(b)Arca lui goE

b-Log anonim, amator și ventrilog al celor fără de blog. Despre NIMIC !

Arca lui Nole (3 si 19)

Posted by Arca lui Goe pe iunie 13, 2021

Arca lui Nole este inca in lucru, dar santierul merge bine… S-a turnat asfaltul, s-a vanturat zgura, se pregateste gazonul… Animalele fioroase dau tarcoale… pana una alta as improspata memoria celor predispusi la uitare si anestezie, cu niste premonitii, consemnate la precedenta escala, pe un peron de cronica (impanata cu stiri, sarje si susanele) aici :

Novak Djokovic – Daniil Medvedev: 7-5, 6-2, 6-2 – Cronici. Satire. Șarje. (mirceamester.ro)

8 Comentarii

  1. REPLY ARCA LUI GOE – Poate ca o parte din resursele energetice care-l ajuta pe Novak Djokovic sa-si castige timpul si gloria provin din reverberatiile care i se intorc din marea de emotii pe care le genereaza in univers. Tot felul de emotii, in care pana si indiferenta are partea ei de rol in colectia de ecouri care-i incarca bateriile acestui Don Quijote cu fata umana, continund sa-i invarta morile de vant. Il si vezi pe Don Novak, intorcandu-se acasa cu cupa in brate, intampinat de Dulcineea sa, care, aflata si ea in cautarea sensului vietii, il si ia la intrebari: In sfarsit mai ajungi si tu pe-acasa. Pe unde-mi umbli crai batrân? Iar adusesi o vază? Unde s-o mai pun si pe-asta. Arunc-o pe sifonier si du-te si du gunoiul. Dar, de departe, soiul cel mai pretios de “indiferenta”, in colectia emotiilor cu care Nole alimenteaza universul pe cheltuiala sa, rezida in felul in care le tot inchide gura unor comentatori care au haz cand nu sunt hilari, alde Mircea Mester and Co, redusi la tacere. Iarasi. Noroc cu Radu Hângănuț care strica momentul de reculegere al acestei gasti de spectatori amatori de tenis (mari amatori), specializati in cronici, satire, sarje, altminteri elogiul perfect adus acestui genial campion al tuturor felurilor de emotii omenesti. Pentru aducerea colectiei de bombaneli ale mesterului Mircea la cote apoteotice parca s-ar merita sa repete Novak isprava si a Roland Garros. Cred ca i-ar sta la indemana. Atunci sa vezi silentium lugubru si ignorare. Ar fi atat de liniste incat ai auzi cum se izbesc de geamuri razele de luna.
    • MIRCEA MEȘTER – Argumentum ex Silentio, cum ar zice bunică-su lui Fognini. Dacă-l bate la Roland-Garros încă o dată pe Nadal (că de bătut l-a bătut, deci nu e nevoie de argumente suplimentare), scriu aici că Djokovic e cel mai mare din istorie, nea Goe. Și amintesc de comentariul ăsta al matale.
  2. REPLY ARCA LUI GOE Numai sa ajunga si Nadal pana in finala si numai sa nu uiti Darie.P.S. Mi-a placut la nebunie perspectiva din care se vede ca Djokovic n-are cum sa fie cel mai mare din istorie decât numai pâna nu consemneaza musai si Mircea Mester intamplarea (consemnat astfel ca veritabil domn Goe. Mircea nu Novak) 🙂
    • MIRCEA MEȘTER – Păi până una-alta, matale subliniezi perspectiva asta din moment ce ești pe pagina asta și îți folosești timpul de duminică pentru a scrie aici. Pana atunci, găsești pe site multe texte din finalele lui Djokovic scrise de domnul Goe, ajută la structurarea cerebrală 🙂
  3. REPLY ARCA LUI GOE – Am inteles aluzia, dar nu insist pentru ca va inteleg supararea. Nu si furia. Daca este nevoie sunt gata sa va declar cel mai mare comentator de tenis din istorie. Am argumente, pentru ca v-am citit toate textele, inclusiv cele adjuvante pentru structurarea celebrala. Va multumesc pentru favoarea pe care mi-o faceti de a-mi ingadui sa va fiu pentru cateva momente coleg de petrecere a timpului duminical pe pagina asta. Sper sa am ocazia sa repet isprava si dupa Roland Garros. 🙂
    • MIRCEA MEȘTER – Cu mare drag, suntem pe metereze. Și noi, și ei, și voi. Aceleași poziții în care noi încercăm să râdem, ei încearcă să-i bată pe ăia trei. N-o să reușească. Ca de obicei.
  4. REPLY OPRI – Mult prea impopotonat articolul cu figuri de stil. Ma rog, fiecaruia ce-i place, dar parca la un moment dat nu mai curg natural si autorul o face doar de dragul sa o faca. Cateva au haz, majoritatea nu. Intr-un final, textul a fost 30% despre tenis si 70% ce a mai iesit din tastatura autorului si nu stia in ce text sa mai integreze. Meh..
    • ARCA LUI GOE @OPRI – Asa mi s-a parut si mie. Adica, na acuma, mergea daca ar fi fost vorba despre Federer dar nu despre Djokovic. Cred ca sunteti dur cu critica si nici cu statistica cu stati rau… Caci autorii cam asta fac din ceea ce si-au si propus sa faca: 33% cronici, 33% satire, 33% sarje si 1% loc de dat cu capul pentru alde d-ni Goe si OPRI. 🙂

151 răspunsuri to “Arca lui Nole (3 si 19)”

  1. Stely said

    Se pare ca Mircea Mester nu are de gand sa-si onoreze promisiunea facuta nu de mult timp , adica aceasta :”Dacă-l bate la Roland-Garros încă o dată pe Nadal (că de bătut l-a bătut, deci nu e nevoie de argumente suplimentare), scriu aici că Djokovic e cel mai mare din istorie, nea Goe. Și amintesc de comentariul ăsta al matale.”
    Dar sa mai asteptam ,desi faptul ca nu el a facut cronica la meciul cu pricina ci Danut Lungu – o cronica lunga si putin cam plictisitoare- spune totusi ceva. Anume ca victoria lui Nole i-a cam stat in gat. 🙂

    Apreciază

  2. Stely said

    Hopa , am vorbit cu pacat. Domnul Mester s-a tinut de cuvant , dar nu cand l-a batut pe Nadal ci cand a luat trofeul. Iata :

    Mircea Meșter
    20 ore ·
    N-am înțeles exact ce s-a întâmplat cu suspensiile lui Tsitsipas după setul al doilea, când pilota meciul ca Schumi pe Eau Rouge. A fost ceva pe la bucșe, iar medicul apărut pe teren să-i tragă de oase n-a prea reușit să-i așeze mațele la loc.
    Dar ce știu e că Federer a avut șanse reale să câștige meciul ăsta. De la distanță, cum se face pe contemporan. Dar lui Fed nu i-au ruginit doar balamalele, ci și-a pierdut și abilitățile de șaman.
    E mare Nole. Fănel putea să fie Ștefan cel Mare azi, dar i-au sărit niște siguranțe.
    Dar e mare Nolele. Dacă pe nemți nu-i bați decât când vezi că autocarul pleacă, pe Nole nu-l bați decât când te trezești a doua zi după meci și citești ziarele, să fii sigur că n-ai visat. Iar Tsitsipas a prins un pic de vis până când a fost trezit brutal de o turelă care-l gâdila la subsuoară.
    Și e mare Nole. Pentru că drumul lui spre unde-a ajuns a început într-un cartier din Belgrad, nu în catalogul Chateaux et Relais sau pe zgura caldă a Menorcăi. Pentru a ajunge aici, a trebuit să-și ia un elan lung, cu mulți pași care te toacă și-ți rup din timpul limitat pe care-l ai la dispoziție. Și-i sus de tot: a început maratonul din alt județ, dar la intrarea pe ultimele tururi de stadion e braț la braț cu cei care n-au auzit în viața lor de parizer.
    Rămâne un diliu călare pe un cal violet care adună păcate conform listelor lorzilor de prin tenis. Dar e imens, e mare de tot. Cam cât de mare poate să fie un jucător de tenis al vremurilor noastre.

    P.S. L-a atins nitel pe Federer dar despre Nadal nu a spus nici un cuvintel.

    Apreciat de 1 persoană

    • Dl. Mircea Mester, mare fan Federer (bravo lui) a dat-o cotita dupa piersic. Cand a afirmat (imediat dupa Australia Open) ca daca Djokovic il va invinge pe Nadal si va castinga la Roland Garros, atunci va recunoaste ca Novak Djokovic este cel mai mare tenisman (implicit mai mare decat Federer) d-lui era ferm convins ca nu va fi cazul (si necazul) asa ca si-a permis sa fie negligent in declaratii. Totul s-a intamplat de fapt pentru ca Mircea mare Mester nu doar ca nu-l place pe Novak Djokovic dar nici nu-l intelege, ca persona, ca tenisman, si nu-i intelege tenisul si geniul, dovedindu-si astfel limitele in a intelege tenisul in general. Faptul ca il are pe Federer ca idol este doar o modalitate in a-si masca aceste limite. Faptul ca Djokovic ar putea sa dovedeasca si prin cifre ceea ce este oricum evident pentru orice spectator profesionist de tenis, si anume ca Nole este cel mai mare tenisman al tuturor timpurilor, este simtit cel putin ca un mare discomfort de care cei care au tot incercat sa nege evidenta. Desigur ca Nadal si Federer sunt mari campioni, din aceeasi clasa cu Djokovic, iar coexistenta lor a fost un factor motivant teribil pentru fiecare dintre ei, impingandu-le limitele dincolo de orice inchipuire. In mod paradoxal unul fara ceilalti n-ar fi castigat atatea trofee. Poate doar Murray sa fi castigat mai multe grand slamu-uri, daca n-ar fi avut ghinionul sa fie contemporan cu cei trei, dar nu si cei trei ei insusi. Prin urmare consider ca Mircea Mester nu si-a onorat promisiunea. Nici nu m-am asteptat sa fie in state de UN asemenea gest. Ma asteptam macar la o eschivare mai sofisticata si mai spectaculoasa, in acord cu talentul sau literar.

      Apreciază

      • Stely said

        Intrebat ce a facut in vestiar dupa cele doua seturi pierdute , Djokovic a spus :

        „Nu a fost exact ca în meciul cu Musetti. E adevărat că a fost similar, dar tot ce am făcut acolo a fost să port o discuție cu mine însumi, cu voce tare.
        A fost dificil, pentru că o voce îmi spunea că totul s-a terminat, dar am încercat să ascult doar vocea care îmi spunea că pot să revin, că pot să o fac și să câștig meciul. E normal să se întâmple asta, din cauza presiunii. Când am ieșit pe teren vorbeam în continuare cu mine pentru că eram foarte concentrat la ce mai rămăsese din meci. Asta am făcut acolo”, a spus Novak Djokovic pentru TV France 3.

        Intrebat de ziaristi despre succesul rivalului sau in finala de la Roland Garros, Roger Federer a spus :

        „Mă întrebați asta de parcă doar titlurile de Grand Slam contează. Doar asta contează în tenis? Nu-mi place asta, pentru că în cea mai mare parte a sezonului competițional jucăm turnee ATP. Turneele de Grand Slam nu reprezintă totul. Personal, mereu mi-am dorit să dobor recordul lui Pete Sampras (14 titluri majore). Am spus de multe ori câ tot ce vine după Slam-ul cu numărul 15 este un bonus pentru mine. Cât despre Djokovic… e incredibil ce reușește. Revenirea cu Tsitsipas a fost fantastică, iar în semifinala cu Nadal s-a mișcat excelent”, a spus Federer la Halle.

        P.S. Andy Murray (fiindca l-ati pomenit mai ) joaca acum (Eurosport 2)in turneul de la Londra cu B.Paire . A castigat primul set ( 6-3) Este aproape de forma f.buna pe care a avut-o inainte de accidentare. Are o mare pofta de joc . Hai, Andy ! 🙂
        PPS. Ma uit in paralel si la meciul Soranei Cristea cu G. Muguruza : 3-3 deocamdata . Hai, Sorana ! 🙂

        Apreciat de 1 persoană

  3. Stely said

    Ciudat, daca stiam ca se descarca link-ul automat, nu mai puneam citatul. 😜

    P.S. Anunt pentru fanii lui Federer : joaca acum (in direct) pe Eurosport 2 . Este prezent la un turneu pe iarba la Halle (Germania). Prima runda cu bielorusul Ivashka (89)

    Apreciat de 1 persoană

  4. Stely said

    Tinte foarte ambitioase dar si posibile :”Golden Slam si Aurul Olimpic”.

    „Novak Djokovic: „incă nu sunt acolo .
    Când Federer a câștigat al 17-lea titlu al său de Mare Șlem, la Wimbledon 2012, Djokovic avea abia 5, dar această cursă de recuperare nu l-a intimidat niciun pic. „Nu m-am gândit niciodată că e o misiune imposibilă să-i ajung pe cei doi”, a mărturisit Novak duminică, în conferința de presă de după finală.

    „Sigur, încă nu sunt acolo, lângă ei, dar e doar un trofeu mai puțin. Pe de altă parte, ei încă joacă, evident, o fac grozav, mai ales Rafa, cu nivelul arătat. Toți avem șanse la Wimbledon, la celelalte turnee. Sunt patru pe an, toți concurăm pentru aceste trofee”.

    Djokovic nu a ascuns niciodată că vrea să fie cel mai mare din istorie, că acesta este visul lui. „Voi continua cursa de urmărire, în același timp îmi voi pava propriul drum, drumul meu autentic. Toți avem călătorii diferite, asta e situația”. Tentația lui pentru 2021 este însă de a realiza Golden Slam. Are deja primele două titluri majore cucerite, dacă adaugă Wimbledon și US Open, între ele Jocurile Olimpice, gloria sa ar ajunge până la nori.

    Doar 4 jucători au reușit acest lucru în carieră, Steffi Graf, Serena Williams, Andre Agassi și Rafael Nadal, însă Djokovic îl poate face în același an, ceea ce doar Graf a izbutit până acum, în 1988.”

    P.S. Nu ca as vrea sa cobesc dar in ce-l priveste pe Roger Federer se pare ca nu prea mai are sanse anul acesta la un Grand Slam. Ieri a pierdut inca din optimi la turneul pe iarba de la Londra. Mi-a parut rau, zau . Nu mi-a s-a parut insa ca el ar fi fost afectat , ceea ca m-a dus la gandul ca este resemnat si ca daca mai joaca o face din placere si doar atat.

    Apreciat de 1 persoană

    • Da, un golden slam ar fi potrivit, posibil, dar, in realitate si foarte greu de obtinut. La Wimbledon, pe iarna, dusmanul numarul unu al lui Novak Djokovic va fi Novak Djokovic… Rezultatele depinzand in mare masura de abilitatea sa de a se recupera psihic dupa consumul (combustia) de la Roland Garros. La US open, pe hard, dusmanul numarul unu al lui Novak Djokovic va fi restul universilui, inclusiv lupii tineri si organizatorii batrani. Greu, dar nu imposibil. Ar merita sa se intample din 1001 motive, unul dintre ele fiind figura pe care o va avea Mircea Mester. 😁

      Apreciază

      • Stely said

        Si cu D’Artagnan cum ramane ca pe nostrastella nici n-o pun la socoteala, desi parea a fi o fana autentica a lui Federer si nu de ocazie asa cum mi s-a parut a fi cu Osaka, chiar daca a adus niscaiva „argumente” convingatoare ( „păsărica” lui Sharon Stone si cealaltă.) 🙂
        Apropo de adversarii lui Djpkovic si Simonei la Wimblendon . Nadal si Osaka s-au retras din competitie . Unul din cauza oboselii fizice:

        „(…) Faptul că există doar două săptămâni între Roland Garros și Wimbledon în acest an nu mă ajută să-mi revin din punct de vedere fizic. Au fost două luni de eforturi mari în sezonul de zgură și decizia pe care o iau se concentrează pe termen mediu și lung. În aceste momente ale carierei mele, o parte importantă este prevenirea oricărui tip de excese în corpul meu – Rafael Nadal”

        Iar cealalta inca mai are nevoie de relaxare :”Naomi nu va juca Wimbledon anul acesta. Ea îşi acordă timp cu prietenii şi familia. Va fi pregătită pentru Jocurile Olimpice şi este încântată să joace în faţa fanilor ei de acasă”, se arată într-un comunicat el echipei ei, citat de news.ro.

        Citeste mai mult: adev.ro/quvfgk

        Apreciat de 1 persoană

        • D’Artagnan este in personaj fictiv, cu o consistenta existentiala firava, omul fiind azi aici, maine-n Focsani, dupa alte mii de ani. Dar as aminti in alt mare personaj redus binisor la tacere de catre Novak Djokovic, si anume CTP, liderul mondial al ofticosilor. Semnificativa diferenta dintre cronica scrisa de d-lui dupa finala de anul trecut de la Roland Garros (nici aceea castigat de idolul Federer) si tacerea-i cvasi-inexistentiala de anul aceasta. CTP se da mare cunoscator in tenis, mare cronicar si fan neconditionat al tenisului, dar nu sufla o vorba despre niste partide de tenis fabuloase, istorice, fiind pur si simplu redus la tacere. O tacere, indecenta dar si extrem de elocventa. Fara sa vrea si fara sa-si dea seama CTP-ul acesta i-a adus lui Novak Djokovic cel mai mare elogiu pe care i-l putea aduce ca-cronicar, lui Novak Djokovic.

          Rafa se odihneste pentru US open, Federer s-a odihnit pentru Wimbledon. Sa-i vedem. Ambii sunt titani si mai au care ceva de spus. In general si in replica la ce tot spune Nole. Fara ei nici Novak n-ar fi (fost) ceea ce este.

          Naomi? Niste fite de vedeta gen Oana Zavoranu. O fi ea depresiva ( la cat de usor si-a castigat banii e normal pe undeva, ca de, comparative vorbind, Simona de exemplu, la cat a trebuit sa munceasca pentru a–i impresiona nitel pe sponzori n-a mai avut timp si pentru depresii), dar parca altul e motivul artficiilor naomiomistice. D-ei nu stie pe zgura si pe iarba, si nu poate spune franc in fata ca nu vrea sa joace pe suprafetele astea pentru ca nu are chef, fiind mult mai profitabil sa te dai victima. Sa-i vedem si pe generosii sponzori cum o sa gestioneze relatia cu aceasta Oana Zavoranu a tenisului.

          Nostrastella? Fana Federer? Ei as. Nici macar ca snoaba. N-are d-ei nicio treaba cu tenisul, d-apoi cu Federer. La repezeala, cand trebuia sa dea replica intr-un schimb de comantarii in care era pomenit Djokovic, a lust si ea in gura primul nume de mare tenisman car i-a venite in minte ca sa va dea cu el in cap. La cata promovare (in exces) i-a facut media (si sponzorii) Federer este singurul nume din tenis de care au auzit si cei care n-au in genre nicio treaba cu tenisul. Nostrastella noastra fiind unul dintre acestia.

          Apreciază

        • Stely said

          Din ce-mi dau seama Djokovici si (in general) tenisul si chiar Dl Goe ,au inchis gura si aici pe Arca lui Goe atat a Nostrastellei cat si Ailei, Bau -Bau-lui ,de dl Iosif nu mai zic, deoarece disparuse cam de mult, aproape odata cu re-venirea Bau-Bau-lui. Ma mir de Fotosinteza , parea ca se adaptase bine la topicele Arcei lui Goe , cam timid dar, totusi, mai bine … Si Bau -Bau-l prinsese curaj la topicul precedent dar lipsa de reactie a D-lui Goe a cam amutit-o. Referitor la reactie , am vrut sa ma amestec chiar eu in discutie dar m-am lasat pagubasa intrucat stiu ca nu mi-ar fi raspuns , asta deoarece nu pe mine ar vrea sa impresioneze ci se stie, de cand exista Arca in lumea virtuala , cine este acela . 😉 De fapt am vazut ca Ailei i-au placut aproape toate comentariile, dar nu stiu daca a si inteles ceva din ele.
          P.S. Dar am impresia ca nici D-l Goe nu este mai prezent pe Arca asa cum ne-a invatat. Intuitia imi spune ca este ocupat cu ceva care necesita mult timp si concentrare mare. Nu-i asa ? 🙂

          Apreciat de 1 persoană

          • Chiar si-asa, vorba lui Firicel. Sunt in vacanta. 😎

            Cat priveste reducerea la tacere a celorlalti meritul principal ii revine desigur tot lui Nole. Cei pe care i-ati mentionat nu prea au cum sa se agate pe versantul abrupt cascat intre topicul anterior si cel actual propus ca prilej de vorba fata cu sensul vietii si al conditiei umane, asa cum se oglindesc acestea in tenisul mitologic si in legenda lui Djokovic. V-o imaginati pe Aila facand un spagat intre tenebrele crestinismului si apotozele tenisului? Sau pe „duhovnicul confuziei epistemologies”, aka pardalnicul Iosif? Bau-bau cred ca s-a uitat din greseala in oglinda dupa fractali si s-a speriat asa de tare de ce-a vazut incat s-a blocat. Topicul curent n-o ajuta deloc sa se desclesteze. N-are deloc metafizica dumnezeirii prin spectacol sportiv. Sper ca Fotosinteza sa se afle intr-o stare de asteptare pozitiva fara alte constrngeri de din exteriorul spatiului Arcagoeologic. Nostrastella este in proces de rebalansare si ajustare a relatiei emotionale cu Arca si cu dl.Goe. plus ca trebuie sa fie consecventa declaratiei de abstinenta pe tema tenis, aka suverana detasare… Prin urmare, in context Djoko, si-au gasit cu totii justificarea interiora pentru inevitabila stare de tacere in care au fost adusi pas cu pas. Are Nole talentul asta de a inchide gura te-ai mira cui si in ce context.

            Apreciază

          • Stely said

            Hei, unde sunteti ? S-a facut lumina! 😉

            Aici :

            Motivele înfrângerii lui Nadal cu Djokovic

            „A fost un duel asemănător cu cel din finala de la Roma. Meciul a fost unul echilibrat, iar câteva puncte importante (cheie) au făcut diferența. Novak a fost mai bun în aceste momente cruciale. Un exemplu concret este la 5-6 în setul al treilea.

            Rafa l-a lăsat să revină în meci la 5-0 după ce dominase categoric disputa până acolo. Au apărut îndoielile, iar Djokovic și-a ridicat nivelul. Se vorbește mult despre tactică în asemenea dueluri, dar pentru a câștiga ai nevoie să fii la un nivel foarte bun cu toate loviturile.

            Rafa a făcut prea multe erori neforțate cu backhandu-ul și nu a fost deloc la un nivel înalt nici cu serviciul”.

            Djokovic, uriaș din punct de vedere mental

            „Are o putere mentală fantastică (n.r. Nole), o determinare cum rar se poate vedea în istoria sportului. Avem multe de învățat din acest meci. Toți cei din BIG 3 s-au ajutat unii pe alții să fie din ce în ce mai buni”, a concluzionat Carlos Moya, citat de Punto de Break.

            https://sport.hotnews.ro/stiri-tenis-24872949-rafael-nadal-motive-infrangere-roland-garros-novak-djokovic-carlos-moya-forfait-wimbledon.htm?fbclid=IwAR3

            Apreciat de 1 persoană

          • Gizăs!
            dacă nici pe firicel nu l-ai priceput..
            apăi nu mă mai mir de ce n-ai fost în stare a pritoci un blog.
            Mai ia și mătăluță o pauză. Omu-i în vacanță, ce naiba! Ieși în parc. Fă ceva!

            Apreciază

          • Stely said

            Nostrastella,
            Ma bucur ca sunteti atat de grijulie privind respectarea vacantei „omului ” Arca lui Goe . Ma intreb insa, ce va veni sa-i purtati de grija ? Dupa cum vedeti, fara a baga in seama „deranjatorul” meu comentariu si nici chiar interventia ta purtatoare de grija, Dl Goe si-a facut timp pentru un mic comentariu „fractalic” … Va uitati macar la fotbal ? Ei uite pe langa competitiile de tenis, care imi ocupa mai toate dupa amiezele , eu mi-am aruncat ochii si la cele de fotbal. E adevarat , mai putin , dar sunt la curent cu toate rezultatele . Mai mult ca sigur ma voi uita la TV , in seara aceasta( ora 22:00) la Portugalia -Franta si Germania -Ungaria. Eu tin cu Franta si Germania, pe care le si creditez cu obtinerea victoriei. Tu cine ai vrea sa castige ?

            Din pacate nu ma uit la „Las Fierbinti” asa ca n-am avut habar (priceput) ce inseamna „vorba” lui Firicel , dar asta nu m-a impiedicat sa pricep aluzia .

            Si altceva: ha, te „aia ” grija si de mine , adica sa-mi dai sfaturi ce sa fac cu timpul meu?! Ei bine, n-ai grija am mai tot timpul ocupat. Bunaoara, zile trecute am cules cirese, pe care daca nu le culegeam la timp , acum nu aveam din ce sa fac cate ceva pentru iarna .Plus ca mi-am ajutat „omul” la stropit via, caisii, prunii, merii , perii , gutuii cu insecticide si fungicide pentru combaterea moniliozei, fainarii, rapanului, viermelui merelor , prunelor , gutuilor si manei vitei de vie si a tomatelor . Mda, n-am fost in parc dar am stat destul timp la soare.Mi-am facut, intr-o singua zi, norma de cei 5000 de pasi. Am si slabit ceva. 🙂
            Vezi dar ,ca sunt atat de ocupata incat nu am timp sa ma „ingrijesc ” de blog. Nu stiu INSA daca ai sezizat, am Arca si imi este de ajuns. Asa imi spune, din cand in cand Dl Goe, ca sunt si eu „contributor”. 🙂

            P.S. Am uitat : pe langa celelalte ma uit si pe Netflix la niste seriale. Acum vreau sa vad un serial . Este vorba de „Black Mirror”. L-ai vazut ? Ce poti sa-mi spui , merita vazut ?

            Apreciat de 1 persoană

          • Unele episoade din „Black Mirror” sunt super-tari,

            Apreciază

  5. Bau Bau said

    Nu mă bag unde nu mă pricep. Atitudine onestă, demnă de apreciat pozitiv, după (umilă) părerea mea. :))))
    Așa cum alții nu pot construi fractali, nici măcar în glumă, iar eu îi apreciez pentru non-implicare.

    Bucurii sportive vă doresc, stimați navigatori de ape retrase!
    Vă citesc cu admirație.

    Apreciază

    • @Bau-bau – Sugerati cumva ca ati construi fractali sau ca v-ati pricepe la fractali? Aveti un umor de-a dreptul fractalic. Va plac sonoritatile unor cuvinte exact in aceeasi maniera in care lui Iosif ii suna bine cliseele de care este contaminat. Ati aruncat vrajeala asta cu fractalismul istoriei si cand v-am rugat sa ne lamuriti despre ce vorbit v-ati facut brusc ca ploua. Dar ma rog, daca ziceti ca nu va bagati in ce nu va pricepeti, atunci e de inteles. N-ar strica sa precizati sau sa ilustrati unu-doua dintre lucrurile la care v-ati pricepe.

      Apreciază

    • Stely said

      @Bau Bau ,

      Spui ca nu te pricepi la tenis , dar te pricepi mai bine decat altii la construit fractali ? Trebuie sa -ti spun ca eu nu am sesizat in comentariul tau din topicul precedent ca ai fi facut vreo o constructie de fractal , nici macar in joaca sau gluma. Ai spus doar ca, citez : „Poate ar fi interesant de văzut cum se leagă fractalic diversele religii …” – dar nu ai construit fractalul cu auto-similaritatile de rigoare incat sa se vada cum se leaga crestinismul de diversele religii.

      Vrei sa spui ca demonstatia ta „in joaca ” , aceea cu structura” Arborelui gnozei ” , cu nodul din varf reprezentand ” CUILTURI ” de unde incep derivatiile de alte doua noduri de „CULTURI” , iar din acestea alte doua noduri etc . .. , toate aceste ramuri de CULTURI facute de tine reprezinta „Arborele gnozei”? Or fi ceva fractali pe acolo dar numai schematic (franturi) nu ai redat nici macar o mica imagine unui fractal INTREG cu auto-similaritati , cum ar fi de ex conopida , un fel de arbore al „culturilor „de brocolii si conopide.

      Prin urmare , dupa parerea mea de necunoscatoare intr-ale constructiei fractalice , nu ai facut dovada unei bune priceperi , nedand de ex, raspunsurile cerute in comentariul acesta :
      ” Daca tot ați pomenit, in calitate de fan, ideea aplicării Teoriei universalității fractalilor in cazul particular al evenimentelor istorice si in cazul sistemelor istorice in general, ar merita sa dezvoltați subiectul, inclusiv cu interpretări personale ale semnificației istoriei fractalice si/sau poate să încercați sa explicați cum anume ar putea analogiile dintre istoria creștinismului si altele, precum revoluția franceza sau comunismul, să vă schimbe perspectiva propusă in topic in legătură cu felul in care s-a impus creștinismul in lume, acolo unde a reușit sa se impună” (dixit Arca lui Goe).

      P.S. Am zis ca nu ma amestec in discutii dar tot am facut-o. Ei bine daca va crede ca am adus critici nefondate il rog frumos pe „Dl „Bau Bau sa explice , ca un bun costructor de fractali , unui nepriceput ca mine. 😯 Si daca d-lui nu binevoieste , o rog pe doamna Fotosinteza s-o faca , intrucat am am vazut ca i-a apreciat comentariul.

      Apreciază

  6. Stely said

    P.S. Aici o completare „eclectica” ( recunosc , ma pricep mai bine) la comentariul care se duse, banuiesc, la spam . L-am scris (ceva mai incet) dar fiindca m-am simtit direct vizat a trebuit sa-i raspund si eu. 🙂

    Apreciază

  7. Stely said

    🙂 Au, am uitat s-o postez ! Asta e :

    Apreciat de 2 persoane

  8. Bau Bau said

    Citiți cu atenție cum am construit un fractal în extensiune, cu o regulă binară. La postarea anterioară.
    Mulțumesc mult pentru efort.

    Citiți și „Arborele gnozei”. „Se merită”. 🙂

    Mult bine vă doresc.

    Iar dacă nu aveți vreme ori chef să citiți, tot bine vă doresc. :)))

    Apreciază

    • Stely said

      Bau Bau ,
      La cine te referi ? Eu te-am rugat sa-mi explici, ca sa inteleg , ca de citit nu mi-a fost greu . Constructia de care vorbesti este neterminata . Hai, da-o naibii de treaba nu te eschiva de la un raspuns clar! Daca ai citit cartea, si cred ca ai citit-o, devreme ce mi-o recomanzi cu caldura ,ar fI fnormal sa faci o mica recenzie a ei .Cam cum scrie aici :

      ” Analizînd un material istoric uriaș, acela al curentelor religioase dualiste, de la gnosticism la catharism, Culianu descoperă postulatele comune ale doctrinelor lor și definește aceste curente drept „obiecte ideale”. Teoretic, în lumina morfodinamicii, orice alcătuire a minții umane este predictibilă, inclusiv mecanismele de funcționare ale minții înseși. Temporalitatea și jocurile de putere ale istoriei aparțin unor dimensiuni diferite ale realității – dar jocurile de putere pot interveni oricînd brutal, tragic, în jocurile minții.” .

      Macar reda un mic pasaj din lucrarea ta, pe care din cate imi amintesc ai pomenit-o candva. Nu mai tin minte cum se chema exact, dar stiu ca ai scris-o, pare-mi-se , ti-a fost si publicata. Daca gresesc , te rog sa-mi spui. Imi voi cere scuze daca am dat o informatie falsa.

      Si nu incerca sa vinzi castraveti la gradinar (nu eu sunt acela) ca nu este cazul. Chiar nu observi cine este acel „gradinar ” pe Arca lui Goe ?

      Apreciază

  9. Bau Bau said

    @Stely

    Hai, jucați-vă și dvs. construind un fractal simplu: în expansiune, cu regulă binară.

    Sigur veți reuși. SUCCES!
    Big secret: alegeți un domeniu din care aveți noțiuni. Apoi ordonați-le fractalic.

    Mandelbrot lucrează cu imagini. Sunt și programe complexe de calculator pentru generare de fractali.

    Eu am lucrat pe modelul din „Arborele gnozei” (unde Culianu operează cu noțiuni din istoria religiilor). Dar am folosit noțiuni din istoria culturii.

    Vă fac cadou și acest articol interesant, întrucât păreți preocupată de topic:
    https://dilemaveche.ro/sectiune/dilemateca/articol/hermeneutica-binaro-fractalica-a-ultimului-culianu

    Apreciază

  10. Stely said

    Bau Bau ,
    Dar te-am rugat sa redai un pasaj din cartea ta . Ce este atat de greu ? Am cautat si gasit cum se numeste cartea : „Mintea care povestește. Scheme de cititor, scheme de autor.” Era la vremea respectiva (26 noiembrie 2015) sub forma de manuscris, in curs de publicare .
    Aici „opinia „unui autor despre carte si recomandarea lui ( favorabila) pentru publicarea cartii :

    „În „Mintea care povestește…”, funcţionarea „matricei” mentale, apte să genereze „scheme organizatoare concrete, analoage imaginilor arhetipale”, e testată – în baza unor afinităţi personale – pe cîteva tipuri de text deconcertant de diferite: „Momentele” lui I.L. Caragiale, documentarul de scurt-metraj „Speranţa” al regizorului Sorin Ilieşiu, generativismul fractalic al lui Ioan Petru Culianu din „Arborele gnozei” şi, „last but not least”, poemul narativ „Planeta-Ou” al lui Viorel Padina. ”

    Asadar , nu vad de ce te eschivezi sa redai un pic din acel capitol al cartii care se refera la Petru Culianu. Poate, in felul acesta , as putea sa ma joc si eu sa construiesc un „fractalut” simplu si dragut . 🙂
    Sau mai bine cumpar o conopida , o desfac in fragmente ,o pun la fiert si fac din ea salata cu maioneza. Asa e cel mai simplu . Pai nu ? Dar de mine n-ai sa scapi . Va trebui sa povestesti cu mintea ta cum se face”constructia” fractalica cu referire la „Arborele gnozei”.
    P.S. Constat cu satisfactie ca memoria mea este inca bunicica. Stiam ca ai scris ceva despre I.P. Culianu dar nu eram sigura cum se numeste cartea.

    Apreciază

  11. Sarmanul Nole. A devenit prilej pentru terapie in grup, pe Arca lui Goe. Cvasi-terapie si pseudo-grup. Aflu uluit ca am fost martorul neavizat al unor construiri fractalice (ce?) de tip bi-ela mani-vela. Se fac deasemenea apelul nominal si revista frontului pasa-gerilor si echi-pajului. Din motive neelucidate pe deplin dl. Neamtu Tiganu nu este inclus in po-melnic, fiind astfel prejudiciat la imagine dar/si scutit de la terapie. Pe-trecerea continua.

    Apreciază

    • P.S. Ramane de stabilit cine ilustraza mai bine fractalii: conopida sau bau-bau. Mie ambele imi plac. A la vapeur, cu un pic de soy sos. Nole este vegan. Iar aceasta broderie este inceputul unei constructii fractalice bazata pe o triada. Astept cu nerabdare con-tributia ex-pertilor pentru pasul doi si-un pic al fractalului ce sta sa fete.

      Apreciază

  12. Stely said

    @ Arca lui Goe, Mi-ați dat o idee buna de fractal. L-aș situa intr-o ramura (nod) a CULTURII din” Arborele gnozei” . Asta fiind „cultura fizică și sport” . Tenisul și Nole fiind fructele din vârful arborelui. Mă rog, dacă scormonim bine in corpul fizic al lui Nole ar exista niste fractali
    pe-a acolo ( plămânii , creierul…) care sa întregească” Mintea sanatoasa într-un corp sănătos ” pe care le( și) are din plin, altfel n-ar fi fi câștigat trofeul , rezistand pe teren 3-4 ore in fiecare din ultimele trei partide. 🙂
    P.S.Cred că nu este o abatere prea mare de la topic .Și până la Wimbledon , pe care îl așteptam cu nerabdare, ne permitem o mică abatere.Apropo, mai mult ca sigur vă uitați și laCE de fotbal. Meciuri tari cu rezultate surprinzătoare . Nu cred că le-ați ratat , deși sunteți în concediu . 🙂

    Apreciază

  13. BAU BAU said

    @Stely, voi citi cartea despre care vorbiți.

    Citiți și dvs. „Arborele gnozei”, în limba română. E ultima strigare. :)))
    Bau Bau

    Apreciază

    • Stely said

      Bau Bau,
      Adica veti citi cartea pe care singura ati recunoscut(vezi mai sus) ca ati scris-o ? Iata :”Eu am lucrat pe modelul din „Arborele gnozei” (unde Culianu operează cu noțiuni din istoria religiilor). Dar am folosit noțiuni din istoria culturii”.

      Aha, am inteles. Bine, daca veti spune ca exista o pura coincidenta intre cartea scrisa de alta autoare , pe care promiteti ca o veti citi, si lucrarea pe modelul mai sus mentionat, atunci va rog sa redati un fragment din cea scrisa de un/o Bau Bau, adica de dvs. Hai , curaj ! 🙂

      Apreciază

  14. Bau Bau said

    @Dl. Goe. Ca de obicei, m-ați amuzat. Mulțumesc.
    Multă inspirație în continuare.

    Apreciază

  15. Bau Bau said

    E din ce în ce mai vesel pe aici.

    Vă mai vizitez eu, după ce vă las un răgaz să mai produceți comentarii.

    Inspirație (în rezonanță) și sănătate vă doresc.
    :)))

    Apreciază

  16. fotosinteză12 said

    Apreciază

  17. Bau Bau said

    Din perspectiva Universului, care e – dintr-un unghi de vedere – un mare fractal, toți știm până la genunchiul broaștei. Chiar și marele Goe. :)))

    Apreciat de 1 persoană

  18. Bau Bau said

    Apreciază

  19. Pentru a evidentia unele dintre posibilele fire de legatura (salturi cuantice fractalice 😁 ) intre topicul curent si cel anterior, as mentiona, in atentia celor care nu stiau deja, ca Nole este crestin-ortodox. Si vegan. Ceea ce ar trebui sa fie de bun augur intrucat se apropiem cu paso repezi Wimbledon-ul, care este pe iarba. 🎾 Intre timp ne mai delectam si cu alt fel de iarba,. 🌿🍀, Cea de pe stadioanele de fotbal, si aceasta destul de plina de arome si intensite… Italia, Olanda, Belgia… Poate si Germania par gata sa faca niste fractali foarte draguti. Gen franjuri…

    Apreciat de 1 persoană

    • Bau Bau said

      Altă similitudine fractalică: Și Nole are chackre. Și dvs., și d-na Stely, și noi ceilalți, creștini ori non-creștini, ortodcși ori non-ortodocși, „dăștepți” ori „proști”. :)))))))))))))

      Apreciat de 1 persoană

      • Impresia mea este ca ati mentionat cateva categorii generice ideale, in care, in realitate, nu se regaseste nimeni. Nu exista nici prosti-prosti, nici destepti-destepti, nici credinciosi-credinciosi ori necrdinciosi-necredinciosi, absoltut toti fiind asa si asa, nici prea-prea nici foarte-foarte. In realitate fiecare ins e o categorie aparte, mai aproape sau mai departe de vreun ideal sau de vreo aspiratie. Chestia asta cu gasirea unor modele fractalice in orice, este o moda care va trece, sau va fi aspirata de alte mode, asa cum s-a intamplat cu ideea ca lumea ar fi fiind organizata in acord cu sirul lui Fibonacci, ori ca ar fi holografica, alte timpuri, alte mode. Impresia mea este ca lumea aceasta minunata cu care ne mandrim si cu care ne confundam, nu este decat reziduul neglijabil al unor realitati mult mai ample si mult mai complexe decat am putea intelege vreodata, noi oamenii, chiar slujiti credincios de catre inteligenta zisa artificiala. Fascinatia noastra pentru modele care s-ar pottivi cu realitatea este doar un reflex de aparare in fata necunoscutului si a infinitului, care in subsidiar ne produce mici satisfactii ludice. Asa si d-voastra cu fractalii. Macar daca in interiorul acestui univers al realitatilor noastre perceptible si cogniscibile am reusi sa fim consistenti modelelor matematice, simbolisticii, semnificatiilor si semanticii si tot ar fi ceva. Din pacate nici vorba de asa ceva. Alunecam foarte repede in surogate, inlocuind semnificatiile cu vorbe goale de continut, cu embleme si etichete care suna a ceva. Daca suna si exotic cu atat mai bine. Indulgenta ar putea continua, ingadiondu-ne sa acceptam cu bucurie si sa salutam cu drag astfel de jocuri cu vorbe si sonoritati, care chiar superficiale, pot avea farmecul lor. Comedia se spuzeste cand ventilatoatele de vorbe goale incep sa emita pretentii ori sa sugereze vreo contingenta cu absolutul. Intre fractali si lumile literare, ori filozofice ori religioase, ori spirituale nu exista nicio legatura directa, nicio analogie consistenta, in afara unor cvasi-asemanari intamplatoare, speculate la greu dar si la plezneala, mai onest sau mai putin onest, mai cu convingere sau mai cu viclenie, de fel de oamenii care (a) se plictisesc si care (b) n-au acces la vreun alt soi de divertisment. In fapt avem de-a face exclusiv cu refolosirea unui cuvant. Omonimia rezultata astfel creaza mari confuzii. De altfel un fenomen destul de frecvent intalnit. Personal as fi prefera ca termenul „fractal” sa-si pastreze semnificatia originala. Nu mi se pare ca extinderile artificiale de sens si acceptiuni care i-au fost atasate cu forta ar fi fiind realmente benefice. Dar de, libertatea de exprimare ingaduie furtul cuvintelor si chiar al sensurilor, in special persoanelor lucide, care nu scapa de sub control jocul respectiv. Cu tot respectul, nu-mi pareti deloc a fi in controlul jocului de-a fractalii. Nici nu stiu cat din elanul d-voastra e bucuria jocului si cat dorinta de epatare, etalare, atragere a atentiei, luare in seama. Din acest punct de vedeta e va asemanati cu Iosif. 😁

        Apreciază

  20. Bau Bau said

    Uitam să-i mulțumesc d-lui Goe pentru comentariul extrem de amuzant.
    MERCI! :)))))

    Apreciază

    • Faptul ca-l declarați amuzant (iar abuzul menționării cuvântului „amuzant”, la care va dedați adesea, din lipsa de imaginație si alte blocaje, denota viceversa, mai degrabă frustrare decât amuzament) înseamnă ca nu l-ați înțeles. Ma rog, d-voastră nu sunteți aici pentru a practica înțelegerea comentariilor, ci exclusiv pentru etalare. Vreți musai sa va luați in seama încercând sa vindeți castraveți grădinarilor, castravetele principal pe care-l promovați insistent, fără precupețire, in galantar, fiind chiar precupeața. Rezultatul, ca de obicei, dezastruos. Si in privința comerțului (cu citate si pseudo-idei) si in privința spectacolului oferit. Va dați cu stângul in dreptul si cu dreptul in cur cu o frenezie suspecta. Se pare ca ați venit special sa ilustrați faptul ca nu orice șut in cur e un pas înainte. Maine, poimâine o sa vreți sa puneți Arca in mișcare, stand pe punte si suflând in pânze. Daca Iosif nu, Aila nu, atunci cine?

      Apreciază

  21. neamtu tiganu said

    In timp ce adevaratii eori se lupta in 2021 in Euro 2020, pe acici se bate apa in piua cu unii care fac taca-taca cu mingea si batacu de la unu la altu. Si nici macar nu si-au pus cocarde curcubeu!

    Apreciat de 1 persoană

    • Dupa stilul de joc (in comentarii) sunteți mai degrabă germanu. Dar semănați foarte bine cu naționala Germaniei nu doar la stilul de joc ci si la componență. Sa vedem cum s-or descurca mai departe si ce prilej de vorbă o să vă mai ofere. Sper că nu amuțitor… 🙂

      Apreciază

    • Cat privește com-promiterea cur-cu-beului pe diverse arene (de fotbal, Doamne-Dumnezeule) ce sa mai zic… E comedie mare. Comedia umana. Nu de Balzac ci de Uefa. Frumos ar fi fost ca după ce i-au speriat pe englezi cu mutarea semifinalelor si a finalei de la Londra la Budapesta, sa-i sperie si pe unguri cu propunerea: Da, mutam finala la Budapesta dar cu condiția sa iluminați stadionul in culorile curcubeului. Si așa ar fi ajuns sa se joace finala la București, întrucât noi nu ne temem nici de covizi nici de ceilalți, fiind vitejii urmași ai traco-getilor si romanilor.

      (Apropo, eu tin cu Italia. Am fost zilele acestea la Roma si am rămas uimit de îndârjirea cu care italienii continua sa poarte măști pe fata chiar si afara, in aer liber. Au împănat centrul istoric cu niște porți de carton albastru in cinstea Euro2020. Porțile vin acolo ca pumnul in ochi… dar… cine stie, le-or aduce noroc. D-voastră pe cine pariați? Germania? Franta? Olanda? Belgia? )

      Apreciază

  22. Hades said

    Cu fractali am inteles, oarecum ei doar acum sunt pe valul fractalic a BauBau-lui bineinteles asta doar pana ce vine moda noua a lui New Go-el si il transforma in ceva ca nu a fost vreodata. Cu Nole e clar ca-i foarte bun vom vedea daca a reusit sa se odihneasca si daca si la Wimbledon va excela, eu sunt de parere ca da. Abia astept meciurile. Cand sa scriu ca nu prea am incredere in Halep na ca veni stirea ca s-a retras. Na pocinogul, pocinogului. In rest destul de trista atmosfera pe bArca…….

    Apreciat de 1 persoană

  23. Si când colo nu era Hades, ci Peresefona! 🙂

    Apreciază

  24. Bau Bau said

    Interesant personaj, Hadesul ăsta!
    Iar se animă locul, că devenise tare obositor discursul administratorului, prin reiterare fractalică. Ha, ha!

    Repetiția e mama plictiselii. 🙂
    Vivat noutatea!

    Apreciază

    • Greu de presupus sa existe ceva mai plictisitor decât genul acesta de comentarii Bau Bau, goale de orice conținut, făcute ori cu intenția de a atrage atenția asupra prezentei in zona a Bau-bau-lelei, ori pur si simplu pentru a tulbura tăcerea, perceputa ca element nefast, perturbator, in procesul de păstrarea a animației pe persoana fizica (aceeași). Niște lozinci prozaice dar cu pretenții… (de haz ?)

      P.S. Do-am-nă – Daca nu aveți nimic de zis nu-i musai sa spuneți ceva doar pentru a va auzi vorbind.

      Apreciază

  25. Bau Bau said

    TO WHOM IT MAY CONCERN
    Un scurt rezumat al lucrării Francescăi Ferrando despre postumanismul filozofic:
    1. Postumanismul este o filozofie a medierii. Spre exemplu, filosofia postumanistă mediază conflicte de polarități, precum polul hegemonic versus polii marginali.
    2. Postumanismul încorporează ideea de „sfârșit al istoriei” (în termenii lui G. Vattimo). El nu respinge acumulările stadiilor anterioare, este în dialog cu trecutul, prezentul și viitorul. Noul devine relativ în lipsa unui centru stabil (lipsă generată de respingerea înseși ideii de centralitate).
    3. Umanul nu este considerat o esență, ci un proces. Cineva se umanizează prin experiență de viață, socializare, acceptare ori respingere a unor norme culturale. Așadar, nu putem vorbi de o zestre genetică imuabilă.
    4. Spiritualitatea apare sub două aspecte:
    a. Se presupune că lumile interioare și cele exterioare nu sunt separate (în aceeași logică a terțiului inclus).
    b. Religiile, cu ierarhizările lor, rezonează mai puțin cu postumanismul decât o fac câteva dintre curentele spirituale și practicile lor.
    5.Viața înseamnă pentru postumaniști mai mult decât simplul act al „viețuirii”, comun tuturor ființelor. Este autopoiesis, ființele își structurează mediul prin cunoaștere.
    6. Rezultă, așadar, că „Totul este subiectiv. Nu există fapte, doar interpretări. Nu există adevăr, ci feluri de adevăr.” Fiindcă speciile au o percepție autopoietică a mediului, postumanismul are caracteristica perspectivismului.
    7. Mediul apare așadar ca un element constitutiv al organismului. Și este perceput specific. Ne amintim perspectiva lui Dumitru Constantin Dulcan, din Inteligența materiei: fiecare existență are exact inteligența necesară viețuirii sale specifice. Evoluția înseamnă pentru postumaniști diversificare, nu creștere în complexitate.
    8. Postumaniștii sunt non-materialiști, în sensul că văd materia nu ca rezultat finit, ci doar ca proces de materializare. Procesul are primat asupra rezultatului. Prin urmare, avem o redefinire, ori o autodefinire perpetuă a materiei, în procesul ei de ontogeneză.
    9. Calitatea de agent o au inclusiv non-umanii. Omul este doar una dintre forțele materiale din lume. Nu mai este stăpânul naturii. Agenții se constituie reciproc. Pentru postumaniști, fizica cuantică duce spre o ontologie relațională. Adică, subiectul și obiectul „se constituie unul pe altul relațional și reciproc”.
    10. Materia (rezultatul) și materializarea (procesul) sunt nedisociabile, există doar simultan.
    Postumanismul valorifică teoria stringurilor: „vibrațiile stringurilor de energie sunt răspunzătoare de diferitele proprietăți pe care le arată materia, producând diferite feluri de particule și – eventual – diferite moduri de existență. Aceasta conduce la inseparabilitatea cauzei și a efectului.
    11. Într-o viziune postumanistă, lumea se organizează sub formă de rețea. Aceasta înseamnă că umanii și alte ființări (alți agenți ai inter- și intra- acțiunii) sunt noduri într-o rețea rizomatică. Structura acestei rețele nu poate fi separată de relatele care o constituie. E o structură încarnată. Un multivers.

    🙂

    Apreciază

    • Va chinuiți in van fără paravan. Autoarea respectiva cat si creația d-ei denota o crasa superficialitate, o colecție de naivități cu pretenții, produse de cineva care pare căzut din luna pe planeta, dar care vrea sa-i lămurească pe umani care le e starea. Autoare respectiva pare lipsita de orice cultura, propunând o ciorba bizara amestecata la misto cu salata de pompozități irelevante. Nu e de mirare fascinația d-voastră pentru astfel de prostii benigne, promovate pe valul relativizării in contextul corectitudinii politice. Faptul ca exista fani ai acestui gen de „filosofie”, „discurs”, „palavrageala”, nu poate avea darul de a valida niste gogomanii ca acestea, nici măcar ca simplu exercițiu ludico-intelectual in preajma sensurilor cuvintelor (dar in afara acestora). Post-humanism? Trans-umanism? Un cacat stimați telespectatori. Poti sa inventezi orice denumiri iți bese mintea pentru a desemna activități pur umane. Poate fi ceva mai caraghios decât o formulare de genul:

      „Într-o viziune post umanistă, lumea se organizează sub formă de rețea. Aceasta înseamnă că umanii și alte ființări (alți agenți ai inter- și intra- acțiunii) sunt noduri într-o rețea rizomatică. Structura acestei rețele nu poate fi separată de relatele care o constituie. E o structură încarnată. Un multivers.”?

      Asa ceva numai un tâmpit absolut poate emite, imaginându-si totodată ca a produs cine stie ce procopseala intelectuala. Cretini care-si imaginează ca pot ajunge la relevanta si adevăr pe scurtătură, doar pentru ca pot găsi destui fani-gura-casca care „rezonează”, cu clișeele respective. Cvasi-succesul la (un soi de) public al Francescăi Ferrando poate fi el însuși obiect al unui studiu antropologic, despre impostura. Ca v-ați găsit d-voastră s-o promovați pe Arca lui Goe, in prelungirea „fractalilor” in filologii, nu este de mirare, faptul integrându-se binișor in fenomen. Felul in care umanii care pierd abrupt contactul cu realitatea tehnologica a timpului ii găsesc compensări pseudo-intelectuale, poate fi obiect de studiu antropologic. Probabil ca exista deja oameni inteligenți care se ocupa cu așa ceva.

      Apreciază

  26. Bau Bau said

    Păi chiar ați reușit să mă înveseliți pentru 10 zile! Argumentați încântător.
    Fain!

    Apreciază

    • Argumentez? Ar merge ca ironie. In cazul de fată nu-i nevoie de (vreo) argumentare, textele pe care le propuneti fiind esentialmente suficient de auto-critice, auto-desfiintandu-se si auto-flagelandu-se cu succes, la intrecere cu d-voastra inseva. Chiar ati luat in serios gargara Francescăi Ferrando?

      Să inteleg ca vreo zece zile v-ar fi necesare ca să (vă) reveniti? Din pacate d-voastra puteti reveni orcand chiar si nerefacută (nu ca Halep).

      Apreciază

  27. Bau Bau said

    Splendid răspuns!
    Profund și adecvat. Pus în expresia potrivită. Un model.

    Apreciază

    • Iar vorbiti ca sa nu taceti, sa va auziti vorbind si sa nu ramaneti de caruta… Nu inteleg insa de ce trebuie sa deschideti de fiecare data un fir nou si nu va plasati replica in continuarea textelor pe care (incercati sa) le comentati. Aveti cumva impresia ca astfel vi se va observa mai greu gaunosenia de catre „tertul inclus”, care nu va sta sa (mai) caute si textul la care va referiti? Cred ca-l subestimati.

      Apreciază

  28. Bau Bau said

    POUR LA BONNE BOUCHE:

    Apreciază

    • Sunt sigur ca este o superba si exhaustiva ilustare a celor mentionate anterior.

      Ati urmarit cacofonia cap-coada? Serios? Probabil ca nu vorbiti „engleza” (de altfel nici guraliva autoare nu prea o vorbeste) asa ca ati ascultat-o ca fond sonor inainte de culcare. Si? Si-a facut efectul?

      Apreciază

  29. Bau Bau said

    Exhaustivă, doctă și dezinteresată opinie.

    Adorabil pusă în cuvinte.
    Un model pentru toți contributorii bărcii.

    Curaj, navigatori!

    Apreciază

  30. Bau Bau said

    Un răspuns epocal. Geniul transpare din lucrurile mici.

    Apreciază

    • Câștigul este că ați renunțat la pretențiile epistemologice de mascotă animatoare (vai ce trista resemnare), acceptându-vă blazată adevăratul statut, cel de troll redus la zgomot (tăcerea ieftină, singura pe care v-o îngăduiți ca calică). Sfâșietoare sforțarea de a vă da ironică, comică încăpățânarea de a va auto-recepta as a. Vai ființei (post-umane). Nu știu cat geniu se află in ușurința cu care v-am convins pe cale pașnică sa reenunțați la mofturi, dar o mica reușita acolo tot se poate considera. Presupun ca de-acum o sa continuați cu bla-bla-uri din astea (gen flașnetă) pana la deplina atenuare…

      P.S. In subsidiar se mai poate remarca încă o data ca oricât de râioasă ar fi, capra tot cu coada pe sus se tine. D-ei își închipuie despre sine ca prestația ei ar merita in replica răspunsuri „epocale”, „geniale”, cat de cat „sofisticate”, sau măcar cu un schepsis acolo, si ca absenta acestora se explica prin inabilitatea interlocutorului de a alcătui așa ceva si de a se ridica la nivelul Bau-bau-lelei. Cat de comica trebuie sa fie o creatura venita sa arunce cu pietre in baltă si care se așteaptă sincer sa primească pentru asta aplauze si ovații? Pana si Iosif & Aila au reușit sa probeze mai multa luciditate in aceasta privință. Doamna im pare extrem de rău ca n-am nicio urma de genialitate sau măcar un minim de talent pentru a va putea explica pe interesul domniei voastre că n-ații progresat deloc in raport cu data trecuta, ca va scremeți in zadar metamorfozele, si ca ați fi mai câștigată daca ați renunța la orice așteptări, ingaduindu-vă pur si simplu sa fiți ceea ce sunteți. Poate însă ca s-o găsi pana la urma cineva (genial sau nu) care sa va facă sa pricepeți acest mic si nevinovat adevăr. Cum v-o fi norocul. Pana atunci da-i-nainte stimabilo. Momentan poziția de mascota e vacanta si nu prea aveți contracandidați. Bafta si inspirație vă doresc in încropirea unor bla-bla-uri artistice.

      Apreciază

      • Bau Bau said

        IDEM. Vezi Supra.

        Geniul dvs. imaginativ nu se dezminte.
        Permite-ți-mi doar să vă amintesc că nu vă scăldați de două ori în apa aceluiași râu.
        Luptați-vă doar cu prezentul / nu vă irosiți pe zgaibe arhaice / energia vitală și talentul.

        Iar de nu puteți / tot amuzant rămâneți.

        Vă spune asta un vizitator „prost dar nu tâmpit”.

        Apreciază

        • Aveți voluptatea clișeelor, aceeași dintotdeauna… Interacțiunea cu d-voastră este in egală măsură o irosire, fie ca va consider in interiorul clipei (in care vi se pare ca v-ați putea ascunde), fie ca iau global in considerare entitatea bau-bau-listică in toate secvențele manifestărilor ei pe Arca lui Goe, montarea împreună a acestor secvențe neimplicând niciun efort. Nu sunteți râu ci baltă. Deci o irosire se petrece oricum, însă este una mica, pe care mi-o permit, de vreme ce tin arcă. „Grija” domniei voastre pentru „energia vitală și talentul” altora nu denota decât precaritatea propriilor resurse. Desigur ca in toata aceasta hârjoană exista multe elemente amuzante si/sau distractive, dar desigur nu acelea pe care va scremeți domnia voastră sa le statuați declarativ. Încercarea d-voastră de a tot livra mereu același conținut in diverse ambalaje, este unul dintre detaliile amuzante, hilare chiar, ale zbaterilor pe care le prestați in reluare de reluare. Imposibilitatea de a reuși un progres oarecare, o evoluție cat de mica in conținutul acela pe care va tot chinuiți sa-l promovați, dă dimensiunea tragică a stagnării iremediabile la care v-ați auto-condamnat, aparent din pură si prostească încăpățânare, in realitate din simplă neputință. Oricât ați încerca sa va repeziți sa negați si să refuzați din vorbe (cu speranța disperatului), faptul rămâne. Sunteți un vizitator prost si tâmpit. Presupun ca lucrul acesta este atât de evident si de flagrant încât ați simțit nevoia imperioasa sa-l negați, desi nimeni nu vi-l reproșase. Profitați din plin ca sunteți luată in seamă mult peste ceea ce ați merita (neglijând alte „amănunte”), ceea ce vă menține pe Arcă, indiferent de restul ingredientelor cuprinse in tratamentul care va este administrat. Sunteți balta care se repetă, zgaiba arhaică, care-si imaginează, la fel de rizibil, ca mereu, c-ar fi fiind prilej de lupte ce necesită energie vitala si talent (dimensiunea caraghioasa a fanfaroanei bau-bau-lelea). Nu vă fie teamă. Dacă de data asta o să remarc vreo minimă schimbare (slabe speranțe) o să o fac publică cu mare plăcere. Să livram spectatorilor aceasta speranță (păcăleală). In special celor care nu vă știu de dățile trecute.

          Apreciază

  31. Bau Bau said

    D-le Goe,

    Am două întrebări pentru dvs., ca de la blablagiu la blablagiu ( că doar cine seamănă se adună):

    1. Credeți că romanul ORBITOR al prietenului dvs. MC are o structură fractalică?

    2. Ați cetit „Diferențialele divine”?

    Apreciază

    • Eram sigur ca veți simți nevoia să mă contraziceți si că pentru asta veți relua un pic aruncarea cu pietre in baltă. Doar că la mijloc nu era vorba despre o anticipare, ci de o (mică) premeditare. Daca nici noi n-om ști să ne stimulăm si inhibăm mascotele, atunci cine să stie? 1.2. Dar d-voastră?

      P.S. Intr-un fel e bine ca ați abandonat lăbăreala post-umanismului glorios si v-ați întors la „fractali”. Felul in care vă luptați, d-voastră anume, cu fractalii denotă același gen de masturbare (pseudo-intelectuala) in public, dar parcă nu-i chiar așa de obscenă precum cea cu post-umaniștii non-materialiști, care văd (enorm si simt monstruos) materia nu ca rezultat finit, ci doar ca proces de materializare. (Cand aveți timp va rog sa dezvoltați un pic ideea cu cuvintele d-voastră).

      Apreciază

    • Stely said

      Bau Bau ,
      Ha, adica ai tupeul sa crezi ca exista vreo asemanare intre tine si Arca lui Goe ? Nu , Bau Bau-le , deocamdata rolul tau de troll (bla-blagiu) este unic . De fapt ti s-au potrivit de minune toate nick-urile pe care singura ti le-ai atribuit , care mai de care mai aiurite . Iti amintesti de Gura Casca sau de Pacala si Tandala ? Ei bine ,daca e sa vorbim de asemanare numai acestea ti s-au potrivit . Te-am asemuit la un moment dat, mai recent , cu Iosif sau cu Smaranda . Vad insa ca au disparut . Fie ca s-au speriat de perspectiva asemanarii cu tine , fie si-au luat alte nick-uri si stau in expectativa.

      De ce sa nu recunosc, am crezut ca dupa moartea bietului domn Gheorghe Iova , ai avut niscaiva remuscari pentru modul mizerabil in care l-ai atras in intrigile tale. Mi-am inchipuit ca ai avut macar o discutie de clarificare si ti-ai cerut iertare macar sotiei d-mnealui . Nu mai zic de scuzele fata de Dl Goe pe care l-ai „asemanat” in fctie de resentimentale avute fata de acesta . Ai bunul simt , macar acum ,sa spui ca ai gresit ? Ei bine, mai mult ca sigur nu-l ai, devreme ce iata ai revenit cu vechile obiceiuri pe Arca lui Goe . Vrei cu tot dinadinsul sa-l impresionezi cu „stiinta ” ta pe Dl Goe. De ce n-oi fi multumita cu cei care te apreciaza pentru ceea ce esti acolo , in lumea ta, este un mister pe care poate il vom afla candva. Este insa clar ca tu vrei sa-ti gasesti implinirea numai pe Arca lui Goe. Mi-e mila de tine ca nu reusesti. 😪

      Apreciază

      • Ei, nu reușește! Reușește, doar ca un pic altfel decât si-ar dori. Nu după dorință ci după putință. 🙂 Sincer sa fiu mie îmi pare rău ca eșuează mereu si mereu in exact același fel de „împlinire” pe Arca lui Goe, desi uneori da senzația ca e atât de aproape de posibilitatea de a-si schimba încadrarea. Probabil că această văgăună, este singura care-i priește, din caza fricii de a încerca si alte cărări nebătătorite.

        Apreciază

      • Ha!
        Și bleah!!!
        Mărturisesc că-n așteptarea oricărui comentariu ce va să vină din partea lu’ madam steliana, cenestezia</b. -chiorăit de mațe, altminteri- ce mă cuprinde, îmi dă o stare de febrilitate cvasivecină cu orgasmul… intelectual, dăcât.

        Că mi se pișcă(iar!) de fight-urile lu' matale cu fetișurelilii(sic!) trecutului ce te bântuie, apăi să știi că! Bă! Da s-o bagi pe smărăndița în ciorba asta.. de casă…(de burtă, de gioale?!), denotă maaaaaaaaaaaare micime!

        Mda. Sentio ergo sum!

        sma e tot aici fă!
        mintea ta e bolnavă
        FĂ!

        Apreciază

        • Salut Nostrastella! Ce mai faci? Pe unde-ti mai petreci veacul? Cu cine si de ce? Presupun ca monitorozarea comentariilor steliene nu-ti absoarbe toata energia, vlaga, inspiratia creatoare si verva din dotare, ci cel mult umul, doua procente?

          Te uiti la Euro 2020? Stii fotbal? Cu cine tii? Tot cu Germania (zic „tot”, gandindu-ma la celalalt critic feroce al d-nei Stely, aka dl. Neamtu, despre care am motive sa presupun ca tine cu Germania. Inca un meci si gata. Dupa aceea nu mai tine). Apoi ca numai maine nu e poimaine si incepe si Wimbledon-ul pe care l-om putea comenta impreuna (sau separat), si la fete si la baieti, si la flori si la filme… Apropo tu jucai si tu, in pre-pubertate, flori-fete-filme-sau-baieti? Se pare ca acuma cu legislatia asta europeana noua, copiii epocii o sa fie un pic bulversati daca s-or apuca de locul asta. In fine, astept cu nerabdare pronosticurile tale si la Euro 2020, si la Wimbledon, si la fete si la baieti? Numai sa nu ma tratezi cu refuz. Nyuwun tulung.

          P.S. Dupa cate o cunosc eu, cred ca d-na Bau-bau o sa-ti faca curte sau sau/si o sa te adopte ca pupila-n (mez)alianta… Fii si tu atenta cum negociezi emo. Ti o nal. Cum-ne-cum, sa stii ca poti conta pe noi unul ca intotdeauna (pe sentimentele noastre si pe disponibilitate de inter-mediere). Multumesc pentru prezenta si pentru sinceritatea manifestarilor. Arca cameleonica se coloreaza incet dar sigur si-n culorile Nostrastelliene.

          Apreciază

          • unul, doua procente??!!! doar n-oi fi nebună! 0,00000001 p’acolo șa!

            Salut și ție!
            Și ca să-ți răspunz la WTFul tău în ceea ce mă privește, iote na! aflai și io că care-i treaba și de ce-o lăbăresc niponii pi Sakura: apăi pt că nu ține mult! Îți vine să crezi…, câtă adevărăciune?! Om mai vorbi pe tema asta-n culori de cireș nostrasteliene alt’dată. Sper.

            Celelalte?
            Dacă știu fotbal? Mi-ar trebui ‘nco viață ca să-ți pot arăta(demonstra?) câte știu, if you know what i mean… Și da, legat de asta, m-ai cam nimerit: și io merg pe hamer-ul german 😆 ! Că batăr cu ăștia nu știi niciodată când și cum se termină (aluzie sexuală decât; și nu numai). Prinde o pe asta duoamnă!

            …….
            educația sexuală? am rămas datoare. știu.
            de n-om muri

            (multe om mai trăi)

            Apreciază

          • Ioi, am uitat de penis-tenis whatever…
            cum nici tu/voi n-ați demonstrat vreo pricepeală în ceea ce privește pronosticurile pizdii, cum nici eu, indeed! n-am putut demonstra că-mi prisososesc 500 de iuroi, rămânem cum am fost: nici voi ași, nici io vreo avută! Bun așa?!

            Apreciază

          • Daca asta te tele-satisface, why not. Bun așa. Suntem la fel de experti in a nu vorbi despre tenis. In special unii dintre noi. Cine zice? Ala e?

            Imi pare rau pentru tine s-aud c-ai uitat de lucrurile inoubliabile…

            Apreciază

      • Stely said

        He, daca ai cunoaste -o pe madam Bau Bau asa cum o cunosc eu(cine este si ce face in real) nu cum o vezi tu aici, incat sa te apuce chioraiala de maţe , ai fi chiar incantata de bagatul „smaranditei in ciorba asta” . Vreau sa spun ca doamna Bau Bau are poezii (poeme) publicate deja si care sunt traduse in cateva limbi straine. Prin urmare , o asigur pe „smarandita” ca nu are de ce sa fie suparata ca am asemuit-o cu Bau Bau-a Plus de asta Smaranda de care vorbesc este un nick ce s-a aflat pe Arca lui Goe in trecut , nu acum. Este posibil deci sa nu fie vorba despre smarandita de aici , ţaţo !
        Si te rog sa ma scutesti de elucubratiile tale ! 😠Nu vezi ca ai devenit caraghiasa ? Altceva nu ai de facut decat sa te tii cu dintii de fundul meu? Am avut impresia ca in afara de stilul incarligat, (imbarligat) de care vad ca te mandrasti , ai putea ceva mai mult. Ai rupt gura targului la inceput cu ceva comentarii mai consistente , dar de cand ai dat-o in bara cu tenisul iar eu am avut” nefericita „inspiratie sa-ti spun ca ai „zbarcit-o” ai luat-o razna pe aratura. Potoleste-te , ca nu vreau sa stai mult timp pe buda din cauza mea !🤮

        Apreciază

  32. Bau Bau said

    Faine comentarii pe aici. 🙂 Dinamism, evocări, veselie. Cum îi șade bine unei bărci cu ființe vii și fantome.
    Multă sănătate și inspirație vă dorim!

    Apreciază

  33. Bau Bau said

    Din seria SUNT PROST, DAR NU TÂMPIT :)))

    https://www.kudika.ro/articol/good-vibes/55031/opt-erori-de-gandire-care-distorsioneaza-realitatea.html

    Apreciază

    • Aveti si ceva cu horoscopul?

      Apreciază

    • Kudica ?!!??? Cautati mult dupa ele?

      4 SEMNE DE LA UNIVERS CA ESTI PREGATITA SA ITI SCHIMBI VIATA (SI CE TREBUIE SA FACI IN CONTINUARE). De exemplu sa rezistati cu eroism si abnegatie ispitei de a produce zgomote pe Arca lui Goe, gen „Unde esti Chimitza”… Incercati?

      Apreciază

    • P.S. Doamna Bau-Bau, care este rostul d-voastra in viata pe Arca lui Goe? Daca v-ati duce la spovedanie si ati marturisi ca luati in desert numele Domnului, ca va pierdeti vremea debitand fraze in van si ca prestati gratis munca de troll pe Arca lui Goe, iar parintele, curios, v-ar intreba de ce faceti asta?, in ce scop?, ce urmariti? Ce i-ati spune? Dar psihiatrului?

      P.S. In afara celor 8 feluri de pseudo-gandire in care excelati, cel mai tare va afecteaza al noualea, care nu-i in lista, dar mai presus decat toate la un loc, in cazul d-voastra dominanta ramane non-gandirea. Ce-i drept e drept, aceasta nu produce nicio distorsiune, ingaduindu-va sa fiti mereu egala cu d-voastra inseva. (Zero-evolutia care va da senzatia placuta a consecventei)… Presupun ca nu urmariti dinadins sa fiti agasata… Oricum nu va reuseste. Sunteti doar plictisitoare… in incercarea de a va auto-distrage de la nefasta captivitate in care ati re-cazut. Pe Arca lui Goe. Chiar nu gasiti nimic altceva mai bun de facut, sau cu cine?

      Apreciază

  34. Desi explicatia existentei pseudo-paradoxale a comentariilor pe Arca lui Goe este de domeniul evidentei (fiecare vizitator simtind destul de precis cum se face ca el insusi cedeaza ispitei de a comenta, intelegandu-le totodata, in mare, si ceilorlalti motivatiile), totusi aceasta explicatie se dovedeste de-a dreptul inefabila. Cu totii intelegem cum si de ce exista comentarii pe Arca lui Goe, dar n-am putea sa oferim in cuvinte o explicatie sau (macar) o descriere multumitoare a fenomenului. Interesante raman asemanarile dintre noi comentatorii, partea pe care o avem in comun cu totii, care ne permite sa ne ingaduim unii pe altii, si sa incropim „dragute” interactiuni virtuale, in jurul unor povesti (conventii) vagi, de o ametitoare fragilitate. Persistente totusi. Merci comentatorilor!

    Apreciază

    • Aila said

      Oricum comentariile roiesc precum albinele în jurul stupului doar fiindcă mierea e de calitate/ miere 100% naturala ci nu contrafăcută. Asa ca Dl Goe aveți miere în condei. Sunteți un dulce……Felicitări!

      Apreciază

      • @Aila – Daca am sti sigur ca este vorba despre albine atunci cu siguranta asa ar fi. Altminteri insa complimentul d-voastra (merci) este extrem de riscant… vizavi de cine, ce atrage 🙂

        Apreciază

      • Bau Bau said

        Câtă Bucurie! Câtă armonie!

        Căci altfel, orice comentariu răutăcios, injurios, dictatorial, denigrator coboară vibrațiile emițătorului și îl apropie de boală.

        Sănătate și veselie vă dorim, dragi navigatori! Să curgă lapte și miere la discreție!

        Apreciază

        • „răutăcios, injurios, dictatorial, denigrator” ???! – Astea apartin exclusiv celui slab de inger dispus prin atitudine sa le perceapa asa. Dar chiar si asa (de ar fi), atata vreme cat ramaneti captiva in zona, inseamna ca exista alte esente care exced „rautatea” (pe care tot insistati s-o instautrati declarativ, ca-compensare pentru ca nu vi se accepta de bune palavrgelile si balivernele), esente ce va rasplatesc efortul de a va manifesta ca comentatoare insistenta in zona (chit ca le treceti sub tacere, ferindu-va ca dracul de tamaie sa le pomeniti). Nu?

          Scremerea de a va tot incheia incantatiile pline de frustrare, cu asa zisele dorinte de bine, denota mai degraba un suflet mic contorsionat de furie si neputinta. Va multumim pentru urari. Desi mereu dati senzatia ca prin aceste urari v-ati lua si un bine-meritat la revedere (un adio ar fi si mai bun), ceva va tot atrage magnetic inapoi. Cred ca vi s-a prins elasticul de la chiloti de catargul Arcei.

          Gura pacatosului adevar graieste (mai ales cand se declara pe propria-i raspundere prost dar nu tampit), caci intr-adevar exista bucurie si armonie in aceasta samanta de scandal de pe Arca lui Goe. Cine n-o simte dar totusi insista sa fie partas la fenomen chiar ca e atins de boala. Si din „pacate” aici nu este salon de tratament.

          Apreciază

        • Mare noroc avem de prezenta Bau-Bau-lelei pe Arca, ale carei comentarii sunt pline de bunatate, bunavointa, toleranta, respect si aprecirere, ceea ce o incarca pe d-ei de vibratie si sanatate. Paiul, bârna si cununa. Vivat tanti Bau-bau-lelea. 🙂

          Apreciază

  35. Bau Bau said

    Din seria SUNT PROST, DAR NU TÂMPIT:

    „Pupat toți Piața Independenței”!

    Apreciază

  36. …Pe scurt, creierul comprimă timpul atunci când performăm acţiuni voluntare dar nu şi atunci când facem acţiuni involuntare, aşadar acţiunile noastre şi consecinţele lor sunt percepute ca fiind mai apropiate în timp, împuternicind simţul controlului. Acest lucru înseamnă că uneori coerciţia alterează percepţia intervalului de timp dintre o acţiune şi rezultatul ei. În condiţii de constrângere, dar nu şi de liber arbitraj, participanţii acestui nou experiment privind obedienţa au estimat că intervalul de timp e mai lung decât era în realitate, cu alte cuvinte, au arătat un efect de legătură temporală redusă sugerând un simţ al autocontrolului redus. EEG-urile au confirmat percepţia temporală a subiecţilor, arătând că o undă cerebrală N1 e mai mare la cei care au performat acţiuni voluntare decât la cei constrânşi.

    Concluzia este că atunci când suntem constrânşi să facem ceva (prin constrânşi înţelegem somaţi, siliţi, obligaţi, chiar şi verbal) ne distanţăm atât psihic, dar şi fizic (la nivel neuronal există schimbări observabile) de acţiunea în sine şi rezultatul ei, diminuându-ne, astfel, simţul responsabilităţii morale, făcându-i pe cei care spun „doar executam ordine” să se simtă cu adevărat mai puţin responsabili.

    Atunci, consecinţele legale ar fi că numai cei care dau ordine să fie pedepsiţi, nu?

    Milgram revizuit – nu suntem toţi psihopaţi, thank you very much!

    Apreciază

  37. Stely said

    Mda, din neatenție am postat micuțul meu comentariu pe topicul precedent. Nu sunt langa calculatorul meu de acasă și l-am pus de pe celular, cu un ochi la meciul Monicăi și cu altul să scriu. Intre timp , s-a întâmplat minunea și Monica a făcut un break .Cu o floare însă nu se face primăvară : 6-1 , 4-1 Sabalenka.

    Apreciat de 1 persoană

    • Indiferent unde comentati, nimic nu se pierde ci totul se castiga… Dar numai pe Arca lui Goe! 🙂

      Apreciază

    • Hm, dl. Nole incepe „aventura” de la Wimbledon cu set pierdut. Ceea ce denota. 😦

      Apreciază

    • Aila said

      Sunt dezamagita de Monica, Sabalenka a fost cu mult peste ea cu toate ca meciul mie mi s-a parut fara sare si piper deci cam de jucătoare in convalescenta.

      Apreciat de 1 persoană

      • Aila, foarte dragut comentariul tau. Faptul ca te-a dezamagit Monique a noastra, este super sweet, in special prin prisma faptului ca teoretic si practic Niculescu nu avea nicio sansa in fata Sabalencai, diferenta dintre ele la ora asta fiind enorma. Doar ingenuitatea te-a facut sa ai asteptari (totalmente) excesive, care ti-au adus respectiva dezamagire. Multumesc pentru amabilitatea de a partaja cu restul lumii (via Arca lui Goe) sentimentele tale fata cu tenisul. Mai stii? Poate o sa devii candva un spectator de tenis consecvent si consistent. Sa stii ca merita. D-na Stely poate confirma, Nostrastella nu (inca). Bafta.

        Apreciază

    • @Stely – Cred ca se cuvine sa-i uram succes si lui Andy Murray. Nu i-ar sta rau sa ajunga iarasi in finala la Wimbledon, cu atat mai mult cu cat acest lucru pare o misiune imposibila. Nu stiu pe ce culoar este dar cred ca mi-ar placea sa-l vad jucand impotriva lui Roger Federer. 🙂

      Apreciază

      • Stely said

        Nole a fost in forma buna si a castigat .Desi a pierdut primul set (eu) nu am avut deloc emotii ca va pierde . Dar adversarul lui din finala de Roland Garros (S.Tsitsipas) a produs „surpriza” . Imi pare rau , zau. 😒 Mi-ar placea sa-l vad pe Andy macar pana in turul 3-4 dar mai mult nu sper. De Monica m-am bucurat ca in setul doi a rezistat onorabil . Un break si 3 ghemuri au fost cat de cat bunicele . Poate Irina Begu sa reuseaca s-o elmine azi pe adversara ei, si poate Sorana maine, dar Michi Buzarnescu cu Venus n-as prea crede,desi nici ea nu mai este ce a fost. Oricum , cred ca macar pe-asta il vom urmari pe TV , altfal vad ca nici un meci de fete, in afara de Sabalenka-Monica, n-a „pupat” azi live TV.Mi-am facut degeaba abonament la Eurosport player ,ca nu pot sa-l folosesc in prezent . 😦 Poate cand voi ajunge acasa (peste 4-5 zile) la computerul meu.
        P.S, Degeaba o asteptati pe Nostrastella. Poate s-ar baga sa comenteze , dar prezenta mea ii provoaca ceva deranjamente. Ea zice ca la burta dar eu zic ca in alta parte . Dar numai ea stie cum sta treaba cu mahmureala asa cum stia si Neamtu tiganu.

        Apreciat de 1 persoană

        • Suspect de silentios dl.Neamtu Tiganu… Daca nici maine, dupa meciul Anglia – Germania, nu zice nimic il putema raporta ca disparut. Nu-mi pot imagina ca este un simplu dezertor. Si-o fi facut oare cont pe Facebook?

          Apreciază

          • Stely said

            Pai gata, Spania a terminat: 5-3. Franta are ceva probleme cu Elvetia : 0-1 la pauza, bag de seama ca nu-i prieste „micul Paris”. Si Andy s-a inecat la malin setul terei cand era gata sa castige in minim de seturi . 😦 Irina,insa, ne aduse nitica bucurie . O batu pe pustoaica din SUA in doua seturi , dar cu emotii in setul doi.Surprize mari la baieti. Aiesit si Sinner din turneu. S-au intrerupt competiile . Ascapat si Andy , pana maine se odihneste. 🙂

            Apreciază

          • Si acum na beleaua, tziganii din Anglia i-au batut pe tziganii din Germania…

            Nu-mi ramane decat sa contez pe iubirea mea din totdeauna: Italia. I-ta-lia, I-ta-lia, i-ta-lia… Forzza Italia….

            Apreciază

  38. pt cei ce n-au apă caldă, dar au netflix, hbogo etc
    pt pasionații ce s’ar uita la tenis dar n’au prin jebe d’un Eurosport Player
    (pt cei ce cred că se pricep?)
    :::::::::::::::

    https://www.wimbledon.com/en_GB/scores/index.html

    Apreciază

    • Stely said

      Dar de asta ce zici ?
      https://www.flashscore.ro/tenis/
      Si apropo de apropo-urile tale ,referitoare la cei enumerati mai sus. Intrucat eu nu-i cunosc pe cei despre care vorbesti ,nu cred ca ar exista cineva care sa-ti multumeasca pentru link-ul recomandat. Si nici nu cred ca aceasta fost facuta cu buna credinta, ci doar din pura rautate.

      Apreciază

      • Bey, Duamnă Fă!

        Văz că tu chiar te crezi buricul.. ărcii!
        Cine naiba a avut vreo treabă cu aerele lu’ matale.
        Pudreazăți năsucul și lasă-mă dreaku în pana mea.

        Cum zice oricine ceva- făr a face referire cu subiect și predicat la cineva anume, hop și tu, sari de cur ca o țață în călduri! Suntem noi de vină că tu te simți atât de infectă?! Lasă-mă’n puii mei și vezi’ți de barca ta. Că io când vreau să vorbesc cu tine, știu unde și cum să te găsesc. Read my lips, fă:
        -când oi zice duamnă… cu tine vorbesc
        -când oi zice stely… steliana whatever… cu tine vreau să vorbesc.
        Simplu! Capisci? Să repet? Repet. So

        Read my lips, fă:
        -când oi zice duamnă… cu tine vorbesc
        -când oi zice stely… steliana whatever… cu tine vreau să vorbesc.

        să repet?

        Apreciază

        • Stely said

          Dupa cum te repeti , te opintesti , te otarasti si iti pui poale’n cap ,este clar ca nu-i a buna cu tine. N-am nici un motiv sa-ti dau vreun sfat , sa fie la tine acolo. Mie imi este cat se poate de bine, desi im pare foarte rau pentru Franta ca a iesit din carti. 😦

          Apreciază

          • Vizavi de Franta (sora noastră mai mare de ginta latina, reprezentata cu brio de cu frățiorul Kylian Mbappe), ma încearcă sentimente amestecate… Dar daca tot s-au dus acasă, voi păstra in mod convenabil doar partea care mă face să mă bucur un pic de prematura eliminare, la București, a prea arogantei noastre surioare. Las’ sa mai stea si pe-acasă. 🙂 Sper sa-i imite si Anglia cat de curând, mai precis chiar astăzi, un pic mai la vale.

            P.S. Oare dl. Iosif, naturalizat ca concetățean al lui Benzema, o fi suferit mult cu prilejul eliminării Franței?

            Apreciază

          • Iosif said

            Slabiciunile Evei,curiozitatea si instabilitatea, au condus spre decadenta umanitatea.
            Liberté, Égalité, Fraternité…LGBT…

            Apreciază

          • Aila, Stely, Fotosinteza12, BauBau, Nostrastella, i-auziti ce zice dl.Iosif: „Slabiciunile Evei,curiozitatea si instabilitatea sa, au condus spre decadenta umanitatea. E adevarat? Puteti confirma?

            Greu de decis care dintre excese sunt mai dezgustatoare, cele LGBTQ+ (care incearca sa intefereze politic cu nevinovatul fotbal, cu sportul in general), sau cele promovate de catre relicvele retrograde gen Iosif & Sperling. Grea alegere pentru omul normal, comun, care-si duce si el viata cum poate intre tot felul de extremisme cretine, abuzive, tupeiste.

            Apreciază

          • Stely said

            N-ar fi greu de spus parerea despre idioteniile urangutanului Iosif, dar oare merita sa ne pierdem vremea si nervii cu ele ? Eu zic sa fie la el, acolo…La fel si la toti cei care se manifesta ca niste bezmetici. 😠 De oprit nu poate sa-i opreasca nomeeni,doar este libertate nu-i asa ?
            Pe mine ma lasa rece. Dar da , sunt greu de suportat. Noroc ca avem posibilitatea , iata, sa le zicem cate ceva de la obraz, Despre Sperling , urangutanul, nu mai stiu nimic , dar nici n-am chef sa aflu ce tampenii mai debiteaza despre vaccin.H
            P.S. La ce v-ati uitat , la tenis (Federer) sau la fotbal ? Cam norocos tipul… dar si Anglia a dat lovitura. De fapt era previzibul . Ghinion si la Serena , s-a accidentat si ea . 😦 Ce coincidenta nefasta! Ambele finaliste de la Wimblendon 2019 sunt in imposibilitatea de a-si apara trofeul. Sunt tare mahnita ca Simona nu merge nici la Olimpiada. 😦

            Apreciază

          • Iosif said

            @Stely
            Blamati, jigniti si înjositi, soecia din care proveniti !

            Apreciază

          • @Stely – Am aruncat cateva priviri la meciul lui Federer dar n-am gasit niciun motiv sa insist (incredibil de jos nivelul tenisului, dar probabil ca Federer va mai creste pe parcurs, sper). M-am uitat la fotbal si m-am ingrozit si acolo de calitatea jocului si si de rezultat (pentru ca am tinut cu Germania, asa in virtutea inertiei ca alte motive n-as avea la ce echipa au acum)… Prin urmare imi concentrez sperantele pe favoritii traditionali 🙂

            Apreciază

          • @Iosif – Daca provenim dintr-o spepecie asta inseamna ca suntem rezultatul evolutiei si nu direct al creatiei divine. Poate ar fi bine sa te aduni un pic si sa te horarasti daca esti evolutionist sau creationist. Bine asta, asa in plan ideal, pentru ca tu nefiind in realitate nici una nici alte te poti considera simultan si/sau pe rand (cum iti vine) si una si alta fara nicio contratictie notabila.

            P.S. In subsidiar ar fi de mentionat ca oamenii nu se trag din urangutani. Si nici Stely din Iosif. 🙂

            Apreciază

          • Iosif said

            « Eppur si muove ! »

            Apreciază

    • Deocamdata momentele palpitante vin de la fotbal unde Croatia a egalat Spania in minutele de prelungire… 3 – 3… urmeaza prelungiri si poate penalty-uri. 🙂

      Apreciază

    • Pentru urmarirea scorurilor in tenis si fotbal foarte bun este site-ul livescores: TENIS si FOTBAL

      Apreciază

      • Stely said

        😪

        Apreciază

      • Stely said

        Hei, acum am aflat .Andy a continuat aseară meciul și l-a câștigat în 4 seturi. Bravo Andy ! Felicitări ! P.S.Cine vrea să cunoască ce urmează pentru fiecare învingător, cu cine va juca în continuare , se afla în link-ul dat de mine. Exista în dreapta ,sus, ,la fiecare competiție un un mic semn ca un trepied ,pe care dați click și veți vedea tot tabloul de joc, până la faza finală.Acum au intrat pe teren Michi B.siVenusW. Hai Michi, fa un meci frumos. Bafta!

        Apreciază

        • Aila said

          Chiar daca a pierdut partida totusi Miki a jucat frumos, cu entuziasm si motivatie, au fost si niste erori, dar mie mi s-a parut foarte concentrata, a avut atitudine si doarnica de castig, practic ea s-a luptat pana in ultima secunda de joc iar meciul desi lung a fost antrenant am vazut multe schimburi de minge lungi Bravo Miki si Jos Palaria pentru Venus la cei 41 de ani tot in forma.

          Apreciază

Lasă un comentariu