(b)Arca lui goE

b-Log anonim, amator si ventrilog al celor fara de blog. Despre NIMIC

Nume inter-zise!

Posted by Arca lui Goe pe februarie 26, 2021

Un tânăr si mândru adolescent al tribului Cherokee l-a întrebat într-o zi pe Marele Vraci al tribului cine alege numele copiilor Aniyvwiya care se nasc în mărețul trib Cherokee, iar vraciul i-a răspuns că el însuși a fost desemnat de către Marele Spirt să dea fiecărui nou venit pe lume un nume. Si – a continuat tânărul si mândrul adolescent al tribului Cherokee – cum alegi tu aceste nume? Foarte simplu – i-a răspuns Marele Vraci – prima imagine care-mi apare atunci când aud țipatul copilului la venirea pe lume este întotdeauna trimisă de Marele Spirit și mă inspiră în alegerea numelui. Bunăoară dacă noul venit se naște în mijlocul unei zile de vară, în timp ce eu privesc cerul, atunci numele lui va fi „Soare Arzător”, dacă afară viscolește, se va numi „Viforul Iernii” sau la o adică „Racoarea Noptii”, dacă privirea mea zărește pe cer o pasare, atuci copilul se va chema „Vulturul Câmpiei”, sau „Bufnita cu ochiul sferic” sau „Zbor de Rândunea” – a zis calm Marele Vraci adăugând apoi: Dar de ce întrebi toate acestea Doi-Câini-care-se-fut?

Va urma:

38 răspunsuri sa “Nume inter-zise!”

  1. RALG said

    Numele Cherokee vine de la Cha-la-kee, care inseamna „oameni care traiesc la munte”.

    Apreciază

  2. 生日快乐,新年快乐… Shēngrì kuàilè, xīnnián kuàilè..

    Apreciază

  3. Ioan M. said

    A republicat asta pe Cronopedia.

    Apreciază

    • 🙂 Ma intreb ce anume i-o fi placut cel mai mult d-lui Ioan M. incat a decis republicarea pe Cronopedia. Textul (folcloric), fotografia (cu tâlc) sau perspectiva iesirii din carantina? 🙂

      Apreciază

      • Stely said

        Si mie mi-a placut , in special „twist-ul ” de la sfirasitul fragmentului. 🤣
        Ar fi normal ca dl Ioan M sa intre in rolul vraciului desemnat de” Marele Spirit” al Arcei lui Goe ,sa dea macar un nume de copil care va fi nascut de una dintre fetiscanele din fotografie. Banuiesc ca acel nume inter-zis este doar un exemplu , ceea ce urmeaza ar fi sa fie din contributia primilor zece care vor da like-uri .

        P.S. Sparg gheata cu un „nume inter-zis ” pe care am auzit ca ar fi dat de un Mare Vraci din tribul Bantu – Congo : A’Mpulanpahar A’Mpullnborcan .😛

        Apreciază

        • Ati putea dezvolta subiectul?

          Apreciază

          • Stely said

            Dar de ce întrebi toate acestea Doi-Câini-care-se-fut? 🤣

            Asadar, incercarea mea de a-l atrage in discutie pe dl Ioan Morar, de asemenea vrand sa dau un exemplu de un alt nume „inter-zis”, inchipuindu-mi ca acesta este subiectul , a fost nereusita. Lipsa vreunei reactii este dovada.
            Astept urmarea sa vad incotro se indreapta subiectul si mai vedem.

            A, si am urmat exemplul acesta :”Shēngrì kuàilè, xīnnián kuàilè..”
            ” kuàilè (coaiele) dar pe limba yoruba inseamna „la multi ani”.
            Si acum de ce va faceti ca nu intelegeti numele dat de mine ? M-am chinuit sa-l fac sa fie cam la fel de inter-zis :(scris pe romanesti si citit in congoleza ) cu nitica intonatie iese. Mai incercati odata. 🙂

            Apreciază

          • Am zis la multi ani cu kuàilè fara nicio legatura cu numele-interzise, ci pur si simplu ca un apropo istetz si finutz la faptul, indeobste cunoscut, ca ieri s-a celebrat anul nou chinezesc si festivalul lanternelor, facand urarea atat in semn de omagiu pentru vizitatorii nostri cantonezi dar si ca gest de adoptie a oriarui prilej de sarbatoare de pe lumea aceasta… ma si mir ca n-am primit un 一样谢谢你 Yīyàng xièxiè nǐ, mesajul meu ramanand neinteles de parca as fi vorbit in chineza. Ma rog profit de ocazie sa va urez si d-voastra la multi ani cu sanatate si un an nou chinezesc plin de bucurie si realizari 格兰迪欧斯-德马雷 Gé lán dí ōu sī-dé mǎ léi. Asijderea si celorlalti vizitatori asemenea d-voastra…

            Apropo de mesajele propuse in limba chineza am vaga sen-za-tie ca-l kam-kon fundati pe dl. Ioan M. cu altul putin asemanator si chiar mult diferit. Nu, nu ma prefac, n-am prins ioc poanta cu mpulanpaharul, mpullnborcanul. V-as ramane profund recunoscator daca mi-ati explica-o ca pentru pro-sti ca s-o priceapa toata lu-mea mea. 🙂

            Apreciază

        • Stely said

          Nu. Subiectul este inexistent. A fost doar o incercare nereusita. 😯

          Apreciază

        • Nu exista decat înercari reusite sau încercari provizoriu nereusite. Vorba matematicianului: Ai reusit? Continua! N-ai reusit? Continua!

          Apreciază

          • Stely said

            A, pesemne ca nici chestiunea cu „rasucirea” (twist) de la sfarsit nu s-a inteles.
            M-a captivat povestea inchipuindu-mi ca are un parcurs lin cu tot ce ii trebuie unei povesti , cand colo ” zbang” cu intrebarea din final, intelegand ca asta a fost intreaga „poveste „(numele inter-zise) Deci nu mai are nici o urmare. 🙂

            Apreciază

          • Of si of-of-of, doamnă Stely hăi, că neradatori si repede de mister stricători (spoiler si leru-i ler) mai sunt unii pe lumea aceasta. Normal că exista o urmare a acestui pre-ambul ne-vinovat. Sau, mă rog, cel putin pana akuma exista (era… pe cand nu s-a zărit, fiind preconizată)… dar, akuma, gratie nerabdarilor stelare, anticipativ-optative (stiu eu, stiu eu, stiu eu), redactarea urmarii a devenit brusc dificilă ori, te pomenesti, inutilă. Si noi unul, decat sa facem gratuit gesturi inutile mai bine nu le mai facem deloc, măcar până nu ne vine o idee de compensare in anulare a spoiler-urilor. Ati putea fi de ajutor dacă ati explica publicului larg, fără teamă, fără preget, invartind inelu-n deget, ce urmare ati fi asteptat si mai ales ce urmare n-ati mai asteptat si de ce. Incercati? Uite si Adriana a incercat si n-a patit nimic. 🙂

            Apreciază

        • Stely said

          Aaa, nu prea stiu ce sa mai zic, mai ales ca m-am cam blocat din motiv ca v-am stricat planul … 😦 Dar stiu sigur ca veti gasi resursele de inspiratie necesare continuarii povestii , care musai va avea tot ce-i trebuie (mister, suspans, umor ) in asa fel incat sa incante , emotioneze si distreze pe toata lumea .
          Prn urmare „akuma” nu pot sa zic decat 样谢谢你 pentru urarule de realizari 格兰迪欧斯-德马雷 ?? . Ehe, ce bine ar fi.

          Apropo de limba vietnameza. In studentie am avut un prieten din Vietnamul de Nord. Era in perioada razboiului cu SUA . Tatal lui ofiter in armata, angrenat efectiv in razboi. Era student la geologie anul III , avea un nume romanesc (Laurentiu, parca ) tipul destul de frumusel , am si cateva fotografii cu el. Ne-am cunoscut intr-o tabara studenteasca la Slanic Moldova . l-am vazut intr-un grup(fete si baieti) de vietnamezi . Iarna fiind , se tavaleau in zapada , bucurandu-se ca niste copii M-a atras bucuria lor copilareasca si am intrat si eu in joaca lor.
          Ceea ce voiam sa spun este faptul ca m-a invatat un cantec in vietnameza (versuri si note muzicale) pe care , desi il uitasem il cantam la petreceri,dar total schimbat , cu versuri si melodie improvizate care nu respectau limba si muzicalitatea specifica , era mai mult o chineza de balta. In orice caz , reuseseam sa-i pacalesc pe toti . La cate o petrecere, dupa ce ma lasam rugata sa le cant cantecul”vietnamez” incepeam sa cant prima (ziceam) a doua strofa , la a sa zisa treia strofa ma opream ca ma pufnea rasul cand ii vedeam ca nu pricepeu ca este pacaleala. 🙂
          Da, prietenia noastra n-a durat mult . Imi pare rau ca nu am pastrat scrisorile (vreo cateva ) unde era si cantecul. Ba mi-a dedicat si o poezie (tradusa in romaneste) . Nici p’asta n-o mai am. Dupa terminarea studiilor a plecat . Peste ani, in perioada cand a fost Constantinescu presedinte , acesta a facut o vizita in Vietnam.,Acolo s-a intalnit cu o parte dintre studentii carora le-a fost profesor. Am vazut reportajul la TV. M-am uitat cu atentie sa vad daca ii recunosc figura , dar fiind toti cam la fel si destul de schimbati nu l-am recunoscut.
          P.S. Sa nu-mi cereti sa va scriu cantecul ca nu-l stiu. De improvizat nici atat. Vorbele imi odata cu melodia , numai cand il cand. Cantecul se numea „Pe malurile unui rau „.

          Apreciat de 1 persoană

          • Stiam si eu un (des)cânatec vietnamez sau coreean, nu-mi amintesc excat, despre un copil pe care-l chema Vuving. La refren era ceva cu „Sunt eu Vuving al tau cel mic, mi-e foame si mie frig”.

            Apreciază

          • Stely said

            Cred ca despre acesta era vorba :

            Raspunde mama unde esti?
            Astept si strig si plang.
            Eu sunt Vuvinc al tau cel mic
            Mie foame si mie frig,

            Vezi nu mai pot si am cazut
            Si nu ma strangi la piept
            Afara e frig si e innorat,
            Stau si te astept.

            Astepti degeaba, croncani
            Un corb din munti inalti
            Ea zace printre mii de morti
            Si ochi ei sunt scosi

            Cand am zburat deaaupra lor
            Si cand i-am ciugulit
            Se mai zarea-n lumina lor
            Si chipul tau iubit.

            Eu insa mi-am amintit doar versurile „mi-e foame si mi-e frig ” si melodia din cantec , dar refrenul de la sfarsit, care se repeta era ” Suliko” si nu Vuving. Sotul meu insa si le-a amintit corect, si versurile dar si melodia fiecare la locul lor.

            Cantecul si versurile sunt acestea:

            „Eu căutam mormântul dragei mele
            Inima îmi era chinuită de tristețe
            Inimii îi este greu fără dragoste.
            Unde ești tu? Răspunde-mi, Suliko!
            Inimii îi este greu fără dragoste
            Unde ești tu? Răspunde-mi, Suliko!

            Am zărit un trandafir în pădure
            De pe el ca niște lacrimi picura roua.
            Oare tu ai înflorit acolo
            Scumpa mea Suliko?
            Oare tu ai înflorit acolo,
            Scumpa mea Suliko?

            Deasupra dragului trandafir
            S-a ascuns între ramuri o privighetoare.
            Eu am întrebat-o suspinând adânc:
            Oare tu ești aici, draga mea Suliko?
            Eu am întrebat-o suspinând adânc:
            Oare tu ești aici, draga mea Suliko?

            Atunci privighetoarea a atins petalele cu ciocul
            Și tulburând liniștea pădurii
            A cântat un tril
            Ca și cum ar fi spus „Eu sunt!”
            A cântat un tril
            Ca și cum ar fi spus „Eu sunt!””

            P.S. Poezia „Vuving” este copiata din site-ul de pe facebook” Help the children of Romania” iar cele ale cantecului georgian „Suliko” tot de pe facebook , din site-ul „Cantece si filme rusesti ” cu urmatoarele precizari:

            „Balada georgiană „Suliko”, compusă în 1895 de Varenka Ţereteli pe versuri de Akakii Ţereteli. Aşadar nu este o melodie populară, cum greşit se crede! Ca fapt divers, acesta era cantecul preferat al lui Iosif V. Stalin! 🙂
            Traducerea este prima făcută dîn limba rusă de către poeta Tatiana Sikorskaia. Ulterior au mai apărut și alte variante ușor modificate.”

            Ceea ce am retinut eu vag , mai intai melodia asociata cu versurile „mi-e foame si mi-e frig ….Suliko” , este faptul ca ma impresiona f.mult cand o cantam , aproape ca imi dadeau lacrimile. Cred ca era una dintre variantele modificate , fiindca zic eu ,cel care a transmis-o, a vrut sa pastreze melodia modificandu-i putin versurile , poate si pentru faptul ca dupa moartea lui Stalin cantecul rusesc , precum si versurile cu titlul „Suliko” a fost „inter-zise.” 🙂
            Dupa cum va spuneam, sotul meu le-a stiut pe fiecare in parte, fara modificari. Asa am stiut cum sa le caut pe amandoua.

            Apreciat de 1 persoană

          • Stely said

            Mai multe despre „Vuvinc cel mic” puteti citi aici :

            http://ancaluta.blogspot.com/2010/03/unde-esti-vuvinc.html

            P.S. recitind postarea de mai sus am observat abia acum ca s-au strecurat niste greseli . Printre altele , desi am recitit totul cu atentie inainte de postare, nu am vazut nici greseala din prima poezie „Cand am zburat deaaupra lor” si nici cele scrise de mana mea si ochii mei, cei carora e musai sa le schimb dioptriile , anume : Vuving in loc de …si un mic dezacord de aici :”poate si pentru faptul ca dupa moartea lui Stalin cantecul rusesc , precum si versurile cu titlul „Suliko” a fost „inter-zise.” 🙂” Nu stiu daca dvs mi le-ati fi taxat dar eu, atata timp cat le-am vazut, da.

            Apreciază

          • @Stely – Merci pentru versurile cantecului despre Vuving cel mic. Habar nu aveam de unde pro-veneau, dar imi amintesc ca-mi mai zicea mama, cand voia sa fie funny: „Tu esti Vuving al meu cel mic. Tie foame sau ti-e frig?” Acuma c-ati bagat pe arca intreaga capodopera, incep sa inteleg filiera culturala pe care a ajuns in Romania de odinioara, aceasta balada asiatica. Iar in actualul context al topicului eliberator (precum poporul sovietic dintr-un imn de demult), nimic mai firesc ca, in ciuda numelor (ei as) inter-zise, alaturi de Vuving, sa mai bagati, ca bonus, si vocativul Suliko. Bravo d-nå Steliko si merci pentru ilustarea faptului ca pe Arca lui Goe exista oricand noi dimensiuni de explorat si exploatat in ceea ce priveste exercitiul libertatii de exprimare. Un lux. Nu o vulgaritate. (Coco Chanel ar fi stiut despre ce e vorba)…

            Apreciază

          • Stely said

            Aoleu, acum am vazut doua greseli si mai mari decat cele semnalate , neavand incotro decat sa republic poezia „Vaving(c) cel mic” corectata :

            Raspunde mamă unde eşti?
            Aştept şi strig şi plâng.
            Eu sunt Vuving al tău cel mic
            Mi-e foame si mi-e frig,
            Vezi nu mai pot şi am căzut
            Şi nu mă strângi la piept
            E vant si ninge, câmpu-i alb,
            Stau jos şi te aştept.

            Aştepţi degeaba, croncăni
            Un corb din munţi înalţi
            Ea zace printre mii de morţi
            Şi ochi ei sunt orbi.
            Cand m-am lăsat spre ei din zbor,
            Şi când i-am ciugulit ,
            Mai stăruia în fundul lor chipul tău leit.

            Suspină micul corean şi ochii i se sting
            Şi ca prin vis aude-un cor
            cântând Vuving, Vuving.
            Şi creşte-un cânt din multe ţări
            O mici orfani pribegi
            Durerea voastră a stărnit
            Mania lumii întregi
            Nu, nu vor mai pieri copii
            In chin cumplit ca voi
            Uniţi sperăm să-i spulberam
            Pe-acei ce vor război.

            P.S . Am mai completat cu niste versuri, gasite printre comentariile din link-ul de mai sus .

            Apreciază

          • Dupa cum zice si Pastila de Ceanura, calatorind prin lumea viselor, Nimic nu exista cu adevarat, totul e rodul mintii noastre…

            Apreciază

  4. Adriana said

    Îmi plac pântecoasele, toate numa un zâmbet. Tare buna este carantina!

    Apreciază

    • Deh… Se pare că au placut si altora. Vorba ceea, ce e frumos si lui Dumnezeu ii place.

      Bună si carantina? Eh, multe lucruri ar fi bune daca ar sti observatorul să vadă partea buna si să o aprecieze. Frumusetea si urâtenia, bunătatea si răutatea se află exclusiv în ochii privitorului. Adriana cum vi se pare? Apropo de frumusete, apropo de bunatate. Ma rog, uneori lucrurile (pecum zâna cea rea, dar bunăăăă…) pot fi confuze… pentru cei naivi dar (vai) nu numai. 🙂

      Apreciază

      • Adriana said

        Eu mă bucur de tot ce mi se pare mie a fi frumos și percep frumosul doar într-o lumină pozitivă. Bineînțeles că frumusețea fizică este percepută și evaluată de fiecare în funcție de gust, standardele fiind diferite doar estetica astăzi prin frumosul creat artificial revoluționează într-un fel imaginea frumuseții din păcate uniformizând-o. Însușirea omului de a fi bun nu are nici o legătură cu frumusețea fizică Bunătatea o simiți și o percepi cu sufletul. Suntem învățați să fim buni de părinti, bunici după care la maturitate noi ne alegem cât de buni putem fi sau cu cine să fim buni iar faptele noastre demonstrează în fapt atât bunătatea cât și răutatea. Iar după ce trecem în neființă suntem percepuți la unison de toată lumea cu care am intrat în contact că am fost oameni buni fiindcă faptele bune rămân în memoria colectivă iar faptele rele sunt considerate greșeli sau păcate omenești și iertate.

        Apreciază

        • Ati vorbit foarte frumos de pe platforma, ceea ce denota bunatate. Adriana, frumoasa si buna. Merci pentru con-tributie, indiferent de pre-mise. Vazandu-va (in de…plina manifestare verbala) am speranta ca veti intelege candva ce-i cu Arca si de ce va atrage. Nu sunt prea incezator insa, ca odata pricepand, veti accepta cu destula usurinta sa renuntati la prmisele (false) pe care le utilizati azi pentru a inter-preta locul si personajele, preferand (in acel preconizat punct de inflexiune), in locul re-inventarii, varianta facila a neantizarii spontane. Apropo, cum stati cu traducera promisa, propusa? Ati avansat cat de cat? Aaa… deloc, de tot, de mod si de timp… Nu-i nimica, nu va faceti griji. Am glumit, ca mai glumim si noi, dar numai in pauza de masa, adica tot timpul, inclusiv akuma, asa ca va puteti considera oricand bine-venita (bine-primita), cu sau fara traducere. Nu va asteptati insa sa stau de fundul d-voastra si sa va adminstrez anestezice aromate cu iz de lamaita si parfum floral. Simtiti-va pur si simplu ca acasa.

          Apreciat de 1 persoană

        • Apropo, stiati ca „akuma” este un nume inter-zis in Japonia? Poate sa va spuna si d-na Nostrastella, cand s-o intoarce de „akolo”.

          Apreciază

  5. Radu Humor said

    Cineva se întreabă :

    „ Eu tot nu inteleg cum zboara un elicopter pe Marte

    Dupa cum stiti:

    Ni se spune ca Roverul Perseverance a ajuns pe Marte si a transmis primele fotografii
    Dar asta nu este tot. Iata si ce putem citi la Ce misiune va avea pe Marte Ingenuity, elicopterul cât un chihuahua, dar cu o tehnologie impresionantă de pe DIGI 24:
    Ingenuity este primul elicopter care zboară pe altă planetă. Aparatul cântărește 1,8 kg și a ajuns pe Marte în interiorul roverului Perseverance al NASA, care a ajuns luna aceasta pe suprafața Planetei Roșii, relatează BBC.

    Dar zborul în atmosfera subțiată a planetei Marte este mult mai dificil decât pe Terra. De aceea, Ingenuity a avut nevoie de tehnologie ultraperformantă pentru a-și putea desfășura misiunea.

    Ingenuity va zbura pe Marte pentru a permite cercetătorilor să studieze stâncile, craterele și alte locuri în care roverele precum Perseverance nu pot ajunge.

    Elicele sale din fibră de carbon se învârt de 8 ori mari repede decât ale unui elicopter care zboară pe Terra, la circa 2.400 de rotații pe minut.

    Are celule solare, baterii, două camere de flmat – una alb-negru și alta color – sisteme de navigație, computer de bord. Toate acestea sunt integrate într-un aparat de mărimea unui chihuahua.

    Deoarece Marte e atât de departe de Pământ, Ingenuity nu poate fi controlat printr-un joystick, așa că oamenii de știință îi trimit comenzile cu mult timp înainte. Așa că elicopterul practic va decola singur, va zbura singur și va ateriza singur. Toate acestea, într-o atmosferă de 100 de ori mai subțiată decât cea a Pământului.

    Dacă Ingenuity își va putea duce la capăt misiunea, oamenii ar putea trimite mai mulți roboți zburători pe Marte, poate chiar în zboruri de cercetare pentru a ajuta misiunile umane, în viitor.

    Conform https://ro.wikipedia.org/wiki/Marte_(planet%C4%83):

    Apa lichidă nu poate exista pe suprafața planetei Marte din cauza presiunii atmosferice scăzute, care este mai mică de 1 % din presiunea atmosferică pe Terra.

    Pe Pământ, o astfel de presiune se găsește la o altitudine de 35 km deasupra suprafeței mării.[84] Presiunea medie de suprafață este de doar 0,6 % din cea a Pământului.

    Adica atmosfera pe Marte e ca si cum n-ar fi. Atunci cum zboara elicopterul ala? Ei ne spun ca elicele i se invart de 8 ori mai repede decat ar fi necesar pe Pamant. Eu cred ca se tot pot invarti, caci se invart degeaba.

    Daca e cineva priceput in ale zborului, il rog sa lamureasca si pe mine.”

    Drept pentru care aștept un răspuns din partea domnului Neamțu Țiganu , spre a-l da mai departe ..
    P.S.
    Oare ce-o fi văzut dumnealui când a hotărât să-și ia un asemenea pseudonim ?!
    Eu unul bănuiesc, dar nu spun . Că mi-e rușine, de câți (!) văd și aud zilnic ( bine că nu-i înțeleg, ca și pe Cîțu de altfel…)

    Apreciază

    • @Radu Humor de râs cel necredicios. Domnuleee, intr-adevar nu zboara domnule niciun elicopter si nicio drona pe niun Marte ca n-ar avea cum ca e aerul prea subtire. E o simpla stire falsa promovata inadins de catre oculta conspirationista mondiala, special ca sa-i deruteze si intrigie pe Razii Humori de râs si necrediciosi si sa-i tina in priza, activi si vigilenti. Brava, pai ce se pun ei cu d-voastra? Nicio sansa. Da, da, cooptati-l si pe dl. Neamtu Tiganu, ca-i specialist in atmosfera martiana si-i faceti un pustiu de bine ca-l mai scoateti din apatie si din preocuparea obsesiva si bolnavicioasa pentru pandemie si penuria de vaccinuri. Ne mai pomenit de dragut gestul de a verifica o stire inainte de a o da mai departe, adica ca ceva ce tine de deontologia profesiei de activist-publicist pe care o practicati cu atâta zel si dedicatie de ceva amar de vreme. Ca ce alta sa faceti si d-voastra in sfera d-voastra? Ca n-aveti ce.

      P.S. Radu Humor dulce ca Zaharia… pe cinstea mea ca sunteti foc de simpatic, ceva de speriat, ptiu drace. Chiar mai simpatic decat Iosif Greblea, daca asa ceva o fi posibil.

      Apreciază

    • Tehnologia utilizata in misiunile de pe Marte probeaza intr-adevar inventivitate, ingenioziate si inteligenta la un nivel fantastic si neverosimil pentru specia umana, in special cand te uiti la cetateanul statistic care se da in (b)arci pe internet, promovandu-si bigotismul si intunecimea mintii. Cu viteza luminii. In vid. In van.

      Apreciază

    • Nu prea stiu dacă abstinenta d-lui Neamtu Tziganu (mâlc, în spetza de fatză) merită mai degrabă admiratie sau mai degrabă îngrijorare…

      Mi-hai fă-te că zici ceva! 🙂

      Apreciază

    • eulablick said

      1. Cine a fost atent ar fi putut observa ca la amarterizare (cum se spune la aterizare pe Marte), s-au folosit parasute, deci acestea au avut un oarecare efect, deci atmosfera de pe Marte desi e rarificata totusi poate fi folosita.
      2. Greutatea unui corp pe Marte e ca. 40% din cea de pe pamint, deci e nevoie de o forta de tractiune mai mica.
      3. Portanta e proportionala cu densitatea atmosferei, patratul vitezei, suprafata si CL (coeficientul pe portanta). Deci comparind cu pamintul avem 0,01 (densitate) x 8**2 x S (ori 2)
      Deci am marit viteza, am marit portanta de 64 de ori, marim si suprafata de citeva ori, deja am ajuns la greutatea de pe Marte. Deci e posibil! Nu stiu in ce masura temperatura f scazuta de pe Marte nu produce nasoale in acumularea energiei.

      Neamtu Tiganu e un oximoron, am acest nick de peste 20 de ani, pe undeva socheaza, pe alt undeva ramine in memorie. Mi-a vanit cind romanii erau numit pe aici tigani, de fapt romi, o asemanare de termeni cu roman.

      Apreciat de 2 persoane

      • Felicitari lui Radu Humor pentru raspunsul lamuritor (extras de la serviciul tehnic). Sunt tare curios ce va face acuma? Va continua Råduhu så râspandeascå-ca zvoner stirea despre complotul dronelor martiene, sau va accepta spasit explicatia inginereasca acordata de catre stimatul inginer si va merge la sursa sa restabileasca adevarul? Aceasta-i intrebarea. Si si raspunsul: Radu Humor, iaca nu e.

        Apreciază

      • Radu Humor said

        Mulțumesc pentru răspunsurile -lămuriri : unul pentru site-ul de pe care am preluat articolul-întrebare și altul pentru mine . Mulțumesc domnule Mihai !
        P.S.
        I-aș mulțumi și celui care a intermediat lămurirea, dar aștept și de la el un nume, nu un renume !

        Apreciază

      • Radu Humor, cand va spun ca n-aveti, dispåreti. Si nu doar humor, dar nici spirit… de… observatie. N-ati bagat domnule de seama ca n-a intemediat nimeni lamurirea? D-voastra i-ati adresat intrebarea direct arhanghelului Mihail, iar acesta v-a raspuns si el tot direct, fara a-l mai implica si pe ingerul Gabriel cu trambita sa, apropo si de legendarul legionar rusofil care zace in domnia voastra, un ins cu pre-nume si un re-nume fals si de pripas (ca doar n-oti avea pretentia ca chiar ati avea humor) dar, in fapt, fara un nume. Radu mamii sale si cam atat. Radu a-Razåsoaiei. Sau cum va cheama?

        P.S. Sa stiti ca daca ati apela mai des la cate un arhanghel inginer Mihail si/sau la vreun inger mesager Gabriel, v-ati putea lamuri foarte usor in legatura cu majoritatea gogomaniilor pe care le recirculati cu drag si harnicie ca cåråus de complot pe net. Dar atunci n-ati mai avaea câstig net, si v-ati inchide, in urnå, bloaga mobila pe care o tot purtati de colo-colo, acceptandu-va falimentul ca comunicator. Acuma sincer, d-voastra chiar credeti nåzbatiile alea pe care le tot faceti copy-paste de colo-colo, in glorioasa erå fake news? Haide domnule ca nu pot crede o asa enormitate nici macar despre d-voastra. As putea crede eventual despre dl.Greblea, dar d-voastra sunteti mai degraba parsiv si misel, umbland cu fofarlica dinadins, ca sa trageti spuza pe turta proprie, de gigi-contra fara cauza, dar cu (d)efect.

        Apreciază

  6. Cred că pe topicul ăsta am încurcat mborcanele rău de tot deschizand cutia Pandorei şi dând drumul nu numai libertăţii de exprimare ci şi libertăţii limbajului. Aşa se face că doamnele au început să vorbeasca cu „pula” si cu „fut” (a se re/vedea mesajele de mai pre/sus) încât, acestea fiind zise, nu mai poate fi nici vorbă de nume inter-zise, în con-textul libertăţii cuvântului. Plus că mai şi vine, vine, Mărţişorul… Cu atât mai ciudat, în acest context, este că cei doi domni Radu (cu fără) Humor şi Neamtu (mai ales) Tiganu, care-şi făcuseră o glorie personală din a folosi limbajul licentios la nivel de liceeni, s-au rezumat acum la un limbaj tehnic şi descriptiv. Băăă, s-a întors lumea cu curul în sus şi se scufundă pământul.

    Apreciază

  7. Dl.Goe said

    Un scotzian se prezinta la biroul de stare civila cu o cerere de schimbare a numelui. Si de ce vrei sa-ti schimbi numele? il intreaba functionarul. Pai, zice scotzianul, am gasit o cutie cu peste 100 de carti de vizita.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat: