(b)Arca lui goE

b-Log anonim, amator si ventrilog al celor fara de blog. Despre NIMIC

12 – iarăși Echinox

Posted by Arca lui Goe pe martie 21, 2022

A se imagina conținutul potrivit cu muzica din videoclipul de Echinox!

La mulți ani tuturor acelora care își găsesc motivația și îndrăzneala de a o face!

…căci sunt și ei parte a problemei și a întregului.

Acum 12 ani de Echinox am pus de-o (b)Arcă

…încă plutește pe valuri… căci încă există valuri, valuri primordiale dar și valuri mereu trecătoare… acuma de… ce e val, ca valul trece, ale tinereții valuri
…purtăm o undă de recunoștința micilor talazuri care mențin Arca în plutire… pe val… în legănare, în ușoară levitație, un pic deasupra dunei de nisip pe care este bine ancorată, în acord cu planul original !
Dar din dar se face raiul! Multe valuri, multe baluri. Muzica! 🙂

82 răspunsuri sa “12 – iarăși Echinox”

  1. Au trecut 12 ani de la inaugurarea în lume a Arcei lui Goe. Pe 21 Martie 2010 am publicat un Hello world! care a strâns un like si mai multe mirări. In treacăt acel „Buna ziua lume”, conținea si o invitație vagă la îmbarcare. Au trecut iată 12 ani furioși în care multe creaturi s-au îmbarcat si s-au debarcat de pe Arca lui Goe. Nu se stie câte s-or fi salvat, câte nu, câte ori fi luat în serios ideea potopului iminent ce va să vina (a venit?, n-a venit? cine știe?). Tuturor celor care s-au perindat pe Arcă, si acelora care continuă să fie, dar si acelora nu mai sunt… prezenți… tuturor:

    Apreciat de 1 persoană

  2. 12 este un number special, pe ceasuri, in calendare, in mințile oamenilor… il conține pe 1. Si pe 2, dar si pe 3 si pe 4. Sună ca o promisiune. Nu? 12 ani !!! Au trecut de parcă ar fi fost câteva zile. 12 ani furioși în care (cu grija) n-am convins pe nimeni de nimic. 12 ani ca 12 oameni acolo si ei… Toti cei care au trecut pe Arca lui Goe in acești 12 ani si-au consolidat ființa si convingerile, salvându-se de la schimbări si transformări inutile, conservându-se pentru mai târziu, pentru adevăratele metamorfoze si pentru adevăratul potop. Au fost convinși să se convingă. Singuri. Unii dintre cei care au presat auto-convingere pe Arcă în acești 12 ani au reușit performante asemănătoare cu cele reușite de cei 12 oameni furioși, obținându-și nu absolvirea, ci grațierea. Felicitării acelora. Succes celorlalți.

    Cine are nevoie de inspirație, si/sau încă n-a văzut 12 oameni furioși, le recomandam să vadă, cu această ocazie aniversară (până pregătim aperitivele):

    Apreciază

    • Desi asocierea intre a-XII-a aniversare a Arcei lui Goe si cei 12 oameni furioși poate părea forțata, totuși, păstrând proporțiile, o oarecare analogie există si poate fi detectată (de către cei care știu un pic de Arcă). Vizionarea celor mai bune 12 secvențe din film poate fi elocventă în acest sens. Iar daca nu, tot merită revăzut acest rezumat răvășitor al filmului care propune o idee foarte generoasă: adeziunea la umanitate. Vizionare plăcută

      Multi au știință despre varianta americana a celor 12 oameni furioși si a celui unu care declanșează furia. Putini știu însă că există si o versiune rusească, cel puțin la fel de reușita, a ideii de 12. A se viziona. Contextul o cere. Henry Fonda versus Nikita Mihalkov:

      Apreciază

      • Iar celor care nu le surâde deloc ideea celor 12 x 2 oameni furioși din vest-estul planetei, le rămâne varianta celei de-a-XII-cea noapte, a varului Shakespeare. Cine nu stie ce este aceasta noapte poate afla pe scurt de aici:

        Toate sunt simple preparative pentru expediția in 2012, in care nu cred să vrea cineva să vină sau să plece nepregătit.

        Apreciază

      • Mă întreb dacă Ana Ayana a văzut ambele filme cu câte 12 oameni furioși, si dacă da, pe care l-a apreciat mai mult. Oare ce note le-ar fi acordat in perioade ei de glorie cinefilă?

        Cine este Ana Ayana? Ei, asta-i acuma… Una vorbim, alat ne înțelegem… Se stie d-ei.

        Apreciază

  3. AdAmA4 said

    (999)Noi unA va uram vânt si cuvânt de-mbarbatare, pe valurile de initiere cu (b)Arci (Goelete?) atemporale, înspre apus sau rasarit, ori alte puncte cardinale, în liberté, égalité, fraternité si Unité AAAEliberatoare.

    Apreciat de 1 persoană

  4. Stely said

    Am presupus, am prevazut , chiar am stiut ca veti pregati o aniversare” plina frumuseti si noi intelesuri „. La multi ani Arca ! La multi ani Dl Goe ! Sa cante muzica !

    Este un fel de Oda a bucuriei , nu-i asa ? 🙂

    Apreciat de 1 persoană

  5. Stely said

    Si asta :

    Apreciat de 1 persoană

  6. Si desigur, azi de echinox o notificare obligatorie:

    A se cerceta dacă au apărut personaje noi. !!!!!!!!!!

    Apreciază

    • Stely said

      Da, cand am pomenit de Oda Bucuriei chiar am vrut sa aduc video-clipul acesta, cu Flash mob-ul dar ca sa fie in ton cu perinita am ales Zorba .
      Şi da , cred ca am vazut niste personaje noi , dar trebuie sa cercetez mai cu atentie , sa nu ma insel.
      P.S Video-clipul din topic (Echinox ) pare facut special pentru un moment festiv . Imi place foarte mult.

      Apreciat de 1 persoană

      • Sabadell si Oda Bucuriei rămâne obiective pe Arca lui Goe… Momentan bucuria este a lui Taylor Fritz care tocmai a reușit cu câteva secunde in urma sa-l învingă pe titanicul Nadal in finala de la Indian Wells. Meci dramatic, aproape la fel de intens ca si cel de ieri cu Carlos Alcaraz.

        Revin dupa festivitatea de premiere !

        Apreciat de 1 persoană

      • Echinox -ul lui Jean-Michele Jarre este o spectaculoasă invitație la vis si celebrare, un fel potrivit de a deschide porțile primăverii. Jean Michel Jarre si Vangelis sunt vechi pasiune de-ale mele de demult. Era o vreme, sunt ere de atunci, când îmi plăcea să mă scufund in poveștile lor muzicale ca-ntr-un vis semi-lucid, ca-ntr-un refugiu, lăsând imaginația să mă poarte acolo unde ducea muzica, peste câmpuri infinite, peste munți sau peste ape, prin adâncurile oceanului, prin cosmos, oriunde, născându-se spontan călătorii fantastice dar pline de realitate, mereu altele. Cred că oricine poate încerca această experiență, ascultând cu ochii închiși piesele acestor geniali compozitori si lăsând visul să urmeze cursul muzicii. Unele astfel de calatorii pot avea o colosală densitate epică încă pot fi povestite ca niște întâmplări petrecute aievea.

        Apreciază

        • Stely said

          Vangelis ? Imi amintesc ca am postat candva un video clip de-a lui, tot cu ocazia unei aniversari , dar am avut impresia ca nu v-a placut, motiv pentru care m-am ferit sa mai pun vreunul . Era vorba de asta :

          Apreciază

      • Apreciază

  7. Stely said

    Off topic : nu fuse nici Maria (pacat) dar nici Nadal sau ceilalti doi (Rublev &Alcaraz) ci Fritz. O lupta dura cu strangere din dinti de durere , dar cine a fost mai rezistent a castigat . Bravo ! A meritat .

    Apreciat de 1 persoană

    • Mă bucur pentru Taylor Fritz. Il știu de ceva vreme.Il urmăresc. E bun. E talentat. A muncit mult ca să ajungă aici. Vom mai auzi de el. Ne vom mai lovi de el. Imi pare rău pentru Nadal. A fost si el aproape. A încercat multe lucruri imposibile că să câștige si acest trofeu, unele chiar i-au reușit, în meciurile de dinaintea finalei, la care a ajuns epuizat, stors. Unele i-au reușit si in finală. Nu suficiente. Este de aplaudat felul de mare campion si abnegația cu care a abordat meciul, chiar si in aceste condiții. Până si faptul că mai reușesc să aibă mereu vie dorința de a învinge este admirabil la marii campioni. Sunt sigur că astfel de meciuri si turnee il stimulează si pe omul nostru Nole, să se mobilizeze pentru a încerca o nouă întoarcere. Ușor nu-i va fi. Mai ales că iată, lumea nu stă pe loc. Lumea tenisului nici atât.

      Încă o dată felicitări si la multi ani pentru cei 12 ani împliniți si de d-voastră pe Arcă, in calitate de membru fondator, pasager de lux, membru al echipajului, observator, contributor, negociator, arhivar, bibliograf si multe altele. Si desigur vă urez o primăvară plină de senin si speranță. De azi începe. A început deja. In curând răsare si soarele . Somn ușor! 🙂

      Apreciază

  8. AdAmA4 said

    Bonne nuit…

    Apreciat de 1 persoană

  9. tincax said

    O urare irlandeza pentru blogul adolescent:

    „May you have all the happiness
    and luck that life can hold—
    And at the end of all your rainbows
    may you find a pot of gold.”

    ..si parintelui de blog adolescent:

    „Health and long life to you.
    The wife of your choice to you.
    A child every year to you,
    And life without rent to you
    And may you be half an hour in heaven
    Before the devil knows your dead.”
    🍾🥂🍀

    Apreciat de 1 persoană

    • Oooo! Mult peste cât merită Arca. O generozitate exagerată. O adevărată risipă… Mulțumesc. Serviți o vișinată? 🙂

      Apreciat de 1 persoană

      • tincax said

        Sunt o fiica risipitoare.. deci sa taiem si vitelul in cinstea acestei Arce..🙂 si dupa noi, Potopul de confetti, de visinata, de muzica si dans si apoi
        „Să plutim cuprinși de farmec
        Sub lumina blândei lune –
        Vântu-n trestii lin foșnească,
        Undoioasa apă sune!”

        Apreciat de 1 persoană

      • tincax said

        ..sigur ca Arca merita aprecieri si urari de bine. Este un loc aparte cu scrieri pline de talent trezind emotii, stari de liniste sau de furtuna, de razboi sau de pace, oferind calatorii in timp si spre lumi necunoscute cu legi necunoscute profanilor ca mine 🙂; este un loc facut sa fie explorat sau daca asta e prea greu, atunci se multumeste doar cu a fi contemplat; este un loc in care poti sa alegi si sa culegi ce-ti place, ce cunosti, un loc in care poti sa taci sau sa vorbesti, un loc in care te regasesti ca apoi sa te ratacesti si invers. Arca nu e o simpla Arca…

        Apreciat de 1 persoană

  10. O.R. said

    La multi ani
    Multi ani inainte bArco!

    Apreciat de 2 persoane

  11. Tu te-ai pierdut vreodată într-o acuarelă? Ar cam fi timpul pentru o astfel de scurtă rătăcire, acum, în prima zi de primăvară. Daca nu acum, atunci cand?

    Apreciat de 1 persoană

    • tincax said

      Frumoase rataciri prin peisaje urbane si aproape bacoviene daca nu ar fi accentele de culori vibrante ale felinarelor, umbrelelor.. Traim intr-o lume spectaculoasa pe care de multe ori nu o observam, noroc cu artistii megatalentati ca ne lasa sa o vedem cu si prin ochii lor..

      Apreciază

      • Artiștii nu sunt decât niște bieți intermediari, geambași de sentimente, ghiduri de undă… niște călăuze, care rup urechile ursului pentru a-l aduce cu botul la borcanul la miere si apoi îi rup coada ca să-l tragă de la borcanul cu miere… Mie de exemplu îmi plac poeții foarte conciși, care compun haikuuri, cum ar fi:

        Sunetul mării-
        o femeie-și mângâie
        pruncul nenăscut

        Ce nu?

        Sau:

        Cimitirul gol-
        pe mormântul de copil
        om de zăpadă

        ori:

        Mireasmă de tei
        și dorul meu de tine
        în toată casa

        sau una tristă rău:

        Același bătrân
        zile întregi la poartă-
        nu vine nimeni

        sau, ce simplu (!):

        Revedere cu mama –
        în loc de cuvinte
        trandafiri

        ori

        Sub vântul rece
        m-am lipit de movila
        ivită-ntre noi

        sau si mai si:

        Atâta doar –
        un colţ de cer albastru
        şi zâmbetul tău

        asta si mai tare:

        Degetele mele coboară
        înfiorate pe gâtul tău lung
        ca pe o scară de incendiu

        sau una cutremurătoare:

        Când te-am văzut
        m-a luat un frig suav
        de stea căzătoare

        ***
        Cea mai teribilă însă e asta de Tudor Vladimirescu (parcă)

        totul e foarte simplu
        Atât de simplu
        încât devine neinteligibil.

        un artist te face oricând din câteva vorbe. „Că dacă dragoste nu e nimic nu e”. Zi tu dacă nu!

        Apreciat de 1 persoană

        • Norii, când și când,
          Acoperă luna
          Împrospătând lumina privirii

          Păsările nu cunosc
          Floarea numită fluture.
          Cer de toamnă.

          Uneori norii
          Aduc odihna
          Celor ce admiră luna!

          Vântul de toamnă
          Bate deși
          Castanele nu-s coapte.

          Din marginea drumului
          hibiscusul s-a lăsat
          păscut de cal.

          A treizecea noapte fără lună
          criptomeri de o mie de ani
          ce-i înșfacă ciclonul.

          Pe marea întunecată
          țipătul unei rațe sălbatice
          albește vag.

          Subt burniță,
          nalbele
          deschid un cer senin.

          Întreaga familie in vizită la cimitir –
          părul nins,
          bastoane în mână, sprijin.

          Zeul – absent;
          frunze moarte – grămadă.
          Pustiu.

          Care este Haiku-ul care ți-a plăcut cel mai mult?
          Mai știi alte haiku-uri !

          Apreciază

        • tincax said

          Nu stiu altii cum sunt dar pe mine artistii nu trebuie sa ma cumpere, eu le sunt vanduta pentru vesnicie..🙂

          Acum trec la citit haiku-uri si revin..

          Apreciază

          • tincax said

            Imi plac:

            Mireasmă de tei
            și dorul meu de tine
            în toată casa

            Același bătrân
            zile întregi la poartă-
            nu vine nimeni

            Pasarile nu cunosc
            Floarea numită fluture.
            Cer de toamnă.

            Zeul – absent;
            frunze moarte – grămadă.
            Pustiu.

            Haiku de-al meu, scris acum desi e un gen literar pe care nu-l prea cunosc:

            In ploaie-
            Nici o urma de cer
            Nici o umbra de-a ta..

            In toamna-
            Doar frunze mai sunt
            Si timpul a murit..

            In iarna-
            Nici un urlet de lup
            Doar o tacere alb-asurzitoare..

            Apreciat de 1 persoană

          • @Tnincax – Fabuloase cele trei haikuuri ale tale… ultimul în special de o stranie frumusețe. Probabil că ai fost samurai într-o viată anterioară. 🙂

            Merci pentru așa dar prețios de păstrat în cală.

            Apreciat de 1 persoană

          • tincax said

            Multumesc. Ma bucur ca iti plac. Haikuurile de mai sus sint ale tale? Sunt tare frumoase.

            Uite inca unul:

            Cowboy-

            Luna e o aschie de-argint
            Ierburile te viseaza
            Sub copite, noaptea sangereaza..

            Mi-ar fi placut sa fiu samurai:

            Apreciază

          • tincax said

            Inca un samurai, putin mai altfel:

            https://youtu.be/-_GyZWJsRR0 😅

            Apreciază

          • Nu, haikuurile pe care le-am postat nu sunt ale mele. Drăguță ironica ta întrebare 🙂 ci ale altor autori… omiși de la menționare explicită… si care ar trebui precizați desigur… O parte din problemă a fost rezolvată de d-na Stely, bibliograful. O să adaug link-urile cuvenite si pentru celelalte, ca să nu se mai iște astfel de confuzii. 🙂

            Apreciat de 1 persoană

          • Si mie mi-ar fi plăcut să fiu shogun. 🙂

            Apreciat de 1 persoană

          • tincax said

            Nu, nu am fost ironica. Am intrebat doar. Pur si simplu.🙂

            Sigur ca vrei sa fii shogun ca shogunul e sef peste samurai.

            O mica si timida intrebare. Este Cowboy haiku sau nu e destul de ermetic ca sa fie?

            Apreciază

          • In teorie dacă are 17 silabe aranjate in 3 rânduri 5-7-5 e haiku, dacă nu, nu… Dar, in acord cu libertatea de exprimare pe Arca li Goe, se accepta o oarecare flexibilitate a definițiilor. Daca am ajunge sa ne uitam doar după 90-60-90 unde am ajunge? 🙂

            Apreciat de 1 persoană

          • tincax said

            Atunci schimbam si din Cowboy devine:

            Prerie

            Luna s-a sinucis
            Noaptea sangereaza sub copite de argint

            Daca ne uitam doar dupa 90-60-90 s-ar putea sa ajungem ca Donald Trump, cu o Melania langa el.. 🙂

            Apreciază

          • Superba preria. Putea fi si taiga.

            Melania? E moft. Imi place mai mult Alina Kabaeva. Dar mă rog, si Melania tot slavă e.

            Apreciază

          • tincax said

            Alina Kabaeva??? Pe mine m-ati criticat banuindu-ma de oaresce simpatii putiniste si cand colo d-voastra tintiti direct la favorita tarului Putin! Aveti curaj, nu gluma! 😅

            Apreciază

          • Faptul de a o aprecia pe Kabaeva (din anumite puncte de vedere) nu poate să denote simpatii putiniste. N-are cum! 🙂

            Apreciază

        • Stely said

          Aici o continuare la „haikuul ” lui „Tudor Vladimirescu ” ;(

          „Totul e simplu, atât de simplu încât
          devine de neînţeles.

          Totul este atât de aproape, atât
          de aproape, încât
          se trage-napoia ochilor
          şi nu se mai vede.
          Totul este atât de perfect
          în primăvară,
          încât numai înconjurându-l cu mine
          iau cunoştinţă de el,
          ca despre-o răsărire de iarbă mărturisită
          de cuvinte gurii care le rosteşte.
          mărturisită de gură inimii,
          de inimă sâmburelui ei,
          cel în el însuşi nemişcat, aidoma
          sâmburelui pământului
          care-ntinde jur împrejurul lui
          o infinitate
          de braţe ale gravitaţiei,
          strângând la sine totul şi deodată
          într-o îmbrăţişare atât de puternică,
          încât îi sare printre braţe mişcarea.”

          Nichita Stanescu

          Apreciat de 1 persoană

  12. Echinox ! Aniversare ! Vizitatori ! Si uite așa aproape că a trecut prima zi de primăvară. De mâine celelalte zile… vor face la fel. Celelalte cuvinte. La fel. Timpul (si el) un călător (?!, nu?). Călătorului îi șade bine cu drumul. Se stie! Fiecare urmându-și drumul. Inspirație. Mulțumim vizitatorilor si comentatorilor noștri de echinox, oferindu-le sugestii de drum bun pentru primăvara ce stă să vină. A venit:

    Apreciază

    • Stely said

      Foarte frumoase poeziile , banuiesc , dedicate Zilei poeziei . Eu , din pacate , am fost ieri cam adormita si nu am intrat decat putin pe Arca , crezand ca s-au cam epuizat
      comentariile , precum si alte momente festive inchinate aniversarii Arcei .
      Abia acum, vrand sa reamintesc ca ieri a fost Ziua poeziei , am dat cu ochii de multimea de comentarii si mai ales de poeziile , haiku-urile care mai de care mai incantatoare.
      Zau, m-am tot uitat la „comentarii recente” si nu am sesizat nici o schimbare . 😦

      Aici poezia pe care am adus-o :, abia acum :

      Ana Blandiana

      21 Martie Ziua Poeziei

      Elegie de dimineață

      La început făgăduisem să tac, dar apoi, dimineața,
      V-am văzut apărând cu cenușă în porți,
      Semănând, cum se seamănă grâul, cenușa,
      Și n-am mai putut, și-am strigat: Ce faceți? Ce faceți?
      Pentru voi am nins toată noaptea deasupra orașului,
      Pentru voi am albit toată noaptea; o, dacă
      Ați pricepe ce greu e să ningi!
      Aseară de cum v-ați culcat am ieșit în văzduh.
      Era întuneric acolo și frig. Trebuia
      Să zbor până-n punctul unic în care
      Vidul rotește în jurul lui sorii și-i stinge
      Și eu trebuia să mai pâlpâi o clipă în unghiul acela
      Ca să mă-ntorc ningând printre voi.
      Orice fulg l-am gândit, cântărit, încercat,
      Modelat, lustruit cu privirea,
      Și acum cad de somn și de oboseală am febră.
      Vă privesc semănând praful focului mort
      Peste alba mea operă și zâmbind vă destănui –
      Or să vină ninsori mult mai mari după mine
      Și tot albul din lume va ninge pe voi,
      Încercați să pricepeți legea lui de pe-acuma,
      Or să vină uriașe ninsori după noi,
      Și nu veți avea destulă cenușă,
      Și copiii de mici învăța-vor să ningă,
      Și-o să-acopere albul slaba voastră tăgadă,
      Și intra-va pământul în rotirea de stele
      Ca un astru arzând de zăpadă.

      Apreciat de 1 persoană

  13. […] si… cam atât. Cred că au mai rămas si niște aperitive de bogdaproste aduse de-acasă, anul trecut cu aceeași ocazie, de către niște co-participanți binevoitori cu o oarecare dare de mână, iuți de picior, așa […]

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat: