(b)Arca lui goE

b-Log anonim, amator și ventrilog al celor fără de blog. Despre NIMIC !

Basarabia

Posted by Arca lui Goe pe martie 27, 2022

Membrii Sfatului Ţării, sala în care s-a semnat Actul Unirii Republicii Democrate Moldoveneşti (succesoarea guberniei Basarabia, fostă parte compnentă a Ţării Moldovei) cu Ţara Mamă (România), 27 martie 1918 (stil vechi)

Unirea Basarabiei cu România (27 martie 1918)

Basarabia (așa cum fusese definită în cadrul administrației țariste în 1812 la Tratatul de la București) s-a constituit ca Republică Democrată Moldovenească în primăvara anului 1917 proclamându-și întâi autonomia, apoi independența față de Rusia, și după câteva luni unirea cu Regatul României, în cadrul căruia a constituit o provincie.

Această stare a durat timp de 22 de ani până la 28 iunie 1940 când un ultimatum al guvernului sovietic conform pactului Hitler-Stalin a fost adresat României privind cedarea Basarabiei către Uniunea Sovietică. România a cedat și după 48 de ore Basarabia a fost ocupată de Armata roșie, administrația și Armata Română retrăgându-se, într-un haos dramatic, la est de râul Prut.

58 răspunsuri to “Basarabia”

  1. tincax said

    Basarabia pe cruce

    Se urcă Basarabia pe cruce

    Şi cuie pentru ea se pregătesc

    Şi primăvara jertfe noi aduce

    Şi plânge iarăşi neamul românesc.

    Noi n-avem nici un drept la fericire,

    Mereu în casă moare cineva

    Şi n-are ţara dreptul să respire

    Şi nici pe-acela, simplu, de-a visa.

    De-acolo unde s-a sfârşit pământul,

    Vin triburi, să ne ia pământ şi fraţi

    Şi-n faţa lor abia rostim cuvântul

    Şi, prin tăcere, suntem vinovaţi.

    Ce cale poate ţara să apuce?

    În tragica, neconvertită zi,

    Se urcă Basarabia pe cruce

    Şi nu ştim învierea când va fi.

    Apreciat de 1 persoană

    • Iosif said

      Frumoase si elogioase versuri dedicate BasArabiei !
      „Casa Basarab reunește boieri din nobilimea românească; Printre urmașii săi se numără, printre altele, familiile Dăneștilor descendenți din domnitorul Dan I, fratele lui Mircea I cel Bătrân și Drăculeștii descendenți din Vlad al II-lea Dragonul, fiul lui Mircea I cel Bătrân. Cele două rânduri au dat alternativ mulți prinți Principatului Țării Românești, numit la începuturile sale „Basarabia”.

      Apreciază

  2. Iosif said

    Dan I al Țării Românești (ucis la 23 septembrie 1386) Domn al Țării Românești din 1383 până în 1386.

    Biografie
    Fiul cel mare al lui Radu I, a devenit Domn al Țării Românești la moartea sa, dar a dispărut la 23 septembrie 1386 în timpul unei bătălii împotriva bulgarilor a regelui Ivan Șișman și după ce fratele său Mircea I cel Bătrân a câștigat anul precedent în reparație. Urmașii săi, familia Dǎnești, se vor opune timp de mai bine de un secol celor ai fratelui său, familia Drăculești sau familia Drăculea.

    El lasă un singur fiu al soției sale Maria, sârbă, fiica lui Vuk Branković, domnul Kosovo din Priština, Vučitrn și Zvečan.

    Dan II

    Apreciază

  3. tincax said

    ..asta e Paunescu, basarabeanul genial, mai mare decat insasi viata, ce a trait, vorbit si simtit romaneste pana la cer si inapoi. In versurile de mai sus a scris o intreaga istorie, in stilu-i atat de caracteristic, adica incandescent si vizionar si trist:
    „Se urca Basarabia pe cruce
    Si nu stim invierea cand va fi!”

    Neamul glorios al Basarabilor cred ca plange…

    Apreciază

    • Iosif said

      Europa întreaga ar trebui sa-l plânga, însa, adevaratele, originalele valori, sunt eliminate chiar din scoli…

      Apreciază

      • @Iosif – Nu mă îndoiesc deloc de faptul că tu știi foarte bine care sunt adevăratele, originalele valori. Dar de unde știi că au fost eliminate din scoli? Ce? Ai urmat vreo școală? Sau te pomenești că tu însuti ai fost eliminat din scoală. Exmatriculat? Si cum ești tu precoce trebuie să fie vorba despre școala primară. Eu aveam impresia că ai abandonat-o de bună voie, într-un moment de luciditate și când colo s-au prins alții înaintea ta de incompatibilitatea respectivă.

        Apreciază

      • tincax said

        Sigur ca Paunescu merita recunoastere mondiala dar timpurile in care era posibil asa ceva s-au dus si nu cred ca o sa se mai intoarca vreodata. Azi, literatura artistica este scoasa din manuale mai peste tot in lume. Se studiaza in loc tot felul de textulete banale, fara pic de valoare literara dar care, vezi Doamne, au legatura cu realitatea actuala. Trebuie sa o cunoadtem si sa devenim sclavii acestei realitati din care iti vine sa fugi in lume! Bleax si bleah!
        De curand am rasfoit cateva carti cu povestile clasice ale fratilor Grimm si Andersen si povestile sunt modificate pana la anulare. Pe Scufia Rosie nu o mai mananca lupul, il executa vanatorul direct, fara discutii. Si vorbesc serios cand zic ca e foarte greu sa gasesti povestile si basmele originale!
        Asta-i o mizerie ce ma dezgusta in ultimul hal si o ipocrizie fara seaman. De un an de zile incerc sa cumpar sau sa imprumut o carte inspirata dintr-o cultura destul de radicala, carte despre care mi se zice ca exista la biblioteca dar nu se poate gasi si care se vinde dar nu se poate cumpara!

        Apreciază

        • Sigur ca Paunescu merita recunoastere mondiala” ??? In ce calitate vă pronunțați cu un asemenea enunț? Ca cititoare? Ca comentatoare? Ca critic literar? 🙂

          Acreditati o idee greșită prin care sugerați că lipsa aprecierii universale a poetului Adrian Paunescu s-ar datora tendințelor actuale de a se exagera prostește cu normele corectitudinii politice. Ceea ce este un fals. Cu falsuri nu se poate face dreptate. Nici lui Paunescu, nici celor care sunt marginalizați din cauza „noilor” ideologii (la fel de stupide ca cele „vechi”).

          Apreciază

          • tincax said

            Ca critic literar! Da, ce va mai place sa radeti de mine.. hihihaha..

            Este un adevar ce spun pentru ca asta se intampla azi cu literatura beletristica, este inlocuita de ceva ce numai literatura nu e. Si sigur ca e de vina (in)corectitudinea politica care poate, la origini, are intentii bune dar care ne duc spre iad pentru ca e aplicata de feministe si de alte specii din astea incompetente. Asta e omul, nu e capabil decat de extreme. Cat despre ideologii, apai le urasc cu spume si crengi!

            Apreciază

    • Florin said

      Păunescu? Un gunoi căruia îi plăceau mult posterioarele, mai ales ale nespălaților. Nimic nu a fost sincer în discursul lui, totul era comanda politică. Și nu o făcea de loc pe gratis. Patriotismul lui se ascundea în chiolhanuri, femei, trai super-îndestulat.

      Apreciat de 1 persoană

      • Wow! Dintr-o extremă in alta! 🙂 Cred că vă pot înțelege indignarea sinceră, referitoarea la latura exploatabilă în acest sens a „gunoiului Păunescu”… si nu am niciun interes să vă indemn a lua în considerare eventuale alte perspective mai puțin politice, mai mult poetice, spre întregirea fenomenului Păunescu (in care încape foarte bine si porcul omonim), dar v-as atrage atenția că singur vă devalorizați judecățile (oferite publicului) prin tendință de uniformizare înspre superlative absolute. Daca si Novac Djokovic e jeg uman, si Adrian Paunescu e jeg uman si tot jeg uman este si Ioan Sperling (Doamne ce asociere), începe să nu se mai înțeleagă cine ce, si să devina limpede o neclaritate a criteriilor folosite. Jeg uman pare a fi cineva pe care are pică dl. Florin. Știu că nu aveți antene pentru tenis si poezie, așa că îndrăznesc să cred că supremul criteriu pe care-l folosiți spre a distinge cine se încadrează la „jeg” este doar cel politic, ideologic… ceea ce lasă multe, multe „detalii” pe dinafară.

        Să vă spun un banc. Cică într-o iarnă teribila, într-un oraș din Rusia sovietică, dis de dimineața la ora 4, un grup de cetățeni așteptau la coada în fata unui magazin de carne. Pe la 6 a ieșit responsabilul magazinului împreună cu comisarul poporului si a zis: Tovarăși, ni s-a comunicat de la centru că astăzi nu vom primi carne pentru toata lumea, așa ca cetățenii evrei sunt rugați să nu mai aștepte la coadă. O parte dintre cetățeni au ieșit din rând si au plecat. Pe la 8 iarăși au ieșit responsabilul magazinului si comisarul poporului anunțând că au primit informații că din cauza înzăpezirii aprovizionarea merge prost așa că vor primii foarte puțină carne si că prin urmare cei care nu sunt membri de partid să nu mai aștepte degeaba si să plece acasă. Pe la 10 au ieșit iarăși si au zis ca din cauza imperialismului american azi vor primi foarte putină carne care va ajunge doar pentru foștii ilegaliști si eroii din război. Si așa au mai rămas doar 5 oameni la coadă. Dupa o oră comisarul poporului a ieșit si le-a zis. Tovarăși voi sunteți oamenii de nădejde ai tarii si ai partidului, trecuți prin multe greutăți, așa ca vouă pot sa va spun sincer că azi n-o sa vină aprovizionarea. Mergeți si voi la casele voastre. Unul dintre eroi a ridicat brațul si a zis. „Tovarășe comisar am si eu o întrebare”? „Da, tovarășe, întreabă”. „De ce mereu sunt favorizați evreii?”

        Asa si eu as avea o întrebare pentru d-voastră d-le Florin: De ce mereu il favorizați pe dl. Sperling? 🙂

        Apreciază

      • tincax said

        Nu cunosc omul Paunescu, cunosc doar Poetul. Am inteles ca nu pupa icoane, ca pupa lucruri mai putin ortodoxe. Asta nu-i minimalizeaza opera pentru ca omul rareori se ridica la inaltimea ei.
        Totusi am citit ca si-a facut mea culpa, a recunoscut ca a fost un.. porc.
        Ce sa-i mai facem? El e mort si ingropat nu putem sa-i ingropam si opera. Suntem oare, noi, mai cu coloana vertebrala decat cei pe care-i judecam?

        „Şi a fost un război cumplit –
        iar stingerii lui poţi să-i spui PACE
        ori LENIN poţi să-i spui,
        are acelaşi înţeles.”
        Stiti cine a scris versurile astea, nu-i asa? El de ce scris? Si de ce nu este criticat?

        Apreciază

        • Florin said

          Chiolhanurile porcului erau în vremea în care oamenii obișnuiți mâncau adidași, gheare de găină și beau nechezol. Ceea ce nu înțelegeți este că nu exista nici un fel de patriotism. Doar circ. Ăsta era singurul lui talent. Pentru asta l-a ținut partidul. Pentru că era un jeg mult mai mare ca alții. Am discutat destul despre un gunoi.

          Apreciază

          • Iosif said

            @FLorin
            (999)Noi unA credem ca d-voastra si multor altor „îmbuieciti” de prea mult bine, nu v-ar strica o vreme sa traiti ca „oamenii obisnuiti” pentru a va trata de corectitudinea politica, care va domina IQ-ul pâna la obsesie.
            (999)Noi unA, (o familie de 11 persoane) cu parinti obisnuiti, am trait bine merci, cu ciorba de potroace si adidasi (si ce gusturi fine, fascinante aveau toate, mai cu seama piftia de adidasi) iar parintii nostri întotdeauna au fost multumiti, niciodata nu s-au plâns de ratia primita pe cartele, ba chiar mai dadeau si vecinilor împrumut bani si produse alimentare.

            Apreciază

            • Florin said

              Duomnu’ Iosif, dacă tot vă plăcură adidașii, ghearele, nechezol, dacă tot v-au botezat după Visarionovici, ce dreacu’ căutați dom-le acolo? De ce nu v-ați continuat viața firesc, în est, le-ați fi împărtășit lor catehismul, oricum nu mai au cei mai mulți credincioși ortodocși. Oricum le-ați fi influențat scorul, era de bine.
              Eu nu v-am considerat niciodată prost, de ce confundați incorectitudinea politică cu propaganda rusească? Ia puneți-vă nițel mintea la lucru. AAA?😀

              Apreciază

          • Iosif said

            Domnule FLorin, (999)Noi unA credem ca, conjunctura sociala, spatio-temporala prin care omul trece vremelnic prin aceasta dimensiune 3D, nu tine de dorintele si vointa lui individuala, personala, egoista, ci de evenimente, împrejurari, fenomene si energii nevazute, imperceptibile simturilor primare, dintr-un plan exterior fiintei lui si ca nimeni nu poate face tot ce doreste pe acest pamânt, altfel toate sistemele planetare si universale create de Dumnezeu, ar deveni un haos absolut, imposibil de imaginat si/sau descris în vreun fel, de catre omul rational. sentimental, spiritual…

            „Limba este şi ea un foc, este o lume de nelegiuiri. Ea este acela dintre mădularele noastre care întinează tot trupul şi aprinde roata vieţii, când este aprinsă de focul gheenei.
            Toate soiurile de fiare, de păsări, de târâtoare, de vieţuitoare de mare se îmblânzesc şi au fost îmblânzite de neamul omenesc,
            dar limba niciun om n-o poate îmblânzi. Ea este un rău care nu se poate înfrâna, este plină de o otravă de moarte.”

            „Domnul a văzut că răutatea omului era mare pe pământ şi că toate întocmirile gândurilor din inima lui erau îndreptate în fiecare zi numai spre rău.
            I-a părut rău Domnului că a făcut pe om pe pământ şi S-a mâhnit în inima Lui.
            Şi Domnul a zis: „Am să şterg de pe faţa pământului pe omul pe care l-am făcut, de la om până la vite, până la târâtoare şi până la păsările cerului, căci Îmi pare rău că i-am făcut.”

            Apreciază

          • Iosif said

            Nu din „bazaconiile sectantilor” sunt cele doua citate, domnu’ FLorin, ci din Cuvântul Scripturilor AAAE.

            Apreciază

          • @Iosif – Nu cred să mai fi auzit vreodată pe cineva vorbind așa de urât despre Domnul Dumnezeu cum o faci tu necontenit. Esti un limbric purulent.

            @Florin – După ce că-l favorizați pe Sperling acum, colac peste pupăza, il mai favorizați si pe limbricul Iosif Greblea. „nu l-ați considerat niciodată prost” (???), „e plătit” (wow)… Ce-i drept la a doua privire se poate vedea într-adevăr că faptul de a fi nemernic, jigodie, ticălos si plin de ură, venin, umori si răutate, animat de dorințe distructive (…), reușește să întreacă până si muntele de imbecilitate maladivă care-i umple ființa. Dar totuși asta nu înseamnă că n-ar fi prost grămadă, sau c-ar fi suficient de viclean încât sa găsească alții si mai idioți decât el care sa-i plătească prestația. Exagerați. 🙂

            Apreciat de 1 persoană

            • Florin said

              Fiindcă insistați, vă zic cum e cu Sperling căruia, deși este gunoi, i se potrivește bine „limbric”.
              Este din Sibiu, probabil este cam handicapat fiindcă, în copilărie, cred că l-au cam hughinit copiii sașilor, are ură pe ei. A plecat în Germania cu nevastă-sa și e dependent de ea financiar (ea s-a descurcat repede și bine cu un post bugetar bine plătit), dar și sub papucul ei fiindcă este limbric. La momentul respectiv, trebuia să renunțe la cetățenia română, deci nu votează. După sosirea acolo, s-a îmbolnăvit grav (sau de puturos), dar a scăpat datorită sistemului lor medical (este declarația lui). Ei, după toate faptele astea pline de vitejie, îi mușcă de cur pe nemți, susține toată propaganda sputnik, desigur PSD, aur. L-am înțeles cu versificația de clasa întâi, dar mi-e greu să înțeleg restul. Acum susține că în Ucraina nu moare nimeni. Nu știu dacă agenturile rusești baleiază WP sau …, dar a ajuns să publice idioțenii pe situl ăla, satelit al sputnik care acum face chetă (am scris – e bine că face asta fiindcă este un idiot în plus acolo). Acum trei ani milita de zor, el care nu votează, pentru Vasilica.
              Am dosarul tot, sper să-l descopere și serviciile nemțești. Nu vă plictisesc cu alte detalii. Cred că mi-am demonstrat punctul de vedere. Dacă nu, este problema dvs.

              Apreciază

          • Iosif said

            @Arca lui Goe
            „Fiecare pasare pe „limba” ei piere.”

            Apreciază

          • @Florin – Cred că ați interpretat greșit „insistența” mea. Pe Arca lui Goe nu încurajăm in niciun fel etalarea detaliilor personale ale personajelor anonime, nici chiar atunci cand este vorba de auto-demascare, cu atât mai puțin când altcineva se ocupa cu astfel de deconspirări. Întâmplător (!) știu ca lucrurile pe care le pomeniți despre numitul Sperling nu provin din surse reprobabile sau subversive, fiind pur si simplu culese din „destăinuirile” făcute de vrabie celor câtorva ciraci care-i tin hangul in cuib (gen Mucenica curului si alti câteva idioți si mai idioți decât veterinarul specializat in imunologie si geo-politica). Chiar si așa însă nu agreăm astfel de amestecări intre planul virtual si cel real. Combaterea personajelor si manifestărilor acestora in spațiul virtual conferă destule grade de libertate celor care vor să combată personajele si manifestările acestora fără a se insista pe detalii biografice. Personajul Sperling este un rebut uman pentru că debitează insistent tot felul de cretinătăți (e supapa lui de a mai evacua umorile de care e plin ca creștin cică) fiind spălat pe creier si vector cu auto-amorsare al propagării acelorași gargare, profitând de libertatea de exprimare in lumea civilizata. O libertate de care jigodia ordinară profită unilateral, in timp ce d-lui este intolerant absolut, cenzurând absolut orice manifestare sau mesaj al oricui nu-i cântă in strună. Că asta se datorează faptului că acasă este ținut sub papuc este irelevant.

            @Iosif – Măi parazit ordinar, tu-ti închipui că limbricul, fiindcă nu are limbă, ci doar niște buze cu care suge, nu piere? Vai ce limbric isteț si înțelept. Stie si proverbe. Tot clișee ii ies din ganglionul, Doamne iartă-mă, nervos. Si dorințe, mustește de dorințe. Ei sărmane limbric… Câți ca tine… N-au menit si nu si-au dorit… Si la toți li s-a împlinit… lor înșiși. Noroc ca n-ai nici limbă, nici ochi, nici creier… ești o simplă colecție de reflexe necondiționate… care colcăie pe unde i se da voie.

            Apreciat de 1 persoană

          • tincax said

            Daca a fost abuziv cu cei din jurul lui, atunci Paunescu a fost un mizerabil.
            Daca a slavit regimul terorist comunist prin cuvinte si a fost un profitor, atunci a fost detestabil.
            Daca pe langa cele de mai sus, a fost si turnator si astfel a distrus vietile altora, atunci Paunescu este condamnabil.

            Ca poet insa, a fost extraordinar.

            Apreciază

          • Iosif said

            Comentariu off topic mutat AICI.

            Apreciază

          • Limbric Iosif – Iar cedezi ispitei de a te întinde la zgomot, fojgăială si poluare. Parazitule, nu te-ntinde că te rupi.

            Apreciază

          • Iosif said

            Comentariu off topic mutat AICI

            Apreciază

          • Iosif said

            Comentariu off topic mutat AICI

            Apreciază

          • Iosif said

            Comentariu off topic mutat AICI

            Apreciază

      • tincax said

        Chiolhanuri si femei si trai indestulat? Dar cui nu-i plac si cine s-ar da inapoi de la ele daca i s-ar oferi? Eu zic ca pe langa ele, patriotismul lui Paunescu e totusi asa:

        Eu sunt bolnav de Dumneavoastra, tara,
        Eu sunt bolnav de Dumneavoastra, Neam,
        Nu e-nauntru hiba, ci afara,
        Traiam un veac, labil daca eram.
        N-am dreptul la o mare suferinta?
        Nu-mi dati cartela nici pentru prapad?
        Ei, bine-atunci, in mine ia fiinta
        Un neam pe care voie am sa-l vad.
        Un singur leac imi trebuieate mie:
        Sa-i pot vedea pe ceilalti vindecati.
        Aceasta boala e o boala rara,
        Aceasta boala e o boala grea,
        Aceasta boala se numeste tara si leacul este ea si numai ea. „

        Patriotism in care ma recunosc aproape total, aproape zic pentru ca-mi iubesc tara dar pe o parte din oamenii ei, nu.

        Apreciază

      • O.R. said

        @Florin Sunteți cârcotaș sau doar bârfitor? Sau și, și? V-ați molipsit de la Admin sau îl copiați? Nu vă știam așa de urâcios….dar mă rog, omul se mai schimbă.

        Apreciază

        • Florin said

          Am fost întrebat, am răspuns. Eu, urâcios?😀
          Ce ziceți de Sperling?

          Apreciază

          • O.R. said

            Nu zic nimic.

            Apreciat de 1 persoană

            • S-a întors ORCA. S-a dus mirajul sloganului “fără orci” pe Arca lui Goe. Păcat ca orca noastră (un troll OR-dinar) nu are nimic din eleganta si măreția balenelor ucigașe care vânează foci in oceane. ORCA noastră consideră că limbricii sunt delicatese. Ii plac foarte mult: Iosif si Sterling. De ce nu s-o duce sa comenteze la ei in cuib, insistând să se manifeste pe Arcă, nu se stie. Pasol na turbinca Orca.

              Apreciază

          • OR-ca, așadar tu si Iosif insistați cu nesimțire să poluați ca niște paparude spațiul comentariilor pe Arca lui Goe cu zgomot, cu gunoi, cu mesaje nesolicitate, majoritatea off topic, dar urâcios sunt eu pentru că-mi permit să le descriu ca atare, Curat murdară viziune a sentimentelor, stimată țățică de bogdaproste. 🙂 Auzi țățică dar cu ce ocazie pe la noi? Ce te tot aduce pe aici? Esti cumva masochistă?

            Apreciază

  4. Declarația averilor, contestațiile, provocările, masa si dansul vor avea loc in casa ginerelui într-o zi cu soare.

    Apreciază

  5. Iosif said

    Apreciază

  6. Direcția cea mai defavorabilă în care poate merge celebrarea unei sărbători constă în grăbirea cu care o confiscă idioții. S-a înființat prompt Iosif. Mulțumesc stimate cititor. Bine măcar că s-a abținut O.R. de la like-uri si concurență neloială (făcută lui Iosif). 🙂

    Apreciază

    • Stely said

      Este adevarat ca discutia de la subiect a deviat intr-o directie „defavorabila”. M-am abtinut sa particip la discutia „deviata” ,in primul rand de Tincax , cu comentariile ei despre Adrian Paunescu , ce nu-si aveau locul acum si aici , care , de ce sa nu recunosc, mi-au creat oarece stari de greata. In privinta lui Adrian Paunescu am si eu aceeasi parere ca dl Florin . Ma ingretoseaza poeziile lui , mai ales cele scrise in perioada ceausista , precum si nationalismul lui desantat, indeosebi dupa revolutie, pe care unii il considera si acum, patriotism get beget.

      Am incercat sa „deviez” si eu discutia postand cele doua video-clipuri vrand sa le ancorez in realitatea de azi : ce sa intampla dupa 104 ani de la Unirea Basarabiei cu Romania (27 Martie 1918) si cum s-a ajuns aici?
      Am ales cele doua video-clipuri tocmai cu scopul de a porni o baza de discutii. Stiu, au fost cam lungi, mai ales cel de-al doilea, al lui”zaiafet”. Eu l-am vazut in cateva reprize (si mai am inca una ) dar merita efortul de timp petrecut pentru vizionarea lui.

      Ma asteptam ca Dl Florin , cel „nascut pe lista neagra” sa participe ceva mai consistent mai ales ca pe blogul d-lui are topice numai unul si unul . Cum ar fi de ex acesta :

      Pentru numele lui Dumnezeu, acest om nu poate rămâne la putere

      Eu , pe langa video-clipurile postate , selectate dintre cele mai bune, am cautat in revista „Convorbiri literare ” din 2010 un articol al dl-ui Basarab Nicolescu , numit „La ce serveste suferinta ? Reflectii asupra prizonierilor de razboi romani in lagarele sovietice „, pe care l-am citit de mult in cartea scrisa in doua volume”De la Isarlîk la Valea Uimirii . Din pacate inca nu l-am gasit, desi cu ceva timp in urma am gasit alt nr din 2010.
      Articolul a fost scris dupa relatarirle tatalui d-lui care a fost prizonier de razboi timp de sase ani in lagarele din Rusia. De acolo am aflat ca ,de fapt ,numele de „Basarab” are legatura cu momentul intrarii trupelor romane in Basarabia, la ordinul Maresalului Antonescu. Voi mai cauta, trebuie sa-l gasesc. Nu stiu de ce nu mai gasesc linkul cu „arhiva” completa , gasit de fapt acum cateva zile. 😦

      In alta ordine de idei , acum doua zile . am avut surpriza sa inalnesc un anumit domn pe contul domnului Funeriu , ce postase cateva ganduri la adresa lui Traian Basescu , legat de asa -zisa colaborare cu securitatea.
      Domnul cu pricina a gasit de cuviinta ,ca in loc sa-si exprime parerea despre postarea respectiva , sa puna doua link-uri unul langa altul , cu ce scop habar nu am habar nici acum . Am fost curioasa sa vad ce se afla in ele . Martrisesc , ca in an fara de titlul articolului si cateva randuri din primul articol nu am citit mai mult, dar mi-am dat seama ce contin articolele si uimita l-am intrebat pe Dl N , ce legatura au ele cu postarea dlui Funeriu , crezand ca este o confuzie la mijloc fiind (asa credeam)si duplicate. Raspunsul a venit pe loc , citez din memorie: ” Nu sunt duplicate, fa, sunt doua diferite. ” Un raspuns a la Dl Goe, nu-i asa ? 😉 Desigur , am cautat sa obtin de la dumnealui o explicatie , dar n-am reusit. Mai ales ca, citind articolul pana la capat ,am fost de-a dreptul uluita de continutul acestuia, dar mai ales cand am aflat ca autorul este un „prieten ” mai vechi al Arcel lui Goe , raduparjan , zis „iepurele de Marte”.

      Iata aici concluziile de la dfarsitul articolui :

      „Post scriptum: Personal, îl urmăresc de mult pe Vladimir Putin și am ajuns la concluzia că este singurul mare om politic al epocii sale. Omul ăsta n-a făcut niciodată nici o greșeală, a obținut numai succese strălucite, atât pe plan economic, cât și în domeniul politicii externe, totul spre propășirea țării pe care o conduce. Și, dacă, într-o zi, cine știe cum și de ce, o va încasa și România de la Rusia lui Putin, lăsați-mă să vă spun doar atât: va fi vina SUA și a servilismului nostru tembel, fără nici un folos, față de acestea. Urmăriți acest video și veți constata ce mare om de stat e Putin, ce bine explică (click pe CC, pentru subtitrare în limba engleză)!”

      Apreciat de 1 persoană

      • Stely – In privința lui Adrian Paunescu greșiți, absolutizând, destul de grav. Am impresia că vă simțiți datoare să rămâneți consecventa unei Stely de demult care a apărat o astfel de poziție la Corabia cu ocazia morții poetului Adrian Paunescu. Lucrurile reprobabile, condamnabile de care se face vinovat porcul Adrian Paunescu sunt cat se poate de reale, dar nu sunt nici pe departe extra-ordinare, ci mult mai comune, in aceeași categorie aflându-se multi, multi dintre ei cu vinovații de aceeași natură dar mult mai ample, mai adânci, mai nefaste, dar care sunt mult mai puțin vizibili si blamați. Nu a fost Adrian Paunescu întruchiparea răului comunismului sau al pupincurismului ceaușist dar a fost unul dintre cei care „s-a bucurat” de o mare vizibilitate. O mare parte din vizibilitate s-a datorat talentului sau poetic. Omul a scris zeci de mii de poezii, mult gunoi, mult rumeguș, dar a scris si poezii geniale. A cui o fi vina că d-voastră le citiți doar pe cele care vă îngrețoșează? La judecata de apoi a poeților se vor lua in considerare doar poeziile-poezii. Poate că n-o fi fost un patriot real (as vrea să știu pe cineva care este sau o fi fost, poate-mi dați d-voastră sau dl Florin un exemplu de așa ceva), dar poet a fost si va rămâne. A-i anula meritele poetice lui Paunescu este un pur reflex ideologic, iar ideologiile, indiferent de natura lor, sunt un surogat periculos al gândirii.

        Dl. Florin n-are de ce sa participe mai consistent aici decât o face la d-lui pe blog unde scrie (ce-i drept) numai articole unul si unul. D-voastră ar trebui sa va manifestați acolo, iar faptul că n-o faceți aruncă o umbră de îndoială asupra sincerității cu care exprimați admirația pentru respectivele puncte de vedere.

        Aștept cu nerăbdăre sa găsiți articolele pe care le căutați si sa le partajați cu vizitatorii Arcei lui Goe.

        Vai! A reapărut iepurele de martie? Si-l are ca idol pe Putin? Nu e de mirare. Este vremea in care astfel de jigodii scot iarăși capul in lume. Stârpitura Radu Pârjan nu putea să se metamorfozeze in altceva. Felul in care-l descrie pe Putin este de-a dreptul neverosimil, grotesc si comic totodată. Dar, la urma urmei nici dracul nu face niciodată nicio greșeală si obține numai succese strălucite. Până pocnește. Inteligentul Putin a dus Rusia in pragul falimentului, conducând un stat eșuat, din eșec in eșec. Mare minune dacă nu-l va conduce la desființare. Spre bucuria Chinei prietene. 🙂

        Apreciază

        • Stely said

          @Arca lui Goe ,
          In privinta poetului Adrian Paunescu am avut aceeasi parere inainte de existenta mea pe blogul de la Corabia. Ea s-a consolidat de pe vremea Cenclului Flacara si, mai mult, a mega-concursului „Cantarea Romaniei” . Nu-mi placea comportamentul lui si pace. Sigur ca inainte de astea ii citeam cu placere poeziile, dar pacat ca a inceput sa exgereze, atat incat prima impresia s-a estompat , ramanand cu cea din urma, cam batuta in cuie e adevarat. 😦

          Privitor la blogul d-lui Florin a fost vorba de ultimele topice ” unul si una ” toate cu referire la Putin si razboiul din Ucraina, Da, am vrut sa-l atrag intr-o discutie „on topic”( ” mai consistenta”) pe Arca lui Goe , vazand ca are multe de spus si,de ce nu , m-as fi bucurat sa contribuie cu experienta d-lui personala la topicul prezent. Nu era ,desigur, nici o obligatie .
          De comentat nu ma simt in stare sa comentez pe alte bloguri, din motive de ne intergrare in peisaj. Ma simt stinghera . De citit , citesc cu placere atunci cand agreez subiectele , dar nu am spor la comentat. Nici spor, dar nici timp.

          Mda, am cautat si azi revista din septembrie 2010 in care este articolul aminit .Nu am dat de link-ul cu toata arhiva, incepand din 2006 (parca). Unde s-o fi ascuns , nu stiu. 😦 Mai caut, poate se selecteaza el usor, usor.

          P.S. https://nuestrarevolucionsocialista.wordpress.com/2022/02/24/alaturi-de-vladimir-putin/
          Aici il gasiti (daca doriti) pe individul raduprajan, in toata splendoarea lui.

          Curiozitate mea de a sti ce l-a determinat pe prietenul meu de pe facebook, sa aduca llnk-rile pe contul domnului Funeriu n- a fost satisfacuta , cu toate insisentele mele. 😐

          Apreciază

          • Radu Pârjan (alias Iepurele de Martie) este o curiozitate zoologică chiar mai exotică decât vrăbiuța Spererlig. Este de-a dreptul uluitor ca asemenea personaje exista aievea. Pe lângă ăsta până si Iosif pare om cu scaun la cap.

            Apreciază

  7. Lectură suplimentară:

    România – duşmanul de serviciu la Moscova

    Apreciază

  8. stely said

    Ce a fost cu 80 de ani in urma -1aprilie in 1941 – dupa anexarea Basarabiei si Bucovinei de Nord .

    Apreciat de 1 persoană

  9. tincax said

    ..si tot azi se cuvine sa ne aducem aminte de acel personaj istoric ce a dat ordinul „Ostasi, va ordon, treceti Prutul” luptan astfel pentru un alt destin al Basarabiei decat cel actual. Sa ne amintim de Maresalul Ion Antonescu.

    Paunescu despre Antonescu:

    Apreciază

  10. Apreciază

Lasă un comentariu