(b)Arca lui goE

b-Log anonim, amator și ventrilog al celor fără de blog. Despre NIMIC !

1 Septembrie

Posted by Arca lui Goe pe septembrie 1, 2021

Prima zi de toamnă !

si a doua zi … de septembrie

Cu pastramă și cu vin, uite așa ne chinuim !

60 răspunsuri to “1 Septembrie”

  1. Aila said

    Am tras sforile toamnei
    și-am scris strâmb, pe ușă,
    inventar
    acum,
    hai să-mpărțim toamna
    și la partaj să luăm
    o frunză tu, o frunză eu,
    cinci vise tu, cinci vise eu
    și tăcerea,
    apusul ți-l las ție.
    ploile le voi lua eu,
    iar tu o să ai toate furtunile
    stoarse de ultimele picături de vlagă.
    cu răsăriturile va fi mai greu.
    sigur ne vom târgui
    ca-n piață.
    am să ți le cedez, totuși,
    numa ca să-mi lași mie
    nopțile
    și toate neîmplinirile mele
    de fiecare zi…

    Toamna
    de Ion Minulescu

    Apreciat de 3 persoane

  2. Bau Bau said

    A venit, a venit toamna,
    Acopera-mi inima cu ceva,
    Cu umbra unui copac sau mai bine
    Sau mai bine cu umbra ta…

    Mă tem ca n-am să te mai vad, uneori,
    Ca au să-mi creasca aripi ascutite pan’ la nori,
    Ca ai să te ascunzi intr-un ochi strain,
    Si el o să se-nchida cu o frunza de pelin.

    Si-atunci mă apropii de pietre si tac,
    Iau cuvintele si le-nec în mare.
    Suier luna si o rasar si o prefac
    ïntr-o dragoste mare…

    Apreciat de 1 persoană

  3. neamtu tiganu said

    Ce-nseamna domne natura asta, cum a venit ea, toamna, exact la data exacta, cred ca si la ora exacta. Chiar si cu incalzirea globala toamna tot a venit. Cine ar mai fi crezut?

    Toamna se numara bobocii! Ii tot caut… voi citi aveti? sa vezi ce se mai lamenteaza greierul, ca zici ca-i Basescu.

    Apreciat de 1 persoană

    • @NT – Cum le spui d-ta bobocule mai rar ! Basescu!? Dar ce-ti veni frate? De la ce făcuși atingere?

      Din cântecul greierului nu se poate ghici cat de puțin mai are de trait … era un haiku in genul asta…

      P.S. Sa știți ca fiecare e liber sa-si aleagă ziua in care declara deschis festivalul toamnei… ziua recoltei, whatever, 1 Septembrie, 21 Septembrie, 7 Noiembrie, pe alese.

      Apreciază

  4. Radu Humor said

    Dacă-i adevărat ce spune medicul evreu, atunci ar trebui să susținem mai departe guvernul Câțu și mai ales pe proprietarul lui, a guvernului, care au reușit să aibă cea mai mică rată de vaccinare din UE :
    Cunoscutul medic evreu-american VLADIMIR ZELENKO deconspiră vaccinarea Covid în fața unui Tribunal Rabinic: Treziți-vă! Este al treilea război mondial. Este moarte. Este genocid. Doar 10% vom supraviețui – cei cu credință și gândire mântuitoare Dr. Vladimir Zelenko avertizează împotriva unui genocid planetar Dr. Vladimir Zelenko este cunoscut la New York pentru găsirea unui tratament preventiv foarte eficient pentru Covid 19. A publicat numeroase studii și a vindecat mii de persoane. În cele de mai jos explică în fața unui tribunal rabinic – Beth din – de ce vaccinarea actuală anti-covid este o erezie științifică cu mult mai periculoasă pentru sănătatea publică decât ceea ce afirmă Doxa. În acest Video (disponibil în baza materialului) revine asupra cifrelor farmacovigilenței din Statele Unite care arată o mortalitate catastrofală a celor mai tineri și avorturi spontane de 8 ori mai multe la femeile gravide. El arată că și dacă întreaga planetă ar avea covid, ar fi maxim 35 milioane de decese; dimpotrivă, dacă s-ar vaccina 7 miliarde de indivizi, așa cum preconizează Bill Gates, ar fi aproape 2 miliarde de morți! Mai amintește că mortalitatea a explodat în Israel începând cu sfârșitul lui decembrie (cf. Graficul din josul paginii) Dr. Vladimir Zelenko vorbește de genocid planetar și ar fi complicat să fie acuzat de antisemitism, din moment ce vorbește în fața unor rabini! El compăra supraviețuirea în fața vaccinării Covid cu fuga evreilor în Egipt, când doar 10% din poporul evreu de atunci, cei cu credință și „gândire mântuitoare”, au supraviețuit. ***

    https://www.activenews.ro/stiri/Cunoscutul-medic-evreu-american-VLADIMIR-ZELENKO-deconspira-vaccinarea-Covid-in-fata-unui-Tribunal-Rabinic-Treziti-va-Este-al-treilea-razboi-mondial.-Este-moarte.-Este-genocid.-Doar-10-vom-supravietui-cei-cu-credinta-si-gandire-mantuitoare-168814

    Apreciază

    • Hop si hodorogul cu hodoronca-tronca… Tu mai lipseai… De parca nu erau de ajuns doi limbrici pe (b)Arca, pentru o pereche, acuma na beleaua ca se pune de un menage a trois… sfânta treime a bermudelor, psihodramatist si mistic aveam in combinație, dar lipsea latura politica din conspirație… Întâiul limbric poposit pe Arca lui Goe își revendica supremațiea cu un copy-paste de zile mari… Cunoscutul limbric antisemit Radu Humor il citează pe cunoscutul medic evreu-american VLADIMIR ZELENKO într-o-o comedie-n comedie de toata fala… D-le Radu Humor(aș) ce-ați vrut sa spuneți? Se pare ca pur si simplu ați ținut sa divulgați sursele din care va alimentați prospețimea perenei imbecilitati congenitale a domniei voastre… Radu Humor, ilustrarea perfecta a eternității dobitocilor… iarăși pe Arca lui Goe… Ptiu drace!

      Apreciază

      • Radu Humor said

        Ai căpiat, vaxcinatule ?!
        Ți-e frică-c-o mierlești ?
        Stai liniștit pe coada ta, că de la conspirații nu moare nimeni, dar de la vaccin , (ne) mai vedem…. ?

        Apreciază

        • Radu Humor, limbricul savant, expert in virusologie, imunologie si vaccinuri, a venit pe Arca lui Goe sa salveze lumea toamna. Ar fi bine sa faceți o tura pe la vrăbii d-le doctor. Auzi de ce înghite d-lui căcat si conspirații cu nemiluita, ca nu se moare din așa ceva… Bravo… normal… Văd ca nici de durut nu vă doare. Mă rog, ce aveți d-voastră nu doare… așa v-ați născut… anesteziat de gata, numai bun de înghițit conspirații nepericuloase.

          P.S. Humoare, vezi ca avem deja troli, așa că nu te mai agita prea tare încercând să le iei locul, că s-ar putea să-i inervezi. Si atunci o să se oprească să-si mai tragă suturi unul altuia si o să vă ia pe domnia voastră humorală la suturi.

          Apreciază

  5. Bau Bau said

    Toamna asta îmi amintește de „vara târzie a unui Forsithes”. 🙂
    Culoare, luminozitate, blândețe.

    Apreciază

    • Bau Bau said

      🙂 🙂 🙂

      CORECT:
      Forsyte

      Apreciază

    • Serios? Cultură generală nu glumă! Vă invit să dezvoltați tema. Cum anume vă aduce „toamna asta”, aminte de „vara târzie a unui Forsyte”? Încercați? Încercați!

      Apreciază

      • Bau Bau said

        Toamna astronomică începe la 23 septembrie. Putem spune așadar că primele săptămâni din septembrie sunt de „vară târzie”.

        Într-un roman din ciclul „Forsyte Saga”, Bătrânul Forsyte, șeful unui clan de burghezi bogați, se odihnea după o viață de muncă pentru mulți bani, savurând cu ochi de artist lumea din parcul său, așezat comod. Asta se întâmpla în vara târzie a naturii, care se suprapunea peste „vara târzie” a existenței lui. De aici titlul romanului „Vara târzie a unui Forsyte”

        Mi-am amintit de el stand comod în fotoliu pe terasa mea, în prima zi de septembrie a acestui an. O să mă ierte John Galsworthy pentru felul în care am povestit. De obicei, rețin mai ușor atmosfera unei scrieri ficționale. 😊

        S-au făcut și seriale TV după aceste romane. Nu-ți trebuie mare cultură să le urmărești:
        https://veziseriale.org/seriale/the-forsyte-saga-2002/

        Apreciat de 1 persoană

        • Calendaristic e toamnă (timpurie?), astronomic e vară (târzie?), suntem așadar în plin anotimp al incertitudinilor (cuantice?)… Mie inevitabil sfârșitul verii mi-i evoca până mai ieri pe Tennessee Williams si pe William Faulkner cu ale lor nostalgice „Vara si Fum” si „Lunga vara fierbinte” (cu Paul Newman, mereu tânăr în distribuție)… Până mai alaltăieri sfârșitul verii mă găsea de veghe în lanul de secară, străduindu-mă să nu ucid vreo pasare cântătoare, dar de azi gata, sfârșitul verii poate evoca altceva, de exemplu viața… La poalele vulcanului… în alternanță cu Amintiri din copilărie…

          Apreciază

  6. Bau Bau said

    Apreciat de 2 persoane

  7. Apreciat de 1 persoană

  8. Dl.Goe said

    Apreciază

  9. neamtu tiganu said

    Toamna, un anotimp extrem de cintat de puturosi si chiulangii, tocma cind e atit de multa munca la cules..

    Apreciat de 1 persoană

    • Dar d-voastră n-ați auzit de diviziunea muncii? Culegătorii s-au separat de păstori si de vânători, hăt de mult, in zorii omenirii, mai apoi de meșteșugari, de negustori, de artiști si încă si mai apoi de ingineri si de intelectuali, inclusiv de filozofi. Eu ce am de cules, culeg, si-mi rămâne si timp de cântat.

      P.S. Sunteți in urmă cu recolta? Da’ ce-ați plantat? Mac si cânepă, ca d-na Bau-Bau? 🙂

      Apreciază

  10. The Third Day. De toamnă 😆

    Apreciat de 1 persoană

    • Si tu esti cu barca goală? 🙂 Sau e aceeasi (b)Arcă in aluzie?

      Apreciază

      • … a nuuu! Doar o aroganță 😆
        Barca asta l-ar fi dus pe DjokerNole mai departe.
        Dar cum se pare că va rata îmbarcarea… toamna asta are ce face:

        😆 de ce asta? nu pt că vreau eu, Gizăs!
        Universul are grija… ECHILIBRULUI!

        (ar fi fost prea ușor, anyway!)

        Glumesc. Că nu’s mama omida.
        … doar că..instinctul de fată mare…
        😆 😆 😆

        Apreciază

        • – De ce zici că n-ai noroc în dragoste? Că uite nu ești chiar așa de urât…
          – De urâtă…
          – Așa, așa…

          Apreciază

        • Medvedev si Zverev (si chiar Tsisipas) au într-adevăr șanse ceva mai mari decât Nole de a câștiga US Open-ul de anul acesta… Dar… n-ar fi prima oară când Djokovic reușește să fie mai tare decât destinul altora… In privința Echilibrului invocat de toate cobele pământului, nu spera și nu ai teamă… Universul are ordinea lui și i se cam fute de ce crede Rolex si Nostrastella c-ar însemna echilibru… Dacă ar sta în echilibru, universul nici n-ar exi-sta… așa că cei care vor să stea în cumpănă mai bine să stea capră…

          Apreciază

          • Mda

            Acum chiar îmi pare rău că ți-am stricat ziua de ieri cu golăniile mele (cvasi?)nevinovate.
            Io am vrut doar să te fac să zâmbești. Atât. Sincer, nici nu m-am gândit dacă aroganța mea ți-ar putea produce (sau nu) alt’nica decât voie bună. Se pare că nu. Mă rog. Angoasa ta în ceea ce-l privește pe zeul Nole fiind reactivată, ce să zic? să fie precum îți dorești. Doar că… Vezi tu, asta cu.. dacă și cine e nr.1(în orișicecarece domeniu), începe să devină cutuma celor chitiți (chibiți?) pe clasamente ori ierarhii; ei neparticipând neam cu ceva sudoare la ”procesul tehnologic” în sine. Da’ sunt pricepuți nevoie mare. wauuu
            Cine e nr1, sau…cine o are mai mare? cam tot aia. La fel de jenant.

            Într-un final, toți (noi/voi) cădem de acord că nu mărimea contează! 😆

            Whatever, despre zeul tău mai avem vreme a vorbi.
            E abia la începutul nimicniciei.

            PS. ce părere ai de noul josearmando al tenisului mondial?
            ori tu doar la nole privești? btw: șterge-l pe țițipas dintre prezumtivii tăi viitori câștigători. acum are vreme de stat pe budă 😆 echilibnrul a fost restabilit, precum spuneam.
            că tu zici că universul n-are nici o treabă, așa o fi.

            atunci.. poate că Tata lu zzzGreblea, naiba știe. 😆

            …..
            (și să nu mi spui că tu crezi în boscoane, blesteme, descântece, vraci ori șamani)

            Apreciază

          • @Nostrastella – Tu, dacă ai fi fost fată deșteaptă (si nu doar mare) ai fi putut sa zici doar atât: „Goe, sunt de acord cu tine că Djokovic are un pic mai puține șanse de a câștiga US Open-ul decât Tsitsipas. Eu ti-am spus de la început! 🙂 „… Dar tu „ai preferat mai bine” să-ti iasă de-o pledoarie. Bună si asta. Ai reușit cu ea ce ai ratat prima oară, făcându-mă să zâmbesc. Retroactiv. In hohote. Cel mai mult mi-a plăcut cum ti se umplea gura de .. (??!!) „Nimicnicia lui Djokovic”. Super-tare. Asta e bună de titlu de articol pe Arca lui Goe, mai ales că nimicnicia respectivă e la fel de bună ca alte nimicnicii, de exemplu ca a lui Alexandru Macedon sau ca al lui Albert Einstein. Serios. Oricum ceva mai buna decât nimicnicia altora care si-au încheiat legenda-n slam-uri cu set pierdut cu bagel 6 – 0. Când o să scriu articolul, o să te trec obligatoriu la bibliografia facultativă. „Nimicnicia lui Djokovic” – de dl. Goe (după o idee de… inspirat de… (a)muza Nostrastella). In curând pe Arca lui Goe. Nu ratați… 🙂

            Nostima ta tentativa ta de „zeificare” a lui Novak Djokovic pe Arca lui Goe aduce, sub câteva aspecte cheie, cu tentativa de „zeificare” a lui Goe însuși de către d-na Bau-Bau, ambele având la bază cam aceleași motivații, aceleași confuzii, aceleași trucuri, aceleași dorințe cât si aceeași dragoste sinceră si irezistibila pentru dl. Goe. Doar că tu, mai înțeleaptă decât viteaza d-na Bau-Bau, preferi să lupți cu efigia lui Goe pe Arca si anume cu „Novak Djokovic”… nu „direct” cu „dl Goe” (fiind si acela, ca si Nole, tot doar un personaj). La urma urmei „Djokovic-ul” de pe Arca nu-i tenismenul omonim, ci este unul si același lucru cu dl. Goe de pe Arca… Dar despre asta vom mai vorbi. Eu cel puțin voi mai vorbi. Mai fiind câte ceva de zis… Desi Nole (numărul 1 mondial in clasamentul meu personal, ce treaba ai tu urâto?) poate amâna discuția clarificatoare tot aducând detalii noi în discuțiile preliminare…

            Wow! Chiar ai văzut meciurile lui Tsitsipas (nu pot sa cred!!!) sau doar ai tras cu urechea la can-can-uri? Faptul că se cacă-ntre seturi este tot ceea ce contează la Tsitsipas pour toi, n’est pas? Cam aduci la mentalitate si psihologie cu publicul de la US Open (cel mai needucat public dintre public-urile marilor slam-uri, parcă ar fi public de Coliseum)… Nu zic însă că contribuția publicului la rezultatele meciurilor n-ar fi fiind colosală, simpatică, interesantă si de luat in seama. Mi s-a părut superbă contribuția publicului in momentul in care Naomi Osaka s-a întors cu curul la adversară si cu fața la zid, încercând să intre într-o scurtă sesiune de meditație, înaintea unor mingi decisive. In 5 secunde publicul (care o adora pe activista socială Osaka) a scos-o cu fluierături din sesiune pentru a o forța să se confrunte mintenaș cu finalul de meci. Superb meci. Da, super-meseriași ambii teenager-i si Carlos Alcaraz si Leylah Fernandez. Vom mai auzi de ei. Probabil că gloria lor începe acum.

            Ba da cred cu toată convingerea în blesteme si descântece. Asta pentru că am băgat de seamă că absolut întotdeauna ceea ce i-au dorit unii sau altele d-lui Goe (de bine, de rău), li s-a întâmplat lor însuși cu asupra de măsură. Nu cred să fie o simplă coincidență. Desi, cuantic vorbind, e posibil. 🙂

            Apreciază

          • tu ești pe pastramă sau pe vin?
            sau și și… că pare că nu ne mai înțelegem.

            eu sunt pe vin.
            treci și tu pe vin rogu-te.. să vorbim umpic aceeași limbă
            altminteri mi-e că m’oi da pe whisky, și mă pierzi definitiv.

            sau ne certăm. în cel mai bun caz.

            Apreciază

          • @Nostrastella – Imi vine greu să cred c-as putea pierde ce n-am avut, dar si mai greu îmi vine a crede că n-am putea certa. Nu-i singura nălucire. Si nu ești singura vinovată… Am băgat de seama că lumea in general (lumea, lume de e lume), ajunsă pe Arca lui Goe are brusc ideea asta tranzită că gesturile d-lui Goe ar fi sau ar trebui să fie orientate in scopul de a satisface cererile publicului, si/sau că motorul întâmplărilor de pe arcă ii are pe ei anume in prim-plan, întâmplându-se lucrurile așa cum se întâmplă anume pentru a-i reține pe ei pe Arca sau anume pentru a-i îndepărta. Eu zic că ne înțelegem destul de bine (ca de obicei as zice). Si mai spun că ești un personaj interesant si important așa in general, integrabil armonios in peisajul Arcei (ceea ce desigur nu-i mare lucru, dar orișicât), dar totuși… pentru cineva absent din distribuție in ultimele luni, să vii acuma cu pretenția c-ai ști mai bine ce băutură-mi priește este cred, ușor exagerat. Culmea fiind că întâmplător (sau nu) mă aflu la un pahar de vin. Așadar exact ce-ti trebuie… Sunt sigur că o să ajungem si la whisky, fără însă să ne putem pierde… din atâta lucru 🙂

            P.S. Exista si sunt vizibile unele confuzii (sursa a aparentelor neînțelegeri), dar, întâmplător (sau nu), momentan nu simt niciun pic nevoia de a le clarifica… Presupun că la un moment dat o să-mi vină chef să le clarific, desi până atunci ori se clarifică singure, ori nu mai e nevoie… Om vedea. 🙂

            Apreciază

  11. Bau Bau said

    Jaguarie

    „Zebruarie

    Moartie

    Caprilie

    Maidan

    Juninca

    Iulica

    Augustos

    VIESPEMBRIE

    Coptombrie

    Norembrie

    Recembrie”

    Apreciat de 1 persoană

  12. Bau Bau said

    CUI S-O POTRIVI
    *
    Suvenir
    de E.I.

    Aiurit
    și aburit

    cum eram,
    tot mă iubeam.

    În strachină, nătâng,
    împlantam piciorul stâng,

    și nu călcam deștept
    nici cu piciorul drept.

    Dar printre nori
    alergam ușor

    iar dacă mă-ncurcam de stele
    le culegeam, ca niște mere.

    Cum eram,
    tot mă iubeam.

    Apreciat de 1 persoană

  13. Radu Humor said

    Imperiul secret al UE

    ”Într-o vreme a schismelor care separă Vestul UE de noii membri din Est, ambele tabere au propriile rațiuni de a păstra marele secret economic al UE, și anume faptul că Vechea UE stăpânește noile țări membre ca pe niște feude”, scrie Matthew Olex-Szczytowski, bancher, istoric și consilier al mai multor premieri polonezi, într-un articol publicat de UnHerd.

    ”Împotriva logicii și justiției, 340 de milioane de vest europeni bogați îi sug pe cei 103 milioane de estici săraci. Elitele din Europa Centrala și de Est nu se revoltă, pentru că nu suportă să recunoască realitatea, iar mulți dintre membrii elitei din Est au fost cooptați de vestici sau au fost intimidați. Însă resentimentele nu pot să nu răbufnească. ”Nu suntem o colonie, nu suntem membri de mâna a doua”, a transmis Comisiei Europene premierul Sloveniei. Până și Clotilde Armand, primărița franțuzoaică din București, a spus limpede că ”o mare parte din bogăția Europei se scurge din țările sărace către cele mai bogate”.

    În Vest, cei care știu asta nu deschid gura, ci îi încurajează pe trâmbițașii lor din Est să spună că Vechea Europa menține Estul pe linia de plutire. ”Îi vedeți pe polonezii, pe cehii și ungurii aceia cicălitori?”, se plâng mereu eurocrații. ”Se îndepărtează de liberalism, însă își freacă palmele și se așteaptă să le dăm bani!”. Acest tip de gândire este strâmb din cel puțin două motive. Presupusa obrăznicie a Estului nici nu se compara cu păcatele Vestului (comparați doar ce face Ungaria cu LGBT cu ceea ce face Danemarca cu musulmanii săi). Ceea ce rupe Europa în două nu este o falie culturală (despre care se vorbește exagerat de mult), ci statutul de colonie al Europei Centrale și de Est.

    Orice analiză trebuie începută prin a vedea ce s-a întâmplat cu cele 11 state care au aderat la UE în 2004. Europa Centrală și de Est era slăbită după căderea comunismului și a trebuit să-și deschidă granițele prea repede. Capitalul din Vechea Europă ar fi trebuit să compenseze pierderile. Însă, asa cum s-a întâmplat deseori în istorie, consecințele cele mai importante nu au fost bănuite. Odată ce au căzut frontierele s-a produs o hemoragie demografică și Vestul s-a îmbogățit cu 10 milioane de angajați veniți din aceste țări. Dintre aceștia, circa o treime aveau studii superioare și ei sunt cei care au contribuit la mare parte din creșterea economică a Vestului.

    La Bruxelles nu este voie să vorbești despre acest uriaș transfer de bogăție. Nimeni nu îndrăznește să se laude că a pus mâna pe acești imigranți albi, creștini, bine pregătiți, extrem de ușor de integrat. Este limpede că, dacă ar face asta, ar fi numiți rasiști.

    În Est, elitele tac de rușine pentru că au fost complice la o prăbușire demografica cum numai în vreme de război se poate întâmpla. Croația a pierdut un sfert din populație (un fost premier croat a îndrăznit să spună că acesta este un pericol existențial pentru țară). România, Bulgaria și țările baltice au pierdut o cincime din populație în acest fel. Polonia a pierdut o zecime din populație.

    Dezastrul social care s-a produs a fost înspăimântător. Spitalele au fost părăsite de medici. Dintre primele zece tari UE la mortalitatea covid, opt sunt din Europa Centrală și de Est. Puteți fi siguri că lucrurile nu ar fi stat astfel, dacă doctorii ar fi rămas în țările lor. Acest dezastru demografic a năruit orice speranță că Estul ar putea ajunge din urma Europa de Vest. ”Europa de Est va îmbătrâni înainte de a se îmbogăți”, spunea Beata Javorcik, profesor la Oxford și economist-sef al BERD pentru Europa de Est.

    O altă consecință neașteptată a fost remodelarea peisajului economic din Europa Centrală și de Est. La Berlin este interzis să vorbești despre asta. Companiile off-shore bogate au năvălit în aceste țări și au cumpărat cele mai importante firme. Într-adevăr, au salvat câteva mari companii falite (VW a făcut asta cu Skoda, în Cehia, iar Renault cu Dacia, în România). Însă lucrurile nu s-au oprit aici; companiile vestice s-au înstăpânit pe sectoarele cheie din industria și serviciile statelor estice.

    În Polonia, străinii dețin jumătate din industrie și din retail, în special prin intermediul marilor companii. În Cehia și Polonia, companiile străine asigură jumătate din exporturi. În Ungaria, străinii asigura patru cincimi din exporturile țării. Acest lucru este fără precedent în țări cu o forță de muncă competentă. Până la urma, cehii erau mai prosperi decât elvețienii sau suedezii în 1938, iar polonezii și ungurii erau în fața Madridului, înainte de războiul civil din Spania.

    Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică spune că prin plecarea forței de muncă din Est în Vest, Estul a donat nu mai puțin de 400 de miliarde de euro, bani care au fost investiți în educația acestor oameni. Asta depășește cu mult ceea ce Bruxellesul a oferit acestor state. Polonia a cheltuit 160 de miliarde pentru a-i educa pe cei 2,6 milioane de cetățeni care au plecat, însă a primit de la UE 138 de miliarde de euro.

    Creșterea PIB-ului Vestului care se datorează muncii celor veniți din Est este și mai mare. Vechea UE a câștigat astfel o mie de miliarde de euro, până să lovească pandemia. La aceasta se adaugă investițiile corporatiste. Acum, ele au ajuns la maturitate și aduc profituri și dividende, care iau calea Vestului. Aceste profituri care pleacă sunt mai mari decât transferurile anuale de la Bruxelles. În plus, fondurile europene sunt cheltuite în Est în special în proiecte de infrastructură, unde companiile vestice primesc majoritatea contractelor și obțin astfel patru cincimi din aceste fonduri europene.

    Europa Centrală și de Est a devenit ”o uzină” pe lanțurile de producție occidentale – așa a numit-o Handelsblatt. Vechea UE sifonează de aici componente pe care le asamblează și apoi le exportă în China și în alte părți. Dintre statele care aprovizionează astfel Germania, Polonia depășește Franța, Italia și Spania. Europa Centrală și de Est a devenit o piață cheie și total captivă a Europei de Vest. Hegemonul german depinde de această piață. În 2020, Berlinul a exportat în ECE în valoare de 179 miliarde de euro, în timp ce exporturile germane în SUA au fost de 103 miliarde, în China de 96 de miliarde și in Rusia de doar 23 de miliarde de euro.

    Economiile central și est-europene au crescut, într-adevăr, însă PIB-ul pe cap de locuitor ne amintește cât de multe provocări sunt mai departe. Polonia are jumătate din PIB-ul pe cap de locuitor față de media europeană. Cehia are două treimi. Apoi, trebuie amintit că polonezul produce doar 26% din cât produce un danez. Cehul produce o treime din ceea ce produce danezul. Bulgaria doar 14%, iar România 18% din ceea ce se produce în Danemarca pe cap de locuitor.

    Oare Europa Centrala și de Est va ajunge vreodată din urmă Vestul? Perspectivele nu sunt deloc luminoase. Problemele demografice și galopul Chinei către autosuficiență sunt factori care împiedică dezvoltarea Estului Europei. Însă cheia este sistemul colonial. Pentru a ajunge la prosperitatea unei țări avansate, trebuie să ai aceeași productivitate. Iar Europa de Est trebuie să-și îmbunătățescăsectorul inovației. Statutul de dominion împiedică acest lucru.

    Firmele străine sunt lideri în aceste țări. Ele obțin cele mai mari profituri, iar totul este trimis în Vest. Nimic nu garantează că profitul va fi reinvestit. Aceste firme străine își desfășoară activitatea de cercetare și dezvoltare în țările de origine din Vest și nimeni și nimic nu le obligă să facă schimb de informații și tehnologie. FMI a confirmat că aceste companii își obligă filialele din Europa de Est să cumpere tehnologii scumpe din Vest. În plus, filialele companiilor vestice nu au voie să lanseze propriile branduri.

    În acest fel, Europa Centrală și de Est nu se poate baza decât pe firmele autohtone. Ele sunt însă mici și le este greu să inoveze. Ele se luptă cu birocrația de la Bruxelles și cu o mulțime de stratageme puse la cale împotriva lor. Spre exemplu, certificările europene pot spori cu o cincime prețul de export al unui produs. Apoi, licitațiile publice nu permit statelor estice să favorizeze companiile autohtone. Dacă guvernul vrea să dezvolte un anumit sector, regulile ajutorului de stat sunt draconice. La un moment dat, premierul polonez Mateusz Morawiecki a izbucnit: ”Bogata UE ne vinde VW și Renault. Însă când șoferii noștri de tir au intrat pe piețele lor, au apelat imediat la protecționism”.

    La Bruxelles domnesc rețele vechi specializate în măsluirea jocurilor. ”La Bruxelles, toți se prefac surprinși când nu apare nicio companie estică la întâlnirile de stabilire a standardelor”, spune un oficial ceh. ”Asta este pură ipocrizie. Firmele noastre sunt prea mici și nu fac parte din rețelele băieților cu state vechi de la Bruxelles. De fiecare dată, regulile sunt stabilite de aceiași oameni, înainte să ajungem și noi la masă”.

    Pentru că nu are mari grupuri industriale, Estul nu are acces la miliardele oferite de UE pentru proiectele high-tech. Vestul cheltuiește pentru proiecte spațiale, de apărare, de cercetare și dezvoltare. Deși are peste o cincime din populația UE, Europa Centrală și de Est a primit doar a 12-a parte din cele 65 de miliarde pentru cercetare și dezvoltare pe perioada 2014-2020. Pentru ca insulta să fie și mai mare, țări extra-UE, precum Norvegia, Israel și Elveția au primit mai mult.

    Lucrurile se vor agrava pe măsură ce UE va investi tot mai mult în campionii industriali din Vest. Trebuie să ne așteptăm ca Vechea UE să pună mâna pe cea mai mare parte din cele 56 de miliarde de euro sub forma de granturi pentru recuperarea după pandemie. Estul a primit 13%, ceea ce este din nou discriminare.

    Apoi intervine absurditatea emisiilor zero de carbon. Regiunea estică nu-și permite așa ceva. Cu toate astea, Bruxellesul va interzice sursele ieftine de energie. Competitivitatea Estului va fi din nou zdrobită, iar contribuabilii estici vor fi obligați să ofere subsidii companiilor vestice care produc turbine eoliene și alte tehnologii de acest soi.

    Șansele ca firmele estice să poată concura la scară globală sunt infime. Între timp, străinii vor profita de orice ocazie pentru a mulge aceste țări prin companiile implantate aici, fără să le ofere acces la cea mai bună tehnologie. Europa Centrală și de Est va intra într-o capcană a venitului mediu, va fi blocată pentru totdeauna, în timp ce economiile anacronice ale Vechii UE se vor lupta să țină pasul cu China și SUA.

    Crevasa economică din UE va conta pe mai departe. Ea este deja prea mare și vor apărea și mai multe resentimente, regiunea se va depopula și ar putea face implozie în orice moment. Pentru a reduce acest risc, Bruxellesul ar trebui să pună la cale un New Deal pentru imperiul său. Ar trebui să ajute afacerile din Est să se extindă.

    Cât îi privește pe politicienii din Est, aceștia ar trebui să denunțe colonialismul și să obțină libertate de acțiune pentru firmele autohtone. Dacă nu se va produce o schimbare radicală, Vechea Europă ar trebui să se pregătească pentru noi forme de populism și alte consecințe ale ruperii în două a Europei.”

    Treziți-vă !

    Nu suntem „furați” doar de frumusețile toamnei, ci și furați de niște cămătari ordinari !

    Apreciază

    • Radu Humor este un limbric care suferă de vertijuri. Plăcerea lui maximă este să care rahaturi de colo-colo cu cârca, să polueze toate locurile în care i se îngăduie să se manifeste si să se simtă astfel mândru si cu sentimentul datoriei împlinite. Insul este retardat mintal, nu doar incapabil să articuleze două vorbe coerente dar si incapabil să citească. Nu citește niciodată textele pe care le postează, nu stie exact despre ce este vorba in ele. Importat este că îi sună bine pentru că bat în ciocoii-imperialiști care exploatează patria dar si pentru că pot polua locurile care-l inervează pe limbric la nervul axial. Are talentul unic de a reuși să aleagă (fără să citească) textele cele mai imbecile cu putință, într-o manieră mai eficienta decât ar putea-o face un algoritm de inteligentă artificială, practic insul identificându-se cu rahatul pe care-l vehiculează.

      Radu Humor, fiți vă rog amabil si informați-ne de la cine vor fura cămătării? Probabil cu numai de la limbricii inteligenți care nu s-au vaccinat. După cum ne-ați informat data trecută, restul populației a fost deja condamnată la moarte prin vaccin de către conspiraționiști, urmând ca spolierea să se facă de la Radu Humor. Problema este că de la nulitatea Radu Humor n-are cine ce sa ia, întrucât de unde nu e nici Dumnezeu nu cere.

      Apreciază

  14. Radu Humor said

    https://www.bitchute.com/video/HicwyD5SBrCk/

    Apreciază

    • @Radu Humor – Limbricul este o vietate din categoria viermilor cilindrici, dar la cat ești tu de plat ca ființă, e posibil să fi din categoria viermilor lați. Oi fi tenie. Parazit in tot cazul. In virtual ca si in realitate. Platitudini-copy-paste. Hilar + umori = Humor. Băi fecior ce tot vrei mă cu prostiile tale? Bai stupidache tie nu-ti e așa un pic de jenă de tine? Ca ființă măcar, dacă de persoană nu mai poate fi vorba. N-ai chiar niciun moment de luciditate in care să-ti realizezi limitele (intelectuale) si penibilul (existential)? Realizezi in vreun moment că rahaturile pe care le vânturi sunt niște însăilări umorale bune pentru spalații pe creier si nimic mai mult? Oare realizezi în vreo clipă că n-ai nici inteligenta, nici educația necesare pentru a înțelege lucruri simple despre mersul lumii, despre economie, politică, tehnologie, si că scremerea ta de a etala teorii, comploturi, cărând de colo-colo gunoiul lumii produs de tot soiul de ratați, este un gest ridicol, o rușine la adresa speciei umane? Băi creatură rebutată, te-ai scufundat fără scăpare în rahatul asta cu care-ti confunzi existenta si prin care-ti justifici existenta, încât nu poți fi nimic altceva, iar faptul că pe Arca lui Goe ești plesnit peste bot este ceva ce-ti mai animă jalnica existență, ceva ce mai rupe din monotonia de căcat a limbricului, aducându-i si lui o emoție acolo, cât de cât. Asta e motivul pentru care vii acia ca sărmanul, cu texte si pre-texte, absolut off topic, pe care nimeni nu le citește si care nu produc niciun efect in afara unei inevitabile poluări, cu speranța că cineva te va plesni peste bot, se va pișa pe tine, ceva acolo, orice, dar să fii luat în seamă și să te simți important. Uite na, mi-am făcut pomană cu tine retardat decrepit ce ești si ti-am acordat infinit mai multa atenție decât merita limbricul care colcăie căcaturi conspiraționiste. Si? Te simți mai bine? Că doar nu ti-oi imagina că munca ta de misionar cu auto-amorsare pentru promovarea aberațiilor sub-culturii internetului sau cea de trol pe Arca lui Goe pot avea vreun efect? Sau iți imaginezi? Caută un copy-paste pe tema asta, limbric stacojiu si decrepit ce ești.

      Apreciază

  15. Radu Humor said

    „Ba da cred cu toată convingerea în blesteme si descântece. Asta pentru că am băgat de seamă că absolut întotdeauna ceea ce i-au dorit unii sau altele d-lui Goe (de bine, de rău), li s-a întâmplat lor însuși cu asupra de măsură. Nu cred să fie o simplă coincidență. Desi, cuantic vorbind, e posibil. 🙂”

    😉

    Apreciază

    • Ah, te pomenești că simți că ne-ai dori câte ceva? Be my guest! Poate fi si copy-paste, că de altceva nici poveste… Probabil că folosești o tastatură cu doar doua-trei taste. De trei ori mai multe decât nervii axiali pe care-i ai tu in posesie. Unul da’ prost. Ba ești prost?

      Apreciază

  16. Stely said

    😢

    Şi când gândesc la viaţa-mi, îmi pare că ea cură
    Încet repovestită de o străină gură,
    Ca şi când n-ar fi viaţa-mi, ca şi când n-aş fi fost.
    Cine-i acel ce-mi spune povestea pe de rost
    De-mi ţin la el urechea – şi râd de câte-ascult
    Ca de dureri străine?… Parc-am murit de mult.

    Dumnezeu să-l aibă în pază!

    Apreciat de 1 persoană

  17. Apreciază

  18. Apreciază

  19. Vad ca s-a grăbit si Jean Paul Belmondo să-i însoțească pe Pino si pe Ivan înspre neuitare… „Scârbos factorul uman…” et son histoire est un peu la nôtre:

    Iaca unii care ilustrează cu anticipare, prin contra-exemplul personal, rușinea si păcatul (ne)muririi… Deh, oameni de neuitat… pentru cine o mai avea memorie să si-i amintească…

    Apreciază

  20. neamtu tiganu said

    Mi-e un pic rusine ca i-am supravietuit lui Patzaichin.. eram de o virsta, el sportiv, mare sportiv.. ar fi meritat sa mai traisca, dar viata nu e dreapta..
    Caramitru, Caramitru a fost cindva ceva, din nefericire l-am vazut acum citiva ani, pe viu, in Dineu cu prosti, a fost slab, slab, penibil. Un actor bun, dar extrem de limitat la anumite roluri, stiluri.
    Belmondo, un urias, dar si uriasii mor, 88 de ani!

    Apreciat de 2 persoane

Lasă un comentariu