(b)Arca lui goE

b-Log anonim, amator si ventrilog al celor fara de blog. Despre NIMIC

Contrapunct

Posted by Arca lui Goe pe martie 7, 2023

Two things that were true in 2022 and that remain true today: Novak Djokovic is still the best tennis player in the world. And he’s still not allowed to play in America.

Djokovic, who holds some strange pseudoscientific beliefs, remains defiantly unvaccinated against COVID. You may recall that last year, his stubbornness led to a drawn-out international incident before the Australian Open, which ended in his deportation. Since then, the pandemic has (largely) receded, and pretty much every country on earth has given up on trying to mitigate COVID spread. Even Australia, which maintained some of the strictest COVID policies in the world for two years, awarded Djokovic a visa to play this year; he received a warm welcome and proceeded to win his 10th Australian Open.

But the U.S., alone among major tennis destinations, continues to bar unvaccinated travelers from its shores, despite the unclear-at-best benefit of doing so. Djokovic couldn’t play in the U.S. Open last year, and six months later, as the American hardcourt season gets underway, he still can’t travel here. Now, lawmakers are getting involved. Djokovic recently applied for a waiver to play in the Miami Open, a Masters 1000 event that begins on March 19, and Florida’s Republican senators, Rick Scott and Marco Rubio, are pleading with President Biden to grant it on economic grounds etc, etc, etc…

În teoria haosuluiefectul fluture este sensibilitatea dependenței față de condițiile inițiale, în care o mică schimbare într-un loc dintr-un sistem neliniar determinist poate duce la diferențe mari într-o stare târzie. Numele efectului, inventat de Edward Lorenz, este derivat din exemplul teoretic de formare a unui uragan care este condiționat de faptul dacă un fluture îndepărtat a bătut sau nu din aripi în urmă cu mai multe săptămâni.[1]

Deși efectul fluture poate părea a fi un comportament puțin probabil, acesta este expus prin sisteme foarte simple. De exemplu, o minge plasată pe vârful unui deal poate coborî la vale în orice direcție în funcție de, printre altele, mici diferențe ale poziției sale inițiale.

Efectul fluture este o figură de stil comună în ficțiune, în special în scenariile care implică călătoria în timp. În plus, operele de ficțiune care implică puncte de la care povestea diferă în timp datorită unui eveniment aparent minor, ducând la un rezultat semnificativ diferit față de cazul în care nu ar fi avut loc aceea divergență, sunt un exemplu de efect fluture.

Undeva, într-un pampas, un fluture bate o dată din aripi. In cealaltă emisferă a planetei se iscă un uragan. Ar părea absurd, ilogic, periculos, să crezi c-ar putea exista vreo relație de cauzalitate sau vreo corelație oarecare, între bătaia din aripi a fluturelui si declanșarea (ca o consecință) a uraganului… si totuși, în genere așa se petrec fenomenele meteorologice în sisteme de complexitatea si dinamica atmosferei unei planete. Declanșarea unor fenomene cu anvergură catastrofică se petrece în marja de acțiune a unor factori de o micime uluitoare. Puțin de-i mai puțin si câte lumi se pierd. Desigur că energia uraganului nu vine din aripa fluturului, dar aportul acestei bătăi din aripă, în sistemele dominate de complexitate si haos, poate fi factorul declanșator, exact necesarul de energie întru amorsarea uraganului. Planeta s-a umplut de fluturi. Omenirea are fluturi în stomac. Pe o arenă sportivă un tenismen nu este lăsat să joace tenis. In altă emisferă a planetei persistă un război devastator.

20 răspunsuri sa “Contrapunct”

 1. Undeva, într-un pampas, un fluture bate o dată din aripi. In cealaltă emisferă a planetei se iscă un uragan. Ar părea absurd, ilogic, periculos, să crezi c-ar putea exista vreo relație de cauzalitate sau vreo corelație oarecare, între bătaia din aripi a fluturelui si declanșarea (ca o consecință) a uraganului… si totuși, în genere așa se petrec fenomenele meteorologice în sisteme de complexitatea si dinamica atmosferei unei planete. Declanșarea unor fenomene cu anvergură catastrofică se petrece în marja de acțiune a unor factori de o micime uluitoare. Puțin de-i mai puțin si câte lumi se pierd. Desigur că energia uraganului nu vine din aripa fluturului, dar aportul acestei bătăi din aripă, în sistemele dominate de complexitate si haos, poate fi factorul declanșator, exact necesarul de energie întru amorsarea uraganului. Planeta s-a umplut de fluturi. Omenirea are fluturi în stomac. Pe o arenă sportivă un tenismen nu este lăsat sa joace tenis. In altă emisferă a planetei persistă un război devastator.

  Apreciat de 1 persoană

 2. Masochismul este o altă hibă comportamentală ce pare a câștiga teren în lume, mulți fiind ispitiți să i se abandoneze cu o lejeritate îngrijorătoare. Chiar si aici, la noi, pe Arca lui Goe, se remarcă zilnic, în semi-obscuritate, mici armate de vizitatori insistenți si persistenți, care vin si revin, desi, în mod evident, nu le sunt deloc pe plac prozele arcagoeologice livrate aci publicului… țintă. Dacă nu masochismu-i îndeamnă, atunci cine stie ce alte așteptări bizare îi țin captivi petrecerii mereu reluate pe punte. Sau or fi fiind (si) timizi. 🙂

  Apreciat de 1 persoană

 3. Oana said

  Mi-a plăcut mult fotografia. Expresivă. Despre efectul fluturelui nu știam ieri atât de multe precum azi. Așa încât eu îți mulțumesc pentru informații (îndrăznesc să trec la formula „tu”).

  E drept că și eu intru mai des aici, dar nu pe ascuns, sunt în căutarea melodiilor. Aveai/ai inspirație și la acest segment.

  O seară frumoasă!

  Apreciat de 1 persoană

  • Puteți să-mi spui „tu” sau cum îți vine mai la îndemână d-voastră. Toate variantele mă avantajează.

   P.S. Imi propusesem să fac în mod constant trimiteri ilustrative înspre sensul emoțiilor intenționate în proze, pe cale muzicală. Dacă însă nu găsesc, în repertoriu, nimic suficient de potrivit, de convergent, suficient de bine țintit către mesajul intenționat, prefer să mă abțin de la a face oferte înșelătoare, doar pentru că pot gâdila urechile într-un mod plăcut. In tot cazul în mesajul meu anterior, d-voastră nu erai vizată, întrucât faci parte dintre cei care nu se sfiesc să lase urme. 🙂

   Apreciat de 1 persoană

 4. Oana zice ca i-ar fi plăcut „fotografia” si că o găsește expresivă. Întrucât în text au fost inserate două fotografii (ambele plăcuțe si expresive) v-as invita să facem pariuri în legătura cu poza la care s-o fi referit domnia sa. La cea cu tenismenul sau la cea cu libelulul? Tu ce crezi?

  Apreciat de 1 persoană

 5. Suzana said

  Ceea ce a facut atunci Novak, mi-a oxigenat putin aerul. Ma gandeam ca un astfel de gest ar fi putut declansa niste intrebari
  si de aici se putea crea o avalansa. E adevarat ca o conexiune cu efectul de fluture nu am facut, insa nimeni nu stie si factorul timp al acestor efecte. Doar ca imi doresc sa fie. Cu ocazia postarii tale, mi-am recitit un text mai vechi cu titlul teoria haosului si m-am amuzat pentru ca nu cred ca de cand l-am facut l-am mai recitit.
  O zi frumoasa si multumesc pentru idei!

  Apreciază

  • Relația de tip „efect fluture” între unele „detalii”, precum felul în care este tratat Novak Djokovic, si faptul că un dement ca Putin își găsește pretext, justificări si îndreptățire în a da curs impulsurilor nebuniei colective căreia îi este captiv (dimpreună cu o mare parte a nației sale, si, vai, nu numai), este un pic mai subtilă decât ar părea la prima vedere, dar, totuși, nu chiar așa de subtilă… Există multă nebunie în lume, în oameni, în minți si suflete, pe mulți defecți (mari si mici) îi încearcă tot feluri de impulsuri si imbolduri demente, dar pe care si le țin (igienic) în frâu, de frică, de rușine, sub presiunea impresiei normalității sociale. Când mediul social promovează absurdul si excesele (precum cele derivate din corectitudinea politică), nebunii găsesc în asta un semn al faptului c-ar fi cumva firesc să îngăduie pornirilor bolnăvicioase pe care le au (si pe care altminteri si le reprimă rușinați) să se manifeste, să se exprime. Ba chiar se vor simți martiri ai luptei în favoarea libertății de exprimare si împotriva constrângerilor absurde, precum acelea care interzic prostește unui tenismen sa joace tenis, întâmplător cel mai mare tenismen din Univers. Iar asta va da apa la moara tuturor ticăloșilor (mai mari sau mai mici), tuturor frustraților, rataților si rebuturilor umane să găsească justificare faptului că sunt (de felul lor) de partea răului si demenței (precum cele ilustrate de piticul Putin si clica sa fascistă numită „rusia unită” pe lângă care până si partidul comunist din Rusia pare culmea democrației).

   Apreciat de 1 persoană

   • Suzana said

    Am descoperit un video mai ciudat.
    Desi e lung, l-am ascultat din prima si ceea ce credeam despre unii ca nu au suflet, am percutat ca asta nu e doar o metafora, asa, ca pe vremea bunicilor. De la astfel de personaje nu ma astept la ceva bun. Asa ca nedumeririle s-au evaporat. Orice este posibil. Daca il stii, faci abstractie!

    Apreciază

    • 🙂

     Cu greu îmi imaginez felul în care discuția curentă v-a condus către „descoperirea” „ciudatului” video. Ceea ce însă-mi este de-a dreptul imposibil este să fac legătura între discuția curentă si conținutul video-ului cu pricina. V-as rămâne îndatorat dacă mi-ați spune care ar fi această legătură, mai ales in contextul evaporării nedumeririlor. 🙂 Încă si mai îndatorat v-as rămâne dacă mi-ați spune pe scurt cum interpretați d-voastră conținutul acelui video. Mulțumesc anticipat.

     Apreciat de 1 persoană

     • Suzana said

      E descoperit de ceva vreme si mi-am spus ca exploreaza o cauza a defectiunilor de care vorbeai. Asa mi s-a parut,
      oricat de bizar ar suna. Nedumeririle mele erau legate de faptul ca nu intelegeam ce se intampla global. Era un fel de mimetism ce mi s-a parut dubios. Atata tot. Uneori asociatiile de idei pur si simplu apar inexplicabil. Nu ma intreb de ce,
      doar le observ si uneori mai scriu despre ele…

      Apreciat de 1 persoană

 6. […] citit mai devreme un articol scris de Domnul Goe și intitulat Contrapunct1Al doilea cu acest titlu de pe blogul domniei sale.. În prima sa parte, Domnul Goe citează un […]

  Apreciază

  • Cineva luptă cu ghinda:

   Apreciază

   • Deși, în cazul de față, în ciuda amplitudinii epice a textului cu ghinda, propus de opoziție, mult mai nimerit ar fi acest scurt rezumat:

    Apreciază

    • Comentariile de la fața locului (în special ale autorului) validează cu brio soluția veveriței în problema (d-efectului) ghindei. Per total efectul fluture este ilustrat într-un mod extrem de nostim. Pe Arca lui Goe unui fluture i-a tremurat un pic o antenuță si, ca efect, în altă parte, în alta emisfera a blogosferei s-a produs o furtună. Intr-un pahar de apă. Apoi au venit mai multe pahare în care cineva a pus apă si orez… a lipit si etichete si… minune… s-au produs miracole… colosale… Concluzia e una singură: Apa știe limba română. Ca pe apă. 🙂 🙂 😉 Pentru lămuriri suplimentare, celor cu simțul umorului li se recomanda să meargă pe firul apei.

     Apreciază

  • Recomand cu mare căldură lectura comentariilor din subsolul ghindei. Umorul involuntar ajunge la cote spectaculare. Spectatorilor le recomand discreție totală (pentru a nu perturba spectacolul de-a dreptul fascinant). Dacă cumva vă trădați prezența la fața locului v-as ruga măcar să nu divulgați că de la mine ați aflat de respectiva comedie. 🙂

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat: