(b)Arca lui goE

b-Log anonim, amator si ventrilog al celor fara de blog. Despre NIMIC

Vine Crăciunul !

Posted by Arca lui Goe pe decembrie 22, 2022

Nașterea Domnului, Tăierea Porcului, Tăierea Bradului…

Alelei, boieri hapsâni, face-v-ar vintu țărîni! Că ați fost până mai ieri mari și tari peste averi... Alelei boieri dumneavoastră căzuți cu hârzobul din cer, în toiul iernii, la solstiții, veniți deodată de nicăieri si de pretutindeni, din cine stie ce cotloane, din hoinăreli fără țintă, din închisorile de peste an, dezertați din războaie, evadați din curți marțiale, braconieri fără scrupule ai extazelor divine, cu pretenții la luna de pe cer, clamând muțește dar cu aroganță dreptul la spiritul Crăciunului, la feerie, la emoții si mântuire… Ați ajuns? V-ați ajuns? Sunteți? Existați? Dar… Cum? Cu ce prilej? Cu ce îndreptățire? V-ați socotit? V-ați făcut bilanțul? Contabilitatea? Ați trecut testul de compatibilitate cu spiritul Crăciunului, cu ambianța bucolică si diafană a pregătirilor de sărbătoare? Oare? V-a dat cu plus? (+) V-ați regăsit? V-ați pregătit? V-ați recuperat? Sunteți gata? Pentru ce? La ce? Apți pentru a-i face față? Da? Nu? Nu contează? Serios? Ai brad? Ai porc? Ai onoare? Ai stare? Sanchi! Ai nimic. dar… fii pe pace… Că ești, că nu ești, gata, ne-gata, oricum Crăciunul vine, vine, vine, calcă totul in picioare. Domnul se naște si bradul moare. Si porcul moare. Moare (de sare) dar nu se predă. Căci da, viața se oglindește-n moarte, teama in neputință, întuneric si oglindă, ură si ura întoarsă pe dos in iubire. Vuiește in aer zvon de iubire, de duioșie, de bunătate, de pace si pioșenie (ei ași, ce ești copil), cu clinchete de clopoței, dacă nu chiar de zurgălăi. Ninge peste noi cu flori. Să fim mai buni, mai înțelepți, mai îngăduitori, mai luminați… mai nu știu cum. Suntem? Alelei boieri d-voastră, prieteni ai mei, semeni asemeni care trăiți de azi pe ieri, din amintiri, mâine e Crăciunul, e pe vine, sau pe alaltăieri, (e-he-hei, nostalgie, nostalgie, Crăciunul de altădată, de odinioară, mai precis din copilărie, sau poate din copilăria moșilor si strămoșilor) ce faceți voi azi? Că mâine e ajunul? Țineți post? Vă abțineți? De la carne, de la sex? Cum stați cu pregătirile, cu cumpărăturile? Cu compătimirile? Cu cadourile? Cum stați? Nu stați, că vă stă norocul. Si numai mâine nu e poimâine, când trebuie să întâmpinați cuminte, cum se cuvine, Nașterea Domnului, colindătorii, tradițiile, pacea, liniștea si relaxarea, in mijlocul celor dragi, scăldații in lumina divină, pătrunși de spiritul Crăciunului precum sarmalele de căldura cuptorului. Cum n-om mai fi pribegi ne-or troieni cu drag aduceri aminte, învălmășeli de cuvinte, valuri, valuri, beție de sensuri si sonorități de sezon, naștere, Dumnezeu, cozonac, mâncare, mântuire, pace, cârnați, trandafiri, duioșie, brad, brânză, varză, viezure, șorici, țuică fiartă, cornulețe (cele cu osânză sunt cele mai bune, bestiale), Isus, Nazaret, Betleem (ați pregătit DVD-ul? ) sarmale, piftie, salată de Boeuf, fecioara Maria, beteală, steluțe (o mie), cadouri, fursecuri, iesle, magi, Mos Craciun, fetița cu chibriturile, băiețelul singur acasă, Scrooge, că-i seara ajunului în casa românului, păzea, colinde, dom-dom să-nălțam, capra (vecinului, că a vecinului stă si capră), steaua, vicleiul, gura sobei, crai de la răsărit, o vânzoleală nebună, într-o lume…ăăă, nebună, nebună, nebună? Nu, mai degrabă o lume… așa si așa. Deci, alelei, cum stați? Gata! Vai! Esti vegan? Ca-i seara ajunului si-n casa veganului.

Tradiția bradului de Crăciun. Cine a adus-o în România și cum era sărbătorită la sat Nașterea Domnului În satele românești, nu exista tradiția împodobirii bradului de Crăciun, iar copiii de țăran nici măcar nu-l așteptau pe Moș Crăciun. Acest obicei a fost adus pentru prima dată în România de Regele Carol I, care împodobea bradul la Palatul Regal de pe Calea Victoriei.

Ce este pomana porcului și cum o pregătești. Rețeta tradițională a preparatului delicios care se face de Ignat. De Ignat, românii care taie porcul se delectează după o zi obositoare cu o friptură delicioasă. Este pomana porcului, un preparat care se gătește la ceaun din bucăți mici de carne proaspătă care se prăjesc. După ce porcul a fost tăiat și tranșat se face pomana porcului, iar în jurul mesei se adună toți cei care au trudit la sacrificarea animalului. Pomana porcului constă în prăjirea bucăților de carne cu tot felul de mirodenii.

„Moș Crăciun Scafandru”, așteptat de zeci de copii, a ajuns în Portul Constanța „Drumul a fost lung, iar apa rece”, a declarat Moș Crăciun când a pus piciorul pe țărm. Șeful Centrului de Scafandri, comandor Fănel Rădulescu, a spus că Moş Crăciun vine în fiecare an din largul Mării Negre pentru a aduce zâmbete pe feţele copiilor.

Reguli pentru aranjarea mesei festive: obiectul care nu trebuie așezat niciodată. Cum eviți gafele. Este important de ştiut că scobitorile nu trebuie să fie la vedere, aranjamentele florale şi lumânările trebuie să fie joase, iar fiecare farfurie să fie dublată de o alta. De pe masă nu trebuie să lipsească trei feluri diferite de pahare, iar şampania şi coniacul se servesc la sfârşitul mesei.

Cum marinezi perfect carnea de porc: așa obții cea mai fragedă și suculentă friptură. Alături de sarmalepiftie și cârnați, friptura de porc este nelipsită de pe masa de Sărbători, însoțită de garnituri diverse sau de murături. Indiferent că o prepari la cuptor, pe grătar sau în tigaie, o bucată întreagă sau porții individuale, friptura de porc este mult mai gustoasă dacă este marinată înainte. Atât condimentele, cât și tehnica de marinare contribuie la gust și textură, astfel că vei avea pe masa de Crăciun o explozie de savoare.

Happy birthday dear Jesus!

foto ghicitoare de Craciun.

Apropo! (de apropo), ție-ți-e milă de brad? O brad frumos cu cetina tot verde. Dar de porc? Cât de mila ti-e de Domnul Porc? Ai participat vreodată la „tăierea porcului”? Pentru că… dacă ai participant… eee… atunci cu siguranță că n-a fost in zadar. Amintirile de răscolesc. Tăierea porcului, pe viu, in direct, este sursa unor emoții impregnate adânc in mintea oricărui copil, de la tinerețe pân la bătrânețe. Se zice că nici măcar Alzheimer-ul nu poate șterge aceste impresii sau amintirea gustului șoricului proaspăt frecat cu un pic de sare grunjoasă. Moartea căprioarei este nimic pe lângă înjunghierea porcului pe zăpadă… iar Nicolae Labis mic copil pe lângă marele Alb Adrian Păunescu, supra numit Porcul, si autor al unui poem epic de o mare sensibilitate „Tăierea Porcului”. Totuși, ca participant la câteva astfel de evenimente, la diferite vârste ale copilăriei si adolescentei, am rămas mereu cu impresia că, de fapt, un alt poem al păunescului s-ar potrivi, încă si mai bine ritualului barbar de taiere a porcului, așa cum l-am resimțit eu cu ocazia primei dăți, în frageda-mi pruncie, când am asistat la evenimente doar din casa, de la geam, de după perdea (asta înainte de a creste un pic pentru a mă învrednici să fiu promovat mai apoi la postura de ajutor, care tine de porc in timpul zbaterii si al cumplitelor întâmplări). Pentru mine acesta este adevăratul poem al tăierii porcului:

Un duh strain înspăimânta
ninsoarea ce sfârșea să cadă
Si toți văzurăm prin perdea
urmele morții pe zăpadă.

Era un infernal balet,
o regrupare de culoare,
lumina se stingea încet
avertizându-ne că moare.

Copacii cloncăneau cu jind
un cor nervos de spovedanii
Si casa se-nvârtea mugind
în jurul unei axe stranii.

Si toți văzurăm prin perdea
aritmic, negrul morți scrupul,
un sânge viu care voia
zadarnic să-si refacă trupul.

Stârnindu-ne necontenit,
prea iute-i era dat să cadă
Si-am auzit un fâlfâit,
lăsat de moarte pe zăpadă.

1989

24 răspunsuri sa “Vine Crăciunul !”

  1. Apreciază

  2. Vom avea (oare) Armistițiu de Crăciun?

    Apreciază

  3. Apropo! (de apropo), ție-ți-e milă de brad? O brad frumos cu cetina tot verde. Dar de porc? Cât de mila ti-e de Domnul Porc? Ai participat vreodată la „tăierea porcului”? Pentru că… dacă ai participant… eee… atunci cu siguranță că n-a fost in zadar. Amintirile de răscolesc. Tăierea porcului, pe viu, in direct, este sursa unor emoții impregnate adânc in mintea oricărui copil, de la tinerețe pân la bătrânețe. Se zice că nici măcar Alzheimer-ul nu poate șterge aceste impresii sau amintirea gustului șoricului proaspăt frecat cu un pic de sare grunjoasă. Moartea căprioarei este nimic pe lângă înjunghierea porcului pe zăpadă… iar Nicolae Labis mic copil pe lângă marele Alb Adrian Păunescu, supra numit Porcul, si autor al unui poem epic de o mare sensibilitate „Tăierea Porcului”. Totuși, ca participant la câteva astfel de evenimente, la diferite vârste ale copilăriei si adolescentei, am rămas mereu cu impresia că, de fapt, un alt poem al păunescului s-ar potrivi, încă si mai bine ritualului barbar de taiere a porcului, așa cum l-am resimțit eu cu ocazia primei dăți, în frageda-mi pruncie, când am asistat la evenimente doar din casa, de la geam, de după perdea (asta înainte de a creste un pic pentru a mă învrednici să fiu promovat mai apoi în postura de ajutor, care tine de porc in timpul zbaterii si al cumplitelor întâmplări). Pentru mine acesta este adevăratul poem al tăierii porcului:

    Un duh strain înspăimânta
    ninsoarea ce sfârșea să cadă
    Si toți văzurăm prin perdea
    urmele morții pe zăpadă.

    Era un infernal balet,
    o regrupare de culoare,
    lumina se stingea încet
    avertizându-ne că moare.

    Copacii cloncăneau cu jind
    un cor nervos de spovedanii
    Si casa se-nvârtea mugind
    în jurul unei axe stranii.

    Si toți văzurăm prin perdea
    aritmic, negrul morți scrupul,
    un sânge viu care voia
    zadarnic să-si refacă trupul.

    Stârnindu-ne necontenit,
    prea iute-i era dat să cadă
    Si-am auzit un fâlfâit,
    lăsat de moarte pe zăpadă.

    Apreciază

  4. Stil said

    Eu sunt pregătită am spiritul Crăciunului în suflet adică bucuria îmi curge prin vine. Mă bucur că nu am căsăpit nici bradul nici porcul. Mă bucur că Argentina a ieșit CM, că Biden ajută Ucraina dezinteresat, că mâine e ajunul și că suntem în viață adică trăim și mai contabilizăm încă un an.

    Apreciază

    • Olgo – Merci de mesaj! Felicitări prea minunato pentru spiritul Crăciunului si pentru lumina ce-ti curge prin vine (si artere). Însă să știi că nu-i normal (ci nefiresc) să te bucuri de lucrurile pe care nu le-ai făcut sau care nu s-au întâmplat… căci de-ar fi acesta firescul ai duce-o de pururea în astfel de (non) bucurii…
      P-asta cu Argentina ai mai spus-o, si la fel si pro-putinismul tău scremut l-ai mai etalat pe aici. Nimic nou.

      N-ai primenit brad? N-oi îmbălsăma nici porc cu mirodenii? Cu ce te vei delecta de Craciun? Dacă n-ai de niciunele te invit la un party aici:

      Apreciază

      • Stil said

        Ma voi delecta cu spiritul Craciunului.

        Apreciază

        • Si de revelion ce faci? 🙂 Ai vâsc?

          Apreciat de 1 persoană

          • Stil said

            Nu am vasc. Ne pupam asa de patimas fara vasc, ceva de speriat, ca chiar nu isi are rostul pentru noi sa atarni o plantuta deasupra capului pentru pupare. Amu daca nu am taiat nici porcul, nici bradul, clar ca nu am taiat nici vascul. Iar de revelion ma distrez. Rup podelele. Joc table, pun sare in ceapa, dansez vals,trag o cantare, asa ca tot omu care se disteaza si nu doarme. Mananc 12 boabe de strugure fix la 12.00, nitel peste la cuptor si cam atat. In rest ce sa spun, azi cozonac, sarmale, piftie, salata de boeuf, toba……carnati…..leber….cartabos…..sa nu carecumva sa lipseasca ceva de pe masa. Ca asa-i romanul cand vine Craciunul. Asa ca daca nu apar pe bARCA in zilele urmatoare sa stiti ca eu nu am terminat treaba. Dar ma descurc. Sarbatori cu bucurii! La multi ani!

            Apreciat de 1 persoană

          • Ei, bravo Olga. Asa mai vii de-acasă. Văd că desi n-ai tăiat personal nici bradul, nici porcul, nu le-ai tăiat nici de pe listă, ci ai profitat de faptul că s-au ocupat alții… Eu așa cred, căci nu-mi închipui c-o să faci sarmale cu pește. 🙂 Felicitări atât pentru meniu, cât si pentru lista de activități plănuite. Nu-ti face griji pentru grijile arcei în legătură cu absența ta motivată din zilele următoare. Dă-i bătaie. Iti urez spor la treabă, si la potrivirea pașilor, încât să găsești la momentul oportun starea optimă de sărbătoare. Crăciun fericit, tie si celor din preajma ta, cu sănătate si de toate.

            Apreciat de 1 persoană

  5. Aaaa, si să nu uit, că azi e zi de sărbătoare… Nu? 22 Decembrie… Parcă era ceva de… celebrat. Să băgam un Gaudeamus cu ocazia asta, cu specific etnic si national, fix ca la revoluție… Întreaga revoluție de la 22 Decembrie până de Craciun, este super-bine ilustrată in acest Gaudeamus, pentru cine si stie si are si răbdare să refacă pe muzică traseul de la Piata Victoriei noastre până la piațeta înfrângerii lor de Târgoviște. Zi tu dacă lipsește ceva? Mirceo eu te-as întreba unde e Târgoviștea… Fă-te că răspunzi 🙂

    Apreciază

    • O idee oarecum asemănătoare de celebrare a zilei de după Solstițiu (cea mai lungă noapte din an) are si d-na Adore, la d-ei în blog, alături de toți ce-i dragi. Desi se etalează a fi emfatic (un pic) prea pesimistă pentru gustul meu (exagerat de …) totuși îmi face o mare plăcerea să-i fac reclamă. Recomand cu căldură lectura prozei scurte pe care a propus-o cu ocazia aniversării a 33 de ani (taman vârsta lui Cristos la apogeu) de la Revoluția de iarnă din 1989.

      Apreciază

  6. Stely said

    E cu neputinţă să ştim în mod clar dacă există sau nu Dumnezeu şi cum este El dacă El nu preia iniţiativa să ni Se descopere. Trebuie să ştim cum este El şi ce fel de atitudine are faţă de noi. (….)
    De aceea trebuie să scrutăm orizonturile istoriei şi să vedem dacă există vreun indiciu legat de revelaţia lui Dumnezeu. Ei bine… există un indiciu precis. Într-un sătuc obscur din Palestina, în urmă cu aproape două mii de ani, S-a născut un Copil într-un grajd. De atunci şi până în zilele noastre întreaga lume continuă să sărbătorească naşterea acestui Copilaş, pe nume Iisus Hristos.
    Aici o analiza ampla a vietii lui Iisus in care se va vedea de ce credinţa în El nu este o credinţă oarba :

    https://www.everystudent.ro/a/dincolo.html?fbclid=IwAR2x_NjRRBLfKPhUHkmSWx8I4FukQKWrjBU8HgqCn80vEQe_eAF7pP96Xm8

    Apreciat de 1 persoană

    • Cu teologia stați aproape bine! Cum stați cu gastronomia? Sunteți in grafic?

      Apreciază

    • a) Din Palestina ??? 🙂

      b) „în urmă cu aproape două mii de ani,” ??? 🙂

      c) „întreaga lume continuă să sărbătorească nașterea acestui Copilaş” ??? 🙂

      Apreciază

      • Stely said

        O poveste minunaaata !!! 🙂

        Cu traditiile gastonomice stau bine, dar nu ca altatdata … Si nici la Sinaia nu mai mergem . 😦

        Apreciat de 1 persoană

        • Sper că în orele care au mai rămas să recuperați total rămânerile în urmă așa încât, la momentul adevărului, să stați la fel de bine ca altădată. Că anul acesta de Craciun nu mai mergeți la Sinaia nu are cum să fie decât spre bine si confort. Nicaieri nu e ca acasă. La Sinaia o să mergeți pentru relaxare după sărbători, când scade si aglomerația si nebunia care domnește acum. Poate faceți la Sinaia Crăciunul pe stil vechi. 🙂 Până atunci vă doresc spor la treabă, energie si elan, încât să vă găsească Crăciunul în cea mai bună stare pentru sărbătoare. Craciun fericit, în pace si belșug vă doresc, d-voastră si celor dragi.

          Apreciază

          • Stely said

            Da, am recuperat iar acum sunt multumita si linistita . Am aprins luminitele la ferestre , au venit si cateva cete de colindatori care au cantat colinde frumoase ce mi-au creat o stare de bucurie launtrica .
            Multumesc frumos pentru urari . Va urez si eu Craciun fericit alaturi de cei dragi ! ✨🎉🤩

            Apreciază

  7. Oana said

    Am venit și eu în Arcă să vă urez dumneavoastră, dnei Stely și celorlalți prieteni Sărbători frumoase, cu blândețe și bunătate – în suflet și în preajma dvs. Toate gândurile bune!

    Apreciat de 1 persoană

  8. Smaranda said

    Sărbători fericite, oameni buni și dragi.

    Apreciat de 2 persoane

    • @Smaranda – Mulțumesc pentru urări si pentru gest. Spiritul smarandian este mereu prezent pe Arcă, iar materializările sale, taman la pont, in punctele cheie, sunt întotdeauna surprinzătoare, întotdeauna așteptate, mereu bine venite. Sărbători fericite, pace, liniște, belșug si inspirație dimpreună cu cei dragi…

      P.S. Sper că soțul (care gătește) este in grafic cu bunătățile pe care (vi) le pregătește. Urați-i spor din partea mea. 🙂

      Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat: