(b)Arca lui goE

b-Log anonim, amator si ventrilog al celor fara de blog. Despre NIMIC

Basarab

Posted by Arca lui Goe pe martie 25, 2021

Contributor: Stely

TOTEM and DØ collaborations announce odderon discovery

Arca lui Goe ,


Întrucât, astăzi, 25 martie, este ziua de naştere a Domnului Basarab Nicolescu -om de ştiinţa, filozof si scriitor romano-francez – zi (luna) care coincide cu aniversarea celor 11 ani de la „naşterea” Arcei lui Goe , care ,de asemenea , coincide cu o altă confirmare (16 martie 2021) prin experiment la CERN a existentei unei „entitati” (sub-particule ) cuantice cu denumirea de odderon, denumire data de dumnealui inca din 1973, dati-mi voie va rog , să-l consider Oaspetele de Onoare al „arhipelagului Arca lui Goe ” . Dumnealui este cel mai indreptatit sa fie si pentru faptul ca a existat ,aici ,prin „teoremele poetice” intr-un permanent” entanglement cuantic „cu „entitatille”(vizitatori, cititori, comentatori) de pe Arca lui Goe.

Totodată îi urez din tot sufletul pe această cale – „La mulţi Ani ! Sănătate şi încă multe alte realizări notabile . 

Aici o scurta trecere in revista a lungului drum al validarii unei teorii (concept) prin experiment :

Odderon, conceptul care a revoluționat fizica cuantică

În colaborare cu fizicianul polonez Leszek Łukaszuk (1938-2007), Basarab Nicolescu a dezvoltat o teorie concepută pe teoreme asimptotice, revoluționară pentru anul 1973. Denumit Odderon, conceptul cu consecințe experimentale impresionante era considerat eretic de către mediul academic. Acesta demonta numeroase lucrări ale unor fizicieni importanți ai vremii.

Într-un interviu pentru Cotidianul, Basarab Nicolescu explică cum Odderon este un concept de fizică fundamental ce ajută în înțelegerea mecanismului detaliat al interacțiunilor tari. Cu toate că nu are aplicații în aspectul tehnologic, datorită lui pot fi create numeroase modele pentru studiul datelor experimentale.

În 1983, la 10 ani după apariția teoriei cercetătorului român, Cromodinamica Cuantică redescoperea acest concept, validând teoria interacțiunilor tari. Odderon este un termen creat de Basarab Nicolescu ce are la bază ambiguitatea cuvântului ”odd“ din limba engleză – impar şi straniu.

Dacă Odderon-ul nu există înseamnă că teoria Cromodinamicii Cuantice este falsă.

Conceptul Odderon, confirmat la CERN după 45 de ani de la creare

Cu toate acestea, teoria Odderon-ului a fost confirmată oficial abia după 45 de ani, în septembrie 2017, la Centrul European de Cercetări Nucleare (CERN) de la Geneva. Veridicitatea teoriei cercetătorului român s-a descoperit în cadrul experimentului TOTEM realizat la acceleratorul Large Hadron Collider (LHC).

Basarab Nicolescu a fost invitat să susțină un seminar la CERN despre Odderon. Aici se află cel mai mare accelerator de particule din lume și cel care atinge cele mai mari energii.

Următorul pas a fost publicarea în martie 2018 a studiului „Did TOTEM experiment discover the Odderon?“, în prestigioasa revistă internațională Physics Letters B. Acest material a fost conceput în colaborare cu fizicianul ucrainean Evgenij Martynov, director al laboratorului de calcul în rețele în fizică de la Institutul Bogolyubov de Fizică Teoretică din Kiev al Academiei de Științe a Ucrainei.”

Iar aici confirmarea de „ultima ora”:

TOTEM and DØ collaborations announce odderon discovery

Iata , tradus in limba romana (cred , binisor) confirmarea de „ultima ora” , facuta de cei in masura prin urmatoarea notificare-„Această actualizare este o versiune modificată a stirii publicată inițial în” CERN Courier ” :

„Totuși, în 2018, TOTEM a raportat măsurători la energii mari care nu ar putea fi ușor explicate prin această idee tradițională. În schimb, un alt obiect QCD părea să fie în joc, susținând modele în care se schimbă un compus cu trei gluoni sau unul care conține un număr impar mai mare de gluoni. Rezultatele au fost suficiente pentru a pretinde dovezi pentru odderon, deși nu au fost încă observația sa definitivă.”

P.S. Am, totusi, o nedumerire . De fapt doua . Una ca ,desi au trecut aproape doua saptamani de la publicarea stirii, nu exista nici o reactie a domnului Basarab Nicolescu. A doua , fiind si o eventuala cauza a lipsei de reactie , faptul ca desi se spune in articol ca „dovezile pentru odderon ” au fost „suficiente” ele inca nu au fost „observate definitiv „. Asadar, astept cu nerabdare reactia dumnealui. 

13 răspunsuri sa “Basarab”

 1. La multi ani cu sanatate d-lui Basarab Nicolescu, savant, poet, filozof, parizian si ploiestean. La multi ani si mereu insolitei si bogatei sale prezente pe Arca lui Goe, intermediata de admiratoarea sa infocata (d-na Stely). Cum a ajuns Basarab Nicolescu, fara voia si fara stirea sa, un personaj imbarcat pe Arca lui Goe, este o mica si picanta poveste, ale carei detalii sunt cunoscute doar de cei cu o oarecare vechime pe Arca lui Goe. Poate vom publica candva o proza scurta intru punerea la curent a amatorilor de picanterii. Pana una alta cred ca ar trebui sa savuram recenta confirmare a unei mari descoperiri. Poate fi punctul de start in contemplarea unei aventuri remarcabile ce-ar putea aduce candva doua premii Nobel in acelasi an aceleiasi persoane: unul pentru fizica, altul pentru literatura. Poate parea exagerat, dar, totusi, nimic n-ar fi mai normal. Inca o data la multi ani d-lui Basarab Nicolaescu, felicitari pentru confirmarea de catre CERN a conceptului odderon si multumiri mesagerului care a adus vestea (aka d-na Stely).

  Apreciază

  • Stely said

   Mulţumesc , sunt coplesită. M-aţi lasat fara grai. 🤫 Însă nu am cum să trec sub tăcere faptul că , odată ce aţi intervenit cu acest comentariu , s-au spulberat şi nedumeririle mele . P.S.Sunt extrem de bucuroasă (emoţionată) pentru surpriza pe care mi-aţi făcut-o .🤩
   Dar si mai mult ,pentru prezicerea unui”start” pe care la rândul meu l-am prezis şi aşteptat de f.mult timp. Să fie intr-un ceas bun !

   Apreciat de 1 persoană

 2. Stely said

  Mister total in ce priveste acordarea Premiilor Nobel . Altadata existau niste anticipari pentru cei nominalizatii ,mai ales la cele pentru literatura si pentru pace , dar anul acesta nu am citit nimic. Sa fi uitat lumea ziaristica de un eveniment atat de important ?
  Astept cu mari emotii ziua de 5 octombrie -o zi speciala pentru mine . 😇
  Sa fie cu noroc pentru D-l Basarab Nicolescu ! Doamne Ajuta!🎉☘

  Apreciază

  • D-l Basarab Nicolescu este (un pic) un fel de Novak Djokovic in domeniul său, singurul cu șanse reale de a obține in același an marele șlem Nobel si pentru fizică si pentru literatură si pentru pace. Pe hard, pe iarbă, pe zgură… 🙂

   Apreciază

   • Stely said

    Sa fie, dar n-as vrea sa i se intample precum ” tiganului ” Djokovic. 😨

    P.S. A fost cumva un fel de anticipare ? S’ auzim de bine …deci .🤩

    Apreciază

    • Eee, ce bine (i-)ar fi să i se întâmple precum „țiganului” Djokovic, să rateze una, dar să le câștige pe celelalte. Teamă mi-e însă să nu-l „aleagă” de model pe „țiganul” Cărtărescu. 🙂

     Apreciază

     • Stely said

      Daaa…am venit fuga sa repar greseala dar iata ca a fost prea tarziu. Scuze de incurcatura! Cele trei ( pe hard, zgura si iarba ) sunt exact ce trebuie si câte merita.
      Si da, exista pericolul „alegerii” modelului Cartarescu dar sa speram ca alegerIle Comisiei vor fi cele corecte . Sa le dea Domnul gandul cel bun !

      Apreciază

     • Întrucât, spre deosebire de d-voastră, nu știu nimic despre celelalte candidaturi, nu știu nici care ar fi alegerea corectă de care ar trebui să se învrednicească comisia, prin grijă Domnului. Merg pe mâna d-voastră. 🙂

      Apreciază

     • Stely said

      Asa să fie !! 🤩

      Apreciază

 3. Stely said

  O „întâlnire „specială , într-o zi deosebită (19 noiembrie ) într-un loc de unde cândva tânărul de origine română de 26 de ani Basarab Nicolescu a plecat în exil (Paris 1968) exil ce ulterior a fost resimţit de d-lui ca o adevarataă„cale initiatică” menită „căutării Sensului”. Mai târziu(19 noiembrie 1989) aceasta a culminat cu o „experienta fundamentala” care s-a petrecut aproape de Notre -Dame la Paris , dată pe care domnia sa o consideră„ziua adevaratei naşteri”. A urmat apoi o altă experienţă , cea a scrierii „Teoremelor poetice”. Iata cum o descrie d-lui : ”… totul s-a petrecut ca si cum zăgazurile unui izvor , ascuns înainte , se deschiseseră dintr-o dată . lăsând valuri de informaţie să se reverse peste mine, în mine , prin mine. Aceasta „lectură din interiorul procesului scriiturii „ a fost o experienţă fascinantă, uimitoare şi hrănitoare.” -Extras din Rădăcinille libertaţii -Basarab Nicolescu -Michel Camus
  Prin urmare îi urez (pe această cale)D-lui Basarab Nicolescu – La mulţi ani sănătosi , rodnici într-ale „scriiturilor” şi a multor întreprinderi de valoare.✨🎉

  Ceea ce mă face să trăiesc :
  ceea ce se află între imagini, între cuvinte ,
  între gânduri. În vidul gândirii ,
  în vidul sentimentului, in vidul corpului
  se iveşte plenitudinea vieţii .
  Teoreme poetice -Basarab Nicolescu

  P.S. Pentru cei care se află prin preajmă , nu uitati : „întâlnirea” specială este la orele 16 :00, in apropiere de Notre -Dame, la Paris. Va fi acolo ( mai mult ca sigur ) si Basarab Nicolescu . 🤗😍☘🌺

  Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat: