(b)Arca lui goE

b-Log anonim, amator și ventrilog al celor fără de blog. Despre NIMIC !

Prozele lui Isus

Posted by Dl.Goe pe aprilie 26, 2021

Spre luare a-minte și întru aducere a-minte,

prilej de meditație cu înțeleptul statului

despre poveștile înțeleptului lumii.

Sper că se vor găsi enoriași, evangheliști sau alte soiuri de exegeți (măcar unul, un exe-get-beget), care vor avea răbdarea să asculte cele 49 de minute (câte 7 minute in fiecare din cele 7 zile ale acestei săptămâni), ale acestei foarte ilustre si ilustrative prelegeri, aflată in directă legătură cu perpetua liberă exprimare, manifestată mai întâi la Isus, iar apoi, după circa 1948 de ani, la pleiada de îngeri, Andrei, Gabriel si Pleșu, in conținuturile si formele sale, aparent diferite de la un practicant la altul, dar totuși manifestări ale aceleași esențe împărtășită si cu alții (precum Ilinca si Neamțu), dintre care as mai menționa in mod special pe unul anume, extras din evul mediu, oarecum echidistant in raport cu Pleșu si Isus, si anume, Giordano Bruno. Am pomenit (deocamdată) cinci vorbitori, care au avut de suportat consecințele asumării exprimării libere, plătind prețuri ușor diferite  pentru îndrăzneala de a da glas, unor conținuturi (anume), in niște forme (anume), adresându-se unui public (anume), într-un context (anume).  Căci niciodată instantaneea polimorfică a exprimării libere (bietul vorbitor) nu apare singur in peisaj, ci întotdeauna însoțit de ceilalți patru cavaleri ai apocalipsei conținut-formă-public-context, cvintetul de aur al liberei exprimări… (plus chibiții extrasi din public)

O săptămâna mare tuturor !

37 răspunsuri to “Prozele lui Isus”

  1. neamtu tiganu said

    In perioada aceasta se intimpla si cina cea de taina, eu am construit masa.. http://la-neamtu-tiganu.blogspot.com/2021/04/supermasa.html

    Apreciat de 1 persoană

    • Neamtu Tiganu de meserie tâmplar (ca si Isus asadar)… Tamplarie, tamplarie cea mai tare meserie. Bravo domnule frumoasa masa pentru mesă. Dar nu-i cam mică? E si acesta un semn de smerenie, ca sa zic asa, că de… sunteti si domnia voastra un mântuitor dat mai modest. Mesia (nu din Nazaret, ci din Găzari) dar dupa dimensiunea mesei se vede ca v-ati multumi cu mai putin de 12 apostoli. In caz ca nu aveti de gand sa le serviti cina cea de taina in mai multe reprize. Seria-ntâi… seria a doua,.. seria a treia… 🙂 Ca la vaccinare…

      Apreciază

  2. fotosinteză12 said

    Mi-a plăcut foarte mult expunerea dlui Pleșu. Mulțumesc pt video. Nu văd niciun motiv pentru care biserica ar putea fi supărată pe felul de gândire al domniei sale.

    Apreciază

  3. fotosinteză12 said

    Săptămâna trecută am avut timp liber suficient și nimic de citit prin casă așa că am pus mâna pe biblie. M-am împotmolit exact la citatul cu parabolele. Adică Doamne, de ce le vorbești lor în parabole? Răspunsul lui Isus, m-a pus în încurcătură. Explicația din perspectiva dlui Pleșu m-a satisfăcut.

    Apreciază

  4. fotosinteză12 said

    Dar oare, biserica creștină nu face conștient sau nu, același lucru ca Isus? Are învățături și norme pt cei mulți din afară și misterele pentru cei puțini din interior sau care aspiră spre interior? Cam la fel cum încearcă domnia sa să explice în cadrul discursului din conferință. Dvs ce spuneți?

    Apreciază

    • Eu ce sa mai spun, acum la spartul târgului? As zice ca încercarea de exegeza a intelectualului elitist Andrei Pleșu este admirabila, un excelent exercițiu de gândire logica, de analiza semantica si lingvistica, o navigare îndrăzneață, la limita dintre pioșenie si erezie, pe marginea legendei, si de asemenea o reușită literara in genul „recenzie”, pe care criticul literar de arte plastice, o face prozatorului de parabole. O plăcere a lecturii, o sărbătoare a mintii si sufletului. Nu ai cum sa nu-l iubești pe jucăușul domn Pleșu. O reușita estetica remarcabila as zice, chit ca, precum multe alte exerciții de acest fel, completamente futilă. Prosti ar fi cei care ar încerca sa-i găsească alte rosturi sau sa-si dorească vreun beneficiu practic al învățăturilor lui Pleșu despre învățările lui Isus, despre învățăturile lui Dumnezeu. Expunerea d-lui Pleșu are cred o simpla dimensiune emoțională, chit ca este slujita cu mijloace intelectuale si cu instrumentele rațiunii, ale logicii si filozofie. Este un exemplu excelent despre cum poate fi folosit creierul pentru a produce emoții prin cuvinte potrivite apodictic. In special prin comparație cu alte creiere care produc cel mult zgomote aritmice, atonale, răzlețe si fără urma de frumusețe. Domnul Pleșu face muzica, alții cacofonii. Dl. Pleșu este o simfonie în si bemol minor, care ar putea fi cantata si la harpă…

      Apreciat de 1 persoană

  5. Adriana said

    O creatie a divinitatii nu prea reusita acest Om. Exista oameni intre oameni si fiinte intre fiinte. Unele mai reusite decat altele. Hazul, din cazul, din povestea cu parabola, din parabolele parabolelor m-a lasat nedumerita. Am ascultat cu consternare 20 de minute. Dezolant cu alte cuvinte, de plans si de ocara. Mi-am ridicat fusta in sus, mi-am pus in fata oglinzii si m-am ocarat ca in saptamana mare am ascultat prostii. Iarta-ma Doamne si pe mine dar si pe El!

    Apreciază

    • neamtu tiganu said

      A vorbi despre credinta e ca si atunci cind vorbesti despre sex. Acestea se practica, nu se discuta.

      Era o vorba cu credinta si cu sufletul.

      Apreciază

      • Adriana said

        Sarbatori fericite! Cele bune va doresc pentru d-voastra si familie!

        Apreciază

      • @Neamtu Tg. – Haide domnule fiti om serios ce naiba. De discutat se discuta despre orice. Este unul dintre motivele pentru care exista vorbire, anume pentru a se incerca redarea in cuvinte a orice, facandu-se astfel schimb de impresii inttre unii si altii, despre orice… Rizibil ar fi ca vorbirea despre ceva sa o faca unii care au acces la acel ceva exclusiv din vorbe si amintiri si altminteri nu. Bunaoara cum vorbiti d-voastra cu Ha-Hadriana despre sex si credinta.

        Apreciază

    • Ei hai ca asta le întrece pe toate. Comedie mai mare nici ca se putea… Ha-Hadriana il desființează din vorbe pe Pleșu. Si nu din postura de vorbitor sau de exeget al unor parabole ci fix din postura de Om. Vivat Rajala din dotare, o creatura a divinității categoric extrem de reușită daca stai sa te gândești: râma vorbitoare. Înălțătoare scremerea (de 20 de minute) a Ha-Hadrianei de a pătrunde tainele ludicului intertextual propus de Andrei Pleșu pentru a le bunghi deodată categoria: iaca niște prostii.

      Acuma nu e de mirare ca cineva care se râde la catrenele lui Sperling nu are cum sa savureze textele lui Pleșu, dar măcar rămâne de apreciat sinceritatea dezarmanta si lipsa de scrupule cu care d-na Rajala Voluntarista se repede sa dea cu mucii-n fasole. Ma rog, se putea si mai rău. Mult mai rău. De exemplu se putea ca Ha-Hadriana sa se arate incantată de prestația d-lui Pleșu, sa-l declare un Om minunat si reușit si sa mărturisească-ca-l iubește cu tot neamul lui.

      Apreciază

  6. Stely said

    @Adriana ,
    Spui asa :”Mi-am ridicat fusta in sus, mi-am pus in fata oglinzii si m-am ocarat ca in saptamana mare am ascultat prostii. Iarta-ma Doamne si pe mine dar si pe El!”
    Mi s-ar fi parut mai corect si onest, totodata ,sa spui: Mi-am ridicat fusta in sus, m-am pus in fata oglinzii si m-am ocarat ca sunt atat de proasta incat n-am priceput nimic .

    Las la o parte faptul ca -daca ai fi fost intersata de tema, ai fi avut rabdarea sa vizionezi video-clipul pana la capat , dar sa mai dai si vina pe vorbitor, pe cel care a avut buna intentie sa faca „analitica receptivitatii” pildelor (parabolelor) lui Iisus, denota o totala lipsa de bun simt.
    Este a nu stiu a cata oara cand iti pui la propriu poalele’n cap in cu asemenea comentarii. Cum naiba de nu-ti dai seama ca te faci de rusine ? Problema nu este ca nu ti-a placut prestatia vorbitorului, ci aceea ca ai apelat la insulte de mahala la adresa lui.

    Mi s-ar fi parut de bun simt sa intrebi daca nu ai inteles ceva, sau sa incerci sa intelegi tu ,singura , fara analiza data mura’n gura de domnul Plesu ; sa fii curioasa sa stii de ce a trebuit sa le vorbeasca Iisus in parabole ,celor veniti sa-l asculte ?
    De exemplu ,ai putea sa faci propria analiza pe raspunsul (parabola) dat de Iisus ucenicilor, cel pe care l-a anaizat domnul Plesu?

    Acesta , adica :

    Şi ucenicii, apropiindu-se de El, I-au zis: De ce le vorbeşti lor în pilde?
    Iar El, răspunzând, le-a zis: Pentru că vouă vi s-a dat să cunoaşteţi tainele împărăţiei cerurilor, pe când acestora nu li s-a dat.Căci celui ce are i se va da şi-i va prisosi, iar de la cel ce nu are, şi ce are i se va lua.
    De aceea le vorbesc în pilde, că, văzând, nu văd şi, auzind, nu aud, nici nu înţeleg.Şi se împlineşte cu ei proorocia lui Isaia, care zice: Cu urechile veţi auzi, dar nu veţi înţelege, şi cu ochii vă veţi uita, dar nu veţi vedea.
    Căci inima acestui popor s-a învârtoşat şi cu urechile aude greu şi ochii lui s-au închis, ca nu cumva să vadă cu ochii şi să audă cu urechile şi cu inima să înţeleagă şi să se întoarcă, şi Eu să-i tămăduiesc pe ei.
    Dar fericiţi sunt ochii voştri că văd şi urechile voastre că aud.
    Căci adevărat grăiesc vouă că mulţi prooroci şi drepţi au dorit să vadă cele ce priviţi voi, şi n-au văzut, şi să audă cele ce auziţi voi, şi n-au auzit.

    Asadar , daca vrei sa-ti speli pacatele ( cuvintele de ocara ) demonstreaza ca esti in stare sa spui cu vorbele tale de „om” ce se crede „fiinta reusita”, ce a vrut sa spuna Mantuitorul Iisus mai sus.

    Apreciază

    • Adriana said

      Prostia se plătește, iar cel prost este vinovat că este prost. Mântuirea este o afacere a celor inteligenți, proștii sunt prea grei de cap ca să intre în împărăția cerurilor. „…în cazul parabolelor hristice, dificultățile de înțelegere sunt rezultatul proastei așezări a receptorilor“, „(ființa adevărului) nimic nu o poate voala, în afară de solzii din ochii privitorilor și de prudența inutilă – ca să nu spunem nevrednicia – ucenicilor“ . Iisus „ferește taina Împărăția de «îmbulzeala» necuviincioasă, ignară, arogantă sau indiferentă a neaveniților“ Omul trebuie să ia ceea ce i se dă, să mulțumească, să nu discute. Mai mult: să-și suspende spiritul critic, să nu facă „abuz de inteligență“, să nu pună prea multe întrebări. Autoritatea ți se adresează exclusiv de sus în jos: tot ce ai de făcut este să primești. Să primești fără cârtire, cu plăcere și bucurie, ca într-un fantasmatic viol mistic. Omul trebuie să fie copleșit de „supraoferta“ care i se face. Tot ce are de făcut este să-și deschidă „cererea“, capacitatea de a primi, receptivitatea în fața supraofertei. Refuzul acestei supraoferte este un „refuz îndărătnic al edificării“, mai simplu spus ține de „prostie“ ca „rezultat al mineralizării sufletești“Cei de sus sunt sus pentru că merită să fie sus (sunt deștepți), cei de jos sunt jos pentru că merită să fie jos (sunt proști)……Bre taică, du-te tată la culcare și lasă-mă!!! După ce mi-am pus poalele-n cap mi-am dat și o palma peste scăfârlie de proastă ce sunt…….mama ei de treabă……Bestsellerul anului 2012 o carte de tot ramatul. Premiul de 10.000 lei luat degeaba bre taică. Nu scriu ce a afirmat de Iisus în parabolele din mintea lui decât după Paste.

      Apreciază

      • Stely said

        @Adriana,
        Asa , si ? Ce reprezinta textul de mai sus ? Ha, ai tupeu nu gluma !😠

        Ar fi fost normal sa ai bunul simt sa pui ghilimelele de rigoare si sa lasi o distanta intre citat si comentariul tau desantat, adica asta :

        Bre taică, du-te tată la culcare și lasă-mă!!! După ce mi-am pus poalele-n cap mi-am dat și o palma peste scăfârlie de proastă ce sunt…….mama ei de treabă……Bestsellerul anului 2012 o carte de tot ramatul. Premiul de 10.000 lei luat degeaba bre taică. Nu scriu ce a afirmat de Iisus în parabolele din mintea lui decât după Paste.

        De asemenea, sa dai link-ul de unde ai extras la nimerala citatele de mai sus .
        Acesta :

        https://www.observatorcultural.ro/articol/religia-elitismului-2/

        Apreciază

    • @Stely – Explicația gestului Ha-Hadrianei, determinat ca urmare a audierii in contra naturii, timp de 20 de minute a conferinței lui Andrei Plesu este destul de simpla. D-ei si-a ridicat fusta in sus in fata oglinzii încercând sa-si imagineze cum i-ar sta cu barba. Sau măcar cu cioc.

      In plus n-as vrea sa neglijați bunele intenții din gesturile insolente si lipsite de inhibiții care o anima pe d-soara Goe Rajala. D-ei bagase de seama ca dezbaterile lâncezeau si a vrut sa-i stârnească un pic pe cei care stăteau in cumpănă si nu îndrăzneau sa intre in dezbatere si sa zică ceva. A vrut așadar sa fie provocatoare si s-a manifestat in singurul fel care-i sta la îndemână in acest sens. In fata oglinzii. Acuma trebuie sa recunoașteți ca a reușit sa va provoace la vorba, si pe d-voastră si pe colegul Neamtu Tiganu. O performantă deloc neglijabila, as zice.

      Apreciază

  7. Adriana said

    Sarbatori fericite tuturor!

    Apreciază

  8. AdAmA4 said

    Sa aveti sarbatori binecuvântate, sa va iubiti si sa va iertati în toate, de Cuvântul AAAE si Lumina Divina sa aveti parte, în curând Împaratul Vietii pe pamânt va aduce dreptate …
    „Slava lui Dumnezeu stă în ascunderea lucrurilor, dar slava împăraţilor stă în cercetarea lucrurilor.”

    Apreciază

  9. AdAmA4 said

    Apreciază

  10. AdAmA4 said

    Apreciază

  11. AdAmA4 said

    „Legea şi prorocii au ţinut până la Ioan; de atunci încoace, Evanghelia Împărăţiei lui Dumnezeu se propovăduieşte: şi fiecare, ca să intre în ea, dă *năvală*.”

    Apreciază

  12. fotosinteză12 said

    Sper că dl Goe lipsește motivat, pozitiv, de la dezbateri. Doresc și eu, tuturor, Sărbători fericite! 💐

    Apreciază

    • RALG said

      Nu cred c-ar putea exista absente nemotivate… adica lipsite de o cauza… ci cel mult absente din motive neagreate de cine stie ce norme. Pe Arca lui Goe nu exista oficial niciun cod de norme care sa valideze motivatiile prezenelor sau absentelor…. Absenta acestor norme este o parte indispensabila a deplinei libertati de exprimare.

      P.S. Multumesc pentru grija exprimata si pentru urari (incadrandu-ma cred cu brio in grupul tinta)…

      Apreciat de 1 persoană

  13. Stely said

    În grădina Ghetsemani

    Isus lupta cu soarta şi nu primea paharul…
    Căzut pe brânci în iarbă, se-mpotrivea într-una.
    Curgeau sudori de sânge pe chipu-i alb ca varul
    Şi-amarnica-i strigare stârnea în slăvi furtuna.
    O mână nendurată, ţinând grozava cupă,
    Se cobora-mbiindu-l şi i-o ducea la gură…
    Şi-o sete uriaşă sta sufletul să-i rupă…
    Dar nu voia s-atingă infama băutură.
    În apa ei verzuie jucau sterlici de miere
    Şi sub veninul groaznic simţea că e dulceaţă…
    Dar fălcile-ncleştându-şi, cu ultima putere
    Bătându-se cu moartea, uitase de viaţă!
    Deasupra, fără tihnă, se frământau măslinii,
    Păreau că vor să fugă din loc, să nu-l mai vadă…
    Treceau bătăi de aripi prin vraiştea grădinii
    Şi uliii de seară dau roate după pradă.

    Vasile Voiculescu

    Apreciat de 1 persoană

  14. Stely said

    Dupa cum se vede , RALG este încă în postul Paştelui – post de cuvinte şi, desigur- daca se poate, post la mâncare de dulce .
    Eu însă, spre ruşinea mea ,nu am ţinut post de la nimic. ☹ A trebuit să mănănc din toate câte ceva , atât cât să am energia necesară să mă pregătesc cum se cuvine pentru Sărbătoarea Paştelui.
    Cu aceasta ocazie vă urez tuturor Sărbători cu sănătate , bucurie , linişte sufletească , voioşie şi spor în toate cele, ce vor fi de făcut în continuare .🤩😇😘 La mulţi ani !

    Apreciază

  15. neamtu tiganu said

    La tinerete, cind dispare cineva, esti sigur ca a fugit in lume cu o blonda cu tzitze mari. Pe la 40 a fugit sa scape de nefasta, sau de creditori…
    La virste mai inaintate incepi sa-ti faci griji…

    Paste fericit, tuturor!

    Apreciază

  16. Iosif said

    Apreciază

  17. Stely said

    Hristos a Înviat ! Paste fericit tuturor alaturi de cei dragi ! La multi ani !🙏🌞⭐😇

    Apreciază

  18. Sarmanul domnul Plesu… N-a strans nici macar atatea like-uri cat Ilinca, ca sa nu mai vorbesc de prozele Nemtesti ale d-lui Tiganu. Oricum tot este bine ca s-au gasit trei vizitatori curajosi care au acceptat sa-i acorde cate un vot de incurajare barvului vorbitor, care a indraznit sa dez-bata si sa des-pice firul in 3 si 14 pe tema pildelor cu tâlc-uri cuprinse in parabolele lui Isus. Cred ca cei trei vizitatori de la rasarit care au cutezat sa ofere like-Plesu merita toata stima si aplauze pentru gest. Sincer sa fiu ma asteptam sa mai fi existat unul-doua voturi in plus pentru minunata incursiune printre cuvinte si sensuri, propusa de Andrei Gabrile Plesu, nu mai multe, caci de, multi vad putin cunosc… In fine o mica lipsa la inventar are avantajele ei, caci de, suntem si putin elitisti… Nu cred ca i-ar fi picat bine d-lui Plesu sa se trezeasca pleascå de like de la Greblea (de exemplu, ca sa dau numai un exemplu). Nu ma asteptam sa-l voteze Neamtu Tiganu, caci, desi sunt amnadoi fließend Deutsch und Sprecher in limba goe-the-ianå, totusi, intrucat dl.Plesu n-a votat prozele filozofice al d-lui Neamtu Heghelianul, era normal ca din cazuza rivalitatilor firesti intre confrati literari sa se iste pizma si sa-si poarte pica unul la altul. Nu mi-ai dat, nu-ti dau. Si pace buna. Totusi Neamtul nu este singurul German. In fine…

    Apreciază

Lasă un comentariu