(b)Arca lui goE

b-Log anonim, amator si ventrilog al celor fara de blog. Despre NIMIC

De gală, de fală

Posted by Arca lui Goe pe februarie 13, 2023

Noi suntem cam pioni pe tabla de șah a lumii!

Hai să-ti dau (un pic de) șah. După cum fiecare soldat are în ranița sa bastonul de mareșal, tot așa fiecare pion are în desagă coronița de regină. Numai pionii pot deveni regine. Ceilalți nu. Nici măcar regina. Nebunul, calul, tura, turnul, leul, lira si cu unicornul, trandafirul sau laleaua, zambila sau micșuneaua toate rămân de-a pururea ce-au fost (romantici), până la moarte, până la mat, până la pat. Pionii însă pot progresa si, cu consecvența necesară, dacă ajung în linia a opta a frontului se pot considera în al nouălea cer pentru că devin regine. Dar până atunci însă dramă mare, căci pionii (infanteriștii) sunt cel mai ușor de sacrificat. Pionii cad pe capete. Una, două, dai pionul. Dai casa, dai mașina. Nu dai dama. Dar… tu nu ești pion. Că nu ești nebun. Nici cal, că nu ești măgar, si nici turn, că nu-ti place fildeșul. Tu ești Rege. Regele. Din păcate, la șah, regele este un soi de regină cu dizabilități. Face si el tot ceea ce face regina (prin lume) dar doar pe lângă casă. Mă rog, pe lângă castel. Umblă agalea, în orice direcție (ca regina), dar doar câte un pas, ca pionii. Puterea lui se întinde în toate direcțiile, dar doar un pic, acoperind un cerc cu raza unu, în timp ce puterea reginei nu are limite, în orice direcție ar privi. Sarcina ei este să-l protejeze, să-l tracaseze si/sau să-l umilească pe rege. Dar, cine vrea să fie rege? Cui îi e frică de Virginia Wolf? Adesea însă la șah se practică schimbul de dame. In fine… E luni. Ti-am dat (un pic de) șah. Mâine te fac marți. Dar înainte de asta aș mai preciza că dintre poeți, matematicianul meu favorit este nu Dan Barbilian, ci Charles Lutwidge Dodgson. Dar al tău cam care e cam pionule?

Apropo de sah: Putin și războiul rus, propagandă ne-au adus.

…si mat: Incorectitudinea politică a lui Beckett

20 răspunsuri sa “De gală, de fală”

 1. Sincer să fiu îmi vine greu să mă decid care Caroll îmi place mai mult sau mai puțin: Lewis sau Sean.

  Apreciază

 2. Oana said

  D-le Goe, dacă tăiem cele două litere de „ll”, se pune? Eu, citindu-va, și amintindu-mi că e musai să avem spirit ludic ca să supraviețuim, m-am gândit la Caro. Caro Emerald. (Despre mate și cuantică îi las pe știi sa vorbeasca)

  Postez aici preferata mea, știind că e off-topic, dar e cu tot dragul pentru dvs, pentru unicul și cinstitul cititor al Arcei, dar și pentru alți vizitatori de seamă sau din popor care se vor mai aflat pe punte.

  (De la o vreme scrieți așa fain de mă rupeți în două…)

  Iată cadoul:

  Apreciat de 1 persoană

  • Apreciat de 1 persoană

   • Oana said

    Vaaaai… eu spuneam așa, la figurat… Dar da, Magician, desigur…
    (scuze pentru greșelile din comentariul anterior… scriam dintr-o poziție incomodă)

    Apreciat de 1 persoană

    • Iarasi?

     Apreciază

     • Oana said

      Mesajul de mai sus cu poziția incomodă nu l-am trimis eu. Mi-a fost atacată adresa de email, prin urmare am șters și blogul.

      Toate cele bune, d-le Goe! Mulțumesc pentru lecția de tremolo. Sună fascinant. O să mai trec să vă citesc.

      Apreciază

     • @Oana – Nu cred că v-a spart nimeni adresa de e-mail. Poate mai exagerați si d-voastră. Poate vă panicați prea ușor. Maximul de întâmplare e că ați lăsat calculatorul deschis si cineva din preajmă, cineva cunoscut, a avut ocazia să se joace de-a baba-oarba si să posteze un mesaj de la calculatorul d-voastră (aceleași calculator si nu altul) când d-voastră nu erați acolo. Cercul suspecților trebuie să fi așadar foarte restrâns. Dacă prin absurd nu așa stau lucrurile atunci faptul c-ați șters la repezeală un blog nu rezolvă nimic, pentru că alternativa ar fi că cineva are acces de la distanță la calculatorul d-voastră (nu doar la adresa de e-mail), – ceea ce mi se pare puțin probabil – si acel cineva va putea continua să vă monitorizeze pas cu pas fiecare mișcare. Sunteți o persoană chiar așa de importantă? Mă îndoiesc. Dacă scrieți de pe calculatorul de la serviciu cu siguranță ca administratorii de rețea au acces la calculatorul d-voastră, dar n-ar trebui să-l acceseze fără acordul d-voastră. Ce-l mai probabil este că ați lăsat pentru câteva minute calculatorul pornit si nesupravegheat si cineva a vrut să facă o farsă (trimițând la repezeală mesajul acela în numele d-voastră), mizând cumva si pe faptul ca sunteți un pic nevricoasă, un pic paranoică si dați ușor în fandacsie („Omul, bunioară, de par egzamplu, dintr-un nu știu-ce ori ceva, cum e nevricos, de curiozitate, intră la o idee; a intrat la o idee? fandacsia e gata; ei! și după aia, din fandacsie cade în ipohondrie”). Ipoteza că cineva a făcut o glumă (ne sărată dar totuși o glumă) mi se pare cea mai plauzibilă… Desigur ca mai am si alte ipoteze? 😉

      Apreciază

     • Oana said

      Răspund aici, mai jos nu e buton de reply.
      Adresa aceea de email era special dedicată blogului, azi nu mai putea fi accesată. Nu de mine. Acasă nu avea cine s-o spargă din motive obiective – am fost și sunt doar eu în incintă. De la serviciu nu folosesc PC ul pt blog sau alte lucruri personale. Nu sunt deloc importantă, ba chiar sunt ultimul oștean.
      Despre paranoia și altele… no comment. Mulțumesc.
      Probabil că mai e un motiv pentru care acel blog nu mai există. Dacă mai făuresc altul, trec pe aici. Oricum, sănătate de am, vă citesc.
      Cele bune, spor să aveți și oameni normali alături!

      Apreciază

     • @Oana – Ça va ?

      Apreciază

     • Ça va pe dracu’…

      Oare din ce si-o trage Oana premoniția în legătură cu faptul că mă va citi? Ea pe mine! In viitor ! Pe ce s-o baza? De unde stie ea oare că o să mai scriu? Topice? De unde stie că nu mi-oi privatiza goeleta sau că n-oi radia-o cu totul din existența ei (si așa) virtuală? Să fie Oana vreun (soi) de profet (proclet)? Dar cum nimeni nu-i perfect (în țara lui) putem deduce că Oana este (oștean (?!)) din altă țară. Tară, țară vrem ostași. Mercenari. O fi din țara Vrancei sau a Hațegului. Cine(-mi) stie?!

      Cum toate comentariile semnate „Oana”, inclusiv cel incriminat ca „ne aparținându-i”, au fost scrise de pe același calculator (de la aceeași adresă) singurele ipoteze care mai pot fi luate în con-siderare sunt (a) si (b). Din două, una. Ori există într-adevăr cineva care are acces (de la distanță) la calculatorul Oanei si o joacă pe degete (cam la misto si la plezneală, la cacealma), ori Oana s-a încurcat în alegații, în încercarea (altminteri legitimă) de a-si proteja… identitatea, anonimatul, sensibilitățile, temerile si/sau închipuirile. Să fie oare posibil (plauzibil) ca cineva care are abilitatea de a prelua controlul calculatorului Oanei, si de a-i sparge adresa de e-mail, să accepte să se dea de gol cu atâta ușurința si nonșalantă, prin simpla postare, in „numele Oanei” a unui mesaj „fals” (si cvasi-inofensiv)? Nu-i imposibil. Pe de altă parte însă… în privința ștergerii intempestive a unor bloguri si profiluri virtuale Oana nu-i la prima a-batere în ultimele săptămâni, având oarecare fluență si cursivitate în această privință. In fine, de-o fi una, de-o fi alta, bucuroși le-om duce toate, sperând că totul e bine când se termină cu bine. Ii urăm Oanei să recâștige cât mai curând cu putință controlul asupra calculatorului, conturilor de e-mail si a tuturor altor lucruri care i-or fi scăpat temporar de sub control, mulțumindu-i totodată așijderea pentru urările făcute. Nu-i pot promite că voi reuși să-mi populez vecinătatea cu destui oameni normali (în acord cu standardele arcagoeologice de normalitate), dar cert este că pe cei anormali îi voi ține sau îi voi plasa (ca de obicei) la distanță, reducându-le în mod constant pofta de vorbă & zgomot, în favoarea unui confortabil si reciproc avantajos silențium. 🙂

      Apreciat de 1 persoană

     • petale de gând said

      Totul e în regulă. Adresa de mail cu cafeaua s-a pierdut (vorbesc serios, nu-mi permit să glumesc cu asta, nu cunosc motivul, pare că e blocată și n-o pot folosi). Blogul incafelat e șters.

      Acum scriu molcom, pentru mine și 2-3 cititori. O să vedeți la comentariu, la IP, nu l-am ascuns niciodată (nici nu mă pricep, spun sincer). Faptul că vă scriu așa, semnalandu-va blogul cel nou și cu același IP de pe telefon indică faptul că nu mă ascund. N-am de ce. Sunt liberă să fac, să scriu cum doresc.

      Să știți că vă citesc, dacă o să mai scrieți, desigur. Îmi place mult stilul dvs si, dacă o să-mi permiteti, mai vin să vă las câte un rând.
      Oana

      Apreciat de 1 persoană

     • … iar eu nu vă contrazic în niciuna dintre afirmațiile comentariului d-voastră… N-as avea cum, n-as avea de ce. 🙂 Mă bucur să aud că totul e în regulă. Vă urez spor si inspirație… în disertații. In privința vizitelor si lecturilor la domiciliul d-lui Goe v-as ruga să nu va cultivați prea mari așteptări stilistice si de conținut întrucât, în frivolitatea sa deșănțată, d-l Goe practică navigarea pân univers într-o manieră destul de haotică, azi aici, mâine-n… Focsani (?! 🙂 ) Ceea ce nu înseamnă însă ca n-ați fi fiind binevenită oricând, oriunde, cu orice, ca oricine.

      P.S. Sunteți de o dinamicitate fantastică. Nici măcar Olga, in perioadele ei de glorie si înflorire, nu reușea sa se conserve la esență si să transforme la profil cu un asemene ritm si rupere de ritm. 🙂

      Apreciat de 1 persoană

     • petale de gând said

      Voi veni aici fără așteptările despre care vorbiți, nu vă faceți griji. Dar mă voi bucura să vă recitesc. Sau să (vă) ascult muzica.

      Vă mulțumesc pentru urări.
      Da, așa e la început… o efervescență în a scrie, a contura, a transforma, apoi se estompează, se potolește.
      Să aveți parte de bine!

      Apreciază

 3. Ah, șah etern. Se pare că în afară pi-Oanei, ceilalți pioni si pioane au decis să nu facă nicio mișcare pe table. Sau de table. Stau în linie, la zar, si nu zic nici pâs (mucles), ca să nu ia marți. Că cică marțea ar fi trei ceasuri rele, în partidele de țintar. Poate c-ar fi timpul să dau startul la GO. 🙂 Go, Brandon, go.

  On topic la de fală, de gală, si si de bonton ar fi fiind comentarii despre Alice în țara oglinzii si personajele aferente si aferate de pe acolo, căci pare-se ne vom fi strecurat cu toții, deja, în mirror land, cu lume cu tot, de când cu vizita pe planetă a lui tanti Pan Demia si a unchiului Răz Boiul, e clar că ne aflam în zadar, în țara lui Van Degeaba. Presupun că după Ţiuici si Ţiuilă ar fi rândul la replică pentru Pisica de Cheshire sau Pălărierul Ne-bun.

  Regina de Rosu, a cărei memorie funcționează la fel de bine si înainte si înapoi, l-a întrebat pe marele șambelan, venit la interviu pentru ocuparea prin cumul a poziției de duce tava la rege: Sire, unde te vezi peste cinci ani? La care marele șambelani a răspuns prompt: Majestate, dacă nu inventează ăștia altceva, tot în oglindă.

  Apreciază

 4. In mod (oarecum) surprinzător faptele de odinioară ale reginei Olandei nu si-au pierdut actualitatea, desi Olanda nici nu se mai numește așa. Ci așa: țările de jos, si pe dincolo, în limba neerlandeză (care nici nu e limbă, ci o boală a gâtului).

  Apreciază

 5. Adam3 said

  Comentariu off topic mutat AICI

  Apreciază

 6. Rap, rap, rap si zâng, zâng, zâng, n-auzi caii nechezând?

  ?

  Apreciază

  • 🙂 Se pare că cam pionii (ceilalți) n-au prea gustat gluma. N-or fi înțeles-o? Sau tocmai dimpotrivă? Viceversa! 🙂

   Apreciază

  • Oana said

   Apropo de cai… pe mine m-a dus gândul la Apocalipsă. Apoi am zis că or fi caii putere… bicicleta, motor, chestii de astea.
   Dar știți și dvs… unde dai și unde crapă. Precis am interpretat complet aiurea.
   Că genul acela de muzzik… nu-i cu mine oricum.
   Seară frumoasă vă doresc! 🙂

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat: