(b)Arca lui goE

b-Log anonim, amator si ventrilog al celor fara de blog. Despre NIMIC

Di

Posted by Arca lui Goe pe februarie 5, 2021

Intr-o manieră similară cu prefixul „bi”, prefixul „di” denotă dualitate, ca de exemplu bi-oxid de carbon sau di-oxid de carbon, ori bifurcație și dialog ori dilemă. In mod normal un articol de blog este unitar si monolitic pe o singura tema. Dată. Vizitatorul este si el unic, așa ca lucrurile sunt de obicei clare, existând în mod ideal si teoretic o unitate armonioasă in peisaj. In practică însă de obicei unitatea este știrbită, căci trăim într-o lume imperfectă, ajungându-se în mod firesc la situații sub-unitare, adică la articole cu un conținut valoric destul de variabil intre 0 si 1, de obicei mai aproape de 0 decât de 1. Pe Arca lui Goe mai di-hai decât la alții întrucât, după cate poate se mai știe in ecosistem, b-arca este b-Log anonim, amator si ventrilog al celor fără de blog. Despre NIMIC, lucrurile presupunându-se a fi întregite prin contribuția plenara a prea-cinstitului cititor citit si unic al Arcei lui Goe, din postura acestuia de chibiț-comentator. In ultima vreme s-a constatat însă că unicitatea si „unitarismul” (in sens biblic), al prea-cinstitului s-a di-minuat si acela dramatic, prin di-spersie si di-luare (s-a (di)luat cu altele si-a uitat), așa încât Nimicul a început să se vădească din ce in ce mai pregnant pe Arca lui Goe (ca si pe multe alte arce, ceea ce însă nu ne privește). Prin urmare ne-am gândit (precum Baltazar) la o soluție de compromis, o soluție dublă, o disoluție de toata frumusețea, prezentând in premieră la blog, două articole deodată, prin care să-l punem în di-lemă pe prea-cinstitul cititor citit si unic (sau cât o mai fi rămas din el). Așadar doamnelor, domnișoarelor si domnilor, astăzi avem in meniu divagație, disoluție, dihonie si dihotomie, in care admirabilul public are la dispoziție, nu o singura variantă ca-n alte părți, ci patru variante in calitate de cititor si tot atâtea in calitate de comentator, total 8. Numai si numai pe Arca lui Goe:  

Hygge – Varianta 1Hygge – Varianta 2
Unii dintre oamenii de succes, deveniti foarte bogati, au ajuns la satruratie si au decis sa se se retraga in culmea gloriei, dedicandu-si pe mai departe resursele (fizice, financiare, intelectuale si de timp) altor hobby-uri decat cele care le adusesera succesul, celebriatea si bogatia. Bill Gates a renuntat la software si la conducerea giganticului Microsoft, preferand sa se dedice cauzelor umanitare (vaccinuri, veceuri ecologice sofisticate si eficiente, si altele de acest gen). Ba chiar a reusit sa-l coopteze si pe Warren Buffett in business-ul actelor de caritate. Elon Musk s-a apucat de construit rachete si de facut planuri pentru colonizarea planetei Marte. Regele Arbiei Saudite a inceput construrea unui megalopolis (Neom) auto-sustenabil in desert. Steve Jobs nu. Nu si-a schimbat hobby-ul, iar explicatiile (pentru ca sigur sunt mai mult de una) in aceasta privinta nu fac obiectul temei noastre de azi, si nici de la Mark Zuckerberg nu avem mari sperante că după ce se va retrage din hobby-ul care l-a con-sacrat va mai face vreo mare brânză. Tema propusa azi, aici are in atentie o singura persoana si (ca scop) o singura intrebare: Oare ce va face Jeff Bezos, de acum înainte, dupa ce a decis sa renunte la conducerea gigantului Amazon. Ei, bine aceasta este intrebarea. Intrebarea zilei. Dar numai si numai pentru chibiti, invitati sa-si dea cu parerea despre ce cred ei ca va face amicul Jeff Bezos sau ce cred d-lor că ar trebui sa facă Omul din vârful muntelui său de bani. Sugestiile pot fi propuse mai jos in condica cu comentarii.   Tarile nordice, mai mult sau mai putin scandinave, focare de fericire individuala si colectiva, precum si surse de inspiratie pentru miscari socio-antropologice revolutionare (precum hygge) sunt totusi mult prea avansate in materie de relationare sociala, incat unele dintre simptomele asociate, denota o stare patologica grava. Spre exemplificare un caz (departe de a fi unic): Nesfârşitul coşmar al doctoriţei căreia statul finlandez i-a luat copiii.

Un binevoitor i-a recomandat Cameliei Smicală să se repatrize de îndată ce-si recuperează copiii. Usor de zis. Si unde sa vină? Aici?

Cum s-a răzbunat o angajată dintr-o clinică medicală, concediată după ce a refuzat să lucreze pe salariul minim.

Intrebarea zilei este: Ar trebui sa se repatrieze Camelia Smicală sau nu? Sugestiile pot fi propuse mai jos in condica cu comentarii.


UPDATE: Se pare ca in zilele noastre nu mai exista buni samariteni ori persoane altruiste care sa ofere benevol si/sau fara sa se astepte la recompense, un ajutor, un sfat, o vorba buna cuiva aflat la nevoie, la ananghie sau in dilema. Asa se face ca aproape nimeni dintre nimenii de pe Arca lui Goe nu s-a solidarizat cu Jeff si/sau Camelia, iar acestia au ramas in solitudine, fara consiliere, nimeni ne macar maltratandu-i cu o vorba buna. Singura care a schitat un gest (cu destula sfiala) a fost domana Stely (tot doamna Stely), care a sugerat cate ceva intru iesirea din dilema existentiala a celor doi insi ajunsi fara voia si fara stirea lor pe Arca lui Goe (a se revedea propunerile d-nei Stely), in timp ce noi, dl.Goe (pe care l-am laudat fotosintezei degeaba) n-am oferit nicio solutie celor doua probleme. Ne-am luat cu una, cu alta, si le-am uitat, daca om fi avut vreodata vreo astfel de solutie. Intrucat nu se mai uita nimeni la acest topic profitam de ocazie si improvizam spontan si gratuit doua solutii, cate una fiecareia dintre cele doua probleme:
Solutie pentru Bezos: D-lui Jeff Bezos i-am recomanda sa renunte la ideea de a deveni primul trilonar al planetei prin investirea banilor in companii cu profil economic de mare viitor (precum cele care promoveaza sursele de energie alternativa) si sa se ocupe de o idee mult mai revolutionara, care-l va face realmente de neuitat in galeria cu personalitatilor remarcabile ale umanitatii. Si anume ar putea sa se ocupe cu resursle sale de sponzorizarea unor prgrame de inteligenta artificiala care sa creeze limba Terestra, o limba umana, noua, simpla, eleganta, coeerenta, eficienta, fonetica, nealterata de reziduuri istorice si imperfectiuni, un Esperanto modern, precum si de programele de implementare ale acesteia la scara planetara. Rezultatele economice, financiare, sociale si umane ale implementarii limbii terestre ar fi realmente incalculabile.

Sau ar putea sa organizeze al-V-lea grand slam de tenis in Brazilia , la Rio in aprilie.
Solutie pentru Smicală: Mi se pare cat se poate de evident ca ramanerea familiei Smicala in Finlanda nu este o idee buna. La fel de evident mi se pare insa ca si incercarea de re-adaptare a Cameliei in spatiul mioritic precum si transplantul celor doi adolescenti in zona balcanica ar fi o catastrofa inca si mai mare. Cred ca solutia perfecta nu exista dar, varianta optimala mi s-ar parea emigrarea in Canada. O tara nordica suficient de asemanatoare si suficient de deosebita de Finlanda, ticsita cu emigranti, ar putea da o sansa de confort sufletesc si mental dar si de evolutie pozitiva celor trei indivizi ai acestei familii.

112 răspunsuri sa “Di”

 1. Adriana said

  Interesant rebrandingul.

  Apreciază

 2. Cred ca ar trebui sa vorbesc personal cu cei de la WordPress si sa-i rog sa sparga zona de comentarii in doua coloane, asa incat sa stie potentialii contributori unde sa-si plaseze comentariile, in asa fel incat sa nu se amestece bogatii cu saracii, inteligentii cu ceilalti, ateii cu misticii… si in genere sa se pastreze fire de discutie distincte pentru aceste doua teme, care nu au „nimic” in comun, cu nimic. In fine lucrurile s-au mai simplificat un pic intrucat, dupa cum bine se stie, pe Arca lui Goe se practica si se incurajeaza libertatea deplina de exprimare (si deci si de inexprimare liber aleasa), ceea ce a dus, in mod firesc, la diminuarea di-versitatii si di-versificarii, prin retragerea celor incompatibili, prin auto-evaluare, auto-constatare si auto-selectie naturala. Facandu-si o auto-evaluare sincera si analizand eficienta cu care-si pot valorifica comentariile pe Arca lui Goe, d-na Stely, dl. Iosif si dl. Radu Humor au ales nemarginirea, de buna voie si nesiliti de nimeni, renuntand sa mai presteze comentarii pe Arca lui Goe, ocazie cu care-i felicitam (pentru intelepciune), urandu-le totodata succese notabile si incomensurabile in spatiile de compatibilitate, integrare si absortie, in care comentariile d-lor vor face mult mai mult sens. Tot sensul. Le multumim frumos pentru contributiile depuse pe Arca lui Goe pana in prezent, asigurandu-i ca vor fi salvate si pastrate in buna stare la locul lor.

  Apreciază

 3. RALG said

  Hm! Jeff Bezos are 4 liki-uri, iar Camelia Smicală n-are nici unul. De unde si vorba: ban la ban si paduche la golan.

  Apreciază

  • fotosinteză12 said

   Trageți concluzii pripite. Mai degrabă este așa că laicuitorii nu au fost instruiți despre cum funcționează noua față a articolului care este mai multe. 🙂

   Apreciat de 1 persoană

   • Sa stiti ca am gandit un pic profund inainte de a trage concluzii pripite. 😁 In general, pe arca, am obiceiul de a-mi exersa indelung si din vreme gesturile… spontane. 😁 In cazul de fata like-urile se acorda ca de obicei. Cele care vor aparea pe pagina sub prima coloana, se vor numara la Jeff, iar cele care vor fi mai la dreapta (suficient de la dreapta) incat sa apara in pagina sub coloana a doua, se vor numara la Camelia. Cam acesta ar fi instructajul. Se pare insa ca s-a ajuns la un blocaj, intrucat cei care ar dori sa-si exprime solidaritatea cu familia Smicala, sunt in asteptare, pentru ca nu s-au strans destule voturi pentru Buzos, ca sa mai fie si randul lor.😁

    Apreciat de 1 persoană

   • Si daca tot ati adus vorba, d-voastra credeti ca familia Smicala ar trebuie sa se mute in Romania sau nu? Nu va cer o decizie, ci doar o parere. Ma rog, ar fi o parere care presupune un exercitiu de imaginatie destul de complicat, acela de a te pune in pielea personajului. La fel ca si cu intrebarea de pe prima coloana. Gesturi nu atat actoricesti cat literare in proza scurta. Doua compuneri: Ce as face daca as fi Jeff Bezos. Ce as face daca as fi Camelia Smicala. Oare care exercitiu de imaginatie ar fi mai simplu? Dar… Mai exista prozatori?

    Apreciază

 4. Se pare ca (speriati de aluziile fotosintetice) toti potentialii furnizori de sugestii in legarura cu ce-ar putea sau ce-ar trebui sa faca Jeff Bezos si/sau Camelia Smicala, evita sa livreze vreun raspuns explicit, de teama ca nu cumva, intrand in plielea personajelor, sa ramana acolo si sa se trezasca pierzandu-si identitatea, devenind brusc ba Jeff Bezos, ba Camelia Smicala. Alta explicatie nu vad, alta explicatie nu exista. Nu-mi pot imagina ca vreunul dintrre potentialii furnizori de sugestii, in legatura cu ce-ar putea sau ce-ar trebui sa faca Jeff Bezos si/sau Camelia Smicala, sa fie lipsiti de imaginatie (si/sau de un minim talent literar care sa-i ajute sa-si redacteze in scris opinia), sau se confrunte acut cu apatia, blazarea, lenea, resemnarea, nixisul si fandaxia, ceea ce-i impiedica sa se manifeste activ in aceasta privinta. Sau te pomenesti ca sunt cu totii timizi (timide), fiecare teamandu-se sa sparga gheata. Caz in care, dupa o mica perioada de asteptare (echivalenta cu un timp de gandire acordat acelora), o sa-l rog pe dl.Goe sa-si dea d-lui cu parerea. D-lui demult voia sa se bage-n vorba pe tema data, dar m-am tinut la dansul, ca sa nu-i influenteze pe potentialii contributori, cu opinii de gata, furnizate din partea casei. O data, de doua ori, de trei ori, adjudecat pentru suma de… gratis mama soacra, gratis. 🙂

  Apreciat de 1 persoană

  • neamtu tiganu said

   Vaz ca te-au apreciat patru muieri si-un ciine. Nu stiu de care esti mai mindru!

   Apreciază

   • Nu inteleg de ce ar trebui sa fiu eu mandru de faptele altora. Sau pentru felul altora de a fi si/sau manifesta. Nu as avea de ce. Dupa cum nici rusine nu ar trebui sa-mi fie pentru faptele altora sau pentru felul lor de a fi sau de a se manifesta. Chiar si atunci cand acele lucruri sunt vizibile pe Arca lui Goe. Ar trebui oare sa-mi fie mie rusine pentru ca unii posteaza mesaje misogine? Dincolo de acest aspect presupun insa ca sunteti victima propriilor limite de exprimare, si a inabilitatilor de a folosi limba romana intr-o maniera logica si eficienta. Cred de fapt, vrand sa fiti… sarcastic (?!), ironic (?!), zeflemitor (!?) ati dorit de fapt sa ma intrebati pe care dintre cele 5 like-uri le pretuiesc sau le apreciez mai mult, dandu-mi sa aleg intre un grup de „muieri” si un „caine”. Partea nostima rezida in convingerea d-voastra c-ati avea haz, ori c-ati reusi sa fiti ironic. D-le… sincer sa fiu ma ingrijorati nitel in privinta nivelului inteligentei care va ajuta sa aveti asemenea convingeri. Serios?

    Apreciază

    • neamtu tiganu said

     Desigur, nu-i politic corect sa vorbesti de „muieri”, e un cuvint f urit care nici nu stiu ce cauta in dictionar. Cred ca ar trebui facut ceva curat, exista inca mult prea multe cuvinte urite, chiar in dictionare.

     Mindria e un sentiment extrem de contraversat, de ex. „ich bin stolz ein Deutscher zu sein” este de fapt, din nou, ceva urit, nu ai voie sa spui asta. Desigur, teoretic ar trebui sa fii mindru doar de ce faci tu, dar atunci cind faci ceva si acel ceva e apreciat de patru muieri si un ciine nu-nseamna ca ar fi un motiv intemeiat? Mai ales ca ciinele e prietenul omului si al muierii. Dar poti fi mindru si ca esti oltean, sau Doamne fereste ungur. Sau ca a cistigat Halep, desi de fapt a pierdut.

     Apreciat de 1 persoană

     • di-vagati. in-util. De altfel „muiere” este un cuvant foarte frumos. Exista si in limba spaniola. Incercati sa va aparati sugerand c-ati fi fiind acuzat de derapaj in limbaj… abuziv, diversiv, discriminatoriu, ca sa mutati atentia de la partea (esentiala) referitoare la lipsa umorului si la baza material-intelectuala a acesteia. Fiind aceea o parte incontestabila, dupa cate vad. Ma bucur ca in acea privinta sumtem de acord (mutual, tacit si silentios), preferand sa vorbim despre muieri, deci di-vagand. Oricum cand am zis „misogin” nu m-am referit la d-voastra, care in niciun caz nu (mai) aveti cum sa fiti asa ceva, preferand pare-se di-vagatiile. In fine pe partea cu mandria (perdeaua d-voastra de fum) v-as atrage atentia ca inca aveti lacune de logica (poate chiar lagune), intrucat eu am comis gestul de care ar trebui sa fiu mandru (sau invers), inainte de a aparea like-urile de la caine si muieri. Practic insistati prosteste sa fiu mandru (sau invers) pentru gesturile altora. Ma mir ca practicati de atata amar de vreme barcaologia si inca n-ati bagat de seama ca aici (spre deosebire de alte parti) fiecare este pe cont propriu, gesturile celorlati ne avand darul nici de a valida nici de a invalita gesturile solitare ale pe-trecaretilor pe-trecatori. Credeti ca daca v-as spune eu ca sunteti inteligent s-ar schimba ceva? Puteti crede desigur, este dreptul d-voastra suveran. Pana una alta felicitari pentru mica iesire la atac din apatie. Achtung, neamtu contra-ataca. Pazea, se pravale compresoru…

      Apreciază

 5. neamtu tiganu said

  De mic copil am fost crescut cu teama de apocalipse. Daca ma jucam cu puta sub plapuma, mi se spunea ca orbesc, daca ma jucam cu focu, faceam pisu in pat, mamitica murea de multe ori pe zi, din cauza mea, evident. Mai tirziu mincam piinea poporului degeaba, eram sabotori, ne minca puscaria.
  Se pare ca politicienii de azi sunt copiii de ieri, cu timpul gradul apocaliptic a crescut, s-a trecut la chestii mai solide, Cernobil, cite un cutremur, Fukusima. Speriati de toate pericolele care ne urmaresc la orice pas, am inceput sa ne imbracam copiii in platose, casca, genunchiere, vitamine, interzis de suit in copac, vrei sa moara mamitica?
  Pe undeva venirea virusului a fost asteptata, stiam cu totii ca va veni o apocalipsa, nu eram siguri din ce parte, unii credeau ca vine cometa. Desigur virusul e un lucru egalizator. Ne amintim pe vremea lui pingelica eram toti cam la fel de saraci, desigur cu exceptia aprozaristilor si a ospatarilor. Fiind la fel ne intelegeam, eram prieteni unii cu altii. Cind a venit capitalismul salbatic s-a stricat echilibrul, unii au devenit chiar bogati, citiva dintre ei chiar prin munca si prin merite, putini e adevarat. Nu ne mai potriveam toti cu toti, ne stratificam functie de venituri si posibilitati. Iata ca acum iar suntem aproape egali, stam in case, unii cu frica, oare ne loveste Corona, si daca da, care e, aia rea, sau aia buna?
  Dar aceste apocalipse ne si plac pe undeva, ne uitam cu placere la ele. De ex. politicienii nemti observind ca ne cam plictisim cu masurile Lockdown ne ofera noi catastrofe. Una din ele e legata de inundatii. De exemplu tatal nostru Rinul a inceput sa dea peste. Imediat m-am suit in masina si am fugit sa-l vad la Düsseldorf. Priviti poza, nu e asa ca e absolut infricosator? Acolo in zare se vad niste cladiri marete, acolo rezideaza regimul. E mare pericol sa intre la apa. Dar il vom salva.
  Se pare ca nu e suficient, acum vine viscol, cel mai tare viscol din ultimii ani. Deja a nins pe aici si a batut si vintul, alarma, bate vintul, ninge, acum in plina iarna, cine a pomenit asa ceva? A nins cam 5 cm, am iesit seara la 11 si am curatat deja zapada, nu cumva ca miine dimineata sa nu pot iesi din casa. Si nu mai am decit citeva sticle de bautura, oare oi rezista?
  Sa presupunem, prin absurd, ca scapam si de astea, da asta nu-nseamna nimic, vine codoiul, si particolele. In Bayern e jale, acolo nu-i zapada dar e furtna de nisip, da, ati auzit bine, de nisip, vine nisipul tocmai din Zahara, peste Alpi. Ceru e insingerat. Daca nici asta nu e apocalipsa, pai atunci care e?
  Sa vedeti la vara, va fi soare, feriti-va, e soare, cancer, ascundeti-va.

  P.S Poza de care e vorba nu-i aici, trebuie doar sa va imaginati… cred ca veti reusi, mai ales ciinele, nu care are privirea inteligenta ca un ing.

  Apreciat de 4 persoane

 6. Hm! Vad (enorm) si simt (monstrous) ca in continuare nimeni nu indrazneste, nimeni nu catadicseste, sa le ofere (cate) o solute existentiala numitilor Jeff Bezos si Camelia Smicala. Ce mare lucru poate fi sa indraznesti sa oferi, din prea plinul tau, doua solutii de avarie, umor semeni aflati la stramtoare sau in dilema. Doua mici solutii in tandem. Atata. O disolutie, simpla si eleganta. Eh, nu mai exista buni samariteni pe Arca lui Goe. Si poate nici pe planeta ori (Doamne fereste) nici in Univers. Nici buni samariteni, nici cutezatori. Doar gura casca. Oameni fara ambitz domnule, care se inhiba usor, si care, cand vine vorba la o adica, nu tin la onoarea lor de chibitzi.

  Apreciază

 7. Presupun ca daca ar mai fi acceptat sa fie printre noi, d-na Stely ar fi postat acest clip:

  Apreciază

  • neamtu tiganu said

   ce e cu d-na Stely? Si-a dat demisia oficial? Sper ca-i sanatoasa! Rau cu rau, dar mai rau fara rau, timpeniile ei erau uneori chiar delicioase..

   Apreciat de 1 persoană

   • Si eu sper sa fie bine. Din cate-mi amintesc, mâine era programata pentru vaccinare. Iar in ceea ce priveste versiunea sa virtuala, nu pot face decat presupuneri, in legatura cu sfiala sa de a mai presta comentarii pe Arca lui Goe. E probabil intr-un soi de cura. In natura. Probabil ca dl. D’Artagnan stie mai multe. Daca vi-l mai amintiti pe amicul nostru de odinioara. In fine, ce mi se pare apreciabil (pozitiv) ar fi ca nu va bucurati de faptul c-ati scapat de concurenta loiala, in ceea ce priveste promovarea deliciilor personale. Putem spera (deci) impreuna la o intoarcere stelyanå, la un moment dat. 🙂 Nu si pe moment, intrucat este si d-ei o doamna… cu anumite… sensibilitati.

    Apreciază

  • Christopher Pluumer are multe filme meorabile, capodopere chiar, dar acum imi vine in minte o comedioara foarte usoara, „Lily in love”, tradus si adaptat la noi, cu o oarecare inspiratie, la varianta „Trebuie sa-ti joci rolul”. Un film in care actorul Plummer joaca rolul unui… actor, care se decide sa joace rolul altui actor… ceea ce, gluma, gluma, se cam si intampla, ca-n viata. Era sa zic ca-n tenis. Ca tot sta sa inceapa un nou turneu de mare slam sub aceeasi veche pandemie. Ideea este ca fiecare trebuie sa-si joace rolul, improvizand cat mai bine, inclusiv la blog, unde Jeff si Camelia au ramas in suspensie, fara niciun ajutor de nicaieri.

   Apreciază

 8. Sau dupa cum bine zicea nemuritorul… Iosif… Gabetta in Cealalta existenta, citez din memorie: „Intre verbul a exista, (a fi) a trai,(a simti) este o diferenta infinita, iar între aceste d0ua, original, natural, normal,atemporal, esential, paradoxal, subliminal, însa… *VITAL*, se afla spatiul cognitiv ReAl, imaginar sau…virtual, în care stam indiferenti, iresponsabili si imobili, sau activam, actionam, ne zbatem, luptam si concuram unii cu altii pentru mai …NIMIC.”.

  Mai monumental de-asa nu cred sa poata nici conul Radu… Zaharia (un prieten de-al meu, nu-l stiti voi).

  Apreciază

  • Din aceeasi categorie a monarhilor fara portofoliu:

   Regele Hagi (nu chiar de talia imparatului Iosif, dar orisicat):

   „Omul este o persoană umană”

   „Eu, şi când eram jucător, am lucrat în detrimentul echipei”

   „Asta se întâmplă dacă în România se schimbă antrenorii ca, mă scuzaţi, lenjeria interioară, o dată la săptămână”

   „Important e punctele”

   „Vreau să joc pe scena care trebuie, să mă bat cu ăia adevărații, care vom vedea dacă vom ajunge acolo să fie mai buni”

   „Haideţi să mergem acolo, haideţi să ieşim, să câştigăm orice, să facem, să fie bine ca să nu fie rău”

   „Iancu daca talent, orice ne-a demonstrat totul”

   „Copii, mergeti la scoala ca si scoala e buna la ceva”

   „Nu putem să ne ascundem după unghii”

   „Gicu Grozav e Gicu Grozav. Fiecare om suntem diferiti. El se va identifica cu el insusi”

   „Viata e frumoasa, dar merita traita”.

   Apreciază

 9. neamtu tiganu said

  Pe aici e frig, deosebit de frig si zapada…
  Oamenii nemti de stiinta au spus ca valul de frig si zapada de pe aici e cauzat de incalzirea globala. Explicatia e simpla, daca se topesc ghetarii la polul nord, acolo se incalzeste si deci frigul nu mai are loc acolo si pleaca spre sud, si ajunge la noi. E ca la bere, o pui la gheta, gheta s etopeste si berea se raceste!

  Apreciază

 10. Se pare ca dl. Jeff Bezos si-a cam pierdut rabdarea asteptatnd dupa sugestii venite de la advisers from Goah Ark si a decis sa-si ia soarta in propriile maini. Låsat de capul sau, Jeff Bezos, nu numai ca prezice ca Amazon va da faliment intr-o buna zi, dar in fiecare an omul retrage cate un miliard (1.000.000.000) de dolari din stocurile Amazon si investeste in altceva: într-o companie despre care se spune ca ar putea valora in urmatorii ani circa 19 trilioane de dolari. Dar care sa fie aceea? Pe ce pariaza Jeff Bezos? Pe Bitcoin? Pe Inteligenta Artificiala? Pe 5G? Pe Surse Regenerabile de energie? O sa-si piarda timpul cu prostii daca nu se gaseste nimeni de pe la noi (de pe Arca) sa-l indrume, sa-i dea un sfat util, o sugestie de bine, o idee care sa-l ajute sa ramana in istorie altfel decat alti miliardari. Ma rog omul zice ca are sanse sa devina primul trilionar din istorie. Ce sa zic? Mare brânzå!

  Apreciat de 1 persoană

  • Am apreciat din greseala mesajul de mai sus (cu un like involuntar) si acuma nu stiu cum sa-l dez-apreciez. 😦 Problema este ca odata cu retragerea aureliana a unor consultanti cu vechime pe arca lui Goe (dintre care as aminti doar cativa, de ex. d-na Stely, dl.Iosif, dl.Radu Humor, dl.D”Artagnan… ) capabilitatile de consultatnta ale institutiei au scazut dramatic, facand victime colaterale, precum, in cazul de fata, Jeff si Camelia. Daca o tinem tot asa se pare ca sectorul „consultanta” de pe Arca lui Goe va intra curand in faliment. Poate chiar inaintea Amazonului. Cu Arca pe Amazon. 🙂

   Apreciază

   • Stely said

    „Teoria Informaţională a Îmbătrânirii – Lifespan – o viziune stintifică despre viitorul omenirii” … si, totodată, o investiţie sigură aducătore de trilione .😄

    Bătrâneţea este o boală şi,prin urmare, e tratabilă.
    Dr. David Sinclair

    P.S. Pentru cei care vor să stie mai mult recomand citirea cărtii lui David A.Sinclair PhD Lifespan – De ce îmbătânim si cum să nu o mai facem

    Apreciat de 1 persoană

    • In sfarsit avem o oferta. Sper ca dl.Jeff citeste Arca noastra ca pe apa ( 🙂 ) intrucat propunerea d-voastra mi se pare extrem de potrivita pentru a se afla in centrul preocuparilor unei persoane de genul sau (genul Bezos). Mai ales ca, dupa cate se spune, ceea ce nu se poate rezolva cu bani se poate rezolva cu multi bani,.si deci ca daca nu d-lui atunci cine? In fine, pentru Camelia Simicala ati avea vreun sfat? 🙂

     Apreciază

     • Stely said

      Nu am nici un sfat , intrucat nu cunosc toate datele : cine a introdus divortul si cum s-a solutionat dupa divort problema costudiei minorilor. Dupa cum inteleg ei au fost institualizati in centre de copii , instanta gasind de cuviinta ca este mai bine pentru copii. sa nu locuiasca cu niciunul dintre parinti. Cred ca, chiar daca acestia vor putea fi lasati sa plece acasa , doamna Sinclair nu va putea sa se repatrieze. Legea suedeza spune clar :

      „După divorț, soții continuă automat exercitarea în comun a autorității părintești asupra copiilor lor. Exercitarea în comun a autorității părintești poate, totuși, să înceteze ca urmare a deciziei unei instanțe:

      1)la propria inițiativă a instanței, dacă instanța consideră că exercitarea în comun a autorității părintești este în mod evident incompatibilă cu interesele superioare ale copilului; sau
      2)la cererea unuia dintre soți, dacă instanța consideră că este în interesul superior al copilului ca unul dintre soți să exercite singur autoritatea părintească.
      3) Dacă ambii soți solicită încetarea exercitării în comun a autorității părintești, instanța este obligată să îndeplinească cererea.”

      Prin urmare , devreme ce instanta nu a acordat de la inceput custodia unuia dintre parinti , daca ar fi sa-i dau un sfat , presupunand ca nu poate pleca singura (fara copii) avand drept de custodie impreuna cu sotul , nu are decat sa mai aiba rabdare cativa ani pana ce copiii vor face varsta necesara pentru a decide cu cine vor sa ramana. Custodia comuna insemnand ca minorii vor putea, la hotararea instantei, sa locuiasca alternativ la domiciliul ambilor parinti.

      Apreciază

     • RALG said

      Cazul Smicala s-a consumat in Finlanda, nu in Suedia.

      Apreciază

     • Doamna Stely, sa stiti ca sunt totalmente uluit de decizia d-voastra de a etala echidistanta si autism in cazul Smicala, mai ales ca de obicei va stiu o activista infocata mereu in apararea celor oropsiti, in contra carora se practica abuzuri si discriminari. Nu stiu nici ce v-a venit sa vorbiti despre legislatia suedeza si despre divortul Cameliei Smicala. O institutie abuziva a distrus copilaria unor copii inocenti lipsindu-i 6 ani cu forta de confortul unui camin parintesc, traumatizandu-i pentru tot restul vietii, iar d-voastra veniti cu recitari din Coranul suedez.

      „Custodia comuna insemnand ca minorii vor putea, la hotararea instantei, sa locuiasca alternativ la domiciliul ambilor parinti.” Si parintii trebuie sa aiba domiciliul fortat? Fixat? Acolo unde stabileste cine? Ceea ce se intampla in Finlanda si Norvegia nu sunt doar niste abuzuri grotesti si aberante, ci simmptome mai adanci ale unei stari patologice la care au ajuns relatiile sociale in tarile respective. Psihopatia nordului, sau unde duce absenta soarelui…

      Apreciază

     • neamtu tiganu said

      m-am linistit, Stely a revenit.. e neschimbata, doar timpeniile ei sunt mai elaborate.

      Apreciază

     • Deh, d-le Neamtu Tiganu, nu toti au darul simplitatii, asa ca d-voastra. 🙂

      Apreciază

     • Stely said

      1)Problema cu legislatia suedeza „mi-a venit” din neatentie. Mi-a ramas in minte un caz asemanator, petrecut in Suedia acum cativa ani . Era vorba de 4 sau 5 copii luati fortat din sanul familiei de autoritati , pe motiv ca au fost abuzati si indoctrinati religios de catre parinti. Dar nu are importanta tara , intrucat legislatia privind custodia copiilor, in urma divortului , este cam aceeasi in toate tarile membre UE .Insa, intr-adevar, in tarile nordice hotararile judecatoresti privind custodia si protectia minorilor, in cazul constatarii unor asa zise abuzuri provocate de parinti( fie si scandalurile dintre ei ) sunt mult mai exigente decat , bunaoara , la noi in Romania.

      2) Nu trebuia sa ma bag cu un raspund deoarece nu eram in tema cu toata povestea, intelegand din articol ca acel „cosmar” , al doamnei Smicala, este pe sfarsite . Nu puteam sa pricep cum de a fost posibil o asemenea hotarare judecatoreasca, sa iei cu forta doi copii de la parinti. Ce motiv a avut instanta sa-i considere pe cei doi parinti incompatibili de cresterea copiilor lor? De ce nu au gasit solutia custodiei comune ? Am crezut ca cei doi nu s-au inteles cu nici un chip , dand vina unul pe altul la nesfarsit , in felul acesta ajungandu-se la institutionalizarea copiilor. Prin urmare, devreme ce nimeni nu a putut sa intervina pentru schimbarea hotararii judecatoresti a trebuit, iata, sa astepte 4-5 ani sfarsitul cosmarului , daca va fi asa cum scrie in articol. Sigur ca este revoltator, dar, daca se considera ca autoritatile au facut un abuz sechestrand minorii , cu toate consecintele ce au decurs din asta , iar acestia nu vor fi incredintati mamei ,asa cum isi doresc chiar si copii, nu exista decat solutia reclamatiei la CEDO. Mi-e teama ca mai dureaza cosmarul. Sigur ca cea mai buna solutie pentru doamna Smicala este sa se repatrieze . N-as mai ramane in mediul acela ostil nici un minut insa numai cu copii , fara ei n-as pleca nici moarta.

      3) N-am mers pe ideea „apararii celor oropsiti” stiind ca atunci cand o faceam eram acuzata de activism , propagandism , manie proletara ,logica sentimentala etc. Posibil sa fie si faptul ca am intervenit intr-un moment in care nu ma simteam conectata sufleteste la Arca . Se spune ca ce-i mult strica . De asemenea, mai cred ca aveti dreptate : „fenomenul Stely” a inceput sa enerveze si , prin urmare , trebuie sa se opreasca un timp, sa mai lase loc si altora.

      Apreciază

     • a) Este drept ca tara nu conteaza, prin urmare este lipsit de importanta ca nici celalalt caz la care va referiti (al familiei Bondariu) nu s-a petrecut in Suedia ci in Norvegia. Si acela a fost la fel de abominabil, oamenii care l-au instrumentat nefiind sanatosi la cap. S-au comportat sub-uman ca niste nazisti ordinari, care executa ordinele fuhrer-ului.

      b) Daca s-ar baga in vorba fiecare numai atunci cand este in tema n-ar mai vorbi aproape nimeni prin spatiile virtuale, ceea ce poate ca ar prinde bine gradinaritului sau altor preocupari. Ca de obicei este suficient sa ni se para ca suntem in tema. Asta este destul pentru a fi indreptatiti sa exprimam opinii, pareri sau pur si simplu sa ne luam in seama pe unde ajungem ,purtati de vantul solar. Faptul ca v-ati bagat in taina, ca si alta data, este absolut ok, firesc, acceptabil.

      c) Cred ca faceti un abuz de sensibilitate si susceptibilitate para-magnetica, fata cu acuzatiile virtual-imaginare care vi se vor fi adus, explicit sau implicit. Oricum nu cred ca merita sa sugerati ca aceasta ar fi fiind explicatia stiintifica a deconectarii sufletesti de la Arca. Ca v-ati conectat si ca v-ati deconectat este aproape in exclusivitate meritul d-voastra personal, contributiile altora fiind neglijabile. Faptul ca nu tineti la tavaleala, ca aveti discret si aluziv pretentia unui tratament preferential, si ca de indata ce sunteti atinsa chiar si numai cu o floare, activand instantaneu clauza deconectarii sufleteste celei mai favorizante, are legatura directa cu acelasi defect de fabricatie care s-a manifestat relativ recent, in saptamanile din urma si anume inabilitatea de a intelege si accepta libertatea de exprimare in varianta ei deplina, plenara si mai ales multilaterala. Fenomenul Stely a avut intotdeauna o dimensiune enervanta, care a trecut mai mereu neobservata ca urmare a existentei altor dimensiuni cu o anvergura considerabil mai ampla. Faptul ca ati indisponibilizat acele dimensiuni din cauza deconectarii sufletesti (asta e, acuma), nu justifica faptul de a invoca dimensiunea enervanta a fenomenului drept cauza a retragerii steliene. De altfel nu este necesara nicio justificare. Nici la venire, nici la plecare. Nici la revenire, nici la altceva. P.S. Ce inseamna oprirea la timp a fenomenului Stely? Ca va veti retrage din viata publica-virtuala pentru a activa exclusiv in mediu privat? Sau doar ca veti fi mai selectiva in ceea ce priveste mediile in care veti etala dimensiune enervanta a fenomenului omonim?

      Va urez vizionare placuta la Australia Open.

      Apreciază

     • Stely said

      Un meci dramatic între doi compatrioţi si un final de râzi cu lacrimi .

      Apreciat de 1 persoană

     • Mama mia. Parca ar fi romani de la usa cortului. 🙂 Ca toti de la Râm ne tragem.

      Apreciază

     • Dar ce parere aveti despre Radu Albot?

      Apreciază

     • RALG said

      Radu Albot, varianta moldoveneasca a patagonezului Diego Schwartzman:

      Apreciază

     • Stely said

      Da, am vazut ca este prezent aproape in toate turneele de valoare ATP si chiar cu rezultate bune. Vad ca la AO este deja in turul III .Din pacate nu l-am vazut in direct pe Eurosport . Este posibil sa fi fost in primul tur cand a jucat cu Bautista , dar pesemne ca a fost la o ora cam matinala. Da , se potriveste atat la joc cat si la fizic cu Diego Schwartzman. Am sa-l urmaresc cu interes macar in turul III si posibil chiar mai departe asa cum urmaresc si jocul „variantei „… Imi place la nebunie „micutul „Diego. Nu stiu daca ati vazut meciul dintre cei doi certareti , dar a fost unul cu adevarat dramatic. Nu se auzea prea bine, dar mai vociferau si in timpul partidei. Toata cearta a pornit de la care dintre ei a fost mai norocos cand, dupa perceptia unuia sau a celuilalt, mingea fi trebuit sa fie afara iar ea „norocoasa” prindea linia (ghinion pentru unul si noroc pentru celalalt) Culmea a fost ca Fognini care deja castigase partida a inceput primul scandalul . Niste copii , zau. 🙂
      P.S.Dar pe Simona ati vazut-o ieri, cum a muncit-o Tomijanovic ? A intors scorul in setul trei de la 5-2 si a castigat partida. A fost un meci de groaza. Nu mai speram sa castige.

      Apreciat de 1 persoană

     • N-am vazut jocul (de mini-cosmar si de vis al) Simonei, dar, remarcand usurinta cu care rivalele ei Serena, Ashleigh si Naomi isi zdrobesc adversarele pot spune ca ma incearca o oarecare ingrijorare. Atentie si la Kaia Kanepi.

      N-am vazut nici jocul italienilor (neverosimili de nostimi, ca mai toti italienii), dar in schimb l-am vazut pe-al grecilor. Foarte tare.

      Apreciază

     • Stely said

      Kanepi se afla pe partea de tablou a lui A. Barty care o va intalni cat de curand in optimi. Da, a facut-o praf pe Sofia Kenin , castigatoarea titlului de anul trecut.
      Simona insa, daca va trece de Kudermetova va da, tot in optimi, de Iga S. cea care a facut-o praf anul trecut la Roland Garros si care este si acum in mare forma , apoi daca va scapa de aceasta va da de Serena care si ea da semne ca este cat se poate de bine pregatita, fizic mai ales…
      Si eu sunt cam ingrijorata de Simona .Desi spune ca este bine pregatita nu prea se vede ceva in plus fata de anul trecut. In schimb celelalte, chiar si Sorana Cristea a noastra , se prezinta mult mai bine decat anul trecut. Muguruza, Svitolina, Karolina , Barty , Serena, Osaka sunt peste Simona.

      Apreciază

     • Nu sunt prea bine informat (caci turneul asta intarziat m-a cam luat pe nepregatite), dar, bazandu-ma mai degraba pe intuitie, as zice ca nu-i dau prea mari sanse Simonei in fata Igåi… Dar ma rog, sa ajungem noi acolo.

      Vad ca nici Nole nu sta chiar pe roze, comaprativ cu lupii tineri care mananca pamantul: Medvedev, Zverev, Tiem, Rublev, Tstsipas, Kacheanov, Shapovalov… Sper insa sa faca precum face de obicei si sa-si imbunatateasca nivelul, pe masura ce competitia avanseaza (daca i-o mai sta la indemana strategia asta)…. 🙂

      Apreciază

    • Stely said

     Uff, emotii mari … dar „totul e bine cand se termina cu bine”.😅 Felicitari, Nole!&Simo! Va asteptam revigorati si gata pentru alte victorii. Bafta !

     Apreciat de 1 persoană

     • Da, victoria Simonei ne poate da sperante ca revansa impotriva Igåi este posibila. Mai ales ca d-ei, sub o aprenta blajinå, este de fapt foarte razbunatoare. Simona nu uita si nu iarta ceea ce va fi un imbold mobilizator suplimentar. Haide Simo!

      Djokovic? Teroare si durere. Sper sa-si recupereze coasta de drac in timp util (desi… in sfarsit om vedea)… Chinuitoare lupta asta cu timpul. Sa te refaci in doua zile cand ai deja 33 de ani nu-i chiar floare la ureche.

      Pana una alta am avut deja o „finalå” extrem de spectaculoasa si palpitatnta castigata de catre muntele de tenacitate si rabdare Dominic Thiem in fata super talentatului țicnit Nick Kyrgios.

      Plus spectacolul evacuarii tribunelor la ore 12 trecute fix…

      Apreciază

     • Stely said

      Avem victorieee !! Un cadou frumos de ziua Indragostilor de…tenis . Multumim Simo &Nole !😍 😘

      Apreciat de 1 persoană

 11. AdAmA4 said

  Apreciat de 1 persoană

  • Mi-ar fi placut sa aud opinia d-nei Stely despre oferta de divertisment propusa de catre dl.Iosif care se alinta ca fiind dama 4. 4D? sau 5G… cine stie…

   Apreciază

   • Stely said

    Nu inteleg , de ce tineti cu tot dinadinsul sa-mi spun opinia ?
    Opinia mea este ca dl Iosif merge pe youtube si ia la intamplare cate un video-clip pe care il percepe, dupa caz ,fie amuzant, fie de interes (politic)major , fie o melodie fistichie cu atingerea coardei sensibile, musai a d-lui Goe , fie cate o poezioara scoasa din palaria d-lui. Nu are nici o durere , nici o apasare cand , de fiecare data , este tinta ironiilor administratorului Arcei . Ei , da, el tine bine la tavaleala . Mai bine decat toti ,si decat doamna Stely, căci nu mai zic de dl D’Artagnan sau doamna nostrastella , care fusera si se dusera la prima atingere … Oare de ce ? 🙄

    Apreciază

    • 🙂 N-am zis ca tin cu tot dinadinsul ci ca mi-ar placea. Cred ca in principal aveti dreptate in legatura cu ce si cum face dl. Iosif pe youtube. In secundar insa n-as zice ce e intocmai asa, in sensul ca desi intamplarea guverneaza felul cåpresc al d-lui Greblea (are si un video favorit cu capra la metrou) totusi d-lui are un calapod dupa care navigheaza calauzit de Google, care Google (un parsiv), ajutat de algoritmi AI, cam stie ce i-ar placea d-lui si altora de aceeeasi teapa sa auda, oferind (pe alese) lucruri placute domniei sale, dintre cele care chipurile-i confirma ca lumea este exact asa cum o percepe d-lui in cliseele uzate care i-au umplult capul cu totul (nici n-a fost greu, avand un cap care se umple repde)… Al doilea detaliu, usor inexact as zice, este cel referitor la asa zisa rezistenta la uzura si tavaleala a numitului domn Greblea. Sa stiti ca este mult mai senzibil si gingas decat v-ati putea inchipui. Decisese inca si mai abitir decat d-voastra sa nu mai calce pe Arca sau macar sa nu mai scoata o vorbulitza din papusoi. Faptul ca acum a indraznit sa cante ceva este rezultatul faptului ca s-a incurajat singur in urma muncii de lamurire pe care am dus-o cu d-lui pe blogul Adorei, unde i s-a oferit din belsug, in dozaje bine calculate, bâtå si zâhârel. Rezultatul? Un hodoronc-tronc cu oistea-n gard, despre presupusa neindreptatire a statului de a exista, cata vreme guvernarea se poate face si asa de la sine, sub obladuirea AAAE (un concept sacru de mare adancime, un non-sens care umple de sens-uri superficialitatea fiintei Iosif)… Dl. D’Artagnan este un tradator. D-na Nostrela o impostoare. Cu ei va comparati d-voastra?

     Apreciază

  • RALG said

   Vad ca d-na Stely, cuminte, nu vrea sa raspunzå…

   Eu, d-le Iosif, as vrea sa va spun ca idolul d-voastra din videoclipul propus este un un imbecil si un impostor, iar cei care sunt dispusi sa interpreteze in cheie simpla astfel de mesaje sunt pur si simplu tâmpiti si/sau spalati pe creier. Statul, d-le Iosif, nu este o institutie tâlharå. Chiar daca sub umbrela statului se mai fac si tâlhårii, daca sunteti in stare sa faceti diferenta. Va chinuiti in fel si chip sa va luati in seama ca activist al unor cauze nobile sau sacre, dar in realitate insa sinteti un trepadus care n-are treaba pe acasa si care se minte singur cu spor. Rezultatul? Un fanfaron de toata frumusetea. Foarte distractiv. Daca chiar luati de bune tiradele unora precum dobitocul acela batran din videoclip, de ce nu dati o tura pe la Parlamentul European sa spanzurati cativa senatori?

   Apreciază

 12. neamtu tiganu said

  Treaba cu copiii e cotoioasa. De ex, pe aici, sunt clanuri de arabi cu familii f numeroase. De regula o duc f bine, au case, masini, etc, obtinute inovatiuni creative. Copiii sunt educati d emici sa practice aceste meserii de viitor. Nu am auzit ca vreun organism de stat, sau de oras sa indrazneasca sa le ia astora copiii.

  In acelasi context as propune ca daca sotia nu are grije de sot acesta sa fie luat de stat si ingrijit suplimentar, sau dat in grije la o sotie adoptiva.

  Apreciat de 1 persoană

  • In plus „rasistul” Coltzescu Alb a fost in mod oficial absolivit de orice vina, considerandu-se (de catre UEFA ea insasi in persoana) ca felul in care l-a indicat pe „negrul åla” nu contine niciun pic de rasism. Ramane de vazut cum anume va fi absolvit in mod neoficial, adica ca daca va mai fi sau nu delegat ca oficial la meciuri UEFA.

   Apreciază

  • P.S. N.T – Vedeti ca si „muierile” ar putea pretinde un tratament similar. Ma refer desigur la cele care nu si-l aplica deja singure in mod neoficial.

   Apreciază

 13. RALG said

  As dori sa vå fac o dedicatie muzicala noua, voua celor noua apostoli care ati acordat, din greseala, un like acestui topic dual. Iata dedicatia exclusiva, pentru a fi spre luare aminte oricaruia dintre cei noua care se vor mai fi afland prin zona (inclusiv a primilor cinci luati in balon de catre singurul vizitator de pe Arca lui Goe care nu a acordat niciodata niciun like niciunui topic si niciunui comentariu (cu exceptia unui auto-like dat la plesneala unui comentariu al sau). Celor care nu au acordat like nu le recomand aceasta dedicatie muzicala, ci dimpotriva:

  Apreciat de 3 persoane

 14. Stely said

  … si cu Manole 10 . 😇

  Apreciază

 15. Stely said

  O impresionanta poveste de dragoste :😯

  „Cu doar câteva săptămâni înainte de a muri, în ultima scrisoare către Anne, femeia rămasă în umbră timp de 33 de ani, datată 22 septembrie 1995, Mitterrand scrie: Fericirea mea este să mă gândesc la tine și să te iubesc. Tu ai fost șansa mea de a trăi! În 1968, Mitterrand îi promisese: Te voi iubi până la ultima mea suflare!. Și așa a fost.

  https://www.qmagazine.ro/te-voi-iubi-pana-la-ultima-mea-suflare/?fbclid=IwAR3EajZC7MNhq6yhvxCzaBlHnsKWdwnqG3AcfboJj3dLg5rPY9hGGkS18Yk

  P.S. Nu este on topic dar fiind un moment potrivit (ziua îndragostiţilor) m-am gândit că relatarea este binevenita , mai ales pentru ineditul ei de a rămâne secretă ( auto-cenzura?) 33 de ani.

  Apreciat de 1 persoană

  • O romantza frantzuzeasca foarte draguta, careia patina timpului ii sporeste nobletea si aura, estompand detaliile prozaice si esentele impure. Ar fi interesanta si varianta literara echivalenta din perspectiva d-nei Danielle Mitterand.

   P.S. Recomandarea d-voastra de lectura poate trece ca fiind usor off topic in raport cu continutul articolului, dar in niciun caz nu este off topic in raport cu comentariile (care exced cu mult ponderea topicului) si mai ales nu cu titlul articolului: Di. (Monogamia la dicotiledoanate). Merci beaucoup pentru oferta. 🙂

   Apreciază

 16. neamtu tiganu said

  Ma uitai si io la Simona, pret de vreo 10 minute… mare plictiseala, taca, taca…

  Apreciat de 1 persoană

  • Si eu daca m-as uita la baseball ori la cricket m-as plictisi teribil si n-as fi in stare sa fac o apreciere corecte legata de nivelul de spectaulozitate al jocului respectiv. Sunt certamente sigur ca la fel de tare v-ati fi plictisit si la oricare dintre finalele epice precum finala intre Djokovic si Federer de la precedentul Wimbledon, sau la cea dintre Djokovic si Nadal de la Australia Open din 2012. Ati fi zis la fel, mare plictiseala, taca, taca. Peste 5 ore de taca, taca.

   Apreciază

  • Interesant ar fi de aflat ce anume v-o fi facut sa incercati sa va uitai la meciul Simonei. Pandemia bat-o vina.

   Apreciază

 17. RALG said

  O noua dedicatie pentru zece, de data aceasta valabila si voua, ceilalti zece:

  Apreciază

 18. Se pare ca in zilele noastre nu mai exista buni samariteni ori persoane altruiste care sa ofere benevol si/sau fara sa se astepte la recompense, un ajutor, un sfat, o vorba buna cuiva aflat la nevoie, la ananghie sau in dilema. Asa se face ca aproape nimeni dintre nimenii de pe Arca lui Goe nu s-a solidarizat cu Jeff si/sau Camelia, iar acestia au ramas in solitudine, fara consiliere, nimeni ne macar maltratandu-i cu o vorba buna. Singura care a schitat un gest (cu destula sfiala) a fost domana Stely (tot doamna Stely), care a sugerat cate ceva intru iesirea din dilema existentiala a celor doi insi ajunsi fara voia si fara stirea lor pe Arca lui Goe (a se revedea propunerile d-nei Stely), in timp ce noi, dl.Goe (pe care l-am laudat fotosintezei degeaba) n-am oferit nicio solutie celor doua probleme. Ne-am luat cu una, cu alta, si le-am uitat, daca om fi avut vreodata vreo astfel de solutie. Intrucat nu se mai uita nimeni la acest topic profitam de ocazie si improvizam spontan si gratuit doua solutii, cate una fiecareia dintre cele doua probleme:

  Solutie pentru Bezos:
  D-lui Jeff Bezos i-am recomanda sa renunte la ideea de a deveni primul trilonar al planetei prin investirea banilor in companii cu profil economic de mare viitor (precum cele care promoveaza sursele de energie alternativa) si sa se ocupe de o idee mult mai revolutionara, care-l va face realmente de neuitat in galeria cu personalitatilor remarcabile ale umanitatii. Si anume ar putea sa se ocupe cu resursle sale de sponzorizarea unor prgrame de inteligenta artificiala care sa creeze limba Terestra, o limba umana, noua, simpla, eleganta, coeerenta, eficienta, fonetica, nealterata de reziduuri istorice si imperfectiuni, un Esperanto modern, precum si de programele de implementare ale acesteia la scara planetara. Rezultatele economice, financiare, sociale si umane ale implementarii limbii terestre ar fi realmente incalculabile.

  Solutie pentru Smicala:
  Mi se pare cat se poate de evident ca ramanerea familiei Smicala in Finlanda nu este o idee buna. La fel de evident mi se pare insa ca si incercarea de re-adaptare a Cameliei in spatiul mioritic precum si transplantul celor doi adolescenti in zona balcanica ar fi o catastrofa inca si mai mare. Cred ca solutia perfecta nu exista dar, varianta optimala mi s-ar parea emigrarea in Canada. O tara nordica suficient de asemanatoare si suficient de deosebita de Finlanda, ticsita cu emigranti, ar putea da o sansa de confort sufletesc si mental, dar si de evolutie pozitiva, celor trei indivizi ai acestei familii.

  Apreciază

  • Uite concurenta ce face: Bill Gates va investi 2 miliarde de dolari pentru a preveni schimbarile climatice.

   Apreciază

  • Stely said

   @Arca lui Goe,
   Spuneti asa :Singura care a schitat un gest (cu destula sfiala) a fost domana Stely (tot doamna Stely), care a sugerat cate ceva intru iesirea din dilema existentiala a celor doi insi …”

   1) Totusi , trebuie sa va contrazic . Propunerile mele nu au fost facute „cu destula sfiala ” ba dimpotriva au fost (cred eu)cat se poate de indraznete. E adevarat ca propunerea facuta de dvs, ca Geff Bezos sa-si investeasca trilioanele in AI , cu scopul nobil de imbunatatirie a calitatii vietii oamenilor planetei , este cat se poate de binevenita. Insa, cred ca propunerea mea, care vizeaza „lifespan” (durata vietii) menita sa aduca mult mai multe imbunatatiri in viata oamenilor aceleasi planete, este si mai buna. Invingerea bolii numita batranete si implicit o durata de viata mai mare decat in prezent are sanse mari de reusita. Asta deoarce A. Sinclair si echipa sa de cercetatori sunt destul de aproape ca aceste deziderate sa devina realitate. Ei au gasit , in primul rand, prin experimente indelungate, cauzele imbatranirii si chiar leacul ei, in asa fel incat omul sa depaseasca cu bine ( sanatos) varsta de 100 de ani , ba chiar 120 de ani.

   Cercetarile lor, intinse pe o perioada foarte indelungata , au fost posibile unor evolutii mari in domeniul geneticii, microscopiei , chimiei, fizicii , nanoingineriei si puterii de calcul. Datorita acestora, cercetatorii au reusit sa patrunda in celula, apoi sa intre in nucleu ,de aici la aminoacizi si ADN. Era musai sa afle mai intai de ce nu putem trai vesnic. Ca sa afle a trebuit mai intai sa explice viatala scara nanometrica, anume ca aceasta este un set ordonat de reactii chimice ,de concentrare si ansamblare a atomilor mai apoi al moleculelor, datorita unor asa zise „devoratoare proteice” numite enzime ,profitand de miscarile moleculare produse haotic. De fapt de acest haos „avem „nevoie pentru a exista, spune A. Sinclair in cartea sa: „daca haosul ar inceta si enzimele noastre s-ar opri brusc, am muri cu totii in cateva secunde. ….. Asadar viata , la nivel elementar, este destul de simpla : existam gratie unei ordini create de haos. Cand inchinam un pahar vietii ar trebui sa inchinam un pahar enzimelor .

   Odata ce s-a inteles cum functioneaza celula, echipa a inceput sa caute locul precis din ADN unde sa poata interveni pentru a gasi gena „supravieturii ” si a longevitatii. Asa s-a descoperit ca vinovata „imbolnaviri de batranete” este „ruperea ADN”, rupere care odata reparata a facut posibila conservarea vietii , inca de la aparitia primelor molecule de ADN.
   Este vorba de aparitia unei gene care s-a activat in conditii neprielnice (frig naprasnic sau seceta) cu scopul de a opri pentu moment reproducerea pana la finalizarea reparatiei, mostenind astfel versiunea avansata a unui circuit de supravietuire – mecanism ce a asigurat existenta continua a vietii pe planeta ,precum si transmiterea acestuia de la parinte la urmasi, suferind pe tot parcursul evolutiei mutatii si imbunatatiri constante .Insa , aceste serii de mutatii , la care au fost supusi stramosii nostri cei mai indepartati, sunt totodata si motivul pentru care imbatranim.

   Ei bine , echipa lui A. Sinclair a gasit – facand mii , zeci de mii de experimente in laborator, mai intai pe drojdia de bere (Saccharomyces cerevisiae ) apoi pe soareci- metodele de reparare a ADN si odata cu aceastea si leacul pentru imbatranire.

   Insa ,nu este totul gata. Acest „leac” trebuie sa vindece boala in asnsamblu si inainte ca batranetea sa-si arate coltii prin bolile ei specifice. Este mult de munca, dar si multi bani pentru aceasta. Iata de ce cred eu ca o parte din „trilioanele” domnului Bezos ar trebui sa fie indreptate in acest domeniu. Are „balta peste” pentru amandoua , daca ar vrea. 🙂

   2) Si in ce priveste solutia pentru domna Smicala am fost destul de clara. Diferenta dintre a mea si a dvs a fost aceea ca eu am propus repatrierea cu copii cu tot , iar dvs a fost sa mearga in Canada. Trebuie sa spun ca ,atunci cand am facut propunerea , m-am pus in pielea dumneaei gandindu-ma ca „nicaieri nu este ca acasa”. E adevarat ca pentru copii ar fi mai bine sa mearga intr-o tara nordica si ceva mai avansata , dar daca tot pleaca, de ce sa nu incerce mai intai cu Romania ?
   P.S. As vrea sa apuc ziua in care voi avea prilejul ,nu sa traiesc 120 de ani, ci doar sa mor linistita ca viitorul omenirii este asigurat. Pana atunci insa voi avea grija sa tin cont de sfaturile lui A. Sinclair, adica acelea de a-mi activa prin mijloace simple mecanismul supravietuirii : miscare, alimentatie corecta si expunere cu masura la stres fizic (frig, infometare etc…)
   Vom trai si vom vedea ce solutii vor aborda cei doi. 🙂

   PPS . Felicitari pentru Nole . Am vazut meciul, m-am bucurat pentru victorie. Cred ca cel putin finala este asigurata.

   Apreciat de 1 persoană

   • Daca s-ar rezolva problema batranetii si durata de viata ar creste la 120 de ani (in mod democratic pentru toata lumea) probabil ca in urmatorii 40 de ani populatia ar planetei ar creste si s-ar stabiliza nu la 11 miliarde cat este preconizat, ci pe la vreo 50 de miliarde. Probabil ca inainte de asta ar trebui rezolvate anumite probleme de resurse, logistica si comunicare. caci altminteri suprapopularea in asa hal a planetei ar deveni brusc un cosmar. si in loc sa moara oamenii de batrantete ar muri prin referendum.:(

    Apreciază

   • Desigur ca subiectul pe care insistati chiar merita atentie chiar si numai pentru ca are mare potential de taclale pe Arca lui Goe, asa ca avem in vedere sa revenim candva asupra lui si sa-l intoarcem nitel pe fel de fel de fetze sa vedem cum arata si din alte unghiuri. Pana una alta am mai avut de vizionat inca o mare finala de grand slam Stefanos Tsitsipas – Rafael Nadal: 3-6, 2-6, 7-6, 6-4, 7-5. Dumnezeule mare ce tenis si ce drama. Dramele Melbourne-lui. Ca nu-i ca la Paris. In fine se mai anunta una tare Danil Medvedev – Stefanos Tsitsipas. si, sa speram, apoi inca una in care ma feresc sa-i pomenesc pe cei doi protagonisti de duminica.

    Apreciază

    • Stely said

     Da, in privinta” potentialului de taclale ” marturisesc ca si eu mi-as dori sa reluam subiectul si sa-l „perpelim ” pe toate fetele si din toate unghiurile. Asta , intrucat pe masura ce citesc cartea „Lifespane” constat cu oarece optimism ca sunt experimente avansate privind unele medicamente pentru care se incearca,, cu sanse mari mari de reusita, sa se obtina aprobarea pentru tratamentul celor mai frecvente boli asociate varsei, abordand astfel cauza lor : imbatranirea. Este vorba de metformina , un medicament care este prescris in diabetul de tip II .S-a facut un studiu pe 41.000 de mii de persoane, in descursul a 9 ani ,care utilizeaza metformina si s-a concluzionat ca s-a redus simtitor probabilitatea de aparitie a dementei (4%) cancerului (4%) bolilor cardio vasculare(19%) depresia (16%) , debilitatea cu 24 %. Cu toate aceste rezultate , daca cercetatorii reusesc sa demonstreze beneficiile metformonei prin studiul lor , numit Tratarea Imbatranirii cu Metformina , Agentia pentru Alimente a SUA , si-a luat angajamentul sa considere batranetea o afectiune tratabila. Se spune ca acest fapt „marcheaza sfarsitul pentru o lume in care imbatrairea este „un dat al sortii”.

     P.S. Abia astept semifinalele. Imi pare bine ca a castigat Tsitsipas . Nu-i va rezista lui Nole in finala . Hai, Nole !La fete , pe deoparte as vrea sa castige semifinala Osaka , sa le taie mustiucul sustinatorilor Serenei , pe de alta Serena , ca sa nu scada Simona in clasament. Ciudat ca A. Barty a luat bataie de la pustoaica aceea din Cehia. Ma asteptam ca ea sa castige trofeul.

     PPS. Revenind la medicamentul numit metformina, preconizez sa-l folosesc si eu. Nu am diabet , dar am glicemia si colestorul cam la limita si de ce sa nu o iau din pripa cu un trarament usor de obtinut. 🙂

     Apreciază

     • Si mie mi-a parut bine pentru simpaticul Tsitsipas, desi mi-a parut rau pentru batranul Nadal si pentru felul in care i s-a scurs meciul printre degete. In ceea ce privestea afirmatiile d-voastre hazardate in legatura cu cum n-o sa-i reziste Tsitsipas lui Nole in finala ce sa mai zic? Nimica. Nu e prima oara cand va lasati luata cu entuziasm de valul verbalitatii… Sa fie cum ziceti d-voastra.

      Mda, finala „fetelor” se joaca in semifinala Naomi Osaka – Serena Williams. Am adaugat ghilimele din acelasi motive pentru care domnul Williams poarta tricolul cel mai caraghios pe care l-am vazut vreodata.

      Apreciază

     • Stely said

      @Arca lui Goe,

      Cat timp a durat meciul lui Nole cu acel Karastev am avut tot timpul in minte ca m-ati acuzat pe nedrept de faptul ca as fi hazardata in privinta castigarii meciului . Insa , citind inca odata comentariul, am vazut ca ati avut dreptate in privinta hazardului . Asta , intrucat am facut o mica greseala nespecificand clar cine este cel care nu-i va rezista lui Nole in semifinala si nu in finala. Am intercalat fraza cu Tsitsipas , ramanandu-mi in minte ideea ca cel care nu-i va rezista lui Nole in semifinale este Aslan Karastev. Nu aveam cum sa prevad cine va castiga cea de-a doua semifinala , dintre Medvedev si Tsitsipas , intrucat Medvedev este cam la acelasi nivel cu Tsitsipas, poate si mai bun. Deci, ca sa pot face un pronostic in privinta finalei trebuie mai intai sa vad semifinala de maine. Pana atunci savurez victoria lui Nole, de asemenea, pe cea a Osakai . Bravo, Nole&Naomi !

      Apreciat de 1 persoană

     • 🙂 Nolenaomi – suna dragutz… O combinatie fonetica foarte reusita. Sa speram ca va suna cel putin la fel de rotund si duminica… Nolenaomi duminica… Pe urma om mai vedea noi ce facem cu pandemia, cu incalzirea globala, cu recesiunea, cu alienarile si cu toate celelalte caraclisme care ne pasc.

      Apreciază

     • Stely said

      Ei da, acum ,dupa ce am vazut meciul din semifinala ATP – Medvedev -Tsitsipas- pot sa ma incumet sa dau un pronostic pentru finala de duminica. Daa, ati ghicit… voi miza pe Djokovic. Daca ma veti intreba ,cum si de ce, nu pot sa va spun. decat dupa victorie. Hai , Nole ! 🙂

      Apreciază

     • RALG said

      Sunteti mai mult decat curajoasa, dincolo de curajosa. Si eu sper sa faca Nole o magie, ceva… caci altminteri nu vad cum ar putea sa-l invinga pe neverosimilul Danil.

      Apreciază

     • Regina Naomi. Fluturasul nu minte si nu glumeste. A inceput o noua era in tenisul feminin. Sa vedem cine va veni sa tina pasul… Bianca? Aceastå posibila Arantxa Sánchez Vicario? Iga? Nimic nu se stie inca… Ceea ce nu inseamna cu nu e pre(s)stabilit deja. Haosul incepe in punctul in care complexitatea ordinii cu care ne confruntam depaseste in mod catastofal abilitatile noastre de a „întelege” (de a da sens). Pasul urmator, destin si dumnezeire… In fine sa nu exageram, tenisul (feminin) nu este decat un joc. De fete.

      Apreciază

     • Si King Novak a oferit vraja asteptata cu racheta sa magica. Fluturasul nu minute si nu glumeste. E scris in stely. 😊

      Apreciază

     • Stely said

      Si „miracolul” se infaptui .🤩 Nu asa cum prevedeau unii experti intr-ale tenisului masculin, ci asa cum se „hazardau sa dea pronisticuri niste tupeisti „curajosi”. 🙂 Bravo Nole, le-ai dat o lectie tuturor celor care isi pierdusera increderea in tine!
      Cum a invins ? Ei bine, ne-a spus-o chiar el , aratand cu degetul la tampla :cu mintea si increderea in sine. Felicitari Nole , dar si celor care te-au sustinut ,desi au avut indoileli,

      Apreciat de 1 persoană

     • Spectatorilor conectati spectacolului Novak Djokovic o dedidicatie pe masura. Barbar canta femeia aceea:

      Apreciază

 19. Stely said

  Acuma , dupa ce Simona a pierdut cu „succes” meciul cu Serena (3-6 , 3-6) 😦 e musai ca Nole sa ne indulceasca amaraciunea , Hai Nole !

  Apreciat de 1 persoană

  • 🥂

   Apreciază

  • 🤕😎

   Apreciază

  • Dupa cum se cam stie (din proverbe) o nenorocire nu vine niciodata singura. Asa si batranetea nu aduce doar degradarea fizica, ci vine si impreuna cu slabirea memoriei. Am impresia ca motivul pentru care Novak are nenumarate momente de apatie si de joc anost se datoreaza in primul rand amneziei. Pur si simplu omul uita cine e. El. Nu-si aminteste ca e Djokovic. Novak Djokovic, chiar el insusi in persoana. Norocul sau este ca se tot gasesc unii care, in loc sa-si vada de treaba si sa-l lase sa viseze, se trezesc ca-l tot intreaba: Cine esti må tu? Omul nu ia in seama intrebarea, dar inconstientii cu pricina insista, o data, de doua ori: Cine esti tu må? Trezit brusc din visare Nole al nostru realizaza ca intrebarea respectiva nu este retorica si zice si el: Bå, io sunt Djokovic. (apoi isi mai repeta si sie insusi in barba: Vezi ba ca esti Novak Djokovici), si uite asa se limpezesc lucrurile. Ma rog amnezia, care in general mai are si rol de balsam (ca nimanui nu-i face bine sa-si aduca prea clar aminte ce baiat a fost odata), unora le face bine. De exepmlu pe Serena Williams o ajuta sa uite ca e grasa si batrana si sa joace ca si cand n-ar fi si sa vezi distractie. In schimb tinerea de minte nu-i prea face trebuinta Simonei Halep. Poate ca nu i-ar fi stricat sa uite nitel cine e si sa creada pana la identificare c-ar fi fiind altcineva. De exemplu Simona Halep. Deh…

   Apreciază

 20. Adriana said

  Eu as fi scris ce parere am in legatura cu cazul Smicală si chiar ce cred eu ca va face Jeff Bezos dar fiindca cand am incercat sa scriu tot dvs Domnule Goe nu ati fost multumit si m-ati trimis sa cant pe la alte mese am evitat si pe semne ca sunt si altii care tot evita. Nu are rost sa avem asteptari cand chiar noi si aici ma refer strict la dumneavoastra in mod special taiem macaroana de la gura. Mi-ar fi placut sa sustineti ca moderator toate comentariile si aici si pe alte bloguri cu mai multa blandete, intelepciune si toleranta dar cred ca nu puteti stilul dumnevoastra critic si ironic la adresa tuturor pamantenilor nu va lasa sau nu va da pace. Puteti sterge comentariul oricum eu nu va voi raspunde chiar daca veti avea cu siguranta o replica taioasa la adresa comentariului meu. Dar am dorit sa stiti parerea mea in legatura cu felul cum va exprimati in scris doar cand cineva comenteaza nu este un atac la persoana dumnevoastra sub nici o forma. Articolele pe care le postati sunt foarte bine scrise a unui om riguros cu o cultura generala solida si cu o intelegenta mult peste medie dar in relatia virtuala cu ceilalti cred ca mai trebuie lucrat cu sinele.

  Apreciat de 1 persoană

 21. neamtu tiganu said

  Corona ma obliga sa ma ocup si de chestii de care nu credeam ca ma voi ocupa vreodata, chiar de tenis feminin. Tin sa spun din start ca BLM s-a confirmat din start, Black e tare domne. Nu numai tare dar si extrem de elegant, chiar duios as spune…
  Boris Becker a zis insa ca Simona a pierdut pe mina ei, ajunsese, in setul doi la 3-1 si apoi a cedat.
  Dupa parerea mea insa ar trebui sa se faca categorii ca la box, unde conteaza greutatea, eu as face in functie de marimea curului, mi-e imposibil sa inteleg cum uncru ca al serenei se poate misca.

  Apreciat de 1 persoană

 22. Unui francofon notoriu, mare spectaor (sc)amator de tenis, candva o prezenta obisnuita in spatiul Arcei, aka amicul D’Artagnan gasconul, o aceeasi dedicatie de Australia Open, azi, care cu siguranta-i va parveni cumva, candva, precum umbra unei emotii, a unui gand, a unei mirari inexplicabile:

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat: