Socialismul tenisului feminin
Posted by Arca lui Goe pe octombrie 8, 2020
Suntem deja ajunsi in alta erå… diferita colosal fata de era cea veche in care ne aflam anul trecut pe vremea asta si care-si traia cu glorie sfarsitul ce parea a fi o toamna lunga si blândå. N-a fost sa fie asa. S-a sfarsit brusc, abisal, fara niciun preaviz serios si credibil,… desi… semne (pe cer) au tot fost. Am aterizat siderati intr-o alta paradigma planetara, convinsi fiind ca este o indispozitie trecatoare, de scurta durata, ca o eclipsa de soare ce vine si trece fara urmari, si ca ne vom intoarce voiosi la starea de dinainte, care-si asteapta cuminte continuarea. Nu ne vine inca sa credem, sa acceptam si sa ne dumirim c-am intrat deja in era viitoare, inexorabila si ireversibila, care ne cuprinde si ne devoreaza, profitand parca de buimaceala noastra iremediabila. E ceata. Vai ce ceata deasa!, vorba lui Jebeleanu. Nu mai cunoastem drumul dinspre casa. Cand ceata se va risipi, vom casca ochii a mirare si vom constata (fara speranta) ca suntem pe o alta planeta, si ca vom fi devenit noi insine (prin alienare) extraterestrii din poveste. Mi-e si teama sa inventez povesti inchipuite in proza scurta despre nalucirile care se nåzåresc prin ceata. Mi-e teama si mi-e lehamite, desi ispita exista… Am senzatia ca, insåilând descrieri in proza (fie ele cvasi-imaginare) ale respectivelor naluciri translucide care compun nebuloasa noii ere, n-as face decat sa le grabesc validarea, sa le consolidez, accelerandu-le coagularea si drumul catre consistenta. Mi se pare preferabil sa ma prefac in continuare ca nu s-a intamplat nimic eminamente notabil sau ireversibil si ca lucrurile n-or fi fiind chiar asa cum apar prin ceata, sporite de inchipuire si plictis. Poate ca totusi la mijloc nu-i decat un cosmar volatil, o aberatie care se va incheia rezonabil si convenabil cu happyend, de indata ce ne va suna ceasul si ne vom trezi, candva, intr-o frumoasa si senina dimineata de toamna. Ce rost ar avea acum luciditatea? Niciuna. Merge mai bine o betie. Si muzica. Un titanic vals… Tonul la cantec v-as ruga… Mie insa dati-mi voie sa divaghez un pic, intrucat si asa nu pot opri planeta sa cobor. Asadar…

Constat cu dezagreabila „surpriza” ca, intre timp, continua glorios epopeea socialismului in tenisul feminin. Dezastru. Bani prea multi pentru niste fete atat de mici, unioniste si colectiviste. Sunt bani destui pentru toata lumea, asa ca fetelor nu trebuie sa ne omoram cu firea, ci mai bine sa dam rand tuturor. Se poate obtine confortul cu eforturi minime, fara drame, zbateri, egoism, compertie, sacrificiu. Are balta peste pentru toate fetele, o tagma in care solidaritatea primeaza in fata rivalitatilor. Cauza? Socialismul cu spume, practicat din prea-plinul de pana acum al tenisului, cu care se rasfata societatea de consum in plina perioada de prosperitate si progres. Comunismul nu a generat niciodata progres. Am tot sperat ca odata cu intrarea Gozzilei in pen-umbra apusului, se va sfarsi degringolada si se vor cerne valorile (responsabile cu frumusetea tenisului feminin). Aiurea… Mediocritatea egalitarista este mai la putere decat oricand, iar meciurile de o uratenie altminteri greu de inchipuit, pentru cine sta sa-si piarda timpul cu asa ceva. Nimic mai aberant si ilogic decat desfasurarea in acelasi timp, in acelasi loc si pe aceeasi bani, a doua competitii total diferite, ATP si WTA. In ce sport se mai intampla aberatia asta? In fine. Vivat. Hai Podoroska… Indrazneste. Hai ca se poate. Nadia e un nume bun, cu noroc. Vamos Argentina…
RALG said
o bibliografie cvasi-facultativa: ROLAND-GARROS 2020, FAZA PE REVER
ApreciazăApreciază
Iosif said
Când va spuneam (999)Noi unA ca sunteti naufragiati, blocAti cu (b)ArcA pe ArrAyArAt, esuati învaluiti de ceata densa, nu ne credeati, peste picior, cu ironie si cinism batjocoritor firesc, uvintele ni le tratati. Noi zicem ca la vârsta d-voastra, mai bine sah sa practicati, si veti fi mult avantajati. Este doar un îndemn prietenesc, însa normal, onest…firesc. No offens.
ApreciazăApreciază
RALG said
Acuma d-voastra ca clarvazator, normal ca ne-ati spus. Despre ce era vorba?
ApreciazăApreciază
Iosif said
CeAta
ApreciazăApreciază
RALG said
Mult stimate d-le Greblea, d-voastra aveti intotdeauna dreptate, mai ales ca sunteti mereu pe dinafara vorbirii. Nu ca nu intelegeti ce si despre ce se vorbeste (asta n-ar fi nimic), dar si in ceea ce tineti sa exprima cu de-a sila, nu se intampla altminteri. Ar fi total impropriu sa afirmi ca zgomotul nu are dreptate. N-are cum sa nu aiba. Dar totusi, ceva, ceva tot vi se intampla. Ati vazut cuvantul „ceata”, iar reflexul pavlovian a facut resutul, amintindu-va ca aveti si d-voastra „ceata” si ca ar cam fi timpul s-o reciclati. Aveti grija ca nu e aceeasi ceata…
P.S. Stiu ca aveti un potential comic mult mai mare, enorm, asa ca dati-i-nainte stimabile, sa ne râdem. Spuneati ceva interesant despre sah, si v-am intrerupt. Va rog sa continuati.
ApreciazăApreciază
Stely said
E clar ca atunci cand vezi un meci de tenis masculin, care de tine legat de fotoliu aproape 5 ore, cum a fost cel dintre Diego S. si Dominic T. dar si cel de aseara dintre Novak D. si Pablo C. B., nu poti spune aceleasi cuvinte l(a superlativ) despre un meci de tenis feminin. Anul acesta meciurile „baietilor” au fost mai frumoase ca oricand , iar cele ale „fetelor, dimpotriva . 😦 Pe langa dezamagirea cu Simona care a parut „legata de picioare” in meciul cu pustoaica Iga , a mai venit si asta dintre Svitolina si Podoroska. Nu se poate (asa cred) sa fie vorba de vreo intelegere („socialista”) intre ele . Nici Simona si nici Svitolina nu s-ar preta sa intre intr-o asemenea cardasie . Ce interes ar avea ?
Politia caselor de pariuri, din cate am inteles , este cu ochii pe toate meciurile de simplu si dublu feminin sau masculin si nu prea cred ca ar avea cineva acest curaj nebun sa -si puna cariera la bataie.
https://www.digisport.ro/tenis/zeci-de-milioane-de-euro-pariate-pe-un-meci-jucat-de-andreea-mitu-si-patricia-tig-la-roland-garros-2020-922904
Da , meciurile baietilor sunt spectaculoase dar si epuizante. Te si miri ,tu spectator, ce-i” mână pe ei in lupta „?! Te miri dar nu poti sa nu-i admiri . Bravo lor , felicitari !
Pana la urma trebuie sa se faca niste schimbari, mai ales in competitiile fetelor. Fie sa accepte sa joace si ele 3 din 5 seturi , fie sume de bani mai mici (2 din 3 seturi) pe masura efortului fizic si timpului petrecut pe teren. Trebuie sa existe competitii impartite pe doua categorii ,la alegere, atat la masculin cat si la feminin. Unii /unele sa se inscrie pentru 3 din 5 seturi, cu premii mari si sume egale , iar altii/altele la 2 din 3 cu premii mai mici si sume le fel (egale). Ce ziceti , n-ar fi echitabil ?
P.S. Cred ca stiti deja cine este fericita castigatoare a Premiului Nobel pentru Literatura . N-a fost sa fie nici Mircea Cartarescu ici Ana Blandiana . 😦 A fost o doamna din SUA :Louise Glück
Macul roșu
Important
nu este
să gândești. Sentimentele:
o, le am pe alea; ele
mă conduc. Am
un domn în ceruri,
numit soarele, și mă deschid lui,
arătându-i focul inimii mele, focul
ca și prezența sa.
Ce ar putea fi o asemenea glorie
dacă nu o inimă? O, frați și surori,
erați voi ca mine odinioară, demult,
înainte să fiți oameni? V-ați permis
să vă deschideți o dată; cine nu
s-ar mai deschide în veci? Pentru că adevăr
grăiesc eu,
așa cum o faceți și voi. Grăiesc
pentru că sunt sfărâmată.
Louise Glück
Mda, parca ar exista si aici niste semne de „socialism feminin ” dar promovat de altii. Bunaoara, sunt pana acum premiati cu Nobel 5 barbati si 4 femei . Prevad, pentru egalitate, ca la Nobelul pentru Pace sa fie trei pe un premiu ( un barbat si doua femei ) iar la economie doi (unul si una). Ciudat ca pana acum, sunt toti albi. O sa fie mare scandal, zau. 🙂
ApreciazăApreciază
RALG said
Nu poate fi nici pe departe vorba despre intelegeri (socialiste) explicite, ci implicite, rezultate in urma atitudinii pe termen lung care denota demotivare. Desigur ca exista perspective valide din care se poate spune ca in tenis si la baieti premiile sunt prea mari (daca de ex. te raportezi la castigurile altor categorii de oameni sau de intreprinderi), dar chiar si asa se pastreaza senzatia ca exista o oarecare corelare intre prestatia tenismenilor si veniturile rezultate ca urmare a interesului generat si a atentiei oferite de catre public si sponzori, ca este o masura pentru masura. In competitia fetelor, fiind bagata in aceeasi placinta, exista inevitabil senzatia ca o mare parte din banii acordati in premii sunt de de fapt poamana, fara sa fie intr-o relatie de corelare cu prestatia si cu efectele acesteia, cu interesul generat fata de acel sport. Banii de pomana nu intretin concurenta si nu stimuleaza abnegatia. Nu este vorba (doar) de faptul ca joaca mai putine seturi, ci ca nivelul spectacolului este scazut, iar interesului generat nici nu poate fi masurat cu exactitate cat vreme cometitia e pusa in acelasi pachet cu o alta care genereaza spectacol si interes la alt nivel. Nu spun ca fetele ar trebui sa ia bani mai putini sau sa joace seturi mai multe, ci sa fie organizate competitii separate, ca in toate sporturile, si sa existe o corelare intre veniturile generate din prestatia sportivilor si premiile acordate. Atat si nimic mai mult. Daca vor fi bani mai putini, foamea va fi mai mare si competitia fetelor s-ar indarji nitel, sporind spectacolul, si mai apoi interesul pentru competitiile respective si implicit premiile. N-ar deranja pe nimeni ca aceste competitii sa devina populare, sa atraga interes si ca urmare premiile sa creasca si sa devina mai mari decat cele de la baieti sau decat cele de la alte sporturi. In tot cazul daca s-ar sterge senzatia asta (jenanta si nerecunoscuta) de bani de pomana (prin cåpusarea altor competitii), s-ar gasi pana la urma si fete care, de la un punct incolo, sa nu mai lupte pentru bani, ci eventual pentru glorie, recunoastere, pentru dorinta de a fi cel mai bun din lume.
P.S. La literatura nu trebuiau cumva acordate doua premii? Parca ziceau ca-l dau anul acesta si pe cel care n-a fost acordat anul trecut din motive de hartuire sexuala sau cam asa ceva. Nobelul in era corectitudinii politce. O mare porcarie. In fine vivat.
ApreciazăApreciază
Stely said
Ce repede trec anii …
ttps://www.edupedu.ro/breaking-castigatorii-premiilor-nobel-pentru-literatura-2018-si-2019-sunt-olga-tokarczuk-si-peter-handke/
ApreciazăApreciază
Stely said
Mai corect :
https://www.edupedu.ro/breaking-castigatorii-premiilor-nobel-pentru-literatura-2018-si-2019-sunt-olga-tokarczuk-si-peter-handke/
ApreciazăApreciază
Arca lui Goe said
Ah, intr-adevar, se pare ca am sarit un an in contabilizarea premiilor pe care le tot rateaza Mircea Cartarescu. 🙂
ApreciazăApreciază
RALG said
Pana la urma la fete n-au ajuns in finala nici cele mai talentate, nici cele mai puternice, nici cele mai bune, ci cele mai ambitioase.
ApreciazăApreciază
Stely said
Sa vedem finala dintre dintre cele doua „ambitioase „. Dupa parerea mea la Iga Swaitek exista cam din toate cate ceva , cel putin in turneul acesta parizian . Daca ar fi numai ambitie si o sclipire de moment, asa cum s-a vazut la Ostapenko (de ex), succesul ei va fi fi de scurta durata. Daca insa vor ajunge in frunte si vor ramane acolo multi ani( ca Simona ,bunaoara) atunci jos palaria. Cum, necum cu „pizdoaicele” acestea presimt ca tenisul feminin va deveni mult mai atractiv , decat pana acum. Da, ar fi o solutie competitiile separate (feminin si masculin) adica la momente de timp diferite . Cred ca asa cum este acum , competitiile fetelor sunt mai putin atractive nu din cauza lor ci din cauza prejudecatilor barbatilor si femeilor, deopotriva . Asta, intrucat trebuie sa recunoasteti ca tenisul feminin a fost mult timp marginalizat , chiar neacceptat in competitii profesiniste internationale .De asemenea ,la meciurile de tenis ca si la cele de fotbal (de ex) merg in tribune si sunt vizionate la tv mai mult de barbati. A se obseva si pe bloguri , de ex. 🙂 Nu cunosc competitii sportive feminine profesioniste (individuale) tinute separat de cele ale barbatilor si platite in fctie de nr de spectatori . Ma gandesc la tenisul de masa , dar nu stiu cum sunt platiti castigatorii. 😕
P.S. Ma dau pe mine exemplu. Cand ma uitatam cu sufletul la gura la competiile lui Ilie Nastase (acelea care erau televizate) desi stiam de competitiile feminine si cunosteam tenismenele de top, nu ma uitam la tv .Nu ma atrageau, zau. Acum ma uit , indiferent de cine joaca in competitie, Spre ex. am vazut toate meciurile de dupa iesirea din competitie a Simonei. Ah , dar meciul de aseara, dintre Djokovic si Tsitsipas n-am cum sa-l pun alaturi de cel , de ex. dintre Swiatek si Podoroska . Raman la ideea ca ar trebui sa joace si ele 3 din 5 seturi , asa se termina prea repede. 🙂
ApreciazăApreciază
RALG said
„…competitiile fetelor sunt mai putin atractive nu din cauza lor ci din cauza prejudecatilor…” !!! Serios? 🙂 🙂
La toate celelalte sporturi competitiile fetelor sunt tinute separate de cele ale baietilor pentru ca sunt pur si simplu competitii diferite (ca daca nu ar fi, ar concura toti participantii impreuna)… In toate sporturile (cu exceptia tenisului feminin) sportivii sunt platiti in functie de interesul si profitul pe care-l genereaza (nu doar in functie de numarul spectatorilor). Desigur ca discutia este ceva mai complicata de atat dar din pacate nu se poate purta liber din cauza prejudecatilor alimentate de catre normele corectitudinii politice.
ApreciazăApreciază
Stely said
Se pare ca am avut dreptate . Iga a avut din toate cate ceva , ambitia fiind si calitatea adversarei, dar nu a fost de ajuns cat sa castige trofeul. Meciul a fost scurt , poate si din cauza unei stari fizice precare a Sofiei , de aceea nu sunt prea multe de spus
despre calitatea jocului Igăi ( strategie, tehnica etc) desi specialstii din tenis si comentatorii sportivi se declara incantati de tehnica, strategia , spiritul de lupta, inteligenta si mai ales psihicul, fiind impecabile. Cred ca , asa cum spun si ei , prezenta Igăi pe podium nu va fi meteorica , acesta nefiind singurul trofeu de Grand Slam pe care il va castiga . Va fi o adversara redutabila atat pentru Simona cat si pentru celelalte tenismene de top. Abia astept sa le vad pe Naomi Osaka si Ashleigh Barty la prima competitie cu ea . Vom trai si vom vedea. Pana atunci felicitari , Iga ! Chiar ma bucur ca a fost castigatoarea ea si nu Sofia. 🙂
ApreciazăApreciază
Stely said
RALG ,
Ce spuneti de atmosfera din tribuna la finala de azi ? Mie mi s-a parut destul de insufletita , semn ca le-a placut cum decurs partida . Si spectatorii ,pare-se ca au fost peste 1000 , mai multi decat in fazele anterioare .
P.S. Sa stiti ca nu mi-ar fi placut daca meciul dintre Djokovic cu Tsitsipas s-ar fi terminat la 3-0 . Abia in seturile trei , patru si chiar cinci am avut parte de spectacol , spirit de lupta, tehnica , suspans etc. Sper ca Nole sa fie refactut fizic pana maine . Hai Nole !
P.P.S. Privitor la profit si interesul sponsorilor etc din ce s-a constatat , mai ales la fete, conteaza f.mult pe langa aspectul fizic si zona geografica( piata de desfacere) de unde vine sportiva. S-a vazut la Simona , in contractele pe care le-a avut cu Adidas si acum cu Nike. Ce sume au avut Sharapova , Serena si Osaka ? De 10 ori si chiar mai mult decat are in prezent Simona . Ce sa credem , ca este discriminare nu interes si profit ? N-avem cum . Sa vedem cum va fi cu Swaitek…
ApreciazăApreciază
RALG said
Eu n-am vazut meciul din finala fetelor asa ca nu pot sa ma erijez in comentator, nici macar pe Arca lui Goe, dar pot sa ma uit si eu la ce spun altii, ca de exemplu Mircea Mester„În plus, trăim într-un tenis în care turneele de Slam la feminin par din ce în ce mai asemănătoare cu extragerea Loto 6/49. Se bagă 128 de nume în suflantă, iar de acolo unele dau din coate să-și facă loc pe raft. Chiar dacă sferturile sunt în general atacate de aceeași haită, finalele încep să fie atât de amestecate, încât casele de pariuri râd și plâng în hohote în același timp. Uite, în ianuarie se joacă Australian Open. Ce părere aveți, de exemplu, despre canadianca Leylah Fernandez? 18 ani, locul 100, momentul perfect pentru a-i da 6-0-6-2 lui Ash Barty în fața propriilor suporteri. Sau poate vreți ceva mai apropiat și mai cunoscut de noi, eventual o Marta Kostyuk? Ucraineancă, locul 100+, de-abia majoră. Sau poate vreți ceva proaspăt, tocmai expus în galantar: faceți cunoștință cu Elsa Jacquemot, 17 ani, locul 525 mondial, câștigătoare la junioare la Roland-Garros acum câteva ore. Bălesc francezii la ea cât n-au bălit la Caroline Garcia în toată cariera ei.
Are balta pește-spadă. Și la cum se-nvârt layerele în tenisul fetelor și la cât de mult diferă o zi de alta, nu mare-mi va fi mirarea să ne sară orice-n fața mașinii. Apropo, mai ține minte careva când s-au născut gemenele lui Federer? Timpul trece repede atunci când ne prindem că tenisul e important, dar prioritatea e să nu murim pe capete.
…
Fără set pierdut și cu un joc care a părut pur și simplu de nedesfăcut timp de două săptămâni. Așa s-a dus primul Slam în contul Igăi. Din elanul vârstei de 19 ani, o poloneză a reușit să-și ducă în sfârșit țara în vârf de băț pe Chatrier, probă de îndemânare și alpinism la înălțimea căreia Radwanska, de exemplu, nu a reușit să se ridice. E adevărat că Agnieszka n-a jucat tenis în epoca 6/49 și Noroc, ci în era zeițelor cu topor în loc de rachetă.
Deci nu ne întrebați ce va face Iga la următoarele Slam-uri. Între turul 1 și finală stau macazuri atât de fine, încât fiecare vagon pe care-l cari te poate arunca de pe șine sau te poate împinge mai departe când locomotiva a rămas fără aburi.
Pentru ceva mai multă certitudine, încercați tenisul masculin. Unde-s la fel de mulți, dar rămân mereu aceiași puțini.„
ApreciazăApreciază
neamtu tiganu said
Cum zicea filozofu ala tare, trebuie sa se faca un nou pact cu muierile din tenis, ca asa-i in tenis. Avea dreptate Marx, socialismul va invinge, motivul, numarul idiotilor creste exponential.
Ca viata devine extrem de plictisitoare, nici la fotbal nu te mai poti uita, parca nu are farmec fara spectatori. Mi-e dor de un chef monstru la o circiuma cu taraf, sau un chef la prieteni, sau o vizita la opera, sau la un concert, sau sa plec undeva. Mi-e dor sa ma sui in avion, sa ma balacesc in mare, sa zbor undeva peste nori.
Ploua, ploua, nici gradina nu e ce a fost… nu se strica nimic, sa mai repar ceva, mi-am transformat o bicicleta de oras in montain bike si invers..
Nici de imbatat nu mai m-am imbatat, pai cu cine? Am ajuns sa vorbesc cu nefasta…
ApreciazăApreciază
RALG said
Vad ca sunteti la fel de deprimat ca si inainte de pandemie. Macar acuma aveti pe cine sa dati vina.
Conditii perfecte pentru a mai scrie o carte. Sau macar comentarii pe bloguri… musai sub forma de exercitiu literar. Va fac o miuta?
ApreciazăApreciază
neamtu tiganu said
Cineva, cam de virsta mea, spunea ca pandemia i-a furat ultimii ani de tinerete, ca nu mai timp sa astepte sfirsitul pandemiei. Asa ca voi pleca la pescuit.
ApreciazăApreciază
RALG said
Un asteroid se apropie de Pământ. Cât de periculos este? Si d-voastra va duceti la pescuit. La ce dati?
ApreciazăApreciază
neamtu tiganu said
Va fi prima data cind merg la pescuit.. si nu de oricare, ci pe ocean… voi da la peste… tare-mi place pestele, am o reteta de saramura…
ApreciazăApreciază
RALG said
ApreciazăApreciază
RALG said
Desigur ca aventura pescuitului oceanic (apropo despre ce ocean este vorba?) ofera toate ingredientele necesare unei proze scurte de postat pe bloguri. Sper sa va insoteasca la pescuit, muzele si inspiratia artistica asa incat sa compuneti o naratiune cu adancime „epica” si „epopeica” despre nebunia pescuitului la vreme de pandemie, care sa se bucure, pastrand pro-portiile in context, de o apreciere asemanatoare cu cea avuta de romanul Moby-Dick sau macar (sau poate mai ales) cat nuvela Batranul si Marea. Balada d-voastra n-ar putea avea niciun motto mai potrivit decat: „Din oceanul Pacific, a iesit un peste mic. Si pe coada lui scria iesi afara dumneata„. In post-fata ar trebui musai inclusa si reteta de saramura… Iar ca titlu – „Batranul si Pandemia (oda)”
ApreciazăApreciază
RALG said
Premiul Nobel pentru Pace 2020, acordat Programului Alimentar Mondial (WFP) din cadrul ONU. Super-misto. Geniala idee. La anul toate premiile Nobel vor fi acordate planetei Terra. Pentru ca merita. Banii for fi impartiti in mod egal locuitorilor planetei. Si asa se va alege si Mircea Cartarescu cu un Nobel. Nu mai vorbesc de Greta Tutenberg.
ApreciazăApreciază
RALG said
O alta nedreptate crasa mi se pare a fi absenta unui premiu Nobel pentru Razboi. Serios acuma. Cine n-a auzit de arta razboiului? Sau de razboaiele drepte de eliberare de sub jugul cotropitorilor. N-ar merita si acestea niste premii, macar atat cat merita lupta pentu pace, si lupta, si da-i… Plus ca mi se pare aiurea ca pandemia de Covid n-a primit niciun premiu, sau ma rog, cei care lupta in contra ei. Stati sa vedeti la anul.
ApreciazăApreciază
Stely said
Pai da , din „explicatia ” comitetului Nobel rezulta ca pandemia a avut un rol mare in luarea deciziei de acordare Nobelului , „Programului Alimentar Mondial” pentru combaterea a foametei. Bine macar ca nu a ajuns la Greta Thunberg sau Donald Trump care , se zice, erau printre cei mai bine cotati inainte de decernare a premiului.
Chestiunea „foametei” (papica si burtica) este inca pe primul loc in preocuparile lumii (organizatii mondiale ). Celelalte, preocuparile umaniste de salvare a sufletului si a lumii (in general ) de la auto-distrugere , cu ajutorul altor „Programe” ( bunaoara, metodologia transdisciplinara) la fel de vaste si bine ticluite , mai asteapta dupa cum se vede. Bine ar fi fost daca domnii din comitetul Nobel ar fi acordat premiului ambelor „Programe”, daca tot se merge pe „socialismul” (sa se dea mai multora) corectitudinii politice. Dar cine sa faca „conexiunea” (legatura ) dintre trup -suflet ? asta ar fi o intrebare … retorica. 🙂
ApreciazăApreciază
RALG said
Nu tin cu tot dinadinsul sa va dezamagesc sau sa va sporesc frustrarea dar totusi, cel putin deocamdata, „metodologia transdisciplinara”, nu a produs niciun rezultat practic. Este o teorie frumoasa, logica, sublima si seducatoare chiar, dar nu a fost aplicata si confirmata practic. Nu ca n-ar merita sau ca n-ar trebui, doar ca deocamdata este precum particula lui Dumnezeu inainte de a fi pusa in evidenta in laboratoarele de la CERN.
ApreciazăApreciază
Stely said
Tuturor căutătorilor de adevăr şi sens :
…in sensul (vazut de mine) ca trebuie sa continue . 🙂
ApreciazăApreciază
RALG said
Super inspirata alegerea pe care ati facut-o in materie de meta-raspuns… si admirabili avocatii pe care i-ati gasit sa inter-medieze disputa si sa etaleze pledoaria… Altminteri si foarte on topic…
ApreciazăApreciază
Arca lui Goe said
In acest clip mi se pare uluitoare asemanarea (la fata, la urechi, la voce, la mimica), dintre Nole si Stefan Banica Junior. Pur si simplu amazing. La stilul de joc a adus un pic cu Simona Halep. 🙂
ApreciazăApreciază
Stely said
Am citit cronica lui Mircea Mester . A fost cam dura si n-am prea gustat-o In schimb am citit niste comentarii , care mi-au placut f.mult . 🙂
Acesta:
Onas Ion
Decât să-l văd pe asta ca se scarpină în Cur la fiecare serva, mai bine ma uit la balet…. Îmi este groază cand ma gândesc ca Djokovic l-a suportat 3 seturi 😂 Djokovic The Best!!!
Si acesta :
Costel Tamas
Se scarpina undeva, asta e secretul …
P.S. Pai da, cred si eu ca „cermonialul” acela pe care il face Nadal la fiecare serviciu este un mod da a distrage atentia adversarului. Mie mi-a fost greu la inceput sa ma uit la meciurile lui , ma enervam , Acum insa ma amuza .
Una peste alta a jucat bine dar ce pacat ca Nole n-a fost acolo … 😦
Aici cronica , pentru cine n-a citit-o :
https://mirceamester.ro/roland-garros-2020-faza-pe-rever-finala-masculina-rafael-nadal-novak-djokovic-6-0-6-2-7-5-cu-sufletul-la-zgura/?fbclid=IwAR26XqEDYjjT6e
PPS. Ma bucur ca v-a ” placut ” stilul de joc al lui Nole din final. Mai ales ca nu sunteti „catranit,”
ApreciazăApreciază
RALG said
„Nu sunt prea multe de spus. Am fost surclasat complet de Rafa, a fost un jucător mai bun pe teren. Nu a ratat nimic, mi-a returnat toate mingile şi a jucat perfect tactic. M-am simţit bine tot turneul, credeam că sunt într-o formă extraordinară. Puteam să joc mai bine, mai ales în primele două seturi, dar m-a surprins cu felul de a juca, cu nivelul fenomemal, a jucat meciul perfect, mai ales în primele două seturi. În setul 3 am avut şansele mele, nu le-am fructificat, iar el a închis meciul. A fost de departe jucătorul mai bun azi şi a meritat să câştige.
Mă văd altfel decât mă vede lumea. Încerc să rămân fidel valorilor mele, cu care am crescut. Singura constantă în viaţa mea e schimbarea. Trebuie să învăţ, să mă dezvolt, să fiu o persoană cât mai bună. Încerc să-mi reamintesc mereu că sunt binecuvântat să mă aflu în această poziţie. Încerc să reflectez la zilele de la începutul carierei, unde am crescut, cum am crescut şi la ce viaţă am ajuns să am acum. Nimic nu ar trebui luat de-a gata. Continui să muncesc, să mă bucur de acest sport. Astfel de înfrângeri sunt cele mai bune lecţii.
Înţeleg că sunt unii care nu mă plac sau cărora nu le place ce fac pe teren sau în afara lui, înţeleg că nu poate toată lumea să mă placă, dar e ok pentru mine. Cred că trebuie să înţelegi cine eşti şi în ce poziţie te afli şi să fii recunoscător”, a declarat Novak Djokovic, la conferinţa de presă.
Mesaj impresionat de la Jelena Djokovic pentru Rafa Nadal şi soţia acestuia
„Dragoste şi respect pentru minunata familie Nadal. Ce reuşită incredibilă! Felicitări familiei Nadal, echipei sale şi tuturor fanilor campionului de la Roland Garros”, a postat Jelena.
ApreciazăApreciază
Stely said
Da, m-a impresionat si pe mine . Ambele mesaje au fost deosebit de frumoase , de mult bun simt si de o valoare intelectuala incontestabila . Bravo lor ! O famile la fel de minunata precum cea a lui Nadal. 🌺🌻🌷 🌼 (pentru toti patru) 🙂
ApreciazăApreciază