Despre găuri negre
Posted by Arca lui Goe pe mai 1, 2022
preambul: Sunt conștient de faptul că în privința plănuitei expediții inițiatice la Sabadell (…) stăm foarte prost cu pregătirile. Aproape mai prost decât stă Putin cu pregătirile pentru celebrarea zilei de 9 Mai cu prilejul odei victoriei retroactive si reprobabile. In privința clarificărilor teoretice… (vezi continuarea preambulului in zona comentariilor)…
In privința traseelor, a itinerarului si a mijloacelor de transport spre „acel Sabadell”, una dintre variantele de luat in calcul, amintită aici, pe Arca lui Goe, era aceea a unui Sabadell pe scurtă-tură, cu ajutorul psihedelicelor, variantă rămasă însă fără ecou (ca o romanță), practic ne găsindu-se amatori de șuetă pe subiect, în mulțimea compactă a potențialilor cutreierători ai timpului din siajul Arcei lui Goe. Păcat. Se putea teoretiza spectaculos pe tema respectivă, care oferea, ca bonus, si ocazia relansării discuției despre eventualitatea unei reconcilieri dintre știință si mistică (avută în vedere în subsidiar, ca hatâr). Psihedelicele, ca vehicul de teleportare spațio-temporală, rămân în rezervă. Astăzi (în ultima zi de 1 Aprilie a lunii), as relua un alt subiect rămas în suspensie pe Arca lui Goe de nenumărate ori până acum, si care, în viziunea unora (inclusiv științifici), ar oferi mijloace teoretice de a călători pe alt fel de scurtături în timp si spațiu. Este vorba, doamnelor, domnișoarelor si domnilor despre găurile negre. Nu știu dacă vom putea ajunge (sau nu) la Sabadell, în piața Sant Roc, în 2012, pe 19 mai la ora 18:00 cu ocazia Odei spontane a bucuriei retroactive, printr-o gaură neagră, dar, pentru început, cred că n-ar strica să facem niște precizări interpretative, care ar putea ajuta în tentativa de reconciliere a profanul cu găurile negre si de a mai risipi din starea de confuzie aldusiană care se degajă de obicei din conversațiile pe această temă. Așadar si prin urmare este vorba despre găuri negre (si despre de/formarea spațiului sub acțiunea gravitației). Să începem cu niște ilustrări grafice:
Urmare a faptului că noțiunea de „gaură neagră” este foarte popularizată în conștiința colectivă a contemporanilor, presupun că majoritatea potențialilor vizitatori-observatori ai acestui topic sunt pe deplin familiarizați cu aceste reprezentări grafice, care încearcă să redea sugestiv si pe înțeles (pe înțelesul profanilor), în ce ar consta si cum ar funcționa o gaură neagra, o singularitate rezultată în urma acțiunilor extreme ale gravitației („forța” care guvernează Universul, universul fiind o gubernie la discreția unicului gubernator, Gravitația). Ei bine, vin si pre-zic (fără pretenții de originalitate) că de fapt denumirea de „gaură neagră” este destul de neinspirată si că aceste reprezentări grafice (sugestive), nu lipsite de merite (artistice si științifice) sunt fundamental greșite si înșelătoare, inducând profanului idei greșite în legătură cu natura așa numitelor „găuri negre”. Nu mă voi grăbi să precizez explicit ce anume este greșit în aceste privințe si nici să demontez ideile „greșite” (ale celor merituoși în acest sens, care chiar au idei despre ce si cum ar fi fiind găurile negre, singularitățile si manifestările de prin preajma acestora), preferând să propun (inițial) un moment de reculegere si pre/meditare, vizavi de modele (mai mult sau mai puțin nebuloase) prezente în mintea fiecăruia dintre co-participanții voluntari la tentativa de reconciliere a profanului cu găurile negre (if any). Cred așadar că n-ar strica un scurt moment de evaluare si recapitulare (în minte) a detaliilor care constituie modelul de gaură neagră pe care-l are fiecare în cap, imaginându-ne, de exemplu, cum am putea explica unui copil ce este, în ce constă si cum se manifestă o gaură neagră, așa cum o înțelege fiecare. Tu, prea-cinstit cititor citit si prea-unic al Arcei Lui Goe, cum ai explica copilului din tine, ce-i si cum o gaură neagră, în acord cu modelul din capul tău? Vom reveni apoi la confuziile care împiedică momentan reconcilierea rezonabilă a profanului cu… gravitația (născătoare de univers si, si de „găuri negre”)… dar numai si numai în contextul inventarierii traseelor, a itinerariilor si a mijloacelor de transport spre „acel Sabadell”. 1, 2, 3… Meditează acum!
Arca lui Goe said
continuare preambul (vezi proza de mai sus)… …haosul este aproape total, redactarea compendiului de pus la dispoziția aspiranților pentru postura de cutreierători ai timpului si spațiului, fiind practic complet scapătă din mână. Demonii savanților au rămas de izbeliște, într-o agonie din care cu greu ar mai putea fi scoși, rolul lor potential în poveste eșuând în obscuritate, dacă nu de-a dreptul în neant. Domnul Sean a fost dat uitării si evacuat din peisaj… Entropia si explicarea contribuției ei la înțelegerea sensurilor teleportării spațio-temporale au decăzut într-o dezordine totală, diluându-se în te-ai mira ce teme colaterale si improvizații amatoricești. Sistematizarea semnificaților călătoriilor în timp precum și anticiparea variantelor teoretice de materializare a acestora au ieșit practic din discuție, înainte de a fi aduse. Cine, ce să mai înțeleagă din oferta de călătorie la Sabadell, în piața Sant Roc, în 2012, pe 19 mai la ora 18:00 cu ocazia Odei spontane a bucuriei retroactive? Nimeni, nimic. Prin urmare nu e de mirare că s-a diminuat dramatic cererea si interesul, ca urmare a demoralizării, descurajării, dezimplicării, celor atrași la un moment dat de idee (dl. Goe y compris), care au pierdut, între timp, proba timpului si a ne/răbdării. Intr-un atare context dezastruos, alternativele posibile ar consta fie (a) în a ignora realitatea, pre/făcându-mă că n-o văd si că n-ar fi fiind așa cum e, ci că dimpotrivă, totul merge bine, conform planului, fie (b) în a o accepta resemnat situația (ratarea organizării unei calatorii în scop re-creativ), si de a evada în blazare, renunțare si abandon, sărind, mai brusc sau mai lin, în căutarea altor subiecte mai la modă pentru proze scurte si foarte scurte, sub egida rubricii „povestiri de nimic”. Altă alternativă nu văd, altă alternativă nu e. De îndată ce voi reuși să mă smulg din aceasta dilemă voi consemna rezultatul final în jurnalul de bord si voi lua măsurile potrivite în context. (sfârșit de preambul).
ApreciazăApreciază
Florin said
Nu știam că doamnele și domnișoarele le au cu găurile negre. Dar tocmai când să mă bucur de un subiect controversat, o trageți cu „tentativa de reconciliere a profanul cu găurile negre”. Care profan, dom-le? Păi, în ziua de azi, gaura neagră nu mai e nici un secret pentru orice copil de 5 ani. Ba, îs unii și mai precoce.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Arca lui Goe said
De aceea am si pus atât de multe poze, ca să aibă acces la articol si cei de sub 5 ani, care nu știu să citească (alături de alți an-alfa-beți), în tentativa de a co-rupe (si) minori întru reconcilierea precoce a profanilor cu găurile negre. 🙂
ApreciazăApreciază
Arca lui Goe said
@Florin – Presupun că sunteți ușor vexat de aluzia încadrării d-voastră (ca vizitator-observator pe Arcă) in categoria profanilor în materie de găuri negre. Fiti sigur că in privința domniei voastre sintagma respectiva se referă la dubla calitate deținută în cumul: aceea de „pro” si „fan”, al respectivelor entități magnetice si întunecate si nicidecum la faptul că ați fi neofit… La cât ați călătorit d-voastră pe lumea asta sunt sigur că aveți o experiență bogată în studiul etnografic al respectivei probleme. Probabil că cele mai negre găuri se găsesc in Chile, după cu va fi sugerat si Pablo (ne-ruda d-voastră), si spun asta ținând seama că, după cum ați mărturisit, încă n-alti vizitat Africa. Presupun că nici Cuba, unde cu bani se pot face studii de caz foarte interesante, ca să zic așa. 🙂
ApreciazăApreciază
Florin said
Eu nu prea pot să fiu vexat cu ușurință. Nu cred că trebuie să bați atâta amar de drum, până în Chile, pentru un amărât de studiu. Ucraina este ici-șa plus că vine peste noi, ambele Moldove – la o aruncătură de băț, plus că peste tot s-ar putea găsi, măcar pentru studiu.
Cred că dvs. sunteți oleacă vexat de aducerea în derizoriu a subiectului. Sunteți di_vină, păi ce dom-le, alea-s desene?
ApreciazăApreciază
Arca lui Goe said
Am presupus (sa ma fi înșelat?) că una dintre ispitele care v-au făcut să vă lăsați atras de mirajul depărtărilor si al dorului de ducă, trebuie să fi conținut măcar o notă din dimensiunea enigmelor observabile mai puțin costisitor in Moldove si Ucraine… Dar nu tin sa obțin spovedanii complete din partea d-voastră (mai ales ca poate fi de față marea adunare a fetelor morgane de pretutindeni, inclusiv de acasă)…
Cat privește vexarea mea față cu aducerea temelor in derizoriu fiți pe pace… am anduranța naturală sporită exponential de experiența îndelungată a interacțiunilor cu tot felul de navigatori in HUVACA, inclusiv troli si alte paparude. Comentariile d-voastră (chiar off topic) sunt un zefir încărcat de șarm si savoare. P.S. Desenele au fost alese pe sprânceană mai amărâte tocmai ca să lase loc de îndreptare in privința naturii găurilor negre… Dacă doriți să vedeți unele desene de găuri negre încă si mai sugestive ați putea s-o vizitați pe d-na Adolescent rebel pe topicul Consensual – AICI.
ApreciazăApreciază
Florin said
Îmi pare rău, sunt tentat să duc totul în derizoriu, inclusiv ce scriu. Deși ispitele îmi plac, n-au făcut parte din călătoriile mele. De ex. NZ 8.000 km numai auto în 30 de zile, adică un program încărcat. Deși, cum zice ardeleanul, peste tot și-o trage lumea.
Am citit pagina la care vă referiți. Eram într-un moment de slăbiciune, probabil, fiindcă n-am comentat. Oricum, precis aș fi comentat oleacă alături. Scuze încă odată.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Florin said
P.S. Dacă aș fi avut experiențe din astea, le-aș fi împărtășit, desigur.😀
ApreciazăApreciat de 1 persoană
AdAmA4 said
Dacă ati cunoaste doar măreția numerelor 3, 6 și 9, ai avea cheia universului.
ApreciazăApreciază
Arca lui Goe said
@Iosif – ești off topic. Faptul că nici n-ai putea fi altfel (indiferent de context) nu-i o scuză validă.
P.S. Ce să înțeleg? Că tu ai cunoaște doar măreția numerelor 3, 6 și 9? (cam putin !)- SAU – ca doar tu ai cunoaște măreția numerelor 3, 6 și 9 ? Ce să spun? Bravo! Felicitări! Mare brânza ai făcut, ai scăzut trei din șase, ai adunat trei la șase si așa ai ajuns de la 666 la 369, camuflaj a la Greblea.
Cheia Universului??? Dar ce universul e încuiat? Ah! Si tu ai cheia? Wow! Super. Descuie si cară-te.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Arca lui Goe said
Presupun că dl. Omuleanu si d-na Omulescu, desemnați cu sintagma „Tu, prea-cinstit cititor citit si prea-unic al Arcei Lui Goe„, sunt deja în toi cu meditația transcendentală pe tema „ce stim (spontan) si ce nu stim (încă) despre găurile negre” de toate mărimile, începând de la cele stelare (post-super-nova), continuând cu cele uriașe din centrele galactice, continuând cu cele in genul marelui atractor din Laniakea si încheind cu gaura cea gigantică si neagră (mama tuturor găurilor negre) în care se află scufundat cu totul micul nostru univers, supus procesului de spaghetizare, în acord cu teoriile si observațiile lui Hubble-Einstein-Hawking-Bekenstein si mulți alții…care însă dau vina pe enigmatica energie întunecată (un artifact nenorocit), refuzând momentan ideea de bază: Gravitație Guvernează Universul… Generând Spațiul si Timpul. Restul fiind mici detalii, mărunțișuri… tranzitorii…
ApreciazăApreciază
Stely said
Am sentimentul ca” tentativa de reconciliere a profanului cu gaura neagra” are sorti mai mari de izbanda fata cea a profanului cu fizica cuantica. Asta intrucat informatiile(mai multe) circula si mai rapid ,ca printr-o de vierne ,intre cele doua” gauri negre” de aici si de dincolo de la” adore”. Astept cu nerabdarea teleportarile… 🙂
ApreciazăApreciază
Arca lui Goe said
„tentativa de reconciliere a profanului cu gaura neagra are sorti mai mari de izbanda fata cea a profanului cu fizica cuantica” 🙂 🙂 🙂
Din acest enunț rezultă că tentativa de reconciliere a profanului cu cuantica a eșuat… lamentabil… Pentru că dacă ar fi reușit n-ar fi fost posibil ca un eveniment așteptat in viitor să poată avea o probabilitate de realizare mai mare decât… certitudinea…
…fiind așadar acesta un mod subtil si optimist de a ne face auto-critica si de a ne lua angajamente pentru planul cincinal viitor. Si de-ar trebui să muncim zece ani si tot il vom îndeplini înainte de termen, înțelegând pe deplin, întocmai si la timp ideea de entropie a găurilor negre, paradoxul informației, radiația Hawking, raza Schwarzschild, principiul holografic, si in genere felul in care „o gaura neagra” generează spațiu, timp…
Aștept cu nerăbdare teleportările / provincia 🙂
ApreciazăApreciază
Stely said
Nu am avut de gand sa va fac sa intelegeti ca „reconcilierea profanului ” cu fizica cuantica a esuat . Este de fapt concluzia la care ati ajuns dvs , nu acum, ci mai de mult . Motiv pentru care m-am intristat foarte mult stiind cum v-am insotit pas cu pas in ducerea la bun sfarsit a experimentului din Sf-era lui Goe . Ba , mai mult, la sfarsit, am primit o confirmare cat un medalie de aur. 🙂 Iata :
Dl.Goe said
aprilie 10, 2013 la 5:17 pm
Cred ca meritele analitice vi se datoreaza integral… Dimensiunea aceasta, analitica, a prea-cinstitului cititor citit si unic al Arcei lui Goe”este o realitate consistenta pe care a creat-o perseverentul observator care sunteti. Nu exagerez cu absolut nimic spunand ca retorica d-voastra si felul in care re-combinati citate din jurnalul de laborator este de-a dreptul uluitor, toate acestea pårând parte aparte din planul experimentatorilor, aflata acolo in proiect de la bun inceput. Parca ne-am fi vorbit. Da, detaliile recapitulate „intamplator” de catre d-voastra, impreuna cu insistenta de a le relua, arata clar directia in care trebuie sa priveasca un observator neutru pentru a putea reconstitui logic informatiile absente (care lipsesc pentru ca dl.Goe a ratat mentionarea lor explicita) in vederea intelegerii sensului experimentului in curs. Interventia d-voastra mi-a adus o unda de liniste si relaxare, dovedindu-mi ca un cititor atent se poate apropia de modelul propus al reconcilierii profanului cu cuantica, chiar si in absenta multora dintre detaliile planuite dar pe care n-am reusit sa le introduc in poveste…
Ma tot intreb de ce nu reusesc sa „ma adun” si acum ca sa repet „isprava”?
Marturisesc ca ceea ce spuneti aici ma stimuleaza si in acelasi timp ma si obliga intr-un fel , in sensul sa fiu aici inca zee anI ?? 😲
Si de-ar trebui să muncim zece ani si tot il vom îndeplini înainte de termen, înțelegând pe deplin, întocmai si la timp ideea de entropie a găurilor negre, paradoxul informației, radiația Hawking, raza Schwarzschild, principiul holografic, si in genere felul in care „o gaura neagra” generează spațiu, timp…
Am inteles ca exista niste conflicte „inghetate ” intre relativitatea generala si mecanica cuantica . Unul dintre ele fiind si „paradoxul informatiei ” din gaura neagra, care in conformitate cu relativitatea generala aceasta „inghite ” informatia intr-un mod in care poate fi eliminata complet din univers , mai ales atunci gaura neagra se evapora prin radiatia HAWKING. Insa, fizica cuantica spune ca ” informatia cuantica nu poate fi distrusa .
Acuma, eu nu m-as hazarda sa fac vreo previziune ca exista sperante de „impacare”. Dar daca dvs spuneti ca nu va lasati pagubas , nu am decat sa fiu aici cand reconcilierea va fi dusa la bun sfarsit. Sa traim pana atunci, deci. 🙂
P,S. Deocamdata speranta ca Simona va castiga trofeul de la Madrid a fost dramatic spulberata. Ramane sa vedem ce va face Nole. Deocamdata se cam „naste” si aici un conflct intre fanii lui Nole si cei ai lui Andy Murray .
ApreciazăApreciază
Arca lui Goe said
Si eu cred (ca si d-voastră) că profanul a fructificat (rezonabil) șansa reconcilierii cu cuantica prin sf-Era lui Goe… si că textele rezultate din acele încercări (comentariile y compris), pot constitui oricând un mijloc propice care să poată intermedia in viitor reconcilierea cu cuantica a vreunora dintre observatorii profani (compatibili cu tema) care vor ajunge cine stie cum in contact cu acea provocare sau că măcar ii va stimula îndeajuns încât să-si propună să încerce respectiva reconciliere.
In privința provocării celei noi nu mă pot pronunța încă… si nici nu tin să exprim explicit așteptări anume sau sa propun cu anticipare anumite obiective. Sunt optimist ca se poate, doar că nu am convingerea pe care păreți a o exprima d-voastră, cum că această reconciliere a profanului cu gravitația (cu teoria relativității, cu găurile negre si alte celea !!!) ar fi fiind mai simplă decât cealaltă.
Mda, există conflicte înghețate (aparent ireductibile intre teoria relativității si teoria cuantica)… nu vom evita aceasta temă, dar nici n-as vrea sa încurajez vreo confuzie… pe firul acesta încercam reconcilierea profanului cu mecanica relativistă, nu a mecanicii relativiste cu mecanica cuantică (chiar de i-am avea de partea noastră pe profanii reconciliați deja cu cuantica). Acea reconciliere trebuie făcută mai întâi de către de savanți si pe urma om mai vedea 🙂
Abia ajungând la tenis cred ca om putea fi un pic adversari, ținând seama că următorul meci important este intre „favoriții noștri” Nole si Andy… pe care-i „favorizăm” însă cu masuri un pic diferite. Al d-voastră având avantajul că are mai mi multe meciuri in picioare anul acesta si că poate juca mai degajat in raport cu așteptările 🙂 Bine, si al nostru are avantajele sale. Om vedea.
Simona s-a alăturat cu brio celorlalte două din lista dezamăgirilor de la Madrid: Emma si Bianca…
ApreciazăApreciază
Stely said
Hai ca am scapat de grija , nu ca as fi avut vreuna . Eu cred ca Andy a fost rezonbil cu sine insasi si a abandonat strategic . 😉 Nu avea nici un rost sa se epuizeze inainte de Roland Garros. Chiar imi pare bine ca a abandont , intrucat ne programasem dupa meci sa mergem la gradina pentru niste tratamente la vita de vie , meri, pruni , ciresi , gutui , visin etc…Acum ,putem pleca mai repede . Numai de n-ar ploua …
ApreciazăApreciază
AdAmAmA78901000112 0xyzw said
Comentariu off topic al trol-ului Iosif Greblea mutat AICI
ApreciazăApreciază
Despre găuri negre (II) « (b)Arca lui goE said
[…] Despre găuri negre […]
ApreciazăApreciază
Ioan M. said
A republicat asta pe Cronopedia.
ApreciazăApreciază
Ioan M. said
ân urma „atenţionării” am căutat şi am găsit şi prima parte a articolului, pentru care vă mulţumesc.
ApreciazăApreciat de 1 persoană