor negre nu putem vedea (intrucat lumina este prea lenta pentru a putea scapa de acolo, spatiul dintre fiecare foton si suprafata gaurii negre (orizontul evenimenelor) crescand prea rapid sub efectul colapsului gravitational). Altcineva TREBUIE sa observe, altminteri acea realitate ne putatnd exista. La fel si la scara metagalactiaca, dincolo de limita universului observabil (un alt soi de orizont al evenimentelor daca stai sa te gandesti)… Pentru locuitorii gaurilor negre noi ne aflam dincolo de limitele universului lor observabil, ceea ce nu-i poate impiedica sa se gandeasca la noi si la existenta noastra, folosindu-si imaginatia, asa cum facem si noi in legatura cu ei si cu cei de dincolo de limita universului observabil. Nu?

    Apreciază

    • smaranda said

      Asta cu ” cineva trebuie să observe” s-ar putea să nu fie musai corect. Om vedea, de-om mai fi.
      Găurile negre sunt niște obiecte fascinante. Circulă o sumedenie de teorii, ba că una, ba că alta așa că în vis m-am aruncat în prima ce mi-a ieșit în cale. Cu adevărat a început o călătorie tare lungă într un tunel întunecat cu pereții de un verde f închis, aproape negru. Am senzația că pereții sunt elicoidali(?) ( nu știu dacă este corect termenul pt ca șurubul pe interior) și am impresia că disting linii albicioase ca meridianele, impresie care se întețește pe măsură ce se luminează. Călătoria durează mult și parcă are și curbe in toate direcțiile
      Pe când încep să mă îngrijorez că m-am băgat in bucluc, tunelul începe să se deschidă treptat la culoare, tot mai luminat și apoi ies … printr-o gaură… albă. Sunt uimită să văd că am ajuns direct acolo de unde am plecat. Aceleași stele, același spațiu. O diferență mare era universul însuși: era luminat. Nu sorii generau lumina ci însuși spațiul. La așa ceva nu m-am așteptat. Am schimbat direcția și am privit de pe lateral gaura albă din care ieșisem și… gaura albă era aceeași cu gaura neagră, erau două fețe ale aceleiași monezi sau și mai corect, ca și cum pe o hârtie desenezi o gaură neagră și pe cealaltă una albă.

      Apreciază

      • RALG said

        …insa ochiu-nchis afara inauntru se desteapta…

        interesant vis, nu zic nu, de chic. Pacat ca a fost tradus in cuvinte… nu ca n-ar fi trebuit (altfel cum?). au incercat si altii:

        Alergam pe o platformă infinită de beton
        alergam.
        Tăcerea era desăvârşită şi alergarea nu mi-o auzeam
        vederea platformei era amplă şi infinită
        şi n-o mai vedeam.
        Alergam pe-o platformă infinită de beton
        alergam.

        Deodată-un ţiuit şi platforma s-a rupt pe orizontală
        şi am căzut din dimineaţă spre seară, spre foarte seară
        pe o altă platformă de beton infinită
        alergând,
        din tăcere neauzind, din vedere nemaivăzând.
        Alergam alergând şi deodată
        un ţiuit
        platforma s-a rupt pe orizontală
        şi iar am căzut dinspre dimineaţă spre seară
        spre foarte seară,
        pe o platformă de beton infinit
        când alergam, alergam, alergam,
        alergam.

        Apreciază

        • Stely said

          Ah , da imi aduc aminte de poezia aceasta onirica . Am citit-o chiar aici, pe Arca lui Goe . Sunt poezii scrise de Dl Goe care mi-au placut f.mult. Parca mai este una la fel , adica tot despre un vis
          P.S. Ar fi extraordinar sa fie stranse la un loc pe o pagina separata, numita „pagina onrica”. As incerca eu dar ar insemna sa caut f.mult prin multimea de topice si comentarii. Apropo, cate topice or fi ? 1000-1500 ??

          Apreciază

  23. Apreciază

  24. Iosif said

    😀 😀 😀 😀 ))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))………………………………………………………………………………….

    Apreciază

  25. smaranda said

    Apreciază

    • RALG said

      Filmul e dragut (il aveam pe lista), dar e (si) un pic nerealist, cel putin in titlu. Ca sa poti sa „hack” ceva trebuie sa fi in afara acelui ceva, si, in afara fiind, trebuie sa gasesti o metoda pentru a intra in mod fraudulos. Probabil ca realitatea este extrem de greu de hack-uit si pentru cei care ar fi fiind in postura potrivita (if any). For ourselves no chance. Nici macar pe calea onirismului lucid pe care contati d-voastra. 🙂

      Apreciază

  26. stely said

    Profetii din trecut spre viitor :

    2021. Apar conflicte armate între multe ţări. Vor dura chiar până în anul 2041. România va fi cucerită de Rusia.

    AIci , care mai de care mai plauzibile, dar ce pacat .😣.

    2034-2043. Robotica va acapara majoritatea domeniilor de activitate.
    2038. Începe Al Treilea Război Mondial.
    2045. Omul ajunge pe Marte pentru prima dată în istoria lumii.
    2060. Începe să se folosească armele nucleare.

    2068…omul va face cunoştinţă cu o nouă formă de minte. Tot în acest an se va efectua cea mai mare expediţie spaţială, dar majoritatea astronauţilor care vor participa vor muri.

    2084. Un nou sistem de învăţământ, care combină disciplinele ştiinţifice cu arta.

    2087 – 2098. Oamenii vor fi supuşi sindromului bătrâneţii premature instantanee.
    2090. Pământul va fi condus de un despot.
    2104. Începe era matriarhatului.
    2115. Cyborgi pentru zboruri spaţiale şi pentru protejarea faţă de invazia civilizaţiei extraterestre.
    2150. Se creează un corp ceresc artificial.

    Schimbări majore pentru toată planeta

    2167. Apare o altă religie.
    2170. Oamenii migrează masiv spre alte lumi şi se dezvoltă viaţa şi pe alte planete din univers.
    2196. Apare o altă rasă de oameni.
    2260. Secetă pe Pământ, din cauza unei comete care îşi schimbă orbita şi se apropie de noi.
    2280. Oamenii călătoresc în timp, utilizând energia găurilor negre.
    2292. Se schimbă echilibrul gravitaţional al Pământului, din cauza unei catastrofe la care e supus Soarele.
    2350. Dezvoltarea unei specii de animale inteligente.
    2410. Teleportare pe distanţă lungă.
    2485. Soarele dispare, iar omenirea e privată de lumina lui pentru foarte mult timp.
    2713. Majoritatea oamenilor migrează spre alte planete.
    3005. Soarele renaşte, dar vor începe şi conflicte militare interplanetare.

    bzi.ro/nostradamus-profetie-despre-romania-pentru-anul-2021-4027589?fbclid

    P.S. Sunt cateva profetii care ma astept sa implineasca ceva mai devreme. Ar fi cea cu schimbarea sistemului de invatamant , cu inceperea matriarhatului😜, cu” noua forma de minte”(IA), robotica , ajunsul pe Marte si Venus , precum si cea cu cyborgii .
    PPS.Pana acum nu prea am dat importanta profetiilor lui Nostradamus , dar descoperirile facute pana acum , multe dintre ele in derulare , gata de implinit profetia , m-au facut sa-mi schimb parerea. Nu cred ca interpretii catrenelor au facut doar potriviri din condei.

    Apreciază

    • Stely said

      Bunaoara …

      Apreciază

    • RALG said

      🙂

      Apreciază

    • RALG said

      @Stely – D-voastra credeti in Nostradamus? Noi unul o preferam pe baba Vanga. 🙂 si mai ales pe sora sa Vinga!

      Apreciază

      • Stely said

        Pai despre asa zisele profetii ale babei Vanga nu am avut curiozitatea sa citesc nimic, insemnand ca nu am pus prea multa baza pe ele . Nostradamus insa a scris peste 900 de catrene in care prevestește viitorul , despre care se spune ca” 70% dintre ele au fost împlinite până în prezent”(wikipedia). Desigur, nu ma dau in vant nici dupa profetiile lui Nostradamus. Faptul insa ca au fost de-a lungul timpului f.multi interpreti care si-au pus mintea la bataie sa rastalmaceasca fiecare din catrenele respective , m-am gandit ca o fi ceva de ele.
        Apropo, baba Vanga stia sa scrie ? Au ramas ceva inscrisuri de pe urma ei ?

        P.S. Am totusi curiozitatea sa citesc macar in forma originala catrenele cu prezicerile de mai sus. Cum o fi „sunand” cele despre matriarhat , despre sistemul de invatamant , cele despre IA , telepetie sau migrarea pamantenilor pe alte planete ?

        Apreciază

        • RALG said

          Si Nostradamus si baba Vanga au fost doar niste sarlatani… Vinga insa a fost numele unei localitati infiintate de niste „colonisti” bulgari in Banat in care a existat multa vreme o manufactura de bomboane de ciocoloata formidabile. Lux. Care a disparut. Nici Nostradamus nici baba Vanga n-au suflat nicio vorba despre asta.

          Apreciază

  27. RALG said

    next:

    Apreciază

  28. smaranda said

    Bomboanele de Vinga?! 😳😥😭 Erau divine. Am apucat să gust câteva.

    Apreciază

  29. Stely said

    Hopaaa, inca o dovada ca unele” profetii” s-ar putea adeveri cam peste cateva sute de milioane de ani lumina. 🙂
    Apropo, cam cati ani or fi trecut deja ?🥺

    https://playtech.ro/2020/oamenii-de-stiinta-au-descoperit-o-planeta-imposibila/?fbclid=IwAR3NibocKuEOS_5v3R3F1oNoKGdY4UiPO2uTrKwuTXv_f6I6E8-UJl8EMo8

    Apreciază

    • RALG said

      Pro-fetiile care se implinesc sunt cel mai adesea simple pre-dictii 🙂

      Apreciază

      • Stely said

        Pai da :

        O echipă de oameni de știință de la Griffith University din Australia și Nanyang Technological University (NTU) din Singapore au dezvoltat un dispozitiv cuantic care poate simula evenimente viitoare cu o acuratețe foarte mare. Device-ul poate prezice realități alternative sau posibile întâmplări viitoare.

        https://playtech.ro/2019/cuantica-prezicere-viitor/?fbclid=IwAR0VG4E7ojs2jUHyqKV41Y0wKfC0GtYuEbYqy13gyXJ6l-Ricwbru97HIkk

        Apreciază

        • Quantum Computing && Deep Learning ar putea fi baza valida a unui dispozitiv de amintit viitorul… dar numai daca s-ar putea rezolva problema spinoasa a introducerii datelor initiale in altgoritm… Pentru a putea rezolva o asemenea problema colosala, ne-ar trebui un dispozitiv de oprit timpul pe loc in tot restul universului (trans-format brusc intr-un instantaneu). In „timp” ce timpul ar fi suspendat in asteptare pentru restul universului, un program automat ar trebui sa incarce datele in sistem cu o viteza mult mai mare decat viteza luminii si anume instantaneu. Apoi, ca si cand nimic nu s-ar fi intamplat (mai ales ca nici nu avea ce si cum sa se intample, timpul fiind inghetat), am putea da drumul timpului, iar masina bazata pe Quantum Computing && Deep Learning ar putea prezice viitorul cu o acuratete 100% asa incat orice va putea sa stie orice si fiecare-si va aminti de-a fir a par intreaga viata, si intreaga moarte, dimpreuna cu emotiile aferente. Mai ales ca masina va ghici cu mult inainte cine anume si cand va veni sa-i adresesze comenzi pentru livrarea amintirilor despre viitor. Ciudat va fi ca fiecare beneficiar, odata pus in posesia adevarului absolut atemporal si eliberator (prin conectare la masina amintirilor din viitor) va muri subit in chiar clipa urmatoare (precum Fat Frumos din Tinerete fara batranete si viata fara de moarte, intors din valaea plangerii si aducerii aminte), intucat viata sa ar fi fiind practic traita si consumata deja, prin scurt-circuit. Si mai bizar este ca acest lucru se si intampla deja, intr-o varianta mai rudimentara si mai subtila totodata. Practic fiecare om are acces la masina timpului atunci cand moare (si moare cand are acest acces). Doar ca relatia de succesiune cauzala este un pic intoasa pe dos, dar numai si numai pentru slujirea efectului artistic si derutarea publicului ne-avizat. Aviz amatorilor.

          As fi curios sa stiu daca oameni de știință de la Griffith University din Australia și Nanyang Technological University (NTU) din Singapore ar putea sa ne spuna cine va castiga fotoliul de primar al Bucurestiului, sau alegerile prezidentiale in SUA. Trebuie sa fie simplu.

          Apreciază

          • Stely said

            M-am lamurit. Nu se poate .😞

            ” Ciudat va fi ca fiecare beneficiar, odata pus in posesia adevarului absolut atemporal si eliberator (prin conectare la masina amintirilor din viitor) va muri subit in chiar clipa urmatoare (precum Fat Frumos din Tinerete fara batranete si viata fara de moarte, intors din valea plangerii si aducerii aminte), intucat viata sa ar fi fiind practic traita si consumata deja, prin scurt-circuit. ” 🥶

            Apreciază

          • RALG said

            Calatoriile („temporale” sau „temporare”) in trecut precum si cunoasterea anticipata a evenimentelor din „viitor”, desi par a fi doua „probleme” destul de diferite, sunt cam unul si acelasi lucru, din gama celor nascute din conflictul quantic (si semantic) al partilor (la limita a nimicului) cu intregul (la limita infinitul). Despre astfel de probleme se poate spune (fara probleme) ca sunt imposibile, insolvabile, paradoxale, ori ca sunt false, sau ca sunt absurde, ori, mai ales si mai suptil, lipsite de sens… dar in „realitate” sunt mult mai mult de atat, intr-o maniera adanca, imposibil de descris in limbajul muritorilor (inclusiv in cel matematic). Pre-supun. Ceea ce nu inseamna ca n-ar trebui sa ne jucam de-a „Seniorii razboiului”, in aceasta perioada a omenirii plina de pace, bunastare, armonie, progres si plictis. Dimpotriva. Sa ne jucam asadar. Cine serveste? Cine se ofera a fi gât în cale. Multe arce, multe cale.

            Apreciază

          • RALG said

            Apreciază

  30. Stely said

    Ei da, uite una . Nu este onirica , dar este cat se de poate de on topic … A, nu ,poezia are doar o viziune pesimista, dar daca ar fi sa fie noi nu vom fi sa vedem „nenorocirea cea mare”. Vor fi niste cyborgi , acolo, care nu se vor speria .😑

    Dl.Goe said
    mai 9, 2014 la 7:27 pm

    Din-spre interior
    toate găurile negre
    se vad albe,
    absolut albe, luminoase.
    La fel si materia
    întunecata.
    Tot luminoasa si ea.
    Cea mai mare nenorocire
    n-ar fi…
    N-ar fi sa te rănești
    sa te arzi, sa te întristezi…
    de ceva…
    de moartea cuiva,
    ori sa mori tu însuti
    brusc,
    lăsând lucruri mari
    neterminate
    sau copii mici
    ori sa mori cu toți ai tai
    deodată
    într-un accident de mașina
    ori cu tot orașul tău
    intr-un atac terorist
    ori cu tzara intr-un cataclism
    ori cu întreaga omenire
    răpusă de un virus mortal
    scăpat din incubatoare
    ori cu întreaga planetă
    distrusă violent
    printr-o ciocnire cosmică
    cu vreo alta Melancholie planetară
    ori deodată cu sistemul Solar
    prin explozia brutală
    a soarelui
    Sau cu Galaxia Lactee
    Izbită de andromede
    Sau poate cu meta-Galaxia,
    Ucisă prin rarefiere si descompunere
    de dilatarea
    inexorabilă
    a spațiului
    Ori prin întoarcerea
    U-ni-ver-sului
    la singularitatea primordială
    prin implozie
    in Marele Colaps
    într-o imens de mica
    Gaură Neagră…
    Toate astea n-ar fi
    Nenorociri atât de mari.
    N-ar cădea bolta de sus
    sa se spargă,
    ivind nimicul
    cu noaptea lui largă…
    Toate evenimentele astea
    n-ar fi decât noi începuturi,
    Șansa re-generării
    si re-germinării.
    Gândește-te!
    Nenorocirea cea mare,
    Singura,
    Ar fi dacă…
    Așa deodată,
    spontan,
    Universul
    s-ar destructura.
    Brusc
    atacat de un virus
    numit NIMIC.
    Ai sta așa…
    pe o sacra,
    într-o seara
    de vară,
    si dintr-o data
    TOTUL s-ar transforma in NIMIC
    De SUS pana JOS
    Fiecare string
    de la bază
    încetând brusc
    să-mai-vibreze.
    (Pesimism – de dl Goe cel Naiv)

    Apreciază

  31. Stely said

    Inca una . Imi pare ar fi onirica . Dar daca nu, tot frumoasa si bine facuta e .Plus on topic. 🙂

    RALG said
    iulie 25, 2019 la 11:49 pm
    Amurgul rosu rasarea
    Soparla se deda la fapte
    Noi doi, tacand, ne sicanam,
    Pierduti si izolati in noapte.
    Canta un greier, poate doi
    Si licuriciul scânteia…
    Dar ce folos? caci intre noi
    Dementul spatiu exploda.
    Plank-plank, big-bang, un lung convoi
    si universuri mai de soi
    fatau, cresteau, se rasfatau
    sub hâde masti de catifea.

    Apreciază

    • Mai era si o alta inca si mai onirica (in vers alb ca noaptea) in care ma visam a fi actor. Cautand-o pe aceea am dat peste alta de a carei actualitate imi cam uitasem:

      Alerg prin lume (hă-hă)
      Parcă zbor
      C-o piatră mare legată de picior

      Pauză. Așa… De respirat.
      Să respirăm! Ușor…

      Din când în când
      ghiuleaua mea
      Se schimba brusc in ce vrea ea
      Adesea e un iepuraș,
      Ce vrea sa fuga…
      (pe imaș),
      Departe rău.
      Mereu in alta parte…
      Decât se zbate viața mea…
      Ar tot plecaaaaa…
      Purtat de dor
      Sărmanul iepuraș în zbor…
      Dar nu prea poate
      Că-i legat. Si el.
      Picior lângă picior.

      Si înadins e-atât de alb…
      Atât de pur
      Atât de… de… ?!?
      intenționat
      Ca sa mă scoată vinovat
      De neputința sa…
      Îl trag prin colb,
      Mă mușcă de picior…

      Pauză. Așa… De respirat.
      Să respirăm! Ușor…

      Când nu e iepuraș
      Ghiuleaua mea
      E lipitoare
      Si mi se urcă în spinare…
      Mi s-ar urca in cap
      Dar nu-i ajunge lanțul
      din dotate…

      Ziua e scorpion sau șarpe
      veninos, cu clopoței,
      Mi se încolăcește de picioare
      Si zdrăngăne la șoricei.

      Pauză. Așa… De respirat.
      Să respirăm! E-hei…

      Când vine seara iar e bilă.
      Iar noaptea… câteodată, într-o doară
      se face chiar… femeie
      gonflabila, ușoară
      pretext stupid de insomnie și de boala.

      Dar ce nu e?
      bila de bowling, gaură neagră,
      țăruș, pripon, piatră de moară…

      Pasc iarba-n cerc și ațipesc
      Cu necuratul
      Si-atunci visez că sunt Sisif sau Prometeu
      Icar sau dl.Goe ori vreun zeu…
      Care devine vultur… ș-i mănânc ficatul.

      In zori ghiuleaua mea
      Legata de picior
      Lucește ca… oglinda,
      Rotundă, densă, mica

      Agilă și feroce ca un leu,
      așa legată de picior,
      Ghiuleaua mea devine tot ce e ne-voie
      copil, dentist, cosmonaut sau Cosmos
      Un uni-Vers întreg
      Sau… vai… chiar
      Sfera lui ne-Goe
      Iluzia captivității din exterior
      A egoului din Oglindă
      Rotunda si imuna ca un zeu
      Ghiuleaua asta…
      SUNT CHIAR EU.

      Pauză. Așa… De respirat.
      Să respirăm! Ușor…

      Alerg prin viață (hă-hă)
      Parca mor
      C-o minge grea, de cârpe, legată de picior.
      Așa driblez… Destinul…
      Până dau… în gooool!

      Apreciază

      • Stely said

        Da, da … eram pe cale s-o gasesc . Dar m-am oprit din „drum” sa vin cu link-ul de mai sus, despre „predictii”.

        Multumesc pentru ajutor. Exact la ea m-am gandit inca de la inceput. La timpul respectiv mi-a placut foarte mult si de teama sa n-o suprimati, deoarece (nu stiu de ce) disparuse la un moment am pus-o la pastrare ,insa nu am avut timp s-o caut mai devreme.

        Apreciază

  32. (visul)

    Am visat ca eram actor.
    Faceam figuratie intr-o multime de piese.
    Alergam de la un teatru la altul,
    De la un studiou la altul,
    Sa strecor cate o replica,
    Sa livrez un zambet,
    O grimasa,
    Sa port o tava.
    Faceam multe spoturi publicitare
    de succes, cu impact in mintea
    publicului.
    Lumea nu stia cum ma cheama,
    Dar imi stia replicile pe dinafara.
    Deh, erau scurte, usor de retinut.
    si usor de refolosit la ocazii.
    Cand deodata m-am trezit
    Ca in vis cineva
    (un regizor foarte original, absolut necunoscut)
    mi-a propus sa joc rolul lui Hamlet.
    Eu, care neam de neamul meu,
    n-am jucat decat teatru scurt si foarte scurt,
    momente si schite, rareori balade adaptate radiofonic,
    M-am trezit (in vis) fata in fata cu muntele Hamlet.
    Eu anonimul veterinar, care toata viata m-am ocupat
    doar cu animale bolnave, necuvantatoare,
    carora le administram injectii,
    iata ca trebuia sa ma dau de trei ori peste cap,
    Si sa ma prefac intr-un nefericit print,
    al unei Danamarce putrede, dar plina de umor.
    Era ceva de groaza, mai ales ca eu nu mai fusesm niciodata print,
    (intrucat nici tata, nici mama n-au fost regi si regine).
    Doar faptul ca nu ma dezmeticeam,
    in superficialitatea mea notorie,
    ma facea sa nu ma sperii si sa nu ma entuziasmez,
    tratand cu indiferenta si neincredere propunerea.
    In vis, se facea ca acel regizor, foarte original si absolut necunoscut,
    intelegea exact starea in care ma gasea intamplarea,
    inercand sa fie foarte intelegator si sa ma incurajeze sa accept
    propunerea.
    D-ta, zicea el, esti actorul perfect pentru rolul lui Hamlet,
    in montarea mea, o montare altfel decat toate montarile de pana acum.
    Esti exact ce-mi trebuie. Te stiu perfect. Toata lumea te stie. Nici macar nu trebuie sa vii
    la repetitii. Este suficient sa inveti singur replicile, acasa, cand ai timp,
    intre doua figuratii, si apoi sa vii la premiera. Ce zici? Batem palma?
    Omul era atat de insistent incat, desi eram extrem de nedumerit, nu am putut sa-l refuz.
    Am ramas intelesi.
    Mi-a spus unde si cand sa vin cu replicile invatate
    („A fi sau a nu fi”, nu-i mare lucru)
    si apoi ne-am dus fiecare in treaba lui.
    M-am dus acasa, am citit piesa de vreo cateva ori,
    Am recitat-o apoi cu cartea inchisa,
    Si am constatat ca o stiam deja. Ce simplu a fost.
    Mi-am luat grija si mi-am vazut de alte treburi,
    Sarind dintr-un taxi in altul, pentru a ajunge taman la pont,
    pe fianlul vreunui act, al unei piese in desfasrare,
    pentru a-mi rosti cu intonatie, adesea gfâind, replica
    si apoi tot asa, zi de zi, ca-n fiecare zi, de-o viata.
    In vis se facea ca, luat asa cu
    treburile, uitasem ca trebuia sa-l joc pe Hamlet, si pe zi ce trecea
    uitarea mea era din ce in ce mai adanca.
    Mi-am adus aminte de Hamlet
    (oarecum brusc)
    in timp ce faceam reclama unui detergent nou.
    Dar desi imi amintisem, nu reuseam sa-mi iau in serios acea amintire,
    Fiind aproape convins ca nu-i decat o inchipuire de-a mea.
    Mi-am consultat totusi agenda,
    m-am uitat (ca pisica) in calendar,
    si am constatat, cu groaza, ca aceea era Ziua Z,
    ziua in care trebuia
    Sa ma infintez la locul cunoscut (!?) pentru premiera.
    Am intrat in panica, si dupa cum se stie, in vis,
    Panica este mult mai ampla decat in realitate.
    Am inceput sa caut febril o solutie, o scapare.
    Imi ziceam ca n-are cum sa fie vreo premiera cu Hamlet.
    Nu vazusem nicaieri niciun afis, niciun anunt…
    Si apoi ce spectacol poate fi acela, fara repetitii,
    fara pregatiri, fara indicatii regizorale?
    Nu, nu, trebuia sa fie o farsa la mijloc,
    O gluma. Un test (…psihologic?).
    In plus, la ora asa zisei premiere,
    aveam programata aparitia intr-un alt rol, de figurant
    intr-o piesa de amatori, intr-un oras de provincie.
    Asa ca am pornit-o agale spre gara, usurat si multumit ca
    am scapat atât de usor. Imi repetam in minte urmatoare replica
    (Va rog sa-mi dati un bilet pentru calatorie – one way ticket)
    incercand felurite intonatii si surâsuri, straduindu-ma sa ignor
    nelinistea crescatoare care ma cuprindea.

    Si daca totusi undeva, publicul,
    actorii, regizorul, ma asteaptau sa ma pogor si sa-l joc pe Hamlet?,
    asa deodata, spontan, fara nicio repetitie generala, imbracat cum eram,
    ca un comis voiajor, intr-o montare cum nu s-a mai vazut?
    Puteam oare sa-i las balta pe toti?
    M-am oprit, descult, pe o banca in parc, incercand sa meditez
    la cum ar fi mai bine sa procedez. Ce sa fac? Sa ma duc? Sa nu ma duc?
    Ia hai mai bine sa ma duc, sa vad ce moft o mai fi si acesta.
    Am luat tramvaiul (tramvaiul 16?) si am pornit catre adresa
    notata in agenda. In tramvai am realizat ca totul era aiurea
    si ca nu-mi aminteam nimic din piesa, nicio replica.
    Oricat ma straduiam,
    in minte nu-mi veneau decat textele unor spoturi publicitare.
    Nici macar nu mai stim cine naiba este Hamlet.
    Si atunci unde ma mai duceam eu domnule? De ce naiba nu mi-am pus un reminder?
    De ce n-am repetat acasa in ajun? De ce, de ce, de ce? Uite asa ma perpeleam in vis.
    La un moment dat m-am impacat cu mine insumi
    Si cu gandul ca as putea fiu un Hamplet mut,
    un pantomim precum Mihai Malaimare,
    Desi inima mi se facuse cat un puric. Fie ce-o fi.
    Am mers pana la capat de linie. Terminus paradis.
    Am coborat, am trecut strada si am ajuns. Totul era pregatit,
    Reflectoarele erau aprinse, iar lumina inunda scena, pe cat puteam vedea din culise.
    Regizorul parea ca inebunise. Vorbea la doua celulalre de o data, ragnind la cineva
    caruia ii poruncea sa ma scoata de unde o sti, din pamant, din iarba verde.
    I-a cerut asistentului sa-l trimita pe arhanghelul Gavril dupa mine
    (ingerul Gabriel, cum i-a zis el)
    Apoi cand a dat cu ochii de mine a incremenit. Am crezut ca face apoplexie.
    Pe unde umbli nenorocitule? Te omor. Mars in scena. Mi-a ragnit el, fara menajamente.
    E timpul. Incepe tabloul al doilea.
    Din difuzoare se auzeau deja replicile (oare ale lui Hamlet?),
    citite de cineva cu voce tare, facandu-ma
    sa cred ca voi face play-back. Am pasit curajos in scena.
    Scena era un platou de piatra, muntos, inconjurat de stanci (staluri).
    Spectatori stateau ciorchine pe stanci, agatati cu cabluri si franghii precum alpinistii.
    In avanscena se adancea o prapastie fara fund, iluminata de lumina lunii.
    De cum am ajuns acolo s-a facut liniste absoluta si am inteles ca sunt pe cont propriu.
    Mi-am luat un aer preocupat si trist, am inspirat adanc si am am rostit cat am putut de tare si de clar:
    „Dau un regat pentru un sufleor!”
    Publicul a izbucnit in ras. Hohotitor.

    Altcineva a urlat:
    „Alege-ti ceasul potrivit, Laertes,
    A ta e vremea, harul si rasfatul.
    Si-acum, Hamlet, nepotul meu si fiu-mi…”

    Am murmurat aparte: „Mai mult de-un neam, Dar mai putin de-un soi…”
    Apoi cu voce tare: Eu sunt Hamlet. Hamlet? Cine sunt eu? Cine sunt?
    Esti Hamlet, esti Hamlet, mi-au urlat spectatorii… de pe stanci.
    Si care-i intamplarea? A fi nebunie si trista si goala, caci ochiul de minte
    Urechea te-nsala. A fi sau a nu fi, aceasta-i intrebarea.
    Bineinteles ca aceasta-i intrebarea, ma si mir ca a mai fost pusa.
    Eu sunt Hamlet si urlu uscat si retoric, spre apele mari care vin vinovat
    si din departare se-ntorc si razbat, salbatice ecouri: Yooooorick.
    Brazi si paltinasi i-am avut nuntasi,
    Preoti munti mari, paseri lautari,
    Pasarele mii, si stele faclii…

    si tot asa recitam, prin vis, improvizand la intamplare.

    La aceste întâmplari. Restu-i tacere.
    M-am prabusit, murind, pentru scena finala.

    Patru capitani
    Sa-l poarte pe Hamlet ca pe-un ostas
    Pe catafalc. El ar fi fost, sunt sigur,
    Un rege mare dac-ar fi domnit;
    În calea lui, razboinice saluturi
    Si muzicile ostasesti sa cânte
    Spre-a lui cinstire. Luati mortii.
    Potrivite-n batalii,
    Privelisti de-astea nu-si au rostu-aci.
    Sa mergem; comandati foc

    In teatrala mea cadere imi sparsesem buza si sangeram.
    Cu ochii intredeschisi l-am zarit in culise pe regizor
    sub masca unui zambet infricosator
    si m-am gandit ca-i cam stricasem piesa.
    M-au apucat de maini si de picioare
    Carandu-ma catre avanscena.
    M-a straflugerat gandul ca or sa ma arunce in prapastie
    Drept pedeapsa ca nu-mi invatasem rolul, replicile.
    Imi venea sa ma zbat, sa scap, sa nu-i las,
    Dar nu puteam. Eram Hamlet si eram mort.
    Un actor. Un profesionist. Ce-ar fi crezut publicul? As fi stricat efectul final.
    Impacat, m-am decis s-o las asa cum a cazut. Fie ce-o fi.
    A fi sau a nu fi. M-am abandonat lor. M-am simtit legat de maini si de picioare
    Tras cu putere in patru directii. M-am vazut apoi legat
    impreuna cu toti ceilalti actori si figuranti, asa de maini si de picioare,
    ca niste dendrite ale unei retele neuronale. In mijloc era un covor presan urias,
    zburator, noi fiind agatati de ciucurii acestuia… formand impreuna un zmeu urias.
    Sub bataia unui vant produs de niste turbine din culise, zmeul s-a inaltat,
    si noi odata cu el, deaspra prapastiei, zburand printre stanci.
    Imi simteam zborul dar cumva mi-l si vedeam. Din afara.
    Eram (si eu) un spectator agatat pe o stanca, printre alti spectaori.
    Din zbor insa vedeam prapastia, stancile si ciorchinii de spectatori,
    M-am zarit pe ine insumi, pe Adrian Pintea si parca pe Peter O’Toole.
    Covorul fermecat a facut o volta coborand apoi in picaj catre prapastia din avanscena,
    Fortand apoi o ridicare in bucla, spre scena.
    Ca zburator ma simteam minunat, si zambeam publicului.
    Ca spectator asteptam impietrit, cu sufletul la gura, sa vad daca zmeul,
    in care era integrat Hamlet, avatarul meu, va reusi sa se ridice sufcient
    pentru a reveni pe scena sau se va zdrobi de margine.
    Asteptam cand, deodata…

    Mi-a sunat ceasul.
    Visul s-a intrerupt brusc, ramanand neterminat.
    M-am ridicat, din pat, in liniste,
    Ca sa nu trezesc restul casei,
    M-am imbracat, mi-am pregatit micul dejun,
    mi-am baut cafeaua,
    Si am plecat la serviciu.
    Oare ce sa insemne asta?

    Apreciază

    • Stely said

      Aoleu , este uluitoare !! Imi amintesc de ea, dar vag ,si parca nu era asa de vasta si complicata . O adevarata epopee . 🙄 Va rog sa-mi spuneti macar data cand a fost postata. Nu am pus-o la pastrare , cred… N-am ajunsa inca in zona .
      P.S . Vedeti, acesta este motivul pentru care am propus o pagina speciala pentru poezie onirica si nu numai …

      Apreciază

      • Nu-i mare lucru. Nimic original. Toata lumea viseaza la un moment dat sa fie Hamlet sau chiar ca e Hamlet. Sau macar Yorick. Daca as fi visat ca trebuie sa joc Ubu Rex cu scene din Macbeths, da ar fi fost ceva, dar asa nu-i mare branza. Sunt convins ca pana si dl. Iosif cel Mut (de ex) a avut candva, in tinerete asemenea vise shakespeariene, inainte de a se converti brusc la delirul-cliseu care-i consemeaza (intr-un adevar absolut, atemporal si eliberator) starea actuala. Si altii la fel. Toti intr-o veselie si intr-o egalitate. Chiar si Plesu. Parca ce, d-voastra n-ati visat ca sunteti Ofelia. Poate oti fi uitat (ca si uitarea e scrisa in…) dar de visat sigur ati visat. V-am vazut io. 🙂

        Apreciază

    • Cred ca initial a fost postata AICI in siajul poemului „LCFCD (115) – Un Goe boem„.

      Apreciază

      • Stely said

        Eeee, inseamna ca am inceput sa uit. Am imbatrinit. Mi-e groaza . Si nu sunt decat doi anisori diferenta. Mi-a fost teama sa va cer link-ul , gandind ca cine stie ce bazaconii de care sa-mi fie rusine, oi fi scris ; sa -mi stric somnul si, mai rau, sa visez urat. Daa, n-am mai visat ca ma ratacesc , si nici ca ma aflu in situatii disperate. Am un somn linistit , cu vise scurte si ne-stresante.
        P.S. Ati vazut vreun meci al Simonei de la” foro italico ” ? Mie una nu prea mi-a placut ce am vazut . Fata de cine se afla acum in semifinale , pare a fi cea mai slaba. Va juca in semifinala cu Muguruza , care pare a fi in mare forma. Vad ca si Pliskova a „reinviat”. La US Open am prezis ca va castiga Osaka si asa a fost, iar acum mizez pe Muguruza . 😦
        P.S. Acum joaca Nadal …si-a pierdut serviciul de doua ori. Ce-o fi cu el ? se cam chinuie. Djokpvic a pierdut si ei un set, azi, dar in decisiv a mers bine.

        Apreciază

        • RALG said

          Se spune ca cine castiga „Foro Italico” acela va castiga si la Roland Garros. Dar nu cred ca ar trebui sa ne luam dupa astfel de superstitii pentru ca aduc ghinion. Asa se zicea si ca cine castiga la Cincinnati acela va castiga si la US Open…

          Cred ca Simona va juca in semi-finala mai bine decat a facut-o pana acum. Nu stiu insa daca suficient de mai bine. Oricum cu tanti Muguruza are de reglat o afacere din urma si ar fi un moment potrivit pentru o arvuna. Dar daca nu, nu. Vorba prea-inteleptului Nole, fii prieten cu lucrurile care ti se intampla. 🙂 Ca sa-ti fie tie bine si traiesti ani multi in circuitele ATP / WTA.

          Apreciază

          • Stely said

            Emotii mari dar cu final fericit. Bravo Simona & Nole !
            P.S. A trebuit sa consult Wikipedia ca sa aflu cate ceva despre Ruud C, care i-a facut lui Nole viata grea , mai ales in primul set. Tare pustiul. Cam la acelasi nivel cu Schartzman care l-a batut aseara , fara drept de apel pe Nadal . Nici nu stiu pe care dintre cei doi l-ar dori Nole in finala. Ati avut dreptate . Simona a jucat mai bine cu Muguruza, dar daca n-ar fi fost obosita, avand adversare mult mai puternice decat Simona , cred ca n-ar fi reusit s-o invinga.

            Apreciază

          • RALG said

            Nu stiu pe cine ar prefera Nole dintre Schartzman si Shapovalov dar presupun ca mai convenabil ar fi Schartzman, daca ar fi sa ne raportam la cel mai bun tenis pe carre l-ar putea etala fiecare dintre cei doi in cea mai fasta zi a fiecaruia. Shapovalov are un potential incredibil (in special pe hard) si in zi buna este foarte gre de batut de catre oricine. Ma rog, la momentul si locul data Schartzman pare mai in forma…

            N-am vazut meciul lui Schartzman cu Rafa, dar ceva ma face sa cred ca Rafa s-a batut mai degraba singur. Sa asteptam Roland Garrosul ca sa ne lamurim. 🙂
            Presupun ca Halep o va invinge in finala pe Pliskova, aceasta fiind de obicei clienta Simonei.

            Apreciază

          • RALG said

            P.S. Si apropo de amicul nostru Nole, sunt surprins de usurinta si degajarea cu care pare sa fi trecut peste „întamplarea” de la US Open, sub aspectul impactului psihologic.

            Apreciază

          • Stely said

            Nu cred ca mai conteza cine dintre cei doi ar fi mai convenabil pentru Nole, in finala de maine . Amandoi au fost extraordinari, dar Schartzman victoriosul va fi mort de oboseala. Lui Nole nu-i ramane decat sa fie calm si cu rabdare, apoi sa-i tranteasca niste scurte imposibil de scos. Da, mi s-a parut si mie neafectat de „intamplare” ba , mai mult , se manifesta destul de zgomotos , iar cu arbitrul de scaun se contra pentru fiecare punct ce i se parea a fi in teren sau in aut . Parca nu l-am vazut pana acum sa ragneasca in momente de frustrare sau de bucurie . Mai spunea printre dinti si cate o prostioara. Cred ca au fost putin regizate , cu scopul de a transmite un mesaj oficialilor ATP, precum ca nu s-a razgandit in privinta proiectului de separare . ‘Om si ‘om vedea. Bafta pentru maine!

            P.S. Mi-e teama de Pliskova. Una, ca este mai odihnita decat Simona , alta ca de la o vreme este mult mai pregatita , in plus a reusit sa o bata pe Simona ultima oara, destul de usor.

            Apreciază

          • RALG said

            Normal ca Pliskova e mai odihnita, intrucat Simona s-a nascut obosita si traieste ca sa se odihneasca. Ca de ex. la US Open 🙂

            Apreciază

          • Stely said

            Aoleu , periculoasa situatie :6-0 primul set . Nici chiar asa. Pliskova pare ca nu exista pe teren. Sa vedem ce va urma .

            Apreciază

          • RALG said

            Fanii protesteaza dupa ce Halep a primit cu 10 euro mai putin decat Djokovic pentru titlul de la Roma. – Wow!

            ‘Oamenii care au facut diferenta la premii sunt misogini. Punct”, a scris pe Twitter un iubitor al tenisului.

            ”Parca zici ca daca au avut asa mare nevoie de acei 10 euro pentru a se simti mai barbati, in iad cu ei”, a scris altul.

            ***
            Anul trecut, la Roma, campionul Rafael Nadal a primit un cec de 958.055 euro, aproape dublu fata de campioana Karolina Pliskova. Anul asta la Cinicinnati (cu vreo luna in urma) premiul la masculin a fost dublu decat cel la feminin. Nici unul dintre numitii fani iubitori ai tenisului nu s-a scandalizat.

            Uluitor!

            Apreciază

  33. RALG said

    Apreciază

  34. smaranda said

    Frumoase poezii. Referitor la Hamlet. Unii spun că ” dincolo” avem posibilitatea să ne alegem singur rolul. Avem uneori mai multe opțiuni. De acolo, de ” sus” avem impresia că știm rolul și este chiar simplu, dar odată ajunși aici observăm că l-am uitat.

    Apreciază

    • RALG said

      Cam da, in vis, dincolo, in oglinda, si dincolo de dincolo, e un pic altfel, terminologic vorbind, alte incaperi, alte voci, alte reguli, acelasi rahat altfel ambalat. Sa stiti insa ca nici acolo nu e libertate-libertate. Mda, spre deosebire de aici, pe „acolo” ne alegem singuri rolul. Nu si piesa. Piesa mereu o scriu altii… Mereu aceeasi (!?)… Aici, dupa ce ca nu avem libertatea sa ne alegem rolul pe care-l vrem, si care ni se cuvine domnule, suntem mereu la repetitie generala, in cautarea unui autor. Noi si Pirandello. Niciodata la premiera. Niciodata, daca intelegeti cum vine vorba asta. Nici macar de murit n-o sa putem muri in premiera, ci tot asa in repetitie generala, cu un public improvizat, limitat, colegii, femeile de serviciu, portarul… Deh, libertatea… Libertatea nu inseamna sa ai mai multe variante din care sa o alegi liber (arbitru) pe cea pe care o vrei, care-ti convine, care-ti place, nu. Libertatea nu inseamna nici mcara sa ai o infinitate de variante la dispozitie, ci sa sa le ai pe toate, toate infinitattile si sa le alegi pe toate de odata ca si cum ar fi fiind una singura. Artist, Regizor, Autor si Spectator… un Univers intreg. Dar asta poate doar dincolo de dincolo de dincolo. Cine stie!

      P.S. Ma bucur sa aud ca v-au placut uni-Versurile noastre. Pentru un ne-poet, faptul ca se gaseste cate un spectator care sa-i de-numeasca prozele, poiezii este in sine un mare privilegiu. Merci pentru generozitate. 🙂

      Apreciază

  35. Stely said

    Intrucat am constat ca discutiile la tema despre extraterestrii s-a cam epuizat, va propun sa coboram cu picioarele pe Terra noatra sa vedem ce mai fac niste locuitori dintr-o anumita zona a ei . Din Romania , adica :
    Iata aici cum s-a desfasurat o batalie electorala pe un „teatru de razboi” virtual .Pe facebook , adica
    TEMA propusa
    👨Cei mai mari susținători ai lui Băsescu în aceste momente nu sunt nici fanii care i-au mai rămas, nici pemepiștii, sunt pesediștii.
    Deoarece ei au voturile bob numărat, nu pot optimiza rezultatul decât în două moduri: prezență la vot scăzută sau un candidat de dreapta care să fure din voturile lui Nicușor Dan. Este evident care este acel candidat.
    De aceea este plin FB-ul cu elogii la adresa lui Băsescu. Câte lucruri minunate aflăm acum despre el de la unii ”simpatizanți”!! Aceeași care l-au înjurat o viață.
    Alți susținători par să nu cunoască faptul că alegerile sunt doar într-un singur tur, prin urmare îl visează degeaba pe scaunul de la primărie.
    Dar cel mai mult mă distrează un anume motiv pentru care este votat, cică ” Votez cu Băsescu pentru că nu mai suport mârlănia!!”!
    Ha! Păi, bre, io când îl votam de nevoie pe Băsescu știam foarte bine că este unul dintre cei mai mari mârlani din viața noastră politică!!
    Totuși îl votam că-mi plăcea că ține la băutură, na, fost marinar…
    Acuma ce să mai votezi la el, se amețește ca o fată mare din două-trei pahare și apoi se duce pe post de virgină pe la vreo televiziune să-și ridice poalele-n cap!
    Pușca și cureaua lată, ce bețivan eram odată!
    Ăăă…politician am vrut să zic.

    👩‍🦰Parca altele erau „argumentele” dvs privitoare la Traian Basescu, pe vremea cand a fost ales Presedintele tarii( doua mandate) si mai ales la cele doua refendumuri de demitere. Acum , din ce se vede, v-ati raliat la”argumentele” antenistilor si trolli-lor de pe facebook. Ma asteptam sa fiti ceva mai onest in privinta faptelor lui ca fost presedinte si actual europarlaentar, si mai retinut in caracterizari lipsite de continut. Normal ar trebui sa va referiti la ceea ce a facut rau nu neaparat bine ca PG in cele aprox. 2 mandate , si la proiectele pe care le propune pentru alegerea PG din 27 septembrie. Insa daca nu va intereseaza proiectele lui , macar sa le popularizati pe cele ale preferatului dvs la primaria orasului unde locuiti sau chiar pe cele ale preferatului de la Bucuresti. Desigur, pamflet dvs, in stilul lui Mircea Badea este reusit , dar in afara de cateva mistouri nu vad pe nimeni care va sustina spusele la adresa ” betivanulului” Basescu.

    👨Domnul Băsescu ar fi trebuit să iasă la pensie, așa cum de fapt ne-a anunțat: ” Hă, hă, hă, după ce ai fost Președinte, nu mai poți fi un pulifrici politic!”…sau, ma rog, ceva de genul…domnul Băsescu în schimb si-a dorit să fie un pulifrici. Pentru mine asta este acum, așa cum odată era un om politic care a oprit mafia PSD.
    Eu mă indragostesc definitiv de nevastă, nu de un politician. Pe acesta il susțin câtă vreme consider ca imi este necesar. Sunt pragmatic ca si el.
    Până la urmă, si un sfânt dacă dă in patima hoției trebuie să facă puscarie, trecutul nu-l salvează.
    Băsescu trebuia sa se oprească când trebuia să se oprească. Nu stiu de ce n-a facut-o: scheletii din dulap, dragostea de Udrea, de bani, de putere…nici nu mai conteaza.
    Iar asta ca n-am suporteri la mistourile mele…doamna S… ați uitat personajul, eu nu scriu ca sa perii pe unul sau pe altul, eu scriu ce cred eu, fie de-o fi gresit sau ba.

    👩‍🦰 Nu am spus să-l periați că nici măcar eu nu o fac , dovada că pe contul meu sau in alta parte , nu am nici măcar o postare cat de mica la adresa lui. Nu sper că Traian Băsescu să câștige la capitală , la fel cum vad nici dvs nu îi dați șanse , însă nu mi-a plăcut modul incorect de cum a fost tratat PMP-ul .Va întreb , dacă considerați că partidele din alianța dreptei au făcut bine, excluzand PMP din alianța întrucât au considerat ca voturile lor sunt insignifiante, de ce acum se napusteste toată lumea să-l discrediteze? Sunt sustinatoare a PMP și indirect a lui TB și nu-mi convine sa vad cum niste avari după functii îl ataca pe nedrept. Obisnuiti-va cu gândul că Nicușor Dan va putea să piardă fotoliul de primar pe mana lui și a partidelor care-l sustin făcând calcule prostești . Nu mai dați vina pe el.

    👩‍🦰Si totuși nu ați făcut nici o referire concretă la faptele lui ca fost Președinte, primar general al capitalei ,deputat și eurodeputat . Sa-i anulați toate meritele celor 30 de ani de politician implicat în soarta țării, scotandu-i în evidențe niste păcate omenești , si acelea doar niste insinuări , este nedrept . Faceți referiri la presupusa relație imorală cu Udrea , pe care ia vremea când Antenele lui Voiculescu o tocau la greu s-o o bage în cap tot „poporului” ,iată că au si reușit într-un final si cu dvs , este incorect . Sunt atacuri menite să-l discrediteze tocmai pentru faptul că a îndrăznit să-și susțină partidul și programul pentru București. Dacă el este un „pulifrichii” pentru că își pune experiența la bătaie, pentru binele Bucureștiului , atunci și Nicușor Dan va fi un pulifrichii.
    ·
    👨 Nu sunt in masură eu să zic cine si cum a greșit. Eu doar constat un fapt. Dar dacă chiar doriți părerea mea, Mihail Neamtu primar nu-mi spune nimic. Un tip mai gospodar nu s-a gasit, doar un politruc cu vorbele la el?! Asta-i altul pentru care mi-am luat injuraturi.

    👩‍🦰Că n-o fi fost mai gospodar alde Negoiță PSD.

    👨Nu mă interesează Antenele.Nu-si pune pielea la bataie pentru binele Bucureștiului. Va rog frumos, nu fiți așa idealistă!
    Pentru tot ce-ați enumerat in comentariul de mai sus l-am susținut si mi-am pierdut o gramadă de timp scriind.Iar pentru câte injuraturi mi-am luat pentru el am tot dreptul sa-l fac in aceste momente un pulifrici politic. Mi-am câștigat acest drept.
    Acum, acest pulifrici politic, cu cele intre 5 si 10 procente va face un singur lucru: o va face pe Firea si implicit gasca PSD primar!
    Ăsta va fi marele pârț al lui Basescu! Ăsta va fi marele proiect al lui pentru Bucuresti!
    Sper totuși că lumea va intelege ca un vot pentru el este un vot pentru Firea!

    👩‍🦰Asta că va câștiga Firea nu trebuie s-o puneți pe seama lui ci pe seama „pulifrichilor” politicidin PNL, USR plus Nicușor Dan .Pe ei trebuie să-i înjurați .
    ·
    👨 Injurati-i dumneavoastra pentru echilibru. Si o sa-i injur si eu mai incolo. Deocamdată il injur pe Basescu.

    👩‍🦰 Sa -l înjurați , dar fara nici un rezultat. Macar dacă ați fi votat acolo, sa vă răzbunați pe el.
    Intra pe „scena „al doilea barbat:
    🧑🧑 Domnul H .zice bine. Au fost suficienți cei patru ani și câteva luni cu Băsescu primar. S-a remarcat destul. Așa cum a îngropat PDL-ul, v-a îngropa și PMP-ul. Cât despre moralitate…! În 2004, după ce a fost reales primar, s-a pișat pe voturile s-a pișat pe voturile bucureștenilor și s-a dus să fie președinte.

    👩‍🦰 Pai cu acceptul cui ” s-a dus ” presedinte ? Se ducea de unul singur că așa s-a năzărit lui sau l-a ales majoritatea românilor? Și asta pentru că au văzut că, asa cum a făcut treabă bună ca PG la capitală, tot așa va face și ca Președinte de țară ? Și a dovedit ca da, devreme ce a fost ales de doua ori , aproape trei dacă punem și referendumul din 2007. Nu domnule, nu el s-a „pisat ” pe voturile romanilor , poate chiar d-ta care o faci abia acum .
    🧑🧑este moral ca atunci când candidezi la o funcție aleasă și obții voturile cetățenilor, să renunți la acea funcție și să candidezi pentru altă funcție? Nu se face vinovat de faptul că pentru perioada 2004 – 2008, bucureștenii au rămas fără bunătate de primar, deși aceștia îl aleseseră pe cel mai bun?

    👩‍🦰Hai domnule , nu mai dezgropa potcoave de cai morți. Cine a vrut să-l amendeze a făcut-o atunci , cine nu i-a dat votul . Așa se procedează la toate alegerile. Acum la fel , nu va oprește nimeni să luați în seamă asemenea motive, dar nici pe mine nu ma puteți opri să spun că motivele spuse de dvs nu au nici noimă.

    👩‍🦰Va propun sa analizam impreuna cu ce se prezinta in fata elctoratului doi dintre candidatii pentru PG al capitalei . Aici …
    Nicușor Dan :

    *Sunt în permanență în căutarea celor mai bune soluții pentru a moderniza Bucureștiul, așa cum v-am promis.
    Pentru trafic, pe lângă consultanții din echipa mea, am decis să aduc lângă mine un expert, renumitul profesor Michael Horodniceanu, un american de origine română, fost Traffic Commisioner al New York-ului între 1986-1990 și președinte al MTA Capital Construction între 2008-2017, un om care și-a pus amprenta asupra traficului din metropola americană.
    După o discuție preliminară despre modalitățile de colaborare, am agreat cu domnul Horodniceanu ca domnia sa să devină consilier personal al Primarului General, pentru infrastructură și transport.
    Imediat după alegeri, vom începe să lucrăm împreună pentru Capitală, pentru un trafic demn de secolul 21.

    Iar aici , Traian Băsescu :
    18 septembrie la 23:08 ·
    *Programul „Creşterea calităţii vieţii în Bucureşti, o prioritate”.
    Prezentare pe secvenţe.
    1. Reducerea emisiilor de carbon şi a poluării prin reducerea consumului de combustibili fosili şi a emisilor de carbon generate de CET-uri şi de centrale individuale, ….
    a. Asigurarea apei calde menajere timp de 8 luni pe an din surse regenerabile prin amplasarea de panouri solare oriunde acest lucru este tehnic posibil…
    Cost estimat în 4 ani: 500 de milioane de euro;
    Finanţare: nerambursabilă de la Uniunea Europeană;
    Termen: permanent.
    b. Izolarea termică a blocurilor şi a locuinţelor individuale cu polistiren grafitat de 10 cm grosime şi înlocuirea ferestrelor cu ferestre termopan;
    Cost estimat în 4 ani: 1 miliard de euro;
    Finanţare: nerambursabilă de la Uniunea Europeană;
    Termen: permanent pe timpul mandatului.
    c. Pentru asigurarea încălzirii pe timp de iarnă a cartierelor Aviaţiei şi Lacul Tei, care primesc agentul termic de la peste 25 KM: construcția în zonă a unei centrale de cogenerare de 110 MW cu generatoare moderne de mare eficienţă energetică …
    Costul investiţiei: cca 100 mil Euro;
    Finanțare: Proiect pilot finanţat de furnizorul echipamentelor energetice cu amortizare în 8 ani din vânzarea de energie electrică şi agent termic;
    Termen: anul 2 de mandat.
    d. Construirea în zona Colentina, pe amplasament identificat, a unei centrale de 50 MW cu cogenerare de înaltă eficienţă energetică;
    Cost investiţie: 45 de milioane de euro;
    Finanţare: nerambursabilă de la Uniunea Europeană;
    Termen: anul 2 de mandat.
    e. Construirea pe amplasamentul fostului CET Titan a unei microcentrale de 40 MW cu cogenerare de înaltă eficienţă energetică;
    Cost investiţie: 35 de milioane de euro;
    Finanţare: nerambursabilă de la Uniunea Europeană;
    Termen: anul doi de mandat.
    f. Retehnologizarea centralei Casa Presei Libere, care acum arde gaz pentru prepararea apei calde şi trecerea acesteia pe sistem de cogenerare;
    Cost investiţie: 50 de milioane de euro;
    Finanţare: nerambursabilă de la Uniunea Europeană;
    Termen: anul 3 de mandat.

    👩‍🦰P.S. Comparati va rog cele doua oferte si daca se poate sa spuneti ce credeti despre ele.
    ·
    👨Nu pierd nici măcar un minuțel pentru oferta lui Basescu.I-am oferit destul de timp la vremea lui.
    Iar in acest caz particular, cum Basescu nu poate ajunge primar, e ca si cum va spun eu ce-am sa fac eu când o să ajung pe Marte.

    👩‍🦰Bravo, ar fi trebuit macar să vedeți cum arată o oferta de program pentru modernizarea Bucureștiului, în ce privește furnizarea de căldură și apă caldă . Ați fi putut compara cu cele oferite de Nicușor Dan.Macar ați citit însăilarea aceea de promisiune de mai sus, a lui Nicușor Dan ? Pai cred că nici pe asta n-ați citit-o deoarece nu va interesează decât politica nu și administratia eficienta. Eu nu fac decât să va determin să vedeți , făcând abstracție de persoana Băsescu, un model impecabil de program și proiecte. Toate acele proiecte sunt pentru îmbunătățirea vieții bucureștenilor .Nu câștiga Băsescu , dar n-ar fi bine că cel care va câștiga ,sa copieze programul și să i se ceară să -l ducă la bun sfârșit ? Vreți să spuneți că nu este fezabi? Pai uitati-va de unde vin banii. Macar atât sa va uitați .

    …..Aici intra in lupta al treilea barbat :

    🧑🧑🧑 Cred ca nu vorbiti serios: aia este o „oferta” de luat in considerare? Sunt tot atatea licitatii care vor ingrasa mafia de pe langa Primarii. Ca sa nu mai zic ca unele sunt aberatii: Retehnologizarea centralei Casa Presei Libere, care acum arde gaz pentru prepararea apei calde şi trecerea acesteia pe sistem de cogenerare;” Cogenerarea este un sistem de producere a energiei electrice care, in paralel, produce si caldura. Are sens pentru producatorii de energie care fie au un combustibil ieftin la indemna, fie au un consumator mare de caldura la indemana, fie pe amandoua. Dar daca arzi gaz, ai randament mult mai bun sa-l arzi direct pentru caldura, daca asta te intereseaza, decat sa-ti produci caldura in cogenerare. Aberatii, cum spuneam. Dar suna bine, nu? De ce ar fi nevoie sa investeasca Primaria in sisteme de izolatie termica sau in panouri de producere a apei calde, oferite gratis, daca ele ar fi rentabile pentru proprietarul locuintelor? Astea sunt pomeni si sifoane. O Primarie inteligenta investeste in astfel de sisteme pentru a castiga bani, face un business, oferind caldura mai ieftina prin investitii care aduc plus-valoare ei, (adica bugetului orasului), si avantaje clientilor, (adica cetatenilor care consuma acest bun), in cadrul unui proiect fezabil dpdv economic, nu avioane de facut bani pentru firme de casa. Chiar si din aceasta lista a Dv rezulta clar: Basescu e un politician care si-a pierdut dorinta si forta de schimbare, intrand in rutina joculurilor ordinare de partid.

    👩‍🦰Doamne sfinte, acesta este argumentul dvs? Că vor fi licitații care vor ingrasa mafia ? Pai hai atunci pe considerentul asta sa refuzam cele 80 miliarde , jumătate din ele nerambursabile , de la UE. Cine și când să se facă modernizarea furnizării de căldură și apă caldă în București ? Sfântul Duh și la Sf.Asteapta? Nu domnule, trebuie să-și asume riscul cineva .Sa aibă curajul să investească banii aceia care vin pe de-a moaca de la UE.Pai uite așa s-a întâmplat până acum : tantalaii din guvernele de pana acum au înțepenit in proiecte și nu au fost în stare să le pună în practică.Si prostii au pierdut banii aferenți proiectelor .Așa vreți să se întâmple și cu cele 80 miliarde ? Cum vreți domnule sa se facă ceva trainic și bun pentru oameni ? Doar cu vorbe fără acoperire ? Votați domnule, gargaragii și paiate …

    🧑👨🧑N-ati inteles ce am spus, sau va prefaceti. Atunci cand insiri proiecte pe ata nu inseamna ca gata, s-au si realizat. Ele trebuie sa faca sens si sa convinga de capacitatea de a face. Altfel e, cum spuneti si cum suna de fapt pe acea lista, gargara. Cine vrea sa faca treaba, nu sa sifoneze bani, ar trebui sa aiba alta abordare. Intre noi fie vorba, Nicusor Dan a facut mai mult pentru Bucuresti, din postura de activist, decat au facut smecherasii pe care ii mentionati si tot intre noi fie vorba, Basescu stie ca Nicusor ar fi mai bun ca el in aceasta postura. Dar acum are jucaria si jocul lui si noi ne batem capul cu prostii si marim sansa lui Firea. Al dracu’ Base asta, ceva stricaciuni tot face, daca nu mai poate face bine.
    👨 V-a raspuns cel mai ințelept dintre muschetari.

    👩‍🦰Cine este acesta , domnule H…? FM (Porthos) ?Fiti serios. Hai sa vedem cat de intelept a raspuns . 1) Insiratul acela de proiecte, pe care le-ati ignorat din nu stiu ce motive, nu este decat o perceptie a d-lui , implicit si a dvs, care vad ca il apreciati. Asta intrucat nu vedeti ca fiecare proiect in parte este insotit de explicatia necesitatii lui , suma ce trebuie alocata , de unde vin banii (pe ce cai ) si data exacta a punerii in executie programului. 2) In ce priveste capacitatea de a face , domnul „muschetar M(Pothos?) trebuie sa consulte ce a realizat Basescu in mandatul si un sfert de fost ales PG , in cel de-al doilea cu 68%. El si-a demonstrat capacitatea de a le pune in practica cu varf si indesat . Nu au fost proiecte de doi bani ci proiecte mari , facute cu un CG ostil . Vreti sa vi le amintesc ? Nu vreti , desigur, dar nu aveti cum sa nu le stiti. 3) Daca Nicusor Dan a facut ceva pe vremea cand a fost activist vreau sa stiu unde se afla obiectivul acela, deoarece nu am auzit de existenta lui, plus de asta vreau sa vad unde sunt”insirate” proiectele pentru Bucuresti in programul d-lui. Poate cineva sa mi-l posteze aici ? Ce proiect este acela de mai sus.?Ca este in cautare de consilier ? Pai pana acum ce a facut ? Si , zau, daca acel consilier va face treaba in locul lui, sau a altui consilier al PG , ales prin vot de cetateni , pentru ce mai avem de nevoie de PG ? Nu este el platit sa administreze Bucurestiul ? 4) Daca va castiga Firea nu va fi Traian Basescu de de vina ,ci insusi Nicusor care s-a lasat prostit de USR si PNL sa nu includa PMP in alianta dreptei pentru primarie. Si asta din cauza lacomiei si a calculelor prostesti, precum ca nu au nevoie de cele 5% presupuse de mintea lor aburita de un (im)previzibil succes . Ei bine, pierderea PG va fi o lectie pentru ei toti. Vor trebui sa invete odata si-o data ca si un vot conteza , daramite 5%.
    P.S.Va recomand sa cititi aici si sa luati aminte :„Cine consideră eşecul lor vina noastră, n-a înţeles absolut nimic. De doi ani zace la Camera Deputaţilor proiectul de lege privind alegerile în două tururi de scrutin propusă de PMP şi adoptată deja în Senat. Le-am solicitat personal liderilor PNL şi USR să facem front comun şi să adunăm voturile necesare. Nici că le-a pasat. Ei şi-au văzut de drum, iar astăzi, deşi au decis că nu vor PMP în alianţă, ne atacă în mod disperat şi ne acuză în cel mai hain mod de, culmea, risipirea voturilor, lucru de care ei sunt primii vinovaţi”, a relatat liderul PMP pe Facebook.”
    🧑🧑🧑Nu ca as vrea sa-mi apar reputatia de intelept, dar reusiti sa strecurati cate un fir de adevar intr-un discurs altfel destul de opac la realitate: e clar ca motivul lui Basescu de a candida este unul care provine din dezamagirea ca nu i-au fost acceptate cererile, dupa cum corect descrieti. « Las’ ca va arat eu voua », cam asa arata reactia. Nu trebuie altceva pentru a sesiza ca politicianul Basescu, candva un tip care putea demonstra statura politica reala, cel putin in contextul nostru fesenist, si-a pierdut substanta si risca sa fie asociat menajeriei de tip Ponta-Tariceanu. Politicianul responsabil s-a ratacit pe culoarele meschinariei dambovitene si prefera sa fie de vanzare cui ofera mai mult, prefacandu-se ca asta ar fi o masura a valorii, o dovada ca inca este o cantitate ce nu e neglijabila. Ignora faptul ca autogolurile nu se pun la golaveraj, iar prestatia lui devine tot mai nociva. Cu privire la « proiectele » lui : doamna draga, si daca avea vreo sansa sa devina primar, tot o lista de povesti este ce a sau ati prezentat. Atat oportunitatea cat si fezabilitatea celor mai multe de acolo sunt nule. Daca vorbim de proiecte cu finalitate functionala si profitabila, desigur, nu pasaje Ciurel.

    👩‍🦰Pasajul Ciurel nu este „opera” ci a primaritei in fctie. Daca ati fi avut rabdare sa-l ascultati ati fi auzit ca si el a facut misto pe seama acestuia. Asta ar fi una. Celelelate critici enumerate mai sus nu au relevanta acum. Raul- adica fortarea PMP sa vina cu un candidat care sa sa conteze macar pentru lupta electorala , asta si pentru simplul fapt de a-i obliga pe cei doi sa lase palavrele electorale de o parte si sa vina cu dezbateri serioase pe proiecte – este facut. Se vede de la o posta ca cei doi in afara de faptul ca au niste partide puternice in spate ,de altceva nu sunt in stare. Probabil de aceea discursul electoral al lor si sustinatorilor se pliaza pe discurs politic si” ba pe-a ma’tii.” Dovada si aici ,ca am cerut aproape la fiecare comentariu sa-mi aduceti un link sau o postare cu proiecte fezabile a candidatului sustinut de dvs si nu ati reusit . Continuati asa, dar trebuie sa stiti ca „Basescu e de vina” ,singura lozinca ce a facut istorie in cei 30 de la revolutie , nu-i aduce voturi lui Nicusor Dan. El va pierde in fata unei candidate PSD de doi lei , pe limba lui si a partidelor sustinatoare. Trebuie sa va spun ca eu nu voi merge la vot in 27 sept. Va fi prima oara, de cand avem alegeri libere. Si nu pentru ca as fi suparata pe cineva anume . ci pentru faptul ca nu am pe cine vota . Nu vreau sa mai votez partide, ci oameni onesti si destoinici. Oameni care sa faca administratie adevarata.

    🧑👨🧑”Dovada si aici ,ca am cerut aproape la fiecare comentariu sa-mi aduceti un link sau o postare cu proiecte fezabile a candidatului sustinut de dvs si nu ati reusit „. Pe care candidat am afirmat ca il sustin eu?

    👩‍🦰Pai cum adica ? Ce-am facut noi aici ? Nu am discutat pe marginea comentariului unde va invitam , pe dvs si dl H… sa comparati „ofertele ” electorale ale celor doi candidati ,Traian Basescu si Nicusor Dan ? In loc de asta i-ati adus lui Basescu tot felul de invinuiri ,care mai de care mai hilare , si implicit ati pledat pentru meritele lui Nicusor Dan, insemnand ca il sustineti. Nu=i asa ?

    Aici o sustinere timida a doamnei cu „parul rosu ”
    👩‍🦱Dacă nu câștigă la București Nicușor Dan, vina e 100% a lui Dan Barna!

    🧑🧑🧑Era sa-mi scape un detaliu important: d-na S care te/ne combate din spatele unui trandafir, (presupun ca are acordul lui Basescu pentru aceasta preferinta), este cineva care isi imagineaza ca intre muschetari, Porthos era cel intelept. Avand in vedere aceasta confuzie, celelalte devin mai usor de ierta

    👩‍🦰Da, m-ati prins cu trandafirul. Nu mi-e rusine sa spun ca am votat cu PD-l condus de Traian Basescu , insa nu are nici o legatura cu el. Trandafirul este din gradina mea , fotgrafiat si folosit la profil .Presupun ca dl Narcis , m-a vazut la fata . De fapt nici d-lui nu are poza personala, dar asta nu inseamna ca nu-l stiu . 🙂 In ce priveste intelepciunea muschetarului Porthos , am considerat ca dintre ceilalti muschetari a ajuns cel mai bine , casatorindu-se cu o vaduva bogata. 🙂

    PPS „Lupta” s-a terminat in „coada de peste”, dar cavalereste … 🙂

    Apreciază

  36. Stely said

    Precizare : Am folosit pentru identiicarea „combatantilor” emoticoane speciale. Acestea fiind urmatoarele :
    👨 (barbat)👩‍🦰 ( femeie roscata) 👩‍🦱 ( femeie cu par cret) . Emoticonul cu un singur barbat , este primul , cel cu topicul. Cu doi barbati (al doilea) si cu trei (al treilea). A mai fost unul (al patrulea )dar am uitat sa-l pun. 😮

    Apreciază

    • Mai bine scriati si d-voastra Popescu, Ionescu, Georgescu, ca sa se inteleaga mai clar cine ce… 🙂 Oricum niste extraterestri care ne-ar intercepta mesajele postate pe bloguri n-ar intelege nimic desprea aceasta forma de inteligenta cosmica, desi, din animatia adiacenta, in mod evident avem de-a face cu niste forme (pline) de viata.

      P.S. Merci pentru acest fragment din piesa jucata pe Facebook. Aduce multa nostalgie si parfumul altor coordonate spatio-temporale. Plus aerul de scrisoare pierduta. Intr-un cadru curat… constitutional.

      Apreciază

      • Stely said

        Daca ar fi sa fie , e adevarat , nu vor intelege nimic dar nici nu-si vor bate capul sa inteleaga ceva . In caz ca vor curiozitatea sa ne cunoasca o vor face prin alte mijloace .Cred insa ca nu doar sa ne cunoasca vor bate ei o” cale atat de lunga”, ci fie sa ne salveze de la disparitie, fie sa ne colonizeze . 😨

        Pana atunci insa de salvat e musai sa ne salvam( noi) cat mai repede . Cum ? Iata :

        Trebuie să facem, cu o mare smerenie, un nou pact de parteneriat cu Natura şi cu toate fiinţele pământului – oameni, animale, păsări, arbori, plante. Trebuie să ne oprim din pângărirea Naturii prin orgoliul nostru nemăsurat şi dorinţa noastră de atot-puternicie. Orice război ar trebui să fie proclamat drept crimă împotriva umanităţii şi toate mijloacele de distrugere ar trebui să fie distruse.

        Citeste mai mult: adev.ro/qh5k8q

        Apreciază

        • Trebuie să facem, cu o mare smerenie, un nou pact de parteneriat cu Natura şi cu toate fiinţele pământului – oameni, animale, păsări, arbori, plante.
          **************
          Toti idiotii sar in barca cultivatorilor de panselute..

          Apreciază

          • RALG said

            Exagrerati, rau de tot. Nu sar chiar toti. Raman enorm de multi si pe dinafara. Daca ar sari toti s-ar scufunda.

            Din punctul meu de vedere nu exista diferente notabile intre enoriasii diferitelor biserici care au in centru „biosefera” terestra, fie ortodoxe, fie satanice, fie „ateiste” (ca sa zic asa). Este vorba despre simple credinte si atitudini virtuale, bune pentru dezbateri, auto-lustruire, si umplerea timpului liber, impresie artistica, etc.. . In realitatea-realitate insa nu face nimeni absolut nimic, in particular, pentru conservarea biosferei. Nu renunta nimeni la nimic si la niciun exces, cum ar fi, de ex. excedentul de spatiu locatitiv (sic), excesul alimentar, si multe altele. Absolut nimeni nu lupta cu incalzirea globala la el in ograda sau in ograzi, dar da bine sa militeze pentru ce ar trebui sa faca coana omenirea asa in general… Dar, nici cei pe invers (gica-contra) nu sunt deloc mai breji. Probabil ca un prim pas in directia cea buna (inclusiv pentru „natura”, „plantutze” si „animalutze”) ar fi sa-si faca fiecare curatenie la el in casa, in viata, in preajma, ceea ce este insa mult mai greu decat sa fi partizan pro-biosfera, sau anti… Chestia asta cu ecologismul si anti-ecologismul sunt simple feluri (printre alte feluri) de a tine oamenii ocupati cu ceva. Si asta e in sine ceva. Ceva bun, caci oamenii care sunt lasati de capul lor si nu sunt in mod artificial tinuti ocupati cu cate ceva, in genere, fac numai rau. Oamenii nu merita darul plictiselii pentru ca nu le prieste. N-au ajuns la un nivel de inalt incat sa stie ce sa faca cu plictiseala.

            Apreciază

          • Stely said

            Basarab Nicolescu – Un „STOP!” planetar şi individual

            Totul se petrece ca şi cum s-ar fi dat un ordin „STOP” în plan planetar. Bineînţeles, ordinul nu a fost dat de acea entitate sumară şi fără conştiinţă, aparţinând infinitului mic, coronavirusul. Acest ordin pare să emane din însăşi mişcarea cosmică, perturbată de visul nebun al fiinţei umane, acela de a domina şi manipula Natura. Totul s-a oprit deodată pentru jumătate dintre ţările lumii. Această imobilitate ne-a arătat fără greş toate faliile mondializării centrate pe profit şi bani. Însă cine, dintre politicienii şi conducătorii lumii, vor fi cei care vor avea ochi ca să vadă? Suntem cufundaţi în orbirea tenebrelor din obiceiurile noastre de gândire şi din ideologiile progresului, într-un decalaj total faţă de realitate. Cum să deschidem ochii la ceea ce se întâmplă? După înţelegerea mea, singura soluţie posibilă este evoluţia spirituală a umanităţii în întregimea ei. Doar aceasta ar putea să ţină cont de toate nivelurile de Realitate şi de Terţul Ascuns.

            Totul se petrece, de asemenea, ca şi cum s-ar fi dat un ordin „STOP!“ în plan individual. Ne aflăm dintr-o dată faţă în faţă cu noi înşine, dinaintea misterului fiinţei noastre, dând astfel ocazia excepţională pentru o evoluţie spirituală a fiecăruia dintre noi. Această evoluţie spirituală a fiecărei fiinţe umane o condiţionează pe cea a umanităţii. Descoperim astfel că subdezvoltarea fiinţei umane şi a umanităţii este adevărata cauză a crizei pe care o traversăm şi pe care o vom traversa. Însă despre ce spiritualitate este vorba? Este vorba despre o spiritualitate în mod radical nouă, transreligioasă şi transculturală. Transdisciplinaritatea oferă uneltele pentru a instaura o astfel de spiritualitate, fondată pe comunitatea în destin a tuturor fiinţelor de pe pământ. Acum două mii de ani, cel mai mare vizionar al tuturor timpurilor, Iisus, cerea „Iubiţi pe vrăjmaşii voştri“ (Matei 5:44). Fără iubire nimic nu este posibil pentru a acţiona asupra destinului nostru. Lumea acelor vremuri a refuzat un astfel de mesaj şi a preferat să-l omoare pe Iisus. ,Două mii de ani mai târziu, ne aflăm exact în aceeaşi situaţie, în pragul autodistrugerii speciei, pericol care acum s-a mărit ca urmare a dezvoltării tehnologice şi a imenselor mijloace de distrugere.

            Antropocenul fără dimensiune spirituală ne va duce pe marginea prăpastiei. Trebuie să facem, cu o mare smerenie, un nou pact de parteneriat cu Natura şi cu toate fiinţele pământului – oameni, animale, păsări, arbori, plante. Trebuie să ne oprim din pângărirea Naturii prin orgoliul nostru nemăsurat şi dorinţa noastră de atot-puternicie. Orice război ar trebui să fie proclamat drept crimă împotriva umanităţii şi toate mijloacele de distrugere ar trebui să fie distruse. Toate acestea pot fi înţelese ca o utopie care contravine principiului realităţii. Un răspuns posibil este cel al lui Michel Houellebecq: „Nu cred în declaraţii de tipul „nimic nu va mai fi la fel ca înainte”. Noi nu ne vom trezi, după izolare, într-o lume nouă; ea va fi aceeaşi, şi puţin mai rea “. Dacă contemplǎm comportamentul conducătorilor din politică şi pe cei ai opiniei publice în această perioadă de criză, există temeri că Michel Houellebecq ar avea dreptate. Politicienii îşi reiau limbajul lor obişnuit de ostilitate reciprocă iar acest fapt va genera tensiuni considerabile pe plan social. Bombardementul mediatic ne aruncă într-un climat anxiogen în care, în mod paradoxal, până şi moartea capătă o dimensiune abstractă: un mort este doar un număr într-o statistică. Nimic din suferinţa celui care moare, singur, sufocat de coronavirus, nu ajunge până la noi. Aceasta este o dovadă copleşitoare a subdezvoltării noastre spirituale. Ipoteza ascunsă a raţionamentului lui Michel Houellebecq este imposibilitatea ca fiinţa umană să poată evolua. Însă există o altă soluţie. Omul trebuie să se nască din nou dacă vrea să trăiască. Sarcina noastră este imensă. Să încercăm să nu fim hipnotizaţi de multitudinea de profeţi ai nenorocirii şi a gânditorilor apocaliptici de orice fel, care prezic căderea Occidentului şi dispariţia lumii noastre. De altfel cuvântul „Apocalipsă “ nu înseamnă „sfârşit“ sau „distrugere“, ci „Revelaţie“. Noi avem şansa să avem în faţa ochilor, aici şi acum, o extraordinară Revelaţie care ne poate permite să avem acces la Viaţă şi la Sens. Sugerez să citiţi, în aceste vremuri dificile, extraordinara carte a lui Paule Amblard Sfântul Ioan – Apocalipsa, ilustrată cu tapiseria de la Angers[1]. Paule Amblard ne oferă o interpretare coerentă a Apocalipsei după Ioan prin necesitatea evoluţiei spirituale a omului. Urgiile îngrozitoare care străbat textul Apocalipsei sunt, de fapt, chinurile sufetului omenesc despărţit de ceea îl întemeiază. Apocalipsa după Ioan este un mesaj de năzuinţă şi speranţă.

            Citeste mai mult: adev.ro/qh5k8q

            P.S. Am gasit de cuviinta sa postez toata interventia domnului Basarab Nicolescu, invitatul saptamanii doamnei Cristina Hermeziu , pe blogul francofon „Zoom France Roumanie” cu scopul de „a analiza ” modul cum i-a afectat criza, individuală şi colectivă, cauzată de pandemie.

            Cand am postat scurtul citat( de mai sus) nu mi-am inchipuit ca va interveni „neamtu tiganu ” si va folosi citatul drept prilej de rafuiala cu mine, deoarece i-am stricat ziua cu postarile despre Traian Basescu. Nu m-a deranjat cu nimic jignirea lui , el nu a facut decat sa-si puna in evidenta, daca mai trebuia , lipsa de caracter. Imi pare rau insa ca i-am oferit prilejul sa-l ironizeze pe distinsul domn Basarab Nicolescu.

            Sunt convinsa ca neamtu tiganu nu s-a ostenit sa citeasca tot articolul , altfel poate ar fi fost mai retinut de la peroratiile ridicole despre”barca plantatorilor de panselute” si mai ales despre cum „toate societatile distrug alte societati” ,la fel ca si „societatile” de elefanti , caprioare , lacuste , lei , tigri etc , căci de ,”asa e lumea facuta care pe care”. 😕 Dumnealui n-a auzit nici de selectia naturala (lupta pentru existenta)si de lantul trofic , nici de echilibru ecologic. Daca exista niste distrugeri ale Naturii ,de acestea, in afara de dezastrele naturale, numai omul se face vinovat. Faptul ca sunt la ora actuala migratii ale ursului carpatin in zonele de locuit , vinovati sunt cei care a au defrisat paduri intregi, unde acestia isi aveau habitatul de cand lumea si pamantul. Se chinuie acuma sa le gaseasca alte locatii ca sa nu-i mai lase sa umble „hai hui „pe strazi dupa hrana .

            Prin urmare, „cultivatorii de panselute” sunt indreptatiti sa traga ,cate semnale de alarma vor dori , acestea fiind din cauza ” rolului auto-distrugator al omulu, nicidecum al vietatilor Naturii . De fapt, dansul are ani multi de cand a tras in mod plenar (planetar) astfel de semnale de alarma. Unul dintre acestea fiind in 1994 cu prilejul Primului Congres Mondial al Tansdisciplinaritatii , prilejuind totodata redactarea Cartei Transdisciplinaritatii . Aceasta are in „preambul „, printre altele urmatoarele : Considerând că doar o inteligenţa capabilă să înteleagă dimensiunea planetară a conflictelor actuale ar putea face faţa complexităţii lumii noastre şi pericolului contemporan al autodistrugerii si spirituale a speciei umane. Considerand că viaţa este serios ameninţată de o tehnoştiinţă triumfătoare ce se supune doar înspăimântătoare logici a eficcităţii în slujba eficacităţii (…..) Considerănd toate cele expuse , participanţii la Primul Congres Mondial al Transdisciplinarităţii (Convento da Arrabida, Portugalia , 2-7 noiembrie 1994) adoptă prezenta Cartă … (Transdisciplinaritatea Manifest -Basarab Nicolescu )

            Apreciază

          • RALG said

            Totusi cred ca ati putea sa acceptati ca in discursul distinsului domn Basarab Nicolescu exista lucruri de ironizat (…) In plus exista si o nota de auto-contradictie vadita. Pe de o parte autorul pare a fi afectat / nemultumit de starea de STOP planetar / individual dar in acelasi timp este nemultumit de continua activitate umana (asociata cu dezastrele ce stau sa se intample). Pandemia ne-a dat ocazia sa luam o pauza. Sa menajam natura. Sa invatam ca se poate si altfel. Decizia de „stop” sau de „slowdown” in loc sa fie apreciata de catre „ecologisti” pare sa-i intarate si mai tare. Ceea ce, cel putin la prima vedere pare nitzel bizar.

            P.S. Imi pare rau de drama ursilor carpatini. Greseala apartine intr-adevar omului caruia i s-a nazarit ca trebuie sa repopuleze Carpatii cu ursi si cu zimbrii pentru ca asa a fost odata ca nicodata. Ursii si zimbrii nu mai au ce cauta in ecosistemul actual al Romaniei. Nu se mai potrivesc in peisaj. Situatia nu mai este cea de acum 1000 de ani. Ce sa manance ursii? Populatia umana s-a extins. Oamenii au construit asezari. Case. Gospodarii. Unii au cate trei resedinte? Ce sa faca? Sa se retraga din sate si orase? Unde? Ca sa lase loc ursilor?

            Apreciază

          • Stely said

            Pai eu am inteles ca starea de „STOP” chiar asta ar insemna , ca oamenii nu s-au folosit de ocazia „oferita” de pandemie , pentru a-si schimba obiceiurile „auto-distrugatoare”,ci le-au continuat nestingheriti. Iata : Suntem cufundaţi în orbirea tenebrelor din obiceiurile noastre de gândire şi din ideologiile progresului, într-un decalaj total faţă de realitate.

            P.S. Credeti ca ” neamtu tiganu ” si-a schimbat obiceiul care ii provoaca o gandire confuza , obsesii ,depresii, agresivitate verbala , rautate etc ? Pai bautura (alcoolul) nu dauneaza sanatatii fizice si psihice , intr-un fel auto-distrugere ? 😠

            P.S. Nu sunt adepta „intoarcerii celuilat obraz ” in sensul actiunii fizice, dar iertarea este in firea mea. Daca am momente cand ma infurii ele sunt provocate de nedreptatile care mi se fac si reactionez in consecinta . 😦

            Apreciază

          • RALG said

            @Stely – Sa stiti ca mi-a placut foarte mult siretlicul iertarii, gen, te iert betivan atins de dementa pentru ca eu sunt buna si dreapta.

            „nedreptatile” si „dreptatile” care (ni) se fac, sunt intotdeauna extrem de relative, manifestandu-se cu atat mai acut cu cat contextul (realitatii lor) este mai ingust, mai punctual, cum ar veni de exemplu in viata reala, in societate, in orasul nostru, la serviciu, acasa, in dormitor, in conditii bine delimitate… Si daca pana si in aceste conditii stramte (in care respectivele „nedreptati” si „dreptati” sunt inghesuite si condensate incat sunt clar observabile) acestea tot relative raman si dependente subiectiv de cine le apreciaza, atunci, in contextul cvasi-infinit al lumilor virtuale, orice asa zise „nedreptati”, sunt goale de orice continut fiind diluate in infinit. A le observa, contabiliza si utiliza ca pretext de manifestare presupune un oarecare exercitiu de imaginatie si nepasare (da, da nepasare), destul de des practicat de catre vorbitorii virtuali care vor musai sa aiba justificari morale pentru ceea ce fac, spun, si sunt, in aceste spatii… si pentru a reactiona in con-secinta. 🙂 nepasandu-le de faptul ca transparenta acestui spatiu lasa vizibila intreaga improvizatie, spectatorul (observatorul) fiind chipurile cumva fortat (ca la teatru) sa accepte convenita inscenarii. Asta insa doar cu exceptia situatiilor in care teatrul devine teatru in teatru, (la scara imediat superioara), spectatorii devenid astfel actori, care pot (de dragul meta-dramei) sa ignore conventiile teatrale la scara mica. Ceea ce vreau sa spun este ca untilizarea termenul „nedreptati” mi se pare ridicol de abuziva. Serios acuma. Nedreptati? Neamtu Tziganu v-a facut nedreptati? Betivul asta? Aoleu… Spuneti-mi ce-i Dreptatea. Cei mari se ingradira cu averea si marirea in cercul lor de treci codri de arama… 🙂

            Apreciază

        • RALG said

          Viata e complicata si are multe aspecte

          Apreciază

        • RALG said

          Orice război ar trebui să fie proclamat drept crimă împotriva umanităţii şi toate mijloacele de distrugere ar trebui să fie distruse.” – foarte „interesant” enuntul dar mai ales meta-enuntul aferent… Trebuie sa fie schepsis adanc in vorba d-lui Basarab, dincolo de frazeologia goala de continut, in forma de poem (dupa cum as proclama acest fragment de discurs ideologic). Problema pare sa rezide in doua probleme, si anume ca (1) nimic nu se schimba prin pro-clamare si (2) ca pentru a distuge mijloacele de distrugere ne trebuie mijloace de distrugere… care trebuie distruse, cu alte mijloace. De distrugere. Si asa mai departe. Ba chiar este posibil sa mai existe si o a treia problema (terminologica), in legatura cu semnificatia (semantica) a expresiei „mijloace de distrugere”. Exista unghiuri din care se vede clar ca insasi societatea umana este un mijloc de distrugere (a naturii, a individului, si a altor lucruri). In tot cazul o putem foarte usor proclama asa. Noi, ecologistii cu orice pret. Motiv pentru care, in acord cu enuntul, ar cam trebui, (nu-i asa?) distrusa. In plus as zice ca ideea „unei mari smerenii si unui nou pact de parteneriat cu Natura şi cu toate fiinţele pământului – oameni, animale, păsări, arbori, plante” suna poetic, dar in acelasi timp naiv si ilogic. In tot cazul ar avea eventual nevoie de talmacirie, in cazul in care exista vreun sens anume sau vreun meta-sens in aceasta sarada cu pasari versus animale si arbori versus plante. Cu tot respectul si admiratia cuvenite in general d-lui Basarab.

          Apreciază

          • „Exista unghiuri din care se vede clar ca insasi societatea umana este un mijloc de distrugere”

            Toate societatile sunt mijloace de distrugere a altor societati. Inmultirea elefantilor duce la distrugerea padurilor, caprioarele impiedica cresterea arborilor, lacustele isi maninca propria flora, cormoranii devasteaza pestii, porci mistreti distrug, lupii distrug. E naiva ideea ca lupul omoara doar ca sa se hraneasca, cind intra intr-o gainarie, intr-o stina, rade tot.
            Asa e lumea facuta, care pe care!

            Apreciază

          • RALG said

            Cred ca poate fi si acesta un punct. De vedere? De plecare? De fuga? Cam rudimentar as zice dar nu (asta) conteaza. Ceea ce ar putea conta ar fi faptul ca acest „punct” nu denota chiar adevarul-adevarat, desi are la baza un adevar-adevarat (destul de trist) despre esenta vietii. Chiar daca in general exista o infinitate de perspective si de distante de la care o anumita realitate poate fi privita, totusi pentru fiecare lucru observat si pentru fiecare soi anume de observator exista un numar finit de perspective si distante valide din si de la care are sens observarea fenomenului… Exclusiv relativ la aceste perspective si dimensiuni putem emite enunturi care sa reflecte cat de cat un adevar si si acela relativ la acel context, valabil exclusiv in acel context. Incolo nu. Probabil ca nu s-a inteles mare lucru din ce am insirat pana acuma in acest comentariu… Ce vreau sa spun? Existenta elefantilor nu a pus niciodata in pericol existenta padurilor. Nici existenta caprioarelor, nici chiar existenta lacustelor nu a pus in pericol existenta florei… Nici existenta carnivorelor n-a periclitat vreodata existenta erbivorelor. Majoritatea fintelor vii (desi nu contenesc sa se devoreze unele pe altele), reusesc sa fie intr-un echilibru de destul de stabil cu restul biosferei, ne avand incotro. Abundenta resurselor duce la cresterea populatiilor ceea ce determina scaderea resurselor si apoi implicit la scaderea populatilor care consuma resursele, ceea ce duce la refacerea resurselor care sunt regenerabile… si tot asa. Era dinozaurilor a durat 120 de milioane de ani si nu parea sa se sfarseasca vreodata (fara ajutor din afara ecosistemului solar), totul aflandu-se intr-un echilibru dinamic foarte stabil, bazat exclusiv pe energia razelor de soare, pe izvorul nesecat de energie venit zilnic pe pamant din nucleul astrului central. Se traia foarte bine, exclusiv de pe o zi pe alta. Cantitatea constanta de lumina solara (aport de energie din afara planetei), putea intretine un numar oarecare de plante aflate in competitie pentru captarea acelei energii. O parte din energia asta se transmitea mai departe la erbivore, iar o mica parte din energia (solara) ajunsa la erbivore ajungea la carnivore, intr-un lant trofic extrem de bine reglat. Auto-reglat. De fiecare data cand vreun segment din acest lant incerca sa se intinda mai mult decat ii era plapuma, automat isi taia creaca de sub picioare si revenea pe pamant. Chiar si lacustele. Niciodata lupii nu s-au inmultit mai mult decat iepurii si nici iepurii mai mult decat firele de iarba… si nici firele de iarba mai mult decat razele de soare… Eh, omul schimba total povestea asta. Oricat ar incerca dl. Neamtu Tiganu sa sugereze ca omul nu face decat ceea ce fac si colegii sai ne-intelectualii, acest lucru este departe de a fi adevarat. Existenta elefantilor nu a pus niciodata in pericol existenta padurilor. Existenta omului da. Pune in pericol existenta padurilor, a elefantilor si a tuturor celorlalte specii. Si asta pentru ca omul triseaza, ne mai bazandu-se in toata jocul acesta de-a viata si de-a moartea pe traiul de pe o zi pe alta si pe ratia de lumina venita zilnic de la soare… ci si pe petrol, carbune, uraniu… Ma rog, acuma asa o fi (fiind) care pe care (nimic personal si fara intentie directa, fiecare ne urmarind inadins si cu orice pret raul altuia ci propriul bine indiferent de daunele colaterale), nimic de zis, doar ca exista riscul ca omul sa nu fie asa de pregatit sa ramana imun in fata perturbarilor pe care le provoaca restului biosferei. Probabil ca n-ar fi nicio problema daca ar disparea toate padurile, junglele, savanele, taigalele, toate plantele si animalele si in locul lor ar fi doar orase umane, parcuri, alei, gradini… Doar ca exista riscul major sa nu se intample chiar asa ci, in disputa care pe care dusa orbeste omul sa-si dea singur auto-gol si sa piarda partida. Cam despre asta ar fi fiin vorba sau ar trebui sa fie in preocuparile ecologistilor. Din pacate majoritatea celor care au aderat cu elan (mai mult sau mai putin formal) la cauza nobila a salvarii planetei sunt tampiti, spalti pe creier, masa de manevra, mancatorii si producatorii de rahat ideologic, care promoveaza pacte si parteneriate cu Natura şi cu toate fiinţele pământului in virtutea armoniei universale. Omul are de facut pact exclusiv cu el insusi… si, cel putin deocamdata, interesul sau ar fi s-o lase mai moale cu colonizarea palnetei si eliminarea concurentei. Monopolul pe planeta nu pare sa-i priasca prea tare omului. Ma rog, la o scara mai mare poate ca nu-i chiar asa o problema, iar situatia actuala nu-i decat o faza tranzitorie in cadrul aceluiasi echilibru dinamic in ecositemul solar. La urma urmei petrolul si carbunele sunt tot energie solara, captata candva in exces, neconsumata la timp de speciile vremii. Era aproape inevitabil ca mai devreme sau mai tarziu aceasta energie sa fie repusa in circuitul firesc din care fusese sustrasa. Poate ca asta este misiunea (ad-hoc) a omului si a omenirii asa ca de indata ce si-o va incheia va putea sa mearga la culcare. Sau nu. Cine stie.

            Apreciază

          • Majoritatea fintelor vii (desi nu contenesc sa se devoreze unele pe altele), reusesc sa fie intr-un echilibru de destul de stabil cu restul biosferei, ne avand incotro.
            +++
            e valabil si-n cazul oamenilor, pt aceasta exista razboaie, pandemiii… o crestere a grijii fata de natura va avea drept consecinta foamete, foamete care aduce dupa sine razboaie, si iata ca se restabileste echilibrul.. De fapt principala vinovata de distrugerea naturii e pacea!

            Apreciază

          • RALG said

            Hm, parca ati trai in Germania… interbelica… fiind in atingere cu niste influente filozofice cam decadente. In tot cazul tema pe care ati propus-o astfel, cu un curaj al inconstientei demn de fapte mult mai eroice de atata, ar merita o atentie aparte pe Arca lui Goe, dincolo de contextul ingust al suetelor despre in/existenta extraterestrilor de rit intelectual. Poate cu o alta ocazie am putea aborda o tema de discutii futile dar flamboaiante avand in preambul un motto propus de catre nemuritorul… Gambetta (?!): „In der Tat ist der Hauptschuldige für die Zerstörung der Natur der Frieden!

            Apreciază

  37. Stely said

    Fiindca veni vorba de colonizare , va recomand un serial interesant :

    Asta daca nu l-ati vazut pana acum .

    Apreciază

    • RALG said

      Pare interesant. Despre ce e vorba?

      Apreciază

      • Stely said

        Serialul are 3 sesoane a cate 13 episoade. O rasa extraterestra invadeaza mai multe metropole americane punand stapanire pe ele. Orasele ( in film ,Los Angeles) au fost inconjurate de ziduri foarte inalte (100m) oamenii fiind obligati sa traiasca sub teroarea unui regim militar care le restrictioneaza libertatea si resursele de hrana, medicamentele de ex. fiind foarte greu de gasit . Cand s-a construit zidul o parte a locuitorilor a fost lasata in afara zidului, fara nici un mijloc de trai (case de locuit, hrana si alte necesitati). Un teritoriu in care lumea interlopa face legea, cei mai slabi (copiii) fiind fortati sa fure si chiar sa omoare cu sange rece pentru „bosul” care chipurile le oferea la schimb protectie. In interiorul zidului, fortele extraterestre si-au alcatuit din colaborationisti umani, carora le acordau niste privilegii, atat cat sa-i poata folosi ca forte militatre de mentinerea ordinii. Celalti locuitori trebuiau sa se se supuna fara nici un fel de rezistenta . Erau supravegheati de drone inteligente care la cea mai mica nesupunere erau arestati si dusi intr-o locatie numita „Fabrica” de unde nimeni nu se mai intorcea. Persoanejele principale sunt doi soti (Will si Katie Bowman) care au trei copii (doi baieti si o fetita). El un fost lucratori FBI a fost ales sa faca parte din aparatul de securitate pentru mentinerea ordinii. Ea este casnica dar se va dovedi a fi cea mai puternica dintre toti . Fiul lor cel mic a ramas in afara zidului si stiind ca este in pericol a intrat intr-o forta de Rezistenta (fara stiinta sotului) pe de o parte sa saboteze invadatorii , pe de alta parte sa-si aduca baiatul acasa . Actiunile la care participa sunt foarte periculoase punandu-si viata in pericol, a ei dar si a familiei. Exista tradatori umani si afara si inauntru , colaborationisti zelosi care slujesc fortele extraterestre pentru functii si privilegi, gata sa participe la exterminarea rasei umane Acesta fiind scopul final al extraterestrilor . In sesonul 3 ni se ofera premisele ca invdatorii sa fie izgoniti de alte forte extraterestre (niste masini extrem de inteligente) . Exista aici dilema ,cui sa se alature fortele de rezistenta , devenite puternice numeric dar si ca arme de lupta, unindu-se cu celulele de rezistenta din alte orase . Nu aveau insa nici un indiciu despre ce intentii aveau acele forte (masini)venite sa-i alunge pe extraterstri. In schimb, despre acestia se stia deja ce revagii au facut in orasele invadate de ei, faptul ca fusesera distruse rand pe rand, o parte din populatie reusind sa se retraga in Seatle (ultima reduta) impreuna cu fortele de Rezistenta, in frunte cu familia Bowman , atat cat a mai ramas din ea.

        P.S. Mie mi-a placut , altora insa fiind mai pretentiosi s-ar putea sa nu le placa.

        Apreciază

        • RALG said

          Cred ca poate fi privit si ca o metafora, extraterestrii cu pricina fiind de fapt chinezii, iar masinile extraterestre dotate cu inteligenta artificiala fiind chiar inteligenta artificiala… terestra, care ne paste… 🙂

          Apreciază

  38. Stely said

    P.S.Pentru cei care in afara de resentimente nu sunt in stare sa citeasca un articol (link) sau sa se informeze cu stirile la zi , ca sa ofere”idiotilor” altceva decat invidie si ura. Pentru ei respectul si bunul simt sunt niste mofturi. 🤢

    Apreciază

    • RALG said

      Data trecuta cand Agentia Spatiala Europeana a contat intr-un proiect pe contributia Romaniei a iesit foarte sifonata. Sonda trimisa pe Marte a explodat in urma impactului cu solul pentru ca parasuta i s-s deschis prea tarziu. Sistemul de detectare a altitudinii care ar fi trebuit sa fie testat de Romania n-a functionat. Ulterior s-a constatat ca nu fusese testat. Misiunea Agentiei Spatiale Europene pe Marte s-a amanat sine die. Sa nu se intample la fel si cu salvarea planetei. 🙂

      Apreciază

      • Stely said

        Da ? N-am stiut . Ma intreb, daca au „iesit sifonati” cum de au apelat din nou la ei ? Poate sunt altii mai verificati , mai priceputi si de incredere. Sa le/ne tinem pumnii , asadar. 🙂

        Apreciază

        • Trebuie musai sa le tinem pumnii fiindcă este absolut sigur chestie de bafta. Oricum nu trebuie sa ne ingrijoram prea tare. Probabil ca in acord cu evaluarile ASE si NASA primejdia nu este chiar iminenta de vreme ce si-au permis extravaganta de a conta pe Romania si Portugalia in treaba asta.

          Apreciază

  39. RALG said

    Apropo de ecologie, de protectia mediului si de ocrotirea speciilor, as aminti-o pe sarmana creatura numita Iosif, ajunsa pe Lista rușinii, dupa ce a refuzat cu fudulie oferta noastra. Ii pusesem la dispozitie o intreaga rezervatie dar d-lui, precum ursul carpatin, a refuzat oferta preferand sa caute pe la marginea oraselor.

    Apreciază

    • M-am intrebat, nu odata, si am intrebat, nu odata, persoane cazute in isteria salvarii planetei, ce fac ei pt aceasta salvare? Ce face, de ex. Stely, cea care vorbeste cu spume? A renuntat ea la casa de la Sinaia, casa care ocupa precis un spatiu pe care ar putea locui dragutii ursuleti? Oare casa aia nu trebui incalzita cu lemne din padurile in care se dau tumba frumosii ursuleti. Oare cum ajunge Stely la Sinaia, nu cumva cu masina, sau chiar cu trenul, ca nici ala nu e mai breaz. Oare nu emite codoi? De ce nu merge cu bicicleta, sau, mai bine, de ce nu renunta la a mai merge? De ce foloseste computer care consuma energie la greu? Dar oare cum se-mbraca, ce maninca, ce bea? Stie ca animalele emit codoi? De ce fac acestia copii? Nu stiu ca un copil e un mare distrugator al naturii?
      E admirabila aparitia in masa a fariseilor, precum popii care propovaduiesc umilinta si saracia, si se dau cu Mercedes. Nu stiu daca sunt idioti, sau doar excroci!

      P.S In ceea ce ma priveste, desi nu sunt nici pe departe verde, chiar daca unii spun ca inca as mai fi, merg in drumuri scurte prin oras, exclusiv cu bicicleta, am gradina 100% ecologica, fara nici un gram de chimie, lucrata cu sapa, nu cu tractorul, cu zona pt albinute, strugurii mi-au fost devorati de viespi dar nu am stropit cu nimic.

      PPS in curind vor exista 8 miliarde de oameni pe pamint, acestia isi vor dori sa traiasca, unii vor chiar sa manince, altii sa se dea cu avionu, altii … care ar fi solutia? Solutia finala?

      Apreciază

      • RALG said

        Toate ca toate, (reductionism si simplificare exagerata – viata fiind mult mai complicata si avand multe aspecte -, in fine, treaca-mearga) dar ce este cu incarcatura emotionala negativa, prezenta ca o aprenta vestigiala (radiatia primordiala de fond) in toate comentariile care o mentioneaza sau vizeaza pe d-na Stely? Conditii in care (pentru un observator pertinent si persistent) devine greu de spus care este de fapt informatia esentiala continuta se denotata in mesaj si meta-mesaj (inclusiv in faptul existentei mesajului, a autorului si a acctiunii intreprinse de acesta intru crearea, redactarea si transmiterea mesajului)… D-voastra care credeti ca ar putea fi acea esenta? Ma rog, in masura in care v-ati putea detasa de context, transformandu-va catusi de putin intr-un observator neutru si echidistant…

        Apreciază

        • Pt mine Stely e prototipul unei anumite paturi a populatiei care din dorinta de a face bine face mult rau. De aia ma iau de ea.
          Asa se intimpla cind te lasi imbatat de vorbe fara sa-ncerci sa gindesti!

          Apreciază

          • RALG said

            Pai si aveti d-voastra calificarea necesara sa va luati chiar de prototip? Cum asa? Ce anume v-ar indreptati pentru o asa onoare? Oti fi fiind si domnia voastra vreun prototip a ceva. A ce?

            Am impresia ca de fapt realizati foarte bine ca d-na Stely este speciala si demna de atentie. Motiv pentru care i-o si acordati (ne-nedreptatind-o) 🙂

            Apreciază

  40. am uitat sa va felicit pt victoria in alegeri!

    Apreciază

    • RALG said

      continutul mesajul d-voastra zice c-ati uitat (ceva), iar prezanta mesajului zice ca (de fapt) v-ati amintit (acelasi ceva), ceea ce denota, dincolo de paradox niste procese cognitive destul de dragute. Felicitari. Ati putea sa dezvoltati? Cine, cui, ce, care? In fine, vivat!

      Apreciază

      • Orice vot e o victorie, in primul rind ca se voteaza, iata ca suntem si noi bagati in seama.
        P.S Nu, nu e nici o aluzie la… stiti voi..

        Apreciază

        • RALG said

          aluzia la… aåâ… la… uciga-l toaca, pieri-ar numele… (ca ti-e si frica sa-l pro-nuniti ca sa nu-l pro-movezi)…

          P.S. Sunteti in verva dupa cate bag de seama. Produceti fara inhibitii be banda „rulanta” comentarii pline de viitoare citate pasibile de a deveni sloganuri in fel de fel de opere si operete. „Orice vot e o victorie!” Wow. Sunteti mare domnule. Numai d-voastra va puteati gandi la asa ceva. Serios. Pe cinstea mea. Daca sefii de campanie ai prezidentiabililor americani ar citi Arca lui Goe, sunt sigur ca v-ar plagia fara rusine” „Any vote is a victory!”… Va dati seama? Acuma pe pandemie…

          Basescu?

          Mi-era teama ca vorbeati in dodii, cu vreun tertz inclus in taina, dar mut, pe Arca lui Goe, care candidase in alegeri si le si castigase, precum primarul vesel din Deveselu… Bine ca ati venit cu adaugiri lamuritoare. In subsidiar, cu riscul de a va de-moraliza, vin si va zic, stati linistit la locurile d-voastra. Nu ne baga nimeni in seama. In nicio seama. 🙂 Dar ne putem baga unul pe altul… Plus d-na Stely si extraterestrii… care se caca pe ei de râs.

          Apreciază

          • Stely said

            @RALG,
            E adevarat ca am ras cu lacrimi de mesajele lui neamtzu tiganu. Am intuit insa ca se afla in starea aceea pe care nu vreau s-o numesc (din delicatete , nu altceva 🙂 ) si nu i-am dat atentie . Ce era sa-i raspund la „acuzele” cu casele care ocupa habitatul ursilor , masinile si copiii care elimina „codoi” , incalzirea cu lemne sau alte aberatii de tot rasul ? Ce sa-i spun , ca in zona in care se afla casa mea , constructiile au o vechime de peste 100 de ani, cand nici picior de urs nu iesea iarna pe ulite din barlogul lui ? Daca ar fi sa tragem pe cineva la raspundere, primii care au speriat ursii au fost regii Romaniei care au construit Castelul Peles in mijlocul padurii. Da, in vara asta ne-au „vizitat” ursii dar n-am fost acolo sa-i intreb de sanatate . Poate i-o fi intrebat primarul, care are locuinta la trei case departare de noi. A, da ca sa il linistesc toate casele pe care le am au incalzire pe gaze . Deci nu sunt in culpa . Trebuie sa mai stie ca vietatile care elimina „codoi” nu polueaza aerul, orice ar face ele . Are grija Natura mama sa improspateze aerul cu oxigen in schimbul „codoiului”.
            Bun , el ma incadreaza intr-un anume „prototip” dupa repere pe care doar mi le inchipui. Daca insa ar fi prototipul militantului ecologist, gen Greta Thunberg pe care stiu ca o „iubeste”, i-as spune ca nici eu nu o agreez , dar duduia aceasta este, daca nu stie, nominalizata la Premiul Nobel pentru Pace . N-as vrea sa-i vad fata daca in caz va fi premiata. Aud ca este pe lista scurta de 5 . Eu voi fi prima care o va injura, dar el habar nu are de ce. Banuiesc ca nu a citit nimic din ce scriem noi pe-aci despre una dintre personalitatile nominalizata , de altfel cea mai indreptatita sa-l primeasca Premiul.
            A, cu alegerile. Nu am avut nici un pic speranta ca va castiga Basescu. Ma bucur ca a castigat Nicusor Dan . Daca vrea sa stie am avut pe pagina lui de facebook ,ecuson de „comentator valoros” si de „fan activ”, insemnand ca am comentat des pe pagina lui si de f,multe ori de bine. La Traian Basescu nu stiu sa fi comentat ceva in perioada aceasta. Si altceva :mai sunt bucuroasa, ca in municipiul meu a castigat primaria, pentru prima data , de cand avem alegeri democratice ,un liberal tanar si frumos.O victorie, pe care vad ca televizuinile n-o baga in seama.
            Si da, nu am nici un fel de resintemente fata de el . Nu ma afecteaza in nici un fel aluziile lui, care mai de care mai hilare. Sa fie sanatos si mai voios, desigur. 🙂

            Apreciază

          • Cred ca va trebui sa ne concentram atentia pe premiile Nobel la fizica si literatura. Tare mi-e teama ca cel de la pace e com-promis (altora).

            „Natura mama”? Asta e discriminare. De ce nu Natura tata?

            Apreciază

          • Stely said

            Sa fie deci numai Natura, simplu, fara partiniri. 😍

            Aoleu , zau !!?? Macar de-ar fi si astea, care de altfel sunt cele mai potrivite pentru oamenii potriviti. Doamne ajuta !

            Apreciază

  41. neamtultiganu said

    Hotaraste-te, ori Trebuie să facem, cu o mare smerenie, un nou pact de parteneriat cu Natura, ori ramii pe vremea regelui

    Apreciază

    • Din două una, daţi-mi voie: ori să se revizuiască, primesc! Dar să nu se schimbe nimica; ori să nu se revizuiască

      Apreciază

      • Cu cat mai multa dar/si mai inconsistenta este libertatea la care avem acces, cu atat mai mare este riscul de a acomoda, in interiorul entitatii ce suntem, relaitati contradictorii, aparent incompatibile. Ne invartim (noi unul si acelasi) in lumi variate, diferite, fiecare dintre acestea oferindu-ne grade de libertatate si constrangeri extrem de diferite, in care noi (unul si acelasi) trebuie sa ne manifestam, se ne pliem, sa ne ajustam. Chiar daca in mod normal suntem relativ consistenti in cate un context dat, totusi, priviti peste mai multe contexte este practic imposibil sa mai etalam consistenta totala. Introducerea, in contextul dat al unor discutii, a altor contexte si largirea campului de actiune al discutiilor nu este intotdeauna o manevra onesta. De cele mai multe ori nu este. De aceea si cred ca discutiile virtuale ar avea mai multa substanta si ar fi mai consistente daca s-ar purta exclusiv in anonimat intre anonimi. Din pacate anonimii mai slabi de inger, imaginadu-si in anumite momente ca alte segmente din alte realitatatii la care au acces (bunaoara din chiar viata lor domestica) i-ar putea ajuta sa se impuna, sa castige puncte, sa-si slujeasca importanta de sine, vin si le publica pe net (in realitatea virtuala). Odata aduse acolo nu mai pot fi retrase, si cu siguranta, cineva, candva, se va folosi de acestea in context extins (prinzandu-i cu ocaua mica, cu dubla masura si cu (inevitabila) inconsistenta), in scopul exclusiv de a-si demonstra superioritatea si consistenta proprii in context. Problema delicata este ca nici „consecventii” nu sunt mai breji. La urma urmei o (aceeasi) consistenta etalata ostentativ in contexte atat de diferite poate de fapt sa denote viceversa.

        P.S. D-le Neamtu Tiganu inteleg ca d-voastra o acuzati cumva pe d-na Stely ca una vorbeste si alta fumeaza, promovand din vorbe curentele ecologiste, in timp ce in realitatea personala nu face nimic in favoarea acestora. Si asta in timp ce domnia voastra sunteti practic ecologist in viata personala, si anti-ecologist in cea virtuala… Adica invers decat dumneaiei. Sau cam asa ceva, nu? Iar dansa va acuza din cauza asta, ca una fumati si alta beti si ca faceti urat la betie. Chiar m-ar interesa cum ar arata o disputa similara cu aceasta in lumea unor extraterestri inteligenti, de pe planeta numita Nomalis (de ex).

        Apreciază

        • 1. repet, Stely mi-e exact perpendiculara, eu acuz o isterie, care in moment ia proportii catastrofale, care va avea implicatii grave asupra lumii. Isteria unor idioti care nu stiu si nu inteleg nimic, care s-au saturat de bine si care, cum spuneam, sunt si fatarnici, asteapta ca altii sa faca ceva dar ei nu-si misca curul. Stely a cazut intre roti prin naivitatea ei proverbiala deja, incitata de niste vorbe aruncate-n vint de alt idiot.

          2. eu nu sunt nici ecologist, nici antiecologist, incerc sa ma comport natural asa cum inteleg eu lumea. Nu ma las influentat de altii

          Apreciază

          • Stely said

            @ Neamtule tiganule,
            Unde vezi tu, mă, isterie ? Visezi cai verzi pe pereti ? Plus de asta chiar nu ti-e rusine ? Cum adica „incitata de niste vorbe-n vant de alt idiot „? Habar nu ai ce se discuta aici !! Faci tot felul de aprecieri cretine fara sa intelegi problemele in sine si complexitatea lor. Am impresia ca te-ai prostit , parca nu erai asa acum cateva luni. Erai in stare sa legi cateva fraze coerente, cu vorbe mai de soi si de duh. Acum ai dat in mintea copiilor , nu altceva . Vezi , naiba, ca modul tau de comportament incepe sa semene cu cel al unuia care bantuie pe-aci : Iosif Greblea. Are si el niste deliruri care te fac sa te minunezi ce fel de minte le produce.
            Nu , sa stiii ca nu sunt deranjata de cretinatatile spuse de tine la adresa mea, dar nu-ti dau voie sa te folosesti de mine ca sa-i jignesti pe cei pe care eu ii pretuiesc. Ai inteles, badaran ce esti !!

            Apreciază

          • RALG said

            Nu cred sa existe argumente valide (de natura logica, rationala) care sa justifice o astfel de escaladare. Serios acuma. Indiferent de diferenta intre opnii/atitudini fata de miscarea (exagerat de) ecologista si de cei care o promoveaza, nu vad cum de se mentine o asemenea stare conflictuala (dublata de emotiile aferente) de atata amar de vreme. Probabil ca sentimentele sunt foarte puternice, durabile si impartasite. Chiar si asa ar merita cred alte feluri de manifestare care sa denote mai multa detasare, umor si acceptare. Gasesc ca este ceva realmente nenatural in felul in care se incheaga interactiunile fie directe fie piezise intre d-na Stely si dl. Neamtu Tiganu. Cred ca doua personaje cu o atat de indelungata istorie comuna ar fi fost normal sa fi ajuns natural la un soi de reconciliere in care sa realizeze ca de fapt tin unul la altul fie si prin ceea ce-si datoreaza unul altuia (de prin razboaie) fiecare oferindu-i mereu celuilalt munitie identitatra. Intr-o oarecare masura va sunteti datori unul altuia pentru ceea ce sunteti in lumea virtuala, ceea ce ar trebui sa genereze anumite sentimente de duiosie cat de cat. Probabil ca acestea chiar exista dara ambitia si inertia sunt cele care forteaza reactii beligerante. A fi ingaduitor cu dusmanul (a)pare fiecaruia un semn de slabiciune inacceptabil. Serios? Haide, domne c-am strabatut blogosferele impreuna. Suntem noi intre noi… Chiar si dl. Iosif cu ale sale pseudo-idei dAAAE-iste. Zic si eu.

            Apreciază

    • Stely said

      Continutul acestui comentariu, postat anterior in acest spatiu, a fost eliminat la cererea autoarei:

      P.S. Va rog frumos 🥺 sa -mi stergeti tot comentariul din 29 sept, ora 4:59, pe care il consider neavenit . Daca nu se poate in totalitate atunci sa ramana doar atat : „Am la activ o relatie de parteneriat exceptionala cu Natura . Consider insa ca cei care sunt abilitati sa faca parteneriate trainice, la nivel global sunt (in primul rand ) oamenii de stiinta, apoi liderii politici, ONG- urile si, de ce nu, biserica de orice rit liturgic. Numai uniti in „spirit , cuget si simtiri „pot determina obiectivele si modalitatea de pus in aplicare . GrtetaT. nu poate singura , chiar daca are in spate multe ONG-uri si liderii politici din tara ei , care de fapt au si impus-o pe lista de nominalizati la Premiul Nobel pentru Pace.”
      Multumesc.😳

      Apreciază

      • RALG said

        O familie (formata din 5 persoana) din Bucureşti trăieşte în armonie cu natura, în Ciolpani, într-o casă din chirpici.

        Apreciază

        • pe vremea in care nu exista incalzire globala si verile erau extrem de toride si secetoase, i-am ajutat pe parinti sa faca doua camere din chirpici. Casa mai exista si azi. Da, chirpiciul e un material f bun de umplere, de izolare, dar e f scump, adica tehnologia de pregatire e scumpa.

          Apreciază

      • RALG said

        Dar ce parere aveti de rezultatele de pana acum ale tenismenelor românce la Paris?

        Apreciază

        • Stely said

          Am vazut toate partidele jucate pana acum de tenismenele noastre . Toate, in afara de Sorana Cristea , chiar si Monica Niculescu au jucat f. bine. Irina Begu chiar si astazi a jucat bine, dar Simona a fost mult mai buna. Sper ca Simona sa castige trofeul , iar cele care au mai ramas in turneu sa joace le fel de bine in continuare . Ar fi semne bune pentru Simona sa castige trofeul, dar si pentru Patricia Tig , Ana Bogdan si Irina Bara sa ajunga in fazele superioare . Succes ! Si lui Nole , la fel. 🙂

          P.S. Va rog frumos 🥺 sa -mi stergeti tot comentariul din 29 sept, ora 4:59, pe care il consider neavenit . Daca nu se poate in totalitate atunci sa ramana doar atat : „Am la activ o relatie de parteneriat exceptionala cu Natura . Consider insa ca cei care sunt abilitati sa faca parteneriate trainice, la nivel global sunt (in primul rand ) oamenii de stiinta, apoi liderii politici, ONG- urile si, de ce nu, biserica de orice rit liturgic. Numai uniti in „spirit , cuget si simtiri „pot determina obiectivele si modalitatea de pus in aplicare . GrtetaT. nu poate singura , chiar daca are in spate multe ONG-uri si liderii politici din tara ei , care de fapt au si impus-o pe lista de nominalizati la Premiul Nobel pentru Pace.”
          Multumesc.😳

          Apreciază

          • s-a rezolvat!

            Apreciază

          • Stely said

            Multumesc .💮 Mi s-a luat „o piatra ” de pe suflet. Mai am un comentariu (o „proza folclorica” ) pe care (la fel ) l-as vrea disparut , dar n-as vrea sa atrag atentia unora sa spun exact locul unde se afla . Adminul insa ar putea sa-l dibuiasca , daca ar vrea . 🙂

            Apreciază

          • RALG said

            Nu cred ca ar trebui sa incurajam acest fel de „cenzura” care poate duce foarte usor la abuzuri. Asa cateodata poate, dar, in acord cu traditia si protocolul de comunicare promovat pe Arca lui Goe, mesajele odata publicate devin libere si independente. In plus va face griji degeaba, in exces, imaginandu-va mult mai mult decat este cazul despre posibilele efecte ale comentariilor postate.

            P.S. Simona pare in mare forma… Sa vedem daca reuseste sa se ia in seama pana la capat si sa nu i se urce la cap inainte de vreme.

            Apreciază

      • Deci Stely e uda cind un papagal isi da ochii peste cap si spune ca „Trebuie să facem, cu o mare smerenie, un nou pact de parteneriat cu Natura şi cu toate fiinţele pământului”, cind o intrebi pe ea ce face concret pt acest NOU pact, ia zice ca face bine, si, probabil ca ceilalti ar trebui sa-l asculte pe ala cu ochii-n cer si ar trebui, nu asa… ca ia e curata ca lacrima, altii au impins-o, ca ia… nu asa!?

        Apreciază

        • RALG said

          Ziceam ca uneori extinderea discutiei dincolo de context poate fi o metoda perversa de a denatura sensul unor lucruri mentionate relativ la un context anume. Se vede treaba ca si ingustarea contextului, prin focalizarea obsesiva pe anumete detalii / fragmente, poate avea acelasi gen de efecte perverse. O metoda foarte utilizata in confruntari pseudo-logice: simpla denaturare prin declaribrarea intentionata relativ la contextul dat. Totusi, in mod evident, este de-a dreptul aberant ca, plecand de la o fraza precum „Trebuie să facem, cu o mare smerenie, un nou pact de parteneriat cu Natura şi cu toate fiinţele pământului”, sa se gaseasca cineva care sa-l califice pe Basarab Nicolescu drept idiot, papagal, etc… Un asemenea demers nu poate fi decat catastrofal in raport cu tezele de demonstrat. Serios acuma. Desigur insa ca poate fi extrem de eficient pentru ce-i care nu-si propun nimic altceva decat sa se racoreasca aka defuleze de anumite stresuri. 🙂

          Apreciază

          • neamtultiganu said

            Si totusi… poate cineva sa-mi spuna de ce pact e vorba? Eu nu am facut cu nimeni nici un pact, dar totusi m-ar interesa ce vrea sa spuna telectualu cu pactu. Adica cum… sa nu cad draq in greseala…

            Apreciază

          • Dupa parerea mea enuntul respectiv este naiv si patetic si denota din partea autorului gingasie si neputinta. Asta in cazul ca nu l-a scris asa, cu buna intentie, in scopul de a-l face fix pe placul publicului tinta, ceea ce insa nu prea cred. Ce voiam sa spun existenta unuia sau mai multor enunturi stupide in colectia cu fapte a cuiva nu poate anula valoarea si realizarile cuiva… dupa cum nici faptul ca cineva care a creat opere stiintifice si literare, dovedind inteligenta, eruditie, talent si chiar genialitate, are musai dreptate si talent in tot ce face. Poti fi geniu si poti debita uneori prostii. Dar daca esti prost nu debitezi niciodata genialitati. Nici macar dl. Iosif Greblea nu reuseste (desi d-lui se straduieste teribil in privinta asta).

            Daca demetaforizam un pic „aforismul” in chestiune, cred ca este o invitatie la refuzarea exceselor si arogantei, adresantul fiind insa oarecum vag… insul? colectivitatile? umanitatea? La fel de vagi sunt si standardele care ar trebui sa defineasca cantitativ excesele de evitat… Pe de alta parte este de inteles confuzia si frustrarea implicita in legatura cu punerea in practica a unor asemenea indemnuri, a celor care nu se multumesc cu sustinerea sau cu combaterea formala a acestor indemnuri. Unii cred ca primul pas in directia cea buna ar fi sa acceptam (formal, verbal, declarativ) directia respectiva, sa n-o contesta ci dimpotriva, s-o consolidam in plan mental, si pe urma, mai vedem noi cum trecem si la fapte. In aparenta a avea la dispozitie o masa de oameni din ce in ce mai mare care sustine exclusiv din vorbe ca natura ar trebui protejata iar tehnologia ar trebui completat cu norme de utilizare mai stricte nu poate fi ceva periculos. Nu? Sau… Cine stie. 🙂

            Apreciază

          • In nemuritorul text al telectualului se strecoara e adevarat salba de aiureli, Totul s-a oprit deodată pentru jumătate dintre ţările lumii. Această imobilitate ne-a arătat fără greş toate faliile mondializării centrate pe profit şi bani. [..[
            Descoperim astfel că subdezvoltarea fiinţei umane şi a umanităţii este adevărata cauză a crizei pe care o traversăm şi pe care o vom traversa.

            STOPUL planetei ne-a arata fara gres cit de bine traiam inainte, cit de fericiti eram, nu a aratat nici un moment cine stie ce falii, centrate pe profit. Virusul nu a dat nici un fel de indicatii care sa justifice ca eventuala subdezvoltare a umanitatii ar fi o cauza a ceva. Din contra, a aratat ca umanitatea inca nu e suficient de dezvoltata sa lupte cu anumite forte ale naturii, deci omenirea nu trebuie sa se retraga in umilinta, sa-si roada unghiile, ci din contra, trebuie sa continuie sa-ncerce sa inteleaga cum functioneaza lumea.

            Nu, lockdownul nu a fost pt nimeni un prilej de invatatura, nici nu ar putea, ar fi ca si cum am zice ca am stat zece ani in inchisoare si acum am inteles viata. Absolut absurd, izolarea cu virusul a fost si este un chin pt noi toti, nu arata de nici o culoare ca, vezi Doamne, se poate trai in zmerenie, cine vrea asa o viata nu are decit sa se calugareasca.

            Apreciază

          • RALG said

            Eu cred ca cine a vrut si a putut, avea ce sa invete din intamplarile acestul an, chiar si in privinta functionlitatilor si disfunctionalitatilor societatii umane. Cei mai multi insa nici n-au vrut sa invete ceva, si si mai multi n-ar fi putut sa invete ceva si de-ar fi vrut. Oricum nimeni nu se poate considera in posesia unor invataturi coplete, mai ales ca predarea lectiilor este departe de a se fi incheiat. Motiv pentru care nu cedez ispitei de a conversa mai concret cu domnia voastra, eventual cu exemple, despre posibilele lucruri de inteles si de invatat, detectabile in felul in care este gestionata si utilizata pandemia de Corona virus. Nu pot insa sa nu remarc tendinta pe care o aveti de a trage si propune concluzii generale bazate exclusiv pe experienta d-voastra personala si foarte subiectiva. Ca a oricui de altminteri. Plus tendinta de a idiliza trecutul…

            In tarile dezvoltate, in medie, o persoana achizitioneaza, intr-un an, 60 de articole de imbracaminte. Este vorba desigur despre un an normal (din acela in care eram atat de fericiti). Iar acesta nu este nici pe departe nici singurul nici cel mai grav exces (abuz) pe care-l fac oamenii in contra resurselor…

            Apreciază

          • RALG said

            Nu stiu daca se va gasi cineva care sa citeasta cu rabdare articolul lui Lucian Croitoru dar chiar si asa il aduc aici cu titlu de recomandare Urmează un nou asalt al scientismului asupra Marii Societăți?. Putem agrea sau nu cu ideea generala sau cu detaliile teoriei prezentate, dar cu siguranta ca perspectiva propusa pentru a privi asupra intamplarilor actuale din societate, peste care s-a suprapus (colac peste pupaza) si pandemia, este una valida, oferind fiecaruia sansa sa-si construiasa sau sa-si consolideze modelul såu personal despre societate. Cand incerci sa intelegi un lucru (obiect) complicat, unele locuri din care-l poti privi iti ofera o perspectiva mai buna si acces la mai multe informatii decat altele. Perspectiva propusa de Lucian Croitoru este unul dintre aceste locuri, ceea ce nu inseamna ca cei care vor accepta respectiva perspectiva vor vedea musai aceleasi lucruri si/sau ca le vor intelege si interpreta la fel precum autorul cu pricina.

            Apreciază

          • neamtultiganu said

            Articolul lui Croitoru e de o suta de ori mai dastapt decit pelteaua lui Basarab.
            Privind invatamintele care se trag dintr-o criza sunt f sceptic, invataminte se pot trage si din momente fericite, nu inteleg de ce trebuie sa asteptam tragicul pt a trage invataminte? Si ce facem cu invatamintele trase? Care sunt invatamintele? Ne punem cenuse in cap? Ne lasam de fumat si preacurvit? Suntem siguri ca foloseste?
            Pe primul plan e viata, sa ne traim viata!
            PS nea goe te-ai uitat prea mult im dantura lui Stely, incepi s-o iei pe carari.

            Apreciază

          • RALG said

            Ma scuzati, n-am stiut ca aveti exclusivitate 🙂

            despre invataturile (catre Teodosie) poate alta data, mai pe larg… sa se mai coaca… Ma bucur ca ati citit si ati asimilat invataturile lui Croitoru incat ati putut livra prompt evaluarea valorica. Intr-o economie de piata prea dinamica nu ne putem trai viata din plin pentru ca suntem prea ocupati cu munca, depusa pentru a putea achizitiona prea multe obiecte si servicii inutile. Una dintre invataturile de desprins din lockdown este ca se munceste prea mult si ca oamenii ar putea fi tinuti ocupati si cu altceva decat prin indoctrinarea cu ideologia consumerismului. Apropo (sau nu), de faptul ca v-a placut Lucian Croitoru, ce parere aveti despre Yuval Noah Harari?

            Apreciază

          • Stely said

            Vad ca Neamtu tiganu continua sa abereze pe seama invitatului Cristinei Hermenziu la ZFR, domnul Basarab Nicolescu. Eu cred ca abordarea lui gomoasa si gaunoasa pleaca de la neputinta de a intelege continutul textului (eseului , as zice ). L-a citit doar la suprafata, fara sa-l filtreze si aprofundeze cu mintea si sufletul, atat cat sa priceapa ca acolo se afla viziunea domniei sale asupra vietii in ansamblu ei,extrasa din multiudinea de domenii pe care le cunoate in totalitate ( „tehno-stiinta „, filozofie, psihologie, sociologie , religie etc ) si conexiunea dintre ele , dar si eruditia , eleganta de a-si spune p.d.v.d. si de a oferi solutii .
            Nu a priceput nimic despre smerenie . Ca smerenia nu inseamna sa se calugareasca , ci doar sa priveasca ce se afla in jurul lui ( oameni, plante , animale , Natura in general ) cu dragoste si respect si nu cu grandomania celui care se crede superior , gata sa eticheteze, injurieze pe ceilalti.😠 Omul (neamtu tiganul) este furios ca nu poate sa-si mentina obiceiuri de-o viata (stie el care ) . Iata ce zice :
            Absolut absurd, izolarea cu virusul a fost si este un chin pt noi toti, nu arata de nici o culoare ca, vezi Doamne, se poate trai in zmerenie, cine vrea asa o viata nu are decit sa se calugareasca.

            Pai da, am mai vazut zilele acestea pe facebook tot felul de analfabeti functional , furiosi pe cei care nu le canta in struna . Se potriveste cu ei de minune , iata :

            De ce chinuiți ma copii ??? Pana acum nu erau obligați sa poarte masca , chiar așa va bateți joc de Copilăria lor , vreți săi faceți roboti , sa asculte de voi , care nu aveți sentimente , roboților , O sa va dea DUMNEZEU in gât , ați întrecut orice măsura ….
            * Cu ce te ajuta masca ????? Poti sa mi spui si mie cum respiri aer curat cu masca ?????

            A, da , despre articolul d-lui Croitoru , pe care zice ca il apreciaza …
            Aiurea ,nu l-a inteles nici pe asta ,insa nu s-a putut abtine sa mai faca o „apreciere ” a articolului (eseul) din ZFR. Spune cu nonsalanta ca ar fi ca o paltea. Ei bine , eu spun ca este ca un tort ,daca e sa facem comparatii culinare . Un tort savuros cu multe straturi si ingrediente aromate, colorate, satioase si imbietoare . 🙂 Daca nu ma crede , ii recomand sa citeasca macar cartile ilustrate in text, si anume: „Teoreme poetice” si” Harul feminin”. Asta, ca sa vada in ce consta esenta interviulu. Nu sper sa aiba rabdarea sa citeasca tot . Din” Teoreme poetice” sa citeasca din fiecare capitol (XIII) cate ceva. Daca nu din toate, macar din capitolele ,” Prostia” , „Natura” sau” Ratiunea” , iar din” Harul feminin” macar despre Vivia Perpetua si Maitrey Devi.

            P.S. Exista in interviu (eseu) un paragraf despre Iisus Hristos, vizionarul care cerea oamenilor de acum două mii de ani, sa-si „iubesca vrasmasii” intrucat iubirea este esenta vietii, fara ea nu putem sa ne croim un destin .Spune d-lui ca lumea de atunci a „refuzat mesajul” si drept urmare Iisus a fost rastignit, si ca acum , la vremea noastra, „ne aflam exact in aceeasi situatie”, aceea de a fi in pericol de auto-distrugere ca specie , si asta din cauza mijloacelor de distrugere in masa .
            Cu ocazia aceasta mi-am adus aminte cum se incheie ultimul capitol din „Teoreme poetice „. Aici :
            Într-o zi , din nou , va ieşi cineva din rânduri
            şi ne va spune că totul e minciună .
            Şi nu vom şti că spune adevârul .
            Trebuie oare să-l ucidem , în nnumele
            logicii barbare a non -contradicţiei ?

            Pai da, neamtu tiganu ar fi primul care ar „arunca cu piatra”. Asta numai daca ar fi in stare sa-l recunoasca pe acela.

            Apreciază

          • RALG said

            Vad ca-i intoarceti favoarea d-lui Neantu Tiganu acordandu-i o imporatanta mult mai mare decat decat ar putea avea sau visa vreodata. Frumoasa reciprocitate. Chit ca de fapt nu faceti decat sa-l folositi ca prilej de vorba in felul inteleptilor care bat saua ca sa priceapa iapa. Dar iapa-i dusa-n sat cu dorul. Comentariile insa vor råmâne aici, la vedere, indefinit (nu le mai stergem nici la cerere) asa incat, atunci cand s-o intoarce, iapa va putea sa le citeasca si sa se adape din ele in voie.

            P.S. Mereu iese cate cineva din randuri (spunand ca totul e o minciuna, inclusiv zicerea sa), dar, de regula, nu este necesara uciderea si invierea acestuia, ignorarea sa fiind ultra-suficienta. Cand se ajunge la ucidere nu stiu daca ar trebui data vina pe numele logicii barbare a non-contradicţiei. Oricum noi nu vom sti ca „acela” spune „adevârul”. Dl. Basarab ne supra-estimeaza teribil, om fiind si d-lui. Imi place enorm cum suna termenul pe care l-ati propus „adevârul”. Adevârul e in vin.

            Apreciază

          • stely said

            Daaa, si am verificat de nu stiu cate ori, mai ales citatatul din Teoreme poetice . Mai am una gogonata , cum ar fi „vrasmasii” … In cazul neatentiei greselile sunt scuzabile , nu-i asa ? Din ce se vede , am avut mult de lucru in comentariul de mai sus . Ca sa aleg citatele potrivite , a trebuit sa caut in trei locuri diferite . Başca sa la „împânez” cu comentariile de rigoare . Cred ca va inchipuiti cat timp am petrecut cu ochii beliti pe calculator. Au obosit si ei, saracii, mai ales ca au cam imbatranit . 😎 Apropo, pana la ce varsta credeti ca mai putem comenta pe Arca lui Goe ? Ma gandesc ce am sa fac daca nu o sa mai pot comenta ?

            Apreciază

          • RALG said

            Sa zicem pana la 101 cu posibilitate de prelungire. Nu trebuie (pentru ca n-ati avea de ce) sa va ganditi la ce o sa faceti daca n-o sa mai puteti comenta. Cata vreme puteti gandi, puteti comenta… Cand veti fi in poastura de a nu mai putea comenta inseamna ca veti ati ajuns intr-o sitauatie incompatibila cu gandirea (indiferent care va fi acea situatie) si prin urmare n-o sa va mai pese de Arca lui Goe si alte arce, sau de faptul ca Filosoful Sorin Cucerai sublinia, intr-o postare recenta pe pagina sa de Facebook, faptul ca Bucurestiul a devenit, intr-o masura semnificativa, un oras „de hipsteri digitalizati – creativi sau corporatisti – cu venituri destul de ridicate si cu o rata scazuta a inegalitatii de venit.

            Apreciază

        • La multi ani cu sanatate tuturor extraterrstrilor care-si aniverseaza azi ziua de nastere in Cosmos.🥂🍰💐

          Apreciază

          • Stely said

            Da. da, mulţumim . 🤩 Aşteptăm si „cadoul” cel mare … 🎆🎑
            …că Simona Halep a avut grijă doar de Darren Cahill, iar pe mine m-a fentat.😥

            Apreciază

          • Stely said

            Hopaa, iata ca veni si cadoutul …de la Nole , deocamdata. Curand , si „cel mare” ( trofeul, adica ) peste cateva zile. Felicitari ! Hai Nole !

            Apreciază

          • RALG said

            Sper ca v-ati bucurat de o petrecere frumoasa chiar si fara ajutorul Simonei. Da, hai Nole… Ca mai e mult pana departe, in special pe zgura.

            Apreciază

          • Stely said

            M-am bucurat dar mi-ar fi priit si „ajutorul ” Simonei. Acum insa gandul meu este la ce-o fi maine . Am emotii . Doamne ajuta ! 🙏
            Apropo, ce spuneti de Premiul Nobel pentru medicina , acordat pentru descoperirea virusului Hepatitei C ? Noroc cu pandemia ca, pana acum , din 1989 de cand a fost descoperit nimeni nu a bagat de seama importanta descoperirii lui in salvarea vietilor omenesti . Bravo lor , celor care au recunoscut dupa atatia ani descoperirea, dar mai ales lauretilor. Felicitari !

            Apreciază

          • Stely said

            Of, of 😦
            https://science.hotnews.ro/stiri-stiinte_fundamentale-24333388-premiul-nobel-pentru-fizica-2020-roger-penrose-reinhard-genzel-germania-andrea-ghez-sua.htm

            Nu stiu ce sa zic … Ma intreb insa cu ce a fost mai indreptatit Roger Penrose sa primeasca premiul Nobel pentru faptul ca a descoperit ca „formarea unei găuri negre este o predicție solidă a teoriei relativității generale”,decat Stephen Hawking ? Ma rog, nu sunt in masura sa ma pronunt , dar parca in stabilirea premiului Nobel pentru fizica , exista o regula certa , anume ca experimentul este prioritar in fata teoriei. Si anul trecut a fost la fel.

            Apreciază

          • RALG said

            La fizica este cumva normal ca premierea sa se faca pentru o anumita teorie numai dupa ce aceasta a fost confirmata practic sau experimental… daca autorul mai apuca sa fie in viata la data confirmarii. Ca altminteri teorii fanteziste poate produce aproape oricine, chiar plauzibile, spectaculoase si bine articulate. Nu mai vorbim de pseudo-teorii si alte spaghete. Presupun ca Roger Penrose ar fi meritat un Nobel pentru lucrurile pe care le-a facut in fizica, ceilalti doi insa mi se par vârâti in ecuatie la umplutura. Politica si corectitudine politica. O tampenie sinistra.

            Apreciază

          • Stely said

            Am cautat o motivatie( „explicatie”) mai solida, referitoare la premierea celor doi ,dar ce sa inteleg din ce spun domnii de la Stockholm aici ?

            „… în timp ce Genzel (68 de ani) și Ghez (55 de ani) au fost recompensați pentru „descoperirea unui obiect supermasiv în centrul galaxiei noastre”, a explicat juriul Nobel, anunțând acest premiu la Stockholm.”

            Privitor la experiment, pesemne ca Peter Higgs a avut mare noroc ca a apucat sa primeasca premiul pentru bosonul Hiiggs , la varsta de 87 de ani. Au trecut ani buni pana ce i s-a confirmat ipoteza prin experiment la CERN (2011) si abia in 2013 a primit premiul Nobel. Banuiesc ca a primit premiul si datorita denumirii de „Particula lui Dumnezeu” . Este posibil sa fi avut un impact mai mare pentru intelegerea importantei descoperirii , decat ar avea „odderonul” de ex , desi conceptul a fost ,de asemenea, confirmat prin experiment la CERN , dupa 47 de ani de cand a fost descoperit de domnul Basarab Nicolescu (2018) si nu cred ca ar fi mai putin important decat bosonul Higgs. Aveti dreptate , premierea celor doi este o „ecuatie de umplutara. ” 😞

            Apreciază

  42. Iosif said

    Ahaa…!

    Apreciază

  43. Privesc puzderia de comentarii iscate in subsolul „Starii de gol” si constat (fara urma de surpriza) ca n-am facut niciun progres, nici intru elucidarea enigmei in/existentei extratrestrilor, nici in formularea si definirea mai adecvata a problemei cu pricina. Suntem ca la inceput: puisori. Ipoteticii extraterestrii au ramas niste posibili omuleti verzi care n-ar putea vizita cu farfurii zburartoare. Puzderia comentariilor ar putea fi insa un bun esantion de studiu pentru extraterestrii de pe Nomalis care cauta viata extra-Nomalianå pân Univers. Bine ca macar dl. Iosif Greblea s-a decis sa mearga pe burta (variant ioc si mâlc) iertandu-i astfel pe bietii extraterestri (dornici de a cauta semne de inteligenta) de o derutare totala prin expunere la AAAE-ismele de rit iosefian.

    Apreciază

    • Vorbind de lup, ar fi de zis ca invocatul Iosif este totusi prezent la datorie, oferindu-ne cu marinimie un videoclip postat pe pagina sa Greblea, recomandand vizitatorilor arcei un videoclip despre care indraznesc sa cred ca poate produce emotii atat d-nei Stely cat si d-lui Neamtzu. Nu stiu daca prin acest gest dl Greblea a intentionat sa fie un mediator, siretul sarpe sau daca doar a profitat de ocazie pentru a face (la plesneala), ca misionar voluntar, propaganda ideologica pseudo-ideilor care-i bantuie mintea.

      Apreciază

  44. Apreciază

  45. smaranda said

    Apreciază

    • RALG said

      Sa fie aceasta o aluzie despre felul in care va simtiti pe Arca lui Goe? 🙂

      Apreciază

      • smaranda said

        Nu este aluzie. Mi-am amintit de melodia ce îmi place și oricum tema articolului era despre extratereștrii.

        Apreciază

        • RALG said

          Nu ma refeream la melodie, ci la imagine. 🙂 Melodia, da este deosebita. Sper sa le placa si extraterestrilor dedicatia pe care le-ati facut-o si sa ne dea un semn de viata cu ocazia asta.

          P.S. In mod formal tema articolului este despre extratereștri. Dar cum deocamdata acestia nu exista decat in mintea oamenilor, inseamna ca de fapt, articolul este despre om si umanitate, dovada si divagarile aparente, sesizabile in comentarii, care au tras, in discutie, omul si omenirea mai spre centrul Universului, acolo unde ne-am obisnuit sa ne plasåm de cand am facut ochi pe Terra.

          Apreciază

  46. RALG said

    Mi se par incredibile similitudinile intre Marian Godina si Cristian Presura. Parca ar fi frati gemeni, in tot cazul instantieri polimorfice ale aceleasi esente arhetipale. Mare pacat ca nu-i aduce nimeni intr-o emisiune in acelasi timp.

    Apreciază

  47. Stely said

    Mda, chiar asa 😵 cu „explicatia ” laureatei Premiului Nobel, dar fiindca ati pomenit de Presura am fost curioasa sa vad ce spune el pe youtoube . Si da, are un raspuns la o intrebare pusa de un domn ( Ioan Ichim, ) „oferit” cu mare sinceritate. Si da, cred ca este foarte plauzibil . Veti vedea de ce. Se afla la min. 53 .

    P.S. Si o mare surpriza . Am intalnit printre „fanii” lui Cristian Presura pe cineva , care s-a bagat in vorba , dar ca de obicei nu cu vreo intrebare serioasa ci cu obisnuitele aberatii Atoatestiutoare …Adevaruri Absolute . Iata-l :

    Iosif Greblea
    ​Exista extraterestri cu certitudine, dragi mioritici simpatici, ca de n-ar fi nu s-ar povesti !😊😄😂😎

    Ce imi plac glumele mele !! , pare sa spuna . 😉

    Apreciază

  48. Dl.Goe said

    Apropo de premiile Nobel dar si apropo de extraterstri si extraterestre, as vrea sa va intreb (inclusiv pe dl. Iosif) cum de nu se mira nimeni ca intotdeauna la concursurile Miss Univers castiga intotdeauna o fata de pe planeta noastra?

    Apreciază

    • Stely said

      Pai tocmai asta este dovada ca „Miss Univers” este un concurs fals, iar castigatoarea este o impostoare. 🙂 Cum de nu le spune nimeni sa-i schimbe denumirea ?
      Cum ar fi sa-i spuna ? „Miss Terra” ? Da, de ce nu ? S-ar putea intelege ca pe viitor vom avea si MIss Marte’ sau Venus etc . Macar asa am da dovada de putina „smerenie” si nu sa credem cu aroganta ca suntem stapanii Universului.

      Apreciază

      • Ipingescu: Hahahaha! Da-l, da-l cateaua!

        Jupan Dumitrache: Apoi parca ne-a fost vorba, musiu Spiridoane baiete, sa nu te mai gasesc dormind cand ma-ntorc acasa! Na porunca! Na porunca! Mai na porunca! Sa-ti mai treaca de piroteala!

        Spiridon: (plangand) Auliu, jupane, auliu! Ce ti-am facut eu, jupane, daca am dormit?

        Ipingescu: (strajnic catra Spiridon) Pentru ce nu esti prezent la apelul nominal?…

        Spiridon: Auliu! (se jeleste.)

        Apreciază

        • Stely said

          „adica-i vorbesc cu perdea , nu voi sa-l isplic lucru formal ca sa n-o rusinez”… !?

          Pai ce-o fi facut ea la ora aceea ? A calatorit in timp … ?? Poate da… dar inainte a vazut un serial pe Netflix si cand a auzit clopotelul de notificare cam pe la ora 3:06 s-a dus fuguta acolo … doar cu gandul si … 🙂

          Apreciază

          • Ce serial? Breaking Bad?

            Eu cred ca titulatura „Miss Univers” este cat se poate de potrivita si inspitrata… Asta pentru ca oricum fetite dulci ca-n Bucuresti in toata lumea nu gasesti, si in al doilea rand asa, ca sa le facem in ciuda extraterestrilor si sa-i provocam facandu-i sa-si deconspire prezenta, din ambitia de a-si trimite si ei fetele la intrecere cu ale noastre. Poate ca si trurnele WTA ar trebui sa se cheme Campionatul de Tenis al Universului.

            Cica pe vremuri (si inca ce vremuri, de aur!) concursurile de miss se numeau „Munca, tinerete, frumusete”, ocazie cu care extraterstrii si-au luat seama si au decis sa ne tina sub observatie mai pe departe.

            Apreciază

          • Stely said

            Am vazut ceva din Breaking Bad dar nu m-a acaparat atat cat sa ma determine sa vad intreg serialul. Evit filmele sangeroase cu torturi peste limita suportabilitatii, mai ales cele unde sunt implicate carteluri de droguri.

            In schimb mi-a placut acesta :

            Nu stiu daca l-ati vazut . Vad ca, fata de Breaking Bad care este notat cu 9,5 , Salvation are nota mica (7.0) Ma intreb de ce mi-o fi placut acesta si nu acela . Un motiv (asa cred) ar fi ca in film este vorba de o Arca si o droaie de fizicieni, matematicieni, astrofizicieni etc 🙂 Acestia au sarcina sa se salveze planeta de la dispartie : un meteorit va lovi pamantul in cateva luni trebuind sa gaseasca solutia salvatoare. Este de la inceput pana la sfarsit plin de suspans.
            P.S. Urmeaza sa vad „Carbon modificat „. Mi-a fost recomandat de cineva . L-ati vazut ?

            Apreciază

            • Dupa parerea mea „Salvation” este un film caldut… de nota 7.00 fix. „Breaking Bad” e in cu totul alta clasa… si-si merita cu prisosinta nota de 9.5. Daca ati putea fi in stare sa treceti peste prejudecati cred ca ati putea deveni cu usurinta fana a serialului, ceea ce insa este… foarte greu.

              Nu, n-am vazut „Carbon Modificat”. Sa ma tineti la curent cu vizionarea si impresiile.

              Apreciază

      • RALG said

        Miss Terra??? Mai bine Miss påmânt. 🙂 Finala la Techirghiol…

        Apreciază

Lasă un comentariu