(b)Arca lui goE

b-Log anonim, amator si ventrilog al celor fara de blog. Despre NIMIC

Despre gravitație (0)

Posted by Arca lui Goe pe octombrie 18, 2022

Gravitația s-ar putea revela cândva a fi fiind ceva banal de simplu dar, până atunci, rămâne un ce obscen de complicat, enigmatic, înșelător, de neînțeles. Am avut mereu acces cvasi-direct la observarea manifestărilor gravitației (nemijlocit de nimic altceva decât de simțurile noastre) încă de la bun începutul inteligentei noastre ca specie si încă nu am reușit să-i dam de capăt. Dintre cele patru tipuri de interacțiuni „cunoscute” care compun baza modelului lumii (în varianta științifică), gravitația pare a fi cea mai puțin înțeleasă si cea mai puțin compatibilă cu ideea unei teorii unificatoare a totului. Înțelegem în mod categoric mai bine lumina (electromagnetismul) si interacțiunile nucleare tari si slabe decât înțelegem gravitația.

Nu mă refer desigur la (vreo) înțelegere în sens absolut, ci la faptul că, pe de o parte (a), teoriile științifice si modelele matematice care descriu fenomenele guvernate de către interacțiunile electromagnetice, nucleare tari si nucleare slabe, sunt mai bine articulate, explicând mulțumitor de precis CUM se desfășoară respectivele fenomene (in cadrul modelului științific despre lume) si că pe de alta parte (b), aceste teorii si modele ne oferă o imagine destul de clară in legătura cu rolul acestor (trei) tipuri de interacțiuni în funcționarea lumii (repet, in cadrul modelului uman, științific al lumii celor observabile).

Teoria clasică a electromagnetismului (guvernată de ecuațiile lui Maxwell) împreună cu mecanica cuantică descriu mulțumitor sistemul de relații (stabilul si repetabilul) care guvernează mulțimea lucrurilor observabile in in lume, mai puțin gravitația. Cea mai bună teorie pe care o avem despre gravitație este Teoria relativității generalizate a lui Albert Einstein, care, desi reușește să fie un fabulos pas înainte (in raport cu teoria newtoniana a gravitației (Doamne iartă-mă) universale (…), nu reușește să furnizeze indicii despre sursa primară a gravitației, despre fundamentul elementar ca agent al acestei manifestări, despre felul in care se generează si se propagă. Spre deosebire de mecanica cuantică in care modelul standard se bazează pe existenta unor particule elementare si a unor scheme de interacțiune intre acestea, reproductibile in mare măsura (de ex) in acceleratoarele de particule, teoria generalizată a relativității nu oferă niciun fel de indiciu echivalent. Ideea existenței gravitonului ca agent elementar al interacțiunii gravitaționale nu a depășit niciodată stadiul de ipoteza, si pare a fi din ce in ce mai mult o pista care va fi abandonată. Nu stim nici măcar daca anti-materia manifesta gravitație sau anti-gravitație.

Un al doilea neajuns major al teoriei relativității este profunda incompatibilitate cu modelul cuantic al lumii. Se lucrează, dar cam fără prea mult spor, la o teorie cuantică a gravitației care să amelioreze sau să înlocuiască teoria relativității. Alte discrepanțe între teorie si datele obținute prin observație, în strânsă legătură cu gravitația au forțat savanții să introducă ipotetic noțiuni precum „materie întunecată” si „energie întunecată”. Putem produce lumină, electricitate, magnetism, putem face interacțiunile tari si slabe să se manifeste, stim cum sa le împiedicam să se manifeste, le putem manipula, experimental, în laboratoare sau „in producție”. Nu putem produce si stoca gravitație. Nu putem face gravitația să se manifeste sau să nu se manifeste, ori să-si modifice intensitatea. O putem constata si atât. Abia am fost in stare să detectam niște unde gravitaționale. Este cel mai puțin în controlul nostru.

Toate acestea denotă inconsistența teoriilor pe care le avem pentru gravitație. Desigur că este posibil ca aceasta impresie de „incertitudine” mai mare in privința gravitației, relativ al „certitudinile” referitoare la celelalte trei tipuri de interacțiuni (care guvernează modelul științific al lumii) să fie doar rezultatul faptului că există o abundență mai mare de date noi (neconcordante) la scara macro-cosmosului, si ca „certitudinile” cuantice să se dovedească iluzorii atunci cand (si acolo) se vor adăuga date noi (cand om fi in stare sa vedem mai mult si mai bine si sa lărgim contextul cu date noi si poate neconcordante)… Cine stie. Cert este că si studiul gravitației a avut o astfel de perioadă de glorie care a durat 300 de ani, atunci cand „Legea gravitației lui Newton” era „la putere”. Ce simplu, frumos, elegant si mai ales complet si definitiv părea totul. Până si ideea de demon al lui Laplace părea posibilă si cumsecade. Despre cum „era” gravitația pe vremea lui Newton (si cum de nu mai e) cred că ar merita să pomenim într-un alt episod al periplului intitulat „Veșnica prăbușire”. (va urma)

In cazul in care impresiile de după lectura textului sau pur si simplu vizita pe Arca lui Goe ti-au adus in minte vreun gând pe care ai vrea sa-l redai într-un comentariu, ori chiar ai comentarii aleatorii cu care ai venit in minte de acasă sau din altă parte, recomandarea mea ar fi ca înainte de purcederea la postarea acestora, să-ti îngădui un moment de detașare pentru o scurtă audiție. Si numai dacă si după aceea dorința de a le reda publicului persistă, atunci treci la fapte eroule. 🙂

Daca ai comentarii off topic nu uita ca locul lor este AICI

32 răspunsuri sa “Despre gravitație (0)”

  1. AdAmAmA78901000112 0xyzw said

    Comentariu off topic mutat AICI

    Apreciază

  2. AdAmAmA78901000112 0xyzw said

    Comentariu off topic mutat AICI

    Apreciat de 1 persoană

  3. AdAmAmA78901000112 0xyzw said

    Comentariu off topic mutat de AICI

    Apreciat de 1 persoană

  4. Stil said

    Din cauza lipsei gravitatiei astronautii au o viata grea in spatiu. Mancarea are un gust diferit. Pentru a rezolva oarecum neplacerea astronautii prefera mancarea condimentata si atunci se folosesc condimente in stare lichida de exemplu sarea este dizolvata in apa, piperul si boiaua de ardei iute imersate in ulei si picurate din sticle. Bine acum ce sa spun ca apa este reciclata din alea, alea dar cu sare…… Viata oricum intr-un mediu cu microgravitatie poate dauna sanatatii daca perioada de timp este lunga. Asa ca ce sa zic pe pamant gravitatia este mana cereasca in primul rand ca gustul clatitelor cu caise este chiar gust si chiar este irezistibil dupa care celelate chestii.

    Apreciat de 1 persoană

    • 🙂 Super! Drăguțe calambururi. „in lipsa gravitației viața e grea”, „pe pământ gravitația este mană cerească”… aduse bine din condei… cu haz si… nu numai.

      …mai in gluma mai in serios, in absența gravitației viața nu ar fi grea ci de-a dreptul imposibila… N-ar exista. Gravitația este mană cerească dar nu doar pe Pământ ci in tot Universul. Că tot gravitația este si blestemul fatal… deh, c’est la vie… căci… a la guerre comme a la guerre. Apropo, tu ești la vie sau la război? Unde semnezi condica de prezenta?

      Apreciat de 1 persoană

  5. Stil said

    Un alt lucru interesant este faptul ca in lipsa gravitatiei lacrimile nu mai curg fiindca umezeala din ochi nu are nici un rost sa plece la drum, adica sa plece la vale, ele stau acolo si se conglomereaza in jurul globului ocular, asa ca daca vedeti vreun astronaut cu ochii extrem de umezi sa stiti ca el de fapt plange in hohote de dorul celor dragi.

    Apreciază

    • Olga – toate bune si frumoase… doar că fenomenele acelea din spațiu, de care te plângi tu aici pe pământ, nu sunt datorate lipsei gravitației, ci căderii, prăbușirii prin spațiu. Gravitația nu lipsește. De nicăieri. Se află pretutindeni. N-avem nici cea mai vaga idee cum ar fi, dacă prin absurd, ar lipsi de undeva. Cred că ar fi începutul sfârșitului. Scufundarea in nimic. Definitiv. Abrupt. Pentru totdeauna. Lacrimile acelea cad, doar că odată cu ele cade si omul si le tot prinde din urmă cu ochii.

      Apreciat de 1 persoană

      • Stil said

        Foarte frumos ați scris! 🙏

        Apreciază

        • Am verificat si n-am găsit nicăieri c-as fi scris frumos. Am scris la un moment dat frumoase (toate bune si frumoase), in rest nu. 🙂 In plus că remarca asta (de la tine anume) are darul să-mi amintească de faptul că la caligrafie n-am prea avut note frumoase. 😦 O fi fiind (la mijloc) ironia sorții. Sau doar ironie. Cine stie. 🙂 Vorba ăluia, splendid ca o ironie…

          Apreciat de 1 persoană

          • Stil said

            Mie mi-a plăcut și oricum aveți talent nu știu dacă este moștenit sau bine lucrat dar este excelent. Și eu mai mi-am dat puțin drumul scriu mai ușor. îmi dau seama de greșeli dar nu știu cum să le corectez ca note la articole am luat 9.20 și 9.70. Să văd dacă am răbdare să țin pasul și să nu mă las

            Apreciază

          • Asa să faci 🙂

            Am un talent scăzător, din cauza gravitației. Să mă fi văzut acum o sută, două, noua de ani in urmă ce talentat eram. De exemplu am compus si romanțe ca asta de mai jos. E-he, așa de talentat eram. Dar i-am uitat versurile…. 😦

            Apreciază

  6. Stil said

    Un alt lucru interesant este ca din cauza gravitatiei noi aici pe pamant avem norocul ca putem consuma chiar si 2 litri de lichid/24 de ore iar cand vezica este 30 plina eliminam usor urina si faci un pipiloi de toata minunatia pe cand in lipsa gravitatiei lichidul urca in sus si trebuie scremut rau ca la nastere pana iese pipiloiul.

    Apreciază

  7. AdAmAmA78901000112 0xyzw said

    Comentariu off topic mutat AICI

    Apreciază

  8. Un mic aperitiv anticipativ pentru un posibil festin de vorbe despre gravitație ca veșnică prăbușire. Trebuie să luăm serios în calcul (si dezbatere) afirmația cu care savantul încheie mica prelegere despre impasul in care se află știința:

    Apreciază

  9. Apreciază

  10. AdAmAmA78901000112 0xyzwlqg said

    Apreciază

  11. Smaranda said

    În imaginația mea universul nu are nevoie de materie întunecată sau energie la fel. În imaginația mea ” „găurile negre” care sunt foarte multe și de multe mărimi contractă și dilată universul. Este un du-te vino continuu. Un fel de dans: doi pași în față unul inapoi.
    O splendoare.

    Apreciat de 1 persoană

    • Bine acuma d-voastră puteți spune orice… că eu oricum n-am cum să vă verific.” 🙂 🙂 🙂

      P.S. Am si eu o impresie destul de asemănătoare cu a d-voastră. In special in direcția „du-te”. Nu cred că drăguța gravitație să stie de vreun (re)”vino”. Cu una ca ea toți pași sunt înainte. Numai înainte. Nu mai înapoi. O splendoare. Despre energia întunecată presupun că-i tot gravitație (mama tuturor mișcărilor din univers, a tuturor neliniștilor si sursa setei de repus). Despre materia întunecată ce să zic? Dacă-i deplin întunecată atunci e ca si cum n-ar exista (si că prin urmare nici nu „se” există) si, cu toate pretențiile ei gravitaționale, va dispărea (din ecuații) mai devreme sau mai târziu („pierdută” într-un coeficient corectiv cu valoare de constantă universală). Teamă-mi este însă că nu-i deplin întunecată, si că la un moment dat, in condiții propice își va da arama pe față, dându-le de lucru la fizicieni, așa… preț de miliarde de premii Nobel… pe o temă ca aceasta, de n-or putea-o duce… E posibil însă ca până atunci să treacă moda asta cu fizicieni, savanți si științe… Universul nu e Nobel. 😦

      Apreciază

  12. Smaranda said

    ” Universul nu e Nobel.”
    Un spectaculos infern. 🙂

    Apreciază

    • Ideea universului ca un infern este în fapt una optimistă. Lasă loc multor iluzii. Nu? Infernul (oricât de haotic ar fi fiind) este un „loc” cât de cât organizat, cu niște regulii (că n-o fi vreun Nomalis), cu o ordine, cu un desfășurător, bazat musai pe gradient… si mai ales compatibil cu ideea de izbăvire. Universul nu pare prea aliniat acestui concept. Mai degrabă decât a fi fiind infern… deja… (un infern articulat, închegat, established) universul pare a fi fiind o cursă infernală, perpetuă (!) spre neant (!). Ceva gen „ne ducem la dracul, dar nu ajungem niciodată”. Ceea ce ne ocupă… tot timpul. 🙂

      Apreciază

      • Smaranda said

        Dl Goe, exagerați enorm. 🙂 Am folosit cuvinte precum splendid și spectaculos. Deci fascinant și nicidecum nani-metric. Mai mult mă îngrijorează declarația dvs:” ne ducem la dracul dar nu ajungem niciodată „. 😏

        Apreciază

        • Declarația mea era incompletă. Continuarea ei firească era: … pentru că ocolite sunt căile Domnului. 🙂 Dacă universul o fi infinit (d-voastră cum considerați?) așa vor fi si ocolurile. Important este să ne menținem ocupați, în treabă. Să nu ne plictisim. Căci acesta ar fi infernul. Câteodată, la cât de plictisitori sunt, infernul sunt ceilalți. Vorba ăluia pe care l-a apucat „Greața” exact din acest motiv, plictiseala existențială teribilă monșer. Câte să fie ceasul? E-he-he, la ora asta Mița e departe. Foarte departe. Prin Laniakea. Sigur a trecut de Titu. A trecut si de Filiași. Cred că se apropie de Orșova. Ce facem? Mai luam câte un rând? Fac eu cinste. 🙂

          Apreciază

          • Smaranda said

            Păi să nu ne plictisim. Unde am rămas? A, da. La ” despre gravitație (0).🙂

            Apreciază

          • Am rămas? Frumos ar fi fost să fi putut rămâne… dar doar ce v-am spus că suntem perpetuu smulși, târați, prin spațiu, în veșnica prăbușire, mult mai consistent, mai drastic, mai dramatic, mai ireversibil si mai fără speranță decât suntem târâți prin (mult mai blamatul) timp. Așadar am avansat. Inexorabil. Enorm. Suntem deja in cu totul si cu totul altă parte. Asa încât atunci când as relua discuția / discursul de unde o fi fost rămasă (hăt în urmă, fără urmă) mi-e să nu fie (??!) off topic, hodoronc tronc. Văd că am reușit (bravo mie) să vă fac curioasă în legătură cu ce-as putea să zic despre gravitație dintre cele (eventual) nezise… si pe care mi le-oi fi zis (deja) mie însumi, nu? Trebuie să mi le fi zis că altfel de unde le-as putea ști? Ceea ce este cam așa, dar nu chiar așa. 🙂 Mie însumi îmi pot spune multe (că ne cunoaștem, cât de cât, stim ce ne poate capul si care-i baza) dar când e să te spovedești publicului nu-i chiar tot aceia… Publicul are mai mereu altă bază sau nicio bază, contextul lui este întotdeauna altul (…), așa că a-i spune si lui de-a dreptul ceva ce știi tu (vreo poezie, cu sau fără rimă) nu-i foarte simplu… decât de ratat mesajul sau emoția aferentă acestuia. E nevoie de pregătire, talent si răbdare. Trebuie să-i pui baza, să-l aduci in context, cât de cât, si de acolo s-o iei, împreuna cu el de la capăt, sa reconstitui ce-oi fi avut tu de spus, împreună cu el, nu să-i dai mură-n gură, că poate nu-i plac murele si/sau nu le stie si nu le înțelege gustul. Si pe drumul asta trebuie să fii si tu pregătit să-ti ajustezi nițel lucrurile pe care ti le-ai zis deja tie însuti singur singurel. Că altminteri riști să ajungi ca aldus (o gaură care scoate zgomote).

            Noi (doi) ajunsesem la punerea bazei de dinainte de livrarea secretului focului. Mi-ar fi făcut plăcere să mă ocup personal, si să aștern aici pe punte o bază la masă cu o tentă personală, dar… mă si cam țin unii ocupat cu altceva prin alte părți, in vreme ce alții au pus deja niște baze destul de drăguțe care ar putea fi reutilizate, ca aperitive de bază, inclusiv pe Arca lui Goe. Cred că ipoteticului public al Arcei lui Goe i s-ar potrivi nițel, ca bază de pe care să fie urmărit spectacolul de artificii gravitaționale, acest mic aranjament orchestral preparat de profesioniști, pe care vi-l recomand chiar si d-voastră. Întrucât unele dintre lucrurile oferite in acest meniu sunt semi-preparate cred că oricare dintre spectatorii degustători, poate merge mai departe, cu vorba, contribuind la aranjarea mesei si la prepararea mai elaborată si mai sofisticată a felurilor de pus pe masă la aceasta bază. Mă voi strădui să prepar si eu câte ceva. La desert. Poate. Aveți libertatea de a proceda la fel. Sau invers. Ca oricine. Dar numai si numai după vizionarea filmului (Olga ai grijă că pun întrebări cu materia din film 🙂 ):

            Apreciază

          • Pentru grupa de avansați (tocilari) 🙂 ha-ha, un film mai lung (de o ora, ora de gravitație), in care, pe fond, se aud in mod misterios, fraze in limba germana.

            Apreciază

    • P.S. @Smaranda – îmi place enorm de d-voastră. Sunteți teribilă. Făcând un rezumat recapitulativ al lucrurilor pe care (mi) le-ați spus (strecurat) in conversație noastră (desfășurata in Veșnica Prăbușire) s-ar putea deduce că in opina d-voastră (citez condensat): „Lumea e un balamuc, universul un infern„. Gen, si-am încălecat pe-o șa… Hai, toată lumea la nani. 🙂

      Apreciază

    • Ah, cum se orbește omul la necaz ! Dacă mă uit mai bine am impresia că (în viziunea samarndiană) nu universul este un spectaculos infern, ci „faptul că universul nu e nobel” e un potențial infern. A se clarifica după golire. Să vina exegeții. Să vina interpreții. Să ni se spună ce-a vrut să spună. 🙂

      Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat: